94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.6.2023 o 14:17 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 14:15

Michal Palkovič
Skontrolovaný text
Ja by som len povedal, jednak že veľmi pekne ďakujem za tie AED-čka. To si myslím, že má celé zmysel a je to veľmi prospešná vec a je to aj taký trend, ktorý vo svete, vo svete je.
Ale chcel som reagovať aj na pána poslanca Urbana, že teda sme si uvedomili, že áno, niečo tam ostalo, čo tam ostať nemalo, a budeme sa teraz snažiť čo najrýchlejšie s legislatívcami navrhnúť zmenu, ktorá by upravila to, čo komentoval.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.6.2023 o 14:15 hod.

Michal Palkovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán minister, aj za to, že sme mohli tento návrh o umiestnení externých defibrilátorov vložiť do tohto zákona. Je to naozaj vec, ktorá môže zachrániť ročne desiatky životov na území Slovenskej republiky, a myslím, že za to sa naozaj oplatí už takto rýchlo v tejto legislatívnej úprave to tam vložiť a zahlasovať a, samozrejme, aj na to vyčleniť finančné prostriedky v rozpočte obcí.
Takisto som veľmi rád, že ste tak veľmi flexibilne pristúpili k oprave toho textu pozmeňujúceho návrhu, ktorý tu bol čítaný pani poslankyňou Jankou Bittó Cigánikovou. A v prípade, že sa to podarí takýmto spôsobom opraviť, tak my ako za náš poslanecký klub budeme vedieť aj ten celý pozmeňujúci návrh podporiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2023 o 14:16 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:17

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, predložím dva pozmeňujúce návrhy ministerstva zdravotníctva, ktoré som si osvojila. Prvý pozmeňujúci návrh, ktorý predkladám, upravuje preventívne prehliadky tehotných žien, detí a dorastu a dospelých.
V prvom bode sa presne špecifikuje časové obdobie, kedy má tehotná žena nárok na preventívnu prehliadku u zubného lekára, a to prvýkrát na konci prvého trimestra alebo na začiatku druhého trimestra a druhýkrát v priebehu tretieho trimestra.
V druhom bode sa upravuje novorodenecký skríning, ktorý má byť hradený z verejného zdravotného poistenia. Uvedenou úpravou sa zabezpečí včasný záchyt ochorení a následná adekvátna liečba.
V treťom bode sa do zákona vkladá nová príloha, ktorá presne určuje typy vyšetrení, ktoré sa budú musieť vykonať v prvých dňoch života novorodenca, ako aj ich periodicitu.
V štvrtom bode sa menia prílohy Preventívna starostlivosť o deti a dorast a Preventívna starostlivosť o dorast a dospelých. Ide o zmeny, ktoré vyplynuli najmä z poznatkov z aplikačnej praxe v oblasti medicíny. V rámci preventívnej starostlivosti o deti a dorast sa upravujú časové obdobia preventívnych prehliadok, vyšetrenia, ktoré sa pri nich vykonávajú, ako aj vek poistencov, v ktorom sa preventívna prehliadka vykonáva. Zároveň sa dopĺňajú odporúčané očkovania proti HPV a rotavírusom.
Dopĺňa sa aj ďalšia preventívna prehliadka, ktorá sa vykonáva v 17. roku života, ktorá bola zahrnutá už medzi preventívnou starostlivosťou u dospelých a následne sa z prílohy preventívnej starostlivosti o dorast a dospelých vypúšťa. Dôležitou skutočnosťou je doplnenie informácií o odkladnosti preventívneho vyšetrenia z objektívnych príčin, napríklad ak ide o predčasne narodené deti, vážne ochorenia a podobne.
A teraz mi dovoľte, aby som prečítala znenie pozmeňujúceho návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Petry Krištúfkovej a Miloša Svrčeka k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1580).
Za čl. I sa vkladá nový čl. II, ktorý znie:
"Zákon č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v znení zákona č. 720/2004 Z. z., zákona č. 347/2005 Z. z., zákona č. 538/2005 Z. z., zákona č. 660/2005 Z. z., zákona č. 342/2006 Z. z., zákona č. 522/2006 Z. z., zákona č. 661/2007 Z. z., zákona č. 81/2009 Z. z., zákona č. 402/2009 Z. z., zákona č. 34/2011 Z. z., zákona č. 363/2011 Z. z., zákona č. 41/2013 Z. z., zákona č. 220/2013 Z. z., zákona č. 365/2013 Z. z., zákona č. 185/2014 Z. z., zákona č. 53/2015 Z. z., zákona č. 77/2015 Z. z., zákona č. 428/2015 Z. z., zákona č. 356/2016 Z. z., zákona č. 257/2017 Z. z., zákona č. 351/2017 Z. z., zákona č. 87/2018 Z. z., zákona č. 109/2018 Z. z., zákona č. 374/2018 Z. z., zákona č. 139/2019 Z. z., zákona č. 125/2020 Z. z., zákona č. 392/2020 Z. z., zákona č. 393/2020 Z. z., zákona č. 133/2021 Z. z., zákona č. 532/2021 Z. z., zákona č. 540/2021 Z. z., zákona č. 267/2022 Z. z., zákona č. 420/2022 Z. z., zákona č. 423/2022 Z. z. a zákona č. 518/2022 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 2 ods. 1 písm. g) sa za slová „zubného lekára" vkladá bodkočiarka a pripájajú sa slová "jedna preventívna prehliadka na konci prvého trimestra alebo na začiatku druhého trimestra a jedna preventívna prehliadka v treťom trimestri".
2. Za § 2 sa vkladá § 2a, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠2a
Novorodenecký skríning
(1) Na základe verejného zdravotného poistenia sa plne uhrádza celoplošný novorodenecký skríning.
(2) Rozsah zdravotných výkonov, ktoré sú súčasťou novorodeneckého skríningu, je uvedený v prílohe č. 1a."
3. Za prílohu č. 1 sa vkladá príloha č. 1a, ktorá vrátane nadpisu znie:
„Príloha č. 1a k zákonu č. 577/2004 Z. z.
Novorodenecký skríning
Obsah:
Novorodenecký skríning obsahuje odber vzorky suchej kvapky krvi na zistenie týchto ochorení:
a) kongenitálnu hypotyreózu,
b) kongenitálnu adrenálnu hyperpláziu,
c) cystickú fibrózu,
d) dedičné metabolické poruchy
1. PKU
2. HPH
3. MSUD
4. deficit MCAD
5. deficit LCHAD
6. deficit FLlCAD
7. deficit CPT1
8. deficit CPT2
9. deficit CAP
10. GA typ I
11. izovalérová acidémia (ďalej len „IVA"),
e) spinálnu muskulárnu atrofiu,
f) ťažkú primárnu imunodeficienciu.
Zdravotnícke zariadenie zabezpečí doručenie vzorky do Skríningového centra novorodencov Slovenskej republiky v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica.
Vykonáva: Lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore neonatológia alebo pediatria.
Okruh: Novorodenec
Periodicita: raz za život v dobe od 72. hodiny do 96. hodiny života po narodení bez ohľadu na zrelosť novorodenca, príjem potravy a zdravotný stav okrem prípadov, ak novorodenecký skríning
a) nebol vykonaný pred prepustením z ústavnej zdravotnej starostlivosti, vykoná sa tento odber poskytovateľom pri prvej návšteve novorodenca vo všeobecnej ambulancii pre deti a dorast,
b) nebol vykonaný občanovi Slovenskej republiky, ktorý sa narodil v zahraničí, vykoná sa tento odber poskytovateľom pri prvej návšteve novorodenca vo všeobecnej ambulancii pre deti a dorast,
c) nebol vykonaný pred prepustením z ústavnej zdravotnej starostlivosti a novorodenec bol preložený do inej ústavnej zdravotnej starostlivosti, odber suchej kvapky krvi sa vykoná poskytovateľom pod jeho vlastným kódovým označením.
Zoznam výkonov
Názov výkonu
Kompletný novorodenecký skríning
Reskríning
Oba bez indikačných obmedzení.
4. V prílohe č. 2 časti „Preventívna starostlivosť o deti a dorast" a „Preventívna starostlivosť o dorast a dospelých" znejú:
"Preventívna starostlivosť o deti a dorast
Obsah: Komplexné pediatrické vyšetrenie zahŕňajúce poradenstvo rodičom. Pravidelné povinné a odporúčané očkovanie je možné vykonať počas alebo mimo preventívnej prehliadky. Lekár zabezpečí výkony SVLZ na príslušnom odbornom pracovisku.
Vykonáva: lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria.
Okruh poistencov: poistenci do dovŕšenia 18 rokov veku a 364 dní.
Periodicita:
1. deväť preventívnych prehliadok poistenca do jedného roku veku, z toho najmenej tri do troch mesiacov veku,
2. jedna preventívna prehliadka poistenca vo veku 15 až 18 mesiacov,
3. preventívne prehliadky poistenca od troch rokov do 18. roku života veku a 364 dní podľa uvedeného vekového rozhrania.
Zoznam výkonov
Názov výkonu
1. preventívna prehliadka – bazálne vyšetrenie novorodenca
Komplexné pediatrické vyšetrenie vrátane kompletnej anamnézy, zhodnotenia správy od neonatológa, založenia zdravotnej dokumentácie. Po vyšetrení sa posudzuje celkový stav dieťaťa, koža a svalový tonus. Hodnotí sa tvar a veľkosť veľkej fontanely (VF), švy, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina a tvar podnebia; auskultačný nález na srdci a pľúcach, nález pri palpačnom vyšetrení brucha, stav pupka, slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť bedrových kĺbov. Vyšetria sa novorodenecké reflexy. Poskytne sa poradenstvo rodičom, podporí sa laktačný program. Kontrola vykonania skríningových vyšetrení v novorodeneckom veku. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenia: vykonáva sa do troch pracovných dní od doručenia prepúšťacej správy dieťaťa, ktoré je po narodení prepustené z ústavnej starostlivosti do domáceho prostredia.
USG vyšetrenie bedrových kĺbov u dojčiat.
Indikačné obmedzenie: vykonáva sa do 4. týždňa života.
2. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina a tvar podnebia, tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť bedrových kĺbov. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Poskytne sa poradenstvo rodičom, podporí sa laktačný program. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa do piateho týždňa života.
3. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina a tvar podnebia, tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť bedrových kĺbov. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Poskytne sa poradenstvo rodičom, podporí sa laktačný program. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v piatom až ôsmom týždni života.
4. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina, tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť bedrových kĺbov. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Skontroluje sa vykonanie ortopedického skríningu. Poskytne sa poradenstvo rodičom, podporí sa laktačný program. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v ôsmom až jedenástom týždni života.
5. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina, tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť bedrových kĺbov. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Poskytne sa poradenstvo rodičom, podporí sa laktačný program. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v treťom až piatom mesiaci života.
6. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina, tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť bedrových kĺbov. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Orientačne sa vyšetrí sluch, reakcie očí a moč. Poskytne sa poradenstvo rodičom, podporí sa laktačný program. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v piatom až siedmom mesiaci života.
Chemické vyšetrenie moču. Pri inom ako negatívnom náleze močový sediment.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v piatom až siedmom mesiaci života.
7. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina, stav dentície; tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Orientačne sa vyšetrí sluch a zrak. Poskytne sa poradenstvo rodičom vrátane informácie o starostlivosti o hygienu ústnej dutiny. Podporí sa laktačný program. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v siedmom až deviatom mesiaci života.
8. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina, stav dentície; tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Orientačne sa vyšetrí sluch a zrak. Poskytne sa poradenstvo rodičom vrátane informácie o starostlivosti o hygienu dutiny ústnej. Podporí sa laktačný program. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v deviatom až jedenástom mesiaci života.
9. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina, stav dentície; tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Orientačne sa vyšetrí sluch a zrak. Podporí sa laktačný program. Poskytne sa rodičom poradenstvo o potrebe prvej preventívnej prehliadky ústnej dutiny dieťaťu u zubného lekára. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až trinástom mesiaci života.
10. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, vyšetrenie kože a svalového tonusu, vyšetrenie lymfatických uzlín. Hodnotí sa: tvar a veľkosť VF, záhlavie, obvod hlavy, oči, nos, ústna dutina, stav dentície; tvar a pohyblivosť krku, lymfatické uzliny; fyzikálny nález na srdci a pľúcach; nález pri palpačnom vyšetrení brucha a stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, vyšetrenie genitálu, symetria dolných končatín, pohyblivosť. Vyšetrí sa psychomotorický vývin. Orientačne sa vyšetrí sluch a zrak. Podporí sa laktačný program. Vyžiada sa informácia od rodičov o absolvovaní preventívnej prehliadky ústnej dutiny dieťaťa u zubného lekára. Zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v pätnástom až osemnástom mesiaci života.
11. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: anamnézu rodičov so zameraním na nové anamnestické údaje, vyšetrenie celkového stavu, antropometrické merania, kompletné pediatrické vyšetrenie, overenie laterality, znalosť farby, vyšetrenie tlaku, krvi, vyšetrenie moču, vyšetrenie reči, slovnej zásoby, orientačné vyšetrenie sluchu a zraku, kontrola chrbtice, genitálu. Vyšetrí sa psychomotorický vývoj. Zhodnotenie sociálnej situácie. Poskytne sa poradenstvo rodičom vrátane výživy.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v treťom až štvrtom roku života.
Chemické vyšetrenie moču. Pri inom ako negatívnom náleze močový sediment.
Indikačné obmedzenie: vykonáva sa v treťom až štvrtom roku života.
12. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: rozhovor s rodičmi zameraný na nové anamnestické údaje, antropometrické merania, vyšetrenie spočívajúce z posúdenia celkového stavu dieťaťa, kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie, hodnotenie psychomotorického vývoja, vyšetrenie zrakovej ostrosti, orientačné vyšetrenie sluchu, vyšetrenie tlaku, krvi a moču, vyšetrenie znalosti farieb, ich slovné označenie, udržania telesnej čistoty, posúdenie zaradenia dieťaťa do kolektívu v predškolskom období, zhodnotenie sociálnej situácie, pravidelné poradenstvo rodičov vrátane výživy.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v piatom až šiestom roku života.
Chemické vyšetrenie moču. Pri inom ako negatívnom náleze močový sediment.
Indikačné obmedzenie: vykonáva sa v piatom až šiestom roku života.
13. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: rozhovor s rodičmi zameraný na nové anamnestické údaje, antropometrické merania, vyšetrenie spočívajúce z posúdenia celkového stavu dieťaťa, kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie, hodnotenie psychomotorického vývoja, vyšetrenie tlaku, krvi, moču, vyšetrenie znalosti farieb, ich slovné označenie, vyšetrenie zrakovej ostrosti, orientačné vyšetrenie sluchu, posúdenie školskej zrelosti, posúdenie zdravotnej schopnosti vo vzťahu k povinnej školskej telesnej výchove, zhodnotenie sociálnej situácie, pravidelné poradenstvo rodičom.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v šiestom až ôsmom roku života.
Chemické vyšetrenie moču. Pri inom ako negatívnom náleze močový sediment.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v šiestom až ôsmom roku života.
14. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: Antropometrické merania, vyšetrenie spočívajúce z posúdenia celkového stavu dieťaťa, kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie, vyšetrenie zrakovej ostrosti, orientačné vyšetrenie sluchu, vyšetrenie tlaku, krvi, moču, sledovanie prospievania v škole, zhodnotenie sociálnej situácie, pravidelné poradenstvo rodičom.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v deviatom až desiatom roku života.
Chemické vyšetrenie moču. Pri inom ako negatívnom náleze močový sediment.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v deviatom až desiatom roku života.
15. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: Antropometrické merania, vyšetrenie spočívajúce z posúdenia celkového stavu dieťaťa, kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie, vyšetrenie zamerané na deformity chrbtice, deformity nôh, posúdenie pohlavného vývoja, vyšetrenie zrakovej ostrosti, orientačné vyšetrenie sluchu, vyšetrenie tlaku, krvi, moču, posúdenie zdravotnej schopnosti vo vzťahu k povinnej školskej telesnej výchove, poruchy správania, zhodnotenie sociálnej situácie, vyšetrenie hladiny celkového cholesterolu, pravidelné poradenstvo rodičom.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až dvanástom roku života.
Chemické vyšetrenie moču. Pri inom ako negatívnom náleze močový sediment.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až dvanástom roku života.
Odber venóznej krvi (otvorený odberový systém).
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až dvanástom roku života.
Odber venóznej krvi (uzatvorený odberový systém).
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až dvanástom roku života.
Odber kapilárnej krvi.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až dvanástom roku života.
Cholesterol celkový.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až dvanástom roku života.
Cholesterol celkový v kapilárnej krvi (REP).
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až dvanástom roku života.
Sedimentácia erytrocytov FW.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v jedenástom až dvanástom roku života.
16. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: Antropometrické merania, vyšetrenie spočívajúce z posúdenia celkového stavu dieťaťa, kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie, vyšetrenie zamerané na deformity chrbtice, deformity nôh, posúdenie pohlavného vývoja, vyšetrenie zrakovej ostrosti, orientačné vyšetrenie sluchu, vyšetrenie tlaku, krvi, moču, posúdenie zdravotnej schopnosti vo vzťahu k povinnej školskej telesnej výchove, pohovor s rodičmi a otázky vhodnej voľby povolania a posúdenie prípadnej zmeny v pracovnej schopnosti, zhodnotenie sociálnej situácie, pravidelné poradenstvo rodičom.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v trinástom až štrnástom roku života.
Chemické vyšetrenie moču. Pri inom ako negatívnom náleze močový sediment.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v trinástom až štrnástom roku života.
17. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: antropometrické merania, zhodnotenie celkového zdravotného stavu, kompletné pediatrické fyzikálne vyšetrenie so záverom, posúdenie pohlavného vývoja, vyšetrenie zrakovej ostrosti, orientačné vyšetrenie sluchu, vyšetrenie tlaku, krvi a moču, pravidelné poradenstvo, zhodnotenie sociálnej situácie.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v pätnástom až šestnástom roku života.
Chemické vyšetrenie moču. Pri inom ako negatívnom náleze močový sediment.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v pätnástom až šestnástom roku života.
18. preventívna prehliadka
Výkon zahŕňa: antropometrické merania, zhodnotenie celkového zdravotného stavu, kompletné fyzikálne vyšetrenie, vyšetrenie zrakovej ostrosti, orientačné vyšetrenie sluchu, vyšetrenie tlaku, krvi a moču, kontrola stavu očkovania (napríklad tetanu, záškrt, osýpky, mumps, rubeola), vrátane rád a dokumentácie. Laboratórne vyšetrenia: moč chemicky, cholesterol, triglyceridy.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v sedemnástom roku života.
Odber venóznej krvi (otvorený odberový systém).
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v sedemnástom roku života.
Odber venóznej krvi (uzatvorený odberový systém).
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v sedemnástom roku života.
Cholesterol celkový. Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v sedemnástom roku života.
Triacylglyceroly.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v sedemnástom roku života.
Chemické vyšetrenie moču.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v sedemnástom roku života.
Očkovanie proti HPV.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa v deviatom až pätnástom roku života a môže byť vykonané aj mimo preventívnej prehliadky.
Očkovanie proti rotavírusom.
Indikačné obmedzenie: Vykonáva sa od šiesteho týždňa života do 24., eventuálne 34. týždňa života a môže byť vykonané aj mimo preventívnej prehliadky.
Ak sa nemohlo očkovanie vykonať pre zdravotný stav dieťaťa, kontraindikácie očkovania alebo iné závažné príčiny, vykoná sa po odstránení všetkých príčin, ktoré očkovanie znemožnili.
Preventívne vyšetrenie je z objektívnych príčin (napríklad predčasné narodené deti, ochorenie) možné urobiť aj s oneskorením.
Preventívna starostlivosť o dorast a dospelých
Obsah: základná preventívna prehliadka obsahuje komplexné vyšetrenie všetkých orgánových systémov, kontrolu stavu očkovania (napríklad tetanus alebo záškrt), vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrolu hmotnosti a výšku vrátane rád a dokumentácie. Laboratórne vyšetrenia: moč chemicky, močový sediment, glykémia, kreatinín, ALT, GMT, krvný obraz vrátane trombocytov. Lekár zabezpečí výkony SVLZ na príslušnom odbornom pracovisku. Ak sa v kalendárnom roku majú vykonať dve preventívne prehliadky (preventívna starostlivosť o dorast a dospelých, preventívna gynekologická prehliadka, preventívna urologická prehliadka), laboratórne vyšetrenia sa vykonávajú len raz. Lekár, ktorý vykonal preventívnu prehliadku ako prvý, má povinnosť poskytnúť výsledky laboratórnych vyšetrení ďalšiemu lekárovi.
Vykonáva: V prípade poistencov do 18 a 364 dní aj lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria, v prípade poistencov od 18 rokov lekár so špecializáciou v špecializovanom odbore všeobecné lekárstvo, v prípade poistencov do 25 rokov a 364 dní aj lekár s certifikátom o certifikovanej pracovnej činnosti dorastové lekárstvo.
Okruh: Poistenci starší ako 18 rokov.
Periodicita: Raz za dva roky, v prípade darcov krvi a pacientov po absolvovanej onkologickej liečbe odporúčaných na ďalšie sledovanie u lekára so špecializáciou v špecializačnom všeobecné lekárstvo raz za rok.
Zoznam výkonov:
Názov výkonu
Odber venóznej krvi (otvorený odberový systém) – bez indikačných obmedzení.
Odber venóznej krvi (uzatvorený odberový systém) – bez indikačných obmedzení.
Kreatinín – bez indikačných obmedzení.
ALT, GMT – bez indikačných obmedzení.
Močový sediment – bez indikačných obmedzení.
Moč chemicky – bez indikačných obmedzení.
Okultné krvácanie do stolice – indikačné obmedzenie u poistencov vo veku od 50 rokov do 75 rokov života a u poistencov s pozitívnou rodinnou anamnézou karciónu hrubého čreva a konečníka. Nevykonáva sa v prípade, ak bolo vykonané kompletné kolonoskopické vyšetrenie v posledných 10 rokoch s negatívnym nálezom.
glukóza - bez indikačných obmedzení,
cholesterol celkový, HDL cholesterol a non-HDL cholesterol, LDL cholesterol – indikačné obmedzenie u poistencov, ktorí v danom kalendárnom roku nadobudli vek 17 alebo 18, u poistencov starších ako 40 rokov,
triacylglyceroly – indikačné obmedzenie u poistencov, ktorí v danom kalendárnom roku nadobudli vek 17 alebo 18, u poistencov starších ako 40 rokov,
erytrocyty (počet) – bez indikačných obmedzení,
hemoglobín – bez indikačných obmedzení,
hemogram 5-parametrový – bez indikačných obmedzení,
leukocyty (počet) – bez indikačných obmedzení,
trombocyty (počet) – bez indikačných obmedzení,
elektrokardiogram – štandardný 12-zvodový s popisom – indikačné obmedzenie u poistencov, ktorí dovŕšili 40 rokov veku v prípade, že ambulancia nie je vybavená EKG prístrojom, výkon vykoná lekár s príslušnou špecializáciou,
stratifikácia kardiovaskulárneho rizika – indikačné obmedzenie od 40 roku života."
Nasledujúce články sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. januára 2024, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Ďakujem. Koniec.
A ešte predložím druhý pozmeňujúci návrh. Predkladám pozmeňujúci návrh, ktorý je taktiež vypracovaný ministerstvom zdravotníctva a týmto pozmeňujúcim návrhom sa upravuje elektronizácia prehliadok mŕtvych tiel.
Papierový list o prehliadke mŕtveho sa vystavuje v Slovenskej republike pri každom jednom úmrtí a musí byť vypísaný v ôsmich exemplároch. Na základe informácií z neho matriky vydávajú úmrtné listy, ktoré sú určené aj na právnické účely, dedičstvo a podobne. Z listov o prehliadke sa čerpajú aj demografické a medicínske informácie, ktoré lekár pri prehliadke uviedol. Tieto informácie spracúva štatistický úrad, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ako aj Národné centrum zdravotníckych informácií.
Projekt e-prehliadky elektronizuje všetky informácie z Listu o prehliadke mŕtveho a nahrádza tento papierový dokument elektronickou verziou, ktorá sa nazýva elektronické hlásenie o úmrtí. Keďže od 1. júla 2023 sa už nebude vystavovať papierové tlačivo List o prehliadke mŕtveho a štatistické hlásenie o úmrtí, je potrebné uvedené premietnuť aj do ďalších ustanovení zákona.
V prvom bode sa rozširuje okruh subjektov, ktorým sa bude toto nové elektronické hlásenie úmrtí zasielať, napríklad ide o prevádzkovateľa pohrebných služieb, krematóriá a podobne.
V druhom bode sa navrhuje, aby bolo prevádzkovateľovi pohrebnej služby na prevoz mŕtveho tela vystavené potvrdenie v prípade napríklad stotožnenia mŕtveho tela pri policajnej kontrole.
V treťom bode sa upravuje pojem obstarávateľ pohrebu, ktorým je v zmysle navrhovaného zistenia osoba, ktorá sa preukáže úmrtným listom, keďže sa doteraz preukazoval listom o prehliadke mŕtveho. Ten je však už len elektronický. Zároveň sa povinnosť vystavenia potvrdenia pre pohrebnú službu premieta do povinností prehliadajúceho lekára.
Ďalej sa v tomto bode navrhuje aj to, že elektronické hlásenie úmrtí bude obsahovať aj informáciu, že osoba bola v čase úmrtia nakazená nebezpečnou chorobou.
A teraz prečítam znenie pozmeňujúceho návrhu, ktorý, ako som už spomínala, vypracovalo ministerstvo zdravotníctva a osvojili si ho Krištúfková a Svrček.
Takže pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petry Krištúfkovej aj Miloša Svrčeka k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony
1. V čl. III sa za 2. bod vkladajú nové body 3 a 4, ktoré znejú:
„3. V § 20 ods. 1 sa písmeno s) dopĺňa desiatym bodom až trinástym bodom, ktoré znejú:
„10. na vyžiadanie prevádzkovateľovi pohrebnej služby v rozsahu nevyhnutnom na účely výkonu povinností podľa osobitného predpisu,41bfa)
11. na vyžiadanie prevádzkovateľovi krematória v rozsahu nevyhnutnom na účely výkonu povinností podľa osobitného predpisu,41bfb)
12. na vyžiadanie prevádzkovateľovi balzamovania a konzervácie v rozsahu nevyhnutnom na účely výkonu povinností podľa osobitného predpisu,41 bfc)
13. na vyžiadanie prevádzkovateľovi pohrebiska v rozsahu nevyhnutnom na účely výkonu povinností podľa osobitného predpisu, 41bfd)".
Poznámky pod čiarou k odkazom 41bfa až 41bfd znejú:
„41bfa) § 8 ods. 4 zákona č. 131/2010 Z. z. o pohrebníctve v znení neskorších predpisov,
41bfb) § 11 ods. 3 zákona č. 131/2010 Z. z. v znení neskorších predpisov,
41bfc) § 13 ods. 3 zákona č. 131/2010 Z. z. v znení neskorších predpisov,
41bfd) § 17 ods. 4 zákona č. 131/2010 Z. z. v znení neskorších predpisov."
4. V § 20 ods. 2 písm. p) sa za slová „prehliadok mŕtvych tiel" vkladá čiarka a slová „vrátane podrobností týkajúcich sa vystavovania potvrdenia o prehliadke mŕtveho tela (§ 47b ods. 3),"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tieto body nadobúdajú účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
2. Čl. III sa dopĺňa bodom 5, ktorý znie:
„5. V § 47b ods. 3 sa za slová „hlásenie o úmrtí" dopĺňajú slová „a vystaviť potvrdenie o prehliadke mŕtveho tela"."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
3. Za čl. III sa vkladá nový čl. IV, ktorý znie:
„Čl. IV
Zákon č. 131/2010 Z. z. o pohrebníctve v znení zákona č. 398/2019 Z. z. a zákona č. 310/2021 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 2 ods. 1 písm. t) sa slová „listom o prehliadke mŕtveho a štatistickým hlásením o úmrtí" nahrádzajú slovami „úmrtným listom 13".
Poznámka pod čiarou k odkazu 1a znie:
„1a) § 19 ods. 5 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 154/1994 Z. z. o matrikách v znení neskorších predpisov."
2. V § 3 ods. 10 sa slová „oznámenie o úmrtí" nahrádzajú slovami „hlásenie o úmrtí a vystavil potvrdenie o prehliadke mŕtveho tela,6a)''.
Poznámka pod čiarou k odkazu 6a znie:
„6a) § 47b ods. 3 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých predpisov v znení neskorších predpisov."
3. V § 4 ods. 1 písm. a) sa slová „list o prehliadke mŕtveho a štatistické hlásenie o úmrtí" nahrádzajú slovami „potvrdenie o prehliadke mŕtveho tela alebo údaje poskytnuté z hlásenia o úmrtí podľa osobitného predpisu,9)".
Poznámka pod čiarou k odkazu 9 znie:
"9) § 20 ods. 1 písm. s) zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých predpisov v znení neskorších predpisov.".
4. V § 5 ods. 1 písm. g) sa slová „listu o prehliadke mŕtveho a štatistickému hláseniu o úmrtí" nahrádzajú slovami „potvrdeniu o prehliadke mŕtveho tela".
5. V § 5 ods. 2 písm. d) sa za slovo „potreby" vkladajú slová „okrem prípadov, kedy bola nariadená pitva".
6. V § 7 ods. 1 sa slová „listu o prehliadke mŕtveho a štatistickému hláseniu o úmrtí" nahrádzajú slovami „potvrdeniu o prehliadke mŕtveho tela".
7. V § 8 ods. 4 písm. a) prvom bode sa slová „listom o prehliadke mŕtveho a štatistickým hlásením o úmrtí vystavený" nahrádzajú slovami „potvrdením o prehliadke mŕtveho tela vystaveným".
8. V § 8 ods. 4 písm. f) sa slová „liste o prehliadke mŕtveho a štatistickom hlásení o úmrtí" nahrádzajú slovami „potvrdení o prehliadke mŕtveho tela".
9. V § 11 ods. 3 písm. a) prvom bode sa slová „listom o prehliadke mŕtveho a štatistickým hlásením o úmrtí vystavený" nahrádzajú slovami „potvrdením o prehliadke mŕtveho tela vystaveným".
10. V § 13 ods. 3 písm. a) prvom bode sa slová „listom o prehliadke mŕtveho a štatistickým hlásením o úmrtí vystavený" nahrádzajú slovami „potvrdením o prehliadke mŕtveho tela vystaveným".
11. V § 19 ods. 8 písmeno b) znie:
„b) úmrtný list,".
Nasledujúci článok sa primerane prečísluje, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. augusta 2023, čo sa premietne aj do ustanovenia o účinnosti zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2023 o 14:17 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:54

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. My sme usilovne pracovali na tej zmene, o ktorej sme sa bavili, ale zdá sa, že to nemáme ešte úplne hotové. Takže myslím, že pán minister bude mať záujem potom otvoriť ešte rozpravu v treťom čítaní a tam by sme mohli eventuálne tú jednu zmenu zakomponovať. Takže z mojej strany asi teraz len toľko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2023 o 14:54 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:55

Michal Palkovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predmetom návrhu zákona je definícia nekomerčného klinického skúšania s cieľom odstránenia bariér pre nekomerčné klinické skúšanie a zvýšená dostupnosť inovatívnej a bezpečnostnej liečby.
V novele sa taktiež navrhuje úprava predpisovania humánnych liekov, zdravotníckych pomôcok a dietických potravín pri prepustení pacienta z ústavnej zdravotnej starostlivosti, ako aj v ambulantnej starostlivosti, kde hlavnou prioritou je zabezpečenie dostupnosti liečby pre slovenských pacientov.
Ďalšou témou novely je rozšírená možnosť Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky na vydanie povolenia na terapeutické a diagnostické použitie humánneho lieku pri ohrození života alebo pri riziku závažného zhoršenia zdravotného stavu na humánne lieky, ktoré sú predmetom žiadosti o registráciu alebo ktoré sú predmetom klinického skúšania, ako aj povolenie na terapeutické alebo diagnostické použitie lieku v rámci liečebného programu. Tieto zmeny by mali priniesť lepší prístup pacientov k liečbe inovatívnymi liekmi.
Cieľom návrhu zákona je tiež opraviť niektoré nedostatky, ktoré vyplynuli z implementovania nariadení týkajúcich sa zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro.
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, žiadam vás o podporu predloženého návrhu. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.6.2023 o 14:55 hod.

Michal Palkovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:56

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1582), vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo.
Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie nerokoval o vládnom návrhu zákona, nakoľko podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady nebol uznášaniaschopný. Ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcim návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona (tlač 1582) vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona (tlač 1582) schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa obsahuje 26 pozmeňujúcich návrhov. Súčasne výbor navrhol, aby sa o bodoch 1 až 26 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 212 z 13. júna 2023, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu k predloženému návrhu zákona a Annu Záborskú za náhradníčku k predmetnému návrhu zákona v prípade neúčasti spravodajcu.
Pán predsedajúci, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2023 o 14:56 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:59

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Predložím štyri pozmeňujúce návrhy, ktoré teda si dovolím odôvodniť, aby to bolo čo najrýchlejšie, tak idem rovno k veci.
Tým prvým navrhujem preniesť kompetenciu na vydávanie povolení na individuálnu prípravu liekov na inovatívnu liečbu z ministerstva zdravotníctva na ŠÚKL, Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Prenos tohto oprávnenia z ministerstva zdravotníctva... uhm, uhm, prepáčte, pozerám. Prenos tohto oprávnenia z ministerstva zdravotníctva na Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa navrhuje z toho dôvodu, že v platnom znení zákona ŠÚKL vydáva povolenie na výrobu humánnych liekov aj výrobu skúšaných humánnych produktov a skúšaných humánnych liekov. ŠÚKL vykonáva inšpekčnú činnosť vyškolenými inšpektormi a spĺňa všetky odborné predpoklady na vydávanie povolení na individuálnu prípravu liekov na inovatívnu liečbu. Čiže inými slovami, v podstate vyššia špecializácia, vyššia odbornosť. Myslím si, že je to správny krok.
Tiež navrhujem skrátiť dobu archivácie dokumentov o výsledkoch vyšetrovania darcov krvi. Dnes je v legislatíve 30 rokov, že musia vlastne odkladať túto dokumentáciu, navrhujeme skrátiť na 15 rokov. Navrhuje sa to, samozrejme, v súlade s európskou právnou úpravou, ale teda najmä za účelom odstránenia nepodstatnej alebo neopodstatnenej administra... podstatnej a neopodstatnenej administratívnej záťaže a s tým spojenej, samozrejme, aj finančnej záťaže.
V ďalšom bode navrhujeme za zavedenie, navrhujeme zaviesť povinnosť pre všetkých držiteľov registrácie kategorizovaných originálnych negenerifikovaných liekov, ktoré majú dopad na verejné zdravotné poistenie, vo výške 1,5 milióna eur uzatvoriť s ministerstvom zmluvu, predmetom ktorej bude stanovenie stropu výšky nákladov, ktoré bude možné súhrnne vynaložiť na úhradu lieku z prostriedkov zdravotného poistenia. Čiže všetko musí mať hranice, aj toto.
Ďalšia zmena, navrhujem, aby spolu so žiadosťou o zaradenie starého lieku do zoznamu kategorizovaných liekov aj spolu so žiadosťou o určenie osobitnej cenovej regulácie, na základe ktorej bude možné požiadať o určenie ceny lieku prevyšujúcej európsku referenčnú cenu lieku spolu so zvýšením úhrady za tento liek z prostriedkov verejného zdravotného poistenia, teda, aby to bolo všetko spolu. Toto opatrenie navrhujem za účelom umožnenia návratu starých esenciálnych liekov naspäť do systému, pričom pod starými liekmi sa rozumejú lieky, ktoré boli u nás na trhu dostupné pred rokom 2012. Ide naozaj niekedy o párcentové položky, ale ich dostupnosť je na trhu cítiť. Takže je potrebné, aby to tu bolo.
Po piate, navrhuje sa opätovne zaviesť podmienku, že generické lieky môžu byť do zoznamu kategorizovaných liekov zaradené výlučne len s cenou, ktorá neprevyšuje európsku referenčnú cenu lieku. Táto povinnosť bola zo zákona o úhrade liekov vypustená jeho poslednou novelou nedopatrením, a preto je nevyhnutné urobiť náležitú úpravu.
Takže to je odôvodnenie k tomu prvému pozmeňujúcemu návrhu.
Druhý pozmeňujúci návrh v podstate hovorí o tom, aby všeobecní lekári a pediatri boli oprávnení predpísať liek, zdravotnícku pomôcku alebo dietetickú potravinu na základe odporúčania odborného lekára. Teda ide o predĺženie doby oproti dnes platným trom mesiacom na 12 mesiacov.
Mám tu aj tretí pozmeňovák, ktorý robí úplne to isté, ale len na šesť mesiacov. Čiže rozdiel medzi druhým a tretím pozmeňovákom bude len v dĺžke. Ide teda o to, že niektorí kolegovia by boli ochotní podporiť šesť mesiacov, tak chcem dať obe možnosti. Uvidíme, čo plénum povie. Za mňa jednoznačne, videli sme, počuli sme mnoho prípadov, kde dobrý úmysel, ktorý určite bol za tým, aby keď špecialista predpisuje svoje lieky, tak aby to predpisoval naďalej, spôsobuje ale v reálnej praxi to, že vlastne nedostávajú sa pacienti k svojim liekom, najmä tí, ktorí majú viacero liekov a tak ďalej. Sú na to, sú na to spôsoby, samozrejme, ako to riešiť, ale, bohužiaľ, v praxi sa ukazuje, že na to dopláca pacient a nie je to dobré. Nevidím dôvod, aby keď raz špecialista umožní všeobecnému alebo pediatrovi predpisovať lieky, tak... a teda ten všeobecný alebo pediater si môže a nemusí toto poverenie nejako prijať, tak nevidím dôvod, aby to, aby to nebolo umožnené, aby sa to vôbec nedalo, lebo máme aj všeobecných lekárov, aj pediatrov, ktorí vyslovene chcú mať takto pacienta pod kontrolou, a je to, samozrejme, aj v prípade najmä tých pacientov, ktorí majú viac špecialistov, výhodnejšie. Takže druhý a tretí pozmeňovák v tomto poradí budem podávať práve preto, aby mohli byť poverení na 12 mesiacov v druhom pozmeňováku a na šesť mesiacov v treťom pozmeňovacom návrhu a vážené plénum nech rozhodne, čo považuje za správne.
Štvrtý pozmeňujúci návrh podávam len z toho dôvodu, že teda z nejakého dôvodu sa nepodal na výbore. Je to vyslovene len legislatívna technika. Musím povedať, že toto sa ešte v histórii nestalo, aby legislatívnu techniku sme museli vlastne čítať v pléne, lebo proste na výbore napriek tomu, že bol neuznáša... ehm, uznášaniaschopný, napriek tomu, že tam boli iné pozmeňujúce návrhy prijaté, tak jednoducho na výbore nebol prijatý len tak na just, aby sme urobili trošku ministerstvu zle. Však prečo nie, keď sa dá.
Takže teraz, keď dovolíte, tak budem čítať jednotlivé pozmeňujúce návrhy. A začínam teda tým prvým.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Lehotského k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1582).
1. V čl. I sa za 8. bod vkladajú nové body 9 a 10, ktoré znejú:
„9. V § 6 ods. l sa vypúšťa písmeno b).
Doterajšie písmeno c) sa označuje ako písmeno b).
10. V § 6 sa odsek 2 dopĺňa písmenom d), ktoré znie:
„d) individuálna príprava liekov na inovatívnu liečbu.6)"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
2. V čl. I sa za 9. bod vkladajú nové body 10 a 11, ktoré znejú:
„10. V § 7 ods. 1 písm. a) sa vypúšťa druhý bod.
Doterajší tretí bod sa označuje ako druhý bod.
11. V § 7 ods. 1 sa písmeno b) dopĺňa štvrtým bodom, ktorý znie:
„4. individuálnu prípravu liekov na inovatívnu liečbu."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
3. V čl. I sa za 10. bod vkladá nový 11. bod, ktorý znie:
„11. V § 13 ods. 9 písm. a) prvom bode sa slová „30 rokov" nahrádzajú slovami „15 rokov"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
4. V čl. I sa za 87. bod vkladá nový 88. bod:
„88. V § 138 ods. 38 sa slovo „písmen" nahrádza slovom „písmen p),"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
5. V čl. IV sa za 8. bod vkladajú nové body 9 až 14, ktoré znejú:
„9. V § 14a ods. 2 písm. c) sa vypúšťa slovo „alebo".
10. V § 14a ods. 2 písm. d) sa bodka nahrádza čiarkou a na konci sa pripája toto slovo „alebo".
11. V § 14a sa odsek 2 dopĺňa písmenom e), ktoré znie:
„d) návrh na určenie úradne určenej ceny lieku, ktorá prevyšuje európsku referenčnú cenu a zvýšenie maximálnej výšky úhrady zdravotnej poisťovne za štandardnú dávku liečiva."
12. V § 14a ods. 3 písm. i) sa slová „písm. a), c) alebo písm. d)" nahrádzajú slovami „písm. a), c), d) alebo písm. e)".
13. V § 14a ods. 3 písm. j) druhom bode sa za slová „písm. c)" vkladajú slová „alebo e)".
14. V § 14a ods. 3 písm. k) sa za slová „písm. c)" vkladajú slová „alebo e)"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
6. V čl. IV sa za 11. bod vkladá nový bod 12, ktorý znie:
„12. V § 16 sa odsek 4 dopĺňa písmenom l), ktoré znie:
„l) predmetom žiadosti je liek podľa § 10 ods. 2 písm. e) druhého bodu a návrh úradne určenej ceny lieku presahuje európsku referenčnú cenu lieku."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
7. V čl. IV sa za 12. bod vkladá nový bod 13, ktorý znie:
„13. V § 17 sa odsek 5 dopĺňa písmenom k), ktoré znie:
„k) suma úhrad zdravotných poisťovní za originálny liek alebo originálne lieky s obsahom rovnakého liečiva zaradené v referenčnej skupine, v ktorej nie je zaradený žiadny generický liek alebo biologicky podobný liek, vynaložených za 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov v najviac 24 mesiacoch predchádzajúcich dňu posúdenia tejto sumy úhrad zdravotných poisťovní presahuje 1 500 000 eur a držiteľ registrácie neuzatvoril s ministerstvom zmluvu o podmienkach úhrady lieku podľa § 7a."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú .
8. V čl. IV sa za 17. bod vkladajú nové body 18 a 19, ktoré znejú:
„18. V § 21 ods. 5 úvodnej vete sa za slovo „zvyšujú" vkladajú slová "alebo že sa určuje úradne určená cena lieku, ktorá prevyšuje európsku referenčnú cenu a maximálna výška úhrady zdravotnej poisťovne za štandardnú dávku liečiva sa zvyšuje".
19. V § 21 sa za odsek 14 vkladá nový odsek 15, ktorý znie:
„(15) Ministerstvo ku dňu zrušenia určenia, že liek podlieha osobitnej cenovej regulácii podľa odseku 9, alebo ku dňu nadobudnutia vykonateľnosti rozhodnutia o zrušení určenia, že liek podlieha osobitnej cenovej regulácii, uvedie úradne určenú cenu lieku v zozname úradne určených cien liekov vo výške zodpovedajúcej európskej referenčnej cene lieku platnej k prvému dňu kalendárneho mesiaca bezprostredne predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom nadobudlo vykonateľnosť rozhodnutie o zrušení určenia, že liek podlieha osobitnej cenovej regulácii."."
Doterajší odsek 15 sa označuje ako odsek 16.
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
To je všetko k prvému pozmeňujúcemu návrhu.
Prečítam znenie druhého pozmeňujúceho návrhu.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Lehotského k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1582).
1. V čl. I 46. bode § 119 ods. 13 písmeno a) znie:
„a) lehotu, počas ktorej sa odporúča humánny liek, zdravotnícku pomôcku alebo dietetickú potravinu pacientovi predpisovať, ak nejde o odporúčanie predpisovať zdravotnícku pomôcku pre diagnostikovanú trvalú a nezvratnú inkontinenciu tretieho stupňa alebo pre trvalú a nezvratnú stómiu, pre ktoré sa neustanovuje časové obmedzenie; táto lehota nesmie presiahnuť
1. 12 mesiacov pri odporúčaní podľa odseku 12 písm. a) alebo b),
2. 3 mesiace pri odporúčaní podľa odseku 12 písm. c) alebo d),".
Tretí pozmeňujúci návrh znie: Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Lehotského k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú zákony
1. V čl. I 46. bode § 119 ods. 13 písmeno a) znie:

„a) lehotu, počas ktorej sa odporúča humánny liek, zdravotnícku pomôcku alebo dietetickú potravinu pacientovi predpisovať, ak nejde o odporúčanie predpisovať zdravotnícku pomôcku pre diagnostikovanú trvalú a nezvratnú inkontinenciu tretieho stupňa alebo pre trvalú a nezvratnú stómiu, pre ktoré sa neustanovuje časové obmedzenie; táto lehota nesmie presiahnuť

1. 6 mesiacov pri odporúčaní podľa odseku 12 písm. a) alebo b),
2. 3 mesiace pri odporúčaní podľa odseku 12 písm. c) alebo d),".

No a štvrtý legislatívno-technický najdlhší, ale, bohužiaľ, musíme to absolvovať, lebo asi nikto nechce, aby legislatívne nesprávny návrh prišiel do platnosti.
Takže pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Lehotského k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú zákony.

1. V čl. I 2. bod znie:
„2. V § 2 ods. 3 druhá veta znie: „Za nedovolené zaobchádzanie s liekmi a so zdravotníckymi pomôckami sa nepovažuje, ak Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo zdravotníctva") obstará alebo nadobudne inak ako obstaraním humánne lieky alebo zdravotnícke pomôcky vrátane diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro; uchovávanie, dodávanie a výdaj humánnych liekov a zdravotníckych pomôcok zabezpečí ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom držiteľov povolenia na zaobchádzanie s liekmi a so zdravotníckymi pomôckami podľa tohto zákona."."
V súvislosti s touto úpravou sa vypustí úvodná veta k poznámke pod čiarou 8b, ako aj jej znenie.
2. V čl. I sa za 17. bod vkladá nový 18. bod, ktorý znie:
„18. V § 22 ods. 4 sa písmeno e) dopĺňa šiestym bodom, ktorý znie:
„6. názov mobilnej aplikácie, ak ju prevádzkuje."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
3. V čl. I 21. bode sa v § 29h ods. 2 za slovo „správu" vkladajú slová „v časti I" a v § 29h ods. 3 sa za slovo „správu" vkladajú slová „k časti II".
4. V čl. I 28. bod znie:
„28. V § 46 sa za odsek 4 vkladajú nové odseky 5 až 9, ktoré znejú:
„(5) Terapeutické alebo diagnostické použitie humánneho lieku podľa odseku 3 môže ministerstvo zdravotníctva povoliť v rámci liečebného programu terapeutického alebo diagnostického použitia humánneho lieku podľa § 46a aj na základe žiadosti fyzickej alebo právnickej osoby (ďalej len „žiadateľ o povolenie terapeutického alebo diagnostického použitia lieku v rámci liečebného programu"), ak nie je dostupný porovnateľný humánny liek registrovaný podľa odseku 1. Ministerstvo zdravotníctva môže požiadať štátny ústav o vydanie stanoviska k žiadosti o vydanie povolenia terapeutického alebo diagnostického použitia humánneho lieku. Štátny ústav za účelom vydania stanoviska podľa predchádzajúcej vety posúdi žiadosť o vydanie povolenia najmä vo vzťahu k podmienkam použitia daného humánneho lieku, spôsobu jeho distribúcie, výdaja, monitorovania a vyhodnocovania jeho kvality, bezpečnosti a účinnosti, a to s ohľadom na stanovisko agentúry, ak bolo vydané. Ak štátny ústav vyjadrí nesúhlas s vydaním povolenia na terapeutické alebo diagnostické použitie humánneho lieku, ministerstvo zdravotníctva terapeutické alebo diagnostické použitie tohto humánneho lieku nepovolí.
(6) Ministerstvo zdravotníctva môže v povolení podľa odseku 5 uložiť žiadateľovi o povolenie terapeutického alebo diagnostického použitia lieku v rámci liečebného programu povinnosť
a) predkladať správy o priebehu terapeutického alebo diagnostického použitia humánneho lieku v rámci liečebného programu ministerstvu zdravotníctva,
b) monitorovať a vyhodnocovať kvalitu, bezpečnosť a účinnosť humánneho lieku,
c) dodržiavať ministerstvom zdravotníctva v povolení podľa odseku 5 určené podmienky použitia, distribúcie, uchovávania a výdaja humánneho lieku.
(7) Ak žiadateľ o povolenie terapeutického alebo diagnostického použitia lieku v rámci liečebného programu neplní povinnosti podľa odseku 6 alebo ak ministerstvo zdravotníctva zistí nové skutočnosti o nepriaznivom pomere rizika a prospešnosti humánneho lieku v rámci liečebného programu, ministerstvo zdravotníctva povolenie o terapeutickom alebo diagnostickom použití humánneho lieku v rámci liečebného programu môže zrušiť.
(8) Na lieky, ktorých terapeutické alebo diagnostické použitie povolilo ministerstvo zdravotníctva podľa odseku 5, sa nevzťahujú požiadavky podľa § 61 až 63.
(9) Ak ide o žiadosť o povolenie terapeutického alebo diagnostického použitia biologického lieku48a), ministerstvo zdravotníctva môže povoliť terapeutické alebo diagnostické použitie akéhokoľvek biologicky podobného lieku48b) uvedením názvu liečiva."."
Doterajšie odseky 5 až 12 sa označujú ako odseky 10 až 17.
Poznámky pod čiarou k odkazom 48a a 48b znejú:
"48a) § 2 písm. t) zákona č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
48b) § 2 písm. u) zákona č. 363/2011 Z. z."
5. V čl. I 29. bod znie:
„29. V § 46 ods. 9 až 11 sa slová „odseku 4" nahrádzajú slovami „odseku 4, 5 alebo 7".
6. V čl. I sa za 29. bod vkladá nový 30. bod, ktorý znie:
„30. V § 46 ods. 14 sa slová „odseku 8" nahrádzajú slovami „odseku 13"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
7. V čl. I 30. bode § 46a ods. 2 sa slová „podľa § 46 ods. 5" nahrádzajú slovami „podľa § 46 ods. 6".
8. V čl. I sa za 36. bod vkladá nový 37. bod, ktorý znie:
„37. V § 68a sa odsek 1 dopĺňa písmenom f), ktoré znie:
„f) informácie o internetovom výdaji, ktorými sú:
1. informácie o vnútroštátnych právnych predpisoch uplatniteľných v oblasti internetového výdaja vrátane informácií o tom, že medzi členskými štátmi môžu existovať rozdiely v triedení liekov a v podmienkach distribúcie,
2. informácie o účele spoločného loga,
3. zoznam osôb ponúkajúcich internetový výdaj, ako aj adresy ich webových stránok,
4. všeobecné informácie o rizikách spojených s liekmi dodávanými verejnosti nelegálne prostredníctvom služieb informačnej spoločnosti."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
9. V čl. I 39. bode § 110 ods. 1 sa slová „informácie podľa osobitného predpisu72a) a na vyžiadanie ich poskytnúť aj v štátnom jazyku" nahrádzajú slovami „informácie podľa osobitného predpisu 72a) v slovenskom jazyku, českom jazyku alebo anglickom jazyku; na vyžiadanie štátneho ústavu sa dokumentácia a informácie podľa osobitného predpisu72a) alebo ich vyžiadaná časť musia predložiť v štátnom jazyku". Vyžiadanú časť.
10. V čl. I 42. bode § 110b ods. 3 sa vypúšťa úvodná veta k poznámke pod čiarou k odkazu 42eb, ako aj jej znenie.
11. V čl. I sa za 72. bod vkladá nový 73. bod, ktorý znie:
„73. V § 129 ods. 2 písm. i) prvom bode sa slová „§ 110 ods. 2 a 4" nahrádzajú slovami „§ 110 ods. 1, § 110b ods. 2"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
12. V čl. I 90. bode § 138b sa odsek 6 dopĺňa písmenom c), ktoré znie:
„c) nezabezpečí dodanie zdravotníckej pomôcky alebo diagnostickej zdravotníckej pomôcky in vitro podľa § 110b ods. 3."
13. V čl. I sa za 91. bod vkladá nový 92. bod, ktorý znie:
„92. V § 138b ods. 12 sa slová „až 6" nahrádzajú slovami „až 7"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
14. V čl. I sa za 94. bod vkladá nový 95. bod, ktorý znie:
„95. V § 138c ods. 13 sa slová „až 7" nahrádzajú slovami „až 8"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
15. V čl. I 98. bode sa slová „9 a 14" nahrádzajú slovami „12 a 17".
16. V čl. I 102. bode sa § 143z dopĺňa odsekom 5, ktorý znie:
„(5) Konanie, ktoré sa začalo a právoplatne neskončilo do 31. júla 2023, sa dokončí podľa tohto zákona v znení účinnom od 31. júla 2023."
17. V čl. II 11. bod znie:
„11. V Sadzobníku správnych poplatkov časti VIII. Finančná správa a obchodná činnosť položke 152 časť Poznámky deviaty bod znie:
„9. Poplatok podľa písmena ad) sa znižuje na 5 eur, ak ide o nekomerčné klinické skúšanie."."
18. V čl. II sa vypúšťa 12. bod.
19. V čl. III 6 bode sa slová „osobe poverenej zadávateľom klinického skúšania a pracovníkovi poverenému pracoviskom, na ktorom sa klinické skúšanie vykonáva" nahrádzajú slovami „osobe poverenej na plnenie povinností podľa osobitného predpisu 34a zadávateľom klinického skúšania alebo pracoviskom, na ktorom sa klinické skúšanie vykonáva".
20. V čl. VI sa vypúšťajú slová „okrem čl. I bodov 15, 16, 17, 22 a 83, čl. IV a čl. VI, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. marca 2024".
Počkajte... (Rečníčka sa krátko poradila so spravodajcom.) Takže z výboru, dobre.
V súvislosti... (Rečníčka sa opäť krátko poradila so spravodajcom.) Dobre. V súvislosti s predloženým pozmeňujúcim návrhom vynímam body 1, 6, 7 a 8 zo spoločnej správy (1582a) na osobitné hlasovanie.
Ďakujem. (Krátka pauza.)
Skryt prepis

Vystúpenie

20.6.2023 o 14:59 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:27

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pani poslankyňa, chcel by som vám poďakovať za ten druhý pozmeňovací návrh, kedy sa predlžujú teda lehoty odporúčania, predpisy liekov všeobecnými lekármi na doporučenie špecialistu pri ambulantnom vyšetrení na tých dvanásť mesiacov a po prepustení z ústavnej starostlivosti na tri mesiace. Ja myslím, že to pomôže odbremeniť tých špecialistov, že nemusia tak často chodiť k špecialistom. Možnože to zaťaží viacej všeobecných lekárov, ale pri tom recepte, myslím, že až taký problém to nebude, tam je na zváženie naozaj, že či naši pacienti vyžadujú tak časté kontroly u špecialistov, lebo je to iné v súkromnej sfére, iné je to v takej ústavnej starostlivosti. V ústavnej starostlivosti, tam nepotrebujeme príliš veľa až tak bodovať a nepotrebujeme toho pacienta vidieť tri mesiace, kdežto tí súkromníci si tých pacientov volajú veľmi často a tým to aj vyhovuje, pomaly každé tri mesiace aby chodili na kontroly a predpisovali im lieky, ale tým, že tých špecialistov je málo, tak naozaj to odporúčanie na dvanásť mesiacov veľa lekárom pomôže.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2023 o 15:27 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som rada, že som vás potešila, pán kolega Urban. Ja verím, že vy ma raz potešíte napríklad pri návrhu o interrupčnej tabletke ako odborník a lekár. (Povedané s pobavením.)
Ale chcem vám povedať, že myslím si, že to nezaťaží ani tých všeobecných, aj keď často sa o tom hovorí, až tak, lebo tento návrh dáva možnosť, nie povinnosť. Čiže on môže, ale nemusí. Ale nech tam tá spolupráca medzi tým špecialistom a všeobecným je, ja úplne súhlasím. Keď špecialista usúdi, že je to správne, a všeobecný usúdi, že predpisovať chce tie lieky, tak prečo mu to v tom brániť zákonne? Takže tuto máme úplnú zhodu, som rada a verím, že do budúcna budeme mať aj v tom druhom bode zhodu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2023 o 15:28 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:30

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Hlasovať o tomto návrhu budeme 29. 6. o sedemnástej hodine.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2023 o 15:30 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video