94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

21.6.2023 o 12:22 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:18

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja sa takisto chcem poďakovať vlastne predkladateľom tohto zákona. Rovnako oceňujem vlastne tú dlhoročnú, tú niekoľkomesačnú prácu na tom, aby sa tento zákon o športe maximálne, dá sa povedať, vycibril tak, aby bol, aby bol prínosom vlastne pre slovenský šport ako taký, lebo vieme, že ten šport skutočne nemá to miesto, ktoré by si zaslúžilo, nielen preto, že aby sme mali kvalitných reprezentantov, z ktorých sa, samozrejme, tešíme. Včera sme sa tešili z výhry vo futbale, hej, ale videli sme, aké to bolo aj bolestné, ale aj o to, že vlastne ten šport má obrovský dosah vlastne na zdravie vlastne populácie ako takej. A ja si cením to, že vlastne pri zmene, teda pri tejto novele zákona sa oveľa viac pozerá na mládež a šport ako taký, teda mládež a šport, kde to všetko začína, a práve, práve túto oblasť treba podporiť.
Rovnako chápem aj to, že sú tu určité tlaky na to, že aby všetko zostalo po starom atď., ale skutočne si treba uvedomiť ten prechod z lotérií na tú stávkovú oblasť, pretože podstatne sa zvýšia finančné prostriedky pre každého. O tom sme hovorili dávno a poukazovali sme na to, napríklad na susednom Česku, kde v podstate podobný model, ako my teraz tuná chceme zaviesť, funguje, a vidíme, že čo to robí, že o koľko viac je tam športovísk, aj infraštruktúra sa zlepšuje.
Takže treba vidieť aj toto a určite každá zmena, samozrejme, prináša aj to, že sa niekto bráni, ale verím, že to uspeje. Zároveň oceňujem aj to, že sa trošička viacej posúva ako keby tá oblasť aj na hnutie ako také, aby to hnutie malo taký väčší vplyv aj na tých funkcionárov a vedenie ako také.
Takže ja verím, že sa to podporí a bude čas určite to ešte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:18 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:20

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem a, Dušan, si hovoril o zásadných pripomienkach a vlastne aj o tej legis-rade, tak vraj tá, bol predložený vlastne návrh zákona na legis-radu, ale zaradený nebol. Naozaj tie dôvody presne nepoznám. Myslím, že nám to vysvetľovali aj na výbore. Môžeš sa kľudne opýtať pána štátneho tajomníka, že čo presne tam bolo, aký problém, ale v zásade viem, že to bolo vysvetlené, aj tie ďalšie pripomienky pani Stavrovskej, ktorá tam mala vlastne nejaké zásadné pripomienky. A ďalšie zásadné pripomienky, či už to bolo v prvom MPK-čku, kde ich bolo naozaj veľa, alebo v druhom MPK-čku už ako nový návrh zákona, tak sa snažilo ministerstvo zapracovať. Naozaj pri tom množstve zrejme je jasné, že pri takej veľkej novele nie je to možné úplne všetko zapracovať, čiže niektoré zásadné pripomienky zrejme zostali, áno, tým zväzom ako keby nevyhovené, ale myslím si, tak jak som spomínal, že ten finiš do cieľa bol naozaj veľký, bol to veľký šprint. Áno, je tam ten 61-bodový pozmeňovák, ktorý, ktorý, Jozef, ty si, ty si spomínal, že zrejme ho nemajú ešte dostatočne možno aj navnímaný, to si myslím ja, hej, že napriek tomu, že pretrváva tá nespokojnosť, tak stále si myslím, že ten čas práve hraje pre tento návrh zákona a neurobiť nič by bolo, si myslím, že horšie v tejto situácii vzhľadom na to, že tam máme naozaj tú veľkú možnosť zmeny toho financovania a mohlo by to byť prospešné pre športové hnutie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:20 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 12:22

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, v prvom rade chcem povedať, že som veľkým priaznivcom športu. Ako viacročný primátor Michaloviec som neraz musel presviedčať mnohých neprajníkov o význame športu a význame jej podpory, teda jeho podpory. Takže neberte, prosím, moje vystúpenie ako vystúpenie proti športu, ale skôr je to vystúpenie za šport.
Pôvodne som chcel hovoriť dlhšie, mal som, mám pripravený teda ten svoj materiál, ale pán poslanec Kučera mi dosť zobral vietor z plachiet tým, že sa venoval práve tomu, čomu som sa ja chcel venovať, teda tým trinástim faulom, pretože na toto som chcel upozorniť, že naše slovenské športové hnutie s týmto zákonom spokojné nie je a že má teda k nemu vážne výhrady.
Pán minister vo svojom úvodnom slove hovoril o tom, že tento zákon vznikol akože z potrieb športového hnutia. Nevnímal som to tak a nevnímam to tak, pretože máme stále platný zákon o športe z roku 2015, ktorý práve športové hnutie vníma ako dobrý zákon, a nevznikla tu teda z ich iniciatívy potreba tento zákon meniť, o čom nás presvedčili aj, keď nás pozvali, zástupcov slovenských politických strán na rokovanie na Slovenský olympijský a športový výbor, kde sme sa viacerí zúčastnili, a zazneli tam nielen ich otázky o tom, ako si predstavujeme v budúcnosti fungovanie športu na Slovensku, či ho budeme podporovať, alebo nebudeme, ale jednou z tém bol aj práve tento zákon. A tomuto zákonu vyčítali teda veľa vecí, okrem iného vyčítali mu aj skutočnosť, že naozaj s nimi nebol prerokovaný, že bol tvorený bez nich, bez teda ich potreby a nevznikol teda požiadavkou zdola, pán minister, ako ste povedali, vznikol v inom prostredí a nerieši hlavné problémy. Tie, ktoré tu, ku ktorým sa už venoval pán poslanec Kučera, takže nebudem sa k nim vracať.
Ja osobne tomuto zákonu vyčítam okrem tejto skutočnosti aj to, že je taký, v porovnaní s tým predchádzajúcim, nie celkom zrozumiteľný. Ak by, ak by tento zákon bol novelou toho jestvujúceho, kde by bolo jednoznačne povedané, tak ideme tento bod meniť a nahradiť tým, vy ste úplne všetko poprehadzovali, preorali, tento zákon v porovnaní s tým predchádzajúcim sa stal dosť neprehľadným a neporovnateľným s tým predchádzajúcim, zavádzate nám celý rad nových pojmov, ktoré možnože nemajú opodstatnenie. Aj dnes v tom pozmeňujúcom návrhu zaznelo, že, pán poslanec Šefčík to spomínal ako športovec viac sa pohybujúci, alebo nejaký takýto termín ste použili, tak neviem, či v niektorom športe, možno v šachoch sa nehýbu športovci, ale všade inde sa hýbu. Takže neviem, aj prečo takéto termíny, ale celkom na koniec chcem povedať to, že ak by ste ma dnes presvedčili o tom, že tento zákon naozaj treba podporiť, že športové zväzy, športové hnutie s ním súhlasí, tak hlasujem aj ja zaň. Ale keďže som sa pýtal kompetentných, ako vnímajú a či teda aj po týchto úpravách sú s jeho momentálnou dikciou spokojní, tak mi povedali, že nie.
Preto ja aj na základe ich požiadavky, ktorá zaznela na tomto stretnutí, kde sme boli, navrhujem, aby tento zákon bol z rokovania stiahnutý, aby bol vrátený na dopracovanie, pretože nie je dôvod, aby sme to takto urýchľovali a doslova to lámali cez koleno. Zazneli tam aj obavy, počuli ste zástupcu paraolympionikov, že im dokonca tento zákon môže výrazne strpčiť život, takže verím, že toto ani vy, ani nikto z nás nechce.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.6.2023 o 12:22 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:26

Dušan Galis
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nedávno sme mali stretnutie na olympijskom zväze, kde sme sa stretli všetci, aj politici, aj športovci a bolo tam veľa pripomienok, s ktorými sme sa, s ktorými by bolo dobré sa zaoberať. Myslím si, že by bolo spravodlivé alebo dobré pre celý, celkový šport, aby sme sa častejšie stretávali a riešili tieto problémy, pretože ak niekto niekedy sám niečo povie a neni sú za ním ostatní, ostatní športovci, neni to správne, ale myslím si, že toto bolo jedno veľmi dobré stretnutie, ktoré by malo mať pozitívny priebeh v budúcnosti a myslím si, že ľudia spolu s prezidentami zväzov by mohli nájsť konečne také riešenie, ktoré by vyhovovalo nielen športu, ale všetkým ľuďom, ktorí majú záujem o šport.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.6.2023 o 12:26 hod.

Mgr.

Dušan Galis

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:27

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Zahorčák, veľmi pekne ďakujem za toto vaše vystúpenie. Naozaj môžem potvrdiť, že za vášho primátorovania v Michalovciach sa Michalovce naozaj stali mestom športu a dlhé roky tam krásne a veľmi dobre fungoval nielen futbal, nielen hokej, nielen hádzaná, ale aj mnohé iné menšie športy, ktoré mesto Michalovce podporovalo, musím povedať, naozaj vo veľmi zaujímavej schéme a v úzkej spolupráci s podnikateľskými subjektmi z celého dolného Zemplína, čiže naozaj veľká vďaka. A naozaj vystupujete ako priateľ športu, nie nepriateľ, a úplne sa stotožňujem s tým, že zákon o športe, ako je predkladaný teraz, naozaj nemusíme siliť, nemusíme ho lámať cez koleno, nemusíme ho tlačiť nejakými príliš silenými vecami, ale veľmi jednoducho to vieme spraviť , ale po ozaj odbornej a veľmi dobre pripravenej debate s mnohými predstaviteľmi zväzov a tento zákon naozaj, tak ako sa vyjadrili aj predstavitelia paralympijského zväzu, ako sa vyjadrili aj predstavitelia deaflympijského zväzu, ak by bol tento zákon prijatý v takejto podobe, tak naozaj by veľmi obmedzil dotácie, obmedzil by financovanie a obmedzil by možnosti získania akýchkoľvek finančných prostriedkov v pôvodnej schéme, v akej to bolo nastavené. Čiže naozaj nesmieme siliť tento zákon tak, aby mnohé silné zväzy profitovali a mnohé slabšie zväzy boli utláčané alebo aj handicapovaní športovci prichádzali o svoj balík peňazí.
Čiže veľmi pekne ďakujem ešte raz za vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.6.2023 o 12:27 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:27

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Pán poslanec Marek Šefčík.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:27 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:29

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený kolega, bol som priamo oslovený, tak chcem zareagovať ohľadom toho pozmeňovacieho návrhu. Áno, je tam napísané, že športovým, pre tých športovcov, ktorí sú športovými reprezentantmi alebo na najvyššej celoštátnej súťaži, teda najvyššie ligy a podobne, ak vykonáva šport v športovom odvetví, ktoré si vyžaduje zvýšenú pohybovú aktivitu, tak to tam bolo. No a chcem povedať, že neviete alebo je nevhodné dávať do zákona vymenovanie, za vami sedí pán doktor Baláž, napríklad nejakých chorôb alebo nejakých športov. Lebo vieme, že vznikajú nové tie športové odvetvia a tak, čiže je tam napísané aj ako súčasť toho pozmeňováku, že zverejňuje ministerstvo školstva na svojom webovom sídle právny predpis, ktorý vydá ministerstvo školstva po dohode s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky. Čiže ako chápeme to tak, že sú podzákonné normy, teda nejaké vyhlášky, kde odborníci povedia, že, samozrejme, šach tam nebude, golf tam nebude, footgolf tam nebude alebo šípky tam nebudú, ale hokej, futbal, hádzaná a podobne na najvyššej úrovni by tam boli.
Takže to len vysvetlenie k tomu, čo ste sa pýtali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:29 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:30

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, hovorili ste o tom stretnutí vlastne tých, ako sme boli pozvaní na SOŠV, bol to pondelok, si pamätám, a my sme mali výbor, kde sa podával vlastne ten pozmeňujúci návrh až deň na to. Až v utorok vlastne nasledujúci deň. To znamená, že naozaj ja som tam aj vystúpil s tým, že by bolo dobré, aby si to tie zväzy ešte navnímali a keďže to bolo až deň po tom, tak nemali ešte čas si to vlastne vôbec navnímať. Čiže naozaj na toto by som chcel apelovať ešte, že ten čas stále tu je, nakoniec aj to hlasovanie môžme, môžme posunúť kľudne až niekedy na budúci týždeň, takže myslím si, že čo sa týka napríklad aj terminológie, čo ste spomínal, tak to už sú také drobné veci oproti tomu, čo ten, čo ten zákon naozaj prináša, pretože to, to financovanie opäť to budem opakovať, je alfa-omega, stále sa zväzy sťažujú na to, že je málo tých prostriedkov a teraz tu máme jedinečnú šancu to zmeniť.
Nie som si istý, či napríklad aj budúca vláda, nech už je to hocikto, tak v tom štátnom rozpočte možno práve ten šport vieme, že je vždy na prvom mieste, kde sekalo, alebo kde sa naňho nemyslelo. To znamená, že lepšie naozaj mať niečo, nejakú istotu teraz a keď do budúcna sa podporí šport ešte viac, budeme len radi, hej, ale je to nejaký krok dopredu a takto to vnímam.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:30 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:32

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom, ktorí vystúpili.
Pán poslanec Šefčík, ďakujem za vysvetlenie. Naozaj som teda nevedel, ktoré športy sa myslia tými, ktoré majú malé pohybové aktivity, ale beriem, áno, je vysvetlené.
Pán poslanec Kučera, pokiaľ to bude tak, ako hovoríte, že športové zväzy, športové hnutia ako také, sa k tomu postaví kladne a dá nám signály, že áno, s týmto zákonom sme spokojní, tak potom môj návrh stratí opodstatnenie. Ale zatiaľ je aktuálny.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:32 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12:33

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Takže utorok o jedenástej.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

21.6.2023 o 12:33 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video