94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:49 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:34

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pár, pár poznámok hádam by som skúsil, už nemám tú emóciu takú, ako keď bolo vystúpenie, ale poviem to, čo mi napadlo ako prvé.
Keby bolo také jednoduché zvýšiť kvalitu zdravotnej starostlivosti na Slovensku s tým, že by sme zvýšili zisky v zdravotných poisťovniach, tak to by sme urobili zázrak, ktorý by bol hodný ani neviem akej ceny, to by sme všetkých predbehli, tak potom im dovoľme robiť maximálne zisky akékoľvek, zvýšme to na akékoľvek možnosti a budeme tu žiť vo fantastickom svete. Nie je to tak. Zisky musia byť obmedzené. Podľa mňa je to jednoznačné. Ale ešte, čert to zober, keď, ak by sa splňovali určité teda kvalitatívne systémy, ktoré by boli v tých zdravotných poisťovniach, tak ešte by človek ešte mohol povedať, že to 1 % má nejaký zmysel. Ale chcel by som upozorniť to, že ministerstvo financií vydalo alebo informovalo o nesúhlase so zrušením minimálneho limitu na náklady na zdravotnú starostlivosť. V tom zákone sú nahradené súčasné limity na minimálne náklady na zdravotnú starostlivosť limitom na maximálne prevádzkové výdavky. To bude viesť k zníženej transparentnosti a ja si myslím, že tam je schovaný ten pes, že, to si myslím, že to tak je. Však nemusí to tak byť. Myslím si, že to tak je, lebo to, o čom rozprávam, umožní robiť akékoľvek účtovné operácie potom v poisťovni, kde sa znova tie peniaze neprehľadne skryjú a nebudú sa používať na to, na čo bude potrebné. Čiže ešte raz, to aby sme si to uvedomili.
Ak by boli, ak by sa plnili teda kvalitatívne ukazovatele, aj k tým mám nejaké poznámky, ale už nemám toľko času, ale ide hlavne o možnosť tých účtovných operácií.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:34 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:36

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja považujem to vystúpenie z väčšej časti za hrubé zavádzanie a vidím tam motív, aby si dohodila dividendy v podstate Pente. Však ako to funguje v celej Európskej únii? Tam je zisk z verejného zdravotného poistenia zakázaný. Aké zdravotníctvo si videla na Taiwane, kde som ťa zobral, kde poisťovne, nemocnice sú neziskové organizácie? Majú kvalitné zdravotníctvo a vôbec k tomu nepotrebujú to, aby dividendy tam odchádzali do daňových rajov. Však samozrejme, hoden je pracovník svojej mzdy. Ale však motivujúce, manažérske platy alebo akékoľvek platy v zdravotníctve sú predsa prevádzkové náklady, na ktoré aj poisťovne v súčasnosti majú desiatky miliónov eur. Ja nevidím dôvod, prečo títo manažéri by nemali byť dostatočne motivovaní na to, aby odvádzali kvalitnú, aby odvádzali kvalitnú prácu v poisťovniach. Ja, my naozaj bojujeme nie proti zisku. Mnohí súkromní lekári vykážu zisk, ktorý si dávala do jedného balíku so ziskami pre oligarchov, ale oni ten zisk potrebujú. Pretože ten zisk si, za ten zisk si v podstate realizujú svoje životné náklady. Oni nepotrebujú ten zisk prelievať do daňových rajov. Takže my nemáme nič proti spravodlivému zisku. My bojujeme len proti tomu, aby dividendy odchádzali do daňových rajov, do vrecka, do vreciek oligarchov. A v tom zákone je tam kopec nášľapných mín, ktoré im to umožnia.
A ďalšia otázka. Ako bude sektor motivovaný za to, že akcionárom Dôvery pôjde viac peňazí do daňových rajov? Prosím vás, alebo komukoľvek. Čo robili poisťovne doteraz, keď si mohli vyberať z verejného zdravotného poistenia zisk v podstate, aký chceli. Lepšie povedané zisk, ktorý získali tak, že ušetrili na zdravotnej starostlivosti. A zrazu prišli na perfektné vylepšenia zdravotníctva. Zrazu teraz, keď sa jedná o to, aby si im zrušila limit na maximálne, na minimálne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:36 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:38

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No tak najskôr bolo veľmi krátke vystúpenie v úvodnom, v úvodnom slove a potom, pani kolegyňa, iba ty si išla do rozpravy a nikto iný ešte pred tebou nebol. A ty si reagovala útokmi, predovšetkým opakovanými útokmi, predovšetkým na vedľa sediaceho Marka Krajčího. Ako on ešte sa nestihol ani ozvať a ty už si sa naštartovala.
Hovorila si, že kto pracuje, zaslúži si odmenu. Ja som osobne za. Kto pracuje, jedno slovíčko tam doplním. Kto pracuje, zaslúži si primeranú odmenu. Primeranú. A my sme sa na nejakom, nejakom kompromise zhodli tu v tomto pléne. A teraz zrazu sa to ide navyšovať. Prečo?
A ešte k tým osobným útokom na Marka Krajčího. Odkedy nastúpil na ministerstvá, na ministerstvo, pardon, položili ste mu na krk nôž a len ste čakali celá SAS-ka aj s vašimi spojencami, kedy bude príležitosť na to, aby ste ho podrezali a pretvorili ministerstvo na svoj obraz tak, ako sa to páči tým, ktorým, ktorých záujmom vy slúžite. A toto sa vám podarilo. A teraz v tom pokračujete. Ja som si myslel, že pozor na to, čo tu bude po voľbách, kto tu príde, vieme, koho Penta podporuje v svojom plátku, ktorým futruje ľuďom schránky, no ale už tu máme ochutnávku. Toto je ochutnávka a prešla 77 hlasmi v prvom čítaní. Toto je podľa mňa nebezpečné a väčšina toho nebola k zákonu, k tomuto návrhu zákona, čo ste hovorili. Väčšina z toho, čo ste povedali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:38 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:40

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ja by som sa vrátil úplne na začiatok tohto volebného obdobia, kedy pani poslankyňa Cigániková nepodpísala programové vyhlásenie vlády, vlády, ktorej bola súčasťou, kde silou-mocou chcela pretlačiť práve túto vec, o ktorej dnes rokujeme. Zrejme pred vstupom do tejto vládnej koalície Penta takto prstom ukázala na Cigánikovú, že ty budeš tá, ktorá bude obhajovať naše záujmy. A ja som veľmi rád, aby aj občania Slovenskej republiky dnes videli, kto koho dres oblieka a dnes tak symbolicky je v zelenom pani poslankyňa Cigániková, vo farbách Penty, vo farbách Dôvery a my ostatní obliekame dresy verejného záujmu. (Reakcia z pléna.)
Pani Zemanová, prosím vás. Môžte ju upozorniť? (Zaznel gong.) Hájime verejný záujem, záujem ľudí. Keď pani poslankyňa Cigániková tu teraz začala hejtovať, povedala, že bezvýznamné celoplošné testovanie vo vláde, ktorej bola súčasťou, to je presne to isté, ako včera zahlasovali proti defibrilátorom, ktoré majú zachrániť sto až stopäťdesiat ľudí ročne. A ja viem o tom, že niektorí poslanci za stranu SaS chceli zahlasovať za, len ona ako tá garantka Penty, resp. zdravotníctva za SaS-ku povedala proti. Ja sa pýtam, prečo?
Takisto to bolo aj pri tom celoplošnom testovaní, keď teraz hovorí o tom, že bolo bezvýznamné. Celoplošné testovanie zachránilo tisícky životov práve tých kritických skupín obyvateľstva, za ktoré naozaj sme zodpovedne tu stáli a kvôli ktorým vzniklo to celoplošné testovanie. Ja verím tomu, že sa nájde príčetný poslanec zo strany SaS, ktorý vyhovorí poslankyni Cigánikovej, aby neobhajovala lobizmus Penty a stiahne tento zák... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:40 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:42

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som do určitého momentu dokázal počúvať túto lobistku Penty, ale potom som si aj prestal robiť poznámky, lebo mi bolo trápne až za ňu. Ako po tých rokoch, kedy de facto nedokázala vysloviť ani myšlienku, alebo predstaviť niečo, čo by len trošičku okresalo chápadlá chobotnice Penty a Jaroslava Haščáka, jej priateľa, medzičasom, s ktorým si už tyká, takisto osobného priateľa Richarda Sulíka, tak som si myslel, že po tých rokoch, čo tu sa správa ako lobistka Penty, že konečne naberie odvahu a prizná sa a povie, že na základe toho odstupuje z kandidátky a ona na drzovku sem predloží zákon, že len tak chce Haščákovi zvýšiť o 100 % zisk, len tak. Haščákovi, skorumpovanému mafiánovi, o ktorom máme dôkazy, 39 hodín záznamu, zvukového, z kauzy Gorila, ako on teda tu spravoval v dobrom naše verejné financie, kde uplácal politikov a kupoval si takto za bagateľ sprivatizované podniky, manipuloval privatizáciou. Človek, ktorý mal byť dávno v base a ktorého táto lobistka Penty neúnavne do posledného dychu stále chráni a snaží sa urobiť všetko, čo mu vidí na očiach. Je to obrovská hanba a použijem jednu teda parafrázu, keď tu povedala, že bývalý minister Krajčí by mal ticho sedieť niekde v kúte a hanbiť sa.
Toto by si, Janka Penta Cigániková, mala robiť ty, za túto službu Pente, čo ty dlhoročne robíš, a potom za to dostávaš piár články v médiách Haščáka, ktoré patria pod News and Media Holding. Mala by si sa hanbiť za takto skorumpovaný prístup k verejnému zdravotníctvu, kde ty slúžiš absolútnemu zlu menom Slávo Haščák, a potom od neho prijímaš službičky cez primitívne piár články.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:42 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:45

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Od čias, kedy hrobár zdravotníctva Rudolf Zajac urobil zo zdravia predmet biznisu, čo je absolútne nemorálne, odvtedy zdravotníctvo padá, upadá voľným pádom. Dostali sme sa už do situácie, kedy v podstate zdravotná starostlivosť sa stala pre občanov nedostupnou. Osobne si myslím, že dávať peniaze súkromným zahraničným poisťovniam z verejných financií, ktoré sa vyzbierajú povinne od občanov, ktorí to musia povinne na základe zákona odovzdať, to sú odvody do zdravotných poisťovní, tieto peniaze dávať súkromným spoločnostiam, podnikateľom len tak na podnikanie, považujem za zvrátené a nemorálne.
Ja ako podnikateľka tridsať rokov, ja som nedostala od štátu z vybraných povedzme daní na to len tak peniaze, aby som mohla podnikať. Čiže tu sa stáva aj nerovnosť postavenia podnikateľom. Jedine zahraničné poisťovne, zdravotné, toto majú. Čiže toto považujem, to treba zrušiť a nie, ešte aj 1 % je neprípustné a nemorálne a nieto dávať im ešte ďalšie percento. A keď chcú podnikať v oblasti zdravotníctva, nech je to tak ako napríklad v Kanade. Tam existuje len jedna štátna zdravotná poisťovňa, tam dostanú všetci občania zdravotnú starostlivosť, a potom existujú aj súkromné, ktoré dávajú nadštandardné služby, za ktoré im občania, keď chcú, platia, a keď nechcú, neplatia. A nedostávajú žiadne verejné financie k tomu k dispozícii. A toto by malo byť aj u nás, takže tento stav, ktorý je, a pani Cigániková žiada... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:45 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:47

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som si spravil pár poznámok k rozprave, ktorú ste mali, pani Cigániková, a mňa napríklad zaujalo to, ako ste kritizovali, že pozrime sa na to, v akom stave je slovenské zdravotníctvo. No ale posledné obdobie bol napríklad ministrom zdravotníctva aj pán Lengvarský, s ktorým ste bola kamarátka a podporovali ste ho, a teraz ako všetko dobre robil a teraz poviete, v akom stave je, v zlom, zdravotníctvo. Tak mi to nejako nejde dokopy. Tak buď je v dobrom, keď tam bol váš kamarát pán Lengvarský, ktorého ste chválili, alebo je v takom katastrofálnom stave. Raz tvrdíte niečo iné, a potom niečo iné.
Povedali ste, že pán Krajčí by sa mal hanbiť. Za čo by sa mal pán Krajčí hanbiť? Za to, že ako poslanec Národnej rady podporuje v parlamente rodiny, podporil 200 eur príspevok? A vy ste koho podporili, pani Cigániková? Oligarchov, ste boli proti zdaneniu spoločnosti Slovnaft. Takto si vy predstavujete politiku? Ja si predstavujem slušných politikov takých, ktorí robia pre občanov, pre dôchodcov, pre mladé rodiny a vy zas možno pre tých, ktorí slúžia oligarchom a nejakým finančným skupinám. Prečo tento zákon predkladáte teraz tesne pred voľbami, spoločne vám to podporuje SMER a HLAS. Mali ste množstvo času, kedy ste si to mohli vydiskutovať pred. Prišli voľby, zrazu potrebujete spraviť službu Pente, čo od toho všetkého očakávate?
Napríklad aj tá Penta, o ktorej sa tu tak často hovorí, vydáva Špeciál, Plus 1 deň a častokrát tam máte pozitívne piár práve vy. Prečo práve vy? Prečo práve ten plátok Penta nepíše, aká je dobrá napríklad pani Zemanová, pán Benčík, pán Lehotský, ale práve píšu vždy o vás a vy im za to potom predkladáte v parlamente zákony. To sú dáta, kľudne si naštudujte tie články, ktoré vychádzajú, 90 % pozitívnych článkov je priamo v týchto penťáckych plátkoch iba o vás. Prečo nepíšu o ďalších vašich kolegoch, akí sú super? Prečo to pre nich robíte, pani Cigániková?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:47 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:49

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa Cigániková, vy ste si pomýlili parlament s valným zhromaždením akciovej spoločnosti súkromnej finančnej skupiny. Presne takto by vystúpil lobista. Vy máte obhajovať verejný záujem a pacienta a nie súkromné finančné spoločnosti. Doslova ste povedali, hecnime sa a dajme zdravotným súkromným poisťovniam milióny. To už vám povedali aj kolegovia, to nevyrieši problém slovenského zdravotníctva a nenahovárajme si a nepresviedčajte ľudí o tom, že finančné skupiny prichádzajú do zdravotníctva, aby pomáhali pacientom. Ich prioritou je zisk a biznis. My v parlamente máme hájiť záujmy pacientov a presadzovať zdravotný systém taký, ktorý im prinesie vyšší komfort, štandard a kvalitu. Vy ste sa vo svojom prejave ani slovom nezmienili o tom, ako zlepšiť stav štátnych nemocníc, ako zlepšiť fungovanie verejného zdravotníctva. Nie, len lobujete za milióny pre súkromnú skupinu. Toto nie je postoj poslanca, ale lobistu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:49 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:50

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Pani kolegyňa, začali ste tak zaujímavo, za prácu aj poctivá pláca. To bol váš začiatok obhajoby tohto zákona. Odmeňovanie za kvalitu, bohužiaľ, áno, ale viete, čo mne tam chýba? Odmeňovanie koho? Poisťovní, ich ziskov, súkromných spoločností, zamestnávateľov, kde sú tí, čo sú v tom zdravotníctve najcennejší pre toho pacienta, a to sú zdravotnícki pracovníci? Mne tu veľmi chýba tá úprimnosť, že skutočný záujem o toho zdravotníckeho pracovníka. Ja sa budem tejto téme venovať aj v rozprave, pretože rozoberiem naozaj celý ten záväzok signatárov iniciatívy "Stop hazardu so zdravím", pretože skutočne to nie je nič pre zlepšenie zdravotníctva, ale pre zlepšenie zisku, pre zlepšenie podnikateľského zámeru a, bohužiaľ, sa to takto skrýva za ten plamenný prejav typu, ako to v tom zdravotníctve sa to dá zlepšiť a útokmi na bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý naozaj aj pre tých zdravotníkov niečo urobil a úprimne ich aj obhajoval, aj proste sa snažil zlepšovať tie podmienky. Práve preto toto je len taká krátka faktická a v následných rozpravách to rozoberiem ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:50 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:52

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ja na začiatok, len aby sme nežili už úplne v absurdnej realite, tak pán Lengvarský bol nominantom OĽANO, hnutia OĽANO, to bol váš minister zdravotníctva. No aby sme sa nerozprávali len stále Penta, Penta, Penta, veď je to rozprava, poďme diskutovať, ja chcem upozorniť na, pre mňa na jednu zásadnú vec v rámci financovania zdravotníctva a tak, ako to dneska funguje, tak prerozdeľovanie peňazí zo zdravotných poisťovní ďalej, potom aj jednotlivým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a ďalším entitám, tak ja tam nevidím nikde nejaký tlak na kvalitu alebo efektívnosť, a takto z fleku tie dôvody, ktoré vidím, sú dva. Ten prvý je Všeobecná zdravotná poisťovňa a ix-ročná, desiatky rokov trvajúca neefektívnosť a neustále oddlžovanie tejto poisťovne alebo aj neefektívne uzatváranie zmlúv s doktormi, ktoré potom musia dorovnávať ďalšie poisťovne pôsobiace na tomto trhu, a tá druhá zásadná vec je spôsob prerozdeľovania, ktoré teda dneska funguje v tom zdravotníctve, a to je určenie percenta, ktoré má ísť napríklad na ústavnú starostlivosť, resp. určenia tej absolútnej hodnoty.
No tak ak vám štát povie, že, milá poisťovňa, toľkoto a toľkoto musíš dať na ústavnú zdravotnú starostlivosť, tak kde je nejaký tlak na to, aby zdravotná poisťovňa, akákoľvek, podotýkam, akákoľvek, uzatvárala tie zmluvy efektívne? Kde je tlak na to, aby sa snažila v prospech pacientov vylob... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 12:52 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video