94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2023 o 19:40 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:22

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pán podpredseda, je mi ľúto, ale nemáte pravdu vo výklade rokovacieho poriadku. V zmysle rokovacieho poriadku v aktu, aktuálne som poverený, poverený výkonom kompetencií predsedu Národnej rady, čiže v zmysle tohto poverenia de facto ako predseda Národnej rady mám právo kedykoľvek vystúpiť, ale v tejto chvíli, samozrejme, sa vzdávam a určite vystúpim pri ďalšom bode.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.6.2023 o 19:22 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:23

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ja naozaj budem iba stručný. Nebudem, nebudem naťahovať čas. Ja si myslím, že každý poslanec tohto pléna okrem niektorých, nejdem dookola menovať tú stranu, ktorú dneska som už dosť často spomenul. Verím tomu, že nielen poslanci SME RODINA, samozrejme, my poslanci hnutia OĽANO podporíme tento návrh zákona, ale čakám, čakám aj zo strany SMER, HLAS, REPUBLIKA, ĽSNS to berem tiež ako automaticky, že dobrú vec podporia.
Viete a také výhovorky, že, že sa zvolebnieva a že preto je predložený tento návrh zákona. Tu sa už zvolebnieva, toto počúvam možno už a nielen ja, ale aj vy v tomto pléne, to sa už rok asi zvolebnieva. Pri nejakom dobrom zákone a hlavne pri takých prorodinných, konzervatívnych, hodnotových a také, čo riešia pomoc ľuďom, tak, tak sa pre niekoho zvolebnieva. No pán kolega Susko, tento návrh zákona sme nepredložili určite preto, že sa zvolebnieva, ale preto, aj a si myslím, že mandát poslanca vy dobre viete, dokedy máme, do konca riadnej schôdze, nedá sa povedať, že do konca septembra, ale dovtedy, kedy budeme rokovať a viete na niektoré návrhy zákonov proste nebol čas, niektoré bolo treba možno dlhšie pripravovať alebo niektoré keď už aj tento, tento návrh zákona bol na pláne už skôr, ale prišli iné veci dôležitejšie, tak, tak sa odsúval napríklad tento návrh zákona. Takže opakujem. Absolútne nič to nemá spoločné s nejakým zvolebnievaním.
Ja viem, že vy už robíte kampaň tri roky a tri mesiace, takže je, je na každom z vás vrátane mňa z nás 150, ako sa postavíme k tomuto návrhu zákona, vieme, aká je situácia s dostupnosťou bývania, vieme, že rodiny s deťmi potrebujú pomoc, ale, samozrejme, myslím, že SaS-kári možno predsa zahlasujú za to, lebo však toto riešiť nie je zakázané, aby pán kolega Tomáš Lehotský a ďalší zo strany SaS tu vôbec, tu vôbec nie sú obmedzení sporitelia, v tomto prípade stavební sporitelia, aby, aby mohli sporiť. To len to, že sú tu zvýhodnené rodiny v tom, že môžu sa pospájať viacerí členovia rodiny. Veď niekedy, ty si odborník Tomáš, aj spomínaný pán predseda Pčolinský na stavebné sporenie. Ja nie som v tomto odborník. Ja som laik. Ale len z môjho okolia, keďže na Orave sú veľké rodiny. Je tam IBV - individuálna bytová výstavba v rozmachu. Aj teraz vďaka práve výhodným hypotekárnym úverom, ako tu kolega Martin Čepček povedal, že naozaj do 1 % bola možnosť zohnať, vybaviť si úver s tak nízkym percentom. Ale tiež nie je pravda, čo povedal kolega Peter Pčolinský, že keď bolo stavebné sporenie veľmi výhodné, keď bola vysoká štátna prémia, myslím, že vtedy sa stačilo nasporiť 15-tisíc a bola štátna prémia 6-tisíc a potom sa to zvyšovalo. A vtedy hypotekárne úvery boli nevýhodnejšie ako doteraz pred súčasným zvyšovaním hypotekárnych úverov, čo naozaj náramne výrazne narástli a spôsobia to mnohým ľuďom, mnohým ľuďom, ktorí si zobrali hypotekárne úvery, tak im to spôsobí obrovské problémy. A budú mať čo robiť, aby, aby dokázali splácať tieto úvery. Ešte je výhoda, že niekde v rodinách si môžu pomôcť. A iba krátko poviem.
Čo sa týka dosahu na štátny rozpočet, nedá sa to. Ani analytici by to presne a čas ukáže za pravdu, by to nevyčíslili, lebo my nevieme, my nevieme aj napriek tomu, že je to lákavá forma tohto návrhu zákona. Je to z časti riešenie bytovej situácie. Ale naozaj že iba z časti. To je tak dostať sa alebo priblížiť k nejakej garsónke, k jednoizbovému bytu. Ale už, už predsa aká taká možnosť a protiváha k drahým úrokom, čo sa týka hypotekárnych úverov. Takže ak to má na tomto zastať, že nie je vyčíslená presná suma dopadu na štátny rozpočet v tomto prípade, keď ide o takúto tému. Tých pár desiatok miliónov, nebudú to horibilné sumy, tak to stojí za to. Ide o pomoc rodinám. Ide o pomoc tým najzraniteľnejším. Takže verím tomu, že tento návrh zákona podporíte a vaše obavy o nejakom horibilnom dopade na štátny rozpočet nie sú opodstatnené. Našli sa, našli sa peniaze niekedy na rozkrádanie. A týmto aj zabránime, aby aj ďalšie, ďalšia vláda, aby si rozmyslela. Tento zákon, keď prejde, tak si budú mať menej priestoru na drancovanie, ako to bolo, ako to bolo za predchádzajúcich vlád. Takže ja si myslím, že takéto dobré zákony treba podporiť a netreba sa báť. Keď sa nebude kradnúť, tak sa nájdu peniaze aj na sliepky, aj na sysle, ale hlavne aj na rodiny s deťmi.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.6.2023 o 19:23 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 19:29

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda poverený zastupovať pána predsedu, vážené pani kolegyne poslankyne, vážení kolegovia poslanci, predložený návrh zákona č. 578 je v druhom čítaní. Chcem vás veľmi pekne poprosiť o podporu tohto zákona.
Uvedený návrh zákona nemá dopad na rozpočet verejných financií, ale preto, že sa čerpá z kapitoly rozpočtu v zdravotníctve, je predpokladané, že v podstate pri návrhu zákona 578, ktorý bol o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkoch hovorí o tom, že predpoklad každého jedného zdravotníckeho pracovníka pri výkone povolania, hlavne teda keďže 90 % zdravotníckych pracovníkov sú ženy - matky, predpokladalo sa, že v podstate koľko rokov fyzicky daný pracovník má, toľko teda má aj tej praxe. Preto je to také zvláštne, že v podstate sa tam neodčerpávajú z rozpočtu žiadne peniaze.
Odstraňujeme týmto zákonom vlastne nespravodlivosť a diskrimináciu postavenie rovnosti medzi pracovníkmi muž a žena, aby naozaj neboli teda diskriminovaní. A zvlášť v tomto odbore, odvetví teda štátu, teda v zdravotníctve, keď máme nedostatok zdravotníckych pracovníkov, tak riešime aj jeden z motivačných prvkov, aby sa nám v podstate po absolvovaní materskej vracali títo zdravotnícki pracovníci naspäť do systému. Ide jednak o zdravotníckeho pracovníka, či už je to sanitárka, alebo aj lekárka.
Ja vás veľmi pekne chcem poprosiť o podporu tohto pekného zákona, aby sme naozaj týmto zdravotníckym pracovníkom len neďakovali slovne, ale aby sme to pretavili aj legislatívy. Ďakujem. Nebudem zdržovať, pretože skutočne je veľmi dôležité, aby sa dostali na rad aj iné zákony. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

27.6.2023 o 19:29 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19:32

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ako spoločná spravodajkyňa výboru predkladám spoločnú správu o výsledku prerokovania návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Moniky Kaveckej, Mareka Šefčíka a Jany Majorovej Garstkovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1591 vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo. Ústavnoprávny výbor a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský vyslovili súhlas s návrhom zákona a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona schváliť s pozmeňujúcim a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelení. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k návrhu zákona, tlač 1591, v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona, tlač 1591, schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcim návrhmi. Spoločná správa obsahuje 3 pozmeňujúce návrhy. Súčasne navrhol, aby sa o bodoch 1 a 3 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť. O bode 2 hlasovalo osobitne s návrhom gestorského výboru neschváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 213 z 13. júna 2023, kde ma výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončila som. Môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

27.6.2023 o 19:32 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:34

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vzhľadom na to, že ide o pomerne jednoduchú novelu, ktorá zrovnoprávňuje odmeňovanie pracovníkov. Ja by som chcel poďakovať pani poslankyni Kaveckej, navrhovateľke, ktorá sa celé roky tejto téme venuje a dlhodobo sa zastáva pracovníkov v zdravotníctve a snaží sa pre nich získať čo najlepšie podmienky. Som veľmi rád, pani poslankyňa, že ste v parlamente. Bodaj by takýchto poslancov, ktorí sa venujú vo svojej profesii aj ďalej, následne ako sú zvolení do výkonu verejnej funkcie. Lebo mnohí poslanci zabudnú na to, odkiaľ prišli. Mnohí poslanci zabudnú na tú svoju pôvodnú profesiu, ktorej sa venovali celý život a zo dňa na deň sú z nich poslanci Národnej rady. A zabúdajú na to, kde boli. To však ale nie je, samozrejme, váš prípad.
Pretože odkedy vás poznám, odkedy vás registrujem, ja vás dokonca pani poslankyňa registrujem ešte z čias, keď ste pôsobili, myslím, že v odborovom alebo lekárskom zväze, odborovom zväze. Ja si vás veľmi dobre pamätám, ako ste vystupovali. Dokonca myslím, že pred mnohými rokmi, keď ste organizovali taký protest za zlepšenie platových podmienok zdravotných sestier, tak myslím, že dokonca som bol na tej akcii. Bol som podporiť zdravotníčky. A ja som bol aj milo prekvapený, keď vás hnutie OĽANO nominovalo na kandidátku v týchto posledných voľbách, pretože naozaj tá vaša téma, ktorou sa zaoberáte, je téma, ktorá je veľmi dôležitá.
Určite tu nikto nebude spochybňovať fakt, že zdravotníctvo, zdravotné sestry, lekári si zaslúžia veľmi vysokú, podstatne vyššiu úroveň nielen platového ohodnotenia, ale aj toho verejného ohodnotenia, toho spoločenského ohodnotenia. Častokrát sa, samozrejme, aj tie sestry stretávajú s veľmi, s veľmi nepríjemnými pacientmi, bohužiaľ. Pacienti sú častokrát podráždení a tie sestry okrem toho, že vykonávajú tú svoju odbornú prax, tak častokrát musia robiť doslova aj psychologičky. A tento váš návrh, ten váš návrh vlastne napráva rôzne nezrovnalosti a dá sa povedať, že skrivodlivosti, ktoré v tom systéme poskytovateľov zdravotnej starostlivosti doteraz, doteraz boli. Dá sa povedať, že nie je čo vyčítať tomuto návrhu.ň
A v tejto chvíli naozaj len na záver chcem povedať, že som naozaj rád, že ste ho predložili. Za hnutie SME RODINA poviem, že podporíme ho. S kolegami sme sa o tom bavili nedávno na poslaneckom klube. Veľmi podrobne sme tento návrh rozoberali. Aj naša kolegyňa Zuzana Šebová v podstate, ktorá je v tom zdravotníckom výbore, povedala, že je to dobrý návrh. Ja som sa pýtal aj iných poslancov a v podstate asi nie je čo mu veľmi vytknúť. A vzhľadom na to, že vy ste aj povedal, pani poslankyňa, že tie prostriedky sú vykryté, tento problém tu nemáme a nemusíme ho teda ďalej rozoberať. A v tejto chvíli naozaj na záver vám ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.6.2023 o 19:34 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:37

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za vystúpenie.
Ja tiež súhlasím. Áno, mali sme to aj ako pred každou schôdzou v rámci poslaneckého klubu prerokované. Ja ako podpredseda klubu pre legislatívu som mal aj pripraviť stanovisko k tomuto návrhu zákona. Čiže môžem potvrdiť, že určite tento návrh zákona podporíme, pretože tým, že sa zabezpečí, aby sa zdravotníckemu pracovníkovi, ktorý po získaní požadovanej odbornej spôsobilosti začal vykonávať iné zdravotnícke povolanie v rozsahu svojho vzdelania, navýšila tá základná zložka mzdy o daný počet rokov, ktorý odpracoval. Je určite pozitívnym krokom.
Ja môžem povedať aj z vlastnej skúsenosti, bol som aj pred troma týždňami na Orave v Trstenej v Hornooravskej nemocnici, kde sme rozprávali s pánom riaditeľom dr. Tholtom, ktorého poznám dlhé roky a ktoré si vážim, a tiež mi hovoril z vlastnej skúsenosti tie problémy, s ktorými sa momentálne potykajú ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. To už nehovorím o prijatí optimalizácie siete nemocníc, čo sme chodili s pánom podpredsedom parlamentu Pčolinským aj s pánom predsedom Kollárom po jednotlivých okresoch, kde aj momentálne sú obrovské problémy. A týmito čiastkovými vecami, s ktorými prichádzate aj vy, pani poslankyňa, určite sú to pozitívne veci. Ako môžem ešte raz povedať, podporíme, ale oblasť zdravotníctva je určite obrovskou, obrovskou oblasťou, kde je nutné ešte doriešiť ďalšie veci, a to už neotváram detské pohotovosti a tak ďalej a tak ďalej.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2023 o 19:37 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:39

Jozef Lukáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Chcem oceniť vystúpenie kolegu Petra Pčolinského, ktorý si ako jeden z mála poslancov v tejto sieni všimol, že kto bojuje za zdravotnícky personál, nielen za lekárov, ale hlavne za zdravotné sestry. Tak ako v minulom volebnom období to bola pani poslankyňa Červeňáková, teraz je to pani poslankyňa Kavecká. A tento jej návrh, ktorý zlepšuje podmienky pracovné pre zdravotné sestry, v podstate všetci vieme, že toto je poddimenzovaná oblasť a máme ich stále menej. Tak ja veľmi vítam a podporím tento návrh, ktorý zlepšuje všetky, zlepšuje podmienky pre výkon tohto povolania. Lebo nedovolím si ani povedať, že je to zamestnanie alebo práce, lebo toto je povolenia. Toto môže robiť len človek, ktorý má povolanie pre to, ktorý to cíti vo svojom srdci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2023 o 19:39 hod.

PhDr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:40

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem, pán podpredseda.
Tiež by som chcela oceniť, Peter Pčolinský, tvoje vystúpenie. Aj to, že si uznal, že naša kolegyňa Monika Kavecká je tá osoba, poslankyňa, my ju stále voláme, že sestra Kavecká, ktorá bojuje za zdravotníckych pracovníkov. Ono si človek z počutia vypočuje, ale potom, keď si to vyskúšate na vlastnej koži, či už ja, alebo pred dvoma týždňami s mojím manželom, tak vidíte ako vlastne ten zdravotnícky personál, čo všetko musí podstúpiť, ako tie sestry pracujú. Ako, ako sa starajú o pacientov, čo všetko musia podstúpiť, či cez deň, či v noci. Takže ja sa veľmi teším, že práve Monika je tá osoba, ktorá sa vie zastať zdravotníckeho personálu.
Určite takéto disproporcie sú napríklad aj v zákone o štátnej službe, kde napríklad starostovia, ktorí skončia svoj mandát, tak sa im nezapočí... a potom začnú pracovať v štátnej službe, sa im nezapočítajú tie roky, keď boli vlastne v tejto funkcii. Takže máme čo naprávať a myslím si, že aj takýto síce malý krok, ale krok ku kroku a myslím si, že to pomôže zdravotníckym pracovníkom.
Takže, Monika, veľmi pekne ďakujem, aj, pán podpredseda parlamentu Peter Pčolinský, za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2023 o 19:40 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:41

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za vaše faktické poznámky.
Ja nemám problém, nemám problém pochváliť a vyzdvihnúť poslancov, ktorí svoju prácu robia úprimne, ktorí ju robia bez emócií, ktorí sa jej venujú dlhodobo, nie z mesiaca na mesiaca, zrazu sa stanú odborníkmi, lebo takých tu v parlamente máme veľa, máme tu všelijakých virológov, infektológov, na druhý mesiac sú z nich vojenskí stratégovia a odborníci na zahraničnú politiku, ale pani poslankyňa Kavecká určite patrí medzi tých, ktorí sa dlhodobo venujú tej svojej téme a tie jej, tú jej aktivitu môžte vidieť aj v období, keď nebola v parlamente, lebo, opakujem, ja som pani poslankyňu zažil na jednom proteste sestier pred mnohými rokmi, pani poslankyňa si na to nespomína, ale ja nájdem video, kde ja som tam aj vystúpil na podporu sestier, bolo to v roku 2013 alebo tak nejak. Čiže ja si to veľmi dobre pamätám a odvtedy ju registrujem a odvtedy som ju sledoval aj na tých, na tých sociálnych sieťach, tie jej vyjadrenia. Čiže takýchto poslancov nie je veľa v parlamente a keď sú, tak to treba nahlas povedať, tak treba ich prácu vyzdvihnúť, pretože takí by to mali byť poslanci, ktorí naozaj svoju prácu robia z presvedčenia a robia ju celý život a venujú sa jej celý život.
Lebo ešte raz, máme tu poslancov, ktorí sa dlhé roky venovali nejakej oblasti, potom z mesiaca na mesiac sa z nich stali odborníci dajme tomu na úplne inú oblasť a dnes sa venujú niečomu úplne inému. No to nie je autentické, nie je to uveriteľné, ale u vás, pani kolegyňa, je autentické a uveriteľné všetko, čo ste doteraz robili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2023 o 19:41 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:41

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Krátko. Ďakujem za všetkých zdravotníckych pracovníkov pri podpore tohto zákona. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.6.2023 o 19:41 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video