9. schôdza

7.7.2020 - 15.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

9.7.2020 o 16:34 hod.

Mgr.

Radovan Marcinčin

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 16:30

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, dňa 4. februára 2020 bola predchádzajúcemu predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Andrejovi Dankovi oznámená skutočnosť, že 24. decembra 2019 zomrel člen Regulačnej rady JUDr. Ing. Ján Hijj, PhD., čím podľa § 7 ods. 16 písm. d) zákona č. 250/2012 Z. z. zaniklo jeho členstvo v Regulačnej rade.
Ján Hijj bol dňom 11. 6. 2015 vymenovaný prezidentom Slovenskej republiky na návrh Národnej rady za člena Regulačnej rady na obdobie šiestich rokov. Podľa § 7 ods. 4 citovaného zákona na uvoľnené miesto člena Regulačnej rady navrhuje nového kandidáta ten, kto navrhol člena rady, ktorého členstvo zaniklo. Z uvedeného dôvodu je potrebné vykonať voľbu kandidátov na člena Regulačnej rady. Podľa čl. II ods. 1 volebného poriadku o voľbe a odvolávaní funkcionárov podávajú návrhy kandidátov na voľbu poslanci Národnej rady Slovenskej republiky alebo výbory Národnej rady.
Za člena Regulačnej rady môže byť vymenovaný občan Slovenskej republiky, ktorý spĺňa zákonom ustanovené podmienky.
Na základe listu predsedu výboru pre hospodárske záležitosti Petra Kremského z 13. mája 2020 adresovaného všetkým poslancov Národnej rady boli predložené štyri návrhy. Teraz ich vymenujem:
- č. 1 - Čuntalová, v abecednom poradí, č. 1 Čuntalová Silvia, na návrh predsedu výboru Petra Kremského,
- č. 2 Dudlák Miroslav, návrh poslanca Tomáša Lehotského,
- č. 3 Havran Ignác, návrh predsedu výboru Petra Kremského,
- č. 4 Jacko Vladimír, návrh poslanca Ľuboša Krajčíra.
Výbor na 16. schôdzi dňa 2. júla 2020 posúdil predložené návrhy za účasti navrhnutých uchádzačov na kandidátov a konštatoval, že všetci štyria kandidáti spĺňajú predpoklady ustanovené v § 7 ods. 5, 7, 9 a 10 citovaného zákona.
Výbor odporučil vykonať akt voľby podľa príslušných ustanovení rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky a Volebného poriadku o voľbe a odvolávaní funkcionárov a v súlade s ním navrhol ďalší postup, a to:
1. zvoliť dvoch kandidátov na člena Regulačnej rady verejným hlasovaním, použitím technického zariadenia a o každom navrhovanom hlasovať osobitne,
2. ak nebude zvolený požadovaný počet kandidátov, t. j. dvaja kandidáti, vykonať podľa čl. 15 volebného poriadku opakovanú voľbu, do opakovanej voľby postupujú všetci nezvolení kandidáti,
3. a ak ani v opakovanej voľbe nebude zvolený požadovaný počet kandidátov, t. j. dvaja kandidáti, vykonať novú voľbu podľa čl. 16 volebného poriadku na ďalšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

9.7.2020 o 16:30 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:34

Radovan Marcinčin
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, Národnej rade bola doručená žiadosť Súdnej rady, na základe ktorej má Národná rada navrhnúť Súdnej rade Slovenskej republiky siedmich kandidátov na členov disciplinárnych senátov, štyroch sudcov a tri iné osoby.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyzval oprávnené subjekty, aby predložili príslušné návrhy kandidátov Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady. V určenom termíne a následne po predĺžení tohto termínu oprávnené subjekty predložili tri návrhy iných osôb ako sudca a štyri návrhu sudcov.
Ústavnoprávny výbor na 21. schôdzi 7. júla 2020 návrhy prerokoval a uznesením č. 67 konštatoval, že navrhnutí sudcovia Katarína Batisová, Kristina Glezgová, Marián Trenčan a Dagmar Valocká, ako aj iné osoby, ako sudca Martin Hapčo, Viliam Karas a Veronika Puškár Škodová, spĺňajú podmienky ustanovené v zákone o sudcoch.
Ústavnoprávny výbor odporučil vykonať voľbu podľa ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky a volebného poriadku o voľbe a odvolávaní iných funkcionárov schváleného uznesením Národnej rady 498 zo 17. júna 2011.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

9.7.2020 o 16:34 hod.

Mgr.

Radovan Marcinčin

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:36

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, ctené plénum, opätovne predkladáme návrh na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, nakoľko táto pozícia do dnešného dňa je voľná a v zmysle politických dohôd po voľbách táto pozícia patrí poslaneckému klubu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko, preto si vás dovoľujeme opätovne požiadať o to, aby ste politické dohody dodržali a nášho kandidáta zvolili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

9.7.2020 o 16:36 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:39

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Dámy a páni, máme v Národnej rade predložené štyri návrhy, ktoré určitým spôsobom chcú dopomôcť k tomu, aby na Slovensku sa mali právo deti narodiť, pretože je to jedno z najviac nerešpektovaných práv aj v pomere s okolitými krajinami, kedy Slovensko systematicky zabíja svoje vlastné deti, a robí to už 60 rokov. Myslím si, že každý na toto má urobený vlastný názor a každý vie, o čo ide.
Jeden návrh zákona sme predložili aj my s pánom Podmanickým a pánmi Kuffovcami. Tento návrh s najväčšou pravdepodobnosťou buď stiahneme, alebo posunieme práve preto, že cieľom tohoto zákona bolo, aby svojím spôsobom koalícia prišla s niečím veľmi minimálne identickým. To, čo ste predložili, vo veľmi veľa častiach presahuje ten minimalistický návrh. Nepredložili sme ho tak, lebo by sme ho považovali za zákon, ktorý nejakým spôsobom ochraňuje život, pretože tie návrhy predložili skôr Kotlebovci. A práve preto, keďže naším cieľom bolo, aby sme rozhýbali po štyroch mesiacoch aj konkrétne hlasovania o týchto veciach, pretože nie je normálne, že sme dokázali akceptovať takmer 10-miliardový deficit pri boji za ochranu ľudských životov pri koronakríze, a medzitým nám bolo ako keby jedno, že 2-tisíc detí sa nemohlo za toto obdobie narodiť. Tak svedčí to iba o tom, že možno prestávame veriť v to, že človek je nositeľom ľudského života vo všetkých svojich fázach.
To, čo sa v podstate udialo, a môžete to aj teraz vidieť, že ten váš koaličný návrh sa snaží veľmi často zdôrazňovať, že vlastne nerieši ochranu života, nejde po potratoch a tak ďalej, prináša tie ekonomické návrhy, ktoré by mali stimulovať ženy, aby deti prijímali. Tak môžete na vlastnej koži vidieť, že pre liberálov je aj toto veľa.
Jednoducho je to faktom, že existuje skupina politikov, a ktorá aj čoraz početnejšia, možno aj na Západe to vidíme úplne na dennom poriadku, podľa ktorej sa úroveň civilizácie meria podľa toho, ako efektívne, rýchlo, kvalitne vieme vraždiť deti. Proste takto to znie, stačí sa ísť pozrieť do New Yorku, kde guvernér New Yorku prišiel s tým, že v deň pôrodu môžete zavraždiť dieťa. Dokonca tie zákony idú tak ďaleko, že ak to dieťa nejakým spôsobom prežije tú vraždu a zostane na stolíku, tak nemôže lekár mu v ničom pomôcť. Ak mu pomôže, tak bude trestne stíhaný ten lekár, pretože zabránil dokonaniu tejto vraždy a tým pádom zasiahol do života vlastne tej ženy.
Ja som otec štyroch detí, piate máme na ceste s tým, že nám bolo potvrdené pri jednom, pri druhom našom dieťati, že sa určite narodí s genetickými poruchami. Odmietli sme ísť na absolútne všetky tie odporúčané procedúry, ktoré nám ten, ja to nazývam Mengele, navrhoval. Dieťa sa narodilo úplne zdravé.
Chcem to zdôrazniť, že aby sme si povedali úplne jasne. Otázka života týchto detí nezávisí od nejakej chudoby, rovnako tak ako nezávisí kradnutie od chudoby. Môžeme si to tu rozprávať, môže to znieť oveľa tak akože ľúbivejšie, že postavíme ešte tisíc bytov, ešte 10-tisíc bytov, ešte také zariadenie, onaké zariadenie. Jednoducho potraty sú biznis, sú to špinavý biznis. Počúvame to aj dnes, že ako klesajú na Slovensku. Trošku ma prekvapuje, keď niekedy aj ochrancovia života tvrdia, že vlastne netreba nič robiť, lebo veď čísla idú dole. No nejdú dole. Na Slovensku sa len deje to, že čoraz menej potratov je vykonávaných klinicky, a deje sa to, nahrádza sa to tými tabletkami. To znamená situáciou, kedy žena je ešte viac ohrozená, pretože je ponechaná sama na svoj osud doma. Celá tá procedúra je oveľa viac ešte nebezpečnejšia.
Takže ja tento zákon, ktorý ste predložili, považujem za chvályhodný. Ďakujem, že ste ho predložili. Všetkým ďakujem, ktorí čokoľvek predložili. My podporíme všetky zákony. Bol by som rád, keby naozaj môžete čokoľvek úspešne spraviť pre Slovensko, pokiaľ pri týchto zákonoch budete hlasovať za vraždy tých detí, nikdy nebudete úspešní ani ako ľudia, ani ako politici. Jednoducho vražda nikdy nie je, dieťaťa, akýmkoľvek riešením sociálnych problémov. Ak je, tak potom dajte návrh, že treba ísť vystrieľať brazílske slamy, pretože aj tam sú sociálne problémy. Pani Laššáková tu povedala, že pozná nejaké týrané dieťa, vlastne ho mali zabiť, lebo otec ho týra. Tak sa pýtam, dali ste trestné oznámenie na toho otca? No, to znamená, čo s tým má to dieťa? Tak potom riešte toho otca, ktorý týra. My budeme riešiť nekonečne, to dieťa raz keď je obeťou čohokoľvek, to dieťa treba chrániť. A je úroveň civilizácie nás všetkých, či sa vieme, alebo nevieme postaviť za tých, ktorí nemajú na advokátov, ktorí nemajú na to, aby sa za nich niekto ozval, ktorý ich začal chrániť.
A jednoducho tento parlament má jedinečnú šancu a v tomto chcem, aby sme boli zajedno, má jedinečnú šancu posunúť túto agendu dopredu po 30 rokoch. A je úplne jedno, kto je z akého politického spektra. Našu podporu máte pre akékoľvek zákony. Do budúcna budem rád, ak sa, ak sa v tejto veci zhodneme všetci, a ja to beriem ako prvý krok, toto neberme, že je o ochrane života, ani ten zákon sa nenazýva inak.
To znamená, že treba to prijať ako fakt, pre, pre liberálov, čokoľvek pôjde cestou ochrany života, je pre nich neprijateľné. A jednoducho nevysielajme signály, že sa im pomaly budeme ospravedlňovať, že my chceme chrániť deti. Jednoducho sú politici, podľa ktorých je civilizačná úroveň to, že ako efektívne tie deti vraždiť vieme, a je druhá kategória politikov, ktorí tie deti chrániť chcú a chrániť budú. A nech si na to zvykajú. A našu podporu na toto vždy mať budete.
A preto vás v tomto pozývam, aby toto nebol braný ako krok, že týmto končíme. Toto je krok, kedy iba začíname.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

9.7.2020 o 16:39 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som iba touto cestou chcel poďakovať pánovi predrečníkovi za jeho názor a podporu nášho návrhu, pretože návrh OĽANO nikoho neobmedzuje. Práveže tento návrh len ľuďom pomáha. A príde mi to, že poslanci, ktorí tento návrh kritizujú, ho možno ani nečítali, pretože častokrát o ňom šíria nepravdivé informácie.
A neviem, čo je zlé na tom, ak chceme pomáhať zdravotne ťažko znevýhodneným deťom napríklad. Čo je na tom také zlé, že sa proti tomu bojuje? Práve títo ľudia si našu pomoc zaslúžia. A mám aj množstvo kolegov, kamarátov, ktorí sú liberáli, ale aj konzervatívci, a všetci mi povedali, že to znenie, ktoré predložilo OĽANO, je skvelý zákon a mali by ho podporiť všetci a sa s ním sami aj liberáli častokrát stotožňujú.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 16:45 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Tomáš, som rád, že si to vo svojom príspevku spomenul.
Ten blud, že počet potratov klesá, lebo v tých absolútnych číslach si to presne rozobral, že síce v jednej kategórii možnože to absolútne číslo klesá, ale percentuálne, alebo keby sme zobrali aj tie iné druhy, to stúpa.
Takže ešte raz ti ďakujem, a, samozrejme, že tento návrh podporím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 16:46 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nie je to moja téma, len niečo na zamyslenie poviem.
Žil som v Írsku a boli tam zakázané, samozrejme, potraty, preto sa chodilo do Anglicka, že Írka, keď chcela, aby bol vykonaný potrat, tak išla do Anglicka, išla do inej krajiny alebo išla do Severného írska, prešla pár metrov cez hranice. Bol, stal sa taký prúšvih a naozaj to bol prúšvih, že jedna mamička mala dieťa, ktoré zomrelo v nej, teda ešte počas tehotenstva a báli sa vykonať, báli sa vykonať nejaký zákrok. Proste báli sa. Nesledovali ju, možnože nevedeli, že zomrie, a bola veľká diskusia okolo toho, ale to nie je podstatné. A umrela ona aj tá mamička. A vtedy boli veľké protesty v Írsku a ten potrat, myslím, že teraz už je akože povolený.
Takže len niečo na zamyslenie. Ja nebudem hodnotiť, či je to správne, nesprávne, ale myslím si, že toto je také niečo na zamyslenie, aby sme sa nedostali do nejakej takejto situácie my potom v budúcnosti, dámy a páni.
Vám pekne veľmi ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 16:47 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tomáš, iné sme od teba nečakali, čiže vystúpenie absolútne v poriadku. Ale musím povedať, ten návrh z dielne OĽANO je taký chrumkavý, taký ňuňuňu, ako hovorí poslanec Pročko. Jednoducho on je naozaj taký, aby boli u každého za dobrých. Veľmi tú situáciu nerieši, ale je to iste, je to iste zlepšenie oproti súčasnej situácii. Čiže aj my ten návrh určite podporíme, aj keď škoda, že to zlepšuje len o tak máličko percent, ale aj jedno percento lepšie ako nič.
Len ja znova využijem aj reakciu na tvoje vystúpenie a poviem, že dnes máme na Slovensku legislatívu, ktorá vás pošle do väzenia za to, že sa nedostatočne staráte o svoju mačku alebo psa! Nemusíte ho ani týrať. Bola rozšírená skutková podstata trestného činu a je tam zahrnutá nedostatočná starostlivosť o domáce zviera, o mačku alebo psa. Normálne vám hrozí za to väzenie natvrdo, za to, že nejaký fanatik príde a povie, vaša mačička nemá všetko, čo potrebuje, váš psíček musí mať úplne iné podmienky, ako mu viete zaistiť alebo ako mu dávate. A toto je v poriadku! Toto na hlavu postavené je úplne v poriadku!
A potom tu máme druhú situáciu, že sa tu deti zabíjajú bez akéhokoľvek, poviem to tak, administratívneho konania, len tak proste na želanie, a to je tiež v poriadku. A keď je tu snaha vládnej strany aspoň o to ňuňuňu maličké to zlepšiť, tak zrazu tu niektorí skáču meter dvadsať.
Čiže určite to podporíme, ale zároveň vyzývame vládne strany, a najmä teda OĽANO ako konzervatívnu vládnu stranu, že toto nemôže byť koniec. Toto musí byť len začiatok toho, aby na konci volebného obdobia sme si povedali, že naozaj sa táto, táto situácia posunula k lepšiemu.
Tomáš, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 16:48 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja rovnako ako pán poslanec Taraba chcem oceniť tento prvý krok, s ktorým prišli poslanci vládnej strany. Rovnako to vnímam ako začiatok nejakej diskusie o tom, či dieťa si zaslúži ochranu už od počiatku.
Paradoxne máme v parlamente zákon, novelu Trestného zákona, ktorá má rozšíriť dopady, trestné dopady týrania zvierat. Chcem pripomenúť, že napríklad vajíčko orla kráľovského keď niekto úmyselne zničí, tak sa môže dopustiť trestného činu. Čiže vajíčko orla kráľovského chránime trestným zákonom, ale vajíčko človeka, keď to tak obrazne poviem, to môžeme zabiť v podstate kedykoľvek, z akéhokoľvek dôvodu. To chránené nie je.
Ja si myslím, že ten predložený návrh, ktorý predkladá pani poslankyňa Záborská, nemôže vadiť žiadnemu liberálovi v tomto pléne. To, že žena, ktorá je v ťažkej životnej situácii, rozhoduje sa o tom, ako ďalej naložiť so svojím životom - aj s počatým životom v sebe -, že jej podáme pomocnú ruku, či už sociálnymi, ekonomickými opatreniami, alebo tým, že jej poskytneme viac informácií. Povieme jej, že existujú organizácie, ktoré jej budú vedieť pomôcť, aby mohla donosiť svoje dieťa. Prosím vás pekne, kto s týmto môže mať problém, to mi povedzte.
To vami deklarované právo ženy rozhodnúť sa, sa týmto, týmto zákonom sa neberie, len sa dáva väčšia pomoc a podpora tým ženám, ktoré sú v tejto ťažkej životnej situácii. Na tom by sme sa mali zhodnúť aj s najväčšími liberálmi.
Preto vás chcem, vážení kolegovia, poprosiť, aby ste zahlasovali za ochranu našich detí. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 16:50 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:52

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Každý zákon, ktorý zlepší ochranu nenarodených detí, je dobrým, každý jeden. Tak ako si to, Tomáš, povedal, my podporíme všetky tieto návrhy zákona bez ohľadu na to, ktokoľvek v Národnej rade tuná návrh na ochranu nenarodených detí dá. Tak ako si to správne povedal, potraty sú jedným z najväčších biznisov na svete. Na potratoch sa zarába.
Je zaujímavé sledovať ale aj našu možno spoločenskú, ale aj politickú situáciu na Slovensku, koľko ľudí to vydesí, ešte len návrh zákona na ochranu nenarodených detí keď je predložený. Dieťa a nenarodené dieťa je živou bytosťou, ktorej sa nemá kto zastať. Väčšinou je problém ten, že jedinú chybu takéto nenarodené dieťa je, že v danom, v danej chvíli na nesprávnom mieste, že je v maternici svojej vlastnej matky. A najviac je ohrozované. Skúsme si predstaviť akéhokoľvek živého tvora. Každý živý tvor má tendenciu brániť sa smrti. A to je jedno, že či už je týraný, alebo nie je týraný.
Čo je lepšie si vybrať? Smrť odtrhnutím hlavy, ruky, nohy, rozkúskovaním, roztrhať (ruch v sále a zaznievanie gongu) alebo, alebo žiť aj veľakrát aj v ťažkých možno sociálnych podmienkach, ktoré sú, ktoré nechcem schvaľovať. Na Slovensku určite, ak predložím a príde tu návrh zákona, ako ľahšie a jednoduchšie adoptovať deti, všetkými desiatimi budem hlasovať za.
Nezabíjajme tieto deti, lebo veľmi veľa manželských párov tieto deti nemôže mať a veľmi radi by chceli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 16:52 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video