9. schôdza

7.7.2020 - 15.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

10.7.2020 o 12:14 hod.

PhDr.

Alexandra Pivková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:03

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán spravodajca, v tom vystúpení zaznel argument, ktorý hovorí, že musíme, že musíme pritvrdiť (zaznievanie gongu), že musíme to zobrať tým obecným poslancom. Bolo tu predtým v rozprave povedané, že predsa zákon o obecnom zriadení dodáva kompetenciu. Veď ale to je ďalší z iks zákonov a my sme tu na to, aby sme tie zákony, ktoré už nezodpovedajú súčasnej dobe, aby sme ich zmenili. A keď ZMOS túto situáciu s hazardom vníma len cez rozpočet, len ako, len ako navýšenie ich príjmov do rozpočtu, tak potom jasne vidíme, že keď takíto ľudia sú v ZMOS-e a prestavujú nejaký silný hlas v ZMOS-e, tak že asi dávať to na obecných poslancov a mestských poslancov asi je nezmyselné, lebo cez ten rozpočet budú na nich tlačiť a jednoducho tí ľudia tomu podľahnú. Lenže, kolegyne, kolegovia, keď niekomu ten hazard zničí rodinu, tak asi chodník opravený za peniaze, ktoré obec alebo mesto dostalo z toho hazardu, mu tú rodinu nezachráni. Asi sa môžme na to vykašľať, že koľko percent v rozpočte bude chýbať, keď tie opravené chodníky alebo nejaké nové svetlá na ulici tým ľuďom tie rodiny nezachránia.
A je to zodpovednosť naša. Ja vítam vašu iniciatívu, že ste s tým ako vláda prišli, ale už keď to začínate robiť, tak to poďme robiť dôsledne, poďme to robiť naozaj tak, aby to nebolo len akože a naoko a chceli sme niečo spraviť, ale aby naozaj to zaťalo do živého, aby došlo k obmedzeniu týchto prevádzok, aby sme znížili dostupnosť tohto hazardu pre všetkých ľudí, aby jednoducho tí, čo budú chcieť hrávať, museli úplne cielene to vyhľadávať a aby štát im kládol čo najväčšie prekážky v tom, aby sa do tohto hazardu mohli zapojiť. Čiže ja očakávam, že vládni poslanci možno v druhom čítaní prídu ešte s nejakými pozmeňovákmi, ktorými pritvrdíme tú muziku a bude to pre Slovensko úplne ešte lepšie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:03 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:05

Ján Kerekréti
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, tak ako absolútny zákaz interrupcií je riziko, takisto myslím, že absolútny zákaz hazardu je riziko. Bol som v Leningrade práve vtedy, keď Gorbačov zaviedol "suchoj zakon", ľudia vykúpili v obchode všetok alkohol, po pol roku bol vykúpený cukor v štáte na výrobu alkoholu, po roku sa objavili mnohé obete, otravy, slepota, smrť tých, čo pili načierno pálený alkohol. Krátko potom bol suchoj zakon zrušený. Takže berme obidve strany mince do úvahy, prosím.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:05 hod.

Ján Kerekréti

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:06

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán primátor Nitry, ja som sa začítal do tohto návrhu zákona, čo predkladáte, ale ja si fakt dávam otázku, že čo nám to vlastne pomôže. Ja nie som si istý, že nám to dačo pomôže, zrušíme v danom prípade petície a že budú o tom rozhodovať poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev. Ja som tiež primátor okresného mesta a viem, že tento problém máme aj my v Rimavskej Sobote, ale dovolím si povedať v rámci celého Slovenska, pretože, v úvodzovkách, hazard vládne na území Slovenskej republiky, však tu odzneli také pripomienky, ktoré som až žasol, keď som to počul. Ale čo nám to pomôže? Dobre, zrušíme petíciu a nakoniec budú rozhodovať len poslanci mestského zastupiteľstva, zatiaľ podľa návrhu trojpätinovou väčšinou. Ale nakoniec opäť o tom bude rozhodovať ten poslanec obecného alebo mestského zastupiteľstva. Ten takisto na základe vplyvov a rôznych informácií zase môže hlasovať, ako chce.
Tu máme jednu jedinú možnosť. Ak registrujem názor celého parlamentu, no nielen tých 95 vládnych poslancov, ale aj my sme za to, aby sme to nejakou formou na území Slovenskej republiky riešili. Ale bojím sa, že nakoniec, ako povedal pán Kollár, že sa nám to presunie do pivníc. Jedna vec.
A na druhej strane dajme si otázku. Čo, ako na to bude reagovať Brusel? Nie som si istý, či to nebude protiústavné. Takže je to veľmi zaujímavé, zaujímavá téma, zrejme aj pani kolegyňa, primátorka Lučenca v tomto duchu bude hovoriť, takže sme za to, ale nájdime nejaké správne riešenie, lebo zatiaľ to, že presúvame na plecia poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev, ja si dovolím povedať otvorene, že toto nepomôže a na druhej strane ten poslanec či aj ten primátor aspoň sa doposiaľ mohol oprieť o 30-percentný podpis obyvateľov v rámci obce a jednotlivých miest. Takže je to, je to na zamyslenie. Dovolím si povedať, že tento zákon, čo predkladáte, nerieši problém momentálne tohoto problému na Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:06 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:08

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som poprosila všetkých kolegov, aby sme nestavali ZMOS, úniu miest a parlament Národnej rady proti sebe. Tí dali také, je to judášsky groš, tí dali také stanovisko, je to tak, tí dali taký, je takéto stanovisko. Sme na jednej lodi. Pán primátor má problém zrušiť hazard, pretože je petícia. My sme ho v Podolínci zrušili, lebo petícia nebola, tak nám, prosím vás pekne, dôverujte a nechcite viac. My im dáme malíček, vy chcete celú ruku. Hľadajme spoločné riešenia a poďme robiť komplexnú reformu verejnej správy a samosprávy. Ale nie teraz okamžite, ak si to vy poviete, lebo máte 95 hlasov. Poďme ju robiť zodpovedne, so všetkými partnermi, aby sme zase nemuseli meniť nejaké články, lebo niekde to nevyhovuje, lebo majú zlého kontrolóra, tam je zlý starosta, tam sú zlí poslanci. Prosím vás pekne, samospráva sa dokáže riadiť sama. Tak jej nehovorme, čo má robiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:08 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:10

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Juraj, keďže budem – na rozdiel od ostatných – reagovať na predrečníka, Juraj, ty si spomínal ten maďarský model; áno, ten maďarský model je veľmi dobrý, ja som určite za.
Ďalšia vec, riešil si vlastne tú petíciu, aké to môže mať dopady alebo nemôže mať dopady. Ale čo mňa zaráža, mnohí sú tu veľmi múdri, ale nikto tu nerieši fakt, že dnes je žiaduce zakázať hazard na území mesta, ale nielen herní a kasín. Nikto tu nerieši internet. Nikto tu nerieši stávkové kancelárie. Keď ministerstvo financií vedelo robiť blacklist, keď sa robil zákon v dvetisícosemnástom, robil sa tam, riešil sa tam online, tak ministerstvo financií dalo na blacklist vyše 200 webov, ktoré boli blokované súdom na území Slovenskej republiky kvôli tomu, lebo nemali žiadne, žiadnu licenciu, žiadny papier na podnikanie u nás, rôzne zahraničné weby. Čiže skúste sa všetci zamyslieť, prečo by obec, už keď si zakáže hazard na svojom území, nemohla zakázať aj online na svojom území. Technicky je to možné, už som to zisťoval, pretože potom, potom, vážení, hrozia žaloby, lebo nedávate rovnaké podmienky na podnikanie všetkým.
Druhá vec, nikto tu nehovorí o stávkových kanceláriách, ktoré ako jediné z celého hazardu nie sú v tzv. registri vylúčených osôb. Dnes sociálne slabí nemôžu vstúpiť do herní, pretože poberajú sociálnu dávku, ale stávkové kancelárie v tom registri nie sú, čiže tie sú plné práve týchto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:10 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:12

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Taktiež by som reagoval na predrečníka. Tak pán kolega povedal, že naozaj absolútny zákaz nám tu otvára možnosť pre trh, pre mafiu, ktorá naozaj začne s tými kvízomatmi. Nikto tu nerieši, tak ako povedal tiež predrečník, online gaming, kde naozaj násťroční vezmú kartu svojim rodičom, v veľmi zjednodušenej registrácii naozaj môžu prehrať za hodinu, dve komplet celý účet, čo majú ich rodičia.
Ja som, si môžem dovoliť povedať, bol ten, ktorý spúšťal petíciu proti hazardu na meste Bratislava, v tom čase ako mestský poslanec mesta Bratislava, ako aj zástupca starostu mestskej časti Dúbravka. Sme začali s reguláciou otváracích hodín, lebo to mestská časť alebo mestá majú v kompetencii a kde sme dali otváracie hodiny od ôsmej do ôsmej, hej, však sami uznáme všetci, že zrejme najviac hráčov je tam vo večerných hodinách alebo nadránom. Tieto herne začali v podstate voči tomu nejakým spôsobom komunikovať a poviem vám, aká bola komunikácia v dnešnej dobe s nimi. Prišli a bavili sa o tom, že čo potrebuje mestská časť, či to je ihrisko, či to je nejaká rekonštrukcia škôl. Samozrejme, my sme na to nejakým spôsobom nereflektovali, ale tí, ktorí majú tie kvízomaty, tak to by vám vedel Peter Pčolinský povedať, ako tí jednajú, ako tí sa vyhrážajú. To je tá mafia, ktorej my tu otvoríme ten trh, ktorí budú v tých pivniciach a nebude to absolútne regulované, a to je problém. My hovoríme o tom, poďme absolútne regulovať gaming, ale aj online gaming.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:12 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:14

Alexandra Pivková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, veľmi ťažko sa mi vystupuje po tejto veľmi plodnej diskusii, jednak teda k rozprave a faktickým, ktoré som tu počula. Mala som pripravené úplne niečo iné, ale ako viceprezidentke únie miest sa mi pýta povedať pár slov.
Určite, že ste v debate, ktorú som si tu vypočula, zašli už úplne niekde inde, určite máte na to svoje dôvody a určite chcete riešiť túto problematiku v tom najlepšom svetle, naozaj prinášajúc lepší a kvalitnejší život našich ľudí. Chcem však podotknúť, že situáciu momentálne máme v rukách v rámci novely, predloženej novely a poďme sa baviť teda o tom, čo nám možno v krátkom čase prinesie zmena paragrafového znenia pre, teda tejto novely o hazardných hrách, pre nás, pre mestá a obce. Jednoznačne únia miest presadzuje a má svoje stanovisko, že je potrebné túto situáciu zmeniť, že je potrebné túto novelu prijať, a preto vás žiadam o jej podporu aj v tomto čase, aj keď tá diskusia sa už viedla možno iným spôsobom a zašla až niekde inde.
Únia miest nie je len nejaký ten orgán, je to organizácia, resp. stavovská organizácia, ktorá združuje 50 najväčších miest na Slovensku. Poprosím, aby sme to všetci ako poslanci Národnej rady navnímali, pretože zastupuje tretinu občanov tohto štátu, nášho Slovenska, pretože jej hlas je hlasom týchto ľudí, je hlasom zdola a my, korí sme z regiónov, to vnímame veľmi citlivo, keď tu možno v Bratislave presadzujeme veci, ktoré sa nám zdajú byť úplne jednoznačné a možno niektorým z vás sa zdajú byť absolútne absurdné.
Preto aj z tejto pozície by som veľmi rada povedať, že táto naša pozícia presadzovania aj tejto novely je pre nás, pre mestá, aj v tomto štádiu veľmi dôležitá, pretože práve táto kompetencia nám dá v krátkom čase možnosť riešiť na mestských zastupiteľstvách, samozrejme, aj na obecných zastupiteľstvách, v každom tom meste a obci to, čo potrebujeme riešiť. Každé to zastupiteľstvo je, samozrejme, iné, každé má svoje iné možno kvórum vo vzťahu aj k zastúpeniu poslancov, ale vždy je odrazom vôle občanov toho mesta a vždy sú to volení zástupcovia. Poslanci sú volenými zástupcami občanov toho-ktorého mesta. Prosím, aby sme na toto nezabúdali, a prosím, aby sme si vždy pamätali, že kto tvorí štát, že sú to občania tohto mesta, teda občania tohto štátu a sú to mestá a obce, ktoré sú dôležitými súčasťami tohto nášho Slovenska.
Poviem už len takú tú poslednú vetu vo vzťahu k tomu, že hazard je naozaj možné najefektívnejšie regulovať vtedy, ak my – obce a mestá – budeme môcť tieto hazardné hry nejakým spôsobom zakázať alebo dať im priestor práve takýmto slobodným rozhodnutím bez tohto komplikovaného procesu, ktorý máme momentálne v zákone. Som presvedčená o tom, že my ako poslanci Národnej rady dáme samosprávam túto zvýšenú kompetenciu rozhodnúť o hazarde na svojom území a toto rozhodnutie bude naozaj oveľa lepšie korešpondovať s vôľou tých, ktorých sa to bezprostredne dotýka, teda občanov.
Chcem však ešte na záver mojej krátkej rozpravy, nakoľko už bolo toho veľmi veľa povedané, povedať, že hazard nepredstavuje len etický a morálny problém, o ktorom ste tu vy všetci hovorili, ale negatívne mení aj podobu našich miest a obcí a čoraz viac sa nám v obciach a mestách ukazujú budovy, ktoré sú zatemnené, stávajú sa akýmisi mŕtvymi bodmi vo verejnom priestore a neprinášajú pre nás, pre obce a mestá ani pre občanov, ani vizuálne nič pozitívne. Takže máme tu rozmer etický, morálny, máme tu rozmer ekonomický, ktorý možno prezentovala práve svojím postojom, práve svojím postojom prezentovalo združenie miest a obcí, ale máme tu aj tento vizuálny postoj, postoj, možno ten negativizmus, ktorý vnímame v našich mestách, ktoré; samozrejme, obrovsky vplýva tento negativizmus, obrovsky vplýva aj na, na správanie sa našich občanov, či si to uvedomujeme alebo nie.
Preto vás chcem všetkých naozaj požiadať, aby ste podporili aj túto zmenu zákona o hazardných hrách, teda aj túto novelu a chcem vás aj v mene tých 50 primátorov našej, nášho, našej únie miest teda požiadať o podporu a o hlasovanie za.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

10.7.2020 o 12:14 hod.

PhDr.

Alexandra Pivková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:20

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ako jeden z aktivistov petície proti hazardu v Nitre, pán primátor je tu so mnou, od roku 2016 bojujem proti hazardu a musím povedať, že konečne je tu nejaká pozitívna zmena.
Musím povedať jednu dôležitú vec, ktorú tu kolegovia ale nespomenuli, že petícia ako taká hazard chráni a to vám poviem prečo. Petícia chráni hazard kvôli tomu, že na Slovensku máme takmer tritisíc obcí a miest a z toho iba 77 obcí a miest prijalo všeobecnozáväzné nariadenie o zákaze hazardu – jedno jediné krajské mesto, a to je mesto Nitra, osem okresných miest a 68 menších miest. Toto je ten dôvod, kvôli ktorému my robíme zmenu, novelu zákona, aby obce mohli regulovať hazard sami, lebo toto privilegované postavenie, ktoré hazard má, sa chráni práve petíciou. Po skúsenostiach, ktoré mám ako aktivista hazardu v Nitre, vám viem povedať, aký obrovský problém je vyzbierať petíciu.
V roku 2016 sme vyzbierali v Nitre 18-tisíc podpisov, ktoré ale nestačili na to, aby mohol byť hazard regulovaný alebo zakázaný. V roku 2019 sme znovu začali zbierať petíciu a vyzbierali sme viac ako 20-tisíc podpisov, čo je 32,5 %, 32,5 % obyvateľov mesta. Verte tomu, že tie ataky boli z každej strany a našli sa ľudia, ktorí nás aj na Facebooku aj kade-tade hejtovali. Aby toho nebolo málo, čuduj sa svete, okrem našej petície v tom roku 2019 boli ešte ďalšie dve petície a skúste hádať, kto tie dve petície organizoval. Ja vám poviem. Obidve petície organizovala hazardná loby a obidve petície mali platených brigádnikov. Jedna petícia, čo sme sa dozvedeli tým, že nám aktivistka, resp. tá zberačka podpisov ukázala mobilný telefón, 50 až 150 euro dostali títo brigádnici za jeden jediný deň zbierania podpisov, čo je pri brigádach študentov enormná suma, uznáte sami.
Takže vidíte, aký veľký problém je vyzbierať petíciu. Okrem toho sme museli zohnať takmer 300 dobrovoľníkov, ktorí to vo svojom voľnom čase dobrovoľne museli zbierať, na rozdiel od tých dvoch ďalších petícií, kde boli platení brigádnici. A tie dve petície, jedna sa tvárila ako skutočná petícia, ktorá využila našu mediálnu podporu s pánom primátorom pred voľbami, využila to tak, že namiesto toho, aby zbierali vtedy keď my, v druhom kole prezidentských volieb, začali zbierať už v prvom kole prezidentských volieb a pokračovali aj v tom druhom. To znamená, zneužili našu mediálnu podporu a začali zbierať, napriek tomu sa nám ale petíciu podarilo odovzdať na mestské zastupiteľstvo, resp. obidve aj z roku 2016 aj z roku 2019.
V novom zákone chceme práve túto možnosť tej petície zrušiť. Petícia v tomto smere nemá žiadny význam. Zbytočne komplikuje život mestám a obciam a ubezpečujem vás, že budeme robiť všetko pre to, aby prišiel vládny návrh zákona, ktorý bude hazard ako taký riešiť komplexne.
Ešte poviem pár detailov k tomu, čo spôsobuje hazard a ako vlastne herne a kasína z toho žijú. Obyčajný občan Slovenska musí 33 euro doniesť do kasína alebo do herne, aby z toho mesto alebo obec malo 1 euro. To znamená, vidíte, aký obrovský problém a koľko finančných prostriedkov musia obyvatelia doniesť do hazardných herní a kasín, aby vôbec hazard fungoval.
Ešte jedna dôležitá vec, ktorú si treba uvedomiť, myslím, že tu odznela, ale ja ju zopakujem: Akýkoľvek majiteľ herne alebo kasína si môže herňu otvoriť, pokiaľ splní zákonné náležitosti. To znamená, vy nemôžte hazard zakázať pred tým, ako je herňa spustená. Toto je ďalší problém, lebo herňa je otvorená, musí zarábať, potom musíte zistiť, že je nejaké narúšanie verejného poriadku, potom sa musí zbierať petícia, čo môže trvať pol roka, rok, dva roky, to znamená, dovtedy oni na tom zarobia a až potom môžte hazard reálne regulovať. Inak sa to nedá. Momentálne sa to inak, okrem petície, nedá.
A tých 30 % voličov nad 18 rokov, to je ďalší problém. Ako viete, mesto Nitra má takmer 80-tisíc obyvateľov. To znamená 21 900, myslím, podpisov potrebujete pod petíciu, aby vôbec mohlo mestské zastupiteľstvo zasadnúť a rozhodnúť o petícii a zakázať alebo obmedziť hazard. To znamená, nám nejde o nič iné, len v prvom kroku vylúčiť petíciu, ktorá hazard chráni, ktorá hazard, v podstate mu dáva možnosť, aby na území Slovenska, na území miest ostal dlhodobo. Inak sa to nedá, žiaľ, v tomto zákone, iba na základe petície môže mestské zastupiteľstvo rozhodnúť o zákaze kasín a herní. V súčasnej dobe sa hazard ako taký regulovať inak nedá.
Aby toho nebolo málo, osobne vám môžem povedať aj štatistiky, čo sa týka Nitry. Nitra bola takým malým Las Vegas ešte pred tým, ako sme spustili petíciu. Od roku 2016 do roku 2019 pribudlo v meste Nitra 177 hracích automatov. To znamená, celkový počet hracích automatov bol 820. Priemer Slovenska je 72,8 automatu na 10-tisíc obyvateľov. Mesto Nitra v tom čase malo 106 hracích automatov na 10-tisíc obyvateľov. Takže, ako som povedal, malé Las Vegas. A vidíte, petícia komu pomohla? Petícia pomohla iba hazardnej loby, aby mohli kasína a herne na území mesta ostať. Nikomu inému nepomohla.
Viem, nebudem hovoriť o štatistikách, komu ubližuje a tak ďalej. To všetko sa dozviete, bude ešte aj druhé čítanie, takže môžem to spomenúť aj tam, ale viem aj o tej situácii, ako sa snaží hazardná loby si kupovať obce. Mám tu dokonca jeden dôkaz pred sebou. V podstate jedna obec nemenovaná, v roku 2007 prvá splátka 10-tisíc euro, druhá splátka 5-tisíc euro až po desiatu splátku 5-tisíc euro. A čudujme sa svete, na konci, keď kasíno alebo herňa v meste ostane až po jedenástu splátku, tak obec dostane 100-tisíc euro. Takže pre obec, ktorá má, ja neviem, 4-tisíc obyvateľov alebo 2,5-tisíca obyvateľov, to je veľmi slušná suma. Ale všetko záleží od charakteru primátorov a starostov. Ja si osobne myslím, že obyvatelia miest a obcí im to vo voľbách spočítajú a na ďalšie volebné obdobie ich tým pádom nezvolia.
To znamená, nič iné nechcem, iba vás chcem poprosiť, aby sme spravili prvý krok k tomu, aby hazard mohol byť nejakým spôsobom na Slovensku regulovaný, a to je vypustenie zo zákona petície. Ako viem, petícia, posledná petícia v Bratislave bola podaná, myslím, predvčerom. A petícia v Nitre, ktorú sme zbierali v roku 2019, aj napriek tomu, že tie podpisy boli overené a platné, sám osobne som kontroloval aj s ďalšími dobrovoľníkmi tie podpisy. Podpis, ktorý nebol čitateľný alebo kde chýbali náležitosti, sme vyčiarkli. Aj napriek tomuto tá petícia skončila na súde a skúste hádať, kto to na ten súd dal.
To znamená, nám nejde o nič iné a chcem vás veľmi pekne poprosiť, aj s pánom ministrom financií sme sa bavili na túto tému, mala by ísť veľká novela. Ale v tejto chvíli nám pomôže aj táto malá novela, ktorá rozviaže, rozviaže ruky mestám a obciam. Lebo o to nám ide, rozviazať, rozviazať ruky mestám a obciam, ktoré inak nemôžu o zákaze hazardu rozhodnúť, iba keď obyvatelia si povedia, že tam hazard nechcú, a vyzbierajú petíciu. V meste Nitra 20-tisíc, viac ako 20-tisíc podpisov, to je obrovské kvantum ľudí. Ja tých ľudí všetkým nepoznám. V takej malej obci to nie je problém, lebo ak má obec 2-tisíc obyvateľov, tak sa postavíte pred obchod a vyzbierate petíciu, ale ak máte veľké krajské alebo okresné mesto, ktoré má viac ako 10-tisíc obyvateľov, už je to obrovský problém. Tridsať percent voličov vám to musí podpísať. Čo viem, také nebývajú ani účasti na voľbách a nieto ešte pri zbieraní petície.
To znamená, aj koalíciu, aj opozíciu prosím, ak môžte, podporte tento návrh zákona. Je to prvý krok. Ďalej musí prebehnúť diskusia aj s ministerstvom financií a tak ďalej a tak ďalej, aby sme vôbec mohli tlačiť na tú veľkú novelu o hazardných hrách. Zatiaľ aspoň takto.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.7.2020 o 12:20 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:33

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Čepček, na prvom mieste vám chcem poďakovať, že vy naozaj dlhé roky sa venujete tejto agende a nám ľuďom zvonku ani sa veľmi nedá predstaviť, že aké riziko je to častokrát ísť do konfliktu s týmito lobistami z biznisu, teda z okolia hazardu. Veď počuli sme pána predsedu parlamentu, ako poslanca Národnej rady chcel niekto fyzicky zlikvidovať len preto, že túto vec napáda. A práve preto ja si len myslím, že úplne chápeme, že pri tejto malej novele sa nedá ísť možno ďalej, ale myslíme na tie obce a mestá, že minimalizujme tlak na tých poslancov, ktorí sú oveľa jednoduchšie ovplyvniteľní, a preto znížme, nielen že by sme odstránili podmienku petície, ktorá úplne logicky vie predstavovať nejakú brzdu pre to, aby práveže hazard sa nezakázal, ale snažme sa znížiť práve to kvórum, aby to neboli dve tretiny, ale polovica. Ja si myslím, že v tom momente jednak tá, ten priestor manévrovací pre týchto lobistov sa oveľa zužuje.
No a potom áno, pri tom veľkom hazarde bude treba začať riešiť aj online. V Spojených štátoch amerických za uplynulé tri mesiace rozdávali počas koronakrízy 1 500 dolárov občanom. A to, čo sa udialo, že vyleteli neskutočným neproporcionálnym pomerom ceny akcií na burzách skrachovaných firiem, ktoré, ktoré idú do bankrotu, ktoré nevedia vrátiť nikomu návratnosť, ako Firma Hertz a podobne. Záver je ten, že jednoducho tie peniaze v oveľa väčšej miere, tým, že boli pozatvárané herne, tým, že bol pozatváraný vlastne gambling, tak sa preniesli v tej rýchlosti do online biznisu, takže toto je naozaj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:33 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:35

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Presne tak ako povedal Martin Čepček, aj moje deti, ktoré žijú so svojimi rodinami v Nitre, sa zapojili do petície a boli aktivistami v zbieraní podpisov v Nitre. Samozrejme, vtedy v čase petície boli ďalšie dve petície a ľudia, ktorí išli práve z druhého kola volieb prezidentských boli dezorientovaní. A skutočne títo aktivisti, ktorí chceli pomôcť poslancom pri ich rozhodovaní v mestskom zastupiteľstve v Nitre, tak boli vystavení, by som povedala, že aj k ataku a k takému proste ako boja vlastne proti nim, ale akože boli odvážni a zvládli to.
To znamená, že ja tiež chcem podporiť jako, určite vieme, že pripraviť dobrú legislatívu, to nie je len dať nejaký zákon vlastne do parlamentu, ale, samozrejme, treba ho prehodnotiť, treba ho odkonzultovať. Ale určite toto je prvý krok na to, aby mohol byť hazard v mestách a obciach regulovaný. Lebo zozbierať petíciou, keď sme tu už hovorili o Podolínci, tak je tam 3,5-tisíc obyvateľov a 30 % 18-ročných z 3,5-tisíc je rozdiel ako 30 % voličov nad 18 rokov zo 100-tisíc obyvateľov. To znamená, že ja viem, že všetci chceme viac, ale ja si myslím, že keď nám pomôžete a budete za to, aby sa tento návrh zákona odsúhlasil, tak už je to jeden krok k tomu, aby hazard v obciach a mestách, pokiaľ si to zastupiteľstvá aj primátor prehodnotia tak, že nechcú žiadne judášske peniaze do rozpočtu, aby mali rozviazané ruky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:35 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video