15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:32 hod.

JUDr. Ing.

Jozef Ráž

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Igor Janckulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán kolega, veľmi rozumný pozmeňujúci návrh, určite schvaľujem a bol by som rád, keby prešiel v parlamente alebo keby si ho pár minister osvojil, lebo treba povedať, že teraz nebude platiť diaľničná známka, ktorá je ročná, ale bude platiť iba 365-dňová známka. A tí ľudia, ktorí boli naučení, že mali ročnú známku, tak vedeli, že mu platí do 31. januára. Po novom bude, ako hovorím, 365-dňová, to znamená, že niekto si ju kúpi v máji, niekto v auguste atď. a väčšina týchto ľudí zabudne, že diaľničná známka mu už neplatí, takže tých zábudlivcov bude podstatne viac a takto by sme vlastne pomohli. Lebo tak ako si povedal aj v rozprave, nikto nepôjde na diaľnicu s tým, že ma nechytia, hej, lebo ten systém ho zaznamená, samozrejme, tú pokutu dostane, či chce, alebo nechce, a za to, že niekto zabudne, aby platil takú vysokú pokutu, podľa mňa toto je veľmi dobrý návrh, že vlastne sa odráta tá diaľničná známka.
Takže ďakujem za predložený návrh a my ho určite podporíme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.6.2024 o 18:17 hod.

Bc.

Igor Janckulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Július Jakab
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za podporu, pán kolega Janckulík. Áno, ono to vlastne vychádza, ako sme hovorili v rozprave, vychádza to z toho, čo predkladal pán minister Taraba, a vtedy vlastne za to zahlasoval súhlasne a teda súhlasil s tým celý klub SMER-u aj celý klub HLAS-u, aj s niektorými našimi poslancami. Trošku tam chýbalo presne to, že keď niekto medzičasom si kúpil tú diaľničnú známku, tak aby mu akoby neprišla duplicitne, čo ja som v tomto pozmeňováku, pozmeňováku vyriešil. A preto by som chcel naozaj poprosiť aj pána ministra, aj všetkých poslancov súčasnej koalície, nie je to nič iné, ako to, čo ste, s čím ste súhlasili pred, pár mesiacov dozadu. Máme tú možnosť teraz pomôcť tým ľuďom, ukázať im, že 150-eurová pokuta za to, že omylom sa dostali na diaľnicu alebo si zabudli kúpiť diaľničnú známku, že im to vypadlo z hlavy, takže naozaj im ideme v ústrety a buď dostanú odpustené, pokiaľ si kúpili diaľničnú známku medzičasom, časť tej pokuty, alebo v rámci tej pokuty dostanú aj celoročnú diaľničnú známku. Myslím si, že je to fajn. Ľudia sa poučia zo svojich chýb, ale nemusí ich to stáť toľko peňazí, keď v súčasnej dobe všetko stojí pomerne dosť peňazí a ľudia sa snažia ušetriť každé euro.
Máme tu tento návrh, ktorý predkladal pán minister súčasný Taraba, s ktorým, ako hovorím, celá súčasná koalícia vtedy súhlasila, zaň hlasovala, predkladám to isté. Veľmi prosím všetkých kolegov o podporu. Pomôžme ľuďom.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.6.2024 o 18:19 hod.

Ing.

Július Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:21

Justín Sedlák
Skontrolovaný text
Hlasovanie bude zajtra o jedenástej, 11.00 h.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:21 hod.

JUDr.

Justín Sedlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:22

Jozef Ráž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne a páni poslanci, dovoľte mi uviesť odôvodnenie materiálu návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Komplexnou dohodou o leteckej doprave medzi členskými štátmi Združenia národov Juhovýchodnej Ázie a Európskou úniou a jej členskými štátmi.
Vláda Slovenskej republiky vyslovila súhlas s ratifikáciou uznesením č. 383 zo dňa 9. augusta 2023. Prezidentka Slovenskej republiky neuplatnila k predmetnému materiálu pripomienky a súhlasí s jeho predložením na rokovanie Národnej rady. Očakáva sa, že predmetná dohoda prinesie nové príležitosti v oblasti leteckej dopravy a hospodárske výhody pre obe strany, keďže nahrádza viac ako 140 dvojstranných dohôd o leteckých službách, čím poskytuje jednotný súbor pravidiel, znižuje byrokraciu. Dohoda je mnohostrannou medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy podľa čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb a preto podlieha pred jej ratifikáciou súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky. Zároveň je dohoda s mnohostrannou medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, na vykonanie ktorej nie je potrebný zákon a ktorá po ratifikácii a vyhlásení spôsobom ustanoveným zákonom má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.
Vážení prítomní, dovoľujeme si vás požiadať o súhlas s predkladaným návrhom a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:22 hod.

JUDr. Ing.

Jozef Ráž

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:24

Jaroslav Mego
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán predsedajúci, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Komplexnou dohodou o leteckej doprave medzi členskými štátmi Zduženia národov Juhovýchodnej Ázie a Európskou úniou a jej členskými štátmi, tlač 288a. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 354 z 27. mája 2024 pridelil návrh na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor určil výbor pre hospodárske záležitosti.
Ústavnoprávny výbor o návrhu rokoval 6. júna 2024 a prijal uznesenie č. 91. Výbor pre hospodárske záležitosti o návrhu rokoval 10. júna 2024 a prijal uznesenie č. 65. Obidva výbory odporučili Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Komplexnou dohodou o leteckej doprave medzi členskými štátmi Združenia národov Juhovýchodnej Ázie a Európskou úniou a jej členskými štátmi rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Komplexnou dohodou o leteckej doprave medzi členskými štátmi Združenia národov Juhovýchodnej Ázie a Európskou úniou a jej členskými štátmi a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Spoločná správa výborov vrátane návrhu uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky bola schválená uznesením gestorského výboru č. 84 z 11. júna 2024. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som informoval o výsledku rokovania výborov, odôvodnil návrh a stanovisko gestorského výboru uvedené v spoločnej správe a predniesol návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:24 hod.

Jaroslav Mego

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:27

Jozef Ráž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi uviesť odôvodnenie, materiál návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o spoločnom leteckom priestore medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Ukrajinou na druhej, na strane druhej.
Cieľom dohody je postupné vytvorenie spoločného leteckého priestoru medzi EÚ, jej členskými štátmi a Ukrajinou, ktorý sa opiera najmä o rovnaké pravidlá v oblastiach bezpečnosti, bezpečnostnej ochrany manažmentu hotovej prevádzky, životného prostredia, ochrany spotrebiteľa, počítačových rezervačných systémov, ako aj rovnaké pravidlá vzhľadom na sociálne aspekty. Na tento účel sa v dohode stanovujú pravidlá, technické požiadavky, administratívne postupy a základné prevádzkové normy a vykonávajúce pravidlá, ktoré sa uplatňujú medzi zmluvnými stranami. Uvedený spoločný letecký priestor je založený na voľnom prístupe k trhu leteckej dopravy a na rovnakých podmienkach hospodárskej súťaže.
Dohoda je mnohostrannou medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy podľa čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb, a preto podlieha pred jej ratifikáciou súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky. Zároveň je dohoda mnohostrannou medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, na vykonanie ktorej nie je potrebný zákon a ktorá po ratifikácii a vyhlásení spôsobom ustanoveným zákonom má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.
Vážení prítomní, dovoľujem si vás požiadať o súhlas s predkladaným návrhom a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:27 hod.

JUDr. Ing.

Jozef Ráž

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:29

Jaroslav Mego
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, predkladám spoločnú správu výboru Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o spoločnom leteckom priestore medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Ukrajinou na strane druhej, tlač 289a. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 355 z 27. mája 2024 pridelil návrh na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre hospodárske záležitosti.
Za gestorský výbor určil výbor pre hospodárske záležitosti. Ústavnoprávny výbor v návrhu, o návrhu rokoval 6. júna 2024 a prijal uznesenie č. 92. Výbor pre hospodárske záležitosti o návrhu rokoval 10. júna 2024 a prijal uznesenie č. 64. Obidva výbory odporučili Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dohodou o spoločnom leteckom priestore medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Ukrajinou na strane druhej a rozhodnúť, že ide, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dohodou o spoločnom leteckom priestore medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Ukrajinou na strane druhej a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov vrátane návrhu uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky bola schválená uznesením gestorského výboru č. 83 z 11. júna 2024. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som informoval o výsledku rokovania výborov, odôvodnil návrh a stanovisko gestorského výboru uvedené v spoločnej správe a predniesol návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:29 hod.

Jaroslav Mego

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:32

Jozef Ráž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi uviesť odôvodnenie materiálu návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o leteckej doprave medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Katarským štátom na strane druhej. Účelom dohody je vytváranie otvoreného leteckého priestoru medzi Európskou úniou a Katarom a odstránenie právnych rozporov existujúcich v bilaterálnych zmluvách medzi členskými štátmi Európskej únie a Katarom. Súčasne sa medzi zmluvnými stranami, ktorým je jednotný trh leteckej dopravy zvoleným tokom investícií a predpoklady pre to, aby leteckí dopravcovia Európskej únie a Kataru mohli poskytovať letecké dopravné služby bez obmedzenia vrátane obsluhovania vnútroštátneho trhu. Slovenská republika zároveň získa možnosť na potencionálne zriadenie pravidelného leteckého spojenia, keďže v súčasnosti nemáme uzatvorenú bilaterálnu dohodu s Katarom.
Dohoda je mnohostrannou medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosť fyzických osôb alebo právnických osôb, a podľa čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky sa pred jej ratifikáciou vyžaduje súhlas Národnej rady Slovenskej republiky. Zároveň je dohoda mnohostrannou medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, na vykonanie ktorej nie je potrebný zákon a ktorá po ratifikácii a vyhlásení spôsobom ustanoveným zákonom má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.
Vážení prítomní, dovoľujem si vás požiadať o súhlas s predkladaným návrhom a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:32 hod.

JUDr. Ing.

Jozef Ráž

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:32

Andrej Danko
Skontrolovaný text
Ďakujem. Prosím určeného spoločného spravodajcu z výboru pre hospodárske záležitosti poslanca Mega, aby informoval Národnú radu o výsledku rokovania výborov o tomtom návrhu vlády.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:32 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:34

Jaroslav Mego
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o leteckej doprave medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Katarským štátom na strane druhej, tlač 290a.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 356 z 27. mája 2024 pridelil návrh na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor určil Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti.
Ústavnoprávny výbor o návrhu rokoval 6. júna 2024 a prijal uznesenie č. 93. Výbor pre hospodárske záležitosti o návrhu rokoval 10. júna 2024 a prijal uznesenie č. 63. Obidva výbory odporučili Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dohodou o leteckej doprave medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Katarským štátom na strane druhej a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dohodou o leteckej doprave medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Katarským štátom na strane druhej a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov vrátane návrhu uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky bola schválená uznesením gestorského výboru č. 82 z 11. júna 2024. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som informoval o výsledku rokovania výborov, odôvodnil návrh a stanovisko gestorského výboru, uvedenie spoločnej správy a predniesol návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:34 hod.

Jaroslav Mego

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video