Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2010 o 11:51 hod.

JUDr.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

10.6.2010 13:48 - 13:49 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Pán minister, to je priama novela zákona o štátnom rozpočte, aj pán podpredseda.
To je priama novela.
Rád s vami, vás budem počúvať, keď budete hovoriť o ekonomike, o financovaní, ale verte mi to je priama novela zákona o štátnom rozpočte. To po prvé.
Pán podpredseda, aj s vami sa rád porozprávam na rôzne témy. Môžme sa aj staviť, je to priama novela. To po prvé.
Po druhé hovoríte, že veď to môžte urobiť aj tak. No tak to urobme zmenou zákona. Aj politické strany môžu venovať, aj dobrovoľne na financovanie povodní, a robíme to zákonom, však.
To znamená, je to rovnaké. Aj politické strany mohli sa rozhodnúť a koľkokrát by to urobili, že by zo svojho rozpočtu dali obetiam povodní, ale robíme to zákonom. Tak teraz zrazu nehovorte, že to môžme urobiť aj iným spôsobom, že veď vy možno v budúcnosti by ste o tom tak rozhodli, ak s tým nemáte problém, ak zhodneme všetci v snemovni, že dnes je priorita odškodňovania obetí povodní, a nie národný futbalový štadión, zahlasujme za.
Nie rečami, ale skutkami sa to prejavuje. A my poslanci skutky prejavujeme hlasovaním. (Potlesk.)


Skryt prepis
 

10.6.2010 13:30 - 13:45 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, ja by som len rád predložil pozmeňovací návrh, ktorý som avizoval v prvom čítaní. Týka sa toho, aby sme vedeli intenzívnejšie pomôcť vo výraznejšej miere poškodeným povodňami, ktorí naozaj prežívajú situáciu veľmi dramatickú a zdá sa nám, že jedna položka v štátnom rozpočte môže počkať, týka sa to národného futbalového štadiónu. Preto by som predložil tento pozmeňovací návrh a prečítam ho.
Bod 1. Za článok II. sa vkladá nový článok III., ktorý znie: Článok III. Zákon č. 497/2009 Z. z. o štátnom rozpočte na rok 2010 sa mení a dopĺňa takto: Bod 1. Paragraf 4 sa dopĺňa ods. 4, ktorý znie: Ods. 4. Vláda Slovenskej republiky je oprávnená v roku 2010 použiť sumu 27 mil. eur na financovanie odstraňovania škôd spôsobených povodňami. V prílohe č. 3 v kapitole ministerstva školstva, to je bod 2, Slovenskej republiky sa suma 2 miliardy 348 miliónov 231 tisíc 752 nahrádza sumou 2 miliardy 321 tisíc, 321 miliónov, 231 tisíc 752 a suma 63 miliónov, 455 tisíc 387 sa nahrádza sumou 36 miliónov 455 tisíc 387. Odôvodnenie: navrhuje sa, aby sa časť rozpočtových výdavkov ministerstva školstva v sume 27 miliónov eur, ktoré sú určené na spolufinancovanie, použila na pomoc občanom postihnutým povodňami. Ide o sumu, ktorá mala byť pôvodne určená na financovanie Národného futbalového štadiónu v roku 2010. Bod 2. Doterajší článok III. sa označuje ako článok IV. Dávam pozmeňovací návrh s podpismi poslancov pánovi spravodajcovi. Nech sa páči. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.6.2010 10:47 - 10:50 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Ďakujem pekne vážený pán predseda, milé kolegyne, vážení kolegovia, chcem hovoriť stručne o dvoch veciach. V prvej budem pokračovať v tom, čo už avizovali pán predseda klubu Hrušovský a  pán kolega Brocka. Mám tu pozmeňovací návrh, ktorí predložím v druhom čítaní, aby 27 miliónov euro, ktoré táto vláda plánuje dať na stavbu Národného futbalového štadiónu v tomto roku išlo na odstraňovanie škôd po povodniach. Na Slovensku sa nechystá futbalové majstrovstvo sveta, čiže Národný futbalový štadión počká. Obete povodní nepočkajú, ide o viac ako 800 miliónov korún, čiže nie 120 miliónov, čo navrhuje vláda, ktoré by sme mali venovať tým, ktorí dnes sú v núdzi. Väčšina z nás trávila aj minulý týždeň na Východnom Slovensku, takže vieme aké tragédie mnohých ľudí konkrétnych a konkrétne ľudské osudy postihli. Tento návrh už má 15 podpisov ale vyzývam aj vás ostatných z vládnej koalície ak máte záujem nie je tu vôbec snaha, aby to bol návrh opozičný, som kedykoľvek k dispozícii ak ho prídete podpísať aj vy, aby sme ho mohli schváliť.
Druhá vec, rokujeme o znížení príspevkov politickým stranám a KDH to podporí ako gesto solidarity, rokujeme v situácii, kedy máme vážne podozrenie o financovaní najväčšej vládnej strany. Chcem vás informovať, že som včera dostal k dispozícii dokument, audio záznam , ktorý potvrdzuje nekalé financovanie strany Smer. tento audio záznam som dnes doručil mailom generálnej prokuratúre ako doplnenie trestného oznámenia, ktoré sme podali 20. mája a ktoré vyplytváva veľké podozrenie, že strana Smer bola financovaná nezákonným spôsobom. Myslím si, že aj v tejto oblasti, keďže hovoríme o financovaní politických strán treba hovoriť otvorene a čestne a ja verím, že orgány činné v trestnom konaní  tieto podozrenia, ktoré sú podložené konkrétnymi dôkazmi, vecnými dôkazmi nezávisle preveria. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.5.2010 11:51 - 11:51 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Ďakujem. Stručne k pánovi poslancovi Jureňovi. Samozrejme, že môj prejav mal o niečo nižšiu úroveň a nedosahuje úroveň vašich prejavov, to si na plne uvedomujem. 
K pani poslankyni Vaľovej, my sme mali rokovať už včera, pokiaľ aby ten návrh zákona existoval, pokiaľ by ho schválila vláda. Keďže návrh zákona neexistoval, existuje až od dnešného rána, tak sme žiaľ včera rokovať nemohli. Ale to je chyba iniciatívy vlády.
A k pánovi poslancovi Rafajovi a Podmanickému len, len možno jedna veta. Jediná opozičná strana, ktorá chce ísť so Smerom do vlády je Strana Maďarskej koalície. 
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.5.2010 11:41 - 11:47 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, pán predseda vlády, milé kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi najskôr dve pripomienky v procedúre.  Myslím, že sme tento návrh zákona mohli schvaľovať už aj včera. Že nie je dôvod schvaľovať návrh zákona až potom, keď sa na tom uznesie maďarský parlament. Po druhé, pán predseda, myslím si, že predchádzajúca rozprava bola ku skrátenému legislatívnemu konaniu. Bolo by fajn, keby aj vaši kolegovia, upozorňovali všetkých poslancov rovnako, k čomu sa v parlamente diskutuje. Teraz sa diskutuje o návrhu zákona.
Prejdem k  meritu veci. Najskôr chcem povedať, že poslanci za KDH tento návrh novely zákona podporia. (Potlesk.) Chápem, že je to reakcia. Reakcia na politiku budúcej maďarskej vlády a preto sa ani nedá našej vláde vyčítať, že vyťahuje maďarskú kartu. Naša vláda reaguje a politika Viktora Orbána pomáha našej vláde prekryť škandály, ktoré takmer každý týždeň vyplávajú na povrch. Viktor Orbán svojou nacionalistickou politikou súčasnej vláde výrazne pomáha.
Pán poslanec Brocka, keď reagoval na pána poslanca Rafaja, povedal asi to, že Viktorovi Orbánovi by pokračovanie dnešnej vládnej koalície vyhovovalo. Ja s tým súhlasím. Dnešná vládna koalície je aj z pohľadu medzinárodného slabšia, čo by umožňovalo na medzinárodnom poli Viktorovi Orbánovi vyznieť silnejšie. Viktor Orbán s predchádzajúcou vládou už raz prehral. A v tomto sú pre mňa dôležité skutky.
V roku 2002, keď sa maďarskom parlamente prijímal krajanský zákon, slovenská diplomacia aj slovenská vláda reagovala tvrdo, ale slušne. Mali sme pripravený návrh zákona o niektorých opatreniach na zabezpečenie zvrchovanosti Slovenskej republiky, ktorý som posielal z ministerstva spravodlivosti premiérovi Dzurindovi 18. decembra 2002 a na Úrade vlády ten návrh zákona existuje. Vďaka týmto konkrétnym krokom, konkrétnym krokom nakoniec súboj o krajanský zákon Viktor Orbán prehral. Viktor Orbán s bývalou vládou prehral. Preto si neželá, aby dnešná opozícia, ktorá tvorila bývalú vládu po voľbách zvíťazila.
Vyjadrím sa aj k samotnému obsahu návrhu zákona, ktorý považujem za súladný s ústavou. Najskôr by som možno povedal, že zatiaľ, zatiaľ považuje.....  Vládu po voľbách víťazila. Vyjadrím sa aj k samotnému obsahu návrhu zákona, ktorý považujem za súladný s ústavou. Najskôr by som možno povedal, že zatiaľ, zatiaľ považujem reakcie našej vlády za pomerne dobré a odporúčal by som. ale myslím že by bolo dobré, keby tie reakcie boli síce tvrdé, ale slušné. Nemyslím si, že našu pozíciu posilňujú slová o tankoch, slová o militarizácii, práve naopak, to posilňuje pozície Viktora Orbána.
Hovoriť o obranyschopnosti za situácie, kedy táto vláda aj hlasovaním poslancov všetkých vládnych strán znížila rozpočet našej armády na absolútne minimum, na čo som v parlamente upozorňoval na jeseň, kedy jediný rezort, ktorý dostal menej ako minulý rok bol rezort obrany, v tejto situácii považujem takéto slová za úplne rozporné so skutkami. Táto vláda, vláda práve naopak svojimi skutkami obranyschopnosť Slovenskej republiky ohrozuje.
Čo sa týka samotného, samotného návrhu zákona, existovali určité polemiky, do akej miery naša ústava umožňuje odňatie štátneho občianstva. V tomto je naša úprava a česká ústavného práva rovnaká. Podľa nášho článku 5 odsek 2 nikomu nemožno odňať štátne občianstvo proti jeho vôly. V tom prípade však ide o dobrovoľný akt, kedy si niekto vyžiada dobrovoľne a slobodne štátne občianstvo iného štátu a s tým je spojený právny následok straty štátneho občianska Slovenskej republiky. 
Keďže ide o identickú ústavnú a pôjde o identickú zákonnú úpravu ako je v Českej republike, myslím si, že spĺňa všetky ústavné parametre. Mohol by tam byť len problém, kedy by nejaký iný štát priamo zo zákona, bez dobrovoľnej žiadosti, pridelil občianstvo občanom Slovenskej republiky, v takom prípade by to bol problém, ale tuná problém žiaden nevyvstáva. 
Rovnako nevyvstáva podľa mojej mienky právny problém ani v súvislosti s poslancami, aj keď ja by som nebol rád, keby sme dnes príliš kreslili situáciu, čo sa stane, ak niektorí z poslancov Národnej rady využije takúto možnosť, ale ústava to poznám, mandát poslanca zaniká aj keď stratí voliteľnosť a predpokladám voliteľnosti okrem iného je aj občianstvo Slovenskej republiky. Čiže právny problém tam podľa mojej mienky nevzniká. 
Z uvedeného dôvodu poslanci KDH tento návrh novely zákona v prvom aj druhom čítaní podporia. 
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2010 14:14 - 14:29 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Ďakujem. Nebudem sa zamýšľať, pán predsedajúci, nad motiváciou Viktora Orbana, či cieľom tohoto návrhu nie je prekryť ekonomické problémy v Maďarsku, je to pomerne tradičná taktika, prekrývať nacionalizmom ekonomické problémy, a to je problém mnohých krajín. Nedá mi možno nepovedať, jeden názor. Už tuná bolo povedané, že Viktor Orban skúšal určité hranice aj v minulosti, keď navrhoval prijatie krajanského zákona, a vtedy bývalá vláda reagovala. Reagovala aj návrhom zákona o protiopatreniach a Viktor Orban prehral. Mal v bývalej vláde veľmi trdého súpera. Myslím si, že Viktorovi Orbanovi by vyhovovalo, keby dnešná vláda by po voľbách pokračovala, lebo je na medzinárodnom poli slabším súperom. Preteto si myslím, že Viktor Orban predniesol tento návrh teraz, pred parlamentnými voľbami,  aby vám pomohol. Ale myslím si, že už som to povedal viackrát, že v oblasti národnoštátnych záujmov, je KDH schopné sa spojiť aj s ježibabou, to platí. To znamená, my podporíme text vyhlásenia a dokonca zrejme podporíme aj novelizáciu zákona o štátnom občianstve, aby sme zaviedli česko právnu úpravu, pretože iné limity, iné limity si neviem predstaviť, aké by sme vedeli nastaviť.
Skryt prepis
 
  • << First
  • 1
  • Last >>