Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2010 o 12:19 hod.

prof. JUDr. CSc.

Mojmír Mamojka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

10.6.2010 12:19 - 12:19 hod.

Mojmír Mamojka
Ďakujem za slovo. Oznamujem kolegom, že sa prosím vás pekne hneď stretávame v zasadačke ústavnoprávneho výboru na zasadnutie výboru. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.6.2010 12:19 - 12:19 hod.

Mojmír Mamojka
 

Vystúpenie v rozprave 26.5.2010 13:09 - 13:09 hod.

Mojmír Mamojka
Prosím členov ústavnoprávneho výboru o účasť na zasadnutí ihneď, by sme sa zišli v zasadačke výboru. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.5.2010 12:19 - 12:21 hod.

Mojmír Mamojka Zobrazit prepis
Ďakujem pán predseda za slovo. K vystúpeniu nielen pána poslanca Dzurindu pár slov. Ja osobne si myslím, že politicky postup vlády Slovenskej republiky a Národnej rady Slovenskej republiky bol vysoko uvážlivý a taktický, o tom som úprimne presvedčený. Z hľadiska právneho, takisto sa domnievam, že postup právne je nielen štandardný, je absolútne čistý. To v konečnom dôsledku povedal aj poslanec Lipšic, s čím súhlasím. Štandardne je málo čistý. Prečo čistý? Ta exteritorialita čo pán poslnec Dzrinda spomínal, no ja sa domnievam, že tento návrh novely nášho zákona je práve preto, že bráni exteritorialite návrhu zákona maďarského s tým, že ešte je vyšší v tom, vyšší level, že zvrchovanosť štátu to je predsa pojem, ktorý znamená, že štátna moc je nezávislá a nie je neovplyvniteľná štátnou mocou iného štátu. To znamená, je to naozaj ochrana zvrchovanosti štátu v tom vyššom ponímaní. Nielen obrana   proti tomuto zákonu. Ten príklad Českej republiky je dobrý, Česká republika s tým nemá žiaden problém a nejde len o Českú republiku, ide aj o iné, tradične demokratické štáty, pokiaľ sa nemýlim aj USA a Kanada, Dánsko a iné štáty Európskej únie, ktoré  majú obdobé právne úpravy. Čiže ide o čistú, ústavnú  a štandardnú právnu úpravu. Z hľadiska perspektívy a rizika tej situácie a mňa tiež skutočne mrzia tzv. recesistické výstupy kolegov z koalície, lebo ta situácia je naozaj  podľa mňa vážna s tým, že ten gombík na tom saku, áno, súhlasím so zapnutím prvého gombíka, len možno, keby tam bol trošku aj omyl s tým zapnutím toho prvého gombíka o nejaký milimeter, radšej ho zapnúť o milimeter nižšie alebo vyššie ako čakať, kým sa nám zatiahne zips na štátnych hraniciach Slovenskej republiky a Čiech, Poľska a Ruska. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.5.2010 12:19 - 12:21 hod.

Mojmír Mamojka
 

25.5.2010 12:29 - 12:44 hod.

Mojmír Mamojka Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Csáky si zrejme myslí, že prezentoval nejakú totálne intelektuálne ekvilibristickú prezentáciu hodnú Rímskeho  senátu.  Ja som takú otrasnú demagogickú  zložku blbosti ešte nepočul, demagogické blbosti,. Ja nerád  používam takéto  výrazy ale neskutočne  sa vlasy ježili, keď som to počul, hoci sa o ňom hovorí, že je intelektuál. Ale vecne, právne.  Však princíp exteritoriality   totálne neprípustný princíp  v medzinárodnom   práve pôsobenie  právneho predpisu určitého štátu voči právnym pomerom subjektom  na inom štáte okrem  situácii, keď to je dohodnuté pravidlá medzištátnymi zmluvami ratifikovanými  je jednoducho neprípustné.  Platí  princíp  exteritoriality  to znamená platnosti práva na určitom území štátu. Maďarskí  kolegovia hovoria o nejakej kontinuite  právnej. Akosi pozabudli, že  Rakúsko-Uhorsko zaniklo pred 92 rokmi, o akej  kontinuite právne hovoríme spred  92 rokov a odvolávajúc sa na zákon  z roku 1879. Detail, je rok 2010  nie 1879. Etnický princíp už to zaznel štátne občianstva,  však klasický princíp právny štátneho občianstva spočíva  na mieste narodenia rodičov, trvalom pobyte a klasických  podmienok získania štátneho občianstva. Áno, je to  inštitút, ktorý je akceptovaný ale rozdiel medzi dvojitým štátnym občianstvom Čecha a Slováka  a vo väzbe na maďarskú  politiku etnickú, ktorá stojí  na princípov Krajanského zákona, dvojitého občianstva, autonómie je absolútne  nedôveryhodná. Slovák  a Čech,  to  je nebe a dudy.  To je rozdiel. A potom keď je tu výzva k vedeniu dialógu. Áno, ja  osobne vždy som bol za dialóg v každej veci ale niekto vyzve  na dialóg  a zbalí sa sály preč.  Tak s kým, ďakujem.
Skryt prepis
 
  • << First
  • 1
  • Last >>