Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

13.12.2011 o 14:13 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.2.2012 11:34 - 11:39 hod.

Robert Fico
Pán predseda, v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku Národnej rady vás žiadam o možnosť vystúpiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.12.2011 14:13 - 14:14 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, parlament sa dusí vo vlastnej šťave - budem mať procedurálny návrh - kvôli tomu, že premiérka Iveta Radičová niečo akože vyrokovala, potom to tajne niekde schovala, potom to zase oznámila, oslavovala a dáva sa do pozície človeka, ktorý všetko vyrieši, pritom je evidentné, že opäť všetkých oklamala.
Nerozumiem tomu, prečo parlament sa má takto dusiť vo vlastnej šťave, keď by to mala byť predovšetkým ona, ktorá by sem mala prísť a mala by obhajovať to, čo dohodla s lekármi, a nie sa skrývať, ako to robí posledné tri alebo štyri dni.
Chcem vás preto požiadať, pán podpredseda, aby ste v mene Národnej rady, ktorá je nadriadeným orgánom vláde, požiadali premiérku o okamžitú účasť na rokovaní o tomto zákone. Toto je jej kaša, tak nech si ju tu pekne fúka.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.12.2011 11:33 - 11:33 hod.

Robert Fico
Pán predseda, iba na upresnenie, ak si dobre pamätám záver poslaneckého grémia, ten návrh v mene štyroch poslaneckých klubov bol na vyradenie týchto bodov, aby nedošlo k omylu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2011 11:25 - 11:25 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán predseda, odporúčam vyhlásiť hlasovanie za neplatné. Napriek tomu, že sme možno pod časovým tlakom, dodržujme elementárne pravidlá hry, pretože aj keď zastupuje alebo zasadá obecné zastupiteľstvo v malej obci, tak rokujú o materiáloch, ktoré sú na stole. Takže prosím, rozdajte materiály, ak chcete o nich rokovať, je to vaša vláda, vaša vláda potrebuje prijímať v skrátenom konaní opakovane ďalšie a ďalšie návrhy, tak nám aspoň dajte na stôl to, o čom chcete rokovať. Takže vyhláste toto hlasovanie za neplatné a počkajme si a potom opätovne o tom hlasujme.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 13.10.2011 15:25 - 15:25 hod.

Robert Fico
Iba na upresnenie. Pán predseda sa prihlásil ako riadne do rozpravy, žiadny iný sa neprihlásil. Poprosím, keby sme ukončili možnosť prihlásiť sa do rozpravy. Nič iné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.10.2011 16:52 - 16:53 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Budem reagovať iba na jednu pripomienku, ktorá sa týka akejsi fámy ohľadne vytvárania dlhu Slovenskej republiky. Myslím, že to bol pán poslanec Viskupič. Tak, ak dovolíte, pán poslanec, jednoduchý fakt.
Táto vaša pravicová vláda zadlžuje Slovensko rýchlejším tempom, ako to bolo v rokoch 2006 - 2010. A presné čísla: v roku 2011 stúpne zadlženosť na jednu osobu z 5000 na 5700 eur a kým v čase prvej svetovej krízy sme zvýšili zadĺženie asi o 10,2 miliardy, tak vo vašom prípade je naplánovaných 12,6 miliárd. Je to oficiálny dokument, ktorý ste poslali do Európskej únie.
Prestaňte už vymýšľať pred slovenskou verejnosťou tieto fámy. Ak niekto zadlžuje, aj kvôli tomu bude treba prijať zákon o fiškálnej zodpovednosti, tak tá miera zadlžovania je za vás dynamickejšia, rýchlejšia, vyššia, ako to bolo v rokoch 2006 až 2010. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.10.2011 16:33 - 16:46 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani premiérka, vážené dámy a páni, nerád vstupujem do tohto vašeho vnútrokoaličného dialógu, ktorý by sme skôr očakávali v miestnosti koaličnej rady a nie v miestnosti slovenského parlamentu. Mrzí ma, že ste k sebe absolútne neúprimní, ďakujete si, vážite si jeden druhého ako pri odovzdávaní Oskarov, ale v praxi si picháte hrdzavými nožmi do ľadvín. Toto je obraz vlády Slovenskej republiky dnešný deň. (Potlesk.)
Niekto by možno očakával, že dianie okolo eurovalu a udalostí posledných dní spôsobujú opozícii obrovskú radosť. My sme si takisto užili krízu v rokoch 2009 a 2010 a s veľkým potešením som dnes konštatoval, že snáď prvýkrát aj pani premiérka, aj pán minister financií uznali, že v rokoch 2009, 2010 bola prvá obrovská vlna svetovej hospodárskej a finančnej krízy, aká tu nebola od tridsiatych rokov minulého storočia. (Potlesk.) A my sme si uvedomovali v tom čase, vážené dámy a páni, aká dôležitá je silná a stabilná vláda. Vláda, ktorá je schopná predkladať riešenia, ponúkať alternatívy a chrániť Slovensko a jeho občanov pred dôsledkami krízy.
Pozeráme preto s obavami do budúcnosti a kladieme si otázku, či sa slovenská politická scéna dokáže zmobilizovať, aby bola oporou pre Slovensko, a nie jeho príťažou.
Sme svedkami udalostí, ktoré sú prirodzeným dôsledkom vytvorenia pravicovej vlády v júli v roku 2010. SMER - sociálna demokracia vtedy rešpektoval, že najsilnejšia a stabilná politická strana nie je súčasťou nového vládneho zoskupenia. Áno, rešpektovali sme, pretože my rešpektujeme parlamentnú matematiku. Rešpektovali sme aj to, že vládna koalícia sa síce formálne označovala ako štvorkoalícia, ale v realite pozostávala zo štyroch strán a dvoch frakcií. Rešpektovali sme to, že vo vládnej koalícii boli a sú najrozmanitejšie a protichodné hodnotové prúdy, obrazne povedané, od legalizácie marihuany a partnerstiev homosexuálov až po zákaz umelého prerušenia tehotenstva. A rešpektovali sme aj to, že na čele vlády Slovenskej republiky bude politik, ktorý nie je súčasne predsedom politickej strany a nemá kontrolu nad straníckymi štruktúrami vlastného politického subjektu. A rovnako sme v tom kontexte vnímali aj vyjadrenia, že takáto zostava je pre Slovensko tým najlepším, najkrajším a najstabilnejším riešením.
Čo sme my opoziční politici rešpektovali a vnímali v júli 2010 ako tvrdú politickú realitu, každodenný politický život so všetkými jeho úskaliami a zložitosťami po jeden a pol roku vládnutia, žiaľ, nerešpektuje. Zato, v akom stave je vládna koalícia, si môže len a len samotná vládna koalícia a jej politické rozhodnutia z júla 2010. Je to daň, akú vládu ste si postavili. (Potlesk.)
S veľkým znepokojením sledovali sme, ale aj stále sledujeme udalosti okolo ratifikácie eurovalu. Keďže podobne - a v tom súhlasím s pánom ministrom zahraničných vecí, s pánom Dzurindom - ako šestnásť krajín eurozóny, ako Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka, G20, Spojené štáty americké, celá Ázia, Rusko, si uvedomujeme význam tohto finančného mechanizmu pre Slovensko a pozorovali sme názorové rozpory vo vládnej koalícii, ponúkli sme listom oficiálne rokovania predstaviteľom koaličných strán. Je to možno už späť päť alebo šesť týždňov, dostatočne dlhá doba na nájdenie riešenia, pretože sme videli, že nie ste schopní sa vo vnútri vládnej koalícii dohodnúť a vedeli sme, aké dôležité je toto rozhodnutie. S poďakovaním od predsedu SDKÚ pána Dzurindu sme boli odmietnutí a ako vysvetlenie bolo dodané, že ratifikácia eurovalu je vnútornou vecou vládnej koalície, akýmsi testom, testom, či je alebo nie je spôsobilá prijímať vážne rozhodnutia národno-štátneho významu. My sme tomuto odkazu, pán predseda, normálne porozumeli, bol to jasný politický odkaz, chceli ste si vyriešiť tieto veci sami a doma.
A porozumeli sme aj preto, pretože vládna koalícia disponuje v Národnej rade Slovenskej republiky sedemdesiatimi deviatimi hlasmi a na úspešné hlasovanie postačuje hlasov sedemdesiatšesť.
SMER - sociálna demokracia rovnako uznáva, že zodpovednosť za vládnutie má vládna koalícia, ktorá disponuje pohodlnou nadpolovičnou väčšinou v Národnej rade, a tejto zodpovednosti sa nemôže zbavovať odkazom na neodstrániteľné rozdiely v názoroch jednotlivých koaličných strán. Za najhlbší politický marazmus, vážené dámy a páni, do ktorého ste doviedli Slovensko, za to, že sme poslednou krajinou eurozóny rozhodujúcou o eurovale, za to, že sme svedkami začínajúcej medzinárodnej blamáže Slovenska, zodpovedáte, vážené dámy a páni, len vy, vy a vy z vládnej koalície. (Potlesk.)
Ak vládna koalícia chce test schopnosti vládnuť, môže ho vykonať. Ak ho chcete dnes, tak si tento test zrealizujte. Že ho veľmi chcete, svedčí aj vaše rozhodnutie spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vlády, čo opozíciu úplne vylučuje z hlasovania. Takto isto to povedali viacerí predstavitelia politickej scény. Som rád že chápete aj túto realitu parlamentného života. Vylučuje nás to z hlasovania preto, lebo pravicovú vládu nepovažujeme za dobré riešenie pre Slovenskú republiku. My teda hovoríme nie pravicovej vláde, hovoríme však áno eurovalu. Budeme trpezlivo počúvať, ako často hovorí predseda SDKÚ, aké riešenia má vládna koalícia pre Slovensko v najbližších dňoch, týždňoch a mesiacoch, najmä, ak vláda dnes nezíska dôveru. Ako chce vládna koalícia zabezpečiť schválenie eurovalu? Chce vládna koalícia pokračovať v neúspešných experimentoch, alebo bude mať silu a vôľu dať priestor na vznik politických štruktúr, spôsobných udržať Slovensko medzi úspešnými krajinami Európskej únie?
Vážené dámy a páni, tak ako je národno-štátnym záujmom Slovenska schváliť euroval, je národno-štátnym záujmom Slovenskej republiky mať aj silnú, stabilnú, proeurópsky orientovanú a v základných národných otázkach zjednotenú vládu. Toto je národno-štátny záujem Slovenskej republiky. (Potlesk.)
Členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii je úspešným príbehom a SMER - sociálna demokracia rešpektuje, že vláda Slovenskej republiky pod vedením Mikuláša Dzurindu vykonala v súčinnosti s podporou vtedajšej opozície obrovské úsilie na vstup do Európskej únie. Ale aj my sme robili vo vláde v rokoch 2006 až 2010 všetko, aby sa naše postavenie v únii posilňovalo. A ja môžem povedať, že postavenie Slovenskej republiky v rokoch 2006 až 2010 sa v Európskej únii posilnilo a neoslabilo. Ak tu niekto dnes povedal, že preto sme vstúpili do Európskej únie, lebo sme boli úspešní a boli sme dôveryhodní, my hovoríme, preto sa nám podarilo zaviesť euro, preto sa nám podarilo ratifikovať Lisabonskú zmluvu a preto sa nám podarilo dostať do schengenského priestoru, lebo vláda bola v rokoch 2006 - 2010 úspešná a dôveryhodná pre partnerov v Európskej únii. Aj my to môžeme povedať o rokoch 2006 až 2010. (Potlesk.)
Nebudem teraz, vážené dámy a páni, malicherne pripomínať incidenty ohľadne ratifikácie Lisabonskej zmluvy, hoci by som mohol. Možno vo svetle niektorých vystúpení by bolo aj vhodné pripomenúť, aký bol postoj pána ministra financií a pani predsedníčky vlády pár dní pred voľbami a pár týždňov po voľbách, pokiaľ išlo o euroval. Nedobre sa mi počúva teraz niečo o populizmu a vytĺkaní politického kapitálu, ale ja si dobre pamätám, čo hovorili títo politici a ako zneužívali túto tému vo vzťahu k voľbám, ale aj k situácii, ktoré boli bezprostredne po voľbách.
Bolo tu aj niekoľko nepresností. Pán minister financií sa pochválil, že vybavili iný kľúč, pokiaľ ide o permanentný finančný mechanizmus. Pán minister, ale nepovedali ste, že ste vybavili, že budeme platiť hotovosť 800 mil. eur, namiesto garancií, ktoré boli vybavené za predchádzajúcej vlády. Toto je ten podstatný rozdiel, ktorý ste vybavili vy, a čo stále považujete za nejaký úspech. Ale nech sa nám darí. Ak to vy vnímate, ako dobré rozhodnutie, nech to je tak. Našou povinnosťou všetkých je chrániť Slovenskú republiku.
Vážené dámy a páni, my chceme v strane SMER - sociálna demokracia, aby bolo naše členstvo v Európskej únii aj v eurozóne naďalej úspešným príbehom. Bude tomu tak len vtedy, ak na Slovensku budú väčšinové politické sily uzrozumené s faktom, že miesto Slovenska je len v zóne perspektívy, medzi najsilnejšími, a nie v zóne beznádeje, medzi najslabšími a najmenej zodpovednými. My sme prešli nielen hospodárskou krízou v rokoch 2009, 2010, my sme prešli aj najväčšou plynovou krízou, aká kedy bola. Keby sme neboli dôveryhodní partneri, nikdy sa nám nepodarí v súčinnosti s Nemeckom a s Českou republikou zabezpečiť spätný tok plynu na územie Slovenskej republiky. A bolo to len a len preto, že sme urobili všetko pre úspešné postavenie Slovenska v tejto medzinárodnej inštitúcii.
Rozhodnutie o eurovale - a vy to dobre viete - je len začiatkom celého radu ďalších a podstatne náročnejších rozhodnutí. Pripravme sa na to, že silné krajiny budú hovoriť o určitých okolnostiach, ktoré bude potrebné naplniť, aby ten, kto chce zostať v zóne perspektívy, v tejto zóne perspektívy aj zostal. Ako chcete vládnuť, keď príde myšlienka harmonizovaných daní? Ako chcete vládnuť, keď prídu ďalšie témy európskeho významu, keď už teraz počúvam - jedna politická strana hovorí toto, druhá politická strana hovorí tamto? Takto nemôže Slovensko existovať, v žiadnom prípade. Preto buď sa postavíme k týmto návrhom konštruktívne a budeme z nich profitovať, alebo budeme svedkami dnešného politického marazmu. A všetko má v rukách vládna koalícia.
Témou dňa je teda euroval, nie to, čo bude po prípadnom páde vlády, hoci takéto predpovede sú určite pre verejnosť a média najatraktívnejšie. SMER - sociálnu demokraciu zaujíma, ak test schopnosti vládnuť nebude úspešný, čo navrhnú strany vládnej koalície na urýchlené hlasovanie a schválenie tohto pre Slovensko životne dôležitého dokumentu. SMER je na takúto diskusiu pripravený.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2011 2:09 - 2:10 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, tak sa teda pozerajte do mojich očí. (Zasmiatie sa v sále.) A poviem vám to veľmi presne a použijem na to mená mojich kolegov. Dúfam, že sa na mňa nenahnevajú.
Šéfom mojej kancelárie bol človek, ktorý sa volal František Határ. A mal som jedného z poradcov alebo šéfa poradcov, ktorý sa volá Vladimír Faič a sedí tu s nami ako poslanec Národnej rady. Predstavte si, že by som rozhodol o pridelení dotácie vo výške 300-tisíc eur. Môj šéf kancelárie by všetky papiere, ktoré s tým súvisia, posielal poradcovi Vladimírovi Faičovi, ten by išiel na Zámockú ulicu v Bratislave a vypýtal by si od zhotoviteľa 10 % a zobral by si 30- alebo 33-tisíc eur. Vy mi chcete povedať, že by ste mi verili, že o tom nič neviem? Nežartujte, pán poslanec Dostál.
Pani premiérka o všetkom musela vedieť, sú to jej najbližší ľudia. Iné riešenie tam neprichádza do úvahy. Systém prideľovania dotácií, ľudí, ktorí pracujú okolo premiéra, to sú najbližší ľudia. Všetko o týchto ľuďoch musíte vedieť, čo robia alebo nerobia. Jednoducho musíme vychádzať z predpokladu, že v tejto kauze bola predsedníčka vlády Slovenskej vlády Iveta Radičová presne informovaná, komu ide dotácia, aké požiadavky pôjdu na tohto zhotoviteľa, aká je z toho provízia. Kam tie peniaze išli, to už nikto nevie. Ale fakt je ten, že to boli najbližší ľudia Ivety Radičovej, predsedníčky vlády Slovenskej republiky.
A pozerám vám rovno do očí, hoci radšej by som pozeral nejakému peknému dievčaťu a nie vám. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.9.2011 2:07 - 2:07 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ako predkladateľ, pán podpredseda, aby nevznikol dojem, že využívam ustanovenia rokovacieho poriadku, ktoré ma oprávňujú na vystúpenie kedykoľvek v pozícii podpredsedu parlamentu.
Pán minister financií, dovolím si taký príklad, ktorý je trošku možno vzdialený od Slovenskej republiky, ale presne zodpovedá vašemu vystúpeniu. V nejakom roku 1967 alebo 1966 jeden Američan, ktorý sa volal Ehrlich, vypracoval špeciálnu ekonometrickú štúdiu a došiel k záveru, že jedna dobre popularizovaná poprava má za následok o šesť až sedem vrážd menej.
O túto štúdiu sa stále opiera dnes Ministerstvo spravodlivosti a Najvyšší súd Spojených štátov pri odôvodňovaní trestu smrti. Táto štúdia je tak presvedčivá, že Kanaďania, ktorí sa naplašili, dali dohromady jednu veľkú skupinu, ktorú viedol nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu pán Klein, ktorý keď preštudoval túto štúdiu, povedal: "Čísla sú korektné, čísla sú presné, len sa nám nepáčia." Toto isté ste predviedli vy.
Na všetky čísla, ktoré som uviedol vo svojom vystúpení na úvod tejto Národnej rady, ste povedali, že to boli korektné čísla. Povedali ste, že to boli korektné čísla, ak, samozrejme, máte možnosť na to reagovať. Tak si ich teda niektoré zopakujme, aby sme vedeli, o čom sa tu bavíme.
V rokoch 2006 - 2010, a mal som určitú výhodu, v tom čase som bol predseda vlády a som disponoval určitými informáciami, myslím si, že aj pán minister zahraničných vecí, keď bol predseda vlády, tak disponoval všetkými informáciami, sa zvýšil dlh Slovenskej republiky v absolútnych číslach o niečo viac ako 10 mld. Hovoríme teraz o eurách, 10 mld. eur. Vy ste poslali v špeciálnom programe, ktorý je ohľadne stabilizácie, do Bruselu informáciu, že mienite zadlžiť túto republiku v rokoch 2011 - 2014 o sumu asi 12,6 mld. Ja nie som ekonóm, ale v jednoduchej matematike je 12,6 viac ako 10. Nehovoriac o tom, že... (Potlesk.)
Nehovoriac o tom, že my sme naozaj zažili, a my nepopierame, že sú tu dôsledky svetovej krízy, my dnes nepredkladáme, pán minister, ako ste to urobili vy niekedy v marci 2010, návrh na zníženie priamych daní na 16 %. My rešpektujeme, že sú tu nejaké dôsledky krízy. Ale vy rešpektujte, že ste naplánovali zadlžiť túto krajinu o viac ako 12 mld., my sme zadlžili o 10. Nerozumiem tomu. Dvanásť je vždy viac, ako je desať.
A práve kvôli tomuto, že ste nasadili takéto tempo, a potvrďte túto informáciu, či je pravdivá, že v roku 2011 dlh na jednu hlavu stúpne z 5 000 na 5 700 eur v porovnaní s rokom 2010. To je korektné číslo. To je úplne korektné číslo.
Kvôli tomuto, aké tempo zadlžovania Slovenskej republiky ste spustili, musíme uvažovať o tom, že sa prihlásime k zákonu o fiškálnej zodpovednosti a limitujeme tú hornú hranicu na 65. No keď vás necháme, tak odovzdáte krajinu s 51, možno 52 %, hoci máte naplánovaných 46, ale nikto nevie, aký bude ďalší vývoj v nasledujúcich rokoch. Čiže prvý údaj, zadlženie krajiny, absolútne korektné a presné číslo, zadlžujete Slovenskú republiku viac, ako sme to robili my v čase svetovej hospodárskej a finančnej krízy.
Druhý údaj, ktorý sa týka nezamestnanosti. Nuž keď počas sezónnych prác vám stúpa nezamestnanosť a v júli bola 13,05 a v auguste bola 13,15 %, čo je viac ako v júni, a o 50-tisíc dlhodobo nezamestnaných sa vám zvýšil počet v evidencii nezamestnaných, no tak nemôžte povedať, že to je nekorektné číslo.
Ako je to možné, keď bolo oživenie ekonomiky na začiatku roka? Ja len počúvam, ako vytvárate nové pracovné miesta, ako všetko perfektne funguje, že vám jednoducho stúpa počet nezamestnaných na Slovensku v čase sezónnych prác. Ukážte mi nejaký rok, vytiahnite nejakú múdru štatistiku, pán minister, a ukážte, kedy počas sezónnych prác vám stúpala nezamestnanosť. Obávam sa, že takúto štatistiku nenájdete okrem obdobia vlády Ivety Radičovej.
Opäť veľmi konkrétny údaj. Zdražovanie a pokles reálnych miezd. Priznali ste, že došlo k poklesu reálnych miezd, myslím, že v I. štvrťroku to bolo evidované, o nejakú sumu, ktorá nebola výrazná, bolo to niečo blízko jedného percenta. A priznali ste aj to, že je to možno aj dôsledok konsolidačného balíčka, ktorý ste prijali na začiatku roku 2011. Ale pýtam sa ešte raz, kedy naposledy nám reálne, alebo klesali reálne mzdy? Ja si to nepamätám. Za vašej vlády, bohužiaľ, áno. Za vašej vlády. Vďaka tým nezmyslom, ktoré ste poschvaľovali v súvislosti s DPH, je rast cien rýchlejší, ako je rast miezd. To je vaša politika. A to je presné číslo, ktoré nemôžete oklamať.
Dnes je evidentné, že zdražovanie je rýchlejšie, ako je rast miezd. A môžete to odôvodňovať stabilizáciou miezd, môžte to odôvodňovať zmrazovaní miezd, len, prosím, už tak nezmrazujte mzdy ústavných činiteľov, ako to urobil pán Sulík. Pretože pán Sulík prišiel s návrhom zákona, že ideme zastaviť mzdy ústavných činiteľov. A dopadlo to tak, že sú o 400 eur vyššie. Blahoželám. Takže treba dávať veľký pozor na to, aký návrh zákona príde z dielne Slobody a solidarity. (Potlesk.)
Pán minister, problémom je to, že tento rok klasická štvorčlenná rodina na Slovensku zaplatí kvôli vašej neprofesionalite a nedobrej hospodárskej a sociálnej politike o 500 eur viac na základné životné potreby. Tento údaj nikto nespochybnil. Nikto nepovedal, že naozaj rodina, ktorá má dve deti a dvoch priemerne zarábajúcich ľudí, o 500 eur zaplatí viacej za bývanie, za dopravu, za energie, za potreby, ktoré sú spojené so školstvom, so zdravotníctvom a ďalšími a ďalšími vecami. A ak pôjdete filozofiou, ktorú ste spustili, že ľudia budú platiť viac a viac za iné služby, tak tých 500 eur v roku 2012 môže byť 600, v roku 2013 možno 700 eur.
Hospodársky rast. Chcete poprieť, že sme vám odovzdali krajinu s najvyšším hospodárskym rastom v Európskej únii? Asi to nemôžte poprieť. V júni 2010 ste dostali krajinu s najvyšším hospodárskym rastom v Európskej únii. My sme vás varovali, nerobte tie nezmyselné opatrenia na začiatku roku 2011, spomalíte hospodársky rast. Nerobte harakiri s verejnými investíciami. Urobili ste ich. Pozastavili ste hospodársky rast. A dnes sa čudujete, že nemáte finančné prostriedky v štátnom rozpočte. Hľadáte tam, kde tie peniaze nie sú, medzi tými najchudobnejšími, ale to myslím si, je už čistá vaša politika, ktorú budete stále robiť.
Pán minister, bol by som veľmi opatrný, byť vami, keď hovoríte o zdrojoch, ktorými disponovala vláda v rokoch 2006 až 2010. Neboli ste to vy, pod kuratelou ktorého bol sprivatizovaný majetok za 330 mld. slovenských korún? Kde sú tie peniaze? Nestavali sa cesty. Nestavalo sa v podstate nič. Za 330 mld. korún ste predali najcennejší štátny majetok, v mnohých prípadoch pod vašou priamou kuratelou za nevýhodné ceny, za podozrivých podmienok, ale dnes sme v roku 2011, ja sa k tomu nechcem vracať. Preto prosím, buďte veľmi opatrený, keď hovoríte o zdrojoch, ktorými disponovala naša vláda a ktorými disponovala vaša. Pretože my sme neprivatizovali ani jednu jedinú akciu štátneho majetku Slovenskej republiky. (Potlesk.) Naopak, tam, kde to bolo možné, sme štátny majetok chránili. Dokonca sme vám odovzdali aj Transpetrol, ktorý je dnes v stopercentnom vlastníctve štátu, hoci predtým ste ho veľmi lacno predali do zahraničia.
Pokiaľ ide o ďalšie témy, chcel by som sa ešte vyjadriť k tomu, čo hovoril pán minister financií, ale snažím sa byť takisto korektný v číslach a v údajoch. Pán minister financií, vy ste hovorili o tom, že v prípade prenájmu budovy pre Daňové riaditeľstvo v Košiciach sme podpísali nejaké nevýhodné zmluvy na konci našeho vládneho obdobia. Prečo nepoviete korektne, že nebola podpísaná ostrá zmluva, ale bola podpísaná zmluva o budúcej zmluve? A mohli by sme vedieť, aký je rozdiel medzi zmluvou, ostrou zmluvou, a aký je rozdiel medzi takouto zmluvou a zmluvou o budúcej zmluve? To je prvá vec.
Druhá vec, vy ste túto zmluvu o budúcej zmluve absolútne nerešpektovali a napriamo bez všetkého ste podpísali zmluvu s okresným predsedom SDKÚ v Nitre s pánom Ščurkom. Potom na základe medializácie táto zmluva bola zrušená a váš osobný priateľ, s ktorým ste boli v Latinskej Amerike, musel odstúpiť z pozície generálneho riaditeľa.
Tvrdíte, že bola nejaká verejná súťaž. Dobre, bola verejná súťaž a boli dve ponuky. Jedna ponuka bola od okresného predsedu SDKÚ pána Ščurku a druhá bola od firmy, ktorej názov teraz presne neviem. Fakt ale je ten, že pán Ščurka napriek tomu, že ponúkal budovu na periférii Košíc, dal podmienky o 230-tisíc eur ročne nevýhodnejšie pre štát ako konkurencia, ktorá dávala budovu v strede mesta. Snáď nechcete porovnávať kukuričné pole, ako ukazoval pán poslanec Raši, s budovou, ktorá je oproti Zimnému štadiónu v Košiciach. Všetci chodíme do Košíc, tak si dobre viete predstaviť, kde sa nachádza to, čo ponúkala konkurencia a čo ponúkal okresný predseda SDKÚ v Nitre. Súťaž však bola zrušená. No prečo tak asi bola zrušená? Ako je to možné, že okresný predseda SDKÚ dá o 230-tisíc eur ročne horšiu ponuku na budovu na periférii v porovnaní s konkurenciou v strede mesta a vy zrušíte súťaž, lebo vraj sa nedajú vyhodnotiť podmienky tejto súťaže? Vy žartujete?! Bolo úplne evidentné, že ste potrebovali nastaviť podmienky súťaže tak, aby vyhral váš okresný predseda SDKÚ. Váš okresný predseda SDKÚ. (Potlesk.)
Do novej súťaže, ktorú ste vyhlásili, sa už neprihlásil, samozrejme, nikto iný, iba okresný predseda. Všetci dobre poznáme obsah vyhlásenia, ktoré bolo zverejnené konkurenciou, ktorá povedala, s touto súťažou nechceme nič mať, pretože je jasne šitá na mieru okresného predsedu SDKÚ v Nitre. Tak prosím, nehovorte, že bola nejaká verejná súťaž, nehovorte o tom, že tu bola nejaká možnosť konkurencie.
My sme sa veľmi intenzívne zaujímali o trhové ceny v danej oblasti. Môžete sa v danom momente odkazovať na hocaké americké, cyperské, líbyjské, hocaké firmy, je to úplne jedno. Fakt je ten, že trhová cena na mieste, kde stojí budova okresného predsedu SDKÚ v Nitre v Košiciach je 6 - 6,50 eur za meter štvorcový. Váš okresný predseda SDKÚ to prenajal štátu za 11,40. Jedenásť štyridsať. Ak teda odrátame 11,40 alebo vyrátame ten rozdiel, je to 5 eur na meter štvorcový. Vyrátajte to celkovou sumou na rok, na päť rokov, obciam na ďalších päť rokov. Je to veľmi zaujímavá suma, ktorá mohla byť predmetom rôznych dealov. A beriem na vedomie, čo povedal pán poslanec Burian, že predtým túto budovu mala dostať spoločnosť Siemens za veľmi nízku cenu, ale potom odtadiaľ odišla a došlo tam aj k nejakému vyplateniu. Nehovoriac o tom, že ste ešte museli vyplatiť 500-tisíc eur tej predchádzajúcej firme, ktorá tam urobila nejaké stavebné úpravy.
Stranícky klientelizmus jak krištáľová guľa. O čom sa tu bavíme? Čo chcete spochybniť? Okresný predseda SDKÚ. A pani premiérka ešte povie, z čoho má chudák žiť. No, tak asi nie z tohto. (Potlesk.) Veď predsa pán Ščurka (doznievanie potlesku), pán Ščurka asi nie je chudobný človek. Pokiaľ viem, je to podnikateľ, ktorý žije v Nitre a v okolí má rôzne podnikateľské aktivity, asi nežije z 300 eur mesačne ako dôchodcovia. A asi by som ťažko vedel postaviť otázku, z čoho má chudák pán okresný predseda SDKÚ žiť. Nuž teda mu neprenajmeme budovu, tak asi umrie od hlasu v Nitre a bude niekde žobrať pred Priorom.
To sa nikdy nestalo. Môžme sa hádať, o čom chceme. Áno, my sme tiež urobili chyby. Ja som odvolal jedenásť ministrov a odvolali sme celé vedenia inštitúcií: Slovenského pozemkového fondu, Štátnych lesov, ďalších a ďalších. Nikdy som nepovedal, že sme nerobili chyby. Ale nikdy okresný predseda strany SMER - sociálna demokracia neprenajímal svoju súkromnú budovu štátnym inštitúciám. Nikdy! A nie za premrštenú cenu. (Potlesk.)
Takže buďme konkrétni a buďme korektní z hľadiska cien, ak sa o tom bavíme.
Úplne na záver, najviac sa mi páči, keď tu aj vystúpil pred pár hodinami minister vnútra a hovoril o tom, že ako sa bojuje proti korupcii a klientelizmu, ako on verí, že je tu pár ľudí na Slovensku, on verí medzi týmito ľuďmi okrem iného aj pani predsedníčke vlády Slovenskej republiky. Nuž, keby tu bol pán minister vnútra, ale nie je tu, tak by som sa ho spýtal na jeho správanie sa počas tlačovej konferencie, na ktorej mu bola postavená otázka, že či sa chce vyjadriť k téme prenájmu budovy pre Daňové riaditeľstvo v Košiciach. A pán minister vnútra sa dal do polohy známych troch čínskych opíc: nevidím, nepočujem, nehovorím, len, preboha, sa tu ma nepýtajte, pretože na to by som asi niečo musel v danom okamihu povedať. Minister Lipšic to odmietol absolútne komentovať, lebo vedel, že to nie je čisté.
A nie je to trošku inak, pán minister financií? Nie je to inak v tom, že ak teraz vyplávajú na povrch takéto kauzy, je to preto, že je toho toľko? Veď to nie je iba prípad pani predsedníčky vlády, u ktorej v kancelárii sa priamo melie nejaká korupcia. Už sme zachytili veci okolo štátnej tajomníčky na ministerstve práce. Bola to kauza klientelizmu a sú tu ďalšie a ďalšie veci, ktoré sa objavujú takmer pravidelne. Čo keď to, že vyplavujú na povrch tieto veci, je dôsledkom toho, že je toho toľko, že keby sa aj snažili orgány v trestnom konaní niečo urobiť, aby niečo zakryli, tak to jednoducho zakryť nejde. Takto sa to jednoducho merať nedá. Fakt je ten, že vládnete.
Pán minister, boli ste medzi tými ľuďmi, ktorí nám v roku 2010 v júni odkázali, ja sa pamätám na historický telefonický rozhovor s pánom Dzurindom, ale nebudem jeho obsah hovoriť. Keď ste nám povedali, že my dokážeme vládnuť, budeme zodpovední bez SMER-u - sociálnej demokracie. Tak vládnite! Ale potom sa nečudujte, že poslanecký klub, ktorý tu má 62 poslancov, strana, ktorá má veľkú podporu v spoločnosti, vám nebude pripomínať prešľapy, ktoré tu máte. (Potlesk.)
Vy si myslíte, že to bude stále tak, že pani premiérka bude stále najkrajšia, najčistejšia, vy budete najmúdrejší a najlepší na svete? Takto nefunguje politika ani svet. My sa pripravíme na vás, urobíme všetko pre to, tak ako vy chcete, aby sme my čo najdlhšie zostali v opozícii, my urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie odtadiaľto odišli. Taký je život politický. (Potlesk.) Taký je politický život. (Doznievanie potlesku.)
Tento politický súboj si nepochybne rozdáme, nepochybne rozdáme. Bude veľmi zaujímavý tento súboj a ja sa naň veľmi teším (povedané so smiechom), ja sa naň, pán minister, veľmi teším, pretože my sme už niečo preskákali (reakcia ministra), preskákali na slovenskej politickej scéne, ja sa nepotrebujem povzbudzovať. Ja som takisto ráno športoval a ešte viac ako ty, pán minister. Ja mám iné športy ako ty. To je nie teraz podstatné, o čom rozprávam. (Smiech v sále.) Podstatne príjemnejšie. Podstatne príjemnejšie, musím povedať. A pozor. Pozor na beh, lebo ten trošku pôsobí aj na hlavu, takže opatrnejšie s týmito vecami. (Smiech v sále.) Najmä teda beh, ktorý je taký dlhotrvajúci. (Povedané so smiechom.)
Vážené dámy a páni, nedá sa nereagovať na vystúpenia, ktoré sú tu prednášané, pretože to vyzerá tak, že príde sem pán minister financií a teraz všetci padneme do kolien, lebo nám tu narozpráva nejaké čísla. Aj my máme čísla, pán minister. My máme svoje informácie. A budeme sa biť o svoju pravdu tak, ako sa vy bijete o svoju pravdu.
Opozícia predložila legitímny návrh na odvolanie pani predsedníčky vlády, predložili sme veľmi korektné údaje. Pán minister, poprosím ťa, hovorím to veľmi osobne, skús teraz si zapnúť ten mikrofón a povedz mi jednu urážku, ktorú som povedal na adresu pani predsedníčky vlády, bol by som veľmi rád, ktorá urážka to bola, pretože ja si ju nijakým spôsobom nepamätám. Urážka tu bola povedaná od niekoho iného.
Ale rešpektujme sa navzájom. Je to legitímny politický súboj, môžme ho viesť do rána, do šiestej, do siedmej, mňa už kríza prešla, mal som pred hodinou, už som v pohode, vydržím teraz. (Reakcia ministra.) Nebol som. Do siedmej do rána určite vydržíme, ale prosím, rešpektujme sa.
A, pán minister financií, nie všetko, čo ste hovorili, bolo korektné a mojou povinnosťou bolo na to reagovať.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2011 0:40 - 0:40 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem oceniť, že pán poslanec uznáva právo opozície na zvolávanie mimoriadnych schôdzí, pretože keď my sme boli vo vláde, tiež opozícia zvolávala schôdze, dokonca v čase krátko po tom, ako bola vyslovená dôvera predsedovi vlády.
Ale teraz ku kauze, ktorú ste, pán poslanec, otvorili a to je kauza korupcie v prípade dotácie na športový areál v Osrblí.
Pán poslanec, zásadný problém s pani Radičovou je v tom, že reagovala na túto kauzu až 10 dní po tom, čo bolo vznesené obvinenie proti niektorým osobám a čo niektorí boli vzatí do väzby.
Pýtam sa, a čo má byť pani premiérka čo informovaná vyšetrovateľmi a orgánmi činnými v trestnom konaní o priebehu vyšetrovania, keď predsedníčka vlády mala byť vypočutá ako svedkyňa? Ak má byť niekto vypočutý ako svedok, pretože išlo o jej dotáciu, o jej rozhodnutie, nemá čo chodiť ani minister vnútra, ani vyšetrovatelia, ani špeciálni prokurátori, ani nikto a dávať jej informácie o tom, čo sa deje alebo čo sa nedeje.
A čo, keď pani predsedníčka vlády komunikovala so svojím poradcom, ktorý sa v tom čase nachádzal v Spojených štátoch amerických? Čo keď pani predsedníčka vlády poskytovala ďalšie informácie?
Naopak, to, čo predviedol pán minister vnútra Lipšic, bolo hrubé porušenie postavenia ministra vnútra, hrubé porušenie nezávislosti vyšetrovateľov a prokurátorov.
Pokiaľ ide o kauzu Osrblie, znovu zopakujem, nikdy sa nestalo, ja si nepamätám - a som v politike od roku 1992 -, žeby korupcia bola priamo v kancelárii predsedu vlády Slovenskej republiky. V tomto prípade bola a máme dôvod tvrdiť a budeme to tvrdiť stále, že predsedníčka vlády musela o tejto kauze vedieť a možno mala z tejto kauzy aj profit. A môže podávať toľko civilných žalôb, koľko len chce.
Skryt prepis