Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2012 o 15:26 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.2.2012 10:42 - 10:42 hod.

Igor Matovič
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené kolegyne a kolegovia, chcel by som požiadať o symbolickú minúta ticha vzhľadom na to, že sa dnes vo veku nedožitých 23 rokov s nami naveky rozlúči vami tak úprimne milovaná a ľuďmi tak úprimne nenávidená priestupková imunita.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2012 16:56 - 16:58 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán poslanec Číž, musím úplne úprimne priznať, ja som vám to, myslím si, že už viac ráz povedal, obdivujem vašu kadenciu slov. Štyri slová za sekundu a zrozumiteľne, čisto po slovensky, to je obdivuhodné.
Druhá vec je, že ten obsah sa vám niekedy tak trošku motá a na konci som sa chcel dozvedieť, čo ste mi tým chceli povedať, že keď ste hovorili, že privatizáciu monopolov podľa vás, alebo teda vy považujete za vlastizradu, a chcel som ďalej vedieť teda, že čo vlastne tým ste chceli povedať, ale nepochopil som to, ale musím vám povedať teda, že tak isto mám ten pocit, že tak ako sa privatizácia monopolov na Slovensku udiala, tiež považujem za vlastizradu a v tomto sme aspoň podobní.
Čo sa týka toho, čo ste hovorili, tak ste si kládli otázku, či sú podmienky slovenskej imunity porovnateľné s inými demokratickými krajinami. Jasne, sú. Len sa pýtam, či aj v iných demokratických krajinách je taká korupcia vrcholových politikov. Asi pravdepodobne nie. A tu je ten problém. Jednoducho, keď ľudia budú mať pocit, že politik naozaj im slúži a nekradne a neokráda ich, potom nebudú závidieť politikom ich priestupkovú imunitu.
Tak isto ste potom hovorili, že tento parlament nikdy nezneužil svoju moc rozhodovať o vydaní alebo nevydaní niekoho na trestné stíhanie. A ja sa chcem opýtať, či to myslíte vážne. A chcem vám pripomenúť prípad pána poslanca Kvorku za SMER, ktorého ste vy nevydali na trestné stíhanie práve preto, lebo to vyhovovalo vám, nie parlamentu. Vyhovovalo to parlamentnej väčšine. Jednoducho zneužili ste svoju právomoc a nevydali ste na trestné stíhanie človeka, ktorý mal byť jednoznačne vydaný na trestné stíhanie bez toho, aby sa niekto pýtal parlamentu. Hovoríte, že snažíte sa tvoriť, robiť tak, aby bolo ľuďom lepšie v súlade so svojím svedomím a presvedčením. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2012 16:04 - 16:06 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán poslanec Hort, hovorili ste, že vlastne do roku 2006 na Slovensku priestupková imunita nebola a tým pádom moja informácia o tom, že na Slovensku dvadsať rokov si poslanci pestovali na hrudi výhodu, ktorá im vyhovovala, priestupkovú imunitu, je zavádzajúca. Jednoducho nie je, vy to sám dobre viete. Je úplne jedno, že či imunita do roku 2006 bola de jure alebo de facto. De facto existovala, bolo to zvykové právo a vám to vyhovovalo, aj vám ako dlhoročnému poslancovi a nič ste proti tomu nerobili.
Je pekné, keď hovoríte príbeh o tom, ako klub SDKÚ hlasoval za, posúdil, že či vlastne by bolo správne vydať svoju vlastnú poslankyňu na trestné stíhanie. A keď ten klub SDKÚ posúdil, že bolo by to správne, vydal svoju poslankyňu na trestné stíhanie. Ale práve toto je tá zvrátenosť, že vaši voliči nemajú možnosť, aby nejaký klub, ich rodina alebo niekto posúdil, či je správne ich vydať na trestné stíhanie. Jednoducho na to trestné stíhanie musia ísť. A nie je tam umelý medzičlánok nejakého klubu, ktorý posudzuje a vydáva člena svojho klubu na trestné stíhanie. Pevne verím, že chápete ten rozdiel.
A čo sa týka parkovania na prechode a sľubu v ústave. Dávam možno otázku. Čo je horšie, zaparkovať na prechode preto, aby sme vyburcovali ľudí, aby pritlačili na poslancov, aby zrušili priestupkovú imunitu, alebo kryť rozkrádačky nominantov svojej vlastnej strany, ako boli platinové sitká? Čo je horšie porušenie ústavy? Odpovedzte si sám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2012 15:26 - 15:28 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja vás mám v podstate rád a úprimne vám držím palce, aby ste kolegu Slotu poslali do histórie, ale nemôžem si opustiť poznámku, že sme si tu vypočuli dosť siahodlhý zoznam ľudí, ktorí predkladali zrušenie priestupkovej, trestnoprávnej imunity a akosi mi tam chýbalo vaše meno. Vypočuli sme si o tom, že toto je iba také zastieranie a líškanie sa voličom, rušenie priestupkovej imunity, ale podstatné je zrušenie trestnoprávnej imunity. Okej, beriem, ale pýtam sa, koľkokrát za vašu relatívne dlhú poslaneckú históriu ste predložili zákon na zrušenie trestnoprávnej imunity? Zdá sa mi, že ani raz. A tuná je trošku problém. Nemôžete kritizovať a hovoriť, že teraz toto je zrušenie iba priestupkovej imunity, to nestačí, treba zrušiť trestnoprávnu, to je podstatné, aby sa mohli vyšetrovať kauzy. Musíte niečo pre to aj vlastnoručne urobiť, nie iba pasívne hlasovať vtedy, keď to niekto predloží.
Tak isto ma trochu mrzí, keď hovoríte o kauzách, že treba ich vyšetriť a podobne. Nezdá sa vám, že ste dlhé roky kryli chrbát druhému slovenskému King Kongovi okrem King Konga zo SMER-u? Veď ste o tých kauzách vedeli, keď prepukol nástenkový tender, zlodejiny za miliardy korún, ja som neregistroval pani poslankyňu Belousovovú, žeby prišla a kritizovala do vlastných radov. Ja so nemal problém kritizovať SaS-ku a pri akom, pri akejkoľvek prkotinke. A v žiadnom prípade to neboli zlodejiny za miliardy korún. Od vás som to, bohužiaľ, ani raz nevidel. Čiže, nepripadá mi to príliš úprimné, aj keď teda ešte raz opakujem, ja vás mám v podstate rád.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2012 15:02 - 15:04 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Vitteková, veľmi rád by som si prečítal váš pozmeňovák, ale akosi nie je rozdaný v laviciach, tak neviem, chcete takýto dosť obšírny pozmeňovák, aby sme sa k nemu vyjadrili a aby sme za neho hlasovali a ani ste nezabezpečili, aby bol rozdaný. Treba na budúce trošku skorej predkladať.
Druhá vec. Dosť ma zaujalo, nebol som tu, nebol som tu, keď ste začali hovoriť niečo o mne a aké skutkové podstaty na mňa chystáte, keď sa vás kolega Viskupič opýtal, že čo tým myslíte, povedali ste trestné oznámenia, a ja som s hrôzou zistil, že vy, ako poslankyňa Národnej rady, ktorá v podstate je zodpovedná za prijímanie zákonov, nevie, čo to je retroaktivita. S hrôzou som zistil, že vy vlastne neviete, že hlasujete, že budeme hlasovať o zrušení priestupkovej imunity, na základe ktorej nebudete môcť dávať žiadne trestné oznámenia, lebo to budú obyčajné priestupky. Ja som s hrôzou zistil, že vy si dnes myslíte, že budete hlasovať za zrušenie trestnoprávnej imunity, na základe ktorej budete môcť potom dávať nejaké trestné oznámenia. Ako s hrôzou zisťujem, že poslankyňa vraj budúcej, zodpovednej strany, ktorá dá Slovensku istoty, nevie, čo to je retroaktivita, nevie o akom zákone dnes bude hlasovať, nevie, že bude hlasovať o zrušení priestupkovej imunity a naivne žije v ilúzii, že bude hlasovať o zrušení trestnoprávnej imunity.
Poprosím vás, skúste predtým, ako budete Slovensku sľubovať istoty v ťažkých časoch, sa naučiť aspoň základy parlamentnej práce. (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2012 14:43 - 14:45 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán poslanec Brocka, ja viem, že po dvadsiatich dvoch rokoch v parlamente vám hlas vašich voličov a občanov Slovenskej republiky pripadá infantilný. Viem, že vy ste Pán Boh na zemi a takýmto spôsobom pristupujete aj ku každému jednému mailu, ktorý dostanete od vašich voličov a občanov Slovenskej republiky.
Ešte raz hovorím, štrnásťtisíc dvesto konkrétnych ľudí cez našu stránku chcelo napísať mail Júliusovi Brockovi, aby splnil to, čo už dvadsaťdva rokov hlása, že si zruší priestupkovú imunitu. Využili to a jedným kliknutím to urobili. A poslalo vám štrnásťtisíc dvesto konkrétnych ľudí výzvu, aby ste si zrušili priestupkovú imunitu. Viem, že to považujete za infantilné. Viem, že považujete za infantilné, keď vaši voliči žiadajú to, čo ste sľúbili, aby ste to najprv splnili. Ale ešte raz vám sa snažím do vášho dvadsaťdvaročného poslaneckého svedomia prehovoriť, že predtým, ako budete plniť, či sľubovať nové sľuby, skúste si pozrieť, čo ste sľubovali v tých predošlých predvolebných programoch. Keď to splníte, potom môžete prísť pred ľudí a sľubovať im niečo nové. Kým to neurobíte, dovtedy nemáte na to žiadne právo.
Ešte raz chápem, pán bohorovný, pán poslanec, že považujete hlas ulice za infantilný, lebo to vyplýva vyslovene z vášho prístupu k vašim voličom. Ale pevne verím, že vaši voliči si vyhodnotia tento váš prístup a za infantilné budú považovať vašu budúcu prítomnosť v tejto sále Národnej rady.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2012 14:28 - 14:28 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Nie, iba teraz som pani poslankyňu Vaľovú upozorňoval, že či pána poslanca Matejička počula, keď povedal, že ty tam skončíš prvý, ty môžeš ísť do "p". Také slová, lebo neviem, ako sa volá ten pán... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hort, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, skúste reagovať na tých, ktorí reagovali na vás s faktickými poznámkami.


Matovič, Igor, poslanec NR SR
Nie, keď tu páni poslankyňa Vaľová hovorila o tom, že sa vulgárne vyjadrujem... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hort, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, máte reagovať na tých, čo reagovali faktickými poznámkami! Ináč vám zoberiem slovo.


Matovič, Igor, poslanec NR SR
Dobre, idem reagovať na pána, na pána Poliačika, ktorý hovorí, že chce tie maily, lebo všetky chodili iba z našej stránky. Tak to presne bolo urobené, všetky chodili z našej stránky a tí ľudia sa rozhodili, či ten mail chcú posunúť alebo nechcú posunúť alebo svoje meno.
A teda pani poslankyňu Vaľovú vyzývam, aby si uvedomila... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.2.2012 14:28 - 14:28 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
(Výkriky v sále.) Pán predsedajúci, pán predsedajúci, prosím, ukľudnite tam rozčúlenú pani. (Výkriky v sále reagujúce na transparent práve vystupujúceho poslanca so znením: Gorily patríte do basy.) Najprv nech povie on. (Reakcia na výkriky v pléne.)
Čiže skúsil by som reagovať na pána Mikuša, ako na začiatku. (Výkriky v sále vyzývajúce vystupujúceho, aby povedal nahlas, čo povedal kolegovi z opozície.) Povedal som tomu pánovi, ktorý mi povedal, že mám ísť ja prvý do basy, povedal som mu, že ty by si mal ísť prvý, ty debil. (Výkriky v sále: Povedal, že je k...) V živote som také slovo nepoužil. Povedal som, ty by si mal ísť prvý, ty debil. A prosím vás pekne, sa tu nerozčuľujte, lebo ja si naozaj stojím, že ten človek je debil. (Smiech a ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hort, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec! Pán poslanec, pán poslanec Matovič, skúste sa vyjadrovať spôsobom, ktorý je hodný parlamentu. (Ruch v sále.)


Matovič, Igor, poslanec NR SR
Keď mne, keď mne nejaký chudák povie, že mám ísť do basy, tak je to podľa mňa debil a stojím si za tým. (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim)

Hort, Milan, podpredseda NR SR
Prosím vás, nenechajte sa vyprovokovať. Pán Matovič hovorí tak, ako, ako vie.
Nech sa páči, skúste hovoriť k veci, pán poslanec.


Matovič, Igor, poslanec NR SR
Vyjadroval som sa k veci, padla tu otázka, zodpovedal som ju.
Začal by som tým, čo teda, predošlým vystúpením pána poslanca Mikuša, ktorý hovoril, že SDKÚ, aj pán poslanec Štefanec hovoril, že SDKÚ vždy hlasovalo za zrušenie priestupkovej imunity alebo zrušenie imunity ako takej. Skutočnosť je taká, že keď sme v máji minulého roku štyria poslanci hnutia Obyčajní ľudia predkladali zákon na zrušenie priestupkovej aj trestnoprávnej imunity, ani jeden jediný poslanec SDKÚ - DS nehlasoval za. Skutočnosť je taká, že keď v minulom volebnom období pán vtedajší predseda parlamentu Paška predkladal zákon na zrušenie priestupkovej aj trestnoprávnej imunity, ani jeden jediný poslanec Národnej rady, okrem predsedu Národnej rady, nehlasoval za. Čiže znova poslanci SDKÚ nehlasovali za. Tým som iba chcel ozrejmiť, že asi pravdepodobne, keď niekto povie, že vždy a všetci, že asi to nemusí byť podľa SDKÚ vždy a všetci.
Uvedomil som si pri tejto téme jednu zaujímavú vec, že možno z pohľadu ľudí imunita nie je ten najzásadnejší problém, ktorý na Slovensku máme. Najzásadnejší problém je skôr iné slovíčko, a to je korupcia. Korupcia, o ktorej hovorí nejaký spis Gorila a kvôli ktorému som si sem dal aj tento malý transparent alebo bilboardík, akokoľvek to nazveme. V porovnaní s korupciou je imunita úplne zanedbateľný problém. Na druhej strane, keď to zoberieme z medicínskeho hľadiska, tak ak v organizme sa vyskytne nádor, tak keď chceme ten organizmus chemoterapiou liečiť, tak najprv tomu organizmu musíme zobrať imunitu. Čiže je to taká zaujímavá spojitosť medzi dnešným dňom a možno liečením korupcie na Slovensku. Korupcia na Slovensku je ako nádor, ktorý spoločnosť ničí, ktorý ju nahlodáva a ktorá je rakovinou nášho systému. Vy, ktorí ste tu dlhšie a ktorí ste sa na tej korupcii podieľali, možno niektorí vedome, niektorí nevedome, ste za to zodpovední. Ja osobne však už sa nechcem prizerať a nikdy som sa ani neprizeral, a preto som aj niekedy vám hovoril slová, ktoré vám neboli príjemné, na to ako Slovensko korupcia ničí. Urobím všetko pre to, aby po voľbách mohla vzniknúť taká vláda, ktorá definitívne sa bude vedieť s korupciou rozlúčiť. Nepredpokladám, že tú vládu bude môcť zostaviť King Kong zo SMER-u, ale predpokladám, že to budú môcť zostaviť možno tie gorily z pravicovej strany, ktoré si trúfame ustrážiť pred tým, aby už viac nekradli.
Na to, aby, alebo ústava hovorí, že ľudia sú si rovní a mali by si byť rovní v právach a v povinnostiach. Ja sa pýtam, je to skutočne tak? Bolo tomu skutočne tak? Osobne som to zažil veľakrát alebo viackrát, kedy to tak nebolo. Áno, prekročil som rýchlosť, telefonoval som v aute, zastavili ma policajti, policajt, keď zistil, že som to ja, pomaly mi zasalutoval a povedal: Šťastnú cestu, pán poslanec. Nabudúce, prosím, netelefonujte, nabudúce nechoďte tak rýchlo. Priznám sa, cítil som sa trápne. Prvýkrát som si ešte vypýtal, že nech mi dajú nejakú pokutu, aspoň nejakú symbolickú. Ešte mi policajt povedal, nenahovárajte ma na porušenie zákona. Mne zákon vyslovene prikazuje, že v prípade, ak sa mi poslanec preukáže poslaneckým preukazom, v prípade, ak spoznám poslanca, nemôžem mu dať pokutu, tak ma, prosím, nenahovárajte na to, aby som porušoval zákon.
Ja sa pýtam, vy, ktorí ste tu dvadsať rokov, toto bola podľa vás rovnosť pred zákonom? Z akého dôvodu ste si dali tieto privilégia? Z akého dôvodu sa tu dvadsať rokov tvárite, že to nie je možné zrušiť a vždy ste si našli nejakú výhovorku. Raz sa niekto nedostavil na hlasovanie, raz sa niekto pomýlil, inokedy sme ani nevedeli, o čom hlasujeme a imunita nebola zrušená. Dvadsať rokov ľuďom sľubujete, že si zrušíte imunitu, ani raz ste to neurobili. Samozrejme, je to asi pre vás pravdepodobne príjemné mať niečo, čím si dokazujete, že ste viac ako obyčajní ľudia. Imunita je prežitok. Imunita je práve to, čo už vás robí Bohov a ktoré vám dávalo denno denný pocit toho, že ste viac ako ľudia. Ako viac ako voliči, ako vaši voliči. Dvadsať rokov ste im sľubovali, že si ju zrušíte, dvadsať rokov ste ich oklamali, ani raz ste si ju nezrušili.
Preto sme sa rozhodli približne pred dvomi týždňami začať takzvaný e-mailový bombing e-mailových schránok vás, poslancov, a vašich asistentov. Za dva týždne sa do tejto výzvy zapojilo približne štrnásťtisíc dvesto ľudí, ktorí prostredníctvom našej stránky vám poslali osobnú výzvu, niekedy podpísanú, niekedy nepodpísanú, podľa toho, ako chceli, s výzvou, aby ste splnili to, čo ste sľubovali pred voľbami, a aby ste až potom sľubovali nové sľuby pre nasledujúcimi voľbami. S výzvou, aby ste si zrušili priestupkovú imunitu. Zároveň sme počas týchto dvoch týždňov demonštratívne zaparkovali na Slovensku na päťsto prechodoch pre chodcov, päťsto zakázaných miestach, päťsto námestiach, dokopy na päťsto miestach, kde obyčajný človek beztrestne parkovať nemôže. Robili sme to pre to, aby sme upozornili na zvrátenosť, ktorú si tu dvadsať rokov poslanci sami pre seba ponechali a ktorú ani za svet zrušiť nechceli. Robili sme to pre to, lebo sa blížia voľby, a chceli sme ľudí vyzvať, aby vytvorili verejný tlak na vás, na nás poslancov, aby sme pod strachom zo straty voličov si priestupkovú imunitu konečne zrušili.
Musím zároveň povedať teda, že sa vám ospravedlňujem za tie e-maily, ktoré ste do schránky dostávali, a teda aj viem, že ste si ich mnohí blokli, aby vám nechodili, ale chcem vás zároveň upozorniť, že aj keď ste si ich zablokovali, tak blokovali ste hlas svojich vlastných voličov, aj keď nie voličov, tak občanov Slovenskej republiky. Každý jeden mail, ktorý ste dostali, možno okrem nejakých tridsať testovacích, takže približne stále tých štrnásťtisíc dvesto mailov ste dostali od konkrétnych ľudí. A môžeme to dokladovať aj konkrétnymi mailovými adresami, z ktorých, ktoré nám tí ľudia zanechali.
Čiže ešte raz opakujem, imunita nie je, a dupľom nie priestupková, tá najzásadnejšia vec, čo na Slovensku alebo Slovensku môže pomôcť. Najväčší problém Slovenska je korupcia, ale tak ako v medicíne, ak chcete liečiť nádor, musíte najprv organizmu úplne zničiť imunitu. Ak ju zničíte, vtedy môžete ničiť aj ten nádor. Čiže beriem dnešný deň, pevne verím, že po prvé teda, bude zrušená imunita, ale ako začiatok chemoterapie v ničení korupcie, toho najväčšieho problému, ktorý na Slovensku máme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2012 14:22 - 14:24 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán poslanec Mikuš, mám rád jednu vetu, a tá znie, že najlepšie slová sú skutky. Je síce pekné si tu teraz vypočuť, ako poslanecký klub SDKÚ bol vždy za zrušenie priestupkovej imunity, ale poslanecký klub SDKÚ nám tu vládol od 98-ho do 2006 roku. Za týchto osem rokov ste mali nekonečné množstvo možností, kedy ste si mohli priestupkovú imunitu zrušiť. Vládli ste, mali ste svojho predsedu vlády osem rokov, ani raz ste to neurobili. Čiže ešte raz opakujem. Najlepšie slová sú skutky. Vaše skutky boli také, že ste si na hrudi pestovali priestupkovú imunitu, mali ste ju radi a len ste sa tvárili, že ju chcete zrušiť. Vždy ste si našli výhovorku prečo nie. Teraz vás možno prítomnosť práve nás, Obyčajných ľudí a strany SaS, prinútila v tejto koalícii, ktorá tu bola rok a pol, k tomu, aby do programového vyhlásenia vlády sa dostalo zrušenie priestupkovej imunity, a preto si nemyslím, že je fér, aby ste si teraz pripisovali akékoľvek zásluhy a tvárili sa, že to vy ste tí, čestní, ktorí ste zrušenie priestupkovej imunity vždy presadzovali. Nie, ešte raz opakujem, najlepšie slová sú skutky. Váš skutok bol, že osem rokov ste pre to neurobili vôbec nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.1.2012 13:16 - 13:16 hod.

Igor Matovič
Vzhľadom na to, že včera v médiách zaznelo, že Národná rada chce podať... (Ruch v sále, potlesk.)... takéto trestné oznámenie a myslím si, že to prezentoval riaditeľ Kancelárie Národnej rady a nemyslím si, že to je iba figúrka, ktorá môže niečo hovoriť do vetra. Tak môžem to preformulovať tak, že ho to uznesenie prijmeme z preventívnych dôvodov, aby vás to ani nenapadlo. (Ruch v sále.)
Skryt prepis