Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

6.4.2011 o 9:22 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2011 17:59 - 18:00 hod.

Peter Šuca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ďakujem za diskusný príspevok, vážená pani kolegyňa, a dokážem plne pochopiť vaše rozhorčenie. Z úvodu vášho diskusného príspevku myslím si, že tak by reagoval každý z nás, keby ho niekto špinil a krivo obviňoval ako tu nemenovaný pán kolega.
Mám taký pocit, pán poslanec, že možno by bolo vhodné sa verejne ospravedlniť pani poslankyni Vaľovej. A keď tu niekto rozpráva o slušnosti, keď tu niekto rozpráva o slušných ľuďoch, tak by sa mal zamyslieť predtým, ako skončil na nejakom poste... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, môžete reagovať na pani poslankyňu. Na pána poslanca nie.


Šuca, Peter, poslanec NR SR
Ďakujem. Takže ešte raz chcem poďakovať za vystúpenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2011 21:14 - 21:15 hod.

Peter Šuca Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán minister, snažil som sa robiť si poznámky z toho, čo ste tu rozprávali, urobil som si pár odrážok. Zaujalo ma to, keď ste rozprávali o nejakej frustrácii niekoho, keď vystupuje, tak ja vám musím úprimne povedať, že pre mňa osobne je frustrujúce to, keď slovenskú armádu riadi človek, ktorý v živote nebol na vojne. Potom je pre mňa frustrujúce to, že tu po nás vrieskate, ako keby ste boli minimálne veliteľ čaty. A v konečnom dôsledku tie vaše vystúpenia v pléne Národnej rady pôsobia značne nesúrodo a komicky.
Spomenuli ste tu riešenie krízových situácií, povodne, spomínali ste tu bývalého premiéra vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, tak rád by som vám pripomenul jednu skutočnosť. Písal sa rok 2010, v tom čase som pôsobil ako prednosta Obvodného úradu v Poprade, keď zalovíte v pamäti, tak viete, že boli povodne, v tom čase sa utopil policajt v Starej Ľubovni a štvrť na tri ráno bol na Podspádoch, kde potok sa zmenil "na rieku", kde bola poškodená drevenica, o štvrť na tri ráno v nijakej košeli sociálneho demokrata, s nejakými zlatými hodinkami bol pri mne na moste premiér vlády Slovenskej republiky Robert Fico a podpredseda vlády Slovenskej republiky, v tom čase minister vnútra, Robert Kaliňák.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2011 14:13 - 14:14 hod.

Peter Šuca Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Osuský, váš prejav je vždy o slovnej ekvilibristike. Toto hodnotím známkou výborná. Robil som si poznámky z toho, čo ste tu povedali a rád by som sa zastavil pri dvoch veciach. Spomenuli ste tu Miloša Jakeša a brojlery. Ja mám taký pocit, že do roku 1989 sa darilo aj vám, ja mám taký pocit, že nejaké zásadné protesty ste nerobili a tie brojlery ste nenaháňali po tom políčku, aby ste im odrezali hlavy, ale podľa hesla, keď bude dobre vám, bude dobre aj mne, ste ich kŕmili a pojili vodou. Veľmi hrdo ste povedali, že my ako OKS, vy OKS. Viete, vám je veľmi ľahko rozprávať o OKS, že my v OKS, pretože máte tak málo členov a sympatizantov, že keby ste ich pozvali na rokovanie dnešnej Národnej rady, tých všetkých vás, tých všetkých "my", tak možno by to bola jedna pätina zaplnená tejto rokovacej miestnosti.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2011 10:50 - 10:51 hod.

Peter Šuca
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2011 10:50 - 10:50 hod.

Peter Šuca Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážená pani bývalá ministerka, chcem vám úprimne poďakovať za vysoko odborný a kultivovaný príspevok, ktorý jednoducho hovorí toto. Projekt zavedenia superhrubej mzdy je rýdzi pokus, ktorý by sa mal realizovať v laboratórnom prostredí, nie na ľuďoch a nie na občanoch Slovenskej republiky. V druhej časti navrhovatelia hrubo šliapu po ľuďoch, zavádzajú neistotu do dôchodkového a sociálneho systému. Verím, že v Národnej rade Slovenskej republiky sedia politici, ktorí nepripustia, aby tento pokus uzrel svetlo sveta v praxi a ešte viac zbedačil ľudí, ktorí majú beztak ťažký život.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.7.2011 15:10 - 15:11 hod.

Peter Šuca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec Galbavý, väčšinou tie vaše diskusné príspevky a to, čo bolo v tej rozprave, sa dá počúvať, ako je to úplne v pohode. Mám taký pocit, že od piatkovej diskusie sa točíme dookola, vždy tí predrečníci rozprávajú o tom istom.
Ale keď som vás dobre rozumel, vy ste tam skôr spomínali to, že za Ficovej vlády, keď sme teda prešli na to euro, o takom politickom populizme. Myslím, že s tým sa s vami nedá absolútne súhlasiť. A potom ste sa dotkli zásadného zvýšenia základných potravín a ceny potravín vo vzťahu k tomu, že na to euro sme teda prešli. Ja mám taký pocit, že tu ste zásadne nerozprávali pravdu, možno by ste mali povedať, že k tomu zásadnému zdraženiu alebo zvýšeniu ceny základných potravín došlo vtedy, keď ste zvýšili daň z 19 % na 20 %, keď ste napríklad zrušili dotáciu na červenú naftu a liter nafty stojí omnoho viac ako predtým. Toto sú myslím si základné dôvody, prečo tie potraviny išli hore. A nebolo to za vlády Roberta Fica, ale je to za vašej pravicovej vlády. Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2011 10:22 - 10:22 hod.

Peter Šuca
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážená pani kolegyňa Tomanová, ja by som chcel zo srdca poďakovať za vaše konštruktívne a konkrétne vystúpenie k predloženému vládnemu návrhu zákona. Je vidieť, že táto téma pre vás nie je témou formálnou, že sa jej celoživotne venujete. A jasne, konkrétne ste demaskovali, o čo v tomto návrhu zákona ide. Veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.4.2011 9:29 - 9:30 hod.

Peter Šuca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Jurčík, ja som povedal, že privatizácia teplární sa dotýka bytostne každého z nás. Vy ste to pochopili po svojom, nechcel som tam dávať dodatok, keď som bol pred tým kecpultom, že sa dotýka aj tých, ktorí sú odkázaní na teplo z bytoviek, ale aj tých, ktorí bývajú v rodinných domoch. Práve z úst vašich kolegov z vašej politickej strany vždy zaznievajú slová o zodpovednosti o slušnosti, o transparentnosti, váš volič má právo. Tak ja som vychádzal z toho, že síce tu sedíme v tomto ctenom pléne, ale sme sa sem dostali cez ľudí, cez hlasy voličov, ktorí si vybrali svojich zástupcov v Národnej rade. Myslel som to teda tak, že táto téma sa bezprostredne týka všetkých nás, ktorí tu sedíme v poslaneckej snemovni. Ale zjavne ste to nepochopili, o nič nejde. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.4.2011 9:22 - 9:27 hod.

Peter Šuca Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené dámy, vážení páni, dlho som rozmýšľal, či vystúpim v tejto diskusii, keď bolo absolútne všetko presne povedané, kedy boli demaskované vaše chúťky, o čo vám ide vlastne pri privatizácii. Sľúbil som to svojim voličom, sľúbil som to ľuďom, ktorí prišli ku mne, a preto dodržím svoj sľub.
Vážené dámy, vážení páni, privatizácia teplární je téma, ktorá sa dotýka každého z nás. Veľmi často v tejto snemovni používate slová ako slušnosť, čestnosť, zodpovednosť, spravodlivosť a transparentnosť. No ja som presvedčený, že tieto slová z vašich úst znejú ako šum padajúceho lístia a stávajú sa pre vás neprekonateľným mýtom. Ja som presvedčený, že váš volič vám tieto slová pripomenie, keď príde čas volieb. Ak sa teda snažíte presvedčiť samých seba, vašich voličov, že predaj štátnych teplární je nutnosť, že je jediným východiskom a riešením problému, že privatizáciou teplární sa zvýši konkurencieschopnosť teplárenského biznisu, stabilizuje sa cena a, nedajboh, to hovoríte vy, dôjde k zníženiu ceny za teplo, tak ja budem rozprávať našim voličom, že je to absolútne blud a klamstvo, že pokračuje iba to, čo začalo za prvej a druhej vlády pána Mikuláša Dzurindu, a to výpredaj národného majetku a vyberanie čerešničiek z torty, tých najpodstatnejších, ktorí každodenne ovplyvňujú náš život.
Na ilustráciu toho, čo som povedal, prednesiem pár čísiel, ako sa vyvíjala cena tepla v meste Levoča. Do roku 1996 bolo stopercentným vlastníkom Levočskej teplárenskej akciovej spoločnosti mesto Levoča. Po roku 1996 sem vstúpil strategický zahraničný investor. A teraz by som povedal pár čísiel, ako sa vyvíjala cena tepla za gigajoule. Uvádzam ju v slovenských korunách. Bolo to v roku 2000 vo výške 315,5, roku 2001 vo výške 392, roku 2002 vo výške 392, roku 2003 vo výške 530,7, roku 2004 vo výške 576,2, roku 2005 vo výške 635,5, roku 2006 vo výške 741,6, roku 2007 vo výške 720,9, roku 2008 vo výške 832,7. Čiže to je k toľko sľubovanej stabilizácii ceny, vami deklarovanej možnosti, že sa možno zníži cena tepla. Na týchto číslach vidíte, že po vstupe strategického investora došlo k tomu, že cena za teplo išlo v meste Levoča rapídne hore. Čiže trvám na tom, čo som povedal, že privatizácia je blud a klamstvo, ktorá neprospeje občanom Slovenskej republiky.
Pán kolega Janiš, vy ste sa včera dotkli bratislavského letiska. A vo vašom veľmi emotívnom diskusnom príspevku a prejave ste rozprávali, aké ohromné škody vznikli tým, že keď sme prišli k moci, sme nedovolili sprivatizovať bratislavské letisko. Viete, ja som presvedčený, že k nijakým škodám tam nedošlo. Ja som presvedčený, že vstup zahraničného investora, ako tomu príkladom bolo na košickom letisku, neznamená zákonite rozlietanie letiska, neznamená zákonite prílev nových leteckých dopravcov a nové letecké destinácie. Niečo o tom viem, pretože uplynulé obdobie som mal tú česť byť predsedom predstavenstva na letisku v Poprade.
A teraz poviem niečo, možno s tým nebudete súhlasiť, som hrdý na to, že som bol predseda predstavenstva na letisku v Poprade za éry, kedy slovenskej vláde šéfoval predseda vlády Robert Fico, som hrdý na to, že to bolo za éry, kedy bol na ministerstve dopravy pán minister Ľubomír Vážny, pretože za 4 roky vlády Roberta Fica došlo na popradskom letisku k nebývalému rozvoju. Na popradskom letisku sme postavili novú príletovú halu, zrekonštruovali sme svetelnú približovaciu sústavu dráhy 27, kúpili sme nové schodíky, ktoré ste pochválili aj vy, že to tam je, keď pán minister dopravy a podpredseda vlády Slovenskej republiky sa obťažoval prísť na pracovnú návštevu na popradské letisko.
Len mám taký pocit, že vy si neuvedomujete jednu zásadnú vec, že na Slovensku nie je iba bratislavské letisko, ale že sú tu aj malé letiská, o ktorých nevedia, čo s nimi bude, pretože vo vašom vládnom programe, ku ktorému som sa včera vrátil, som sa nič konkrétne o tom nedočítal, iba to, že bratislavské letisko je dôležitým uzlom leteckej dopravy, a iba to, že už vo vládnom programe píšete, že hlavným vaším cieľom je nájsť strategického partnera pre bratislavské letisko. A keď raz dá Boh, že sa dožijem dôchodkového veku, budem mať svojich vnukov, tak im poviem, to za 4 roky Ficovej vlády došlo k nebývalému rozvoju popradského letiska a za 8 rokov Dzurindovej vlády na popradskom letisku nebolo urobené absolútne nič. Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2011 9:50 - 9:50 hod.

Peter Šuca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ani Prozreteľnosť nechcela, aby som zrejme vystúpil, keď ten mikrofón nefunguje, ale pokúsim sa byť pragmatický a krátky.
Pán kolega Matovič, niet k čomu reagovať, k tomu, čo ste povedali, pretože ja som presvedčený, že kolegovia zo strany SMER - sociálna demokracia presne rozobrali, prečo ten zákon nie, kde sú chyby, absolútne presne popísali, prečo zaňho my hlasovať nebudeme. Ja som rád, že ste verejne povedali, že za tento zákon hlasovať nebudete.
Ale postrehol som vo vývoji vašej osobnosti jednu zásadnú vec: pomalinky sa meníte z komika v Národnej rade na dramatického herca a vy veľmi dobre viete, že pútate pozornosť všetkých médií a robíte to preto tak, ako to robíte, aby ste boli vždy na obrazovke.
V tom vašom diskusnom príspevku ste povedali, že viete si predstaviť malebnú obec v podtatranskom regióne, kde sa otáčajú vrany. Verte mi, pán poslanec, že v tom podtatranskom regióne je strašne veľa malebných obcí, ale nie je ani jedna, kde sa otáčajú vrany, takže nabudúce buďte taký láskavý, skúste použiť slovné spojenie, že viete si predstaviť malebnú obec v trnavskom regióne, kde sa tie vrany otáčajú.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis