Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.6.2012 o 15:06 hod.

Bc.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 28.6.2012 9:02 - 9:11 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, kolegovia, chcel by som skôr, než sa dostanem k meritu veci, požiadať pána predkladateľa, alebo aj kolegov, ktorí obhajujú jeho stanovisko a jeho návrh, aby sa nesršala takým spôsobom na ľudí, ktorí majú iný názor, aby sa nesršala síra, tak ako včera som mal taký pocit ako keby bol jeden kolega triednym nepriateľom, lebo má iný názor.
Ja si myslím, že táto debata a parlament by mal byť o niečom inom. A aj keď má niekto iný názor, život ide ďalej a treba, keď sa možno stretneme, pozdraviť alebo naďalej rozvíjať kolegiálne vzťahy.
Rodina je základným prvkom spoločnosti, a preto by sme mali tento rodinný zväzok chrániť. S touto novelou prichádza riziko zvýšenej rozvodovosti. A možno najmä u mladých ľudí.
Chcel by som uviesť príklady. Dvaja mladí ľudia sa vezmú z lásky, plánujú potomstvo. No prídu prvé ťažkosti, nezhody, možno finančné problémy, možno problémy s bytovou otázkou, nezamestnanosť a podobne. A manželia si povedia, nezvládame situáciu, nebude nám to fungovať, poďme na notársky úrad a tam nás na počkanie rozvedú. A pôjdeme si každý svojou cestou, môžeme si budovať svoju kariéru. Tým sa manželstvo stane akoby podobným spotrebnému tovaru. Keď sa opotrebuje, alebo prestane sa nám páčiť, šup k notárovi a za pár minút sme znova voľní a slobodní. A keďže je to také jednoduché a rýchle, na Slovensku sa hovorí, príležitosť robí zlodeja, a ak by bol v platnosti predkladaný zákon, tak i dlhoročné manželstvá pri krízovom období možno stratia trpezlivosť a využijú zákonnú možnosť a v ten istý deň sa rozvedú. A na ďalší deň, keď vychladnú obom manželom hlavy, riešili by situáciu tým známym, my čo sme dlhšie roky v manželstve, poznáme to, že na ďalší deň môže prichádzať k manželskému udobrovaniu. A niekedy je to také najkrajšie, čo v manželstvách sa môže vyskytovať. A prichádzajú na to, že spravili včera chybu, že sa rozviedli, ale možno to udobrovanie už by bolo vlastne v rozvedenom manželstve. A tu je potom otázka, kde sú naše ľudské hodnoty, hodnoty rodiny a ako aj isté hodnoty spoločnosti? A kde je tá zodpovednosť? Samozrejme, zvyšovanie populácie a demografický vývoj spoločnosti, je pre nás veľmi dôležitý, a preto sa skôr zamyslíme nad tým, ako zlepšíme mladým ľuďom podmienky na ich rodinný život či spomenuté bytové problémy. Treba tu podporiť výstavbu obecných nájomných bytov alebo mestských. Ako vieme, že s bytovou otázkou sú stále problémy, a je problém, aby mladí ľudia mali možnosť samostatne bývať. Tu je naozaj potreba, aby štát podporoval výstavbu nájomných bytov. Alebo otázka nástupných miest pre mladých ľudí. Alebo im hľadať a dávať príležitosti, čo najviac pracovnej príležitosti, aby mohli byť zamestnaní.
V tejto našej rýchlej komerčnej počítačovej dobe nikto nenúti mladých, aby sa rýchlo sobášili, ako to bolo kedysi. Teraz žijú v spoločnej domácnosti niekedy aj dva, tri roky a skúšajú ako to v manželstve, ako by im to mohlo fungovať. A majú čas, si myslím, aby sa spoznali a aby si založili rodinu, alebo založili rodiny, a aby boli pripravení a pripravenejší na manželstvo. A tu si myslím, že by bola chyba, aby sme im takýmto spôsobom dali návod alebo aj dali možnosť k rýchlemu rozchodu a k rýchlemu rozvodu.
Návrh, ako ho vnímam ja, je dehonestácia rodiny a jej postavenia v spoločnosti. Táto novela sleduje len určitú skupinu ľudí, ktorí môžu, môžu, hovorím, znevažovať dôstojnosť a poslanie inštitúcie manželstva. Tí možno vnímajú rodinu ako akúsi záťaž a možno prekážku v pracovnom nasadení a v kariérnom raste. Keď to prestane fungovať, jednoducho prídu k notárovi a je to rýchle a bezbolestné. Táto skupina to možno zvládne bez väčších problémov. Ale existujú a existuje veľká skupina ľudí, ktorí vyznávajú hodnoty rodiny, no možno niektorí by sa nechali zviesť myšlienkou rýchleho rozvodu. To mi vlastne naštrbila viera, bola by naštrbená viera k rodine, k výchove potomstva, k zodpovednosti, k sebe samému, ako i k spoločnosti.
Taktiež tým vznikajú rôzne riziká z takého urýchleného jednania a rýchleho rozvodu, najmä ak si mladí ľudia a manželia vezmú pôžičky, úvery, hypotéky a skrátka sa zadlžia. Vtedy možno s určitosťou povedať, že zaťažia rodiny oboch mladých manželov. Hrozia sankcie pri splácaní, exekútori. Skrátka, finančné a ekonomické, ba aj existenčné problémy. Taktiež sociálne napätie medzi rodinami. Tomuto všetkému je lepšie sa dopredu vyhnúť, ako potom riešiť takéto obrovské dopady a problémy tejto rodiny.
Návrh uvedeného zákona zamieňa poradie priorít a dôležitosti tak pre jednotlivca, ako aj pre štát. Prvoradý záujem štátu je posilňovať fungovanie rodiny, teda aj tam by mala byť zameraná legislatívna aktivita.
Novela vychádza zo štatistík v roku 2010, keď bolo rozvedených dvanásťtisíc pätnásť, čo je asi 40 % z uzavretých manželstiev. A tento fakt svedčí o tom, aké veľké percento vstupuje do manželstva, ktoré je slobodné, dobrovoľné, aké veľké percento je nepripravených ľudí vstúpiť do manželstva.
Novela argumentuje slobodou a súkromím aj pri rozchode. Tak ako nemuseli byť vždy okolnosti domyslené pri vstupe do manželstva, takto môžu byť aj pri rozchode. A preto je namieste, aby uvedený krok pomohol riešiť aj niekto tretí. A ten niekto tretí je štát. Zvlášť, keď rozpad manželstva má vplyv aj na deti. Keďže je pre štát životne dôležité, aby fungovala normálna rodina, lebo vytvára najlepšie zázemie pre rast a vývoj detí a tým aj reprodukcie spoločnosti, musí mať nástroje na určité vyžadovanie zodpovednosti od manželov. Tak voči sebe navzájom, voči deťom ako aj voči ostatnej spoločnosti. Považujem za dôležité skôr sa zamerať na zlepšenie prípravy vstupu do manželstva, presnejšie, vyjadrenie povinnosti a postupov v súdnom rozvodovom konaní tak, aby veci nekomplikovali, ale vyžadovali určitú zodpovednosť od manželov.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.6.2012 15:06 - 15:07 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Galis hovoril naozaj zo skúseností. On ich má strašne veľa vo svojom športovom živote. Treba sa naozaj nad tým zamyslieť, lebo máme tu veľa športov a reprezentantov, ktorí nás reprezentovali veľmi kvalitne na súťažiach, či sú to už majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy, Liga majstrov, UEFA, Fedcup, iné mnohé klubové súťaže, kde nás naozaj výborne reprezentovali športovci. Je preto potrebné zvážiť a naozaj sa poradiť so širokou športovou rodinou, neurobiť unáhlené kroky, aby sme si nerozvadili športovú rodinu, tak ako prišlo k rozvadeniu našej zdravotníckej rodiny. Ak spravíme neuvážené kroky, chceme si rozbiť celú spoločnosť? Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2012 20:10 - 20:12 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Hlina, vy vaším vystúpením dokážete pobaviť a zaujať. To ako v tom dobrom slova zmysle. Ale tým, akým, k akému rozhodnutiu ste dnes, dnes prišli, tak to nie je zodpovedné. To si myslím ja. Buď som za niečo, alebo som proti niečomu. Je najhoršia situácia, keď svoju hlavu použijete tak, ako niekedy pštros, že ja nič, ja muzikant.
Ja si myslím, že teraz je ten zlom, že buď chceme pokračovať v nejakej nastúpenej ceste, a nehovorím, že to bolo šťastné, všetky riešenia, politici nás dostali do tejto situácie. Aj nezodpovedné štáty, ktoré sú. My vieme, ktoré sú to. Hlavne tie južanské. Tie spomínané deti, ktoré sa nenarodili, a rodinné prídavky, ktoré sa brali. My sme to nezavinili, ale my musíme tu zodpovednosť zobrať na svoje plecia. A ak to nevyriešime my, my sa nemôžeme vyhovárať na svoje deti, budúcnosť, ako pre ne sme chceli to najlepšie, ale my sa musíme rozhodnúť, aby sme to najlepšie a tú nejakú cestu, ktorú chceme nastúpiť, veď zažili sme všelijaké situácie. Boli totality, boli, boli demokracie, ktoré sa len nazývali, a demokraciami neboli, ale my keď chceme tú demokraciu a zodpovednosť zobrať na svoje plecia, tak sa musíme rozhodnúť. A robme tak, aby sme urobili zodpovedne.
A ja si myslím, že aj tie štáty, ani Nemecko, ani Francúzsko nechce rozdávať len tak nikomu nič zadarmo. Ale ak sa nebudeme držať takých štátov, ktoré sú vyspelé, a s nimi spolupracovať, tak dopadneme zle.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2012 18:14 - 18:15 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa chcem dotknúť jednej pasáže, kde kolega Osuský spomínal štáty, ktoré tu investovali a majú tu svoje firmy, či už spomínaný U. S. STEEL, Volkswagen, Peugeot. A my sme radi, že máme takéto firmy tu a že naši ľudia, ktorí sú šikovní, svojou šikovnosťou, naozaj, aj lacnou pracovnou silou, to bola pravda. Ale ďalšia pravda, ktorá nebola vypovedaná a ktorú si dovolím povedať, pripomenúť, že tie firmy, ktoré ešte očakávame, aby sem prišli, tak musí byť politická stabilita. A ak nebude u nás politická stabilita, tak tie firmy už do nášho štátu nemusia prísť. A my sa musíme o to snažiť. A ak je nejaká politická stabilita a záruka, tak určite to je strana SMER - sociálna demokracia. A to, že sme my teraz pri vláde, to bolo aj vašou vinou, že ste si rozbili vládu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2012 10:33 - 10:35 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pôvodne som nechcel vystúpiť, ale na záver ma svojím pohľadom pán poslanec Sulík akosi vyprovokoval, aby som sa zapojil do debaty. Pán kolega Sulík nám tu svojím odborným výkladom skritizoval Európsku úniu, eurozónu, euroval, Európsky mechanizmus pre stabilitu a, samozrejme, aj vládu Roberta Fica. Ja nie som ekonóm, ani finančný odborník, ale mám istú skúsenosť z nedávnej minulosti s návrhom pána poslanca Sulíka, keď nám navrhol matematický vzorec, kde sme mali vypočítavať platy poslancov v Národnej rade s tým, že sme si ich mali znížiť. A ten vzorec dopadol tak, že v podstate za nejakých päť-šesť mesiacov sme mali zvýšenie platu o skoro 600 eur. Tak ja neviem, či tá jeho finančná analýza aj dnes je tá správna, lebo naozaj, musím o tom pochybovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2012 12:48 - 12:49 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ja chcem, pán kolega, zareagovať na spomínanú Gorilu. Ja nie som v politike dlho, ale tie vedomosti, čo mám, tak v Gorile sú hlavne zainteresovaní vaši bývalí koaliční partneri, ktorí za druhej Dzurindovej vlády rozkrádali štátny majetok, SPP, elektrárne a vy ste o tejto kauze vedeli už dlhšiu dobu, len ste to zatajovali. Čo ste vtedy toho svojho koaličného partnera neobviňovali? Túto kauzu nemajú za sebou strana SMER, ale vaši bývalí koaliční, ktorých ste podporovali, a boli ste ticho vtedy ako voš pod chrastou, a to nie je naozaj z vašej strany seriózne teraz kritizovať a vyťahovať takéto kauzy proti strane SMER - sociálna demokracia. Takže ak chce byť k vám nejakým spôsobom spravodlivý, spravodlivý náhľad na vás, tak týmto to krivíte celé a plus musím ešte povedať to, že tiež ten nepopísaný papier už nie ste ani vy. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2012 12:15 - 12:17 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Chcel by som nadviazať na pána kolegu Petráka, ktorý v prvej etape svojej rozpravy hovoril o verejnej správe a samospráve. Keďže už tri volebné obdobia pracujem v samospráve, tak som veľmi rád, že vláda našla odvahu a ide vytvárať novú štruktúru orgánov štátnej správy. Je to, bolo to veľmi potrebné a som aj veľmi rád, že bude jednotný štátny úrad, ktorý by mal zjednodušiť prístup občan - úrad. Aby naozaj, ak ide občan vybavovať niečo, aby vybavil svoju záležitosť pri jednotnom obslužnom mieste. Je to veľká pomoc pre obyčajných ľudí, ale aj pre bežných, aby si to náhodou politická strana Obyčajní ľudia nevzali na seba. Naozaj je to veľká pomoc a ešte by som spomenul spoločné obecné úradovne, ktoré podporuje vláda, aby boli vytvárané, je to tiež veľká pomoc pre samosprávu , pre obce, kde jeden odborník, dvaja budú môcť pomôcť odborne pre 20 - 30 obcí. A tiež je potrebné spomenúť, že je to vynikajúca vec, keď bude komplexný audit verejnej správy urobený. Pomôže to veľmi samospráve, lebo na samosprávu bolo prenesených nejakých 4,5 tisíca kompetencií, ale jedna tretina bez finančných zdrojov a tiež je vynikajúce, keď poradný orgán, ktorý chce vytvoriť vláda, že budú môcť tam mať zastúpenie aj ľudia zo samosprávy. To je naozaj nový pohľad na riešenie samosprávy. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2012 10:43 - 10:45 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Škripek, vo vládnom programe sú načrtnuté piliere, na ktorých bude chcieť táto vláda stavať. A kritizuje sa už dopredu, že nič neurobila, nerobí. Veď ešte nemala ani čas. A určite aj táto rozprava, ktorá je veľmi široká, je braná na vedomie a určite ju posunie dopredu a určite si vezme tie nejaké dobré a kritické pripomienky, vezme na vedomie. Ale som presvedčený, že vláda Roberta Fica posunie dopredu vymožiteľnosť práva tak, ako žiadna iná doposiaľ. Som o tom presvedčený. Teraz je historický čas, ktorý vláda SMER-u môže presvedčiť ľudí o tom, že je tá správna vláda, ktorá bude aj pre ľudí robiť. Ak by ho premrhala, tak možno tá ďalšia šanca nepríde. Tak určite táto vláda ľudí nechce sklamať a nesklame. A ak ma niečo veľmi mrzí, tak to sú útoky do pána ministra Janka Richtera. Ja pevne verím, že to je človek na správnom mieste, najzodpovednejší človek, ktorý mohol sa stať ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Tento človek ešte nedostal ani príležitosť aby mohol ukázať národu, čo v ňom je, a už je kritizovaný za to, že sa ešte ani nič nepreukázalo, nedokázalo. A ak ma niečo mrzí, tak hlavne to, že tí ľudia, ktorí sú kresťansky založení a ho kritizujú. Nemyslím predrečníka, ale aj včerajšie vystúpenie jednej dámy. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2012 9:51 - 9:53 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, zaujala ma hlavne pasáž vo vašom vystúpení, kde ste spomínali, že by bolo potrebné, aby Rómovia mali svojich starostov. Ja, samozrejme, nemám nič proti tomu, ak sú zdatní a vedia túto prácu zvládnuť, ale hlavne z radov vašich kolegov v minulom období boli útoky na samosprávu, na starostov, ktorí nevedia čítať, písať a médiá hlavne išli do takých obcí, kde boli rómski starostovia, a ukazovali ich, ako nevedeli prečítať sľub, a dehonestovali vlastne celý starostovský početný zbor. Takže hlavne útoky vašich kolegov. A Rómom sa naozaj treba venovať. A ak sa nebudú v obciach starostovia alebo v mestách primátori starať o rómsku komunitu a nebudú im zabezpečovať, či už pomocou úradov prác na obecných službách alebo pri aktivačných, a nebudeme im dávať prácu, tým pádom ich máme aj troška pod kontrolou, tak by to bolo veľmi špatné a vždy záleží na tom, ktorá obec akým spôsobom sa s tou problematikou vysporiada. Ale je potrebné, aby sme od malého malinka deti učili chodiť do predškolských zariadení, kde majú vymoženosti, kde majú dotácie na stravu, a treba sa im venovať, aby sa naučili v týchto predškolských zariadeniach, naučili držať príbor, základné hygienické návyky a to je všetko, závisí, o tom, akí budeme aktívni my.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2012 16:52 - 17:08 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega Štefanec, vy ste spomínal zodpovednosť pri vládnutí vašej vlády. Nie je to tak dávno, takže si to pamätáme, akí ste boli zodpovední. Ako ste zodpovedne pristupovali napríklad v zdravotníctve, ako ste sľúbili sestrám navýšenie platov a že je rezerva a sestry kľudnou cestou si vybavili navýšenie. Lenže prišiel deň D, keď má byť navýšenie a, žiaľ, tie finančné zdroje neboli. Takisto neriešenie problémov lekárov, ktorí dlhodobo avizovali, že chcú rokovanie s pánom ministrom. Tak dlho sa to odkladalo, až prišlo k znefunkčneniu základnej zdravotnej starostlivosti. Len si na to spomeňte. Takisto ako zodpovedne ste pristupovali k znefunkčneniu daňovej správy. Veď to nie je tak dávno. Preboha, nemajte krátku pamäť a vyčítate teraz nám, čo sme ešte nič neurobili, ešte bol len predložený základný dokument a už vyčítate, že sme niečo neurobili. Ja pevne verím a som presvedčený, že urobíme oveľa viac ako vy za celé vládnutie vašich všetkých ostatných vlád. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis