Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.5.2013 o 11:34 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.5.2013 11:23 - 11:23 hod.

Béla Bugár
Pán predseda, ďakujem za slovo. No, nevieme posúdiť, či sú to len legislatívno-technické zmeny. Možno, že to zmení obsah. Ale takto to posúdiť? Môžte krútiť hlavou, pani poslankyňa, ale problém je v tom, že my to takto posúdiť nemôžme. To znamená, že ja navrhujem, aby sme o tomto teraz nehlasovali. Musíme sa pozrieť, či to mení obsah. Ak to mení obsah, tak to nie sú potom legislatívno-technické zmeny. (Potlesk v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.5.2013 11:34 - 11:35 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Pán predseda, ja vás chcem poprosiť, aby ste vyzvali pána poslanca Martvoňa, aby sa ospravedlnil pánovi poslancovi Osuskému. Viete, toto nie je normálne, že v parlamente bez povšimnutia či vedenie Národnej rady, alebo predsedajúci prejde bez toho, že by upozornil poslanca na to, že uráža iných a dokonca oveľa starších poslancov. On je na to neskúsený, mladý, aby takéto niečo mohol povedať - univerzitný šašo. Nehnevajte sa, kde sme sa dostali? (Dlhotrvajúci potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.4.2013 20:29 - 20:31 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Mihál, ja by som pridal ešte pár poznámok k tomu, čo ste povedali. Áno, bývalá vláda, vláda Ivety Radičovej, napríklad len protipovodňovými opatreniami vytvorila 1 400 pracovných miest. Súčasná vláda zrušila tento projekt. Zistila, že urobila chybu, spúšťa ho znova, ten istý projekt.
A chcel by som reagovať na to, čo ste povedali, že sme stále vyzývaní ako opozícia, aby sme predkladali návrhy. No, "úlohou opozície je byť veľmi kritický a nastavovať zrkadlo tomu, čo robí premiér a celá vláda", citoval som pána premiéra Fica, vtedy bol opozičný poslanec, z 19. 4. 2011 v TA3. Ale povedal napríklad o mesiac neskoršie, 16. 5.: "Oni vládnu, oni nesú zodpovednosť, my sme opozičná strana, ktorá má právo pomenovať veci."
A to hovorím len preto, lebo v kuse tu počúvame, že máme navrhovať riešenia. Vážení kolegovia, problém je v tom, že my ich navrhujeme. Môj kolega napríklad Laci Solymos vystúpil za klub a povedal, že my sme predložili 103 návrhov zákon, vy ste prijali len 2 kusy. Takisto sme predložili ako opozícia 326 pozmeňujúcich návrhov, vy ste skoro všetko odmietli, prijali ste len 23. Takže na rozdiel od vás, ktorí teda ste boli v opozícii a len ste kritizovali, my okrem kritiky, samozrejme, dávame aj návrhy, ale treba trošku počúvať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2013 16:10 - 16:12 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Matovič, vy ste ma nepochopili. Ak váš kolega predkladateľ hovorí, že poslanci nebudú opití v práci, to je zovšeobecnenie. Ja nehovorím o všetkých. To je zovšeobecnenie, ako keby ste tu mohli vidieť každý deň pár poslancov. Viete, ešte raz, ja som dosť dlho v politike a v parlamente, samozrejme, som zažil aj také situácie, že niektorí, povedzme, mali niečo pod čapicou, to áno. Ale zovšeobecňovať to? Nehnevajte sa, vy tu vytvárate takýto obraz o Národnej rade Slovenskej republiky. Hovoríte napríklad o tom, že poslanci majú nadpráva, poslanci sú nadľudia. To tvrdíte len vy. Nikto iný to netvrdí. A ja sa tak nesprávam a ja, dá sa povedať, každý víkend som niekde vonku a ja sa nesprávam ako nadčlovek. Viete čo by bolo fér od vás, hlavne od tých tzv. čistých ľudí? Keby ste normálne sa vyjadrili: „Áno, videl som poslanca, ten bol opitý.“ Toto urobte a pomôžete potom tomu, čo chcete takýmto zlým zákonom vytýčiť za cieľ. Ale viete, čo by som ja očakával? Ľuďom najviac, dá sa povedať, vadí to, že je nezamestnanosť, že majú zlé podmienky, čo sa týka zdravotníctva, sociálnych vecí. A o tomto som od vás zatiaľ nič nepočul. A nič takého od vás som nevidel. Skúste riešiť toto, a nie pseudoproblémy a, dá sa povedať, také návrhy zákonov, ktoré vám minimálne, povedzme, pomôžu nazbierať pár bodov. Len o tomto nemôže byť politika, to mi verte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2013 15:55 - 15:56 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, predkladateľ, viete, už dosť dlho počúvam, čo hovoríte.
Vyprosím si v mene všetkých poslancov, aby ste používali takú vetu, citujem: „Poslanci nebudú opití v práci.“ Ukážte mi poslanca, ktorý je opitý v práci.
Hovoríte o tom, že tá povesť je taká. No ale viete kto vytvára tú povesť? Vy, nikto iný, vy. (Potlesk.) Za dvadsaťtri rokov som videl pár poslancov, ktorí pili. Ale, ešte raz, aspoň povedzte, za ten rok od volieb koľko poslancov ste videli opitých. Jeden, dvaja, traja, dá sa to, samozrejme, ale takisto ste mohli vidieť v reláciách napríklad lekára, ktorý tiež nesmie piť a ktorého chytili, že bol opitý. A nikto nehovorí, že lekári pijú v práci. Len vy hovoríte a vaši ľudia hovoria, že poslanci pijú v práci. Možnože niektorí áno. Ale viete, čo vám radím? (Poradím vám.) Dajte zákaz, ste poslancom, citujem pána poslanca Kuffu, aj v noci nikto nesmie piť, a to ani na spoločenských akciách, ani doma, ani nikde. Keď toto dáte, ja to odsúhlasím. Aj tak to nedodrží nikto. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2013 15:40 - 15:42 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Kuffa, vy ste spomínali tu zákon, ktorý doobeda, samozrejme, bol odmietnutý, ktorý mal zabrániť rôznym, teda vážnym nehodám na lyžiarskych svahoch. Vy hovoríte, aby sme išli a vyskúšali, či sa dá celý deň, povedzme, na lyžiarskych svahoch nosiť prilbu. No ja si myslím, že stačilo by, keby ste išli napríklad do susedných krajín, či do Rakúska alebo aj ďalej do Talianska, kde to je povinné. Viete, prečo je to povinné? Opýtajte sa na to našich neurochirurgov, ktorí vám jednoznačne povedia, aké vážne poranenia mali len preto, lebo nemali hlavne deti, ale už ani dospelí prilby. Tá prilba chráni život toho dotyčného. Minule ukazovali v televízii napríklad vážnu nehodu, prilba bola rozbitá a tomu okrem otrasu mozgu sa nič nestalo. Lekári sami povedali, že keby nemal prilbu, tak dnes je mŕtvy. Takže sa nejedná o to, či bude euro alebo do 50 eur pokuta, ale jedná sa o to, či nás to nebude stáť oveľa viac, takého človeka udržiavať len pri živote a čo to bude stáť rodičov, ktorí radšej obetujú, povedzme, dieťa, zdravie dieťaťa len kvôli tomu, že nechcú dieťaťu, povedzme, kúpiť prilbu. Ja mám priateľov, ktorí sa každý rok dvakrát, trikrát chodia lyžovať aj s deťmi a aj ten dotyčný 50-ročný, skoro môj rovesník, dá si prilbu a celý deň je v prilbe a nič mu nie je, ale dodnes je zdravý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2013 14:07 - 14:08 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja absolútne súhlasím s pánom poslancom Přidalom. Je to populistický návrh, ktorý rieši len určitý segment. Pán poslanec, ja som dosť dlho v parlamente a, samozrejme, v každom volebnom období sa nájde jeden alebo dvaja, ktorí poprípade sú pod vplyvom alkoholu, vždy, ale väčšina nie.
A problém je v tom, preto hovorím a tvrdím, že to je populistický návrh, lebo napríklad si neuvedomujete jednu vec, a to, že obraz parlamentu tvoria poslanci. Ale to nie je len o alkohole. To je napríklad aj o tom, že niekto tu rozdáva banány a tým pádom jednoznačne poslancov ako keby dal do košiara, že všetci sú gorily. Toto je obraz parlamentu, lebo sú tu poslanci, ktorí len populistickým spôsobom zneužívajú témy. Takisto môžeme alebo môžete, lebo ja to nikdy neurobím, povedať, že zákonom zakážme, aby poslanci nosili topánky, lebo sú tu medzi nami aj takí, ktorí napríklad topánky používajú na to, aby vyjadrili svoj nesúhlas, a, povedzme, s tým búchajú. A je to normálne?
Takže, prepáčte, ale ja musím súhlasiť s pánom poslancom Přidalom, že v žiadnom prípade takýto návrh podporiť nemôžem ani ja, nemôže ani klub strany MOST – HÍD.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.2.2013 13:54 - 13:55 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani podpredsedníčka. Musím povedať, že toto je hanba, čo tu stvárajú poslanci za SMER, ale hlavne pán predseda Národnej rady, lebo sa boja ešte aj faktických poznámok, radšej vystúpi ešte pred normálnym otvorením tejto záležitosti.
A čo je, čo je ešte horšie, namiesto toho, aby sme tu počuli argumenty, tak sme počuli osobné invektívy, či na pána Čentéša, alebo na opozíciu. Ja si myslím, že táto schôdza nie je o tom. Táto schôdza je práve o tom, aby sme tie údaje, ktoré máme jednak v rozhodnutí Ústavného súdu, aby sme tam predostreli, aby sme o tom diskutovali. Útočiť na niekoho, to je veľmi, veľmi jednoduché. A utiecť, to je zas zbabelé. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.2.2013 16:22 - 16:22 hod.

Béla Bugár
Ďakujem, pán predseda. Ono o mojom návrhu netreba hlasovať. V mene troch poslaneckých klubov žiadam, aby ste zvolali ihneď poslanecké grémium, SDKÚ - DS, KDH a MOST - HÍD.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.2.2013 11:54 - 11:56 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Ja si myslím, že pani poslankyňa krásne vystihla tie problémy, ktoré opozícia s týmto návrhom na skrátené legislatívne konanie má. Ja tiež sa pýtam, aké sú dôvody? To, čo pomenoval pán podpredseda vlády Kaliňák, že zrýchliť konanie, čo sa týka verejné obstarávania, no to sme vedeli aj vtedy, keď sme začali rokovať v prvom čítaní o tomto návrhu, teda o návrhu zákona o verejnom obstarávaní.
Takisto zlepšiť čerpanie eurofondov? A to sme nevedeli doteraz? Vláda to zistila len teraz? To znamená, že ja, prepáčte, môžem povedať, že toto je bordel! Však máme v druhom čítaní posunutý zákon o verejnom obstarávaní a teraz rýchlo z toho, teda veľmi rýchlo pán podpredseda alebo vláda cez pána podpredsedu vyberá z toho niektoré časti. A, samozrejme, zákon má platiť od 18. februára.
Chcem sa opýtať, pán podpredseda vlády, či to máte zaistené aj u pána prezidenta. Či pán prezident dostal príkaz to podpísať pred 18. februárom, lebo pán prezident má na to 15 dní?
To, že príkaz, tá časť poslaneckej, poslaneckej snemovne, ktorá má 83-ku, teda poslanci SMER-u takýto príkaz majú, tomu ja rozumiem, samozrejme, toto je politika.
Ale prepáčte, žiadne dôvody na skrátené legislatívne konanie nie sú, naviac vtedy, keď už takýto zákon, dá sa povedať s tými istými paragrafmi, je v druhom čítaní.
Skryt prepis