Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.5.2013 o 10:15 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 14:53 - 14:55 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda vlády, to, že ste arogantný, to už každý vie na Slovensku. Ale vyprosím si, aby ste obviňovali opozíciu s tým, že šaškuje.
Viete, ja si pamätám, keď som viedol rokovania Národnej rady, ako ste kričali, ako ste kričali a vyrušovali a skákali ste do reči. Dobre, ja som to vtedy povedal, že ste oveľa mladší, no tak dobre, tak sa naučíte. Nenaučili ste sa.
Ja viem, že najväčšia obrana je útok. Ale prepáčte, pán podpredseda vlády, dnes nerokujeme ani o pánovi poslancovi Novotnom, ani o pánovi poslancovi Uhliarikovi. Rokujeme o tom, že pani ministerka ako manažérka jedného ministerstva nezvládla minimálne tender. Vy ste tu spomínali, že vám chýba nejaká obsahová, morálna úroveň návrhu.
Nestačí vám to, že päť dní pre 1,5 mil. občanov, keby to bolo potrebné, lebo neviažme to na jeden tento konkrétny prípad, neviažme to, ale hovorme o tom, že pre 1,5 mil. občanov Slovenskej republiky dva vrtuľníky chýbali päť dní. Mohla sa stať hocijaká havária. Toto nie je zodpovednosť?
Ale keď chcete, môžme hovoriť o iných obsahových formách alebo záležitostiach. Pani ministerka sľubovala, že bude znižovať dlh nemocníc. Dnešná tlač píše o tom, že ako najväčšie nemocnice povedzme plytvajú peniazmi. V štátnom rozpočte "vybojovala". Nevybojovala nič, čo sa týka napríklad platby štátu do zdravotného poistenia. Je menšia. A nehovoriac o platoch sestričiek. Vy tu môžte hovoriť rôzne štatistické údaje. Opýtajte sa, sestričky prečo protestovali? Vy si myslíte, že je to v poriadku? Ja si nemyslím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2013 21:27 - 21:29 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Mikloš, bolo by to perfektné, keby tu sedel aj z druhej strany minimálne pán premiér, alebo keby aj kolegovia z vlády a z vládnej moci nejak argumentovali, lebo to, čo ste povedali, to sú odborné veci a ja si myslím, že ťažko by to vedeli vyvrátiť.
Pán premiér včera tu kritizoval napríklad privatizáciu SPP, hovoril, že ako zle. No ale že sme získali, ako štát získal niekoľko miliárd eur a že ročne niekoľko sto miliónov eur z dividend, to už, to už, samozrejme, nejak zamlčal. Zamlčal aj to, že jeho rozhodnutím štát získa, samozrejme, len obrovské dlhy, čo sa týka SPP.
Viete, ale problém náš je v niečom inom. Keď občan, volič počuje dividenda, ani nevie, čo to je. Ani nemusí, nežije z politiky. Väčšina občanov možnože, možnože ani päťstoeurovú bankovku nevidela, a počuje tu lietať - taká miliarda, toľko sto miliónov eur. Občan verí tomu, že tu je niekto, kto bude garantovať cenu plynu. No a my musíme povedať, že nič negarantuje pán premiér. Nič. Vie garantovať len dve veci: jedna je zisk pre finančné skupiny a druhá garancia je smerom na to, že aj nabudúce sa bude volať Fico.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2013 17:44 - 17:45 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Vážený pán poslanec Hrušovský, dovoľ, aby som sa vyjadril len k tej prvej časti tvojho vystúpenia a zároveň, aby som sa poďakoval za tú výzvu, aby, aby sme si uvedomili tú našu zodpovednosť.
Vážení kolegovia, pardon, kolegyne, kolegovia, berme vážne tieto slová pána, pána poslanca. Viete, ak sa pozriete na to, čo sa stalo včera a ešte aj dnes to pokračovanie, no tak, aký príklad my dávame voličom? Národná rada, najvyššia inštitúcia, zákonodarná? Kde je zodpovednosť jednotlivých poslancov? Ako prispievame k tomu, že narastá napätie? Ale nielen tu, už aj vonku, to znamená, že medzi občanmi.
Včera ma chytil jeden, ja neviem, ako sa sem dostal, ale jeden občan Slovenskej republiky, a hovoril, že áno, treba vyvolať nejakú veľkú demonštráciu a musí tiecť krv na uliciach. Prepáčte, ja som sa zľakol. Kde sme sa my dostali? Takže bol by som rád, keby ani z jednej, ani z druhej strany, aby ani verbálne, ani iné útoky, aby neboli. Keď máme iný názor na iného poslanca, v poriadku. Nemusíme ho urážať, nemusíme ho verbálne atakovať. Ale toto je zodpovednosť každého poslanca, ktorý tu sedí, poslankyne spomínať nebudem, každého poslanca. Uvedomme si túto zodpovednosť! To napätia narastá aj preto, lebo my k tomu prispievame. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2013 16:54 - 16:56 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Je mi ľúto, že takto musíme rokovať v tejto závažnej veci. Aj to, čo pred chvíľočkou povedal a predniesol pán kolega Sólymos, hovorí o tom, že celá transakcia je o ničom inom, len ako umožniť vyciciavanie SPP. Vieme, že približne zisk, plus-mínus, SPP je okolo 400 mil. ročne. To, čo hovoril pred chvíľočkou, svedčí ale o tom, že na dividendách ročne aj podľa akciovej zmluvy akcionárov chcú vytiahnuť ročne 800 mil. prvé tri roky a potom po 300. To znamená, že to sú 3 mld. eur.
Vážení poslanci a poslankyne SMER-u, ak začnete trošku rozmýšľať, tak okamžite zistíte, že z týchto peňazí, ako by ste mohli zlacniť plyn pre domácnosti, ako by ste mohli napríklad zlacniť aj cenu potravín a mohol by som takto pokračovať. Takže je to absolútne falošné, čo tu predviedol včera pán premiér Fico, ktorý hovoril o tom, že o nič iné sa nejedná, len o to, aby domácnosti mali lacný plyn. Je to obyčajné klamstvo.
Viete, o čo sa jedná? Akým spôsobom tieto dividendy môžu byť potom zužitkované pre niektoré veľmi blízke skupiny a samozrejme aj pre J&T. To je jedna vec.
Druhá vec, pán premiér sa priznal začiatkom tohto týždňa, že už ide rokovať s prvou firmou, ktorá chce lacnejší plyn. Tu sa nejedná o jednoduchých občanov. Keby sa o to jednalo, tak viete, že cielene každého viete podporiť, takého, ktorý to potrebuje. Aj vy beriete plyn a pritom máte niekoľkonásobne vyšší zárobok ako obyčajní ľudia, jednoduchí ľudia, ktorí potrebujú samozrejme takúto dotáciu. Takže aspoň neklamte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2013 17:22 - 17:24 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážení zbytok Národnej rady, prepáčte, ja som viedol veľmi veľakrát rokovanie Národnej rady, ale toto som ešte nezažil. Ak niektorí zo starších poslancov si pamätajú návrh na odvolanie pani premiérky Radičovej, pán Fico, neviem, snáď dvadsaťkrát ju označil za klamárku, ona tu vydržala. Toto je arogancia na entú. Nehnevajte sa... (Potlesk.)
Pán premiér hovorí, že nechápe dnešný návrh na jeho odvolanie. No samozrejme, že nechápe. Lebo chová sa ináč v opozícii a chová sa ináč, keď je premiérom. V opozícii mu vadili finančné skupiny a ako premiéra teraz ho riadi finančná skupina?!
Kritizoval túto chybnú privatizáciu. V poriadku, bolo by to, samozrejm, úprimné, keby konal tak, ako hovoril. Mohol to napraviť za tú istú cenu. Mohol odkúpiť SPP za tú istú cenu, za akú to strelil teraz finančnej skupine.
Hovorí o tom, že to je, terajšia schôdza je o cene plynu. Prepáčte, ale to je klamstvo. Keby chceli riešiť cenu plynu za menej, ako nás bude stáť ročne SPP týmto spôsobom, ako kúpil za menej, by mohol normálne adresne dotovať nízkopríjmové skupiny.
Páni poslanci, koľkí z vás dostávajú za tú istú cenu plyn ako povedzme nízkopríjmové skupiny? My to nepotrebujeme. Ale oni potrebujú takúto dotáciu. Takže netreba sa tu hrať na nejakého spasiteľa.
Toto je arogancia, čo robia, ja sa hanbím vôbec, že takého premiéra máme. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2013 19:04 - 19:06 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem. Absolútne súhlasím s pánom kolegom Hrušovským. Ja si myslím, že každý si musí uvedomiť to, že rokovať o záležitostiach tajných služieb je vždy chúlostivé. Trošku sa vyznám aj v rôznych hrách, ktoré boli kedysi v minulosti spúšťané, či napríklad aj proti, proti nášmu bývalému ministrovi.
Samozrejme, čakáme na dôsledné vyšetrenie tejto kauzy. Ja som čakal, že pán minister tu dnes povie, ako zabezpečí absolútne nestranné vyšetrovanie. Ja som to nepočul. A súhlasím aj s tým, čo povedal pán kolega Hrušovský, že je to, samozrejme, od tejto chvíle obrovská zodpovednosť pána premiéra, ktorý za to aj zodpovedá.
No ale musím povedať, že rozprava nabrala veľmi zlý smer. Škodí, samozrejme, a dehonestuje nielen Vojenské spravodajstvo alebo službu, ale škodí aj nám, Národnej rade.
Prepáčte, kolegovia, ale dnes poobede ja som mal možnosť sa dozvedieť napríklad, kto koho má za milenku, kto aký vzťah má so svojou dcérou. No prepáčte, ale my rokujeme o Vojenskej spravodajskej službe a nie o sexuálnej spravodajskej službe.
Takže, kolegovia, tí, ktorí vyzývate, či KDH, alebo aj ostatných, ostatné strany, aby teda sa pripojili k možnosti odvolať pána ministra Glváča, musíte si uvedomiť, že práve toto nechceme, aby ešte raz sa zopakovalo. To znamená, že toto škodí, samozrejme, nielen Národnej rade, nielen spravodajskej službe vojenskej, ale vôbec štátu. A toto my nechceme.
To znamená, že chceme dôsledné vyšetrenie tohto prípadu, tejto kauzy a, samozrejme, budeme žiadať, aby bol zodpovedný za to pán premiér.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.5.2013 10:33 - 10:35 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán poslanec Matovič, vy tu stále používate a citujete, že ako sa volá a čo to je za našu stranu, strana spolupráce. Vyzývate nás, aby, aby sme spolupracovali povedzme aj pri riešení tohto problému, a pritom - či vy alebo aj, aj kolega Lipšic - sami navrhujete bez toho, že by ste sa opýtali tých, ktorých sa pýta, že, ktorých sa to týka, že ako to riešiť. Vyzývate nás, že aby sme hlasovali za, lebo potom chceme asi týmto návrhom alebo takýmito návrhmi kampaňovať. Viete, kto robí povedzme kampaň a používa túto tému? To nie sme my. To nie sme my. My sme urobili to, čo má urobiť každý poslanec, kto má určité pochybnosti, nech sa obráti na Ústavný súd. Áno, bohužiaľ, Ústavný súd čaká, ja neviem na čo.
Hovoríte, že, alebo ste povedali, že musíme chrániť záujmy Slovenskej republiky. No ďakujem pekne za také chránenie záujmov Slovenskej republiky, keď takýmito zákonmi minimálne jednu časť občanov vyháňate, ktorí nič iné nerobia. Čoho sa bojíte? Čo? Ako bude škodiť občan Slovenskej republiky, ktorý si na základe povedzme aj hlúpeho zákona Orbánovho prijme nejaké povedzme štátne občianstvo Maďarskej republiky? Ako bude škodiť? Bude tu hádzať granáty? Alebo ja neviem, čo bude robiť?
Najväčší problém, viete, je v tom, že hovoríte, že to je kompromisné riešenie. Mali by sme pristúpiť na kompromis. Pán poslanec, musíte si uvedomiť jednu vec. Nikdy na taký kompromis nikto z nás nemôže pristúpiť, ktorý minimálne jednu časť občanov diskriminuje. Napríklad aj tak, že problémy ostatných vyriešime, ale týchto nie. Hovoríte, že bude tu Jobbik nejak kampaňovať. Nevyvolávajte hystériu, pán poslanec. Vy ste kampaňovali napríklad bilbordmi v Maďarsku. Bola hystéria? Nie. To vyvolávate len vy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.5.2013 10:15 - 10:17 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Matovič sa asi odhlásil. Pán poslanec Lipšic, viete, už dlhšiu dobu sme spolu poslancami, ja som vás mohol zažiť aj ako ministra vnútra. Musím povedať, že vy vždy horlivo bojujete proti všetkému, čo súvisí s Maďarmi. Takto ste nehlasovali napríklad, skoro ste zabránili vo vláde tomu, aby po prijatí zákona o používaní menšinových jazykov, aby dvojjazyčné označovania mohli byť samozrejme vyvesené. Nehlasovali ste za to uznesenie vlády napríklad.
Ale zaujímavé, že nikdy nespomínate to, že Slovenská republika tiež rozdávala veselo štátne občianstvo počas rozpadu Juhoslávie, počas vojny. Občanom, ktorí nemali genuine link, keď už teda takto používate slová. Viete, spomínate tu 19. storočie. Ja tiež mám problém s tým, ako a aký zákon prijala Orbánova vláda. Ale vy vo vlastnej hlave a niektorí vaši kolegovia máte 19. storočie, lebo rozmýšľate tak, že v Maďarsku vláda niečo prijme, puf, musíme jednu vystreliť Maďarom žijúcim na Slovensku, aby náhodou si nerozmysleli, že no možnože by sme to mohli využiť. Vy ich trestáte.
Najväčší problém je v tom, že - a zato som aj ja -, aby sme jednoznačne odkázali, že ak chcú nejaký zákon prijať a pre mňa je to absolútne jedno, či sú to Maďari, Česi, Rakúšania, hocikto, tak najprv s nami musia komunikovať. S tým, samozrejme, vždy budem súhlasiť. Ale nikdy nebudem súhlasiť s tým, aby hocijaký zákon hociktorému občanovi Slovenskej republiky zobral štátne občianstvo.
Musím ešte jednu vec povedať. Uvedomte si, že so základnými právami ľudskými sa nekšeftuje, lebo vy takto kšeftujete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2013 17:48 - 17:50 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán poslanec Sulík, musím povedať pár poznámok. Je pravda, že pravidlá musia byť dodržané, len problém je v tom, že určite, Richard, si zabudol na to, že aj ty si mal určité problémy, keď zrazu tvoj klub mal o štyroch poslancov menej. A to boli práve tí, ktorí potom s pánom Matovičom odišli, a pravidlá hneď nefungovali, lebo ste nemali dostatočný počet poslancov. Takže. A to isté sa ti stalo. Polovica tvojho klubu, skoro celá polovica odišla a zrazu chceš, aby to torzo malo také isté právo, a pritom nemá dostatok poslancov, dostatok hlasov. Takže sa nečuduj.
A čo sa týka tej kritiky, čo si naznačil, že povedzme pána Krnáča nevolili všetci, ja ti musím povedať, že určite za hlasovanie môjho klubu, poslancov za MOST - HÍD, určite môžem teda aj ruku pichnúť do ohňa, lebo hlasovali za pána Krnáča.
A keď hovoríme o tom, že voľby by mali byť verejné, práve preto, lebo ja si myslím, že niektorí hrajú tu falošnú hru. A nemyslím si, že sú to poslanci, ktorí sú v košiari Ľudovej platformy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2013 16:30 - 16:32 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Ja si myslím, že v tomto prípade platí, že opakovanie je matka múdrosti.
Verejná voľba. Zákon jednoznačne hovorí o verejnej voľbe. Toto je náš zákon, ktorý bol prijatý. A dokonca bol prijatý aj vami, páni poslanci zo SMER-u. Takže v tomto nič nedemokratické nie je. Vy ste toto potvrdili vtedy, keď sa o tom hlasovalo na začiatku tohto volebného obdobia.
To, že podaktorí sa boja a chcú, dá sa povedať, tajnú voľbu, to svedčí o tých hrách, o ktorých hovoril aj kolega Solymos. A nesúhlasím s tým, že poprípade poslanci, ktorí podali návrh na pána Žilinku, že by sa báli toho, že ich poslanci by nepodporili pána kandidáta, teda pána Žilinku. Ja si myslím, že ak niekto by mohol nepodporiť, to je časť jednak mimo SMER-u, ďalšia časť niektorých poslancov, korí sa vyhlasujú za opozíciu, a pritom medzitým hlasujú, hlasujú niekedy a dosť častokrát za návrhy SMER-u, ktoré, nedá sa povedať, že posilňujú demokraciu.
Takže v tomto prípade ja si myslím, že to nie je zaväzovanie. Zaväzovaním bolo, tí, ktorí si pamätajú ešte Mečiarovu éru, napríklad reverzy, ktoré museli podpisovať ich poslanci, napríklad aj pán poslanec Gavlieder, ktorého nakoniec niektorí starší poslanci si pamätajú, akým spôsobom bol z Národnej rady vyhodený.
Takže my nič iné nechceme, len jedno jediné: ak platí, že SMER sa nebojí kontroly, tak, nech sa páči, máte tu kandidáta, ktorý samozrejme bude kontrolovať. Ale ak sa bojíte, tak určite budete chcieť tajnú voľbu.
Skryt prepis