Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2013 o 10:00 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2014 15:09 - 15:11 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda Národnej rady, ak teda už hovoríme o uráne, tak, prepáčte, musím citovať zo 14. 12. 2012, keď pán minister váš Malatinský podpísal memorandum s materskou spoločnosťou, ktorá vykonáva geologický prieskum, o spolupráci. Takže vy môžete hocičo hovoriť, urán máte vy na hlave ako maslo. Viete, hovoríte o tom a vyjadrujete podporu, že policajtov vždy budete podporovať. To je len slovné vyjadrenie. Ja som osobne svedčil v prospech policajta, ktorého napadli občania. A ja som bol svedok toho. Takže treba skutky, a nie rečičky. Táto schôdza dnes nie je ani o policajtoch, nie je ani o Rómoch, ale je o arogancii vlády.
Hovoríte, že bola možnosť, pani ombudsmanka napríklad na výbore mohla vystúpiť. Vaša vláda nedovolila jej vystúpiť, ponížila ju. Vaši poslanci tu v Národnej rade nedovolili tú správu zaradiť, tak o čom hovoríte? Aspoň neklamte.
Viete, zas na druhej strane musím aj to povedať, že na rozdiel od pána ministra Kaliňáka dnes ste pochválili napríklad pána predsedu ľudskoprávneho výboru pána Chmela, že zvolil dobrý postup na výbore a tak ďalej. Včera váš stranícky podpredseda, podpredseda vlády a minister vnútra Kaliňák, ho dourážal. Dourážal človeka, ktorý urobil toľko pre Slovensko, že pán Kaliňák keď ešte bude ďalších sto rokov žiť, ani desatinu nestihne z toho. Takže sa hanbite za to.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2014 11:21 - 11:23 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Mičovský, veľakrát ste hovorili tak, dá sa povedať, všeobecne. Hovorili ste napríklad to, že je to neúcta k úradu ombudsmanky, že ktosi ju umlčal. Treba ale povedať, že ju umlčal nie ktosi, ale Robert Fico a vláda Roberta Fica.
Spomenuli ste napríklad Nitru a zároveň ste hovorili aj o tom, že nad našou krajinou sa stmieva. Viete, v čom je tu problém? Včera ste mohli počuť aj v tejto sále od pána ministra Kaliňáka alebo aj v jednej televíznej relácii, keď otvorene hovoril, že napríklad v Nitre tých páchateľov neonacistov oni nemohli hneď zaistiť, potrebovali 4 mesiace na to, aby polícia pripravila, dá sa povedať, dôkazový materiál, aby tí ľudia boli tvrdo potrestaní. Výsledok dnešný toho viete, aký je? Boli prepustení. To znamená, že tí, ktorých zbili, tí znovu sa musia báť. Dennodenne ich môžu vidieť, samozrejme, na uliciach a budú sa báť. Toto je výsledok, toto je to stmievanie sa nad našou krajinou, keď už teda vás môžem takto citovať, že minister vnútra klame, zavádza, nekoná štyri mesiace a potom rýchlo, rýchlo na základe aj mediálnych výstupov niečo urobí a, samozrejme, prokurátor na to povie, že to nestačí, a prepustí páchateľov, ktorí sú natočení na videokamerách. Existuje záznam a ani toto nestačí? Takže tá naša krajina, keď už teda znovu vás môžem takto chytiť za slovo, preto upadá, lebo máme takúto vládu a takého ministra vnútra.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2014 16:47 - 16:48 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Pollák, absolútne s vami súhlasím, že vyhotovenie obrazového aj zvukového záznamu je nutné. Chráni policajtov, samozrejme.
A to je zaujímavé, že na našom výbore pre ľudské práva a menšiny prezident Policajného zboru to aj sľúbil, však aj vy ste tam boli. No ale následne na to v jednej televíznej relácii pán minister povedal, že to nie je možné. Predsa ten policajt musí byť minimálne o meter vyšší, teda v tej výške, aby všetko mohol snímať.
Som rád, že ste to ukázali, že to nie je potrebné, lebo to nebude mať jeden policajt, ktorého vraj podľa ministra treba aj chrániť, ale to bude mať každý, alebo aspoň by mal mať. Dúfam, že toto bude v tom zákone.
S jednou vecou ale nesúhlasím. Prepáčte, že to takto hovorím, vy ste totiž tvrdili, že ak by takýto kamerový systém bol, tak by sme tu dnes nemali mimoriadnu schôdzu. Tú mimoriadnu schôdzu nemáme vyslovene kvôli tomu, že čo sa stalo alebo čo sa nestalo v Moldave nad Bodvou. Tú mimoriadnu schôdzu máme preto, lebo vláda, ale takisto aj minister vnútra odmietli pani ombudsmanku vypočuť. Arogantne sa správali voči jednej inštitúcii. Tá inštitúcia fakticky má kontrolovať dodržiavanie ľudských práv. To nie je o Rómoch. To je práve o arogancii vlády voči jednej inštitúcii, ktorá v každej demokratickej krajine musí mať veľmi pevné svoje miesto. O tomto je dnešná schôdza.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2014 15:24 - 15:26 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Pán minister, ste nepoučiteľný populista. Táto schôdza nie je o rómskej kriminalite. Ak niekto spácha kriminálny čin, polícia musí konať. Tak ako by mala konať v prípade neonacistov v Nitre.
Ale táto schôdza nie je ani o správe pani ombudsmanky. To, čo ste tu predviedli, to ste mali urobiť na vláde, ale tam ste ju arogantne odmietli.
Táto schôdza je o tom, že úrad ombudsmana alebo ombudsmanky kontroluje, chráni ľudské práva. A čo sú ľudské práva? Ľudské práva sú základným ústavným atribútom demokracie. Prečítajte si čl. 12 Ústavy Slovenskej republiky, hneď to pochopíte, možno. Práve ľudské práva a dodržiavanie ľudských práv nás chráni, všetkých nás, bez rozdielu na farbu, na národnosť, nás musí chrániť pred svojvôľou štátnych orgánov. Takto by ste mali konať aj vtedy, keď ste obvinili napríklad Hedvigu Malinovú.
Úrad ombudsmanky kontroluje dodržiavanie ľudských práv. Pán minister, vy ste inštitút, to znamená úrad ombudsmanky, fakticky ste odmietli, odmietli ste základné ľudské práva, odmietli ste to, čo nám môže spôsobiť, že v budúcnosti nebudeme o tom hovoriť, že či polícia koná proti Rómom, alebo proti neviem komu, ale či sa máme báť polície vôbec, či tu bude strach v tomto štáte. A ak kriminalitu spácha Róm, musíte proti nemu konať, ale ak kriminalitu spácha Neróm, takisto musíte proti nemu konať, o tom niet pochýb.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.12.2013 17:14 - 17:14 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ťažko, ťažko. (Povedané so smiechom a smiech v sále.) Ďakujem pekne, pán predseda. V mene poslancov... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Poprosím vás...

Bugár, Béla, poslanec NR SR
V mene poslancov strany MOST - HÍD chcem zablahoželať alebo povedať každému, aby sa snažil využiť tieto sviatky na bezstresový oddych a, samozrejme, prajem, aby ste do nového roka načerpali sily, aby sme načerpali aj určitú toleranciu voči sebe. A klub nevében mindekinek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2013 16:32 - 16:33 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Pán poslanec Duchoň, pán spravodajca, vy ste fakticky vyzdvihli "stabilitu" vašej vlády. Ja si myslím, že to je na škodu. Všimnite, si koľko vašich poslancov vás počúvalo. Keď hovoril pán minister, predkladal fakticky správu alebo návrh štátneho rozpočtu, dvaja ministri ho počúvali a 22 poslancov SMER-u. To sa nikdy, nikdy predtým nestalo, že vláda alebo vládna koalícia, alebo poslanci vlády by tu neboli do nohy, ja si to nespomínam a som už 23 rokov v politike, je to hanba. Ja som chcel reagovať na niečo iné, ale vzhľadom k tomu, že ste toto, toto povedali, ja si myslím, že slúži, minimálne by sme mali, mali si zapamätať túto aroganciu. Je pravda, že ste vo väčšine, je pravda, že máte 83 poslancov, ale je to neúcta k zákonu roka, že sedí tu ani nie štvrtina vašich poslancov. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2013 14:35 - 14:37 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Petrák, možnože vy máte iný slovník, ale my nejdeme na barikády, my ideme kľudným spôsobom protestovať proti tomu, čo ide robiť ministerstvo. Viete, vy ste tu začali hovoriť o nejakých rozdieloch, menšinové a povedzme slovenské školy, školy s vyučovacím jazykom slovenským, málotriedky, ale my hovoríme, že ak zrušíte čo i len jednu málotriedku, tak zrušíte, alebo minimálne ublížite duchu tej danej dediny. Tá daná dedina stratí jeden pevný pilier a bez toho, aby ste zabezpečili napríklad, ako hovoril kolega Érsek, bezpečný odvoz týchto detí povedzme aj do susedných dedín, ak je to tak, ako ste hovorili, že v okruhu pár kilometrov štyri takéto školy, ale aj na severe, nielen na juhu. Zas robíte rozdiely! Ak to nezabezpečíte, tak, samozrejme, to bude ďalšia záťaž pre rodičov týchto detí. Nesúhlasím s vami, hovoríte, že ministerstvo bude brať ohľad na demografický vývoj. Prepáčte, ak ministerstvo týmto zákonom stanoví normatív, ako môže brať ohľad? Poruší zákon? No nehnevajte sa, to ja si myslím, že nemôže ani pán minister, ale ani, ani vy. Takže to, toto je obyčajné sypanie popola, možnože nie na vašu hlavu, ale do oči tých, ktorých sa to týka. Takže nemusí, nemôže ministerstvo porušiť, porušiť normatívy.
Hovorili ste o jazykovej zdatnosti. Prepáčte, ako súvisí povedzme spôsob výučby, metodika výučby slovenského jazyka na školách menšinových so zrušením málotriedok? Miešate si pojmy s dojmami. Práve my hovoríme, že treba zaviesť takú metodiku, aby deti nemali problém dorozumievať sa po slovensky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2013 10:54 - 10:55 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, ja hneď na začiatku musím povedať, že ja sa nedotknem toho vášho návrhu, konkrétneho. Dotknem sa toho ale, čo ste povedali asi pred šiestimi minútami. Povedali ste jednu vetu, že "ak vám to nevadí, mne vadí", citujem vás, že "zvyšujeme plat". Pán poslanec, rokujeme o návrhu ako zmraziť platy ústavných činiteľov a mne ako Maďarovi je jasné, že zmraziť neznamená zvýšiť alebo zvyšovať. Takže, samozrejme, môžte mať rôzne návrhy, ale, prosím vás, populizmus, viem, že nemá žiadne brehy, je bezbrehý. Ale znovu ste dokázali, kde sa dá a akým spôsobom sa dá populisticky vyťažiť z jednej témy.
Prepáčte, pán poslanec, dnes rokujeme o tom, aby sme už ixtýkrát zmrazili platy ústavných činiteľov. A my to podporíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2013 13:50 - 13:51 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Fecko, ja som bol presvedčený, že vzhľadom k tomu, čo som tu videl minulý týždeň, podporím tento návrh. Ale po vašom vystúpení určite ho nepodporím. Viete prečo? Lebo zovšeobecňujete. Hovoríte o možnom nejakom referende, či chcete, vážení občania, aby poslanci boli opití. Pán poslanec, ja si to vyprosím. Nikdy som opitý nebol a moji kolegovia tiež nie. Samozrejme, môžte povedať, že trafená hus zagága. Ale čo sú to za rečičky? Hovoríte, že dehonestujeme Národnú radu. Buďte taký, teraz budem citovať pána, pána poslanca Hlinu, taký geroj, povedzte konkrétne, ktorí boli opití? Nech ich riešia ich vlastné kluby, predseda parlamentu, aby ľudia vedeli, kto sú. Vy zovšeobecňujete. A práve preto ste ma odhovorili od toho, aby som takýto návrh podporil.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2013 10:00 - 10:01 hod.

Béla Bugár Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Pán poslanec Poliačik, som zvedavý, ako dopadne tá vaša výzva. Ja za seba a za niektorých poslancov môžem povedať, že, poslancov klubu MOST - HÍD, že nad rámec zákona uverejňujeme naše majetkové nejaké pomery. Dokonca ja sa zúčastňujem už dávnejšie projektu politikaopen. Takže ja s tým problém nemám. Ale som zvedavý ešte aj na ďalšiu vec. Ako, ako odhalíme tých, ktorí, samozrejme, prepísali svoje majetky na svoje manželky. A nemám na mysli len pána Matoviča, je viac takýchto. Priznať to, čo nemáte, to je veľmi, veľmi jednoduché. Priznať to, čo ste ako, alebo to, čo niektorí zakryli, je oveľa, oveľa horšie a ani nie možné a odhaliť to je ešte horšie.
Skryt prepis