Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.9.2013 o 1:20 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.10.2013 14:03 - 14:04 hod.

Richard Sulík
Ďakujem pekne. No, celkom dobre, že som jediný s faktickými poznámkami. Tak pán Hlina, chcel by som vás poprosiť, že vo vašej reakcii by ste snemovni vysvetlili, na základe akého vznikla žaloba za 50 tisíc eur. Myslím si, že nebude to zaujímať len mňa.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2013 1:20 - 1:22 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Nuž, Igor, čo sa čuduješ, že predseda parlamentu zlyhal, keď sme predsedom parlamentu spravili kachličkára. Pán Paška je totálne neschopný predseda parlamentu a trúfam si to posúdiť. (Potlesk a pokrik v sále.) Nemá... (Skandovaný potlesk.) Pán Paška nemá pod kontrolou schôdzu, premiér mu prikazuje, čo má robiť, to je, to ja si tu nedokážem predstaviť. Premiér prikazuje predsedovi parlamentu, čo má kedy spraviť. Hlina mu skáče po hlave, nie je schopný si prečítať rokovací poriadok a dodržiavať ho. Tento predseda parlamentu je čistá hanba. (Potlesk a pokrik v sále.)
Pán Paška sa odbavuje na primitívnom dokazovaní si kto z koho a doťahovaní sa s poslancom Hlinom a chýba mu akýkoľvek nadhľad pre riadenie schôdzí. Tak nemusíme sa čudovať, že to potom takto vyzerá. Pán Paška, môžte sa hanbiť!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2013 0:59 - 1:00 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán Procházka, oplatilo sa počkať, ja milujem vaše prejavy a posledný takýto si pamätám v deň, kedy bola rozprava o Programovom vyhlásení vlády a vyslovení dôvery vláde a vy ste vystúpili ako jeden z posledných rečníkov, a to bol tiež veľmi pekný, krásny, dojímavý prejav a želali ste tejto vláde okrem šťastia aj zdravý úsudok, aj pokoru a aj úspech a šťastie. Žiaľ, to s tou pokorou a s tým zdravým úsudkom príliš nejako nevyšlo. Ale minimálne vás nemôže nikto podozrievať, že by ste naozaj tejto vláde neboli ochotní dať šancu.
No, všetci sme sa mohli presvedčiť, že Robert Fico a tá jeho kompánia spravila všetko pre to, aby aj posledné zbytky dôvery aj u ľudí, ktorí nie sú prvoplánovo podozrievaní, že tí budú vždy proti, tak aby jednoducho stratili u úplne všetkých súdnych ľudí posledné zbytky dôvery, toto je možnože jeden z tých veľmi smutných záverov dnešného večera.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2013 0:37 - 0:39 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pánovi, ktorý hovoril práve z balkónu, som venoval z môjho cenného dvojminútového času 30 sekúnd a rád by som mu odkázal, že či už Martin Poliačik, alebo ja osobne, my podáme otázky, ktoré stanovíte na hodinu otázok budúci štvrtok. Prosím vás pekne, spravte tak, doručte nám tieto otázky do utorka. Všetky otázky, ktoré podáte, tak my podáme ďalej a budú vláde posunuté. No a potom sa môžu poslanci, teda resp. premiér, pokiaľ nedostanú strach, tak sa môžu vyjadriť.
Mojich posledných 40 sekúnd by som rád venoval na to, ešte raz teda poďakovať sa tým, ktorí tu ostali, aj tým, ktorí mali faktické poznámky.
Chcem úplne na záver poprosiť a požiadať ľudí, aby tento boj so zlom nevzdávali. Chcem poprosiť a požiadať ľudí, nielen ktorí sú hore na balkóne, ale aj tí, ktorí sú online pripojení, dívajú sa na toto divadlo vďaka SMER-u, ktoré tu vzniklo, a tých, ktorí možno budú o tom čítať, alebo to niekedy vidieť, prosím vás, nevzdávajte tento boj so zlom. Je to len otázka času, pokiaľ sa nám ho podarí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.9.2013 0:24 - 0:29 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážená pani predsedajúca. Vážené dámy a páni, vážení hostia na balkóne, prajem dobré ráno alebo neskorú noc. Rozprava prebieha už druhý deň. Ja osobne som na nohách oddnes ráno 5.30, a preto len krátko chcem niečo povedať v tejto rozprave.
Myslím, že už boli povedané všetky argumenty a takisto všetky okolnosti spomenuté, ixkrát sa hlasovalo o tom, aby či už sa uzniesol výbor za napadnutie poslanca Jozefa Viskupiča, alebo schôdza prebiehala v normálnych hodinách, v normálnych hodinách, kedy sa rokuje o tak dôležitej veci, ixkrát sme zažili aroganciu SMER-u a takisto aj zbabelosť.
Myslím si, že, chcel by som teda ešte aj povedať, dvakrát som ja osobne vystúpil dnes, prvýkrát o šiestej ráno, druhýkrát asi o desiatej, tiež som k veci povedal, čo som považoval za potrebné. Myslím si, že už viac argumentov, ako bolo povedané, či už Danom Lipšicom, Ivanom Miklošom, ďalšími, už jednoducho nie je viac čo predniesť. Takisto neprecítim viac prejav ako pani Mezenská pred chvíľou. Preto nemá zmysel sa stále dokola a dokola opakovať.
Ale rád by som povedal, že počas tejto schôdze vyšli najavo dve veci:
1. Neuveriteľná zbabelosť poslancov SMER-u a obzvlášť Roberta Fica. (Potlesk.)
2. Slepá poslušnosť 83 kolesíkov.
Ja nechápem, som to už aj spomenul v tom mojom prejave dnes doobeda, nechápem, ako dospelý, súdny človek môže takto nechať zo seba robiť úbožiaka. Toto jednoducho ja nerozumiem, ale možnože to jedného dňa pochopím.
Takisto jedna vec, ktorá mňa potešila aj príjemne prekvapila, je to, že nie je všetkým občanom úplne jedno, čo sa tu v tomto parlamente deje. Našťastie nehovoria si všetci ľudia, že: "Všetci sú rovnakí a nás to nezaujíma, dajte mi pokoj!" Lebo to je, žiaľ, práve tá živná pôda pre ľudí, ako je Robert Fico. Sú tu aj ľudia, ktorým záleží na tom, ako budú žiť naše deti. Preto aj oceňujem to, že pol hodinu po polnoci je toľko ľudí na balkóne, a myslím si, že je to správne. Je to dobré. (Potlesk.) A dúfajme, že to tak ostane aj možno pri iných veciach, kedy pôjde o toľko, o koľko ide dnes.
Je mi úplne jasné, že kolesíkovia budú hlasovať tak, ako ukáže pani Laššáková, a pani Laššáková ukáže tak, ako jej povie veľký vodca. S tým dnes nespravíme nič. Ale ten, či už tá dnešná noc, alebo včerajšia noc nebola nadarmo. Myslím si, že sme veľa ľuďom otvorili oči, že takto to ďalej nejde. Nepôjde to možno zo dňa na deň, tá zmena. Ja osobne nie som zástanca revolúcie v štýle, teraz všetkých tu povešať na stromy, i keď, no, podaktorí by si to možno aj zaslúžili. Skôr som za to, že snažme sa o zmenu v rámci existujúcich pravidiel. Existujúce pravidlá sú napríklad voľby v marci 2016, ale aj skôr už budú nejaké voľby.
A preto si myslím, je dôležitá dnešná schôdza, a preto to nebol zmárnený čas. Preto, lebo si myslím, že sme dosť veľa ľuďom otvorili oči. Minimálne tým, ktorí sedia, ktorí sedia pri monitoroch a nechápavo sa dívajú na to, čo sa tu deje, a nechápu, prečo najmocnejší muž tejto krajiny zbabelo utiekol. Nechápu, prečo na Jofa Viskupiča, ktorý teda, veď povedzme si to úprimne, nie je Vladimír Kličko, sa štyria ožratí poslanci zo strany SMER vrhnú a idú ho tam pomaly hádzať cez balkón. Toto určite veľa ľuďom otvorilo oči, a preto nebol ten dnešný a včerajší večer márny.
Chcem na záver pozdraviť, ako som už aj vravel, občanov, ktorí došli bojovať za to, aby naše deti mali lepšiu budúcnosť, a takisto kolegov, ktorí tu vydržali. A myslím si, že tá skladba tých ľudí, ktorí tu ostali, hovorí veľmi veľa. Tak veľmi pekne vám ďakujem a možno nabudúce spolu opäť zabojujeme.
Ďakujem vám pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2013 23:47 - 23:49 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani Mezenská, veľmi pekne ste to povedali a úprimne bolo cítiť, že hovoríte to, čo si myslíte. My stojíme s vami, ale keď možno ja osobne by som to nevedel takto, takto povedať, ale držíme s vami.
Možnože je celkom symptomatické, že teraz druhý deň, čo sa tiahne táto schôdza a blíži sa polnoc, tak okrem dvoch poslancov SMER-u, ktorí zjavne tu majú úlohu strážiť, aby niečo nebolo prijaté všeobecným súhlasom (povedané so smiechom a smiech v sále), tak sú tu už len poslanci za Obyčajných ľudí a SaS. Všetci sme tu noví. Nikto z nás tu nie je dlhšie ako nejaké tri roky.
V podstate spomínam si na to, kedy som sa s Igorom Matovičom, ktorý tu sedí kúsok oproti mne, stretol prvýkrát pred tromi rokmi, štyrmi možno, a sme si teda nejak vraveli, že ideme to nejak skúsiť sa dostať do toho parlamentu a ukázať tým, ktorí tu už 20 rokov obsmŕdajú, že malo by sa to robiť inak.
Prvá vec, ktorá mňa tak prekvapila, bolo to, že politika je ťažký chlebíček. Ťažký chlebíček v zmysle, že človek môže vstúpiť do obrovského množstva nástražných pascí a nepríjemných situácií, a myslím si, že pomaly sa, pomaly sa učíme v tomto chodiť, a myslím si, že časom sem zavedieme nejakú, nejaké iné spôsoby, viacej slušnosti. A nie len to, že sú tu ľudia, ktorým ide o to, aby, aby sa len nejak predrdolili do ďalšieho volebného obdobia a zase mali 4 roky pokoj.
Takže, pani Mezenská, veľmi pekne vám ďakujem za váš prejav, myslím si, že bolo to v správny čas a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.9.2013 23:38 - 23:39 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcel by som pozdraviť kolegov hore na balkóne, dobrý večer prajem... (Reakcia hosťky z balkóna.) Dovolíte mi povedať... (Pokračovanie reakcie hosťky z balkóna: "Hanbite sa!")
Pani, dovolíte mi povedať, hore, hovorím k vám, mám ešte 40 sekúnd. Ja s vami vo väčšine súhlasím a v podstate aj preto sme tu, ale ja si myslím, že práve teraz, keď takmer všetci poslanci zo SMER-u zmizli, hovoríte k tým nesprávnym. Sú tu poslanci za SaS, za OĽaNO. Keď niekto v tomto parlamente niečo robí pre ľudí, tak sme to my, napriek všetkým našim chybám nikto z nás nekradne ani nerobíme žiadne nejaké podvody, hnusné podvody typy tunelovanie SPP. To robí SMER, prosím vás pekne, skúste to rozlíšiť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2013 11:53 - 11:54 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Zsolt Simon, súhlasím s tebou, to, čo si tu hovoril. Iba k jednej veci by som chcel uviesť na pravú mieru čísla. Vravel si, že bod Lanžhot zvýšil, že na bode Lanžhot boli zvýšené ceny z 29,80 na 102,70. Ja tiež nerozumiem, prečo to spravilo ÚRSO, prečo to spravilo práve teraz, ako to chcú vysvetliť. Je to z ničoho nič trojnásobné zvýšenie.
Áno, ale treba povedať, že bod, neviem, ako sa volá na východe, Užhorod alebo čo, má cenu aj mal cenu 142, sa mi zdá. Čiže ja teraz neviem presne, akú politiku sleduje ÚRSO, ale chápal by som alebo vnímal by som ako logické, keby ÚRSO povedalo, že dobre, chceme všade rovnaké, na všetkých vstupných bodoch chceme mať rovnaké ceny, na všetkých výstupných tiež chceme mať rovnaké ceny. Tým chcem povedať, že nerozumiem úplne tým súvislostiam, len chcel som na to upozorniť, že áno, tu bola cena trojnásobne zvýšená, avšak na východe je cena ešte vyššia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2013 11:21 - 11:22 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Po prvé, by som chcel ešte dodať, pán Šramko, to, že teda som ocenil vašu správu, samozrejme znamená, že aj klub SaS bude za ňu hlasovať.
A druhá vec je reakcia na rečníka. Ivan, ty si sa v úvode tvojej, tvojho prejavu, len, žiaľ uniklo mi to, a preto by som ťa chcel poprosiť, keby si mohol potom v reakcii zopakovať, vyjadril, že teda zaujmeš pozíciu alebo teda stanovisko k SPP večer niekedy. Tak možno keby si mohol potvrdiť, aj s ohľadom na to, čo pani Nachtmannová teraz práve vravela, a možno teda aj tam potom reagovať. My si to určite radi vypočujeme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2013 10:40 - 10:42 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za všetky faktické poznámky. Chcem reagovať iba na dve. Jednou vetičkou na Ivana Mikloša. Tak veď sám si vravel, že išlo tam z pohľadu štátneho rozpočtu o drobné, ako to bolo naozaj, zrejme, Ivan, vieš asi ty lepšie. Každopádne je to kauza, ktorá úplne zbytočne zanechala nepeknú pachuť.
Pán Kamenický, no, vravíte, že bavme sa o téme. Ja s vami súhlasím, bavme sa o téme, žiaľ, nebolo nám umožnené baviť sa o téme k odvolávaniu premiéra. Potom hovoríte teda, že zbytočne emotívne vystúpenie. Chcel by som len zopakovať, nič z toho nebolo mierené proti vám osobne. Vás vnímam ako slušného človeka, dúfam, že som vám teraz nenarobil problémy v strane SMER.
Ale teraz poďme k tým odborným veciam. Znižovanie deficitu, hovoríte, že vláda teda sa snaží nájsť nejakú na tom, na tej tenkej hrane, alebo ako to nazvať, tú správnu mieru medzi znižovaním deficitu a udržaním rastu. Dobre som vás pochopil, hej? A problém je, že keď chcete udržať rast výdavkami, tak znižovať deficit a udržať rast výdavkami, to je ako brzdiť a dávať plyn na aute súčasne. To jednoducho nemá žiaden zmysel, to je lepšie nerobiť vôbec nič. Preto treba to robiť sofistikovanejšie. Treba, áno, znižovať deficit, šetriť, možnože aj úradníkov nejakých prepustiť, a rast stimulovať nie výdavkovými opatreniami, nie fiškálnymi opatreniami, ale práve nevýdavkovými. Takými, kde napr. uľahčíte život podnikateľom. Máme na našej stránke stošesťdesiat opatrení, ktoré, väčšina z nich nestojí nič. Napríklad zrušenie povinných auditov nestojí nič. Ale ja vám garantujem, že päť tisíc firmám uľahčíte život. Zdravotná pracovná služba, to nestojí nič vládu, keď ju zruší. Uľahčíte tisícom podnikateľom život. Toto vaša vláda by robiť mala a nerobí.
Skryt prepis