Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2013 o 11:54 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 17:26 - 17:26 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán predseda, možno aj vám by prospel rovnaký meter. Keď je problém "drzá jak opica", v poriadku, ale potom nech je problém aj "bezcharakterné prasa", čo tu tiež odznelo. Ale, dobre, oboje je možno úroveň, ktorá by nemala byť.
Tak najprv, pán Číž, že teda nech si premyslím, či je, alebo pani ministerka zodpovedná. No ja vám to ešte raz vysvetlím. Kvôli tomu, jaký bol bordel v tej nemocnici, že Žaneta Masaryková hodinu dvadsať bez povšimnutia ležala na chodbe, za to si ja osobne nemyslím, že by mala byť pani ministerka zodpovedná. Ale za to, že výberové konanie meškalo, že nebolo spravené riadne, za to zodpovedná je, lebo to bol priamo jej podriadený. Čiže dúfam, že som vám to teraz vysvetlil.
Ten e-mail, páni, ktorý tu tak víťazoslávne vyťahujete, robte to ďalej, ale je to najmä váš, vo váš neprospech, skúste si to uvedomiť, my sme toto chceli oddialiť preto, aby bol dostatočný priestor pre tú hnusnú rozkrádačku SPP. Aby sa neprekrylo jedno druhým.
Ešte raz, vy máte toľko káuz v dvojtýždennom takte, že my nevieme, čomu sa skôr venovať, a preto sme to chceli oddialiť. Áno, ja sa k tomu, ja sa nehanbím, ja si myslím, aj tá rodina si to zaslúži, aby sa to riadne vydiskutovalo a aby to nebolo prekryté rozkrádačkami v SPP. Takže toľko na tému, na tému toho mailu.
No a teraz, pán Jarjabek, mňa teda teší, že vás veľmi trápi, či my tu budeme, nebudeme, a že ako máme prestať byť a akí máme byť, aby sme tu boli. Len, viete, keď tu nebudeme, keď ja nebudem v tomto parlamente nabudúce, no tak zrejme som neoslovil dosť voličov, aby ma volili, aby ma do tohto parlamentu dostali. To tak býva v živote, nebudem prvý ani posledný. Ale pre mňa sa svet nezrúti. Viete, ja nie som treťotriedny spevák, ktorý potrebuje tuná tú poslaneckú gážu, viete, no tak ako nebudem tu, pôjdem si zahrať hokej, zabehať, voľačo. Ja na to odkázaný nie som, pán Jarjabek, viete. Čiže, čiže buďte úplne kľudný.
Na úvod, á, na koniec by som chcel povedať, pani Mezenská, škoda, že tu nie je, plne s ňou súhlasím. Myslím si, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.10.2013 16:49 - 17:13 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dobrý deň prajem, dámy a páni, no, dovoľte aj mne povedať pár vecí k tejto, k tomuto odvolávaniu.
Vidím tu pána Rašiho, tak najprv teda, pán Raši, nebojte, už nebudem, už vás nebudeme chváliť, aby sme vám nenarobili problémy v SMER-e, nebudem vyzdvihovať vašu kultivovanosť, i keď musím povedať, trochu ma zaskočilo, že nemáte problém čítať z mailovej komunikácie, ktorá bola poslaná omylom. Bola poslaná omylom (ruch v sále), to sa stáva. (Potlesk.) Ako dobre, pre primitíva to je dôvod na nejaké hrozné pobavenie sa. Ale to sa stáva, že človek pošle niekedy komunikáciu omylom. No tak dokonalým sa to možnože nestáva. Nám sa to, aj mne sa to občas stalo, že som niečo poslal omylom.
Ľubo Galko v tejto komunikácii, ktorá bola omylom preposlaná, písal: "Počkajme chvíľku s touto kauzou, nech dobehne SPP."
Milí kolegovia zo SMER-u, ja nemôžem za to, že vy máte také množstvo káuz, že my ledva stíhame jednu za druhou tu spracovať. SPP bola krádež desaťročia, úplne s prehľadom, no tomu sa treba predsa povenovať. A nebudeme uberať pozornosť či jednej, alebo druhej kauze tým, že ich budeme komunikovať naraz.
Keď sa pôjdete spýtať vašich spin doktorov, ktorých teda aj v SMER-e máte, tak vám povedia, že, áno, takto to treba robiť. Takže k tomu, ja na tom maile vôbec nič nevidím, navyše teda pani ministerka sa aj hneď posnažila napísať blog, ktorý mal veľmi slušnú čítanosť.
Ale, áno, my sme si povedali, počkáme s tým, kým utíchne kauza SPP, lebo to považujeme za obrovskú krádež. No tak teraz sme si počkali, už je krátko pred VÚC voľbami, áno, uznávam, môže to budiť dojem, a zas chápem, treba odpútať od témy, treba protiobvinenia a tak ďalej. To všetko sú také tie metódy, ktoré človek časom už spozná, a chcem teda zopakovať návrh Ľuba Galka a týka sa to, samozrejme, celého nášho, celého nášho klubu, že my budeme určite súhlasiť s návrhom posunúť, prerušiť teraz rozpravu a dokončiť ju po VÚC voľbách, aby náhodou pán Uhliarik nemohol tu rozprávať o tom, že keby som bol ja županom v Nitrianskom kraji, tak by vrtuľníky v Bratislave určite boli. Tak aby toto nemohol pán Uhliarik rozprávať, tak my budeme súhlasiť s posunom.
No a teraz idem k samotnej, samotnej kauze. Prekvapuje ma, pani ministerka, že ste nevyužili príležitosť vyjadriť ľútosť nad tým, čo sa stalo, bez ohľadu na to, akú vinu na tom nesiete alebo nenesiete. Ľútosť je dobré vyjadriť. Ja som tak spravil, komunikoval som s bratom zosnulej a brat zosnulej bol zhodou okolností v čase nehody v aute so Zuzanou Mesárošovou. A bol teda aj účastník, on bol jeden z tých troch zranených. A to, čo on zažil, to je mimoriadne nepekné. A určite ja nepatrím ale k tým, ktorí teraz povedia, že zato, že niečo v zdravotníctve zlyhalo, má abdikovať ministerka. Toto ja netvrdím, pani Zvolenská, ani som to nikdy netvrdil, takisto ako si nemyslím, že Ľubo Galko mal odstupovať preto, lebo nejakí ľudia tam pod ním nedodržali zákon. Minister nemôže za to, neviem, koľko máte ľudí vy v rezorte, ale budú to stovky, možnože až tisíce, nemôžte predsa za každého jedného niekde tam lekára byť zodpovedná. To je úplne jasné.
Keby sme sa totiž bavili o tomto druhu politickej zodpovednosti, tak to by ste museli odstúpiť veľmi rýchlo preto, lebo to, to, čo sa stalo, je asi takéto:
Po prvé, najťažšie zranená pacientka bola prevezená do skalickej nemocnice ako jediná bez ošetrujúceho lekára. Tí, čo boli ľahšie zranení, tí ošetrujúceho lekára mali v sanitke, ona nie.
Po druhé, prečo teda ten vrtuľník, ktorý bol o 15.23 k dispozícii, tam nepriletel, keď mala silné krvácanie a hrudník zranený a tak ďalej? Druhá otázka, ktorú, dúfam, zodpovie Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Tretia otázka, a to vám najprv teraz prečítam, čo mi napísal, teda je to súčasť sťažnosti, ktorú podal brat zosnulej na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, píše: "Sestra prišla sanitkou bez lekára do nemocnice v Skalici v piatok 13. septembra o 15.35." To presne sedí s vašou správou. "V skalickej nemocnici strávila hodinu a 20 minút bez povšimnutia. Bola na chodbe nemocnice, kde sa na ňu pozerali jej syn a manžel, ako sa zvíja v bolestiach, bez poskytnutia akejkoľvek odbornej pomoci."
Toto píše priamy účastník tej nehody a toho ďalšieho šetrenia. To potvrdili aj ďalší svedkovia.
"Sestre bolo urobené len CT vyšetrenie, žiadna ďalšia starostlivosť jej poskytnutá nebola. Z vyjadrení zodpovedných osôb zo skalickej nemocnice je zrejmé, že sestru nechceli operovať, pretože na to nie sú dostatočne spôsobilí. Preto sa však pýtam, na čo čakali hodinu a 20 minút, než sa rozhodli, aby bola sestra prevezená do nemocnice v Bratislave?"
Za toto, ešte raz to chcem zopakovať, ja to považujem za zlyhanie, pokiaľ sa toto takto potvrdí, za zlyhanie lekárov, ale za toto ja osobne vás neviním, neviním, pani ministerka. To, čo si myslím, je vašou vinou a vaším zlyhaním, je to, že keď lekár, primár Dr. Horský sa o 16.55 rozhodol požiadať o vrtuľník, vrtuľník nebol, lebo ten v Nitre bol vyťažený, v Bratislave, Trenčíne nesmel vzlietnuť, najbližší bol v Žiline. Mimochodom, to ste pôvodne neuviedli do vašej správy, ale chcem veriť, že, skrátka, to bol len omyl. Takže vrtuľník nebol. Teraz počúvame, no veď ale, veď tak nakoniec vrtuľník bol, bol v Žiline. Máte tam na stole ťažko krvacujúcu ženu, za 10 minút dokáže takýto človek stratiť liter krvi, ako som už vo faktickej poznámke vravel aj pánovi Kaliňákovi, a ten let zo Žiliny je teda už len o dosť dlhší, a tým pádom preto aj musela byť zvolená sanitka. V čase, keď bolo požiadané o vrtuľník, pacientka mala ešte 73 minút života pred sebou.
A neviem, či tu teda ešte je pán Raši, on teda opakovane vravel, že to nesmieme spájať, výberové konanie so smrťou pacientky. Nie, súhlasím, nesmieme to spájať, ale výberové konanie musíme spojiť s tým, že nebol vrtuľník o 16.55. Mohlo sa stať, že vrtuľník, aj tie by boli vyťažené, áno, jasné, mohol byť, mohlo sa stať, že keby vrtuľníky boli, tak aj ten trenčiansky, aj ten bratislavský vyťažený bude a ešte aj ten nitriansky a ešte žilinský, ešte aj z Brna, všetky sú preč, okej, to je vis major.
Ale, pani Zvolenská, keď raz vaše ministerstvo povie, že chceme ich mať sedem, tak potom ich musíme mať sedem. A váš argument, že veď päť stačilo, lebo aj to bolo plne zabezpečené, to jednoducho, to vám, skrátka, nejaký spin doktor povedal, že, moja milá, toto budeš dokolečka opakovať jak verklík. Ale to jednoducho nie je pravda. Tým sa len zosmiešňujete, keď poviete, že stačilo päť.
Päť bolo preto, lebo na dvoch miestach nesúťažila iba jedna firma, súťažila ešte aj druhá firma, ktorá je pod vplyvom pána Kmotríka, k tomu prídem o chvíľku, tak tam boli dve firmy a jedna z nich nemala nejaký papier. Čo keby súťažili na všetkých siedmich miestach? Čo by ste potom spravili? By ste tvrdili aj nula je v poriadku?
Tu je, tu je vaše zlyhanie, že ste, skrátka, toto je, nedbanlivosť sa tomu hovorí. Vy ste mávli rukou, veď dobre, neni sedem, bude päť. Alebo ste o tom vôbec nevedeli, čo je, myslím si, potom pre vás rovnaká hanba. O takejto veci sa musí vedieť, keď je človek ministrom.
Čiže ja tam vidím úplne jasnú súvislosť. Nie medzi zlým alebo zbabraným výberovým konaním a smrťou pacientky. To nie. Ja vidím jasnú súvislosť medzi zbabraným výberovým konaním a tým, že vrtuľník nebol o 16.55! A prosím vás pekne, nevyťahujte, že ale on bol o 15.23. Lebo ja vám verím, že on bol o 15.23. Verím aj, že bol aj o 7.42, a verím, že možnože by bol aj teraz, ale nebol o 16.55 - a to boli rozhodujúce minúty pre Žanetu Masarykovú, na ktorú teda ešte aj v tej nemocnici, ako sme počuli, sa každý zvysoka vykašlal.
Pani poslankyňa Vaľová nás tu teda obvinila, že ako my môžme trýzniť, trýzniť rodinu, manžela a syna. No ja si myslím, keď sa teraz budeme tváriť, že to, to nesúvisí spolu a počkáme si na ten úrad, tak len to zametieme pod koberec. Ale čo si títo ľudia zaslúžia, je, že riadne sa pomenuje, kto je vinný na tomto celom. A, pani ministerka, vy ste síce neriadila výberové konanie, ale vy nesiete vinu za to, že toto výberové konanie nebolo správne, správne urobené.
Viackrát som tu počul, že no veď vy si nájdete vždy dôvod na odvolávanie, keby bola zasahovala do výberového konania, zase by ste ju odvolávali kvôli tomu. Áno, kebyže vy dôjdete na výberovú komisiu a poviete, v Bratislave a v Trenčíne chcem, aby vyhrala firma pána Kmotríka, tak určite by sme došli s návrhom na odvolanie. Ale keby ste spravili to, že si zavoláte deviateho poobede Martina Senčáka, osobne zodpovedného človeka za to, že toto bolo zbabrané, a k tomu hneď prídem, kebyže si jeho zavoláte, ktorý je nielen predsedom komisie, ale aj šéfom vášho úradu, tak mu poviete: "No tak, môj milý, ako je to s tými vrtuľníkmi? O dva dni končí licencia." Kebyže to spravíte, to nie je zasahovanie, že ovplyvňujete výsledky, to je to, že nakopete zadok vášmu podriadenému, keby vám on povedal: "No, viete, pani ministerka, tak, tak neboli nejaké papiere, tak my sme to dali o týždeň." Toto je vaše zlyhanie, za toto sa hanbíte! A za toto vás určite bude hrýzť svedomie, keď si spomeniete na manžela a syna a brata Žanety Masarykovej.
A teraz dôjdem k tomu výberovému konaniu, lebo tam je úplne jasný súvis, nech teda si pán Raši hovorí, že musíme čakať na vyšetrenie, a tiež si počkám na to vyšetrenie úradu, lebo, ako som už hovoril, zaujíma ma, prečo hodinu 20 meškala na chodbe bez povšimnutia, prečo bol prvý vrtuľník odmietnutý. Toto ma bude tiež zaujímať, áno.
Ale teraz, v tomto momente, ma zaujíma, kde bol vrtuľník o 16.55.
K samotnému výberovému konaniu by som chcel uviesť nasledovné. Vaši úradníci, teda komisia, ktorá to mala na starosti pod vedením Martina Senčáka, vyhlásili tender 2. mája. Ja si myslím, toto je v poriadku, je to viac ako 4 mesiace pred hraničným termínom, to by mohlo stačiť aj pre tých liknavcov na ministerstve. 2. mája teda že ideme zbierať údaje a bol daný termín na odovzdanie podkladov 3. júla; 3. júla boli všetky podklady na ministerstve. Nie je pravda, čo nám Martin Senčák pri poslaneckom prieskume povedal, že museli ste ďalších niekoľko dní čakať, dokým dorazia, lebo rozhodovala pečiatka. To nie je pravda. Priamo vo výberových podkladoch je napísané, 3. júla sa to musí nachádzať na ministerstve, a keď to príde čo len deň neskôr, tak to nebude zohľadnené. Nebolo. Teda neprišlo neskoro. 3. júla tam všetko bolo.
20 dní, neskutočných 20 dní trvalo cteným pánom z komisie, ktorých bolo presne päť okrem už spomínaného vedúceho úradu Martina Senčáka, to boli ďalší páni, ďalší štyria, Čislák, Mikloši, Kočiš. Mimochodom, by ma veľmi zaujímalo, prečo práve teraz náhodou on odstúpil, či to nesúvisí s nejakým jeho zlyhaním. A zástupca leteckého úradu Jandura. Títo piati páni sa teda po 20 dňoch stretli, že idú robiť teda tú komisiu. Tak tam si povedali, dobre, máme podklady, všetko formálne sedí. Povedali, že všetky podklady, ktoré došli, sú v poriadku, takže ideme si ústne vypočuť teraz tie firmy.
Ústne vypočuť firmy im trvalo 14 dní, dokým si zvolili ten termín a tie firmy vypočuli. 14 dní! Preboha, čo robili 14 dní?! Ale, dobre, povedzme si, zvolili také plážové tempo, veď kam sa budú ponáhľať. Ešte stále sme mali, prosím pekne, 6. august; 6. august bolo vyše mesiaca pred hraničným termínom, dobre, 14 dní.
Tam si spomenul zástupca leteckého úradu pán Jandura, no, bolo by dobré mať ešte nejaký jeden papier. Ja si myslím, že on si spomenul zle preto, lebo priamo v súťažných podkladoch sa píše, je to bod 3.4: "Na zabezpečenie sanitných a repatriačných letov letúnmi", a teraz trošku odbočím a by som rád vysvetlil, čo to je. Každá spoločnosť, ktorá chce poskytovať tieto záchranné vrtuľníkové lety, musí mať zazmluvnené lietadlo, teda letúna, aby som zostal pri jazyku úradníkov, musí mať zabezpečeného letúna preto, lebo približne v 5 % prípadoch sa ten, tá zranená osoba, ten pacient transportuje niekam ďalej alebo zo zahraničia priváža. Čiže každý musí mať takúto zmluvu. A bod 3.4 výberových podmienok hovorí: "Na zabezpečenie sanitných a repatriačných letov letúnmi žiadateľ predloží zmluvu s prevádzkovateľmi letúnov, ktoré spĺňajú požiadavky na prevádzku sanitných letov podľa predpisu OPS časť 1, ktoré spĺňajú požiadavku na prevádzku sanitných letov."
Ako zistíme, či niečo spĺňa požiadavku na prevádzku sanitných letov, nejaké lietadlo? No tak, že to má certifikát EMS. EMS je Emergency Medical Service. Znamená to, že v lietadle sa nachádza lôžko, že tam je dostatok priestoru na to, aby mohol ošetrujúci lekár sa dostať k pacientovi, že dvere sú dostatočne široké atď. Toto je to záhadné EMS.
Lietadlo jedného uchádzača, spoločnosti Air Transport Europe, toto EMS, teda to ich zazmluvnené lietadlo bolo spôsobilé na sanitné lety. A lietadlo toho druhého uchádzača, spoločnosti, ktorá patrí, ktorá je pod vplyvom pána Kmotríka, tak toto lietadlo to nemalo.
Komisia možnože zohľadnila aj tento fakt, bola každopádne veľmi zhovievavá, i keď ja tvrdím, mala vylúčiť toho druhého uchádzača preto, mala ho vylúčiť preto, lebo v bode 2 vašich, pani ministerka, vašich výberových podmienok, tak v bode 2 sa píše: "V prípade nepredloženia všetkých platných dokladov s uvedením požadovaných údajov podľa bodu 1 a 2 bude účastník z výberového konania vylúčený." To tam je čierne na bielom. Vaša komisia mala tohto uchádzača vylúčiť, a síce 6. augusta alebo ešte skôr, toho 23. júla, a nie to, že my budeme zhovievaví a nech si teda donesú ten papier, veď tak, veď to sú kamoši atď. Nevylúčili ho, dobre, dostal lehotu, nech dá papier.
Ešte stále bolo mesiac do skončenia. Ale tu sa už nedá odvolávať na zákonnú lehotu, že no veď oni majú teraz 30 dní na to, že to je ich lietadlo EMS schopné. Tak povedzme v prípade pána Kmotríka si to povedali, že je.
No a teraz došiel sám a čo spravila komisia za tú dobu? Komisia si dala pohov 34 dní. Čiže máme prvých 20 dní, kým sa vôbec raz stretli, ďalších 14 dní, kým teda došlo už k tomu vypočutiu ústnemu, a ďalších 34 dní, čo páni z komisie povedali, že tak na to teraz kašleme, veď musí dôjsť nejaký papier. A došiel deň, osudný deň 9. septembra.
Tento deň je podstatný preto, lebo už bolo len dva dni do konca licencie a aj najväčší liknavec na ministerstve musel pochopiť, že no tak už teraz je koniec srandy. Teraz si nemôže toto dovoliť človek, že tak o dva dni končí licencia a ja si dám termín o sedem dní.
Za túto jednu vec, bez ohľadu, čo by sa stalo ďalej, ste mali Martina Senčáka okamžite vykopnúť a potom by ste tu nemuseli teraz sedieť a cítiť sa strašne trápne, ako vaši ľudia zlyhali. Pani ministerka, o toto ide.
Jak si môže súdny človek, kde ide o ľudské životy, povedať 9. novembra, 9. septembra, dáme to o týždeň. To, že o dva týždne vyprší licencia, to, že tie lietadlá naozaj nemôžu vzlietnuť, ale to nás netrápi. (Potlesk.)
Len ja by som chcel vidieť, čo by ste spravili vy? Alebo povedzme nie vy, lebo tak vás budú poznať, že, preboha, Ježiš, to je ministerka, tak budú sa hrozne snažiť, ale niekto z vašich blízkych, váš utajený manžel, keby sa mu to stalo. Totiž toto, čo sa tu stalo, to nie je otázka toho, že mali sa lepšie učiť, nemuseli takto žiť. Mali si dávať pozor, nemali drogovať, neviem čo. Nie! Toto sa môže stať komukoľvek. Vy idete po ceste vaším autom, zrazu drc a nejaké tri hodiny ďalej ste mŕtva, keď ste nemuseli byť. Čo by ste potom povedali? Veď skúste sa vžiť do toho! Toto je ten hrozný cynizmus, ktorý tu vy predvádzate! Nehovoriac o tuná vašich parťákoch typu pán Kaliňák. Alebo čo tu stále dokola počúvam, že to sa nesmie spájať a Uhliarik v tamtej nemocnici urobil hento a hentaký a tuto Novotný v Košiciach urobil hento. Toto je to hrozné. Čo tu máte maslo na hlave vy osobne aj s Martinom Senčákom.
Takže došiel deň 9. 9., komisia si povedala, my ideme 9. 9. zasadať a ideme vyberať. Pred tým, jak dôjdem k týmto dvom chýbajúcim vrtuľníkom, tak... Odchádzate? Už nebudem taký zlý na vás.
Tak poďme sa pobaviť najprv o tých zvyšných piatich, lebo aj tým končila licencia 11. septembra. A teraz otázka do pléna. Tým zvyšným piatim vrtuľníkom, kedy bola vydaná licencia na pokračovanie? 10. septembra, deň pred skončením licencie, kde ide teda o to, že majú byť pohotovostné vrtuľníky 24 hodín k dispozícii, ja neviem čo všetko. Tak vedia, roky vedia, že licencia končí 11. 9. a obnovia ju - obnovia ju - 10. 9., deň pred koncom. To je strašné! A to sa bavíme o tých piatich, kde sa nič nestalo, kde to našťastie dobre dopadlo.
A teraz k tým dvom. Takže chýbal nejaký ten nominózny papier EMS, fajn. Komisia zasadne deviateho doobeda: "Chlapci, máme papier?" "Nemáme papier." "Dobre, o týždeň, odchod." Nikoho z nich netrklo brnknúť možnože do tej firmy pána Kmotríka a spýtať sa ho: "Chalani, no tak už čo je, čo je s tým papierom? Veď už to pošlite, už tu naťahujeme to jak žuvačku kvôli vám." Keby to bol niekto z tej komisie spravil, povedzme ten, kto je najviac zodpovedný za to, aby súťaž prebehla riadne, a teda síce Martin Senčák, tak by sa bol dozvedel, že: "Čo robíš, veď tam sme vám už ten papier poslali. Máte to na podateľni." Stačilo zbehnúť do podateľne alebo možnože hodinu počkať a papier by bol býval. Navyše, ako teda mne vyplynulo z poslaneckého prieskumu, už 9. 9. doobeda sa vedelo, tak to teda aspoň potvrdil Martin Senčák, sa vedelo, že to vyhrá aj tak tá druhá firma. Tu sa čakalo na papier firmy, ktorá už aj tak by to nebola vyhrala. A ešte raz, ten papier bol na podateľni. Nikoho z tých ministerských liknavcov nenapadlo brnknúť, že, sakra, kde je ten papier, a to už bol 26. deň. Nie, oni majú lehotu. Oni majú lehotu 30 dní.
Ako vlastne vznikla lehota 30 dní? Lebo teda tá je údajne zo zákona a tá je svätá. No povedzme, že je svätá. Tak tá vznikla tak, že bolo to ústne sedenie 6. augusta a na ústnom sedení, boli tam teda, aj ten ústny pohovor, a boli tam zástupcovia týchto dvoch firiem, no a zistilo sa, že tej jednej firme chýba papier. To nestačilo ako pri normálnych ľuďoch povedať, že, počúvajte, nemáte tu papier, tunák mi teraz podpíšte, že sme vás vyzvali dať papier, a hybajte ho do 30 dní doniesť, lebo potom by ten papier bol 6. septembra. Od 6. augusta do 6. septembra. Nie, ministerskí úradníci to museli posielať listom, čo ešte povedzme dalo by sa pochopiť, že rýchlo tam naklepe nejaká tetuša list a pošle ho ešte toho šiesteho. Nie, to trvalo ešte týždeň.
Ministerstvo, keď si odrátam ešte nejaký jeden deň na doručenie alebo dva dni, pošta čo doručí, tak päť dní ministerstvo písalo nejaký jeden smiešny list. Takto sme sa dostali k 13. augustu a, samozrejme, 30-dňová lehota od toho 13. augusta je 13. september. Zhodou okolností deň, kedy zomrela Žaneta Mesárošová, Masaryková, ktorej nemohol prísť vrtuľník a možnože by jej to pomohlo, možno nie, ale možno áno. Takže toľkoto.
Toto je dôvod, prečo ja si myslím, že by ste mali byť odvolaná, lebo vaši ľudia zlyhali a vy ste nič nespravili v tom, aby ste vyvodili zodpovednosť voči vašim ľuďom. Ja si nemyslím, že by sme tu takto stáli, keby ste boli na deň na to, ako aj kolega Hlina vravel, napríklad Martina Senčáka odvolali, že, môj milý, no tak takého tu ja nepotrebujem, čo prespí lehotu, ktorá je známa päť rokov.
Pani ministerka, nad týmto sa, prosím vás, zamyslite a nie nám tu ukazovať, jak sú nejaké výsledky v nemocniciach. To je všetko pekné, ja sa teším, že sa nám v tých nemocniciach darí. I keď po prečítaní dnešného SME-čka som ten pocit nemal, ale dobre. Ale to je obyčajné, úbohé odbáčanie od témy. Takisto ako vyťahovanie nejakého mailu od Galka.
Tu ide o jasné zlyhanie. A my teraz, keď si povieme, že, no dobre, tuná opozícia nech si povyvádza, mi to tuto kolesíkovia to odmávajú, v pohode, a keď to opäť zametieme za koberec, tak potom sa nemusíme čudovať, že tu v tomto štáte je taký bordel, aký tu je, že jednoducho tu ix vecí nefunguje. Ix vecí. Ako chápem, dobre, to zas tiež nie sú všetci lumeni len preto, lebo robia na ministerstve, ale niekto tam musí byť, ktorý povie: "No tak už stačilo! Toto už nesmie byť."
A nechcem vedieť, ako by boli lietali facky, ako by ste zasiahli a tvrdo to tam povedzme zohľadnili tú zodpovednosť, kedy minister Richter mal tú nehodu práve tak, a hentaký šlendrián by bol býval. Čo by ste potom robili? Lebo teraz vám je nejaká anonymná Žaneta Masaryková ukradnutá. Ale to sú hrozné veci, ktoré sa tam diali.
Ďakujem vám pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 15:35 - 15:37 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán Raši, pán predseda zdravotníckeho výboru, viacero mojich kolegov bude vedieť potvrdiť, že vás si cením kvôli vášmu kultivovanému spôsobu, ktorým vystupujete, a v podstate viackrát sme sa aj tak čudovali, že čo vy robíte v strane SMER. O to viac ma prekvapilo, že ste sa teraz pustili na hodne nízku úroveň presne tým spôsobom, že nie aby sme sa bavili o tom, či teda pani ministerka pochybila, nepochybila, ale bavíme sa o tom, čo urobil Uhliarik alebo Novotný. Veď keď niečo urobili, tak konajte, dajte trestné oznámenie, zvolajte mimoriadnu schôdzu, robte niečo, čo robíme my.
Len ja mám teraz taký dojem, vy si tu niečo povedzme viete alebo si myslíte, že viete, a odkladáte si to, aby ste to mohli potom vytiahnuť, keď my tu dôjdeme s nejakou mimoriadnou schôdzou. Len presne tak to, presne týmto hnusným štýlom funguje potom slovenská politika, že my na teba, ty na mňa, ty na nás a potom sa všetko vždy ututle.
Čiže keď má Uhliarik maslo na hlave, poďme sa o tom baviť, ale neargumentujme, že nebudeme sa baviť o pochybení pani Zvolenskej, lebo veď sa reexportovali lieky. Čo napríklad my sme vôbec nerobili. A preto ma aj teda prekvapuje táto vaša angažovanosť. I keď chápem, silný minister sa obháji sám a nepotrebuje vás tu na toto.
Argumentovali ste tými podpornými stanoviskami. No veď pozrime sa na tie zväzy. Čo ony majú, čo môžu stratiť, čo môžu získať? Môžu stratiť to, že keď dajú kritické stanovisko v tomto prípade, no tak čo? Naštvú si ministerku proti sebe a nejak sa im to môže nepekne v budúcnosti vyplatiť, ale nemajú čo získať kritickým stanoviskom. Preto to je, to, si myslím, sú slabé argumenty.
A potom ste ešte povedali, že máme konštruktívne pracovať aj pre tých, ktorí nás platia. No tak ja sa cítim byť platený práve... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 14:51 - 14:53 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, veľmi dojímavé, pán minister, táto suverénna sebaprezentácia. Dobre vám to ide. Musím úplne úprimne pochváliť. Aj celkom dobre jak ste si s Brockom poradili a jak ste ho pekne zosmiešnili, a teda že čo si to on dovoľuje, vám tu do toho skákať. Nemal by skákať, keď máte prejav. Ja s vami súhlasím. Len veľmi dobre si pamätám, keď to garde bolo otočené, čo vy ste tu dokázali nastvárať, aké opičky ste tu robili a ste tu vykrikovali. Tam hore ste sedávali a vykrikovali ste a provokovali ste. No, akože počuť to, ako vy usmerňujete Brocku, z vašich úst, je, musím povedať, prekvapivé. A, áno, ale máte pravdu, ani ja som nemal povedať, že, no, chvalabohu, my nie sme v jednej strane. Nabudúce to poviem počas mojej faktickej. No ale teraz k veci.
Hovoríte, že bežne sa stáva, že vrtuľník zo Žiliny, že keď nie je tam, tak doletí zo Žiliny. Áno, ja chápem, čo tým chcete povedať. Jednoducho musia sa dopĺňa, nahrádzať. Ale ten vrtuľník zo Žiliny má koľko, desať, pätnásť minút dlhší dolet? To je liter krvi. Tá žena silne krvácala a liter je pätina objemu krvi, práveže toto hrá veľkú rolu. Vôbec nie je jedno, či máte vrtuľník zo Žiliny, alebo vrtuľník z Bratislavy. Vôbec. A v tomto prípade to jedno nebolo.
Ja nechcem povedať, že tá pacientka by bola žila, to nie. Pán Kaliňak, ale ide o niečo iné. 16.55 mal byť vrtuľník k dispozícii a nebol z Bratislavy a nebol z Trenčína. A nebol kvôli licenciám. Toto je fakt, ktorý nijak neprekrútite, nijak ho, ja neviem, čo s tým chcete robiť, lebo toto je fakt. To sú veci, ktoré sa uvádzajú v správe, ktorú predložila pani ministerka. Áno, bol v Žiline. A, áno, bol inokedy k dispozícii tiež. Môžme sa baviť o tom, prečo tí záchranári odmietli ten, možno tam je ďalšie zlyhanie. Ale toto tu je, skrátka... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 13:36 - 13:38 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pani ministerka, líčili ste nám teda, že 15.23 bol vrtuľník k dispozícii, áno, bol, možnože aj teraz a možnože bol aj pred týždňom a pred mesiacom. Otázka je, kde bol vrtuľník 16.55? Lebo vtedy požiadal ošetrujúci lekár vrtuľník a 16.55 vrtuľník nebol, lebo ten nitriansky niekam išiel kvôli infarktu, bratislavský a trenčiansky nemohli vzlietnuť, lebo neboli licencie, a bol k dispozícii už len ten zo Žiliny. A Žilina je teda hodne ďalej ako Bratislava, resp. Trenčín.
Preto sa rozhodol primár poslať pacientku, pacientku sanitkou. Toto rozhodnutie padlo 16.55. Vaša správa, ktorá vo viacerých bodoch je, nazvem to, deravá, neuvádza, kedy primár požiadal o vrtuľník, ona len píše 16.55 po tom, ako nebol vrtuľník, požiadal o sanitku. To bolo 73 minút pred smrťou Žanety Masarykovej, 73 minút. Keby 16.55 boli podpísané tie licencie, tak vrtuľník vzlietne a donesie ju. Nehovorím, že by prežila. A preto... A stihne teda ešte ten prevoz do bratislavskej nemocnice.
A preto oháňať sa tu tým, že 15.23 bol vrtuľník, čo je úplne nepodstatné, je cynické takto argumentovať. A rovnako ako vyťahovať nejaké, že nemocnice hospodária s menšou stratou. To, choďte to povedať rodine pani Masarykovej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 11:54 - 11:55 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, Lucia, pekne si to podala, snáď aj páni počúvali. Ja by som chcel pripomenúť, že to s tým čipovaním psov bol taký celkom milý príklad, ako sa tu niečo schválilo hŕ, hŕ, tri mesiace neskôr sa to stiahlo. Takisto ďalší príklad je zákaz zisku zdravotným poisťovniam. Nechajme teraz bokom tú vecnú stránku, že tam kľudne môže sa stať, že bolo by dobré to nastaviť inak, ale jednoducho natvrdo zakázať zisk zdravotným poisťovniam nešlo, bolo to v rozpore s ústavou. Všetky súdy, ktoré doteraz boli, Slovensko prehralo, budeme platiť desiatky miliónov eur, 25 konkrétne a ďalších 20 právnikom.
No tak ja sa teda pýtam, pán minister, predpokladám, vy ste ten zákon nepísali, predložili ste niečo, čo vám strčili vaši ľudia do ruky, či naozaj by nebolo lepšie sa vrátiť z kratšej cesty a dopracovať to, aspoň tú protiústavnú časť, preto lebo aj Kancelária Národnej rady má pochybnosti, a to nie sú predsa nejakí opozičníci, aj oni majú pochybnosti o tom. Ja sa stavím, že aj prezidentská kancelária bude mať pochybnosti o tom, či to je v súlade s ústavou. Tak na čo to tu znásilňujete? Iba si robíte hanbu, lebo takto o šesť mesiacov, keď tu budete sedieť, tak sa vám toto bude uvádzať ako príklad. A pamätáte si vtedy na jeseň 2013, keď ste tu hlava-nehlava išli pretlačiť nejaký zákon? Pritom aj kolega Brocka sa predsa už vyjadril, že s časťami zákonu súhlasí, takisto aj my nie sme proti zákonu ako celku, ale nerobte takéto úplné znásilňovanie len preto, aby ste si dokázali, že na to máte. My vieme, že na to máte. My vieme, že 83 Kolesíkov tu dvihne ruku, jak, jak pani Laššáková ukáže prstom. To je všetko v poriadku, ale musíte si túto hanbu robiť?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2013 18:26 - 18:28 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán Blaha, chcem sa tiež pridať ku kolegom, ktorí mali práve faktické poznámky, že... (Reakcia z pléna.) Pán Poliačik.

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Áno, reakcia na pána Poliačika.

Sulík, Richard, poslanec NR SR
Tak reagujem na pána Poliačika. Chcel som teda, Martin, tebe povedať, že tiež ma prekvapilo správanie pána Blahu, ktorý teda väčšinou to zaujme tým, že pekne odcituje niečo, čo si prečítal. A to dokáže tak celkom aj súvislo podať.
A chcem teda vyjadriť protest aj také trochu počudovanie. Neviem, tie urážky či museli byť, keď hovoril aj Ľudo Kaník, ale, samozrejme, najmä aj Lucia Nicholsonová. Načo to bolo vlastne dobré? Však venujte sa téme.
A plus teda, ako som pochopil, návrh Lucie Nicholsonovej je sociálnejší alebo robí situáciu sociálnejšou. A namiesto toho, aby ste k tomu povedali, že, je to dobré, zlé, si myslíte to inak alebo vedeli by ste si to predstaviť tak a tak, začnete tu urážať.
A pritom ešte by som chcel pripomenúť, že práve poslanci strany SMER sú mimoriadne citliví na urážky. To trošku kuknete, niečo poviete a už je zle. Ale aké je inkaso, jednoducho neviete. Ale rozdávanie veľmi dobre vám ide. Aj kolega Martvoň minule nášho Petra Osuského tak oslovil. No načo je to dobré? Veď my nikoho tu z vás nenazývame nijako, ale skúste aj vy teda sa správať kultivovane, pán Blaha.
Chcel som toto povedať o pánovi Blahovi kolegovi Martinovi Poliačikovi. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2013 15:39 - 15:40 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán kolega Přidal, pekne ste to zhrnuli a, bohužiaľ, bolo to veľmi smutné počúvanie, ale presne týmto chaotickým štýlom to v našej krajine funguje. Táto ad hoc politika, že niekto niekde si dupne, no tak tam rýchlo hneď nabehne veľký vodca, oblečie červený plášť a šaškuje tam niekde v studenej valcovni namiesto toho, aby sa robili systémove veci, také, ktoré majú hlavu, pätu, ktoré platia pre všetkých, sa robia presne takéto individuálne rozhodnutia a potom sa nemusíme ani čudovať, že táto vláda visí na šnúrke finančným skupinám, ktoré si diktujú, čo kde a ako má byť. Krásne to bolo vidno pri SPP, kde minister hospodárstva, pán, tu sediaci pán Malatinský sa vyjadril, že kúpa SPP je nezmysel. Povedal to inými slovami, ale že to je nezmysel. A napriek tomu, aj tak sa to kúpilo, lebo práve si chlapci z J&T povedali, že takto to má byť. Je to veľmi smutné, táto doba, v ktorej žijeme, a môžme teda len dúfať, že to čoskoro skončí, lebo s týmito Kolesíkmi tu v parlamente sa nedožijeme žiadneho nejakého, že my ideme rozhodnúť preto, lebo sme o tom presvedčení. Tu sa vždy bude rozhodovať tak, ako veľký vodca prikáže, občas niektorým treba zapchať ústa, nejaký výletík niekam, ale inak hlasovať sa bude presne tak, ako veľký vodca prikáže. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2013 15:04 - 15:06 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tiež chcem oceniť, pán minister, že v rámci rozpravy ste vystúpili, a predpokladám, že aj na Viskupičove, ale aj na moje otázky, že teda ešte dostaneme odpoveď vo vašej faktickej.
Dovolím si vás poopraviť. Povedali ste, že na žiadnu dotáciu neexistuje právny nárok. Na poľnohospodárske dotácie napríklad existuje právny nárok. Čiže toto nie je pravdivé a dokonca si dovolím tvrdiť, že čím je ten právny nárok pevnejší a jasnejší, jednoduchšie pravidlá a tak ďalej, tým je to celé spravodlivejšie, odhliadnuc od toho, že akékoľvek dotácie spôsobujú nerovnosti a problémy.
Spomenuli ste ten kultúrny test, a že teda keď podľa neho spĺňa nejaký projekt podmienky, že Audiovizuálny fond vydá rozhodnutie. Ja si tiež nemyslím, že minister alebo nejaký úradník, ktorý zo dňa na deň bude meniť podmienky, lebo podľa toho kultúrneho testu vyšlo niečo, čo sa, čo sa mu nepozdáva. Čiže z tohto pohľadu, si myslím, ten systém je, ako ho navrhujete, už len nastavený ako funkčne. Ale ešte raz by som chcel zopakovať, keď dáte do kultúrneho testu príliš veľa kritérií, ktoré sú vyslovene subjektívne, keď dve tretiny bodov sa získa na základe subjektívnych kritérií, tak vlastne potom robíte z toho kultúrneho testu už len akúsi, akúsi kamufláž. Veď kolega Viskupič uviedol práve tie kritériá, ktoré sú subjektívne. A opäť môj návrh, že či by nestálo za to sa nad tým ešte raz zamyslieť a tie kritériá viac zobjektívniť, resp. keď to nie je len tak jednoducho možné, tak napríklad priradiť menej bodov tým subjektívnym a viacej bodov k tým objektívnym kritériám. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2013 14:25 - 14:26 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, ja by som chcel oceniť, že priamo zo zákona vypadla tá požiadavka tých arbitrárne stanovených 2 mil. eur, toto hodnotím ako krok správnym smerom preto, lebo štyri 500-tisícové projekty majú zrejme rovnaký prínos ako jeden dvojmiliónový, čo je ale škoda, a teda neviem, či to naozaj vypadlo, alebo to len bude vo vyhláške a potom sa to bude nejako účelovo meniť, ja osobne by som vôbec nedal žiaden limit a veď bude tu predsa nejaká komisia, pokiaľ to chápem, pán minister, tá komisia bude naďalej činná a bude mať nejaké kritériá, podľa ktorých bude rozhodovať, čo si myslím, je trochu škoda, že ako vravel aj kolega Viskupič, že jednoducho tých kritérií, podľa ktorých tá komisia bude rozhodovať, je tam príliš veľa subjektívnych a príliš málo objektívnych a opäť hrozí, že dostanú to kamaráti. A to, samozrejme, teraz môžu byť vaši, ale v budúcnosti to môžu byť kamaráti niekoho iného a toto si myslím, je škoda, myslím si, že keď robíme pravidlá, mali by byť, mali by byť objektívne a nárokovateľné a potom majú aj šancu dlhodobo prežiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis