Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 15:53 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 20:29 - 20:31 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán kolega Matovič, ja naozaj nerozumiem, ako môžte mať takéto urážlivé, infantilné a pejoratívne, vulgárne prejavy, to je proste, toto som naposledy videl niekde v škôlke alebo na prvom stupni základnej školy. Vy ste také prerastené decko, vy tu nadávate, urážate, to proste človek nevidí v dospelej spoločnosti. Ja som z vás úplne šokovaný, ja proste už som si zvykol pri Hlinovi, že všeličo, ale to je niečo neuveriteľné, ako môžete používať také výrazy na svojich kolegov. Ako dá sa, samozrejme, nejakým spôsobom byť aj expresívny, ale takto vyslovene tupo urážať, však sa spamätajte, človeče! Toto je naozaj niečo, čo by sa v slušnej spoločnosti nemalo diať. Môžte mať, samozrejme, iný názor, to je úplne normálne, ale aby ste tu urážali dokola, že niekto nemá zuby, no to sú úplne infantilné, naozaj infantilné; prerastené decko. Navyše ste urazil všetky obete boľševického stalinského režimu, keď tu hovoríte o tom, že to je, stalinské monsterprocesy, za Stalina umierali ľudia, umierali ľudia vrátane veľmi veľa poctivých ľavičiarov, to bolo desivé obdobie temna, a vy to prirovnávate k tomu, že nejaký Figeľ si teraz príde o stoličku teplú alebo teplé miestečko? Akože vy sa kontrolujete? To sú také prirovnania, ktoré už nie sú ani infantilné, ale vyslovene hlúpe.
Keď hovoríte o pánovi Figeľovi, že je statočný človek, tak z hľadiska vašich kritérií som si istý, že je ten najstatočnejší človek, ale tie vaše kritériá sú trošku pomýlené. Viete, to je keď vy ako človek, ktorý podniká napriek tomu, že je verejne činná osoba, ale skrýva to za manželku, čo je mimoriadne chlapské mimochodom (potlesk), tak to je fakt, tak od takéhoto človeka si zaslúžiť pochvalu, to pán Figeľ mali by ste byť mimoriadne sklamaný.
No a prečo Robert Fico nemá rád Figeľa? Veľmi jednoducho, lebo pán Figeľ je farizej, je to farizej. A ukázal viackrát vo svojej politickej kariére, že sa mu nedá absolútne veriť, ale čo je najdôležitejšie, on je politicky zodpovedný za dnešné trápenie tých malých živnostníkov. On, a preto nemá čo robiť vo vedení Národnej rady, to je všetko.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 15:53 - 15:55 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Matovič, naozaj nebudem reagovať na tie vulgárne obvinenia a osočovania a čudujem sa vám, že sa stále snažíte ísť touto cestou, ktorá naozaj nepatrí k modernej spoločnosti, modernému parlamentarizmu. Ako to, že pán kolega Hlina túto cestu bude aj naďalej podporovať, to by som ešte pochopil aj vzhľadom na nedostatok vzdelania, ale vy by ste predsa len mohli trošičku predsa len dať tomu nejakú úroveň. Ale vyjadrím sa k tomu, čo ste sa pýtali, alebo čo ste smerovali priamo na mňa.
Povedal som, že nemám rád arogantných zbohatlíkov a áno, bol by som veľmi rád, keby bolo možné zbaviť ich moci a majetku. A vy ste mi povedali, že by ste to veľmi rád podporili, keby som prišiel s návrhom na znárodnenie majetku pána Širokého. Len dobre viete, že to nejde tak spraviť lex Široký, že zbavíme majetku toho, kto sa nám nepáči, že teraz vám sa nepáči Široký, mne sa nepáči Haščák a budeme si teraz ukazovať, koho zbavíme majetku, takto to nejde. Dá sa spraviť jedine všeobecný zákon, že áno, podvodníkov, oligarchov a bohatých takýchto ľudí. Len viete, pán kolega Matovič, do takéhoto zákona by ste sa zmestili aj vy alebo vaša manželka. Pardon, vy ste chudobný ako myš, všetci vieme, že vy ste chudobnučký človiečik, ale vaša pani manželka by sa do takéhoto zákona zmestila. A viete, uľahčím vám to. No svoje milióny proste rozdajte tým chudobným ľuďom, ani zákon nemusíme prijímať, lebo vy ste tu ten podvodníček, vy ste tu ten trnavský Široký. To je ten problém, pán Matovič. A vy dneska sa tu hráte na proletára? Vy sa tu hráte na Leva Trockého, ktorý tu ide spolu s pánom Hlinom vyvlastňovať a s pánom Lipšicom? Pravica dneska zrazu chce vyvlastňovať. Inak to je krásny ideologický posun a ja sa tomu ako ľavičiar úprimne teším, ale obávam sa, že je to čisté farizejstvo.
Čiže aktuálna, reálna cesta je jediná, trestné stíhanie, trestné stíhanie, a to sme podporili. Premiér Fico veľmi jasne dokonca povedal, nielenže podporuje veľmi silne trestné stíhanie, lebo tam cíti podvod, čo je veľmi silné, ale že aj zbaví možnosti reštrukturalizovaných firiem ísť do štátnych tendrov. To sú veľmi silné veci.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 14:39 - 14:41 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Bugár, prosím, nevytrhávajte z kontextu. Áno, trvám na tom. Nemám rád extrémne bohatých ľudí na spôsob oligarchov, finančných skupín, ktorí svoj majetok nadobudli svojou bezohľadnosťou, podvodmi a vykorisťovaním ľudí. Za tým si stojím. A ja verím tomu, že všetci ich nemáme radi, pretože práve to sú typy ľudí, ako je pravdepodobne Penta, ako sú ďalšie skupiny na čele Váhostavu a ktorí budú trestne stíhaní. Áno, ja budem veľmi rád. Ale my ich nemôžme odsúdiť, to má v rukách, naozaj nemá v rukách ani parlament, ani vláda. Premiér úplne jasne povedal, že bude súčinný a že bude veľmi rád, pokiaľ sa vyvodí trestnoprávna zodpovednosť, lebo tam cíti podvod. Takisto budem veľmi rád. To je jediná legálna cesta, ako týchto ľudí zbaviť majetku. Súhlasím. Pokiaľ, samozrejme, nájdeme nejaký legálny spôsob, ale to je veľmi ťažké nájsť legálny spôsob, ako zbavovať majetku ľudí, ktorí sú cez rôzne schránky napojení na firmu. To všetci dobre vieme. Čiže nie je to vôbec také jednoduché a všetci dobre vieme, že to nie je len tak, že si povieme, že vyvlastníme, pán kolega Lipšic. Čiže vy ste právnik, tak, prosím, buďte trošku v tomto smere korektný.
Ja som veľmi rád, že banky zaplatia cez bankový odvod, ktorý by tu inak nebol, čiže je to bankový odvod navyše, práve tie peniaze, ktoré pôjdu živnostníkom. Jasné, že tu možte teraz špekulovať o tom, že to sú peniaze štátu. Ale tie peniaze štát vyberie navyše, aby tie peniaze, pretože banky naozaj v zákone o reštrukturalizácii získali väčšie privilégiá kvôli vám... (Výkriky z pléna, prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale, páni poslanci!

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
... opäť, pán kolega Galko, kvôli vám, vy ste za to hlasovali, pani Žitňanská to pripravila. Vy ste tie banky takto krásne sprivilegovali. Dneska nám nadávať, viete, dokola to budem opakovať. Pravica prijala zákon o reštrukturalizácii, pravica potom ešte neskôr posilnila postavenie bánk v tomto zákone a pravica spískala tender so Širokým. Preboha, vaše maslo na hlave. Vaše maslo na hlave, ktoré my riešime a pomáhame ľuďom. To je celé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 14:09 - 14:09 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Len naozaj, pán Kadúc má v jednom pravdu, že prichádzame ako záchrancovia, je to tak. (Reakcia z pléna a protestný potlesk, ktorý trval počas celej faktickej poznámky.) Proste tento problém má podobu alebo polohu príčin a polohu riešení. Príčiny tohto problému, za to môže proste pravica. (Výkriky z pléna, prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Hlina!

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Zákon o reštrukturalizácii bol prijatý za Dzurindovej vlády, prijala ho Dzurindova pravicová vláda. Bol doplnený... (Výkriky z pléna, prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Hlina, prosím vás pekne, nevyrušujte.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
... bol doplnený pani Žitňanskou za pravicovej vlády v rokoch 2010 – 2012.
Môžem poprosiť ešte jednu minútu navyše? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Áno. (Ruch v sále.) Ešte jednu minútu poprosím navyše pre pána poslanca. (Výkriky z pléna.) Nevyrušujte!
Nech sa páči, nech sa páči, pán poslanec.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Tendre, kvôli ktorým vznikol problém s Váhostavom, podpísala pravicová vláda a pán minister dopravy v tom čase, Figeľ, čiže ak je niekto zodpovedný za problém s Váhostavom sú to títo ľudia: Dzurinda, Lipšic, Žitňanská, Figeľ, Procházka, títo ľudia.
Pán kolega Hlina, poprosím vás. (Reakcia na neustály protestný potlesk.)
Čiže to sú fakty. Samozrejme, že pravica sa snaží zvaliť vinu za tento problém na vládnu stranu, ale vládna strana nemá s týmto problémom nič spoločné, pretože zákon o reštrukturalizácii schválila pravica, to je fakt. Ale budem veľmi úprimný a pomôžem si pánom prezidentom Francois Hollandeom, francúzskym socialistom, ktorý povedal svojho času... (Výkriky z pléna, prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Hlina, pán poslanec Hlina, naozaj správajte sa slušne! (Reakcia z pléna.) Tak netlieskajte!

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
(Faktická poznámka pokračovala za neustáleho protestného potlesku.) Nechajte pána Hlinu tlieskať, ja o jeho inteligencii naozaj nepochybujem.
Pomôžem si výrokom pána Hollanda, ktorý povedal: Nemám rád bohatých ľudí. Podpisujem sa pod tento výrok, nemám rád bohatých ľudí, neznášam bohatých ľudí typu Široký, typu Haščák a ďalších, neznášam a budem veľmi rád, budem najšťastnejší človek v tejto republike, ak sa podarí zbaviť moci a majetku týchto ľudí, budem veľmi rád. Budem veľmi rád, ak slovenská pravica, ktorá dala moc týmto ľuďom takými zákonmi, ako bol zákon o reštrukturalizácii, ak slovenská pravica podporí zbavenie moci a majetku týchto ľudí, budem veľmi rád. Pokiaľ spravíme nejaký akt, ktorý vyvlastní Širokého, veľmi rád, pokiaľ spravíme nejaký akt, ktorý vyvlastní Váhostav, veľmi rád.
Páni kolegovia, ale to by ste museli nebyť pokrytci, pretože teraz nadávate, ale keď ste boli vo vláde, schvaľovali ste zákony šité na mieru Váhostavu, Pente a podobným finančným skupinám. Čiže, páni kolegovia z pravice... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 11:47 - 11:48 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán kolega Valocký, ďakujem pekne za vecný príhovor. Opäť sa ukazuje zase, že vecne a odborne sa dajú veci riešiť, ale pokiaľ tu bude niekto len zneužívať tému, tak to nepôjde.
Ale máte úplnú pravdu. Zdravotníctvo nie je perfektné, ale to každý na Slovensku vie, že zdravotníctvo má problémy. Problém tejto schôdze nie je v tom, že sa ideme baviť o zdravotníctve, problém je, že vy zneužívate politicky osudy ľudí, pacientov a chorých ľudí na to, aby ste si vyliali zlosť na ministra Čisláka, ktorý za to nemôže. Ak niekto môže za to, v akom stave je zdravotníctvo, a v tomto smere nesúhlasím s pánom Hlinom, tak za to môže bývalá vláda a bývalé vlády pravice. Viete, ono sa to ľahko povie, že to už nás nezaujíma, ale kto vpustil Pentu do zdravotníctva?
Ako keď potom hovorí pán Lipšic, že oligarchovia sú v zdravotníctve. No sú, áno, je tam Penta, to je oligarchia pravice. Každý poznáme z Gorily tie príbehy, každý vieme, na koho je napojená Penta, každý vieme, že Penta je akcionárom pravice. A vy ste ju tam vpustili.
Potom mne hovoríte, že ako marxista, socialista to môže tolerovať. No, ako keby ste mi dali možnosť, tak tú Pentu okamžite z toho zdravotníctva dostanem von. Ako každú inú oligarchickú skupinu, ako každú inú obludu kapitalistickú, ktorá ničí životy ľudí na Slovensku. Veľmi rád. Lenže nie je to také ľahké.
Keď sa snažíme zakázať zisk zdravotných poisťovní, tak tam ste proti. Tam sa krásne ukazuje, kto za koho kope. Že pravica kope za oligarchov, pretože nechce dôverne známej Pente zobrať zisky zo zdravotných poistení. Nechce. Čiže tu sa to krásne ukazuje, že vy iba tárate o tom, nechcete mať oligarchov v zdravotníctve. Vy ste ich tam dostali.
Uhliarik spentil zdravotníctvo a my ho musíme odpentiť, ale bez vašej pomoci to, žiaľ, nepôjde. Musíme prelomiť ústavu. Čiže, páni kolegovia, zisky zdravotných poisťovní, to je hlavná téma, ako dostať oligarchov zo zdravotníctva. Toto podporte.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 11:00 - 11:02 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som naozaj rád, že zazneli v krátkom časovom slede dva príhovory, ktoré krásne ukazujú ten kontrast medzi opozíciou a vládnym SMER-om. Na jednej strane ste mali teraz príhovor, ktorý bol vecný, odborný, pokojný, korektný, od pána ministra Čisláka. Predtým zaznel príhovor od poslanca Lipšica, zdravotníckeho analfabeta, ktorý naozaj nepovedal nič vecné a odborné, iba zneužíval emócie ľudí. Čistý politický hyenizmus od pána Lipšica. Lebo naozaj sa tu opierať o ťažké osudy pacientov na to, aby som to využil v politickom boji, to je naozaj čistý humus. Takéto niečo by tu nemalo byť v tomto parlamente.
A keď počúvam aj pána Galka a ďalších, ktorí zneužívajú naozaj veľmi ťažké situácie ľudí, trápenie, utrpenie ľudí na to, aby si z toho získavali politické body? Toto tu chceme? Toto je naozaj také strašné farizejstvo.
A viete, prečo je to farizejstvo? Pretože pán poslanec Lipšic tu neni nováčik poslanecký alebo politický. Však on bol ministrom a členom KDH vo vláde, kde Zajac tu zavádzal zajacovky, dvadsaťkorunáčky, platby za zdravie. Zo zdravia urobil tovar. On to podporoval. Lipšic, Lipšic urobil to, že kryl Uhliarika, keď zdravotníctvo celé odovzdal Pente.
Viete, teraz je 150. výročie od smrti Abrahama Lincolna, ktorý povedal, že "demokracia je vláda ľudu prostredníctvom ľudu a pre ľud". Tak za Uhliarika to bola vláda Penty, prostredníctvom Penty a pre Pentu. A toto Lipšic kryl! Takže on sa tu dneska nemôže hrať na svätého a morálneho hrdinu. Nikto z vás, páni kolegovia.
Pán Čislák robí čo môže, je tam krátko. Nemáte jediný dôvod ho odvolávať, je tam veľmi krátko a nemá na sebe žiadne maslo. Vy máte maslo na hlave! Vy máte maslo na hlave a Lipšic mal morálnu povinnosť kričať po Zajacovi, kričať po Uhliarikovi, ak chce kričať po Čislákovi.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.3.2015 11:05 - 11:05 hod.

Ľuboš Blaha

57.
Ďakujem pekne. Dovoľte iba pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že o 12.30 hod. máme zasadnutie v miestnosti č. 30 k Európskej rade, o 13.00 hod. príde premiér.

Ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.3.2015 11:18 - 11:18 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem. Dovoľte mi pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že o 12.00 hodine máme rokovanie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.2.2015 11:12 - 11:12 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem pekne. Iba pripomínam kolegom z európskeho výboru, že o 13.00 hodine máme rokovanie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.2.2015 11:10 - 11:10 hod.

Ľuboš Blaha
Ďakujem pekne. Iba dovoľte pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že o jednej máme výbor s predsedom vlády, ale nie ako obvykle v miestnosti č. 30, ale v menšej miestnosti 149, keďže sme miestnosť č. 30 nezohnali. Takže ďakujem pekne.
Skryt prepis