Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.4.2019 o 18:18 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2019 16:11 - 16:13 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Pán kolega, ja vám chcem poďakovať, lebo naozaj je z vás cítiť, že ten les máte radi. Ja by som chcel ale upozorniť na to, že teraz tunák prebieha taká skrytá vojna medzi ochranármi a medzi lesákmi. Ja som sa stretol v minulosti, v blízkej minulosti s predsedami deväťdesiatich urbárov. A keď som vypočul ich názory a ich problémy, čo sa deje teraz na poli ochrany prírody, akým spôsobom sú im zasahované do ich práv, ako nevedia pomaly uživiť rodiny, lebo im títo ochranári až, až, až, až nezákonne zasahujú do ich činnosti, ja viem, že teraz tu máme dva póly. Máme tu ochranu a máme tunák, máme tunák lesákov. Ale tí lesáci sú tunák stáročia. Stáročia rovnakým spôsobom obhospodarujú les. Jasne, keď vedia, že je napadnutý lykožrút, treba do troch dní to zlikvidovať a nie do nejakých deviatich alebo desiatich. To už je neskoro, pani ministerka.
To znamená, že tunák je strašne veľa pripomienok zo strany týchto ľudí, ľudí práce, ktorí pracujú v tom lese, ktorí tunák stáročia a stáročia generácie za generáciou sa o tie lesy starali. Tie lesy tu máme preto, lebo sa o to niekto asi staral. Nie preto, že tunák SMER prišiel alebo SNS. Preto tuná máme tie lesy. A tí ľudia vedia veľmi zodpovedne, čo musia robiť a nemusí im to teraz niekto dôjsť povedať, že teraz nesmieš zasiahnuť do toho a teraz sa pozerať, jak ti tie chrobáky tam všetko zožerú.
Čiže ja som v tomto prípade absolútne na strane týchto ľudí práce, ktorí naozaj v tom lese robia, cítia. Oni si ho nechcú zničiť, ani ho vyklčovať, ani ho nejakým spôsobom zničiť. Ale tunák už začíname mať také problémy, že máme tuná zelené výpaľníctvo. Však mi tí ľudia tam rozprávali, čo sa tam dialo, koľko percent, koľko tisíc euro pýtajú za povolenie napríklad tých kalamitných ťažieb. Normálne vypaľujú tí ochranári. To znamená, že tunák prebieha jedna skrytá vojna a cez to všetko sa teraz pod nejakým tlakom tunák pripravujú dve novely, ktoré keď, aj tá o ochrane aj teraz o týchto lesoch, a musím povedať, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2019 11:32 - 11:33 hod.

Boris Kollár
Tu už naozaj nikto nič negarantuje? Koaliční poslanci MOST-u hejtujú vlastných Dankovcov, Kotleba chce vystúpiť z EÚ a Progresívne Slovensko sa stalo agresívnym. Ešteže nám zostal zdravý rozum. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.5.2019 11:24 - 11:26 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis

58.
Rovnako chcem pripomenúť členom výboru pre verejnú správu, aby sa dostavili po 12.00 do zasadačky výboru.

(Prestávka. Zaznievanie gongu.)

(Po prestávke.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 12:52 - 12:54 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Kolegom ďakujem za vaše faktické poznámky. Ja by som sa viacej sústredil na pani kolegyňu Sárközy.
Pani kolegyňa, vy ste tu boli celý čas, keď som vystupoval? Lebo asi nie, lebo ste reagovali na niečo, o čom som vôbec nehovoril. Alebo vám to niekto zle preložil zo slovenčiny do maďarčiny? Preto lebo, pri všetkej úcte, pani kolegyňa, ja som ani slovom nepovedal, že by štát mal financovať nejaké letiská, preboha živého! Ja neviem, či ste, ja vám to môžem dať potom, ja neviem, možno aj preložiť do maďarčiny, pri všetkej úcte, ale ja to mám všetko napísané a ja som tu ani raz nespomenul, že by štát mal financovať nejaké letiská. Takže vy ma tunak upozorňujete, aby, že, a vysvetľujete mi odborne, že mám si to naštudovať, že štát nemôže financovať letiská. Ale veď tuná nepadlo jedno slovo, pani kolegyňa. Tak buď nedávate pozor, čo mi je veľmi ľúto, alebo ste tomu nerozumeli, čo som v slovenskom jazyku hovoril.
Teraz by som chcel, teraz by som chcel povedať k tomu. Ja som upozorňoval na jednu vec, že sa chystá, okrem toho všetkého čo tunak je problémy v doprave, že sa tuná chystajú problémy, chystá sa tu novela a teraz nebudú tie plochy, letiská sa zmenia na nejaké letištné plochy a nebude tuná chránená, chránené tie letiskové plochy, že sa budú, že developeri si to rozkúskujú. Na to upozorňujem. Toto treba riešiť a nie podporu finančnú, finančnú podporu letísk, preboha živého, pani kolegyňa!
A na toto som ešte upozorňoval, že likvidačné je pre nich tých 5-tisíc euro, to sú drobné aerokluby, ktoré naozaj využívajú policajti, hasiči a využíva to celá sieť poľnohospodárstva. Však si predstavte, že to sú, to sú, celé Slovensko máme pretkané tými letištnými plochami a tie je treba chrániť, preto lebo keď sa nám čokoľvek stane, my už dnes sme potravinovo nesebestační a teraz keď ešte aj toto zrušíme a nastaváme si tam všade domy a na základe tejto zmeny to bude možné urobiť, už nebudú mať tú ochranu, no tak potom skončíme veľmi zle. Ja na toto upozorňujem, pani kolegyňa, ja som nepovedal ani jedno jediné slovo o tom, že by mal štát financovať nejaké letiská, preboha živého, pri všetkej úcte.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 5.4.2019 12:30 - 12:46 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážení členovia vlády, milé pani poslankyne, páni poslanci, v nadväznosti na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra dopravy a výstavby pána Árpáda Érseka ako predseda Výboru Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj považujem za potrebné vyjadriť sa k oblasti, ktorú pokladám za chrbtovú kosť našej ekonomiky, to je k doprave.
Nebudem tu dnes rozprávať o tom, kde je aká katastrofálna situácia s dopravou. Myslím, že moji predrečníci to už dostatočne zhodnotili a už by som sa len opakoval. Veď to dennodenne všetci pociťujeme na vlastnej koži, ale pýtam sa, prečo sa zabudlo na ľudí na Slovensku.
Musím súhlasiť s podnikateľmi z jednotlivých krajov našej krajiny, ktorí sa v médiách častokrát vyjadrujú, že sa cítia, ako keby boli odtrhnutí od zvyšku Európy. Čo je podľa nich dôvodom? Samozrejme, chýbajúca kvalitná cestná infraštruktúra, čo logicky spôsobuje, že sa regióny na Slovensku odborne a ľudsky vyprázdňujú. To však so sebou prináša obrovské riziko, keďže predovšetkým mladí ľudia sa po rokoch života v cudzine vracajú už len veľmi ťažko a vrátiť fungovanie v týchto regiónoch do pôvodného stavu bude veľmi, veľmi ťažké.
Aj napriek obrovským finančným čiastkam je takmer tretina štátnych ciest v zlom, až havarijnom stave. Železničná doprava neslúži tak, ako by mala. Sledujeme, ako ľudia vyskakujú z horiacich vagónov, a po rokoch sľubov od jednotlivých vlád je jasné, že ani do roku 2026 sa neprejavia dve najväčšie; pardon; sa neprepoja dve najväčšie mestá na Slovensku diaľnicou. Verejnosť je tak výrazne diskriminovaná a nedostáva to, na čo sú vynakladané zdroje. Nie je akceptovateľné, ak sa nerieši zlý až havarijný stav mostov, nefunkčných zvodidiel, nebezpečných výtlkov.
V tejto sále je asi málo ľudí, ktorí by povedali, že zo strany štátu, to jest zo strany ministerstva dopravy, bolo pre rozvoj dopravnej infraštruktúry spravené toľko, ako bolo sľúbené. Nehnevajte sa, ale aby po 14 rokoch v Európskej únii a pomaly 30 rokoch od pádu komunizmu, aby Košičan, Prešovčan, Michalovčan, Kysučan nemal napojenie na diaľnicu, ktorou sa dostane do tej spoločnej Európskej únii, je veľká hanba. Sú krajiny, kde, úprimne povedané, nám neostáva nič iné, len závidieť, kde sa politická reprezentácia bez ohľadu na svoje primárne záujmy dokázala zhodnúť na nutnosti zabezpečiť efektívnu dopravnú politiku a v podstate zlepšiť podmienky pre konkurencieschopnosť štátu. Tieto štáty dokázali pochopiť, že ekonomické problémy majú častejšie politický charakter a že je to len v ich záujme riešiť veľké výzvy konštruktívne. Spomeniem napríklad Chorvátsko, ktoré sa ešte aj v čase občianskej vojny snažilo stavať diaľnicu.
V oblasti dopravy, v ktorých máme problémy, sú predovšetkým cestná, železničná, vodná a letecká doprava. Azda najväčším problémom v oblasti dopravy na Slovensku je dlhodobo nepriaznivý vývoj v cestnej doprave. Čo je vám azda momentálne najviac vytýkané, je úsek D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala v dĺžke 13,5 km, z toho tunel Višňové 7,5 km, ktorý mal byť podľa zmluvy o dielo z júna 2014 vybudovaný do konca roku 2019. Práce však oproti plánu už teraz meškajú približne rok. Všetci vieme, všetci vieme, že aby štát neprišiel o finančné prostriedky z Európskej únie na túto diaľničnú stavbu, musí byť dokončená, teda pardon, táto diaľničná stavba musí byť dokončená najneskôr do roku 2023, dokedy je možné využiť európske zdroje zo súčasného programového obdobia 2014 – 2020.
V nadväznosti na uvedené po tom, čo sledujem, čo sa deje v oblasti výstavby diaľnic a rýchlostných ciest, musím povedať, že hrozí, že ak sa verejné obstarávanie nového zhotoviteľa natiahne, prepadnú nám eurofondy a v tom prípade to celé zaplatia opäť občania Slovenska.
Pán minister, uvedomujete si, čo to môže pre našu krajinu znamenať? Nielenže budeme na smiech celej Európe, ale všetko zaplatí náš zbedačený národ. Moji kolegovia v opozícii dnes otvorili témy predovšetkým o problémoch v cestnej a železničnej doprave, preto sa im nebudem venovať, lebo už toho bolo povedané veľakrát a ja by som to znova premieľal a bolo by to už kontraproduktívne.
Ja by som však dnes chcel otvoriť a dotknúť sa inej témy, a to leteckej dopravy, pán minister. Ak si všetci uvedomujeme; asi si všetci uvedomujeme, že letisková sieť výrazným spôsobom zvyšuje dostupnosť okrajových regiónov Slovenska, zvlášť tam, kde nie je rozvinutá cestná sieť moderného druhu. Je teda logické, že štát by mal poznať stav týchto letísk a držať nad nimi ochrannú ruku a nedopustiť, aby sa stali lacnou korisťou rôznych lobistických skupín bažiacich po využití týchto pekných a opravených plôch na výstavby akéhokoľvek druhu zo zištných dôvodov.
Pripravovaný zákon, pán minister, odplata za poskytovanie príspevku v civilnom letectve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý je po medzirezortnom pripomienkovom konaní pripravený na prerokovanie do Národnej rady, musím podrobiť mimoriadnej kritike. V rámci tohto návrhu zákona sa má popritom nenápadne novelizovať aj tzv. letecký zákon č. 143/´98, kde chce ministerstvo riešiť zmenou niektorých paragrafov hlavne § 33, konkrétne zrušiť klasické malé aeroklubové a práškarské letiská. Neskôr sa vrátim, prečo to považujem za podstatné.
Letisko pre letecké a poľnohospodárske práce, vážení, to si musíme uvedomiť, že v tomto my máme obrovský problém. Máme tu potravinovú sebestačnosť na úrovni 38 – 39 percent. Stále klesáme. V prípade, že sa čokoľvek stane a nebudeme vedieť poľnohospodárom okamžite tými čmeliakmi pomôcť, zrušíme si malé letiská, tak môže dôjsť k absolútnej katastrofe.
Teraz je to hlavne ten § 33, konkrétne zrušiť klasické malé aeroklubové a práškové letiská, letisko pre letecké a poľnohospodárske práce, a pretransformovať ich na nejaké letecké plochy, pre ktoré ale neexistuje doteraz žiadna legislatíva, pán minister. Ministerstvo pritom sľubuje vytvorenie novej leteckej legislatívy v stave, keď jej roky nedokáže ani len novelizovať existujúce letecké predpisy, napríklad minimálne 12 predpisov súvisiacich s medzinárodnou organizáciou pre letecké; pre civilné letectvo a je, a týchto 12 predpisov je absolútne neplatných. Prečo? Lebo nie sú dlhodobo aktualizované.
V tejto situácii sľubuje ministerstvo vytvárať úplne novú legislatívu pre nový inštitút letecké plochy, keď roky neaktualizovalo ani spomínaný existujúci platný predpis o vyššie spomínaných letiskách. Letiskové plochy preto, lebo tam okamžite zmizne potom tá ochrana toho letiska a zrazu zistíme, že na všetkých letiskách máme vystavané činžiaky, byty, domy, a developeri so svojou drzosťou, aroganciou a peniazmi si to presadia. Preto to treba chrániť, pán minister, a nie takýmto ľahkým spôsobom sa nechať naporcovať.
Ministerstvo pritom sľubuje vytvorenie novej leteckej legislatívy v stave, keď nedokáže ani tú starú aktualizovať. Štatút takéhoto letiska alebo letiskovej plochy predstavoval nielen určitý status a úroveň bezpečnosti, teda ten pôvodný, bolo totiž postavené štátom podľa presných pravidiel a riadne skolaudované pred uvedením do prevádzky, niečo, čo to letisko robilo letiskom.
Teraz sa z letiska stane nejaká plocha, ktorú vy teraz idete prijať, čo ho degraduje na nižšiu úroveň. Na týchto letiskách ministerstvo dopravy deklaruje, že bude aj naďalej možné na ňom vykonávať všetky doteraz vykonávané činnosti, ale toto nie je zásadný problém celej situácie. Ministerstvo dopravy svoj krok zdôvodňuje tým, že tieto letiská už nespĺňajú platnú legislatívu, ktorú ministerstvo roky zanedbáva, nenovelizuje a neaktualizuje. A to je váš problém, pán minister. A preto nie je možné už vydávať prevádzkové povolenie na takéto letiská. Preto sa rozhodlo, že sa tieto letiská premenujú a budú sa volať letecké plochy, na ktoré už dopravný úrad bude vedieť vydať povolenie na prevádzku na leteckej ploche podľa zatiaľ neexistujúcej, len sľubovanej legislatívnej normy.
Celková koncepcia materiálu pripomína účelový manéver, ako zakryť dlhodobé nedostatky leteckej legislatívy a zodpovednosti ministerstva dopravy en bloc jedinou jednou novelou leteckého zákona s likvidačným dopadom na malé letectvo. Ako to má fungovať? Na Slovensku; teda takto to má fungovať? Na Slovensku asi áno.
Žiadam preto ministerstvo, aby okamžite stiahlo novelu leteckého zákona, aby dopravný úrad začal zaobchádzať so všetkými subjektmi rovnako, predovšetkým pri plnení podmienok prevádzkovateľa letísk, tak, aby mali všetci žiadatelia rovnaké podmienky. Ak sa má zmeniť letecký zákon, spravme to komplexne, so širokou diskusiou odbornej verejnosti, tak, aby to vyhovovalo všetkým. Mám za to, že novela leteckého zákona nie je zlý nápad, ale musí sa týkať, ale musí sa týkať už len úplne nových, na novobudovaných letiskách alebo tzv. letištných plôch. Samotná podstata riešenia musí byť pripravená v spolupráci s odbornou verejnosťou a nie v kancelárii úradníka bez akejkoľvek praktickej leteckej skúsenosti. Takto to vyzerá len tak, že znova niekto si ide pripraviť legislatívu, aby to vedel rozparcelovať a rozdrobiť a rozpredať na pozemky a na stavbu domov.
Okrem iného dávam do pozornosti ešte aj iné aspekty zlého riešenia a rušenia týchto letísk. Jedná sa predovšetkým o existenciu a napriek zanedbaniu doteraz fungujúcu infraštruktúru štátu, ktorú doteraz používa napríklad aj polícia. Tieto letiská niekto vybudoval za peniaze daňových poplatníkov. Vybudoval to náš štát pre svoje potreby, nielen na zabezpečenie brannej pohotovosti štátu, ale aj na poskytovanie priestoru pre záchranné zložky, hasenie požiarov, zabezpečovanie potravinovej bezpečnosti hlavne práškarskými lietadlami, ale aj na výcvik a výchovu mládeže v tejto oblasti. Poľnohospodári sú už teraz utláčaní a degradovaní v takej miere, že keď ešte začneme rušiť letiská, tak v nepriazni počasia ani tí najlepší poľnohospodári nestihnú včas postreky, lebo ministerstvo rozhodlo, že na neschválenom letisku alebo ploche zaplatí vinník pokutu 5-tisíc eur.
Preboha živého, je toto normálne? Ani nieže od sto, pardon; a ani nieže od sto do 5-tisíc, ale rovno pevná likvidačná sadzba 5-tisíc euro. Chápete to? Všade je tolerancia a možnosť posúdiť skutkový stav porušenia predpisov, ale, samozrejme, na ministerstve dopravy usúdili, že bez milosti sa udelí sankcia rovno vo výške 5-tisíc eur. Kde to sme dospeli?
V tejto situácii sa chcem opýtať predstaviteľov koalície, či je normálne, pán premiér, na sociálnych sieťach sa prezentujete, že vám je blízke letectvo. Pán Danko zo SNS, snívate o národnom prepravcovi, je preto podľa vás normálne, že ministerstvo dopravy pripravuje takúto legislatívu, ktorá de facto spôsobí ohrozenie malých letísk, ktoré sú zdrojom výcviku nového leteckého personálu, ktoré sú vo vlastníctve súkromných osôb, resp. štátu? A to všetko v čase, keď všetky okolité krajiny akcelerujú aktivity vrátane leteckého výcviku za účelom zapojiť sa do leteckého trhu, ktorý aktuálne avizuje nedostatok niekoľko stotisíc pilotov a leteckých odborníkov v budúcich piatich až pätnástich rokoch. Teda v oblasti bez nárokov na suroviny, kde sme desaťročia dosahovali výsledky na svetovej úrovni.
Pán minister, problémov v oblasti dopravy je toľko, že by som tu mohol stáť do zajtrajšieho rána. Ale zároveň by som vyslovil želanie a nádej, že Slováci budú o fungovaní inštitúcií, o riešeniach v doprave v budúcnosti počúvať pozitívnejšie správy ako v súčasnosti. Verejnosť je situáciou v doprave frustrovaná a je potrebné vyvinúť naozaj maximálny účinný tlak na kompetentných, aby sa nestrieľali termíny prepojenia Bratislavy s Košicami diaľnicou, ale reálne riešila katastrofálna situácia v doprave, čoho výsledkom bude zníženie environmentálneho zaťaženia a zníženia čísel úmrtnosti na slovenských cestách, k rozvoju ciest, prístavov, letísk, železníc, s tým súvisiacim zvyšovaním zamestnanosti, hospodárskemu rastu a rozvoju cestovného ruchu.
Na záver by som ešte k tým letiskám chcel podotknúť, kúpili sme alebo nakupujeme obrovské množstvo leteckej techniky teraz. My naozaj už nemáme ani vysokú školu leteckú v Košiciach, nevieme, kde budeme brať týchto pilotov. Na každé lietadlo treba minimálne štyroch pilotov, piatich, šiestich v zálohe. Neviem, kde toto chceme vycvičiť, keď si likvidujeme úplne všetko a ešte aj tie posledné zvyšky tých plôch, kde mohli mladí ľudia, aktivisti, nadšenci sa naučiť lietať, kde mohli prísť k tejto profesii a proste nejakou touto novelou, kde ideme zase urobiť handry, zase ideme sa robiť, ideme robiť onuce týmto oligarchom, developerom, len aby proste sme prijali taký nejaký paskvil, nazveme to nejakou plochou a okamžite stratí každá takáto plocha ochranu štátu a bude pripravená na rozparcelovanie, rozkúskovanie. A keď sa nám niečo udeje, tak nebudeme mať kde pristáť. Keď budete riešiť poľnohospodárstvo, nebudete tomu vedieť popráškovať. Keď nás niečo napadne, nejaký, nejaký hmyz alebo čokoľvek, nebudete sa vedieť aktívne brániť, lebo keď hocikde pristanete, tak vami pripravenou novelou budeme likvidovať tých chudákov farmárov ďalšími päťtisíceurovými pokutami. Ako som spomínal, už sa nebude dať urobiť stoeurová pokuta, ale päťtisíc.
Ja som sa naschvál venoval tejto téme, preto lebo som presvedčený, že kolegovia o tých veciach; mohol by som tuná rozprávať o tunele Višňovom, mohol by som rozprávať, že tunak vlastne sa posúva rok a bude to znova stáť podstatne viacej peňazí, ako sme si mysleli. A tuto to vadí, pritom tam predtým, čo boli problémy na, pri Ivachnovej, tam nebol problém, že sa nám to predĺžilo o päť rokov a že to stálo o sto miliónov viacej. Tam vám to nevadí, tuná vám to vadí. To znamená, že my za tým vidíme absolútny biznis, korupciu, kšeftovanie. Ale ja som sa tomu nechcel venovať, lebo to už tu bolo všetko povedané.
Mňa zaujíma toto, aby sme si nezničili ešte tie posledné zvyšky zdravého rozumu, čo tu máme. Fungujú nám tie letiská, tak ich neničte, pán minister. Toto som chcel mojím, mojou rozpravou na vás apelovať, aby ste si to zapísali. Ja tu vás nejdem teraz napádať a vás tunak zobrať na hák nejako. V žiadnom prípade, nebolo to mojím účelom. Moja rozprava mala hlavne význam v tom, aby ste si to zapísali, aby ste sa na to pozreli. Nie je mysliteľné, aby sme ešte tých poľnohospodárov, už tak ich decimujeme, tých farmárov, že už ich bijeme na tých poliach, že im kradneme úrodnú pôdu, ešte im zoberme letiská a znemožnime im čokoľvek, sa nejako postarať o tú úrodu aj tými letiskami, lebo za chvíľku budú všetky rozparcelované a nebude, nebude ten farmár sa môcť aktívne brániť. Takže vás prosím, pán minister, keby ste toto mohli vyslyšať a zapísať si to nejako do pozornosti.
A vám všetkým ostatným ďakujem, že ste ma boli ochotní počúvať tak dlho. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 4.4.2019 15:40 - 15:53 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, vážená pani ministerka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás informovať, že dňa 6. februára 2019 som v súlade s čl. 80 Ústavy Slovenskej republiky a v súlade s ustanovením § 129 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predložil interpeláciu ministerke školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pani Martine Lubyovej vo veci akútneho nedostatku základných škôl s vyučovacím jazykom slovenským v okrese Dunajská Streda.
Dovoľujem si vás informovať, že v rámci výkonu svojho poslaneckého mandátu som sa stretol so zástupcami občianskeho združenia Iniciatívy BKZ Rohovce, ktorí sa snažia o zriadenie základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v obci Rohovce v okrese Dunajská Streda.
V obci Rohovce a v okolitých obciach nie je totiž možné, aby občan Slovenskej republiky prihlásil svoje dieťa do základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským. A to je nehorázna drzosť. V obci Rohovce a v okolitých obciach nie je totiž možné, aby sa takémuto niečomu občania Slováci, ktorí chcú, aby ich deti sa učili v slovenskom jazyku, neni možné, aby sa k tomuto dostali, a musia svoje deti voziť 10, 15, 20 km do roboty. Tí ľudia sú otrokmi svojich vlastných detí a zabíjajú denne dve hodiny navyše zo svojho času, aby vôbec dostali v Slovensku Slovák výučbu vo vlastnom materinskom jazyku.
Takáto škola, teda takáto škola v obciach Rohovce, Horný Bár, Kyselica, Báč, Trnávka a Macov chýba. Podľa informácií zástupcov občianskeho združenia v uvedených obciach sú obecné zastupiteľstvá a starostovia vo väčšine maďarskej národnosti a napriek tomu, že o probléme s nedostatkom základných škôl vedia niekoľko rokov a mali možnosť situáciu vyriešiť, otočili sa slovenským rodičom a rodičom týchto predškolákom a školákom chrbtom. Problém sa pritom netýka len občanov uvedených obcí, ale celého okresu Dunajská Streda. Podľa mojich zistení je v meste Šamorín Základná škola s vyučovacím jazykom slovenským absolútne preplnená. A toto je obrovský problém, lebo už nechcú prijímať deti z týchto blízkych obcí. Základná, á, áno, pardon. Voziť, teraz títo občania musia voziť malé šesťročné deti desiatky kilometrov do Základnej školy v Bratislave alebo na opačný smer do Gabčíkova, aby mohli, aby mohli svoje deti nechať vyučovať v tomto rodnom materinskom jazyku.
Od rodičov dotknutých obcí som ďalej zistil, že obecné zastupiteľstvá a starostovia okolitých obcí, až na jednu jedinú výnimku, a to starostku obce Macov, ktorá otvorene kritizuje neochotu otvoriť základnú školu s vyučovacím jazykom slovenským v Rohovciach, sledujú v prvom rade svoje vlastné národnostné záujmy títo starostovia. A podotýkam, sú maďarskej národnosti.
Ako som ďalej zistil, v obci Rohovce funguje poloprázdna, upozorňujem, v obci Rohovce funguje poloprázdna Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským, ktorú obec musí financovať z obecnej pokladnice, aby prežila. Je to obrovská budova. Základnú školu s vyučovacím jazykom slovenským obec Rohovce odmieta zriadiť s argumentom, že nie sú žiaci a nie sú peniaze.
Zástupcovia Iniciatívy BKZ ma ďalej upozorňovali, že problém riešenia nedostatku základných škôl s vyučovacím jazykom slovenským v okrese Dunajská Streda sa pokúsil riešiť aj pán predseda slovenskej vlády, pán Peter Pellegrini, ktorý dňa 3. septembra 2018 navštívil tieto Rohovce.
Pán predseda vlády Slovenskej republiky rodičom, ktorí žiadajú zriadenie Základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v Rohovciach, a to teraz chcem povedať, že tá Rohovec by mohla byť taká stredisková, ktorá okolité obce by mohla stiahnuť a tak to aj tí rodičia žiadajú, že by proste do tých Rohoviec tie svoje deti vozili, tak do poloprázdnej budovy, ktorá by sa dala normálne vyčleniť a rozčleniť na slovenskú školu a pokryla by veľký, veľký okruh ostatných obcí, tak pán predseda Slovenskej republiky rodičom, ktorí žiadajú zriadenie tejto školy v Rohovciach, prisľúbil zmenu zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení neskorších zákonov v znení neskorších predpisov tak, aby už v školskom roku 2019/2020, čo sa bavíme o tomto školskom roku, mohli prihlásiť, mohli prihlásiť svoje deti do Základnej školy v Rohovciach s vyučovacím jazykom slovenským. Zároveň pán predseda vlády Slovenskej republiky uviedol, že na zmiešaných územiach sa budú musieť obce dohodnúť, v ktorej škole sa bude poskytovať vyučovanie v jazyku menšiny a naopak.
Prax je taká, že sú to všetko maďarské školy. Prax je taká, že tí naši spoluobčania slovenskej národnosti, ktorí sú tam v menšine, trpia a my sa na to dívame. A najväčší problém je ten, čo chcem poukázať na to, že pani ministerka je zo Slovenskej národnej strany, ktorá to má absolútne vo svojom programe a mala by to byť jej absolútna priorita. Absolútna priorita! Keby to mali Maďari, tak sa nedivím. Ale mne to nejde do hlavy, že toto patrí pod Slovenskú národnú stranu, a neriešia to! Bol tam predseda vlády, a vykašľali sa na to! Toto je absolútne nehoráznosť!
Ďalej chcem upozorniť, že tento školský rok by sa to malo otvoriť 2019/2020, a nič sa nedeje. Ľudia sa búria, nám prišli sem zastúpenia asi 20 rodičov sa sťažovať. Nestačí, že mi dôjde odpoveď nejaká vágna, pár, asistentom, pani ministerka, pri všetkej úcte vám to napísala a poslali mi to. Ale tí ľudia, tí slovenskí občania tam sú, tam žijú a budú musieť aj v tomto školskom roku, pretože nekonáte, pretože nekoná predseda vlády, pretože len dávate plané sľuby našim občanom, preto znova budú musieť voziť deti do Bratislavy v zácpach, lebo nemáme ani cesty dobré, zabijú kopec času a tí ľudia to nevysvetlia v svojej práci, že prečo došli o 9.00 do roboty, keď tam majú byť o 8.00, o 7.00, lebo museli voziť svoje deti, aby sa mohli učiť v materinskom jazyku, ich museli voziť 30 km do Bratislavy. Veď to je nehorázne! A je to, je to ministerstvo, ktoré patrí pod Slovenskú národnú stranu, upozorňujem. Nechápem to, ja to, ja to neviem pochopiť, prečo sa nedá vyriešiť jedna, jedna, jedna obyčajná škola. Lebo sa na to kašle, lebo sa riešia blbosti, zbytočnosti, rieši sa kopec vecí, riešia sa eurofondy, rieši sa veda, výskum, ja to chápem, ale treba riešiť aj obyčajných ľudí. Prepáčte, že som sa nechal uniesť.
Zároveň pán predseda vlády Slovenskej republiky uviedol, že na zmiešaných územiach sa budú musieť dohodnúť tieto obce. Dohodnúť, no ale vidíte, aký je výsledok. Nikto sa s nikým nedohodol.
S prihliadnutím na uvedené som v mojej interpelácii požiadal pani ministerku o dve odpovede na dve otázky.
Prvá je. Môžete nám, poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, uviesť opatrenia, ktoré realizuje vami riadené ministerstvo s cieľom zabrániť nedostatku základných škôl s vyučovacím jazykom slovenským v okrese Dunajská Streda? To bolo prvá otázka.
Druhá otázka. Môžete ubezpečiť občanov obce Rohovce a okolia, okolitých obcí, že zabezpečíte vytvorenie školského obvodu podľa platného zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov tak, aby mohli svoje deti zapísať do Základnej školy v Rohovciach už v roku 2019/2020 v zmysle prísľubu, ktorý dal občanom predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini?
Ja sa pýtam, či pán Peter Pellegrini, keď dá slovo, či to je zdrap papiera, či to je zdrap, nejaká handra alebo čo to je slovo predsedu vlády? Je to, je to výmysel alebo potom si to máme, máme ako vysvetliť? Keď predseda vlády dá slovo a potom sa to nedodrží. A mňa nezaujímajú dôvody prečo. Mňa zaujíma to, prečo sa to neuskutočnilo. Pre boha živého, vyrieknutý sľub, tunák sú právnici, vyrieknutý verejný prísľub je právna zmluva, je to záväzné, keď raz niečo niekto verejne niečo vysloví. A tunák sa nič nedeje.
Pani ministerka mi na moju interpeláciu písomne odpovedala listom zo dňa 27. februára 2019. Vo svojej odpovedi uviedla, citujem: "Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v ostatných rokoch opakovane eviduje zvýšenú nespokojnosť zákonných zástupcov detí, ktorí žiadali predstaviteľov orgánov miestnej samosprávy o zabezpečenie výchovy a vzdelávania ich detí v štátnom jazyku formou zriadenia tried s vyučovacím jazykom slovenským."
No, gratulujem, že ste to zaevidovali. Však to evidujeme všetci. Ale ja sa pýtam, ako sa to bude riešiť? Čo ste pre to urobili, pani ministerka? Toto ma zaujíma. Čo ste vy osobne pre to urobili, aby tie naši občania mohli mať svoje deti v slovenských školách? A už keď chcem povedať, dokonca ešte váš predseda tam má rodičov v tej obci. Predseda Slovenskej národnej strany tam má rodičov a vám to je úplne putna, že tí naši ľudia, Slováci, ktorí sú tam v menšine, nemôžu dať deti do slovenskej školy. Vám to je úplne jedno! Ja sa fakt divím.
Na druhej strane tunák robíte populistické kroky smerom k Rusku, div sa nejdete potrhať, ale k vlastným Slovákom sa takto správate? Toto je národnosť?! Toto je národné?! Toto je maďarské! Možnože keby chceli ruskú školu, že už je to otvorené. Môžeme skúsiť.
V ďalšej časti odpovede na moju interpeláciu pani ministerka zaslala analýzu zákona č. 596/2003 o štátnej správe v školstve, školskej samospráve a zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V tejto analýze sa, vážená pani ministerka, zhodujeme. Zarážajúce je však vaše konštatovanie, z ktorého vyplýva, že predstavitelia miestnej samosprávy nevytvárali podmienky na to, aby sa požiadavky zákonných zástupcov, čiže rodičov, v plnej miere akceptovali. Nekonaním predstaviteľov samosprávy v uvedenej záležitosti núti zákonných zástupcov detí, aby sa výchova a vzdelanie ich detí uskutočňovala v inom ako štátnom materinskom jazyku. Však my ich tuná pomaďarčujeme!
Z tohto vyplýva, že deti slovenských rodičov sa nemôžu vzdelávať v okrese Dunajská Streda v slovenskom jazyku - a to je nehoráznosť!
Vážená pani ministerka, na základe uvedeného musím uviesť, že ste mi neodpovedala na položené otázky. Dokonca neplníte sľub, ktorý dal členom Rohoviec a občanom Rohoviec a okolitých obcí predseda vlády Slovenskej republiky pán Peter Pellegrini. Citujem, "že zabezpečíte vytvorenie školského obvodu podľa platného zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov tak, aby mohli svoje deti zapísať na Základnú školu v Rohovciach už v školskom roku 2019/2020".
Preto vami zaslanú odpoveď považujem v súlade s ustanovením § 130 ods. 5 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov za neuspokojivú a žiadam Národnú radu Slovenskej republiky, aby mi pani ministerka na položené otázky zodpovedala.
Priatelia, je to absolútna nehoráznosť, že my tunák diskriminujeme vlastných občanov. A, pani ministerka, pri všetkej úcte, ja vám garantujem, že keď budeme o rok vo vláde a keď to vy nebudete schopní urobiť tam tú jednu blbú školu, tak ja vám garantujem, že urobím to do troch, štyroch mesiacov.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.4.2019 15:05 - 15:06 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ja by som chcel reagovať len na pani poslankyňu Antošovú a povedať jej, že moje vystúpenie bolo neosobné. Ja som osobne nenapádal. Akonáhle vám dôjdu argumenty v SNS, tak osobne napádate. Vy ste ma osobne napadla, ja som tam neprišiel a nehovoril som, že Danko rozkradol Lesostav, že Andrej Danko začal svoju politickú kariéru tým, že s otcom rozkradli tento štát, že našim ľuďom nezaplatili to, čo mali zaplatiť, že nezaplatili ani sociálne poistenie, že tam 300 ľudí skončilo na ulici. To som nepovedal. Teraz ste si to vypýtali, pani Antošová. Že celý život len parazitoval na tejto spoločnosti. Ja nie.
A som veľmi rád, že ste spomínali aj taliansku mafiu, to je váš koaličný partner, to som zvedavý, či to poviete aj Robertovi Ficovi, lebo toto sa týka len Roberta Fica. Čo znamená, že keď človek je neútočný, neosobný, postaví sa tam, nenaloží vám tak, ako by ste si zaslúžili za tie hlúposti, čo tu predkladáte, tak vy sa idete brániť. Ja viem, že ste tuná posadená na to, aby ste chránili, ale robíte chybu, že začínate byť osobná. Toto sme my nikdy neurobili a to je vaša úbohosť, to je vaša hanba, vaša osobná hanba, pani Antošová. Môžete sa hanbiť, že ste v SNS pod takým predsedom, aký je Andrej Danko a ešte ho snažíte sa obhájiť. Viete čo? Aká je to strašná hanba obhajovať hlupáka? Hrozná.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.4.2019 14:51 - 14:57 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Na toto som sa strašne tešil. To je taký pocit božský, nie, nie, vždy tak dobre sa cítim ako teraz, keď tu môžem mať kolegu Baláža, s ktorým som sedel v tomto pléne tu dole v TA3 a jak ma presviedčal, jaká je to perfektná vec, jak to pomôže tým poľnohospodárom, jak to poľnohospodárstvo zachránime a ja neodborne sa k tomu vyjadrujem. Potom som sedel s vaším predsedom v TA3-ke a teraz, ale to musíme odborne a to, hrdo a slušne. A ja som proste bojoval, vedel som, mal som analýzy. Rozprával som, koľko tých veľkých podnikov, tých potravinárov, tých veľkoobchodov, ako sú na tom, že tam je do 40 tých obrovských podnikov, ktorí keď sú teraz v akom-takom zisku, tak oni absolútne po zavedení tohto odvodu prejdú do straty a tým pádom zákonite, zákonite budú musieť zvyšovať ceny týchto potravín. Hovorili sme, opakovali sme to. Teraz možno všetci čakajú, že teraz, teraz sa vyvŕšime, teraz sa tu budem vysmievať. A nie, neurobím to. Nie, mňa teší to, že si musíte ten kalich horkosti a tej hanby vypiť do dna. Ja by som tu na vašom mieste sedieť nechcel, by som sa hanbil jak pes.
Viete, najhoršie je, keď vás nachytajú na hruškách. A vás práve nachytali na hruškách. To znamená, že ja do vás kopať nebudem, lebo vy si nesiete ten svoj kalich sám. Ja do vás kopať určite nebudem, ale musel som sem dojsť a musel som sa tunak do sýtosti vám zasmiať do tváre. A robím to s božským, takým, takým, takou úľavou, lebo konečne aspoň vidíte, čo páchate, čo robíte, aké nezmysly. Keď sme vám to povedali, kurník, však aj tomu vašemu predsedovi povedzte, však vy v tom vašom klube, však nie ste hlupáci, však sa s vami rozprávam. Ste mu to určite povedali. Nie, ale on keď si postaví hlavu, no tak, aj sa mu postavte, preboha živého. Však u nás v klube tak isto, keď dôjdem s nejakou blbosťou, tak mi to vysvetlia a stiahnem podpätky. Ale už toto by mal už pán predseda pochopiť, že nie je génius, už sme to všetci zažili, videli sme. Skúste s ním normálne rozprávať.
Ja do vás kopať nebudem. Ja som strašne rád, že môžeme teraz toto zrušiť. Ja vás podporím v tomto. Určite nebudem do toho ďalej búšiť, nebudem robiť obštrukcie, podporíme tento návrh zákona.
Chcem povedať jednu vec, že medziročne v januári za posledných 13 rokov najviac stúpli medzi mesačne, pardon, medzimesačne stúpli ceny potravín. A môžme teraz hovoriť, že to môžeme rozsegmentovať kvôli čomu, môžme sa baviť, že to nebolo všetko len kvôli tomuto. Je pravdou, že minulý rok stúpli ceny potravín skoro o 6 % a tam ešte ten odvod nebol, vážení, to treba povedať, že ten odvod nebol, a stúpli nám najviac z celej Európskej únie, cena potravín. Ale, priatelia, to znova sa netvárme, že to neni výsledok tejto vlády. To je výsledok zlej agrárnej politiky, to je výsledok toho, že tu máme oligarchov, ktorí nám tuná rozkrádajú dotácie, že nám tuná rozkrádajú elektrickú energiu, že tunak sa šírinou-barinou tunak so všetkým bačuje takým spôsobom, že naozaj tí, tí poľnohospodári alebo tí prvovýrobcovia musia zdvíhať tie ceny, aj keď to nechcú.
A teraz vám poviem ďalšiu vec. Ak niekto očakáva, že ceny potravín, keď tento zákon zrušíme, že klesnú, no tak zabudnite na to. Čakajte v lete Mikuláša, rovnaká blbosť. Preto lebo obchodník, obchodník, keď raz zvýši ceny, už ich nikdy nedá dole. Zažili ste, keď ste znížili dépeháčku z 20 na 10 %, žeby niekto zlacnel? Máte pocit, že hotely znížili ceny hotelových izieb? No ja som to nezažil. Ani v jednom hoteli. Proste oni akurát vykrývajú tie enormné náklady, ktoré sa zvyšujú, nafta, elektrika, všetky vstupy, zamestnanie, odvody, to všetko tak narástlo, že tí hotelieri už nemali z čoho žiť, tak si aspoň, trošku kyslíku dostali a nadýchli sa. Ale ceny neznížili ste tým, tým znížením dépeháčky. A rovnako teraz obchodníci zarobia ešte viacej a garantujem vám, že ceny nepôjdu dole, nepôjdu. Už je raz zvýšená cena a nikto ju nedá dole, nikto na tomto svete. A musím povedať, že vďaka aj vašim, vašemu zákonu, lebo sa pekne na vás vyhovorili, pekne sa vyhovorili. A mne tu nejde o to, aby som si povedal, no a, Ježiš, tak to je Dankova daň, tak teraz sa budeme, tak mu to hádžme na hlavu. Mne ide o tých ľudí, mne ide o tých ľudí, že tí ľudia budú musieť platiť tie vysoké ceny potravín. Ja sa môžem na to vykašľať, že Dankovi nasadia ďalšiu somársku hlavu, na to sa môžem úplne vykašľať. Mne vadí to, že vlastne tento stav vôbec nastal. A keď sme na to upozorňovali, tak sme boli za hlupákov. Ja som len rád, že teraz, pán kolega, si to môžete fakt tunak v celom to pléne. A ešte vám nezávidím, lebo ešte tu dlho budete sedieť a ešte si ten kalich horkosti do dna vypijete.
Nebudem vám nadávať, ja vás len veľmi pekne prosím, keď vám kolegovia, aj keď z opozície snažia sa vysvetliť niektoré veci, no ja som o tom presvedčený, že ste inteligentný človek, ja som na 100 percent presvedčený, že vy ste vedeli, čo presadzujete a že to nebude fungovať, že je to hlúposť. Upozorňoval som vás na to, aj čo sa stalo v Európskej únii, že Poľsko toto zaviedlo a im to zrušili. Však sme mali príklad tej Poľskej republiky. Prečo sme si mali myslieť, že no tak Poliakom to zrušili a nám to nezrušia? No jasné, že nám to zrušia, jasné, že budeme mať s tým problém. A buďme radi, že ideme z kratšej cesty späť, lebo keby sme to neurobili, tak ešte nás dodžubú tie reťazce na súdoch a ešte budeme platiť ako tento štát. A kto? Vy, SNS? Nie, zase my všetci, z našich peňazí to zaplatíme.
Takže ja som veľmi rád, že ideme z kratšej cesty späť, ja vám ďakujem za to, že ste ten zákon priniesli, že budeme môcť zaňho zahlasovať, že bojujete proti vlastnému zákonu, to som veľmi rád a podporíme vás v tom. A ja vám prajem, aby sa vám tu dneska dobre sedelo, aby ste si to vychutnali, a želám vám pekný deň.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2019 18:23 - 18:23 hod.

Boris Kollár
Ja by som chcel na záver poďakovať všetkým kolegom za vecnú diskusiu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2019 18:18 - 18:19 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem. Martin, už som si spomenul. Takže rovnako chcem reagovať a poďakovať, že si upozornil na ten problém. Naozaj, keby aj sme mali tunák referendum, ktoré bude mať 50-percentnú účasť, tak my prakticky nie sme schopní, alebo za normálnych okolností by sme ho nevedeli zrealizovať, lebo naozaj nemôžeme donútiť tých poslancov. My máme naozaj tento zákon veľmi zle nastavený a aj sme sa bavili o, s ústavnými právnikmi. Skutočne, keby niekto chcel urobiť obštrukciu, urobí, keď niekto nebude chcieť, neurobí, proste máme to nejednoznačne stanovené, formulované a určite by sme mali tuto, v tomto, v tomto, v tejto sfére, aj keď nepohneme to kvórum toho referenda, mali by sme upraviť tento návrh zákona, alebo tento ústavný zákon, lebo on je nevykonateľný teoreticky. My zo zákona, teda vlastne urobíme referendum, mohla by byť aj účasť 50-percentná, 51-percentná, ale donúťte poslanca, ktorý zase z ústavy má právo podľa svojho slobodného vedomia a svedomia sa rozhodnúť pri hlasovaní. Akým spôsobom by sme ten zákon vyhlásili? To znamená, že je tunák problém v tomto, v tomto ústavnom zákone a bolo by ho dobré, veľmi dobré upraviť. Možno by som dal takto podnet na ústavnoprávny výbor, aby naozaj sa tým zaoberali a to treba v ústave určite odstrániť, tento, tento problém. Ďakujem pekne.
Skryt prepis