Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

26.11.2019 o 13:10 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.2.2020 12:14 - 12:14 hod.

Robert Fico
Nie, nie ďakujem, to je omyl. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.11.2019 13:10 - 13:11 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, dovoľte mi, aby som v mene troch poslaneckých klubov navrhol, aby sme rokovanie o bodoch z návrhu programu 21, 35 až 97 preložili na najbližšie rokovanie Národnej rady. Opakujem ešte raz, o bodoch z programu Národnej rady 21, 35 až 97 preložili na najbližšie rokovanie Národnej rady.
Dôvodom je vytvorenie dostatočného priestoru na rokovanie o zákone roka o štátnom rozpočte a zodpovedajúcich zákonoch.
Ďakujem pekne. (Výkriky z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.12.2017 14:15 - 14:19 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Páni poslanci, máme 15 okresov, ktoré sú zaradené do programu, ktorý sa nazýva Podpora najmenej rozvinutých okresov. Všetkých 15 okresov v roku 2018 navštívi vláda. Jeden z tých pätnástich sme navštívili včera v Revúcej. Chceme urobiť inventúru toho, čo sa udialo za rok, pretože zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov vytvára špeciálne nástroje na podporu týchto okresov v podobe akčného plánu, regionálneho príspevku a konkrétnych projektov.
K čomu sme došli včera a čo mňa najviac trápi. Po prvé, nízka kvalita a malý počet projektov, ktoré prichádzajú zdola. Na druhej strane narážame na veľkú mieru byrokracie a administratívy pri využívaní týchto zdrojov. A po tretie, čo ma trápi najviac, že regionálny príspevok zo štátneho rozpočtu ide na projekty, ktoré nie sú spojené s vytváraním pracovných miest. Napríklad v Revúcej bol plán, že chceme vytvoriť do roku 2020 1 100 nových pracovných miest, a regionálny príspevok išiel na cyklotrasu. Ja nemám nič proti cyklotrase, ale pravdepodobne cyklotrasa nie je spojená s vytváraním nových pracovných miest. Aj preto včera padli nasledujúce rozhodnutia.
Rozhodnutia padli v tom, že znižujeme byrokraciu a administratívu. Posielame ľudí dole do regiónov, aby pripravovali lepšie projekty, ktoré budú automaticky schvaľované. A najmä podmienka na to, aby dostali príspevok regionálneho charakteru, bude, že projekt bude spojený s vytváraním konkrétnych pracovných miest. Takto prejdeme celé Slovensko v roku 2018. Nie je to jednoduché, pretože ja mám teda dosť veľkú hlavu a keď do toho všetkého mám naliať ešte problémy 15 okresov, tak to vytvára obrovský tlak nielen na mňa, ale aj na ministrov. Len zase na druhej strane je to výborná príležitosť, kedy starostovia, primátori môžu priamo na rokovaní vlády kontaktovať konkrétneho ministra a povedať, toto je môj problém, chcem sa ním zaoberať.
Nenecháme však mestá a obce v danom okrese z tých 15 okresov len tak napospas tam, kde potrebujú zdroje na projekty, ktoré síce sú dôležité, ale nie sú spojené s vytváraním pracovných miest. Napríklad nás žiadajú obce o rekonštrukciu kultúrnych domov, obecných domov, chodníkov, ciest a neviem čoho všetkého. Preto – a chcem poďakovať ministerstvu financií – sme dohodli, že okrem regionálneho príspevku, na ktorý majú nárok podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, v prípade Revúcej je to 3,8 mil. eur v priebehu rokov 2016 – 2020, ale tieto peniaze výlučne pôjdu na projekty, kde budú vytvárané pracovné miesta. Budeme vždy na každom takomto rokovaní v priebehu budúceho roka poskytovať sumu okolo jedného milióna eur na drobné projekty, ktoré obce, mestá potrebujú podporiť, ale ktoré nie sú tie, na ktoré by sa mohol využiť regionálny príspevok.
My sme včera takto milión eur poskytli desiatkam obcí a miest v okrese Revúca, či to bola Tornaľa, či to je Jelšava, alebo sú to rôzne obce, a poskytli sme zdroje, opravu chodníkov, cyklotrasy, opravu kultúrnych domov, obecných domov, výmena okien, pomoc pri napríklad rekonštrukcii cirkevných zariadení, a vyvolalo to naozaj veľký súhlas. A verím, že v tomto duchu keď budeme pokračovať, tak nájdeme zhodu. Tento projekt je veľmi dobrý, je náročný pre vládu Slovenskej republiky, ale ja som pripravený mu venovať v roku 2018 plnú energiu.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 7.12.2017 14:15 - 14:18 hod.

Robert Fico
Pán poslanec, určite sa na mňa nenahneváte, ak poviem, že mám ešte jednu otázku, piatu, ktorej by som rád venoval dve-tri minúty, a to je výjazdové rokovanie v Revúcej, pretože to, čo bolo treba k platom povedať, som povedal.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 7.12.2017 14:13 - 14:14 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán poslanec, ak sa nenahneváte, ja by som musel zopakovať to isté, čo bolo povedané. Sú tu veľké deformácie a tie deformácie treba odstaviť. Ja uvediem príklad len za všetky. Na vrchu nejakého konkrétneho ministerstva stojí konkrétny minister. Pod ním je štátny tajomník a ministerstvo je 100-percentným akcionárom nejakej spoločnosti. Riaditeľ tej spoločnosti je plne podriadený tomu štátnemu tajomníkovi aj tomu ministrovi, možno ešte aj tomu vedúcemu služobného úradu. Nemôže to fungovať tak, že tento nominant štátu má 4-, 5-krát väčší plat s 10-krát menšou zodpovednosťou ako minister. Musíme urobiť nejakú rovnováhu. Ja teraz netvrdím, že majú dostať členovia vlády a ďalší toľko, čo tí najvyšší predstavitelia v štátnych firmách, ale tá rovnováha musí nastať. Tá deformácia, dokonca medzi najvyššími ústavnými činiteľmi, sú najvyšší ústavní činitelia, ktorí nemajú žiadnu zodpovednosť, absolútne žiadnu, a sú takí, ktorí zodpovedajú aj za dážď v tejto krajine. Ale ja sa nesťažujem, ale deformácie treba v každom prípade odstrániť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 7.12.2017 14:08 - 14:13 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku. Netreba sa vyhýbať ani tejto vážnej téme, pretože my sme po tom, čo došlo k veľkej hospodárskej kríze, rozhodli o zmrazovaní platov ústavných činiteľov. Vyňali sme z tohto sudcov a prokurátorov, pretože si myslíme, že v ich prípade je to významný antikorupčný nástroj, pokiaľ ich platy rastú na základe mechanizmu valorizácie, ktorý bol nastavený.
Áno, musím vysloviť súhlas s tým, že nastala doba, kedy sa musíme opätovne baviť o tom, ako odstránime deformácie, ktoré sú v platovej oblasti, pokiaľ ide o ústavných činiteľov a pokiaľ ide o iných zástupcov štátu, či už ide o štátne akciové spoločnosti, alebo ide o iné inštitúcie. Tie deformácie sú obrovské. Tie deformácie sú, aj pokiaľ ide o najvyšších ústavných činiteľov. Okrem toho nie sú doteraz upravené veci do detailov, ktoré sa týkajú iných náležitostí spojených so štátnou reprezentáciou Slovenskej republiky.
Som veľmi rád a chcem poďakovať koaličným partnerom, že sme našli zhodu v tejto téme, ktorá vyvolala búrlivú diskusiu, ale myslím si, že všetci súhlasíte s tým, že by voči iným občanom Slovenskej republiky bolo necitlivé, keby automaticky skočili platy od 1. januára pri rozmrazení o viac ako tisíc eur. Dohoda je preto taká, že sme sa všetci navzájom zaviazali, že od 1. januára 2018 sa symbolicky platy ústavných činiteľov zvýšia o jedno euro s tým, že základom tohto zvýšenia budú platy z roku 2011, ale rovnako otvárame formálne diskusiu o tom, ako nastaviť nový projekt, či už ide o platy ústavných činiteľov, zástupcov štátu, alebo ide o štátnu reprezentáciu.
Chcel by som pripomenúť, že na platy ústavných činiteľov, ako aj na odmeny našich zástupcov v štátnych firmách existuje nejaký balík peňazí. Bol by som rád, keby ten balík peňazí zostal rovnaký, len ho treba iným spôsobom prerozdeliť. Môžeme nájsť rôzne formy, ktoré by nás mohli motivovať. Môžme povedať, že spustíme valorizáciu platov, ako to robíme vo verejnej štátnej správe, alebo vymyslíme úplne nový model. Môžme sa pozrieť na to, či budeme zdaňovať rôzne paušálne výdavky, ktoré sú tu, alebo prídeme s niečím, čo bude viazané na iné možné ekonomické parametre, ktoré v tomto štáte sú. Ale prosím, urobme to tak, aby to bolo dôveryhodné. Ja napríklad oceňujem spôsob, akým zabezpečuje minister vnútra a podpredseda vlády obnovu lietadiel vládnej letky. Je potrebné verejnosť na to pripraviť. Hovoriť s verejnosťou o týchto vážnych témach. Je treba hovoriť, že štátna reprezentácia je normálna vec, že to nie je niečo, za čo by sme sa mali hanbiť. Naopak, toto je moderná krajina, sme členským štátom Európskej únie, máme obrovské množstvo povinností aj v zahraničí. Tomu musí zodpovedať aj vybavenie ústavných činiteľov, pokiaľ ide o túto otázku.
Ja si tak isto myslím, že na túto tému máte legitímne právo, bude vytvorená spoločná skupina z reprezentantov ministerstva financií, príslušných ministerstiev, ktoré pokrývajú štátnych zástupcov v štátnych firmách, do toho prídu poslanci. Prosím, začnite na tom pracovať. My poskytneme všetky potrebné aj podklady a informácie tak, aby sme v priebehu pol roka budúceho roku mohli položiť na stôl reálny projekt, tento projekt schváliť, dať ho aj na verejnú diskusiu. A domnievam sa, že vieme nájsť vyvážený projekt, vyvážený model, ktorý nebude zbytočne vyvolávať emócie. Toto je veľmi racionálny a pragmatický prístup vlády Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 7.12.2017 14:03 - 14:08 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem za túto otázku, pretože málo o nej hovoríme a je dobrá príležitosť slovenskej verejnosti trošku priblížiť tento ambiciózny projekt.
Ako určite viete, prezident Čínskej ľudovej republiky inicioval projekt vybudovania tzv. novej hodvábnej cesty a bolo to už v roku 2013. Projekt má dve hlavné časti, a to je námorná a suchozemská. Námorná trasa vedie z čínskeho pobrežia cez Juhočínske more, Indický oceán, Suezský prieplav a Stredozemné more symbolicky do Benátok. Samozrejme, aj táto námorná cesta má niekoľko variantov. Suchozemský variant vedie z Číny cez strednú Áziu a východnú Európu do západnej Európy a v tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že projekt má širokú podporu najvyššieho politického a štátneho vedenia Číny, pri každej príležitosti nám to pripomínajú.
Kľúčovým termínom v rámci novej hodvábnej cesty je konektivita, teda spojenie. A ide nám o spojenie Číny so západnou Európou a priestorom, ktorý je medzi Čínou a západnou Európou. Nechcem teraz komplikovať ďalšie informácie, ale chcem ako príklad uviesť, že ak preprava kontajnerov z Číny na Slovensko trvá dnes po mori priemerne cez 50 dní, vlaková doprava to vie zvládnuť za 15 až 17 dní a keď bude vlakov viac, aj tento čas sa vďaka pravidelnej logistike má šancu skrátiť.
Samozrejme, keďže ide o dopravu do západnej Európy, Slovensko nechce zostať v žiadnom prípade bokom. Preto vláda 11. apríla 2017 schválila materiál Koncepcia rozvoja hospodárskych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Čínskou ľudovou republikou na roky 2017 – 2020 a osobitnú časť sme venovali práve implementácii projektu novej hodvábnej cesty. A k tomu aj viedlo nakoniec ako východisko memorandum o porozumení podpísané medzi Slovenskom a Čínou už v novembri 2015.
Dámy a páni, my ponúkame, Slovenská republika, svoje prepravné a logistické kapacity pre aktívne zapojenie sa do tohto projektu. Viete, že prvý vlak prišiel do prekladiska, ktoré sa nazýva Dobrá, a je tam aj perspektíva, že by tento počet vlakov mohol byť podstatne vyšší. Ale chcem pripomenúť, že máme tu aj ďalší vynikajúci projekt, ktorý chce využiť širokorozchodnú a ktorý sa dotýka priamo Košíc. Spomeniem najmä intermodálny terminál Košice, to je prekládka medzi európskym a širokým koľajovým rozchodom. Čiže z Číny by to prišlo ku Košiciam, tam končí široká koľaj, tam by sa to celé preložilo na naše vlaky, na Cargo, a by to pokračovalo ďalej. Výstavba terminálu je pripravená na konci existujúcej širokorozchodnej železničnej trate v lokalite Košice – Haniska. Na terminál je vydané územné rozhodnutie, je spracovaná štúdia realizovateľnosti a nákladovo-výnosová analýza.
Ďalej je to globálny, logistický a industriálny park, priamo nadväzujúci na terminál Košice, o rozlohe 560 hektárov. Ako viete, pán poslanec, jedná sa o projekt Košického samosprávneho kraja. Pre tento projekt bola spracovaná štúdia realizovateľnosti a úprava územného plánu mesta Košíc. Cieľom tohto projektu a súčasne aj zámerom je zlučovanie tovaru určeného do Ázie formou ucelených vlakov, čím by sa čiastočne riešila problematika ich malej vyťaženosti a s tým spojené zníženie nákladov na železničnú prepravu. Súčasťou tohto materiálu je tiež akčný plán, ktorý je už vypracovaný a bude predmetom rokovania vlády Slovenskej republiky v najbližšom období.
Chceme teda maximálne využiť potenciál, ktorý v okolí Košíc je, a spomenul som dva projekty, ktoré budú mať podporu vlády. Ak to bude nevyhnutné, budú vyhlásené aj za strategické projekty s plnou podporou vlády Slovenskej republiky. My sme dokonca aj vymenovali splnomocnenkyňu vlády Slovenskej republiky pre vyjednávanie o ekonomickom páse hodvábnej cesty a námornej cesty, ktorou sa v júli stala štátna tajomníčka ministerstva financií pani Dana Meager. Tak vás poprosím, čokoľvek detailnejšie, keby ste sa obrátili na ňu, ale sme v tom maximálne aktívny.
Ďakujem ešte raz za túto otázku, aspoň som mohol priblížiť podstatu tohto veľkého projektu.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 7.12.2017 14:02 - 14:03 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, dovoľte mi, aby som oznámil, kto tu dnes nie je a kto bude za nich hovoriť.
Neprítomný je podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý je na zahraničnej pracovnej ceste. Zastúpi ho podpredseda vlády pre investície a informatizáciu pán Pellegrini. Ďalej je neprítomná z dôvodu choroby podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Zastupuje ju ministerka školstva, vedy, výskumu a športu pani Lubyová.
Otázky nie sú na podpredsedníčku vlády a ministerku spravodlivosti pani Žitňanskú, na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, na ministra obrany Petra Gajdoša, na ministra zdravotníctva Tomáša Druckera ani na ministra hospodárstva Petra Žigu.
Pán predsedajúci, som pripravený v časovom limite odpovedať na otázky, ktoré predložili členovia parlamentného zboru.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2017 17:05 - 17:24 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, napriek tomu, že sa nielen ja, aj moji ministri pripravujeme na zajtrajšiu schôdzu vlády, ktorá bude v Revúcej, je to jeden z ďalších okresov, ktorému venujeme pozornosť z dôvodu toho, že patrí do zoznamu najmenej rozvinutých okresov, predsa len mi nedá byť ticho a nereagovať na niektoré vyjadrenia, ktoré padajú v rozprave v súvislosti s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.
Mňa najviac pobavila, a to bol vlastne aj dôvod, pre ktorý som sa opäť prihlásil do rozpravy, poznámka, že Robert Kaliňák je prekážka pánovi Rajtárovi, aby Slovensko bolo lepšie, že v podstate on malý, úbohý nemôže nič v tejto krajine zmeniť, lebo ministrom vnútra Slovenskej republiky je Robert Kaliňák.
Mám pre vás, dámy a páni z opozície, jedno malé odporúčanie: konečne vyhrajte voľby, nech sa páči.
SMER – sociálna demokracia, samozrejme, platí daň za dlhovekosť, ale my sme za sebou 4-krát suverénne vyhrali parlamentné voľby. A náš mandát je legitímny a demokratický a nikto ho nebude spochybňovať tým, že sa cíti byť ublíženým alebo ukrivdeným, lebo nemá ani také percentá, ani také preferenčné hlasy.
Vyhrali sme v roku 2006 s takmer 29 %, vyhrali sme v roku 2010 s 34 %, napriek tomu ste nás poslali do opozície a predstavili ste rok a pol cirkus humberto, ktorý nikdy slovenská politická scéna nezažila. Vyhrali sme v roku 2012 s výsledkom, ktorý nemá obdobu v slovenskej politickej histórii, 44 %. A po všetkých týchto troch víťazstvách a po tom masírovaní, ktoré ste predvádzali cez médiá, klamstvá typu, ktoré dnes predvádzate, sme vyhrali aj 4. parlamentné voľby za sebou.
A máme ambíciu, pán Rajtár, či sa vám to páči, alebo nepáči, vyhrať aj ďalšie parlamentné voľby.
Prestaňte plakať. Vyhrajte voľby, zostavte vládu a spravujte krajinu podľa vašich predstáv. My spravujeme krajinu podľa predstáv, ktoré považujeme za absolútne správne.
Jedno ale viem úplne isto, dámy a páni, 4-krát sme vyhrali parlamentné voľby a 3-krát sme zostavili vládu, nikdy sme sa nespreneverili demokratickým pravidlám hry. Nikdy!
Nesiahli sme na charakter verejnoprávnej televízie.
Nedotkli sme sa v žiadnom prípade Ústavného súdu.
Neurobili sme nič voči ostatným ústavným orgánom v tomto štáte, hoci taká možnosť bola a máme nejaké príklady zo susedných krajín, kde sa takéto veci diali.
My sme toto nikdy neurobili a vždy sme išli do férovej demokratickej súťaže a do tejto férovej demokratickej súťaže pôjdeme aj v nasledujúcich parlamentných voľbách. A je úplne jedno, či tie voľby budú v roku 2018, v roku 2019 alebo budú v roku 2020.
Nikdy sme nezneužili tajnú službu. Nikdy nedal predseda vlády počas tých desiatich rokov vládnutia žiadny pokyn riaditeľovi tajnej služby, aby sa na niečo pozrel, niečo urobil, čo by bolo použité v štandardnej demokratickej súťaži, ktorá tu je. Naopak, nastavili sme pravidlá parlamentných volieb, nastavili sme pravidlá transparentnosti financovania politických strán a toto dnes v Európe významne rezonuje.
Počul niekto z vás, dámy a páni z opozície, nejakú pripomienku na adresu Slovenska, že to je nedemokratická krajina? Počul niekto z vás, že by niekto kritizoval Slovensko kvôli porušovaniu ľudských práv alebo zneužívaniu moci? Nič takéto, nič takéto nie je a ani nebude a ja to garantujem mojím postavením predsedu vlády Slovenskej republiky.
Mám však iný obraz, ktorý je tu dnes pred nami. A ten obraz je veľmi jednoduchý a dá sa krásne popísať. Kto sa dnes uchádza o moc a kto tvrdí, že je alternatíva vláde Slovenskej republiky? Za lídra opozície sa označuje strana SaS. Tak teda poďme urobiť malý sumár toho, čo tu zaznelo doslova a do písmena za pár minút diania tejto parlamentnej schôdze.
Po prvé vieme, že strana SaS nemá problém zneužívať odpočúvanie. To sme predsa jasne počuli. A to nemôže dnes nikto spochybniť, že vtedajší minister obrany za SaS pán Galko dal odpočúvať novinárov.
Ešte raz, hore dámy a páni novinári, buďte takí láskaví a to niekde konečne napíšte, že pán Galko vás dal odpočúvať. Keby sme to my urobili, tak horia Jánošíkove vatry po celom Slovensku a nás hádžete, ako to hovorí predseda parlamentu, do Dunaja jedného za druhým.
Dal odpočúvať novinárov. Dal odpočúvať novinára, pokiaľ ide o Pravdu, dal odpočúvať novinára, ktorý je dnes v denníku SME, dal odpočúvať šéfa TA3, dal pokyn na odpočúvanie hovorcu opozičnej politickej strany, dal pokyn na odpočúvanie svojich sekretárok a už o šoférovi tiráku netreba viacej hovoriť, lebo to je tak trápna scénka, že to len môže zodpovedať charakteru SaS.
Čiže prvé, čo vieme, je, že keď táto politická strana, ktorá sa dnes hlási k tomu, že chce byť lídrom a chce zostaviť novú vládnu koalíciu, je, že nemá problém zneužívať štátnu moc a odpočúvať. To dnes vieme úplne perfektne.
Čo ďalej o nich vieme? Vieme, že nemajú problém používať metódy, ktoré sú hrubým porušením demokratických pravidiel hry.
Pán Rajtár, my sme si fotili volebné lístky pri voľbe generálneho prokurátora alebo ste to robili vy? A nebolo to trápne, ako ste chodili pod pazuchou v dvojiciach tam dozadu a tam ste si mobilmi robili fotografie a potom ste si ich navzájom ukazovali, lebo ste si navzájom nedôverovali? Toto sa nikdy u nás nestalo. Nikdy! My sme vždy vedeli si sadnúť na poslaneckom klube a povedať, toto je náš názor, toto je náš návrh a túto stranícku disciplínu, ktorá patrí do parlamentu, budeme aj rešpektovať. Čiže máme druhý dôkaz.
Prvý dôkaz je, že budú odpočúvať telefóny, že budú zneužívať štátnu moc.
Po druhé vieme, že nedajú slobodu svojim poslancom, pretože bez akéhokoľvek zaváhania postavili svojich vlastných poslancov do ponižujúceho postavenia, pretože ich prinútili robiť si fotografie z intímneho volebného aktu. Tajná voľba je intímny volebný akt. Nie, ale kdeže, to jednoducho nefunguje u vás, vy si to musíte nafotiť.
Po tretie vieme všetci, že nám bude zatvárať papule. A nepamätáte sa na rozhodnutie pána Sulíka a predsedu parlamentu, ktorý nám sem postavil tie staré televízory Oravy, tie drevené veľké televízory, jednoducho, kde bolo napísané, že máme takýto čas, lebo nemôžme viacej hovoriť, lebo ste zneužili inštitút, ktorý bol v rokovacom poriadku, a báli ste sa toho, že niečo k vám povieme viacej, ako by bolo treba? Toto sme my nikdy nerobili.
Bol schválený rokovací poriadok a rokovací poriadok je jasné pravidlo, ale vy ste vtedy zneužili výnimočné inštitúty.. (Reakcia z pléna.)
Poprosím, pani poslankyňa...

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Veľmi vás prosím, veď prihláste sa do rozpravy, poďte si povedať to, čo ja hovorím, veď máte na to absolútne právo. Ja vás len chcem požiadať, že vy ma nevyrušíte, len rušíte ostatných, keď rozprávam ja.
Čiže chcem ešte raz povedať, že máme tretí jasný dôvod, prečo táto politická strana je jasne nedemokratická, lebo nám všetkým zatvorí papule. Jednoducho nebude chcieť počúvať to, čo im budeme v danom okamihu hovoriť.
Ďalej vieme, dámy a páni, že je to politická strana, ktorá má veľmi blízko ku kradnutiu. Veď to tu bolo pekne povedané. Zrazu som s veľkou, by som povedal, pozornosťou počúval nejaké vyjadrenie pani poslankyne, ktorá obhajovala pána Sulíka, pokiaľ ide o tie pozemky. Zrazu mala perfektné informácie, to znamená, že pán Sulík asi už písal rýchlo nejaký mail, že ako to celé bolo. No fakt je ten, fakt je ten, že ako člen predstavenstva 100-percentnej verejnej spoločnosti OLO, ktorá patrila Bratislave, si zabezpečil prevod pozemku za 37 mil. korún, vtedajších, na spoločnosť, v ktorej mal takmer polovičku akcií. A potom o rok ten pozemok predal so ziskom 20 mil. korún. Nuž tak takýto kšeft by som si aj ja rád zariadil. Toto ale neurobil nikto z nás!
Počuli sme o pánovi Rajtárovi, ako sa správal ako člen dozornej rady príslušnej inštitúcie pri nakladaní s konkrétnou pohľadávkou. Ale ja by som ešte ďalej išiel.
Kde ste boli, páni zo SaS-ky, keď boli platinové sitká? Kde ste boli, keď bol prenájom Daňového úradu v Košiciach? Kde ste boli, čo ste hovorili? Boli ste absolútne ticho.
Pani poslankyňa, ja som nepočul jedno jediné vyjadrenie zo SaS, keď sa prevalilo, že pani premiérka Radičová podpísala 300-tisíc na dostavbu športového areálu v Osrblí a jej poradca si z toho zobral 10 %. Kde ste všetci boli?! Viete si predstaviť, že by môj poradca, a nech mi je odpustené nejaké meno, ja ho teraz nepoužijem, ktorékoľvek môjho poradcu, ja by som podpísal z mojej rezervy 300-tisíc eur na dostavbu a môj poradca by vo vedľajšej kancelárii vybral 10 % úplatok z tejto dotácie, ktorá bola daná?! Ale vy ste to urobili, to tak bolo.
Kde ste všetci boli?! Zrazu ste všetci morálni, krásni, čistí, voniate lepšie ako všetci my, lebo zrazu už ste tu po nejakom čase a si myslíte, že sa na vás zabudne. No, jednoducho sa nezabudne.
Ste nedemokratická strana, ste strana, ktorá má blízko ku kradnutiu, ste strana, ktorá má blízko k odpočúvaniu, k zneužívaniu moci, k foteniu, jednoducho k metódam, ktoré tu nikdy v tejto krajine neboli a ktoré nikdy moja vláda nepoužívala a ani nebude nikdy používať.
Máme tu pána Matoviča, ktorý sa postavil predo mňa pred chvíľočkou, mysliac si snáď, že ja odpadnem. (Smiech v sále.) Akože, panebože, teraz odídem odtadiaľto, lebo som sa naplašil a budem sa báť niečo povedať. (Reakcia z pléna.)
Kedykoľvek, pán Matovič, inak ste úžasne oblečený ako poslanec Národnej rady, chcem vám zablahoželať. (Potlesk. Poslanec Matovič sa provokačne postavil pred rečnícky pult smerom k rečníkovi.)
Takže ešte raz, ešte raz... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, vaše miesto, viete, kde je. Nech sa páči.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Nechajte ho kľudne, mňa nevyrušuje, mne to je úplne jedno.
Takže ešte raz, úradne uznaný daňový podvodník len kvôli premlčaniu sa vyhol trestu. (Reakcia poslanca Matoviča stojaceho pred rečníckym pultom.) Fiktívne prevody majetkov, zneužitie... (Reakcia poslanca Matoviča. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, nevyrušujte!

Fico, Robert, predseda vlády SR
... zneužitie matky, zneužitie matky na daňové podvody, prevod firmy deň pred daňovou kontrolou, skrývanie daňových dokladov, zatajovanie daňových dokladov. Priatelia, nemáme jednoducho... (Reakcia poslanca Matoviča stojaceho pred rečníckym pultom. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, nemôžte vyrušovať, lebo vás vykážem z rokovacej sály.

Fico, Robert, predseda vlády SR
... nemáme krajšieho daňového podvodníka ako tento pán v rifliach, ktorý tu stojí v tej košieľke a v tom saku.
Ja sa vás nebojím, pán Matovič, ja vám to budem hovoriť do očí od rána do večera. (Reakcia poslanca Matoviča stojaceho pred rečníckym pultom. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ak budete vyrušovať, vykážem vás a potom nedostanete ani slovo.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Toto je ďalšia strana, kde je nejaká pani Remišová, pani herečka, tieňová ministerka zahraničných vecí, ktorá ani nevie, aký je rozdiel medzi Radou Európy a Európskou úniou, a vôbec jej nevadí, že na čele tej strany stojí niekto, kto je uznaný dokladmi daňový podvodník. Máte teda druhú stranu.
Tretiu stranu, pána Kollára tu nemám, by som rád zopakoval tie veci. (Poslanec Matovič odchádza preč spred rečníckeho pultu.) Pretože, viete, dámy a páni, predstavte si, Juraj Blanár, prepáč, použijem na teba ten príklad, však snáď sa nenahneváš na mňa. (Smiech v sále.) Predstav si, že z 90. rokov by boli nejaké materiály tajnej služby a NBÚ by povedalo, že tie materiály tajnej služby sú voči tebe správne. A v tých dokumentoch by bolo napísané, že je podozrenie, že Juraj Blanár obchodoval s drogami. Je podozrenie, že dovážal na Slovensko nejaké zakázané technické zariadenia. Potom by si mi povedal, že ty nepoznáš žiadneho mafiána a že to bola náhoda, že bol spolu nafotený niekde na nejakej dovolenke na Kube. A zrazu zistíte, že tých náhod bolo päťsto. Majú šesť albumov spoločných fotografií, mafiáni a pán Kollár. A okrem toho normálny muž nemôže mať vzťah k trinásťročným dievčatám, však to už konečne povedzme v tejto Národnej rade! (Potlesk.)
Nechápem jednoducho, nechápem, ako môžete akceptovať, dámy a páni, poslanci Národnej rady, že takýto človek je predseda výboru Národnej rady. Podozrivý z obchodovania s drogami, absolútne kontakty na mafiu.
Spomeňte si, naposledy ešte aj pokryl útok na novinára, ktorý sa volal - Jacz? (Reakcia z pléna: "Jacz.") Pán Jacz, ktorý bol zbitý jedným z mafiánov pred Mliečnym barom v Bratislave. Samozrejme, že pán Kollár mu veľmi rád poskytol dobré alibi, aby to náhodou nebolo také, aké by to malo byť.
Takže, dámy a páni, akú alternatívu nám to ponúkate?
Nedemokratickú SaS-ku, kde sme povedali všetko, čo sme mali povedať.
Ponúkli sme ďalej stranu, ktorá sa volá OĽANO, všetci sa vopchajú do jedného výťahu, takého malého. Štyria sú tam v tom výťahu. Na čele stojí uznaný daňový podvodník.
Tretia strana, na čele ktorej stojí človek, ktorého som pomenoval, že je podozrivý z obchodovania s drogami, je podozrivý so stykmi s mafiánmi a je podozrivý, pokiaľ ide o vzťahy k maloletým dievčatám.
Toto máme na Slovensku ako alternatívu tomu, čo tu dnes je a čo vyhralo parlamentné voľby.
Priatelia, takto mi chýba Dzurinda a Mikloš, takto. (Rečník zopätím rúk názorne ukázal svoje tvrdenie.) Čo by som dnes dal za to, aby tu sedeli normálne, štandardné politické strany, ktoré sa s nami budú normálne hádať, ktoré budú s nami viesť normálny programový konflikt. Ale títo... (Reakcia z pléna.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Platinové sitká neboli naše, boli vaše, nebláznite! (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, pani poslankyňa Blahová, nevyrušujte, nevyrušujte!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Pani poslankyňa, ale vy ste tam boli pri tom, to je celý problém. Takže to je základný problém váš.
Takže ja len chcem dokončiť tú myšlienku. Prosím. Prosím.
Aj v prípade Mikuláša Dzurindu a v prípade Ivana Mikloša si pamätám koniec roku 2010, kedy možno podobným spôsobom išli na nás, ako idete vy na nás. A vtedy som si sadol k počítaču a vtedy som si sadol k počítaču s Robertom Kaliňákom. Robert, stálo nás to koľko? Štrnásť libier? (Reakcia ministra.) Štrnásť britských libier nás to stálo a otvorili sme si britský obchodný register. Za tri dni sme rozbili SDKÚ tak na základe financovania ich politickej strany, že Mikuláš Dzurinda sa rozhodol, že nebude kandidovať ako líder SDKÚ a ako líderka vtedy kandidovala pani Radičová a stala sa potom aj premiérkou. Však nakoniec to aj tak dopadlo, po roku a pol ste sa pekne všetci rozišli.
Dámy a páni, my nemáme na vás čas, ale ak nás budete nútiť mať čas, my si zobereme len noviny. Zobereme si len to, čo je napísané na sociálnych sieťach. Zoberme si verejne prístupné informácie a dopadnete ako pán Rajtár. Pol hodina nám to trvalo, pol hodina, nič, základné, elementárne veci, ktoré sú verejne prístupné.
A vy si myslíte, že my sa necháme takto urážať?! Vy si myslíte, že ja budem ticho, ak tu niekto zneužíva matku na daňové podvody a tvrdí, že 600 kilometrov denne jazdila na Fabii? (Smiech v sále.) Čo si myslíte, že sme už úplní idioti?! (Potlesk.)
Vy si myslíte, že sa nepozrieme na fiktívne prevody firmy, ktorá sa udiala, alebo ten prevod sa udial deň pred daňovou kontrolou alebo pred ďalšími vecami?
A prosím aj pána prezidenta, a hovorím to teraz so všetkou úctou k prezidentskej funkcii, nemôže odpovedať na to, že prelietal súkromne milión eur tak, že hovorí, že odpútavame pozornosť od odvolávania Roberta Kaliňáka. Ale veď keď dnes porovnáme to, čo ste vy ponúkli na odvolanie Roberta Kaliňáka, a to, čo my sme na vás našli za pol hodinu, veď by ste sa mali všetci rovno zbaliť a odísť. Veď to je čistá katastrofa, čo ste dnes predviedli! Čistá katastrofa! (Potlesk.) Zneužitie, absolútne zneužitie inštitútu, ktorý sa nazýva odvolávanie konkrétneho ministra. (Doznievanie potlesku.) A opakujem ešte raz, nenechajte sa, prosím, zviklať. A už stačilo! Naozaj hovorím, že už stačilo.
Ja som si myslel, že budeme na vás reagovať iným spôsobom, že sa budeme jednoducho brániť tvrdou robotou, že budeme chodiť po tých regiónoch, budeme sa trápiť, budeme ponúkať nejaké riešenia. Nie, vy toto asi potrebujete, vy to asi chcete počuť, vám to asi dobre robí.
Nuž, ak vám to teda dobre robí, tak vám to všetkým budeme veľmi radi, ale veľmi radi pripomínať.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2017 13:42 - 14:11 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, dámy a páni, dovoľte mi, aby som vás informoval, že dnes sa k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi stretla mimoriadne vláda, mala svoje 80. zasadnutie a prijali sme uznesenie, na základe ktorého nesúhlasíme s týmto návrhom skupiny poslancov, a dovoľte mi, aby som odkázal na písomný text tohto stanoviska, ale predsa len by som na úvod prečítal aspoň prvý odsek zo stanoviska vlády Slovenskej republiky.
"Návrh skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, vláda Slovenskej republiky vníma ako vytĺkanie politického kapitálu, pričom na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie podané opozíciou sú nepravdivé." A potom si i prečítajte ďalšie odôvodnenie, ale myslím si, že o tých nepravdách sa ešte dnes bude hovoriť veľmi veľa.
Začnem možno týmto prvým odsekom a použijem konštatáciu vlády, že "ide o čisté vytĺkanie politického kapitálu".
Dámy a páni, minister vnútra bol počas prvej vlády 2006 – 2010, ak si dobre pamätám, odvolávaný iba raz. A bolo to preto, lebo došlo k pochybeniu radového policajta, ktorý nakladal s nástražnou výbušninou pri výcviku, neviem, či už išlo o policajných psov alebo o niečo podobné. Počas druhej mojej vlády, ak si teda presne pamätám, nebol minister vnútra odvolávaný, no ale vy už ste vytvorili svetový rekord, pretože máme tak asi jeden a pol roka za sebou a už ho tretíkrát dávate na pranier. A ak to takto ďalej pôjde, tak, pán minister, čakaj, 7-, možno 8-krát že budeš tu musieť sedieť a sa baviť niekedy o veľkých nezmysloch. (Reakcia navrhovateľa.)
Pán poslanec, ja som príliš zaneprázdnený na to, aby som vás ignoroval. Takže buďte taký láskavý, neskáčte mi do reči, ja si svoj prejav poviem, nikto vám neskákal do reči a ja chcem teraz povedať niekoľko argumentov, ktoré potvrdzujú, že informácie, ktoré podávate, sú nepravdivé.
Ja som si vybral z toho vašeho vystúpenia jednu konštatáciu, kde ste obvinili ministra vnútra, že zabezpečil, aby nejaký špeciálny prokurátor pán Špirko bol obvinený. Vy nemáte dunstu o tom, ako môže byť obvinený špeciálny prokurátor. Špeciálny prokurátor nemôže byť obvinený bez pokynu prokuratúry, dokonca na najvyšších miestach. Ako si môžete dovoliť na takomto fóre obviniť ministra vnútra, že sa chce doslova cez trestné právo zbaviť špeciálneho prokurátora, ktorý mu nevyhovuje?! Úplný nezmysel, hlúposť! Vy ste zdegradovali komplet celé svoje vystúpenie, pretože to znie bombasticky. Viete, minister vnútra použil NAKU a zlikvidoval špeciálneho prokurátora, ktorý niečo vyšetruje. Prosím, naštudujete si elementárne pravidlá trestného konania a toto vaše konštatovanie úplne zdevalvovalo všetky vaše vyhlásenia a vystúpenia, ktoré ste urobili a ktorými ste odôvodňovali návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra.
Dámy a páni, je mojou povinnosťou však povedať niečo iné a vnímam to ako dobrú príležitosť povedať niečo aj o práci ministerstva vnútra, pretože keď som tak počúval pána poslanca, ja sa k nemu ešte vrátim v inej súvislosti, tak asi väčších zločincov, ako je Fico, Kaliňák a táto vláda, na svete by sme ťažko hľadali.
Nuž predovšetkým chcem povedať, pán poslanec, aj vy, aj ostatní poslanci z opozície, že pod ministrom vnútra pracuje 51 000 ľudí. Toľkoto ľudí ste v živote nevideli. To by ste museli ísť na Chelsea, aby ste pohromade videli toľko ľudí, koľko má jeden minister na starosti, a by ste sa pokakali z toho, keby ste mali riadiť takúto mašinériu policajtov, hasičov, administratívy, civilných zamestnancov. A celkom pochopiteľne sa môže stať, že z takejto masy ľudí, ktorej je viacej, ako by štadión Chelsea dokázal zhltnúť, sa niekedy môže stať, že sú nejaké pochybenia, za ktoré, samozrejme, minister nesie plnú zodpovednosť. Ale hovorím o rozsahu zodpovednosti ministra vnútra a túto zodpovednosť minister vnútra už drží od roku 2006.
A môžte teraz pišťať, pískať a kričať, koľko chcete, 25 rokov som v slovenskej politike a poznal som všelijakých ministrov, a teraz nehovorím len o ministroch vnútra, hovorím o všetkých ministroch, ktorí pôsobili vo vládach počnúc rokom 1992, Robert Kaliňák patrí medzi jedného z najschopnejších ministrov, akého som kedy stretol počas mojej celej politickej kariéry od roku 1992. (Potlesk.)
Samozrejme, opakujem, samozrejme, s obrovskou mierou zodpovednosti, ktorú nesie za 51 000 ľudí, ktorí pod týmito ľuďmi sú. (Reakcia z pléna.)
Pani poslankyňa, tiež vás poprosím, môžte sa prihlásiť do rozpravy a komentujte v rozprave, ale nie týmto spôsobom.
Zabúdame na niektoré fakty a momenty, ktoré sú mimoriadne dôležité z hľadiska hodnotenia vlády a hodnotenia ministra vnútra.
Začnem jednou vecou, o ktorej, dámy a páni, vy už ani netušíte a neviete, že také niečo mohlo niekedy byť. V roku 2006 došla na Slovensko, v júni, monitorovacia skupina z Európskej únie a preverovala, do akej miery je Slovensko pripravené na vstup do Schengenu. A ja mám k dispozícii, je to v angličtine, sa to pokúsim presne preložiť, hodnotenie pripravenosti Slovenska v júni v roku 2016. Jún 2006, boli parlamentné voľby, čiže dovtedy bola plná zodpovednosť druhej pravicovej vlády Mikuláša Dzurindu. A v tomto hodnotení je napísané úplne presne, že pokiaľ ide o systém kontroly na hraniciach medzi Slovenskom a Ukrajinou, tak ani zďaleka sme nespĺňali náležitosti, ktoré sa vyžadujú Schengenom, a nám doslova povedali, že zabudnite na Schengen. V decembri prišla sem, presne 4. – 5. decembra 2006, hodnotiaca skupina z príslušnej rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti a povedali nám, zabudnite na Schengen. My sme takisto mohli byť dnes spolu s Rumunmi a Bulharmi, keby vtedy nezabral tím pod vedením ministra vnútra a keby sme nedostali Slovensko do skupiny krajín, ktorá bola najlepšie pripravená, pokiaľ ide o Schengen.
A, páni, to niečo je! To nie sú guličky, ako vy si tu napíšete nejaký prejav plný hlúpostí a prečítate. Zabezpečiť pripravenosť krajiny na to, že môžeme predstavovať vonkajšiu hranicu Schengenu, to vyžadovalo obrovské personálne, finančné a technické nasadenie. Veľmi rýchlo ste na to zabudli. Ale ako sa tešíte dnes, keď idete cez hranice, tak vám je všetkým veľmi dobre, že nemusíte mať hraničné kontroly, že si môžete cestovať krížom-krážom. Za toto treba poďakovať ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, pretože vtedy, ak by sme neboli bývali zabrali, tak dnes sme v skupine s Rumunskom a Bulharskom a vonkajšia hranica Schengenu by obchádzala Slovensko. Asi si už ani nepamätáte na vyjadrenia Českej republiky, ktorá hovorila, že je pripravená postaviť plot na Morave, ako je rieka Morava, že tam bude vonkajšia hranica Schengenu.
Zabudli sme aj na ďalšie vážne veci, ktoré sa udiali v tomto rezorte, pretože vy to nechcete jednoducho počúvať a nechcete to brať ako veci, ktoré sú relevantné.
Dámy a páni, je tu jedna enormná snaha rezortu ministerstva vnútra, pokiaľ ide o zníženie nehodovosti a obetí na cestách. Len jeden údaj za všetky. V roku 2007 zomrelo na cestách 627 ľudí, prišli prísne zákony, áno, niekedy ľudia reptajú, že sa meria rýchlosť, že sa dávajú vysoké pokuty, že sú policajti prísni, ale ak to bolo 627 ľudí v roku 2007, tak je to dnes menej ako 250 ľudí. Aj to je konkrétny výsledok toho, ako tvrdo sa pracovalo s dopravnými policajtami, ako sa robila prevencia, ako sa tlačilo vo vzťahu k slovenskej verejnosti.
Rád by som pripomenul množstvo iniciatív, ktoré prišli v oblasti zákona o verejnom obstarávaní, ale hlavne by som chcel spomenúť jedno rozhodnutie, ktoré dnes je vnímané ako pravdepodobne jedno z najefektívnejších v prípade transparentného verejného obstarávania, a to je elektronický kontraktačný systém. Spustili sme cez ministerstvo vnútra elektronické trhovisko, kde všetci verejní obstarávatelia musia obchodovať podlimitné zákazky do 135-tisíc eur za tovary a služby a do 5,51 mil. pri stavebných prácach. Za 8 mesiacov, dámy a páni, fungovania tento kontraktačný systém splatil celý systém už za 8 rokov. Aktuálne čísla, k 4. 12. počet obchodov bol 80 000, a pritom hodnota týchto obchodov dohromady je 1,1 mld. eur, pričom úspora pri zazmluvnení je 200 mil. eur. Čiže len kontraktačný systém nám zachránil 17,9 % z objemu finančných prostriedkov.
Pripomínam iniciatívy, ktoré ministerstvo vnútra urobilo v oblasti volebných kódexov. Ministerstvo vnútra urobilo natoľko kvalitné volebné kódexy, že Slovensko už nie je v skupine štátov monitorovaných skupinou štátov GRECO, ktorá pôsobí v rámci Rady Európy. Naopak, aj keď som navštívil nedávno zasadnutie GRECA, tak predovšetkým oblasť transparentnosti v prípade politických strán bola hodnotená mimoriadne, mimoriadne vysoko. Opäť to bolo ministerstvo vnútra, ktoré došlo so zákonom o ochrane oznamovateľov korupcie a dnes ministerstvo vnútra participuje spoločne s Úradom na prevenciu korupcie, ktorý je na Úrade vlády, na príprave úplne nového zákona vrátane vytvorenia nového úradu, ktorý ešte dôslednejšie bude pracovať v oblasti oznamovateľov korupcie, ich ochrany a podporovania verejnosti pri poskytovaní konkrétnych informácií.
Ja som presvedčený, že aj to, čo robí ministerstvo vnútra, pomohlo k tomu, že sa Slovensko posunulo na lepšie miesto vo svetovom rebríčku vnímania korupcie a tento rebríček robí Transparency International. V roku 2014 sa Slovensko umiestnilo na 54. priečke zo 175 krajín, čo je zlepšenie o 12 miest. V roku 2011, to bola vláda Ivety Radičovej, sme skončili na 66. mieste. Tie kroky sa robia postupne, nie je to jednoduché, pretože vnímanie korupcie na Slovensku je veľmi silné, ale jednoducho postupujeme a verím, že to bude len a len lepšie.
Dámy a páni, ktorí kritizujete podpredsedu vlády a ministra vnútra, viete vôbec, čo to je reforma ESO a klientske centrá? (Reakcie z pléna.) Choďte sa pozrieť na to, dámy a páni, netušíte. Netušíte... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Netušíte, o čom teraz hovorím. Pretože minister vnútra predložil reformu, ktorá vedie k zjednodušeniu vybavovania agendy pre fyzické a právnické osoby. Ak máte pocit, že to, čo bolo urobené, je málo, prosím, navštívte doteraz otvorených 53 klientskych centier, navštívte ich a nemôže nikto z vás povedať, že by to neboli moderné pracoviská, kde si môže človek vybaviť svoju agendu v rámci možnosti čo najrýchlejšie a na jednom mieste.
Ak jednoducho už spochybňujete aj toto, tak spochybňujete úplne všetko a neexistuje prakticky normálna, zdravá reč s vami. Pretože ak niekto povie, že vytvorenie 53 klientskych centier, a ďalších 6 bude otvorených v ďalšom roku, nie je konkrétny vážny výsledok pomoc ľuďom, pokiaľ ide o vybavovanie agendy, tak musím povedať, že máte úmyselne zatvorené oči a nechcete pozitívne veci vidieť. (Potlesk.)
Ja predpokladám, že bude hovoriť o týchto veciach podrobnejšie samotný minister vnútra.
Dámy a páni, chcem oceniť aj to, že minister urobil významné rozhodnutia, pokiaľ ide o prezbrojenie Policajného zboru, urobil významné opatrenia, pokiaľ ide o nákup techniky, nechcem teraz hovoriť bližšie k rozhodnutiam, ktoré sa týkajú napríklad hasičských staníc, kde modernizácia je v takom rozsahu, ako nikdy nebola zrealizovaná za žiadnej vlády v minulosti. A robili sa aj špeciálne aktivity, ako napríklad zbraňová amnestia, kde sme v prvom kole v roku 2006, á, 2009, prepáčte, stiahli 4 367 zbraní, takmer 50-tisíc nábojov. Potom ďalšie kolo bolo v roku 2015, stiahlo sa 3-tisíc zbraní, skoro 40-tisíc nábojov.
Nezanedbateľná aktivita sa týkala aj napríklad zdravotníctva. V podstate môžeme povedať, že je dnes najmodernejšie zdravotnícke zariadenie v rezorte ministerstva vnútra. Hovorím o Nemocnici svätého Michala, je to prakticky jedna nová štátna nemocnica, ktorá sa nám po dlhých rokoch podarila dostať do takejto podoby.
Verím, že oceníte odvahu ministra, pokiaľ ide o obnovu leteckej techniky. Dobre sa vám vozí, páni poslanci z opozície, pravda, ste spokojní, ale Kaliňák je zlý, treba ho zatvoriť, ale nemáte problém, keď vybaví pre vás lepší prevoz do delegácií, tak vtedy nefrflete.
Vy ste presne takí istí, ako keď ste nás obviňovali, že sme ukradli Bratislavský hrad. Všetci sa pred ním fotíte a polovička z vás je na bilbordoch (potlesk) s Bratislavským hradom. Bratislavský hrad nikto neukradol, stojí tam (doznievanie potlesku) a je to perfektná kultúrna, národná pamiatka.
Dámy a páni, mohol by som, pokiaľ ide o aktivity a iniciatívy ministerstva vnútra a ministra vnútra, pokračovať. Je to aj oživenie dobrovoľnej hasičskej služby. Vy sa na tom možno smejete, ale ja som na vlastné oči videl, čo všetko sme urobili pre tieto dobrovoľné spolky po obciach. Poopravovali sme hasičské stanice, zbrojnice, nakúpil sa obrovský počet techniky, ktorá je dnes k dispozícii pre týchto ľudí, ktorí sa môžu zapájať do preventívnych, ale aj samotných akcií a významne pomáhajú ľuďom na Slovensku.
Dámy a páni, kladiem si otázku, že prečo je taká posadnutosť Robertom Kaliňákom? A cítim posadnutosť predovšetkým u protivládnych médií, cítim posadnutosť, samozrejme, aj v opozícii, ale cítim posadnutosť aj u pána prezidenta. Ten pri každej príležitosti veľmi rád spomína meno Roberta Kaliňáka. Nuž, ja mám taký pocit, že nemáte čo iné ponúknuť. Ja pozorne sledujem vaše iniciatívy, vaše vystúpenia.
Môžete niečo povedať na nezamestnanosť? No nemôžte, lebo sa blížime k 6 % a to sú historické výsledky, ktoré tu nikdy neboli.
Môžete niečo povedať na zamestnanosť? Nemôžte nič povedať, lebo v zamestnanosti máme historické čísla.
Môžte niečo povedať na rozbité verejné financie? Nemôžte. Deficit 0,8 %, budúci rok verejný dlh nám klesá ďalej.
Môžete povedať niečo? Tak ste si vymysleli, že Slovensko je mafiánsky štát, ešte o mafiánskom štáte budeme hovoriť, že Slovensko nie je sociálny štát, pretože tá vaša ponuka je veľmi zúžená.
Vy neviete s nami bojovať na poli sociálneho štátu, neviete bojovať na poli čísiel. Vy viete len očierňovať, obviňovať bez dôkazov a tárať nezmysly typu, že minister vnútra sa chcel zbaviť špeciálneho prokurátora, ktorý, nedajbože, sa pozeral na nejaké veci, ktoré sa týkajú Roberta Kaliňáka.
Toto poprosím aj médiá, ktoré sú tu, ak to myslíte vážne s touto schôdzou, tak sa choďte spýtať na prokuratúru, ako je možné spustiť obvinenie špeciálneho prokurátora. Že či si Kaliňák zdvihol telefón a zavolal policajtom do NAKY a povedal, chlapci, choďte tam vybieliť kanceláriu špeciálnemu prokurátorovi. To jednoducho nie je možné.
A musíme odmietať túto neprofesionalitu, túto hrubú demagógiu, ktorá sa na nás valí pravidelne od rána do večera.
Chápem, to isté protivládne médiá. Protivládne médiá majú svoj pocit, že nezostavili vládu. Chcú za každú cenu zhodiť túto vládu, chcú zhodiť SMER – sociálnu demokraciu. No a tak sa píše od rána do večera, valí sa, valí sa, valí sa.
Ja chápem aj nervozitu pána prezidenta, ale to nebol Kaliňák, to bola Národná rada, ktorá požiadala podpredsedu vlády a ministra vnútra, aby predložil informáciu o využívaní lietadla na súkromné účely. A my sme zrazu zistili, že pán prezident prelietal 990-tisíc eur súkromne, domov, do Popradu a z Popradu.
A inak len tak mimochodom, ja som dnes poslal pánovi prezidentovi sľúbený list, kde konštatujem, že tých 990-tisíc je pohľadávka štátu, zastúpeného ministerstvom vnútra vo vzťahu k pánovi prezidentovi. Jednoducho to boli súkromné lety! (Potlesk.) S týmto sa jednoducho nedá absolútne nič robiť. Ak teda má byť poriadok v tejto krajine (doznievanie potlesku), každý nech si zaplatí to, čo minul na súkromné ciele. Tak chápem potom, že je nervozita pána prezidenta, pokiaľ ide o pôsobenie ministra vnútra.
Dámy a páni, to vaše očierňovanie má niekedy rozsah, ktorý je neakceptovateľný, a dotknem sa problematiky ministerstva zahraničných vecí. Boli ste mimoriadne nervózni z toho, že Slovensko úspešne zvládlo slovenské predsedníctvo. My sme ho naozaj úspešne zvládli. (Reakcia navrhovateľa.)
Pán poslanec, ja by som bol veľmi rád, keby ste si odpustili svoje poznámky, pretože slovenské predsedníctvo (reakcie z pléna), slovenské predsedníctvo... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Fico, Robert, predseda vlády SR
... slovenské predsedníctvo (reakcie z pléna), slovenské predsedníctvo bolo úspešné. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec.

Fico, Robert, predseda vlády SR
A slovenské predsedníctvo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Vystupuje predseda vlády, potom môžte. (Reakcia z pléna.)

Fico, Robert, predseda vlády SR
... a slovenské predsedníctvo... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Akože no a?! Kde ste?! V krčme, pán poslanec Baránik?! (Reakcie z pléna.) Páni poslanci, kľud!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Slovenské predsedníctvo bolo úspešné preto, lebo ho takto hodnotilo medzinárodné spoločenstvo. Pre vás nie je úspechom nič! Ale my dobre vieme, ako bolo slovenské predsedníctvo hodnotené zo strany Európskej únie, Európskej komisie, parlamentu a všetkých.
Čo ste urobili? Tak ste jednoducho prišli s tým... (Poslankyňa Cigániková provokačne položila na rečnícky pult pred rečníka Coca-Colu s pohárom so slovami: "Ak by ste boli smädný." Zasmiatie sa v sále.) Ďakujem pekne.
S čím ste prišli? (Poslanec Šuca zobral preč Coca-Colu s pohárom z rečníckeho pultu a položil ho na stôl navrhovateľa.) Prišli ste s tým, že ste obvinili ministerstvo zahraničných vecí (reakcia z pléna), obvinili ste ministerstvo zahraničných vecí z vecí, ktoré sa absolútne nestali. Absolútne nestali. (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, nechajte, mala svoj deň, no čo. (Smiech v sále.)

Fico, Robert, predseda vlády SR
Ďakujem pekne.
Dovoľte mi, aby som ešte na záver povedal niekoľko slov k ľuďom, ktorí dnes vystupujú alebo budú vystupovať.
Je také biblické, ktoré hovorí, že kto sa cíti byť nevinný alebo bez viny, nech hodí kameňom. Toto všetci poznáme, tak sa chcem spýtať, že či naozaj dnes, lebo som videl zoznam ľudí, ktorí sa hlásia do rozpravy, môžu hovoriť ľudia s čistým svedomím.
A začal by som pánom poslancom Rajtárom, ktorý tu sedí po mojej ľavej ruke. Tak, dámy a páni, ja vám teda želám, ako tu všetci sedíte, pán Budaj, vám to želám, želám to všetkým, ako tu sedíte, nech asistent pána poslanca Rajtára, s jeho súhlasom, sa vám prehrabe v bankovom účte a nech tieto informácie posunie novinárom. Toto sa stalo. A tento človek, ktorý bez zaváhania použil svojho asistenta, ktorý bol zamestnancom Tatra banky, aby sa hrabal v mojom účte, v Kaliňákovom účte a v jedenástich ďalších účtoch v banke, a tieto informácie poskytovali novinárom, sa tu dnes tvári, že je morálna autorita, ktorý môže čokoľvek a na ... (pozn. red.: rýchlo vyslovené). Ja toto jednoducho odmietam.
Kto ste bez viny, pán poslanec, hoďte kameňom, ale vy jednoducho medzi takýchto ľudí nepatríte. Ja som nezažil za dvadsaťpäť rokov slovenskej politiky, že by niekto takýmto hrubým spôsobom zneužil bankové tajomstvo. A ja mám presné informácie z Tatra banky, pán poslanec, čo ste všetko robili s našimi účtami. Ako hlboko ste išli, čo ste všetko skúmali... (Reakcia z pléna.) Pretože, dámy a páni, aby ste vedeli, je povinnosťou banky informovať klienta, do ktorého účtu bolo vstúpené neoprávnene, že sa také niečo stalo. A banka informovala viacerých takýchto klientov. (Potlesk.)
Preto považujem toto za mimoriadne vážne prekročenie všetkých hraníc! Preto, pán Rajtár, ani zďaleka nemáte morálne právo hovoriť čokoľvek.
Ďalej som si všimol, že sa prihlásil do rozpravy, prihlásil sa do rozpravy pán poslanec Galko. Dámy a páni, predstavte si, že by môj minister obrany, je tu pán Gajdoš? Tam je. Že by pán minister obrany dal pokyn na odpočúvanie novinárov. To sa ale stalo! Pán Galko ako minister obrany dal pokyn na odpočúvanie novinárov. Jedného z Pravdy, druhého, ktorý dnes pracuje v denníku SME, riaditeľa TA3, dal rovnako pokyny, ktoré sa nezrealizovali, na odpočúvanie hovorcu SMER-u – sociálna demokracia, dal odpočúvať svoje sekretárky a dal odpočúvať aj šoféra kamióna, ktorý šiel za ním dlhšie, ako mal ísť. Mesiac ho počúvali... (Potlesk.)
Mesiac ho počúvali, a keďže kamionista hovoril stále iba po turecky či po maďarsky (reakcia z pléna), po maďarsky, tak mu nerozumeli a zistili, že on si rieši úplne iné veci, ako že by chcel zlikvidovať pána Galka.
Tak a teraz buďme k sebe úprimní, buďme k sebe úprimní. Toto by urobil môj minister Gajdoš. Dal by pokyn na odpočúvanie novinárov, novinárov a možno hovorcov vašej strany, že by dal pokyn na odpočúvanie ľudí, ktorí pracujú v médiách, čo by ste robili? Ale tu sa kľudne teraz postaví pán Galko a bude moralizovať a rozprávať, že akí sme my zločinci a čo sme všetko v tomto svete narobili. Ani u neho neplatí, že pokiaľ si bez viny, môžeš hádzať nejakým kameňom.
Môžme ísť ďalej. Dnes má hovoriť pán Matovič. Vy ste veľa hovorili dnes o daňových podvodníkoch a ďalších veciach. (Smiech v sále.) Nuž, len vďaka, pán poslanec, len vďaka inštitútu (ruch a smiech v sále), len vďaka inštitútu premlčania (ruch a potlesk v sále), len vďaka inštitútu premlčania polícia konštatovala, že došlo jednoducho k spáchaniu trestných činov. (Poslanec Matovič sa provokačne postavil pred rečnícky pult smerom k premiérovi. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, vaše miesto je tam, keď chcete, preruším schôdzu a budeme pokračovať o siedmej večer.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Môžme sa vrátiť teraz k ďalším predstaviteľom tejto slávnej opozície. (Poslanec Matovič odišiel spred rečníckeho pultu.) Je to napríklad... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Je tu nejaká strana, ktorá sa nazýva SaS. Prosím vás, najprv si upracte doma a potom kritizujte niekoho iného. Jeden krásny príklad.
V roku dvetisíc-, myslím, -päť-šesť, alebo v 2004 až 2006, to bol koniec druhej vlády pána Dzurindu, bol pán Sulík v predstavenstve spoločnosti OLO, 100-percentná spoločnosť z Bratislavy. Čo urobil? Vytiahol pozemok z tejto spoločnosti OLO v hodnote asi 36 mil. korún, prepísal ho na spoločnosť, ktorá patrila pánovi Sulíkovi, Fax Copy, alebo tak nejako sa to volalo, a o rok ten pozemok predal so ziskom 20 mil. korún. To ste kde videli takéto 40-percentné zhodnotenie konkrétneho pozemku?! Ale to je všetko v poriadku, to vy môžte všetko robiť! To je demokratické, lebo to robíte vy! Najprv si pozametajte doma a potom tu vystupujte a hodnoťte niekoho iného, že či niekto takéto niečo urobil, alebo neurobil.
Nikto z mojich ministrov nikdy neodpočúval žiadnych novinárov ani vlastné sekretárky, ani kamionistu, neodpočúval ani hovorcov politických strán! Nikto z týchto ministrov nerobil to, čo ste urobili vy, keď ste mali možnosti.
Nehovoriac o tom, že vám môžem pripomenúť rok 2012, keď sme preberali po Radičovej vláde štát, tak finančná správa prakticky neexistovala. A to priznal pán Mikloš a ďalší, že sme nemali žiadne informácie o tom, aké boli príjmy, výdavky, čo sa tam všetko stalo. Tam vzniklo obrovské množstvo rôznych podvodov a sme to museli všetci tuná naprávať.
Návrh na odvolanie pána ministra podpísal aj pán Kollár. Nuž, viete (ruch a smiech v sále), dámy a páni, ja sa vám čudujem, ja sa vám čudujem, tu v Národnej rade, že rešpektujete, že s takouto minulosťou človek môže byť predseda konkrétneho výboru. Národný bezpečnostný úrad potvrdil vážne podozrenia, pokiaľ ide o dokumenty, pokiaľ ide o obchodovanie s drogami, pokiaľ ide o kontakty na mafiu. Máme tu fotografie, ktoré potvrdzujú veľmi veľkú blízkosť pána Kollára s mafiánskym podsvetím a o praktikách vo vzťahu k mladým dievčatám tu nechcem hovoriť.
Prepáčte, poďme sa o týchto veciach baviť otvorene. Takže jednoducho vy nás budete tu poúčať, vy budete moralizovať na našu adresu. Má niekto z mojich ministrov... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec.

Fico, Robert, predseda vlády SR
... má niekto z mojich ministrov záznamy, ktoré NBÚ potvrdilo ako platné, ako pravé, v ktorých sa píše o podozrení z obchodovania s drogami? Má niekto fotografie z kontaktov s mafiánmi? Jednoducho nemá! Ja odmietam, aby takíto ľudia, dámy a páni, podpisovali návrhy na odvolávanie ministrov mojej vlády. (Potlesk.)
Jednoducho nemáte na to absolútne žiadne právo. (Doznievanie potlesku.)
Ešte by som si dovolil Bielu vranu, pán doktor Suchánek, úžasná vec, fakt. (Smiech v sále.) Žiadne cétečko sa nekúpilo v Piešťanoch, nikde, my sme ale jednoducho urobili všetko pre to, aby bola vyvodená politická zodpovednosť. Pán Suchánek dostal Bielu vranu a nakoniec sme zistili, že to bol on, ktorý chcel kúpiť najdrahšie cétečko. A potom mu to museli zobrať, tú Bielu vranu. (Potlesk.)
A vy tu budete teraz pred nami stáť a budete nám hovoriť a podpisovať návrhy, že tohto človeka (rečník ukázal smerom k ministrovi vnútra) treba ukameňovať?!
Dámy a páni, vždy si musíte povedať, že či máte právo sa takto stavať a takto moralizovať na našu adresu.
Ja som predseda vlády a je mojou povinnosťou túto vládu chrániť a ja ju budem chrániť. Keby som bol presvedčený, že Robert Kaliňák zlyhal, tak dnes nie je ministrom vnútra. Ja som odvolal veľký počet ministrov. Opäť ani netušíte, koľko ministrov padlo počas mojej prvej vlády, počas druhej vlády a určité zmeny sa urobili už aj teraz. A budem tak robiť ďalej, ale nebudete to vy, nebudete mi kádrovať ministrov takýmto spôsobom, pretože je to z vašej strany absolútne nepoctivé.
Dámy a páni, ja len môžem teraz poprosiť ľudí, ktorí tu sedia za vládnu koalíciu, všetko im to tu popripomínajte, všetko. Mamina pána Matoviča každý deň 600 km na Fabii prejazdila. (Smiech v sále.) Však si z nás robíte... (Potlesk.) Si z nás robíte bláznov, už zo všetkých? Fiktívne prevody majetkov za milióny korún, neplatenie daní. A toto má byť tá morálna autorita, ktorá tu bude proti nám vykrikovať?! (Potlesk.)
Toto nikto nikdy z nás jednoducho neurobil. (Doznievanie potlesku.)
Dámy a páni, ešte raz vás prosím o to, aby sme, pokiaľ ide o návrh vlády Slovenskej republiky, ho zobrali na vedomie, pretože vláda, ešte raz opakujem, hovorí, že nesúhlasí s týmto návrhom.
Je to politické divadlo, je to nepoctivé, sú tam nepravdivé údaje. Ja som jeden jediný hneď vytiahol na úvod, ktorý absolútne diskvalifikoval predkladateľa.
A hlavne prosím, nenechajte si pľuť do tváre. Už stačilo! Robia to už dva roky. Tak im všetkým teraz pripomeňte do radu, ako tu všetci sedia, a na každého z nich nájdete, čo len chcete, na každého z nich. Stačí, keď si prečítam v novinách informácie. Ak chcete tieto súboje, tak ich budete mať. Ale jednoducho moralizovanie na adresu mojej vlády takéhoto charakteru odmietam.
Držím palce! Ďakujem pekne. (Potlesk a pokrik v sále.)

Skryt prepis