Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

15.10.2019 o 14:30 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 27.11.2019 15:06 - 15:08 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, poslanci, dovoľte mi z poverenia vlády Slovenskej republiky predstaviť na dnešnom rokovaní návrh na udelenie súhlasu Národnej rady pred hlasovaním v Rade guvernérov Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).
EMS je medzinárodná finančná inštitúcia založená členskými štátmi eurozóny v roku 2012. Imanie EMS bolo rozdelené medzi členské štáty podľa kapitálového kľúča Európskej centrálnej banky. V decembri tohto roka prebehne v Rade guvernérov schvaľovanie rezolúcie, ktorou sa aktualizuje kľúč na určenie príspevkov. Zmena sa netýka kľúča Slovenskej republiky, ktorý ostáva zachovaný. Čiže náš príspevok sa zatiaľ nemení. Podľa zákona o EMS sa však pred každým hlasovaním, ktoré sa týka aktualizácie kľúča, vyžaduje predchádzajúci súhlas Národnej rady Slovenskej republiky.
Kľúč na určenie príspevku sa aktualizuje preto, že k 1. januáru 2020 uplynie obdobie, na ktoré bolo udelená dočasná výnimka pre Maltu. Výnimka bola udelená 12 rokov od vstupu do eurozóny. Malta vstúpila do eurozóny 1. januára 2008. Dočasná výnimka bola udelená tým členským štátom, ktorých HDP na obyvateľa v čase vzniku EMS nedosahovala 75 % priemeru EÚ. Ich podiel na imaní bol mierne znížený, zatiaľ čo ostatným členským štátom sa pomerne navýšil. Slovenskej republike bola udelená obdobná výnimka, ktorá uplynie 1. januára 2021.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi preto požiadať vás o udelenie súhlasu pre hlasovanie v Rade guvernérov EMS o ukončenie dočasnej výnimky pre Maltu a s tým súvisiacou aktualizáciou kľúča na určenie príspevku.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 27.11.2019 14:50 - 15:05 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Najprv by som zareagoval na ostré slová tuto pána poslanca, ktorý, ja som ešte nezažil, že by, že by tu vystúpil normálne, konštruktívne, ale iba, iba politicky a mnohé invektívy by si mohol odpustiť a poprosím ho, aby nabudúce nekričal, my počujeme všetci dobre.
Nebudem sa vyjadrovať k tomu, čo ste hovorili. To, čo sa týka minimálneho dôchodku, je to téma, ktorá vznikla na pôde Národnej rady. Na pôde Národnej rady, sme parlamentná demokracia, môžte si vydiskutovať všetky veci. Ja by som privítal konštruktívnu debatu, a nie takéto osočovanie, ale je to na vás.
Predmetom tohto, tejto rozpravy je skrátené legislatívne konanie, o ktorom, na ktoré ma teda vyzývali kolegovia, čiže ja sa vyjadrím momentálne k tomu. Budeme mať prvé a druhé čítanie k tomuto zákonu. Bavíme sa o tom, že..., áno, pán Pčolinský tu nie je, ale na jednej strane chápe si aj moju situáciu, to znamená, že ja som ako minister financií pol roka a ja skutočne nie som David Copperfield, aby som vyriešil úplne všetky problémy tohto sveta a ani všetky problémy, ktoré vyplývajú z toho, že sa poprijímajú nejaké zákony, ktoré, ktoré prijme Národná rada a na ktorých ministerstvo financií sa nijakým spôsobom nepodieľalo.
Na rozdiel od môjho predchodcu, ktorého tu pán Heger vychválil, ktorý je môj dobrý priateľ, ale musím povedať, že moja pozícia je oveľa horšia, ako bola pozícia Petra Kažimíra ako ministra financií. Ak si spomínam, ja som tu bol sedem rokov, robil som podpredsedu finančného výboru, predsedu finančného výboru a pamätám si celkovú situáciu aj pri prijímaní rozpočtu. Ja som bol pri jednom predvolebnom rozpočte. To bolo v roku 2015, keď sa schvaľoval rozpočet na rok 2016, a jednoznačne tá situácia, ktorú mal môj predchodca, bola oveľa jednoduchšia, nakoľko sme vládli a bola tu vláda vlastne jednej strany. Dnes tu máme koalíciu a ten môj, moja pozícia je o to, o to komplikovanejšia.
V politike platí, že, a mali sme o tom aj debatu minulý piatok, že všetky akademické návrhy, všetky akademické úvahy sú výborné, ale oveľa ťažšie je ich politicky presadiť. A za tým si stojím. Všetko na papieri vyzerá oveľa jednoduchšie. Takisto ja som zástanca toho, aby sme sa rozhodovali na základe faktov, analýz a podobne, ale, bohužiaľ, politická realita je taká, aká je, a ja, mojou úlohou je, aby som našiel niekedy kompromis a niekedy našiel podporu v Národnej rade a verte-neverte, pán poslanec Mihál, že vy keď tu budete raz ministrom, lebo ste strašne ambiciózny, tak ja vám to potom pripomeniem, keď tu budete, budete strihať ušami a rozprávať o tom, jak je všetko jednoduché, a že to zvládnete ľavou zadnou.
Čo sa týka skráteného legislatívneho konania, bavili sme sa o tom, či hrozia veľké škody, alebo nehrozia. Ja sa vás opýtam, samozrejme, ja som sa dostal do situácie, kedy som musel hľadať zdroje, priznávam a budem sa s vami baviť otvorene, môžme tu z toho robiť politiku, nemusíme. Na jednej strane sú tu možnosti v tejto politickej situácii, v realite tesne pred voľbami, keď nikto vám tu nič neodsúhlasí, a chcete doručiť zodpovedný rozpočet, tak aby bol schválený v tejto Národnej rade. Keď bude z vás niekto po mne ministrom financií a bude v podobnej situácii, všetkým to pripomeniem.
Zákon nám ukladá, zákon o rozpočtovej zodpovednosti, že musíme dodržať rozpočet, tá maximálna hranica je na tej úrovni 0,49 % HDP a stojím si za tým, že rozpočet bol zodpovedne zostavený tými istými ľuďmi, ktorí ho zostavovali aj v minulosti, a môžte sa sporiť o tom, že či to zostavili dobre, nedobre. Keď budete, ja ako, ja ako poslanec som videl tú situáciu, ako sa zostavuje rozpočet, úplne inými očami, ako to vidím dnes, a každý z vás, keď bude ministrom, tak to bude vidieť úplne ináč. A ja si vážim prácu môjho rozpočtového oddelenia, vedia, čo robia. A vy keď budete ministrami, aj vy, pán Mihál, tak sa budete spoliehať na tých ľudí, ktorí to vedia zostaviť. Ak si vy myslíte, že sám zostavíte rozpočet, tak to ste na veľkom omyle, vám to oznamujem. Môžte mi to ukázať. Na to potrebujete kvalitných ľudí. Ja som žiadnych ľudí z ministerstva nedával preč, nakoľko, viete, vymeniť človeka je najľahšie, ale musíte byť schopný niečo doručiť. A ja sa snažím niečo doručiť.
Bavíme sa o takzvaných aj to, čo ste hovoril, pán poslanec Viskupič, že chceme dodržať aj určité pravidlá. Jedna vec sú pravidlá ECB alebo ECB dáva nejaké pripomienky, máme tu Európsku komisiu. Verte-neverte, ale ja chodím na ECOFIN-y a takisto na euroskupiny, bavím sa s tými, ktorí nás hodnotia, čo sa týka nášho rozpočtu, a bavil som sa aj tohto roku. Ja som povedal, budem komunikovať s Európskou komisiou, komunikoval som. Dostali sme nejaké hodnotenie. Áno, ja som také hodnotenie aj očakával. Neni tá situácia, nie je jednoduchá. Nachádzame sa v skupine 3, ktorá je, ktorú v podstate komisia rozdelila na také dve podskupiny, kde, kde my sme sa dostali do skupiny s Fínskom, Portugalskom a Slovinskom vzhľadom na to, že úroveň nášho zadlženia je hlboko pod 60 %, o tom sme sa bavili na výbore, a stále tvrdím, že naše verejné financie sú zdravé.
Či nám hrozia hospodárske škody? No ja sa vás opýtam, ak, ak som chcel doručiť nejaký rozpočet, áno, a to sa bavíme o tom, že boli tu prijaté nejaké legislatívne opatrenia, ktoré boli mimo môj dosah, pokúšam sa nájsť politickú zhodu v niektorých príjmových otázkach. A poviem vám otvorene, je to veľmi ťažké, aby ste, aby ste tie príjmové opatrenia našli, lebo potrebujete zhodu v Národnej rade. Vy ste tí, ktorí rozhodujete o tom, či sa mne ľahšie žije, alebo nie. Ja mám určité páky, kde viem robiť napríklad viazanie výdavkov. A to som aj urobil. V tomto roku ja som zaviazal 215 mil. napriek tomu, že som asi päťkrát v médiách počul, že, že som to nespravil. Spravil som to. A spravil som to aj budúcoročnom rozpočte, nakoľko ja musím riešiť nejaké vybalansovanie. To znamená, musíte mať nejaké príjmy, výdavky a z toho vám vyjde rozpočet. To je jednoduchá matematika.
Takže na to, aby som, áno, na to, aby som dosiahol, dosiahol, áno, aj, aj ten požadovaný, zákonom požadovaný rozpočet, tak som musel pristúpiť napríklad na výzvu koaličnej rady, ktorá ma vyzvala, aby som napríklad sa zaoberal aj bankovým odvodom. Ja vzhľadom na to, že napríklad, áno, opatrenie, napríklad na, na zvýšenie dane z tabaku, ktoré považujem za úplne, úplne triviálne, po ktorom siahne každá vláda, napriek tomu, že je také triviálne, mi neprešlo, tak hľadám iné opatrenia, ktoré sú, kde je, teda Národná rada je schopná prijať takéto príjmové opatrenia.
To, čo hovoril pán poslanec Heger, pre mňa, poviem, viete, v čom hrozia veľké hospodárske škody, ja vám poviem, ak táto poslanecké snemovňa neprijme rozpočet na budúci rok. Budeme v rozpočtovom provizóriu a tu možno niekto si myslí, že je to super, hej. Ale hovoria to ľudia, ktorí nevedia, čo sa stane, keď bude rozpočtové provizórium. Môžme sa o tom pobaviť. A verte-neverte, máme tu, minister financií dostane nejaký balík, ktorý bude musieť rozsekať na 12 častí, a z tých 12, z tej dvanástiny nebude môcť nič presúvať z jedného, z jedného mesiaca na druhý. A potom keď budeme zrazu v situácii, že nebudeme vedieť vyplácať mzdy napríklad alebo niektoré iné veci napriek tomu, že ich musíme vyplácať, tak to bude problém pre slovenskú ekonomiku.
Ďalšia vec, že skrátené legislatívne konanie. No toto je posledná schôdza Národnej rady, ak teda žiadna iná nebude, a ak chcem, ak chceme na tejto schôdzi schváliť rozpočet, tak musíme toto príjmové opatrenie schváliť. Áno. Bez toho to proste nejde. Ja nemôžem pustiť rozpočet, dokedy som nevykompenzoval niektoré tie veci, ktoré sa udiali v Národnej rade. To robím. A vysvetľoval som to na finančnom výbore, myslím, dosť dopodrobna. Nebudem to tu znova opakovať.
Čo sa týka toho, boli tu otázky, čo sa týka napríklad bánk, a ako ich to postihne, finančný, finančný sektor celý. Ja na jednej strane vysvetlím najprv jednu vec, pán poslanec Viskupič. Hovorili sme tu o tom, že Európska centrálna banka nám poslala list, vidím, že ste veľmi dobre informovaný, nakoľko ten list prišiel tuším včera, a chcela analýzu na jednej strane a na druhej strane, aby toto opatrenie nebolo trvalé, trvalého charakteru. My sme si analýzu, máme nejakú základnú analýzu, ona chce hĺbkovú, ale to, na to, bohužiaľ, nie je čas a hĺbkovú analýzu môžme urobiť, ale, ale poviem otvorene, keď si zoberieme ziskovosť bánk, a to hovorím už vrátane odvodu, nám stále rastie, a to sú proste pevné dáta, zo 700 mil. eur, kde je 700 mil. eur predpokladaný zisk bánk na tento rok, tak po dopade na banky, hovoríme o tých 144 mil. eur, banky by mali sa stále pohybovať v ziskovosti nad 0,5 mld. eur. Tá situácia sa môže zmeniť, samozrejme. Ja neviem, nikto nemá čarovnú guľu.
Ale takisto aj táto poslanecká snemovňa vždycky, vždy vedela reagovať na niektoré veci, ktoré bolo treba riešiť. A ja momentálne riešim aj bankový odvod, ale aj rozpočet. A bolo veľa otázok, že použijete to na to a na to. Nie. Peniaze z bankového odvodu pôjdu do štátnych finančných aktív. Samozrejme, vytvára sa určitý fiškálny priestor na to, aby ja som mohol dosiahnuť deficit na 0,49 % HDP. To priznávam, ale to je úplne normálne. To každý minister financií vie a bude robiť takéto opatrenia. Ale môžem ubezpečiť, že tie peniaze skončia tam, kde majú.
Bavíme sa o poplatkoch, že či zasiahnu poplatky obyvateľov. Tu je viacero variant. Samozrejme, vy ešte ako Národná rada máte priestor na to, aby ste tento zákon celkovo upravili. A musíme hov..., musím povedať zopár vecí. Jedna, jedna vec, že klienti majú možnosť si presunúť niektoré teda svoje účty z jednej banky do druhej a banky sú povinné to urobiť zadarmo, čiže ak sa im v niektorej banke nepáči, je tu konkurenčný boj, tak môžu zvoliť banku, ktorá má nižšie poplatky. Bavme sa o štandardnom účte napríklad, ktorý je pre nízkopríjmové skupiny zdarma, alebo teda ten základný účet, ten je zdarma. A ten štandardný je tuším za tri eurá a má veľké množstvo služieb, čiže je, mal by byť dostatočný pre tých ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť bankovým poplatkom.
A čo sa týka poplatkov bánk. Ja som sa na to pozeral. A, samozrejme, tá konkurencia. Ale pozeral som sa na poplatky. A ja som bol zhrozený, ako sa niektoré poplatky v bankách zvýšili. Neviem, či ste si to niekto pozerali. A ja som počul debatu aj v televízii, že banky to robia preto, aby si všetci robili všetko elektronicky. Ten nárast bol medzi 20 až 230 %, že aby si klienti robili všetko elektronicky. No nie je tomu tak.
Pán Viskupič, pozrite sa, koľko zaplatíte za to, že si elektronicky zmeníte svoj PIN kód napríklad na karte. Viete, koľko zaplatíte? Desať eur. Bavíme sa o zvýšení, o bezpečnosti pre klientov, aby niekto sa im nenabúral do ich, do ich, do ich kont. Za toto prečo by mali ľudia platiť? Však toto by mala byť základná vymoženosť každej banky, ktorú povedal, alebo služba, ktorú poskytuje tým svojim klientom. Keď si chcete zmeniť limit na vašej kreditnej karte, zaplatíte 5 eur. Kedysi to bolo zdarma. A je to elektronická služba. To neni žiadna, že musíte ísť na pobočku a urobiť si to. Čiže banky by sa mali tiež zamyslieť nad tým, akú majú poplatkovú politiku a čo robia voči klientom.
Ešte čo sa týka tej trvalosti alebo že by mal existovať donekonečna, jak sme tu počuli. Poviem otvorene, urobili sa v tejto Národnej rade zákony, ktoré majú tzv. štrukturálny charakter, to znamená trvalý. A verte-neverte, keď ja komunikujem s Európskou komisiou a bavím sa s nimi o tom, že aké opatrenia, lebo oni očakávajú od vás nejaké opatrenia, aby ste doručili na to, aby, aby hodnotili váš rozpočet, tak ja ako minister financií musím doručiť takisto štrukturálne opatrenie. Ja som ho doručil, alebo teda chcem ho doručiť. Samozrejme, ja neviem, čo sa tu udeje v tejto Národnej rade. Ale zas je to, opäť je to niečo, čo je mimo, mimo dosahu ministra. Ale ja, jak sa povie, budem, ja, ja nebudem tu lavírovať v tom, čo som sľúbil, ja si svoje, svoje slovo vážim a ja som Komisii sľúbil, že, že to opatrenie, ktoré navrhnem, bude trvalého charakteru, čiže štrukturálneho charakteru. A to som aj urobil. Čo urobíte vy tu, v Národnej rade, to ja neviem. To už je vo vašich rukách.
Čo sa týka ECB-čky, tu sú dve rozdielne požiadavky. Komisia od vás chce trvalé opatrenia. ECB-čka chce, aby sa to niekedy ukončilo. Opäť hovorím, možno tu nájdete riešenia, ako túto dilemu vyriešiť, ale je to vo vašich rukách. Toľko by som asi na úvod k tomu, čo sa ideme baviť aj v prvom čítaní.
Ja, ja pevne verím, že táto debata bude konštruktívna, že tu nebudeme po sebe kričať, že budeme sa baviť na základe faktov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 27.11.2019 14:02 - 14:03 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dámy, páni, predkladám na rokovanie Národnej rady na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 384/2011 Z. z. o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. S cieľom dobudovania dodatočnej kapacity osobitného odvodu sa z dôvodu predídenia značným hospodárskym škodám navrhuje pokračovať v platení osobitného odvodu vybraných finančných inštitúcií, t. j. podieľať sa na nákladoch prípadných kríz a ochrany stability finančného systému.
Z tohto dôvodu je potrebné v súlade s § 89 ods. 1 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady v znení neskorších predpisov navrhnúť, aby sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla na skrátenom legislatívnom konaní o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 384/2011 Z. z. o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Dovolím si vás týmto požiadať o prerokovanie návrhu na skrátené legislatívne konanie.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 15.10.2019 14:30 - 14:33 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, dovoľte mi z poverenia vlády Slovenskej republiky na dnešnom rokovaní Národnej rady predložiť a uviesť vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o účtovníctve v znení neskorších predpisov, ktorý vypracovalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky na základe vlády Slovenskej republiky a návrhu auditu legislatívy z pohľadu goldplatingu, tzv. pozlacovania.
Súčasťou návrhu je zvýšenie veľkostných podmienok, na základe ktorých vzniká povinnosť overovania účtovnej závierky audítorom z dnešných, pri majetku, z 1 milióna eur na 2 milióny eur. Tu by som chcel upozorniť, že maximálny limit v rámci Európskej únie sú 4 milióny, čiže ideme na polovičnú, teda polovičný stav. Pri čistom obrate z 2 miliónov na 4 milióny, opäť je to polovica z toho, čo nám povoľuje Európska únia. A počet zamestnancov 30 je nezmenený, v rámci EÚ je to až 50 zamestnancov. V súčasnosti tejto povinnosti zodpovedá cca 3 %, čo je 5400 obchodných spoločností. Po novom to bude cca 1,6 %, čo je 3100 obchodných spoločností. Čiže to je opäť úprava, ktorá sa snaží vyhovieť podnikateľom a znížiť ich záťaž.
Zníženie počtu účtovných jednotiek, ktoré musia uvádzať vo výročnej správe nefinančné informácie týkajúce sa opisu politiky rozmanitosti. V súčasnosti robia opis tie, ktoré emitovali cenné papiere, ako sú napríklad akcie, dlhopisy, zmenky, šeky, kupóny. Navrhuje sa, tento opis aby robili iba tie, ktoré emitovali akcie, a týmto sa odstraňuje tzv. goldplating v zákone.
Zavedenie overovania informácie o výkaze vybraných údajov z účtovnej závierky audítorom pre účtovné jednotky, ktoré nespadajú pod dohľad Národnej banky Slovenska. Informácie uvádzané vo výkazoch majú časté nedostatky. Napríklad výsledok hospodárenia nie je totožný s výsledkom vykazovania účtovnej závierke. Vo výkazoch sa aktíva nerovnajú pasívam. Vyskytujú sa súčtové chyby v prehľadoch. Predkladajú sa výkazy na starom tlačive, iné, ako je požadovaná štruktúra.
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, na záver mi dovoľte požiadať vás o podporu prijatia a schválenie predloženého návrhu vládneho zákona. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 15.10.2019 14:23 - 14:28 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegovia, hlavným cieľom novely daňového poriadku je zníženie administratívnej záťaže daňových subjektov, zefektívnenie výberu daní, navrhuje sa registrácia z úradnej moci. Daňové subjekty nebudú musieť žiadať o registráciu správcu dane. Čiže to je propodnikateľské opatrenie. Ruší sa nahlasovanie zmien údajov správcovi dane, napríklad zmenu sídla a zmenu priezviska, budú to mať automaticky, bude nahlásená táto zmena finančnej správe.
Ruší sa oznamovanie, oznamovacia povinnosť daňových subjektov v číslach zriadených bankových účtov. Tieto informácie poskytnú správcovi dane priamo banky. Doručovanie plných mocí sa upravuje tak, aby nová plná moc vždy nahradila predchádzajúcu, a to v rozsahu, v akom sa prekrývajú. To znamená, nebude musieť rušiť predchádzajúcu plnú moc a nahradzovať ju novou.
Zavádza sa zverejňovanie zoznamu daňových subjektov registrovaných na daň z príjmov spolu s ich daňovým identifikačným číslom na webe stránky Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky. Pri odklade platenia dane alebo platenia dane v splátkach sa skracuje lehota, v ktorej nemôže byť tento inštitút povolený, a to z piatich na dva roky.
Predkladaným návrhom zákona sa tiež zavádza daňová exekúcia zadržanie vodičského preukazu. Je súčasťou nášho právneho systému od roku 2009. Využívajú ho súdni exekútori pri vymáhaní výživného. Je možné len voči fyzickým osobám, nie proti profesionálnym vodičom, ako je vodič kamiónu, vodič MHD, vodič sanitky, taxikár, vodič diaľkového autobusu. Pred zadržaním vodičského preukazu správca dane zašle daňovému dlžníkovi výzvu na zaplatenie nedoplatku. Exekúcia začne vydaním rozhodnutia o začatí daňovej exekúcie. Daňovému subjektu sa zašle daňová exekučná výzva, v ktorej bude okrem iného uvedené upozornenie, že ak nebude nedoplatok uhradený, správca dane začne exekúciu zadržaním vodičského preukazu. Až následne sa zašle daňový exekučný príkaz orgánu Policajného zboru, ktorý zabezpečí zadržanie vodičského preukazu. Čiže je tu niekoľko krokov, kedy ten nejaký, teda tá fyzická osoba, ktorá poruší pravidlá, má niekoľko šancí proste toto zmeniť. Samozrejme, môže takto nastať, môže dôjsť k zadržaniu vodičského preukazu napríklad pri cestnej kontrole, resp. navštívi dotyčného Policajný zbor. Táto forma exekúcie sa okrem, sa okrem Slovenska nachádza aj v ďalších štátoch, ale najmä v USA, v piatich európskych štátoch je takisto exekúcia na vymáhanie výživného.
V zákone o miestnych daniach sa zjednodušuje procesný postup v prípade, keď daňový subjekt podá čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti po tom, ako mu bola daň vyrubená. Správca dane vydá nové rozhodnutie o vyrubení daní, ktorým sa zruší pôvodné rozhodnutie. Takisto je to protibyrokratické opatrenie.
V zákone o daňových poradcoch sa zjednodušuje zápis nových poradcov do zoznamu. Čiže vychádza sa z toho, že ak teda zavádza sa platenie, že ak sa niekto, slovenská komora ak zapíše do zoznamu daňového poradcu, automaticky bez jeho žiadosti, samozrejme, jeho žiadosť môže vymazať, ale bude sa to diať automaticky.
Zavádza sa platenie členských poplatkov aj poradcami, ktorí majú pozastavenú činnosť.
V zákone o použití ERP sa navrhuje predĺženie lehoty na odoslanie údajov do systému e-kasa v off-line režime zo 48 na 96 hodín. S cieľom zjednodušiť ukončenie používania ERP bude môcť toto ukončenie vykonať aj samotný podnikateľ alebo nim poverená osoba a nebude potrebné zapojenie servisných organizácií.
Vážené dámy a vážení páni poslanci, na záver si vás dovoľujem požiadať o podporu tohto návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 15.10.2019 14:17 - 14:19 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, predkladám na rokovanie Národnej rady návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 222/2004 o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. Novelou zákona o DPH sa preberá smernica Rady 2018/1910, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES pokiaľ ide o harmonizáciu a zjednodušenie určitých pravidiel v systéme dane z pridanej hodnoty pre zdaňovanie obchodu medzi členskými štátmi. Zmenami a doplnením zákonov o DPH dôjde k spresneniu a zjednodušeniu pravidiel upravujúcich cezhraničné obchodovanie s tovarom medzi podnikmi v rámci EÚ, takzvaných call-of stock úpravy.
Zákon 369/2018 sa s účinnosťou od 1. januára 2020 zákona o DPH doplnil o oslobodenie od dane pre transakcie týkajúce sa surovej ropy a minerálnych olejov v colných skladoch, osobitných skladoch a daňových skladoch obchodovaných najmä na medzinárodných burzách. Táto právna úprava sa dopĺňa o podrobné pravidlá týkajúce sa povinnosti podnikateľov, ktorí budú prevádzkovať uvedené sklady, a podnikateľov, ktorí budú obchodovať s uvedenými komoditami. Pravidlá sú nastavené tak, aby sa zabránilo prípadnému zneužívaniu oslobodenia od dane. Zaťaženie týchto transakcií daňou z pridanej hodnoty predstavovalo významnú prekážku rozvoja tohto typu obchodovania na Slovensku. Predpokladá sa, že úprava zatraktívni Slovenskú republiku u zahraničných obchodníkov a zvýši sa jej konkurencieschopnosť voči iným členským štátom Európskej únie, kde je takáto úprava už zavedená.
Novela zákona o DPH je orientovaná aj na oblasti, ktorých aplikačná prax ukazuje potrebu upraviť existujúce pravidlá uplatňovania dane, napríklad s cieľom zabrániť zneužívaniu uplatňovania odpočtu dane, ktoré pozitívne ovplyvnia zlepšenie výberu DPH a znižovanie daňovej medzery. Novela zákona vyvolá potrebu úpravy informačného systému Finančnej správy s výdavkami vo výške jeden a pol milióna eur.
Ďakujem pekne a dovoľujem si požiadať o prerokovanie návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 15.10.2019 13:53 - 13:55 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, dámy, páni, predkladám na rokovanie Národnej rady návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 609/2007 Z. z. o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu a o zmene a doplnení zákona č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja v znení neskorších prepisov.
Návrh zákona v čl. I reaguje ma požiadavky z aplikačnej praxe týkajúce sa spresnenia a doplnenia základných pojmov, ktoré v súčasnom znení nereflektujú legislatívny vývoj v oblasti energetiky na reálny vývoj podnikania v energetike. Ide napríklad o spresnenia nasledovných pojmov, ako je definícia konečného spotrebiteľa, koncového spotrebiteľa v domácností a elektroenergetického podniku, resp. plynárenského podniku.
Vzhľadom na rozširujúcu sa elektromobilitu návrh zákona uvádza do praxe osobitné ustanovenie pre nabíjacie stanice na nabíjanie elektrických vozidiel, nakoľko táto problematika nebola v oblasti daní doposiaľ upravená.
Návrh zákona tiež zavádza oslobodenia od spotrebnej dane z uhlia pri technicky odôvodnených stratách. Technicky odôvodnené straty, pri ktorých sa bude uplatňovať oslobodenie od dane, musia byť uznané správcom dane. Jedná sa napríklad o zničenie pri skladovaní, prípadne pri požiare alebo prírodnej katastrofe.
V čl. II sa spresňuje predmet dane z minerálneho oleja, upravujú sa podmienky na uplatnenie zníženej sadzby dane na motorový benzín z dôvodu nedostupnosti biopalív druhej generácie. Neprijatím navrhovanej úpravy by nemohla byť uplatnená zvýhodnená sadzba dane na benzín z dôvodu neprimiešania stanoveného objemu biozložky druhej generácie a musela by sa uplatniť základná sadzba dane, čo by znamenalo zvýšenie ceny jedného litra benzínu o 0,033 eura.
Návrh zákona tiež umožní užívateľskému podniku zákonným spôsobom zneškodniť znehodnotený daňovo zvýhodnený minerálny olej. Novela zákona vyvolá potrebu úpravy informačných systémov Finančnej správy s výdavkami vo výške 135 000 eur.
Dovoľujem si vás týmto požiadať o prerokovanie návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 11.9.2019 14:34 - 14:36 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Návrh zákona o dani z príjmov obsahuje opatrenia na podporu, výrobu, zatraktívnenie podmienok malého a stredného podnikania. Ďalej návrh upravuje uplatnenia preddavkov na daň z príjmov a v neposlednom rade obsahuje aj ustanovenia znižujúce administratívne zaťaženie daňovníkov. Takisto je v návrhu obsiahnutá aj transponovaná smernica ATAD s cieľom zamedziť daňovým únikom.
K opatreniam na podporu výroby patrí zvýšenie odpočtu nákladov na výskum a vývoj na 150 % v roku 2019, na 200 % v roku 2020, zvýšenie príspevku zamestnávateľa na ubytovanie z pôvodných 60 eur na 100 eur, podpora elektromobility prostredníctvom zavedenia osobitnej odpisovej skupiny pre elektromobily s dobou odpisovania dva roky, v odstraňovaní podmienky rovnomernosti pri odpočte daňovej straty a predĺženie jej odpočtu na päť rokov.
Ďalej, k opatreniam na podporu malého a stredného podnikania. Zavedenie definície mikrodaňovníka a s ním súvisiace úpravy v zdaňovaní podmienok odpočtu daňovej straty. Účinnosť týchto opatrení sa vzhľadom na poskytnutie dostatočného času na prípravu navrhuje od 1. januára 2021. Tam sa upravuje napríklad odpisovanie hmotného majetku okrem nehnuteľností v ľubovoľnej výške, odstraňovanie podmienky rovnomernosti odpočtu daňovej straty predĺžením odpočtu na 5 rokov a súčasne aj možnosť odpočítať straty až do výšky 100 % základu dane. Čiže to všetko sú veľmi pozitívne opatrenia pre podnikateľov.
K plateniu preddavkov napríklad na daň z príjmov. Zvyšuje sa hranica na neplatenie preddavkov z 2,5-tisíc eur na 5-tisíc eur. Čiže tak isto pozitívne opatrenie pre podnikateľov. K znižovaniu administratívnej záťaže daňovníkov sa zavádza automatická registrácia na daň z príjmov správcom dane, ktorej účinnosť sa vzhľadom na poskytovanie dostatočného času na prípravu navrhuje od 1. januára 2021.
Zavedenie elektronickej komunikácie medzi zamestnancom a zamestnávateľom pri doručovaní potvrdení a dokladov, čiže nebude musieť doručovať originály, ale stačí to poslať mailom.
K boju proti daňovým únikom je vlastne transponovaná smernica ATAD proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.
Ďakujem pekne. Pevne verím, že vás tento návrh zákona osloví a že ho podporíte. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 11.9.2019 14:27 - 14:29 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Predkladaný návrh zákona je pripravený v nadväznosti na povinnosti transpozície smernice o administratívnej spolupráci v oblasti daní, tzv. DAC 6 a implementuje požiadavky určené smernicou.
Cieľom návrhu zákona je zvýšenie daňovej transparentnosti, účinný boj proti nežiaducim cezhraničným daňovým praktikám. Návrh zákona rozširuje existujúci rozsah automatickej výmeny informácií medzi členskými štátmi o novú kategóriu potenciálnej agresívnej daňovej schémy cezhraničným prvkom. Povinnosť podľa informácie sa vzťahuje na sprostredkovateľov a v prípade, že sprostredkovateľ neexistuje alebo je viazaný zákonnou povinnosťou zachovania mlčanlivosti, tak sa povinnosť presúva na používateľa schémy. Sprostredkovateľ viazaný mlčanlivosťou je povinný bezodkladne informovať používateľa o jeho povinnosti a poskytnúť mu všetky informácie o cezhraničnom oznamovaní opatrení, ktoré sú potrebné pre riadne a včasné splnenie daňovej povinnosti. Za nesplnenie povinnosti podľa informácií, podať informáciu uloží daňový úrad povinnej osobe pokutu vo výške 30-tisíc eur, a to aj opakovane. Daňový úrad pri určovaní výšky pokuty bude podliehať na, prihliadať na viaceré skutočnosti, napríklad na hodnotu oznamovaného opatrenia, závažnosť v trvaní protiprávneho stavu alebo následky protiprávneho stavu. Pri nesplnení povinnosti nepeňažnej povahy, oznamovacej povinnosti, bude možné uplatniť sankciu podľa daňového poriadku.
Povinné osoby, sprostredkovatelia alebo používatelia podľa informácie finančnej správy v elektronickom rozsahu, ktorý je zosúladený s požiadavkami smernice, finančná správa zabezpečí automatickú výmenu týchto informácií s príslušnými orgánmi ostatných členských štátov. V súlade s termínmi určenými smernicou sa účinnosť zákona navrhuje od 1. júla 2020 a prvá automatická výmena týchto informácií sa uskutoční 31. októbra 2020.
Ďakujem pekne a poprosím o podporu návrhu tohto zákona.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 11.9.2019 14:20 - 14:23 hod.

Ladislav Kamenický