Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 14:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 14:10 - 14:10 hod.

Dušan Muňko
Pán poslanec, nechcem komentovať vaše vystúpenie, lebo neviete, o čom hovoríte. Urážate ministra, že klamal. Vy vôbec nerozumiete právu. A rád by som vedel, v ktorej tej právnickej veľkej organizácii ste 25 rokov robili, lebo tá by musela skrachovať. Nehnevajte sa na mňa, to vaše vystúpenie, čo ste dneska predviedli, nemám k tomu komentár a myslím aj ďalší kolegovia, ktorí tu sedia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 10:50 - 10:52 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Som rád, pán podpredseda, že ste uviedli niektoré veci na správnu mieru. Tie tanečky tu už boli, keď sa stavalo PP projekt na Banskú Bystricu, Žiar nad Hronom. Najlacnejšia diaľnica, aká kedy na Slovensku bola postavená a nikdy lacnejšia diaľnica nebude postavená. Ale to, čo predviedol pán Figeľ v roku, keď nastúpila, nastúpil na ministerstvo dopravy, to ešte budeme opravovať ďalších 10 rokov. To je tak, ako keď vyrokoval prístupové podmienky z hľadiska Európskej únii a nás v poľnohospodárstve.
Chcem vám len podotknúť, páni, že keď hovoríte o stavebníctve, v stavebníctve bolo k tridsiatemu, keď som mal čísla, keď som tu vtedy vystupoval, 9 520 firiem, zamestnaných 143-tisíc ľudí, z tých 9 520 firiem boli všetky, skoro 95 % v červených číslach. Veľké firmy, ako bol Doprastav, VÁHOSTAV, Skanska, ZIPP-ka, vymenujte mi, ktorá firma neprechádzala reštrukturalizáciou? Každá jedna. Každá jedna mala podseknutý rozpočet. Skúste; a aj tie konzorciá, ktoré tu boli, lebo tak, ako dopadla, dopadol tento tunel, tak dopadol, keď si zoberiete a sledujete Českú republiku, Strahovský tunel. Strahovský tunel, rozpočet je o 240 % predražený. Tento tunel bude takisto predražený, keby sa bol staval PP projektom tak, jak ho bolo navrhnuté.
Ale chcem sa vrátiť potom vo svojom diskusnom príspevku aj k ďalším veciam, ktoré ste tu povedali, pán predkladateľ, pretože ste vôbec nepoznali, že Slovensko podpísalo dohovor z hľadiska dopravy pre zamestnancov a pre našich občanov, či to je železničná doprava, čiže vlaková, autobusová, alebo aj lodná doprava, letecká.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.10.2018 14:31 - 14:35 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, predkladám pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu.
V bode 1, bod 1, čl. I za bod 23 vkladá nový bod 24, ktorý znie:
V § 8, v § 18 ods. 1 sa za písmeno d) vkladá nové písmeno a), ktoré znie:
„ak zmenou pôvodnej zmluvy dôjde k navýšeniu zmluvnej ceny o preukázateľné náklady spojené so zvýšením minimálnej mzdy na základe osobitného predpisu,“.
Osobitný predpis, vhodné citovať legislatívu, ktorá, ktorou upravuje minimálna mzda a práve predpisy s odvodmi do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní.
Doterajšie písm. e) sa označuje ako písm. f).
Nasledujúce body sa potom primerane prečíslujú.
Verejní obstarávatelia alebo obstaratelia môžu čeliť situáciám, v ktorých z dôvodu navýšenia nákladov spojeným s plnením predmetu zákazku, ktoré viaže k povinnému navýšeniu minimálnej mzdy a s tým súvisiacich nákladov, odvodov do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní, pôvodný zmluvný partner nemôže ďalej plniť predmet zákazky za dohodnutú cenu a ani nemohol danú vec ovplyvniť a bolo by nehospodárne a neefektívne nielen pre uchádzačov, záujemcov v rámci navrhovanej zmluvnej ceny vo verejnom obstarávaní do ceny za predmet zákazky započítať aj riziko náklady pre možné navýšenie minimálnej mzdy a s tým súvisiacich nákladov, čo by mohlo ovplyvniť výšku zmluvnej ceny.
Táto sa, takáto sa najmä na zákaziek, ktorý je predmetom poskytovania služieb, ako sú napr. upratovacie, čistiace služby, strážna služba, ako aj iné služby, pri ktorých sa náklady za poskytnutia tvoria hlavne mzdové náklady a tým aj spojené príslušné odvody sa uzatvárajú na dlhšie obdobie ako jeden rok.
2. V čl. I bode 4 odstavec 1 ods. 12 sa vypúšťa písmeno w).
Doterajšie písmeno, písmená x) až aa) sa označujú ako písmená vv) až z).
V náväznosti na túto zmenu sa upraví úvodná, úvodná veta bodu.
Poznámka pod čiarou 25e) sa vypúšťa, v náväznosti na túto zmenu sa primerane upraví ostatná, úvodná veta.
Zabezpečenie služieb pravidelnej leteckej prepravy prostredníctvom verejného obstarávania je v praxi minimálne ako problematické a z toho dôvodu neustálej premenlivosti cien vyplývajúcich z rôznych trhových faktorov nesúvisiacich s verejným obstarávaním a v skutočnosti častokrát nie je možné predvídať potrebu zabezpečenia konkrétnej služby tak, ako bolo možné jednoznačne špecifikovať predmet zákazky, destinácia, čas, prepravy, mená cestujúcich a podobne v dostatočnom časovom predstihu, potrebné pre realizáciu verejného obstarávania. Navyše nie je možné poukázať na to, že relevantný trh pre konkrétnu zákazku je určovaný aktuálnou ponukou prepravcov pôsobiacich na letisku, letiskách, na ktorých sa má vykonávať nástup na prepravu, t. j. na letiskách, ktoré verejnému obstarávateľovi vyhovujú napríklad vzdialenostne. Vzhľadom na danú obmedzenosť reálneho konkurenčného prostredia, ktoré záväzky hodnotami dosahujú výšky finančných limitov nadlimitných zákaziek, v zásade nie sú spôsobilé ovplyvniť, navrhuje sa, aby zmluvy uzatvárané priamo s letiskami prostredníctvom predajných miest, t. j. prostredníctvom sprostredkovateľa boli vyňaté z pôsobnosti zákona.
Podpísaných je šestnásť poslancov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2018 10:09 - 10:11 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, som rád, že si ocenil prácu fondu, že je dobrá, a prekvapujú ma niektoré veci, ktoré, na ktoré sa pýtaš, pretože to poznáš nakoniec, či sa jedná o prenájmy alebo vôbec o pôde, ktorú má Slovenský pozemkový fond vo svojej správe. Zaujímavé pozemky, ty vieš veľmi dobre, alebo zaujímavé revíry, všetky sú dávno prenajaté, vieš, že sme tento rok schvaľovali zákon, kde sa menila dĺžka prenájmu z hľadiska na to, aby sa mohli niektoré veci pohnúť.
Je zbytočné tu mlátenie prázdnej slamy, pretože keď je raz uzavretá zmluva a tie zmluvy sú uzavreté, s nima sa nedá nič robiť. Samozrejme, raz môže fond odstúpiť vtedy, kedy ten, kto má uzavretú nájomnú zmluvu, neplatí.
Pokiaľ sa týka, a ty vieš veľmi dobre, takisto a aj ostatní poslanci, že to je nastavené tak aj Európskou úniou, že raz keď to pokosí, keď to má aj v prenájme, tak tú platbu dostane. Iná vec, to, čo sme sa koľko razy bavili na výbore, ale aj na prieskume, že hŕba vecí, tie družstvá alebo tie hospodáriace subjekty, ktoré sú hlavne na strednom a východnom Slovensku, že neplatia tým ľuďom, od ktorých majú prenajatú pôdu. Tam, samozrejmá vec, čaká ďalšia legislatívna zmena, ktorú budeme musieť spraviť, to je tak, ako si prenajmeš byt, tak musíš platiť. Tak aj za túto pôdu, keď si ju prenajme, tí hospodáriaci roľníci alebo hospodáriaci eseročky, alebo ktokoľvek, alebo akciovky, budú musieť platiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.6.2018 9:13 - 9:14 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, Výročnú správu Slovenského pozemkového fondu za rok 2017 pridelil predseda Národnej rady rozhodnutím č. 1028 z 26. apríla 2018 výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie prerokoval predmetnú informáciu 6. júna 2018, uznesením č. 179 vzal uvedenú informáciu na vedomie a odporučil Národnej rade tiež vziať na vedomie. Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uznesením č. 187 z 12. júna 2018 schválil túto informáciu výboru a súčasne ma poveril predniesť na schôdzi Národnej rady túto informáciu výboru a predložiť návrh na uznesenie Národnej rady. Návrh uznesenia je súčasťou predloženej informácie.
Prosím, pán podpredseda, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2018 11:06 - 11:07 hod.

Dušan Muňko
Chcel by som navrhnúť, aby správa pozemkového fondu bola zaradená zajtra ráno na deviatu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 15:40 - 15:42 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Viete, pán Matovič sa tu raz objaví a príde, že objavil Ameriku. Zákon bol tu predložený, veľmi podrobne spracovaný ešte politickou stranou ANO. Spracoval to bývalý vládny zmocnenec a potom aj podpredseda vlády pre rómsku problematiku pán doktor Chmel.
Ja súhlasím s vami, že treba niečo robiť. Ale to to riešenie, ktoré vy navrhujete, nie je. To, ten materiál, ktorý bol spracovaný, môžem vám ho dať, pretože sme sa snažili niektoré veci riešiť so starostami, lebo to je vec, že starostovia nechcú pristúpiť na to, kde chodia rómske deti s deťmi bielymi, ktoré proste, ktoré ak tam prídu rómske deti, prehlasujú sa z tých škôlok preč.
Tá situácia môže byť len to, že by sme znova postavili, začali stavať školy pre rómske deti, ale aj s internátnou podporou, že tie deti tam budú bývať. Riešenia akékoľvek iné, ktoré sme skúšali, sa neosvedčili a neosvedčia sa, pretože jednoducho starostovia nie sú ochotní proste v tejto veci robiť ďalej a tie deti do školy nechodia. Čiže tie deti sú zanedbané, máte pravdu. Ale pokiaľ nespravíme ten internátny systém, ktorý spravili voľakedy v Izraeli v kibuci, tak zatiaľ s rómskou tematikou alebo s vašou problematikou nespravíte nič.
Ja vám len, pán Matovič, pripomínam, keď ste sa zobrali aj s pánom Hlinom, aj s vládnym zmocnencom, odvtedy ste sa tejto problematike nevenovali. S touto problematikou vláda každá, ktorá bola, sa snažila, riešila peniaze, pokiaľ sa týka, ani sociálne byty nie ste schopní postaviť v intraviláne, lebo nenájdete na Slovensku desať starostov, aby tie sociálne byty, keď tam dáte materiály, ste ich stavali proste v tých dedinách. Tá situácia je dneska skut... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 12:21 - 12:22 hod.

Dušan Muňko
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 22:18 - 22:20 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, nič som nečakal, pretože od vás sa nič nedá ani čakať, ale vrátim sa k dvom veciam.
Ku Kovošrotu. Kovošrot poznám veľmi dôverne. Zavádzate, tak jak ste zavádzali, že má premiér konto na Belize. V Kovošrote v prvom kole bolo vydražené, nedostal úver, čiže prebehlo druhé kolo. Zavádzate, pretože tam nebolo len, že za čo sa kupuje, ale boli tam aj záväzky. Poznám to, pretože to sa zúčastňovali moji priatelia v tej celej záležitosti, pretože som voľakedy robil v Zberných surovinách a Kovošrote, takže to poznám veľmi dôverne.
A od vás sa nič nedá čakať, od daňového podvodníka a zlodeja sa nič nedá čakať, lebo tak ako predal bielemu koňovi svoju firmu, potom najazdí 200-tisíc kilometrov. Proste či to je tlačiarensky stroj a ja vám ich vymenujem stále, nevyplácanie dohôd vašim ľuďom, nakoniec predanie firmy, vrátenie naspäť. Vy nás tu idete poúčať?
Ja by som vás poprosil, keby ste ma nenazývali opicou, opicou, ja vám môžem byť otcom. Opicou môže byť váš otec, keď nazývate mňa opicou. Vyprosujem si to!
A keď mi ešte budete ďalej nadávať, tak si to s vami vyrovnám ináč.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 20:02 - 20:04 hod.

Dušan Muňko Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy to máte trochu pomýlené. Spomínate Gorilu, neviem, za ktorej vlády bola Gorila, ale asi za prvej a druhej vlády pána Dzurindu.
Spomínate tuná veci, pričom v prvom rade by ste si mali poupratať pred svojím vlastným prahom. To bola asi najväčšia chyba pani premiérky Radičovej, že vás vôbec menovala za ministra národnej obrany. Nakoniec vás musela odvolať. Alebo myslíte, že vás odvolal pán Fico?
Ja vám nerozumiem, lebo ten hnev, viete, treba si vždycky zvážiť, čo poviem, ako poviem a aký to bude mať dosah. Vy ste sa tak zdiskreditovali, že viac už ako politik sa nemôže zdiskreditovať. A tak, jak to povedal tu Erik Tomáš, vy už, dúfam, nikdy nebudete zastávať nejakú dôležitú funkciu v slovenskej politickej scéne, pretože jednoducho na to nemáte.
Uvedomte si, pourážali ste tu policajtov, pourážali ste tu vyšetrovateľov. Čo má odvolávanie, kauzy alebo odvolávanie pána ministra Kaliňáka s ním? Veď spamätajte sa!
A keď chcete riešiť alebo chcete, tak podajte na pána Kaliňáka trestné oznámenie, spracujte to, máte výborných právnikov a boli ste skoro dva roky vo vláde. Koľko ľudí ste, podali ste trestné oznámenie vo veci alebo veci, alebo ste začali? Nič ste nespravili, len brešete a nič z toho nie je pravda.
Skryt prepis