Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.5.2019 o 10:12 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 16.5.2019 10:12 - 10:18 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne ešte raz, opäť by som prešiel pár, pár bodov. Čiže aj preto vznikol Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, pretože každé ministerstvo, každý úrad si robil svoje veci po svojom vrátane informatizácie, nákup informačných technológií, nákupu licencií a aj preto sa a možno sa tomu dotkneme v ďalších rokovaniach, keď tu budú ďalšie zákony, preto sa pripravuje jednotná metodika nákupu, preto sa pripravujú podmienky, že licencie budú musieť byť, nebudeme môcť byť blokovaní tým, kto nám licencie predá, aby sme sa vyhli vender lock-om, a, a mnohé a mnohé ďalšie opatrenia na to, aby štát vedel riadiť aj svoje organizácie v celkovej informatizácii verejnej správy, aby ich vedel prepájať a potom údaje zdieľať.
Tento zákon je naozaj špecifický v tom, že keď sa hovorí niekedy a používa veľmi často slovo paradigma, tak toto je zmena paradigmy. Toto je zmena zaužívaných vzorcov a týka sa 40-tisíc úradníkov. Čiže aj preto som opakovane vravel, že keď sa vám stane, že od vás úradník niekedy pýtať bude papier, alebo vám povie, že vie si to nájsť, ale mi ho radšej doneste, tak je to preto, že toto je naozaj veľká zmena myslenia a veľká zmena práce a časť, čas, ktorý sme museli stráviť my pri hľadaní výpisov, peniaze, ktoré sme museli platiť za jednotlivé výpisy, všetko toto prechádza na toho úradníka, teda najmä ten čas, lebo musí si to vyhľadať teraz on, je to preňho nová povinnosť, ktorá mu vzniká, ale v tom konečnom dôsledku je to veľký benefit pre občana. My úradníkov preškolujeme, na stránke www.stopbyrokracii.sk máte možnosť nahlásiť akýkoľvek problém alebo priamo na našom úrade, pokiaľ sa stane, že od vás pýtajú výpis, aj keď ho pýtať nemajú, a my tam okamžite ideme a zistíme, či je chyba technická, alebo je to chyba iba ľudská.
Na otázku, ďakujem pekne obom pánom kolegom, prečo v týchto 11 výpisoch sú výpisy, aj ktoré nie sú najpočetnejšie. Áno, je to práve preto, lebo občianske združenia, nadácie a mimovládne organizácie mnohokrát, áno, nie sú početné z hľadiska počtu, ale zastupujú obrovské množstvá ľudí, čiže možno tú početnosť by som násobil aj v tom, že každé občianske združenie, nadácia či nezisková organizácia zastupuje množstvo ľudí, čiže aj preto sme ich zaradili a aj preto, lebo sme to vedeli technicky vyriešiť.
Tretia vlna. Tretia vlna bude o matrike, tretia vlna bude aj o rodnom liste, a keď sa nám podarí po rodnom liste zvládnuť aj sobášny a úmrtný list a jeho zdieľanie, tak to bude ten cieľ, ktorý sa zase zahrnie veľkého množstva ľudí v mnohých životných situáciách. Máme teraz, aj preto máme projekt dátovej integrácie, aby sme vedeli v treťom vlne zahrnúť ďalšie veľké množstvo špecifických organizácií, ktoré od vás pýtajú niektoré potvrdenia.
To, aby bolo všetko automatické, áno, k tomu smerujeme. Bola tu otázka na ministerstvo školstva a to, čo zverejnilo Slovensko.Digital včera. No naším cieľom je, aby ste si to nemuseli hľadať, aby ste nemuseli využívať tento portál, pretože, pretože to si máme nájsť sami, hej. Čiže fajn, že je takáto možnosť, ale my to máme nájsť sami. Aby ste teda nemuseli ani ten čas tráviť za tým počítačom, aby ste si zisťovali niektoré z overení.
Čo sa týka OverSi a používania portálu fyzickými a právnickými osobami, stále si musíme uverejniť, že zdieľanie informácií, ktoré o vás má štát, má byť len tým, ktorí to nevyhnutne potrebujú na to, aby urobili úkon pre vás, ktorý chcete, pretože si uvedomte, že v tomto systéme je aj výpis z registra trestov, a nielen politicky, ale aj obchodne by to mohlo byť zneužité, keby nejaká fyzická alebo právnická osoba, ktorá nie je na to kompetentná, pracovala s týmito vašimi údajmi. Čiže je to mimoriadne citlivá záležitosť, a preto aj pri potvrdení o návšteve školy, kde chceme dať možnosť vstúpiť a napríklad súkromnému poskytovateľovi dopravných služieb, chceme to urobiť tak, aby sa dostal len k údaju, ktorý potrebuje, aby nezískalo o danom klientovi údajov viac, ako je to nevyhnutné.
Čo sa týka prepájania, ktoré sa pýtal pán poslanec Dostál. Teda keď urobíte zmenu, aby ste nemuseli to hlásiť všade, ale vaša zmena trvalého bydliska týkajúca sa napríklad nadácie alebo občianskeho združenia bola automaticky zdieľaná všetkými, ktorí, ktorým by ste to oznámiť mali, ale netýka sa to iba mimovládnych organizácii, týka sa to aj registra fyzických osôb, právnických osôb, obchodného registra, registra adries. Z hľadiska mimovládnych organizácií, keď ministerstvo vnútra sprevádzkuje register mimovládnych organizácií, tak my ho budeme vedieť prepojiť na CSRÚ, na Centrálnu správu referenčných údajov a, a budeme to vedieť robiť s mimovládnymi organizáciami. Čo sa týka všetkých ostatných, nevyhnutnou podmienkou, aby sa k tomuto prišlo, je vyčistenie registrov. Registry obsahujú mnohokrát neaktuálne alebo nesprávne dáta, prebieha, je to veľmi dlhý proces, pretože tie dáta sa tam menili, ostane, v niektorých registroch máme staré dáta, nové dáta, čiže musia sa vyčistiť a potom ich vieme znova cez Centrálnu správu referenčných údajov prepojiť a môžme to zdieľať. Čiže jedna vaša zmena sa automaticky prejaví vo všetkých iných zmenách a, pani kolegyňa, mrzí ma, že teda položila žiadnu otázku, len skritizovala štandardne a potom si nenašla ani chvíľu času, aby tu ostala, tak jej chcem odkázať, že nabudúce, keď sa ma niečo chce spýtať, tak nech má tú slušnosť a tu ostane sedieť, pretože povedala, že otec je po pôrode dieťaťa dezorientovaný, tak verím, že väčší problém má mama, pre ktorú, matka, pre ktorú je pôrod dieťaťa asi ťažšia situácia ako pre otca, otec je šťastný a niekedy na základe veľkých osláv býva dezorientovaný, ale v každom prípade aj to, čo jej chýbalo, si nájde na Slovensko.sk.
Ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.5.2019 9:39 - 9:44 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka, ctené dámy, vážení páni poslanci, dovoľte mi, teda aby som krátko uviedol tento zákon, ktorý má za cieľ znižovanie administratívnej záťaže fyzických a právnických osôb. Je to rozšírenie zákona, ktorý bol prijatý v minulom roku, keď sa zaviedli prvé štyri výpisy, ktoré nemusia občania, a potvrdenia, ktoré nemusia občania pri vybavovaní svojich úradných záležitostí na úrady nosiť. Bol to výpis z registra trestov, bol to výpis zo živnostenského, z obchodného registra a potom boli tie výpisy z listu vlastníctva. Teraz sa rozširuje touto novelou ďalších 2, 4, 6, 8, 11 potvrdení a výpisov, ktoré nebudete musieť nosiť, z tých základných sú to potvrdenia o daňových nedoplatkoch, nedoplatkoch na sociálnom poistení, nedoplatkoch na zdravotnom poistení, potvrdenia o návšteve školy, ktorých je početne najviac, výpisy z registra mimovládnych a neziskových organizácií a zase ide o zákon, ktorý má aj svoje technické požiadavky, ale hlavne zákon, ktorý, ktorým sa menia desiatky ďalších zákonov, kde sú povinnosti dodávania týchto potvrdení priamo ustanovené. Takže okrem technického zvládnutia je mimoriadne dôležité zvládnuť to aj po legislatívnej stránke a príprava týchto zákonov a možnože aj z tej legislatívnej stránky je mnohokrát náročnejšia ako po stránke technickej prípravy.
Čo sa týka vybratých potvrdení, ktoré zaraďujeme do tohto zákona, ten postup je vždy na základe životných situácií a ich početností, ako sa opakujú, teda potvrdenie o návšteve školy, možno pre vašu informáciu, ročne sa ich vydá viac ako 1 200-tisíc, viac ako 200-tisíc potvrdení sa vydá o nedoplatkoch na zdravotnom poistení, viac ako 250-tisíc na dávkach nemocenského poistenia alebo viac ako 120-tisíc potvrdení o dôchodkových dávkach či 80-tisíc potvrdení o nedoplatkoch na sociálnom poistení. Čiže po prijatí tohto zákona si budú štátne a verejné inštitúcie získavať tieto potvrdenia a nájdu si ich buď vo svojich informačných systémov, alebo využijú portál OverSi.
Pri príprave tohto zákona prišla aj otázka prístupu neverejných alebo nie štátnych inštitúcii, teda napríklad súkromných firiem, ktoré by si mohli tieto údaje získať, tak aby ich nemuseli žiadať od občanov. Možno naozaj tým najpočetnejším je, sú práve potvrdenia, ktoré potrebujú prepravcovia, bývalé SAD-ky od študentov alebo podniky mestskej hromadnej, alebo teda iné súkromné inštitúcie, ktoré tieto potvrdenia potrebujú. Takže aj pre týchto žiadateľov sa nájde riešenie tak, aby si, keď o to požiadaš žiadateľov o vydanie príslušného lístka po zadaní mena alebo niektorých identifikačných údajov, ktoré poskytne žiadateľ, aby si aj tento prevádzkovateľ ich mohol získať tak, aby zistil, že daný žiadateľ je študentom akého typu školy v akom kraji alebo mieste, samozrejme, s tým, aby sa dodržala aj ochrana osobných údajov, čiže tu sa snažíme hľadať riešenie, ktoré od 1. 9. bude platné, aby bola zachovaná ochrana osobných údajov a zároveň aby si tieto inštitúcie, ktoré nie sú štátne a verejné, vedeli tieto údaje na základe žiadosti uchádzača o nejakú, napríklad zľavnený lístok, získať.
No a čo je dôležité? Zase ide o úsporu desiatok tisíc hodín, ktoré museli občania doteraz tráviť cestovaním po úradoch a zároveň aj o ušetrenie financií, ktoré museli platiť na poplatkoch na, za získavanie jednotlivých výpisov, aj keď v tejto druhej kole, v tomto druhom kole výpisov ide o mnoho výpisov, ktoré boli dávané doteraz bezplatne, ale napríklad výpis z registra nadácií, výpis z registra občianskych združení, výpis z registra neinvestičných neziskových organizácií alebo výpis registra organizácií s medzinárodným prvkom, tu sa musel platiť poplatok 5 eur doteraz. Teraz, keď sa to bude zdieľať a získavať elektronicky, to bude zadarmo. Čiže dôjde aj k úspore pre všetkých týchto žiadateľov najviac z oblasti nadácií, občianskych združení či neziskových organizácií, ktoré teda nebudú musieť 5 eur, ktoré sa doteraz platilo, platiť.
Vážená pani predsedajúca, ďakujem pekne za pozornosť, skončil som.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.5.2019 9:30 - 9:38 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem veľmi pekne. Prešiel by som možno niekoľko z tých, z tých množstva bodov, ktoré boli spomenuté. Len chcem, pán kolega, upozorniť, že otvorili ste témy nijako nesúvisiace s týmto zákonom, ale urobili ste to chytro, lebo normálne predsedajúci môže zareagovať, keď sa otvoria iné témy. Len toto je tak komplikovaná a špecifická téma, že toto naozaj pani podpredsedníčka nemohla zareagovať. Nikde to, že..., klobúk dole, lebo ste pootvárali témy, ktoré že sú úplne mimo tohto zákona. Ale berem to ako využitie veľmi špecifickej témy. Takže prebehnem ich veľmi skrátka.
Je to ešte prvé čítanie. Stále platí to, čo som navrhol aj minule, pokiaľ chcete, môžte a máte záujem vy, pán Laurenčík, alebo ktokoľvek sa o to zaujíma, ste vítaní v našom úrade, lebo ide absolútne odborné novely, absolútne odborné novely a vyžadujú si odbornú debatu. A mnohé z tých myšlienok, však nie je tajné, ja viem, s kým vy komunikujete, čiže tie otázky už na našom úrade padli, takže ale ste vítaní, kľudne u našich odborných sekcií, ktoré to pripravujú.
Čiže pár informácií. Internetové pripojenie alebo konektivita a indexy ktoré hovoria o pripojení na internet. Viete, že do roku 2020 má byť nula bielych miest. To znamená, nemá sa nachádzať žiadna obec, mestá, miest sa to už netýka na Slovensku, kde by, ktoré by nebolo, kde by nebolo možnosť sa na internet pripojiť. Máme 2 900 miest a obcí približne, z toho 140 miest a zvyšok sú obce, z toho aj mnohé malé. A keď sa podpisovala zmluva s operátormi telekomunikačnými a mobilnými, tak bolo 1 800 bielych bielych miest, teda 1 800 obcí v našom štáte nebolo pokrytých. Teraz je to necelých 400 a do roku 2020 nemá byť ani jedno, hej. To je veľmi dôležitá informácia, rýchlosť má byť minimálne 30 megabit za sekundu, takže 2020 nula bielych miest, to znamená úplné pokrytie každého mesta a obce na našom Slovensku.
Po druhé, čo sa týka indexu DESI a nášho umiestnenia, tam je dôležité povedať, že v tomto indexe sa nehodnotilo len pripojenie, ale hodnotilo sa napríklad aj prítomnosť DSL liniek alebo pevných liniek, čo je mimoriadne dôležité, pretože u nás sú pevné linky na absolútnom útlme, ale napríklad v rýchlom pripojení patríme medzi lídrov v Európe. Čiže niekedy, keď sa vytvárajú indexy, sa tam dávajú aj zhodnotenia a položky, ktoré, ktoré my už ani rozširovať nebudeme ani nechceme, napriek tomu sa za ne dajú získať indexové body. Mimoriadne dôležitá informácia.
Cloud, vládny cloud, hybridný cloud. Aj vládny cloud je definovaný ako hybridný cloud a nič nebráni tomu, aby sa softcloudové služby poskytovali aj súkromným spoločnosťami. Práve teraz sa schvaľuje metodika a ich certifikácia a zaradenie do katalógu, hej. Čiže možnosť tu je. Samozrejme, ambíciou štátu je mať vládny cloud, ale nebráni nič tomu, aby vznikali hybridné cloudy.
Čo sa týka Microsoftu a licencií, problém nie je na strane štátu. Problém je, že pri tejto súťaži prišla námietka a stálo to na ÚVO. A s tým nevieme nič robiť, hej. Čiže má to v gescii ministerstvo financií, bolo veľmi aktívne, ale keďže, samozrejme, okrem toho benefitu pre užívateľov ide, samozrejme, aj o peniaze, tak s tým, tu sa musí vydržať na rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, pretože ide o licencie, ktoré sú rádovo v desiatkach miliónov eur v ich celkovom plnení.
Otvorili ste niektoré témy, ktoré sa netýkajú nášho úradu. My sa snažíme koordinovať tieto činnosti, pomáhať, ale napríklad z hľadiska e-zdravotníctva alebo e-Healthu je to rezortná záležitosť, ale náš úrad vytvára akékoľvek, a teda nálezu alebo informácií, ktoré má správa z Úradu pre verejné obstarávanie.
Čo sa týka nášho, nášho úradu, Úrad pre verejné obstarávanie konštatoval, že treba náš úrad personálne posilňovať, pretože agenda nám neustále pribúda, tak ako prichádza, naozaj je tu digitálna doba, je tu digitálna transformácia celej spoločnosti, ale aj celého sveta, takže nám agenda pribúda. Aj ÚVO vytklo to, že personálne sa máme naďalej posilňovať, aby sme vedeli zvládať to, čo nám, čo nám doba prináša.
Otvorili ste atraktivitu elektronických občianskych preukazov. Áno, na to, aby sa stalo ich používanie atraktívnejšie a frekventnejšie musíme pristúpiť k tomu, čo si doba vyžaduje, a to, aby sme si mohli pozerať minimálne obsah schránok a pracovať aj cez svoje občianske preukazy - hop, občianske preukazy (povedané so smiechom) - cez svoje mobilné telefóny. Takže do konca roka by mal byť, by malo byť pripravené všetko na to, aby sme vedeli ku e-Government službám pristupovať aj cez mobilné eID.
A čo sa týka súkromného sektora a využitie elektronických občianskych preukazov, práve táto novela prichádza aj s jeho rozšírením práve pre súkromný sektor.
Čo sa týka, open upy - ich vytváranie a zverejňovanie zavádzame ako povinnosť priamo v tejto novele, hej. To je dôležité, možno som to aj v úvodnom slove veľmi krátko spomenul. Rezortné schránky môžu byť, ale ak má fyzická osoba alebo teda má občan aktívnu schránku, musí sa doručovať do tejto schránky. Je to mimoriadne dôležité, pretože nejde o poštu, ako si ju predstavujeme možno mnohí, ktorí nepoužívajú elektronické občianske preukazy na doručovanie pošty, ide o doručovanie úradných dokumentov. Takže ten, kto má aktívnu schránku a je mu doručený úradný dokument, rozhodnutie alebo akýkoľvek dokument, ktorý vyžaduje a je vykonateľný po právnej stránke, musí byť doručený fyzickej osobe do tejto schránky. A takisto aj Finančná správa musí doručovať do elektronických schránok.
Čo sa týka duálneho doručovania na Finančnej správe, prechod, máme prechodné obdobie do konca roka 2020. Čo sa týka čipov alebo témy elektronických občianskych preukazov a rozširovaní dát, ktoré tam budú dané. Bohužiaľ, táto téma, je to úplne v gescii ministerstva vnútra. Táto novela to nerieši. Ani financovanie nerieši táto novela. Čiže netýka sa tohto nijako. Ale možno by som povedal len pár tém.
Zneužívanie dát a to, že vaše dáta budú vykrádať a že budú unášať vaše deti, to je typický príklad demagógie, zneužívania, nepravdivých správ, fake news, hoaxov a všetko toto, všetky tieto pomenovania patria presne na to, čo sa tu spustilo. Je to úplná hlúposť, a keď sa ktokoľvek bojí, tak si aj v súčasnosti svoj elektronický občiansky môže strčiť do obalu za pár centov a je chránený a je to vybavené. Ale to, čo sa tu spustilo, je naozaj príklad toho, ako sa dá téma zneužiť v dnešnej dobe elektronizácie, v dnešnej dobe kybernetických útokov, v dnešnej dobe prenosu dát, keď si otvoríte auto na diaľku a vám niekto vie stiahnuť kód a vám ho vie potom otvoriť, naozaj ten elektronický občiansky preukaz, aj to, čo, a tie funkcionality, ktoré bude mať bude stále patriť k tomu najbezpečnejšiemu, čo v tomto štáte je a čo v tomto štáte bude. Samozrejme, chápem to. Téma elektronického občianskeho a následného únosu dieťaťa je tak atraktívna téma, že naozaj pre niektorých je škoda ju nevyužiť, a preto sa tieto absolútne bludy a nezmysly začali v takomto miere šíriť. Samozrejme, musí to komunikovať ten, kto to bude tie funkcionality rozširovať, čiže ministerstvo vnútra, ktoré, verím, že sa to tak aj robiť bude. Ale aj na základe tohto chaosu, ktorý tu vznikol, vyšlo množstvo článov, článkov, ktoré a rozhovorov, ktoré dali odborníci aj z..., napr. od pána Ileka zo Slovenska Digital, kde je to úplne jasne vysvetlené a aj s teoretickými rizikami, pretože žijeme v dobe kybernetických útokov, ktoré sa dejú dennodenne, napádajú sa systémy Pentagonu, NASA, systémy, ktoré sú super zabezpečené. Ale naozaj to sa nedeje u nás vo vašom občianskom, keď ho máte vo vrecku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

16.5.2019 8:55 - 9:05 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán podpredseda, ctené, ctení kolegovia poslanci, dovoľte mi, aby som uviedol uvedený teda návrh zákona o e-Governmente.
Cieľom predkladaného návrhu zákona je dosiahnutie legislatívnej zmeny v oblastiach autentifikácie, ide o doplnenie identifikačných schém publikovaných podľa nariadenia Európskeho parlamentu a podľa nariadenia Rady o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie. Ďalej ide o podmienenie vydanie alternatívneho autentifikátora, zápisom identifikátora osoby do registra fyzických osôb alebo pridelením rodného čísla a legislatívnotechnické úpravy v ustanovení o spôsoboch autentifikácie. Toto, tieto zmeny budú teda, teda v oblasti autentifikácie a v oblasti elektronických schránok. Ide o zriadenie elektronických schránok občanom mladším ako 18 rokov, umožnenie začať konania o neúčinnosti doručenia aj bez návrhu adresáta, ak správca modulu elektronických schránok oznámi, že nastal objektívny technický problém s doručovaním. Ide o povinné zverejňovanie nástrojov na tvorbu elektronických podaní a rozšírenie možností používania elektronického občianskeho preukazu a údajov z registrov pre subjekty európskeho práva.
No a takisto novela zákona umožňuje so súhlasom klientov získavať údaje z registra fyzických osôb a používať na overenie totožnosti klientov elektronickej eID (alebo doklad o pobyte) za rovnakých podmienok ako v službách e-Governmentu a vypúšťajú sa niektoré ustanovenia o akreditovanom platiteľovi z dôvodu nevyužívanie tejto služby a z dôvodu, že v čase zavedenie úpravy akreditovaných platiteľov v oblasti úhrad orgánov verejnej moci v praxi sa presadilo riešenie platieb cez tzv. systémy e-kolku a ustanovenia o akreditovaných platiteľov sa stali prakticky obsolentnými.
No a ďalej, čo sa týka ďalších úprav, tie sú na základe podnetov z praxe. Ide o zrušenie povinnosti spoločného podpisovania rozhodnutí a doložiek právoplatnosti, ďalej je to úprava vzoru osvedčovacej doložky pri zaručenej konverzii a uľahčenie poskytovania údajov medzi orgánmi verejnej moci pri použití modulu procesnej integrácie a integrácie údajov. Čiže je to novela, ktorá teda reaguje na smernice Európskeho parlamentu, reaguje na praktické problémy z praxe a takisto rozširuje niektoré ďalšie možnosti, ako som už spomenul, používať elektronické schránky občanov od 15 rokov alebo aj to, aby si teda banky, poštové podniky či telekomunikační operátori mohli overovať svojich klientov na základe ich žiadostí a ich elektronických občianskych preukazov v spolupráci s ministerstvom vnútra.
Vážená pani podpredsedníčka, ďakujem pekne, skončil som s úvodným slovom.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 28.3.2019 14:37 - 14:42 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem, ctený pán zostávajúci podpredseda parlamentu, dovoľte mi, teda aby som ozrejmil, čo sa udialo v rámci debyrokratizácie a čo sa diať bude. Prvý antibyrokratický zákon je účinný, je účinný od 1. 9. a teda na úrady sa už nemusia nosiť výpisy z obchodného registra, výpisy zo živnostenského registra, z katastra nehnuteľností a z katastrálnej mapy (zaznievanie gongu) a od 1. 1 ani z registra trestov. Pokračujeme v týchto aktivitách ďalej, skončilo sa medzirezortné pripomienkové konanie k novele tohto zákona, tzv. druhému antibyrokratickému balíčku, ktorá má odstrániť ďalšie potvrdenia a výpisy, ide najmä o potvrdenie... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
28.
Pán poslanec Nemky, Jakab, poprosím vás, kľud v sále.


Raši, Richard, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu
29.
... ide teda najmä o potvrdenie o návšteve školy, tak aby ho už v septembri nemuseli rodičia od detí pýtať, pokiaľ ho potrebujú do konca roka. Už ľudia, podnikatelia nebudú musieť nosiť na, nedoplatky na zdravotnom poistení, potvrdenie nedoplatkov na sociálnom poistení a nedoplatkoch na daniach. To by všetko malo byť urobené v legislatíve a technickejšie v priebehu roku 2019. Takisto veríme, že sa v tomto roku podarí v rámci nielen zákona, ale aj implementácie odstrániť povinnosti nosiť výpis z registra
nadácií, výpis z registra občianskych združení, výpis z registra neinvestičných fondov, výpis z registra neziskových organizácií, či výpis z registra organizácií s medzinárodným prvkom.
Prebieha, ako som povedal, skončilo sa medzirezortné pripomienkové konanie. Som sklamaný z toho, že momentálne v ňom došlo skoro 300 pripomienok, z toho 90 zásadných. To znamená, že naozaj sa niektorým našim úradníkom bojovať proti byrokracii nechce. Aktuálne navrhované znenie novely zákona proti byrokracii teda odstráni 9 výpisov či potvrdení, ale ambíciou je, našou je toto číslo ešte navýšiť o ďalšie dve potvrdenia, ako som už o nich vravel, potvrdenie o dávkach nemocenského poistenia a potvrdenie o dôchodkových dávkach.
Samotné aktivity proti byrokracii sa robia na viacerých frontoch. Prvý z nich je poskytovaní údajov, o poskytovaných údajoch a jeho aktérmi sú orgány verejnej moci, ktoré sú poskytovateľmi údajov do informačného systému Centrálnej správy referenčných údajov, aby sa následne zabezpečila elektronická distribúcia týchto údajov prostredníctvom portálu Over si. Náš tím aktuálne komunikuje na vecno-technickej úrovni s poskytovateľmi, ako sú ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, Sociálna poisťovňa, Finančná správa, zdravotné poisťovne a Štatistický úrad. Na týchto stretnutiach sa diskutujú podmienky a forma, akou tieto dáta budú poskytované.
Paralelne prebiehajú aj analýzy potencionálnych konzumentov predmetných výpisov, aby sa s nimi dohodlo na vecnej úrovni, v akej forme a rozsahu majú o tieto dáta záujem, a na druhom fronte sa riešia potreby, aj potreby sprostredkovateľa, ktorým je Združenie DEUS, pod ktoré spadá cez 2 100 obcí po celom území Slovenskej republiky a prostredníctvom ich agendového systému sa konzumujú služby informačného systému Centrálna správa referenčných údajov.
Ďalšou oblasťou je rozširovanie používateľov Over si a osveta. Rovnako ako v prvej vlne sa plánuje osveta v radoch orgánov verejnej moci, ktoré sú už aktuálne používateľmi Over si, alebo boli identifikované ako potenciálni konzumenti. Prebieha intenzívna komunikácia s Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky ako s najväčším konzumentom portálu. Všetky dotknuté orgány verejnej moci budú o nábehu informované a bude vykonaný zber potrebných dát pre priradenie nových oprávnení pre užívateľov a garantov, prípadne zavedenie nových orgánov verejnej moci alebo organizačných zložiek, ktoré doteraz tento portál nevyužívali.
No a súbežne s týmito aktivitami prebieha komunikácia aj s používateľmi tohto portálu a zabezpečuje sa jeho neustále zlepšovanie práve na základe podnetov zo strany používateľov, čo má za následok zníženie zaťaženia helpdesku ako interného podporného tímu nášho úradu, ktorý je v dennodennom kontakte s používateľmi.
Spomínali sme boj a ani v ňom nič nie je zadarmo. Potrebujeme na tieto aktivity vyčleniť aj finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu. Čaká nás dohoda na zmenách zákona. V neposlednom rade bude predpokladom spoločného úspechu aj súčinnosť všetkých menovaných partnerov.
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 27.3.2019 17:05 - 17:05 hod.

Richard Raši
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda, vážení páni ostávajúci podpredsedovia, ako som v záverečnom vystúpení po skončení rozpravy k lex brexit (tlač 1398) uviedol, že požiadame o stanovisko ministerstva školstva k pozmeňujúcemu návrhu pána poslanca Klusa, vychádzajúc zo stanoviska ministerstva školstva, by som teda požiadal o otvorenie rozpravy, aby mohol byť v tejto veci prednesený nový pozmeňujúci návrh.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 27.3.2019 14:11 - 14:11 hod.

Richard Raši
Ďakujem pekne, pán poslanec, čiže aj my čakáme na vyjadrenie ministerstva školstva a pravdepodobne s tým nebude problém. Čiže určite, pokiaľ to vyjadrenie bude kladné, tak to každý rád podporí a myslím si, že sa vyrieši zas nejaká drobnosť v prospech našich občanov aj v prospech občanov Veľkej Británie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 27.3.2019 14:01 - 14:04 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Veľa šťastia aj Veľkej Británii, pretože stále nevie, čo nakoniec urobí, a práve preto sme tu s týmto návrhom zákona, ktorý bude prerokovávaný v skrátenom legislatívnom konaní, o ktorom sme hovorili dvakrát včera.
Teda dovoľte mi, aby som veľmi krátko povedal, že bez dohody o vystúpení a bez prijatia tejto legislatívy, ktorú predkladám, by boli ohrozené práva občanov Európskej únie, ktorí by okamžite po vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody boli vnímaní ako občania tretej krajiny, a preto práve predkladáme túto legislatívu, lebo jej schválenie a prijatie zaručí občanom Veľkej Británie také práva, aké chceme, aby mali občania Slovenskej republiky vo Veľkej Británii. Čiže je to recipročný legislatívny akt.
V záujme ochrany piatich miliónov občanov Európskej únie bola zo strany britských orgánov, ako aj členských štátov vyvinutá maximálna snaha o to, aby bola prijatá právna úprava na recipročnej báze, ktorá počas prechodného obdobia do konca roku 2020 garantuje všetkým, ktorí využili právo voľného pohybu v Európskej únii, rovnaké práva, aké mali doposiaľ. Ide o novely 19 zákonov v gescii ministerstva vnútra, práce, zdravotníctva, školstva, financií, dopravy a pôdohospodárstva aj spravodlivosti a týkajú sa pobytových práv, nárokov sociálneho, zdravotného zabezpečenia, kvalifikačných dokladov o vzdelávaní či dokladov v cestnej doprave alebo vykonávania vybraných povolaní či pokračovaní vo vybraných povolaniach.
No a chcem podotknúť, že ide o zmeny, ktoré nevytvárajú kvalitatívne nové práva alebo pravidlá, len akosi zrkadlovo mrazia súčasný stav alebo existujúce status quo pre britských občanov žijúcich v Slovenskej republike. No a robíme to aj preto, aby takéto práva a status quo bolo zabezpečené aj pre zhruba stotisícovú komunitu našich občanov, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve.
No a táto reciprocita pre britských občanov má byť dosiahnutá práve prostredníctvom tohto zákona, ktorý sme nazvali lex brexit, a účinnosť tohto zákona bude jedine v prípade, ak Spojené kráľovstvo vystúpi z Európskej únie bez dohody. Ak britskí poslanci dohodu schvália, v tom prípade nám začne plynúť tzv. prechodné obdobie do konca roku 2020, keď už Spojené kráľovstvo nebude súčasťou rozhodovacieho procesu v EÚ. Odíde od rokovacieho stola, ale bude naďalej participovať na vnútornom trhu a platiť do rozpočtu Európskej únie a počas tohto obdobia by prebiehali negociácie, to jest v istej forme asociačnej dohody, v ktorej sa stanovia parametre spolupráce v rôznych oblastiach. Je to obchod, mobilita občanov, doprava, spolupráca, bezpečnosť, obrana, justičná spolupráca aj policajná spolupráca.
Takže, vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, ctení páni poslanci, žiadam vás teda, aby ste tento návrh zákona svojím hlasovaním podporili, a ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2019 17:29 - 17:30 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, za možnosť vystúpiť v záverečnom slove.
Pán poslanec Heger, ďakujem pekne. Myslím si, že tak ako ste sa snažili, tie námietky a poznámky boli racionálne. Ja by som možno povedal, že každý z úradov, každé z ministerstiev má svojich večných oponentov. My máme takýchto oponentov v Slovensku.Digital. Našťastie, ten hlavný oponent už stadiaľ odišiel, pretože už sa nevedel tváriť nezávisle, keďže jasne podporuje istú politickú stranu. Ale dovoľte, aby som vám prečítal záver nášho jasného oponenta, a to Slovensko.Digital, k tomuto zákonu, a to je myslím, že najlepšou odpoveďou na všetky teoretické a iné výhrady a otázniky.
Slovensko.Digital povedalo, že: "Od prijatia aplikácie tohto zákona je skutočne možné očakávať podstatnú zmenu oproti súčasnému stavu informatizácie verejnej správy. Oceňujeme, že zákon bol pripravovaný na odbornom základe. Za dôležité považujeme, že po opakovanom pripomienkovom konaní existuje o návrhu zákona zhoda naprieč celou verejnou správou, t. j. subjektami, ktorých sa zákon primárne týka. A vzhľadom na tieto skutočnosti si združenie Slovensko.Digital dovoľuje požiadať poslancov Národnej rady o schválenie tohto zákona bez znášania nových obsahových zmien, ktoré neboli vopred odborne prediskutované." A tak sa aj stalo.
No a na poznámku pána poslanca Laurenčíka, pán poslanec, keď ste mi tie pripomienky dali naposledy, tak som vám povedal, že príďte sa o tom porozprávať, pretože je to vec pohľadu, vec metodiky. A vy, pán poslanec, ste to, bohužiaľ, neurobili. Takže ja to beriem ako to, že ste si nesplnili svoju poslaneckú úlohu a svoj mandát, ktorý za to dávate, ale nevyčítam vás z toho, každý má nárok urobiť nejakú chybu, ale napriek tomu verím, že tento zákon podporíte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

26.3.2019 16:52 - 16:55 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predseda, ctené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán odchádzajúci podpredseda, dovoľte mi, aby som uviedol vládny návrh zákona o informačných technológiách vo verejnej správe. Vláda Slovenskej republiky prerokovala a schválila tento návrh zákona 19. decembra 2018 a prijala k nemu uznesenie č. 601/2018. Tento materiál bol prerokovaný a schválený v ústavnoprávnom výbore 19. marca.
Cieľom návrhu zákona je ustanoviť komplexnú právnu úpravu správy informačných technológií vo verejnej správe tak, aby boli jednotným spôsobom pokryté všetky oblasti vedenia, riadenia v správe informačných technológií verejnej správy od fázy plánovania, organizácie až po monitoring a hodnotenie. Nadväzne na to zároveň sa ustanovuje jednotný spôsob plnenia povinností pri výkone všetkých fáz riadenia informačných technológií verejnej správy.
V protiklade k obdobiu, kedy vznikol a bol aplikovaný zákon č. 275/2006 o informačných systémoch verejnej správy, je dnešné obdobie charakterizované najmä dynamikou vývoja informačných technológií a zároveň dnes účinný zákonný rámec nebol zásadným spôsobom menený a stále reguluje primárne informačné systémy verejnej správy. Z toho dôvodu je potrebné sa zamerať aj na ostatné súčasti informačných technológií verejnej správy. Kým v minulom období sa dôraz kládol na technologický a aplikačný dohľad, pohľad teda, po prijatí zákona č. 305/2013 o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej správy, tzv. zákon o e-Governmente, došlo k zavedeniu komplexnej úpravy umožňujúcej elektronizáciu výkonu verejnej moci v celom priebehu konania orgánov verejnej moci a tým nepriamo aj k ustanoveniu požiadaviek na funkčnosť IT riešení z hľadiska zabezpečenia elektronickej podoby výkonu verejnej moci. Oproti predchádzajúcej právnej úprave zákon posilní pozíciu nášho úradu z koordinačnej funkcie do funkcie riadiacej a správu informačných technológií tak vykonáva náš úrad, úrad podpredsedu vlády ako orgán vedenia, ktorého úlohou je hlavne zabezpečiť riadny a efektívny výkon riadenia v správe informačných technológií.
Nová právna úprava pokrýva aj oblasť bezpečnosti, zákon nadväzuje na zákon o kybernetickej bezpečnosti v duchu novej kompetencie nášho úradu a upravuje sa činnosť vládnej jednotky CSIRT pri riešení a prevencii kybernetických hrozieb. V oblasti bezpečnosti je z dôvodu prehľadnosti pre špecifickú tému uvedená v samostatných paragrafoch a úprava v tejto oblasti sa týka najmä nastavenia pravidiel pre zavedenie systému riadenia informačnej bezpečnosti v organizácii.
Predložený návrh bol predmetom rokovania, ako som už spomenul, ústavnoprávneho výboru, pozmeňujúce a doplňujúce návrhy teda odporúčam schváliť a dovoľujem si vás požiadať o podporu pri prerokovaní predloženého návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis