Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

18.4.2016 o 14:44 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 18.4.2016 16:37 - 16:40 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Úvodom môjho vystúpenia chcem povedať, že ma mrzí, že neprišlo v takto triviálnej veci z pohľadu možnej dohody k tej dohode na poslaneckom grémiu, a preto mi dovoľte, aby sme túto nešťastnú tému, ktorá sa otvorila pri ustanovujúcej schôdzi a tak isto otvorila aj túto schôdzu, aby som urobil aj procesu, aj tomu, čo sme deklarovali, zadosť a dovoľte mi, aby som predniesol doplňujúci návrh k uzneseniu a k tomu, čo sme tu vystupovali viacerí.
Dúfam, že atmosféra toho, čo sme tu boli svedkom, že to nebude pokračovať, že nebudeme pokračovať v žabomyších vojnách a v tom, že parlament by mal riešiť zásadné problémy a že budeme sa vedieť dohodnúť a bude dohoda na veciach, ktoré sú slušné a kultúrne. Preto mi dovoľte predniesť, že podľa § čl. 7 ods. 1 písm. a) a e) volebného poriadku o podrobnostiach o hlasovaní a o voľbách na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky VII. volebného obdobia k uzneseniu Národnej rady Slovenskej republiky č. 1 z 23. marca 2016 v spojení s § 2 ods. 3 písm. b) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov navrhujem:
1. odvolať poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Gábora Grendela za hnutie OĽANO - NOVA z Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj, za člena ktorého bol zvolený na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky dňa 23. marca 2016;
2. vymenovať poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Gábora Grendela z hnutia OĽANO - NOVA za člena Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť.
Toto je môj pozmeňujúci návrh k predmetnému uzneseniu a dúfam, že napriek tomu, že sme dostali oznam od predsedu Národnej rady, že k dohode neprišlo, tak či situácia pána poslanca Beblavého alebo situácia pána poslanca Gábora Grendela bude vyriešená tak, že ukážeme verejnosti, ukážeme národu, že sa dohodnúť vieme, že sme naozaj slušní a pomery vo výboroch, ktoré doteraz boli 7:6, v podstatných výboroch alebo dôležitých výboroch a myslím si, že tu bolo a zaznelo o tomto už dosť veľa, vykreujeme takým spôsobom, aby boli funkčné, pretože ak to zhrnieme a na to sa pozrieme troška z objektívnych dôvodov, 7:6 je preukazné. Myslím si, že nič veľmi sa nestane poslancom vládnej koalície, ak opozícia bude mať v týchto výboroch zastúpených 6 poslancov. To, že to bude rešpektovať aj ich odbornosť, je to, čo by sme asi do verejnosti chceli odkázať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.4.2016 14:44 - 14:47 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Matovič, ja by som zareagoval na obidva momenty, ktoré boli veľmi dôležité spomenúť. Jeden z nich bol to, akým spôsobom sa viedla atmosféra budúcej kreujúcej sa dohody na tom, že tento problém bude vyriešený. On totiž mohol byť vyriešený vtedy, ak by sme sa navzájom počúvali. Možno v tej atmosfére úvodnej schôdze aj pod tlakom prejavu predsedu parlamentu, kedy hovoril o novej kultúre, o tom, že budeme sa tu navzájom počúvať a nebudeme dehonestovať a hlavne ohýbať dohody, tak niektorí z nás podľahli tomu, že naozaj príde k nejakej dohode, s ktorou budú spokojní, spokojné obe strany. To, že strana, na ktorú ste sa vykašľali a aj ako ty si spomínal v tom prejave, že boli porušené aj verejný prísľub aj chlapské slovo, je absolútna pravda. Pretože ak zostali ľudia vo výboroch, ktoré sme namietali a ak sa pomery zmenili ubratím vášho, poslancov a nepridaním opozičných, tak ste nedodržali slovo. To je fakt.
A druhá vec, to predsedníctvo. Nám sa deje, že máme najutajenejšie priority predsedníctva v celej histórii európskej, Európskej únie. Prečo tajíte priority, prečo ste doteraz neprišli pred toto plénum za bývalého parlamentu a teraz a mohli sme absolvovať debatu o prioritách predsedníctva? Je to hanba, blogujú o tom ľudia po celom svete v angličtine, príďte pred plénum s prioritami predsedníctva a konečne sa o tom pobavme aspoň tu my v parlamente.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 18.4.2016 14:44 - 14:46 hod.

Jozef Viskupič
Pokazilo sa to zariadenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 18.4.2016 14:44 - 14:44 hod.

Jozef Viskupič
Viete čo, ja som chodil do školy, mám občiansky preukaz od 15 rokov a neskáčte mi do reči, keď mám ja vlastnú faktickú poznámku. Ďakujem za porozumenie.
A teraz budem reagovať na predrečníka, pretože aj pán predseda zneužíva komentatívnymi výrokmi počas udeľovania slova svoju vlastnú funkciu. To robíte, to robil predchodca, vtedy sa vytočil a povedal pamätnú vetu "vyhraj voľby a môžeš všetko".
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.4.2016 14:43 - 14:44 hod.

Jozef Viskupič
Ďakujem, pán Danko úr, teda keď už to máme takto. Ono sa to dá prečítať aj tak, že môžete povedať aj meno a priezvisko. Doteraz to bola dobrá a zaužívaná prax, ak to neviete, tak najprv to druhé slovo a potom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.4.2016 14:21 - 14:23 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Nuž ja som veľmi pozorne vnímal, keď bola ustanovujúca schôdza a musím, pán poslanec Lipšic, uznať, že opäť a raz si mal pravdu. Ja tu teraz počúvam len reči a reči a reči. Tu prichádza k tomu, aby sme tak, ako dopadli voľby, ich premietli do orgánov Národnej rady, tak veľmi dôležitých orgánov na ďalšie 4 roky. A stalo sa nám to, že ste si vykreovali trestný výbor, tam ste dali poslancov. Doteraz nevieme, ak si voľne pamätáte tú debatu spred mesiaca, doteraz nevieme, kto tam tých poslancov dal a ty si vtedy hovoril, že je treba, aby sme to doriešili na tej ustanovujúcej schôdzi, lebo nás, ak si dobre pamätám ten termín, opinkajú.
Snažíte sa nás, vážená koalícia, opinkať a uvariť minimálne rečami o slušnosti? Je vôbec slušné to, že keď niekto má nejakú odbornosť a chceme sa do verejnosti tváriť, že budú orgány vykreované na základe toho, kto má akú odbornosť, tak ho tam proste dáme?
A druhá vec, ktorá tu bola priamo o matematike, ak bolo v tomto parlamente jednoznačne matematicky určené, že väčšina má väčšinu a má 7 a doteraz bolo, že má menšinu a má šesť, tak prečo to ohýbate? Ani jednu zmenu, ktorú sme chceli po vás, ste proste neurobili. Toto je celá podstata, všetko ostatné sú reči. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2016 16:53 - 16:55 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Pán predseda, riešime tu dve veci. Prvá vec bola tu, kde vystúpil aj s pozmeňujúcim návrhom Daniel Lipšic a hovoril o, v tomto prípade o výbore pre obranu a bezpečnosť, kde je podseknutá opozícia. K tomu pri všetkej snahe, ktorú som pri rozkódovaní vašich viet vynaložil, som nepočul jedno jediné slovo. Nerozumiem presne, čo ste chceli povedať vetami typu preto zákon pozná proces, ktorý zákon pozná. Tomu celkom nerozumiem. A keby ste nám teda vysvetlili, že či počet ľudí, ktorí boli nominovaní do výboru pre obranu a bezpečnosť, je na základe jednaní, ktoré ste nazvali procesom, ktorý zákon pozná, tým konečným, pretože my tu hovoríme o tom, že malo by to byť 7 na 6. Nie je to tak zložité, aby sme museli päť minút vystupovať k týmto veciam, a to je ten prvý bod.
A druhý bod. Konkrétni poslanci, a to sa vás pýtam, pán predseda, pretože ja som na tých rokovaniach nebol, kto teda zastupoval týchto troch poslancov. Pretože počul som pána podpredsedu Hrnčiara, počul som pána predsedu Procházku, mám pocit, že oni za nich nevystupovali, nám ste to nedovolili, čiže kto zastupoval pri týchto jednaniach, pri tomto návrhu v bode 13 týchto troch konkrétnych poslancov? Ja mám pocit, že si tu všetci umývate ruky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2016 16:39 - 16:40 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Nuž, myslím si, že predtým sme tu mali jedného vysokého matematika, ktorý hovoril o tom, že v tom výbore pre miesto, v ktorom žiadal pán poslanec Beblavý, by sa čísla zmenili. Všetci už vieme, že to tak nie je. A pán Procházka teda s tým, že nás nazval, že by sme mali si teda zopakovať čosi alebo niečo si uvedomiť, tak mohol by si to zrátať na prstoch. Tuná ale v tomto ľudskoprávnom výbore by sme mali problém. Predpokladám, že budeme musieť spraviť nejakú tú zmenu. Ja chcem apelovať na to, aby nie veľkorysosť, podľa mňa je to normálna ľudská slušnosť, aby sme sa kúsok zastavili a porozmýšľali nad tým, že naozaj niekto chce dodržať sľub voličom a chce a pýta si prácu a chce tú prácu robiť tam, kde pôsobil – či už v profesionálnom živote, alebo počas kreácie volebných programov. A mať na mysli, že treba dodržať sľuby voličom, je veľmi dôležité. Takže podporujem aj váš návrh, akurát budeme musieť vymyslieť tie počty, aby sme urobili aj tým pomerom parlamentných, resp. výborových väčšín zadosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2016 16:24 - 16:25 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem.
Spomínal si dve veci v tvojom vystúpení a to je, že po prvé sa uchádzaš o možnosť, aby si mohol pracovať, a po druhé si hovoril, že cítiš povinnosť, aby si dodržal sľub, ktorý si dal svojim voličom. Myslím si, že je dostatočne evidentné, že ak si niekto pýta prácu, ktorej rozumie, a čo bolo obsahom mnohých volebných programov mnohých politických strán, ktoré teraz v parlamente máme, tak tú povinnosť, ktorú voči tým voličom cítiš ty sám, by mohli cítiť aj tvoji bývalí kolegovia. Keď to už nedodržali pri zostavovaní vlády, tak aspoň pri tomto momente stojím na tvojej strane a ja tvoj návrh a tvoju prosbu podporím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2016 14:30 - 14:31 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda.
Súhlasím, keďže toto nie je nová požiadavka, aby sa aj novozvolené vedenie parlamentu týmto zaoberalo.
A zároveň chcem apelovať na pána predsedu aj zvolených podpredsedov, že by, keďže sa nedostal výbor pre digitalizáciu a informatizáciu opäť medzi výbory a bol to už taký evergreen aj minulého volebného obdobia, aby sme možno aj našli spoločnú reč v tom, že digitalizácia a informatizácia našej spoločnosti je veľmi dôležitý aspekt, ktorý máme a mali by sme mať výsledky. Čiže ak by aj medzivýborovo vznikla komisia možno pri výbore pre európske záležitosti, hospodársky výbor a podobne, ak nájdeme spoločnú reč pre toto, veľmi rád by som bol, aby sme aspoň takúto komisiu zriadili pre túto oblasť, obrovskú a mohutnú oblasť, z verejných zdrojov.
Ďakujem.
Skryt prepis