Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.4.2016 o 12:37 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.4.2016 18:36 - 18:38 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Ja sa chcem možno spýtať pri tomto prejave, či ste to, kolegyne a kolegovia, cítili. Cítili ste ten, odrazu ten závan takej tej odžitej, nazvem to, že človečiny, ktorý ja tým, že som tu už šiesty rok, sa tu neprejavuje často. A počas celej rozpravy, ktorá sa deje k programovému vyhláseniu vlády, sú tu mnohé prejavy, ktoré sú vecné a odborné, a bolo ich menej, ktoré boli opradené týmto ľudským a zažitým príbehom, že odrazu v tejto mocenskej a politickej najvyššej inštitúcii tohoto štátu príde príklad. Príklad odžitého života, ktorý aj na vlastnom odžitom živote chce dokumentovať to, že to ide. Že asi najdôležitejšie, čo pre poslanca a jeho výbavu môže byť, je to, že plní poslanie. To, čo bolo, Vierka, najdôležitejšie pre mňa, bolo, že v tvojom prípade to poslanie napĺňaš úplne do bodky a prišla si o ňom svedčiť aj do Národnej rady Slovenskej republiky. V tvojom prípade si myslím, že poslancovať a plniť poslanie dobrého človeka s charakterovými vlastnosťami, ktoré tu do tejto snemovne patria, sa nikto nepomýlil a držím ti hrozné palce v tom, že kultúrnosť a slušnosť túto republiku zachránia, a dúfam, že sa ti táto misia podarí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.4.2016 15:25 - 15:27 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Kolega, učiteľ, predtým korektor a teraz poslanec Národnej rady, ja si pamätám, keď sme sa videli prvýkrát v živote, keď vtedajší kolega Ján Mičovský zorganizoval pred školou, ktorá ťa vyhodila za to, že si chcel, vedel a aj, z môjho pohľadu aj mohol ušetriť, resp. zabrániť tomu, aby sa na tvojej škole nekradlo. Stáli sme tam pri tej tvojej škole a tam presne už vtedy sme pomenovávali ten dôležitý faktor, ktorý si hovoril pri začiatku tvojho vystúpenia. Ty si ho nazval atmosférou strachu. Aj to vystúpenie pri tom projekte Spájame statočných a ja ta budem mať za statočného kolegu, budem ťa mať za pána učiteľa s veľkým P a budem ťa mať za pána poslanca, práveže preto, že vtedy, keď bolo veľmi dôležité byť odvážny, tak presne tam sme videli tú atmosféru strachu. Tam boli tí ľudia odvážni, ktorí prišli k nám, prišli k nám, keď si rečnil. A boli tam aj ďalší. A tí boli tak sto metrov inde a dívali sa, čo sa stane možným tvojim kolegom, ktorí ťa prišli podporiť a podobne. Tá atmosféra strachu vtedy nebola len cítiť, ona bola dokonca vidieť, dala sa nafotiť a toto nám stále zostalo.
Ja si myslím, že čo to máme za ministrov, keď nevedia vyriešiť problém, o aké poverenie žiadajú jedného učiteľa, ktorý dokázal ušetriť peniaze svojej vlastnej škole. Ako to, že žiadajú o poverenie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.4.2016 12:51 - 12:53 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Vážený pán minister kultúry, toto už nezaberá. Vy proste by ste mali už opraviť svoju optiku a pozerať sa na to, akým spôsobom funguje Slovensko a Slovenská republika po 8 rokoch vašej vlády. A teraz, kedy žiadate dôveru pre ďalšie štyri roky, tieto vaše vyhlásenia o tom, že akoby spoločnosť nevidela, že naozaj ste zložení iba a len preto, aby ste zostali pri moci. Vy ste voľby prehrali preto, že ste tu mali 83 poslancov a teraz je vás 49. To je účet za štyri roky alebo vystavený účet za štyri roky vašej vlády, kde je najzákladnejším parametrom, že firmy ako Váhostav, vo vašom prípade Hornex, možno Cofela, ak sa pozrieme do vášho rezortu. Pozrite si, akým spôsobom rozdeľujete prostriedky a čo sú to teda tí oligarchovia, tí mocipáni vo vašom pozadí. Už to nezakryjete. Môžte hovoriť o tom, že to nefunguje, a budete si asi musieť zvyknúť aj to, že keď niekto chce povedať pravdu a nesie tú pravdu z dôvery voličov, ktorý ju dostal a skončil v opozícii, tak vám ju bude hovoriť. To hovoril aj Jozef Mihál a tie naše vystúpenia a tá pravda, ono to totižto funguje tak, že pravda očisťuje.
Čiže vystúpenia v parlamente a kontrolná právomoc opozície vám bude pripomínať, že ste vládou oligarchov, a do dôsledkov vás budeme kontrolovať a dúfame, že v jednom momente sa orgány činné v trestnom konaní rozbehnú, nájde sa ten statočný prokurátor a dokáže vám to. Tam treba hľadať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 19:05 - 19:06 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
No predrečník mi to zobral tak trocha z jazyka, že chcel som spomenúť, že pri preberaní programového vyhlásenia vlády – a neviem, či to skôr neublíži teraz pánovi ministrovi – ho pochváliť, že sa odhodlal za vládu prvýkrát po vystúpení pána ministra Pellegriniho, ktorý uviedol, prvýkrát vystúpiť v rozprave za celú exekutívu. I keď k téme, ktorá, ja si tých šesť dní pamätám. Viem, že to nebude jednoduchá vec, ale možnože od toho 2012. roku poteraz, tak ako sa celá spoločnosť vyvíja, sme možno došli do bodu, kedy sa na tento problém vieme pozrieť aj, a asi tu bude veľká podpora toho, že keď sa na to pozrieme razantne. To znamená, že dúfam, že tá debata bude menej emotívna, menej o ideológii, ale že my vyriešime ten problém už raz a navždy. A možnože už bude treba urobiť menej kompromisov, ak budem hovoriť o tých analógových mašinách. Akým spôsobom vyriešime on-line, uvidíme. A dúfam, že sa pobavíme s ľuďmi, ktorí on-line rozumejú. Vy to v rezorte máte, keďže informatizácii priamo šéfujete. Tak držím, držím palce na to, aby sme túto tému vyriešili raz a navždy, možno aj so šiestimi dňami a hlavne dobre.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 17:28 - 17:30 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Veľmi dobre si naznačil možnosť robenia deliacich čiar a pýtal si sa otázkami, či niečo niekomu prekáža a či neprekáža. Ja by som možno mal doplnenie toho, že mňa asi bude ešte dlho zaujímať a možno aj trocha trápiť, že prečo z predchádzajúcich spojencov v mnohých parlamentných súbojoch a bojoch pri kauze aj CT, aj kompy, aj pri, ako si spomínal, Otovi Žarnayovi alebo aj bývalom kolegovi Mičovskom, že či sa niečo z tých vecí stalo, keď niekto sa tu ide zaštiťovať kontinuitou. A preto ja by som sa opýtal, že prečo niekomu – však, pán predsedajúci? – niečo prekážalo pred polrokom a teraz mu to už neprekáža? Prečo prekážalo predtým, že, že kauza CT bola naozaj kauzou, a medzičasom sa čo stalo? Stalo sa iba to, že priamo keď sa schvaľovalo toto programové vyhlásenie vlády na vláde, no tak skončila alebo bolo odložené, alebo, ako sa hovorí, zametené pod koberec. Čiže aká kontinuita, aké pokračovanie, keď to máme teda povedať. Pokračovanie v čom? Pokračovanie jedine v tom, že niekto vyhodnotil situáciu, že odrazu sa tie kauzy vyšetrili, odrazu Žarnay má prácu naspäť, odrazu Mičovský je lesník, Žarnay učiteľ. A prečo do toho vliezli, si presne a jasne pomenoval. Pretože sa nič z toho nestalo, iba niekto zohol svoje vlastné sľuby a deklarácie a vstup... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 16:55 - 16:57 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Lipšic, ja som zvyknutý u teba, že skúšaš tak pomerne jasným a na dôkazoch vystavaným prejavom osvetliť možné nejaké zákutia aj tam, kde štandardne oko verejnosti, možno aj poslancov, ktorí sa venujú iným témam, nedovidí. Je absolútne jasné po tomto prejave, kde sú motívy alebo kde boli motívy. Dokonca ten jeden moment, ktorý by som bol veľmi nerád, aby zapadol prachom, ten moment tej rýchlosti bol odhalený a ten motív vysvietený úplne. Myslím si, že dohodnúť zložitú vládu, ktorú tu volajú vládou kontinuity a pokroku, za jeden deň, čo sa týka priorít, je naozaj hlúposť a neverí tomu nikto. Zostáva záhadou, či to bolo dohodnuté vopred, alebo to dohadoval vopred úplne niekto iný ako ten, kto sa postavil pred obrazovku a veľmi srandovno, veľmi smiešne a humorne sa snažil presvedčiť národ, prečo sa takto hlavne predstavitelia strany MOST – HÍD a SIET-e rozhodli.
Ja mám ale možno jeden, malú poznámku, aby sme napríklad pri metafore zametať kauzu pod koberec používali také tie slová, že znamená to – ochrana zlodejov. Zametať kauzu pod koberec znamená – chránim zlodejov, podvodníkov, dépehačkárov. Čo znamená schránka? Pre mňa to znamená – politik vo firme, aby ho nevideli, tak si urobí adresu v Nikózii. A schránka znamená – ten politik, ktorý kradne, je schovaný za schr... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 12:53 - 12:55 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vy ste boli, pani poslankyňa, prvým poslancom a možno veľmi dobre a symbolicky, ktorý nevystúpil v rozprave pri programovom vyhlásení vlády za klub, ale takpovediac sám za seba. A možno presne tým, ako ste vydefinovali ten váš výsek záujmu, je to veľmi dobré aj z pohľadu toho, kam by sa mohli priority spoločnosti obrátiť. A sú to ženy, sú to témy materstva a pomoci a ja s tým súhlasím a máte vo mne veľkého spojenca, aby sa vám vaše zámery, aj tie, ktoré ste ohlasovali aj z hľadiska kontroly tej vládnej moci, aby sa vám podarili.
Jediný jeden moment, ktorý ma trošičku vyrušil na vašom vystúpení, je moment, kedy ste spomínali porovnanie, že akým percentom sú zastúpené jednotlivé kapitoly, a zobrali ste si za príklad, že kultúra má, myslím, že ste spomínali, že dvakrát viac. Ja tomu rozumiem a myslím, že aj včera na výbore pre médiá a kultúru bolo absolútne autentické, že ste tento výbor vzali tak, ako ste sa doňho dostali, že nezodpovedá presne vašej odbornej špecifikácii a je pre vás, nazvem to v úvodzovkách trestným výborom, a okamžite ste utekali do výboru, ktorý je vám, srdcu blízky. Ale predsa len vás poprosím, že tak ako deklarujem pomoc pri témach, ktoré definujete vy a mali by byť prioritné, ja som veľmi symbolicky na konci, tak aj témy kultúry a kultúrnosti tohto národa budú potrebovať fokus a pozývam vás na spoluprácu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 12:37 - 12:39 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem. Zatiaľ z rečníkov teda najstručnejšie vystúpenie. Ale predsa len, keďže máme možnosť sa po písomne prihlásených prihlásiť aj ústne, mňa by zaujímalo, keď už si si dal, pán poslanec, takú prácu, že vznikol 20-stranový elaborát na programové vyhlásenie vlády, že aj váš pohľad na jednotlivé tie kapitoly. Pretože dlhodobo vysvetľujeme aj spoločnosti, že koalícia vzniká za niečo, a ešte v tých parlamentných siločiarach sa deje opozícia, ktorá je takpovediac odsúdená voličom na nejakú spoluprácu.
Čiže myslím si, že nájdeme, predpokladám, nejaké prieniky, a keď sa dostaneme k tomu z môjho pohľadu dosť dôležitému komentáru k programovému vyhláseniu vlády aj po jednotlivých tých rezortoch, tak možno z toho externého pohľadu, keďže niektorí sme tu šesť rokov, niektorí noví. A tí štandardní sa proti nám vymedzujú zrovna týmto slovkom, ktoré tak isto nemá obsah, lebo rád by som vedel, čo tá štandardnosť našich štandardných strán znamená, tak ten 20-stranový dokument, ktorý si vypracoval pre potreby komentára programového vyhlásenia vlády, by možno zohral pozitívnu úlohu ako východisko do debaty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 11:07 - 11:08 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. A mám chuť sa po predrečníkovi zasmiať tým spôsobom, že ha-ha-ha. No, programové vyhlásenie vlády začína takou vzletnou vetou, že chcú formovať vládu kontinuity a pokroku. Myslím si, že tieto dve slová chcú vyjadriť, možno, a popísať subjekty, ktoré programové vyhlásenie vlády zostavili. A ak máme teda hovoriť o kontinuite, tak tá je, predpokladám, všetkým jasná. Čiže to jadro tej budúcej vlády v zmysle toho, ako dopadli voľby, bude teda tá kontinuita. Ten pokrok majú reprezentovať strany, ktoré tú kontinuitu zároveň podporujú. A ja som si len tak do Googlu hodil a dávam to možno všetkým ľuďom na Slovensku do pozornosti, že dal som si meno pani poslankyne a teraz ministerky Žitňanskej a SMER-u. A teda poďme na kontinuitu. Prvý nadpis – Žitňanská: SMER degraduje postavenie parlamentu. Druhý – Naša priorita je vláda bez SMER-u. Tretí – SMER chce ovládnuť Ústavný súd. Štvrtý – Úlohou SMER-u by malo byť zvýšenie vymožiteľnosti práva. A tak ďalej a tak podobne. Myslím si, že tým, ako sme s MOST-om – HÍD a SIEŤ-ou za predchádzajúceho pôsobenia v jednom šíku bojovali tu proti kompe, cétečku, SPP-éčku, tak sa nedá veľmi hovoriť o kontinuite. Preto mi z toho vychádza, že nejde o vládu kontinuity a pokroku, ale o vládu kontinuity a prískoku. Ten prískok môžte vyhodnotiť sami, kto ho spáchal.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.4.2016 16:43 - 16:45 hod.

Jozef Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Tá chronológia je veľmi dôležitá, pán kolega Lipšic, a myslím si, že už sme dostatočne osvetlili, že mali sme absolútny záujem na tom, aby ak nastala chyba, a v tom duchu sme rokovali pri ustanovujúcej schôdzi zhruba pred mesiacom, aby sa táto chyba mohla odstrániť. Tým, že boli stiahnuté vtedy pozmeňujúce návrhy, ktoré som ja teraz predkladal, tak sme ukázali dostatočne dobrú vôľu.
A pánovi poslancovi Budajovi chcem povedať, že áno, pán predseda parlamentu urobil chybu, lebo ak teda o demokracii budeme hovoriť, tak hovorme o vôli väčšiny, ktorá sa o chvíľku prejaví pri rešpektovaní práv menšín a menšina v tomto pléne je menšinou parlamentnou a volá sa opozícia. Čiže áno, budeme sa musieť podriadiť vôli väčšiny a dúfam, že tá vôľa väčšiny bude taká, aby sme mohli o nej hovoriť, že je kultúrna a slušná. Ak je kultúrna a slušná, tak nechá pomery vo výboroch sedem na šesť a či pozmeňujúci návrh pána poslanca Beblavého alebo môj k tomuto otvára cestu. Ak chcete, aby ste boli slušnou väčšinou, ktorej vôľu musíme rešpektovať, tak podporte, prosím vás, môj návrh.
Ďakujem.
Skryt prepis