Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.4.2016 o 12:04 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.4.2016 12:04 - 12:06 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán kolega Poliačik, my sa určite zhodneme na antifašizme. To určite áno. A pre každého úprimného ľavičiara je odpor voči nacistom základným hodnotovým nastavením. Čiže to určite áno. Ale keď sa vy pýtate, ako ľuďom vysvetliť, že fašizmus je reálna hrozba, no tak určite nie tým, že váš predseda bude chodiť s Kotlebom na kávičku. Určite nie tým, že váš podpredseda bude vyzývať neonacistov, aby zmlátili poslanca Blahu. Určite nie tým, aby ste dávali funkcie kotlebovcom a robili takéto špinavé dohody s nacistami. Týmito vecami sa určite poraziť nacizmus nedá. A vidíte to sám, v akej partii ste sa ocitli. Teraz nehovorím o neonacistoch v opozícii. Hovorím o kollárovcoch, ktorí ich priamo obhajujú. A majú teraz národný šport z toho, že obhajujú neonacistov. Neuveriteľné!
Takže taká hnedá guča, kde sa nachádza zopár poslancov, ako je pán Poliačik, ale ktorí sú skutočnými liberálmi, ale väčšinou sa jedná naozaj o krajnú pravicu. A my musíme pomenovať, pán Poliačik, musíme pomenovať neonacistov jasnými menami. Tak mali na kandidátke Rogela, speváka kapely Smrť židom. Čo už môže byť viacej neonacistické? Mali na kandidátke Magáta, Mičuna, otvorených obhajcov Hitlera. Čo už môže byť viacej neonacistické? Sú v skupine európskej rodiny so Zlatým úsvitom a nemeckou stranou NPD, neonacistickými stranami. Čo už môže byť viacej fašistické? Opovrhujú Slovenským národným povstaním, klenotom našich dejín, základným pilierom našej štátnosti. Čo už môže byť viacej fašistické?
Pomenujme jasne, že kotlebovci musia byť izolovaní, lebo sú nacisti. S týmto sa, pán Poliačik, verím tomu, že zhodneme. Ale verím tomu, že musíme spoločne zabrať a že by sme mali prestať s tým, aby sme robili triedneho nepriateľa z tejto vlády, lebo práve to, že každého označujete za zlodeja a zradcu, nie vy osobne, práve to nahráva na smeč fašistom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.4.2016 11:11 - 11:13 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Je veľká škoda, že Slovensko nemá normálnu programovú opozíciu. A toto bol jasný dôkaz. Igor Matovič je človek, ktorý nemal nikdy program a vždy dokázal iba urážať. A opäť ukázal, a on je dneska tou výkladnou skriňou opozície, postavil sa sem, všetkých vyurážal – zlodeji, zradcovia. Dokonca si dovolil niečo, čo tu naozaj ešte nebolo, že urazil v priamom prenose ženu, čo by nespravil ani ten najposlednejší buran v krčme IV. cenovej.
Dokázal také veci, že spochybňuje mentálnu úroveň svojich kolegov, ako keby on bol nositeľ Nobelovej ceny alebo Albert Einstein. To sú naozaj veci, ktoré sa sem nehodia. A pán Matovič to tu robí už niekoľko rokov, čo sa dalo odpustiť, kým bol nejakým trpeným členom opozície. Lenže on je dneska líder opozície, ako prvý človek, ktorý komentuje programové vyhlásenie vlády za opozíciu. Boli sme zvyknutí na trošku iné reči. Na reči Mikuláša Dzurindu, ktorý obsahovo analyzoval programové vyhlásenia. Na reči Ivana Mikloša, ktorý síce pri všetkom nesúhlase, ktorý sme mali, sme sa preli ľavičiari, pravičiari, liberáli, konzervatívci, ale to nebolo takéto komediantstvo, ako predvádza pán Matovič. A toto je, prosím pekne, líder opozície. Gratulujem.
V Európe sa tomu hovorí pravicový populizmus. Pravicový populizmus, ktorý je dneska asi tým pojítkom, ktorý spája pravicovo-opozičnú scénu. A je to veľká škoda. Ja by som bol veľmi rád, kedy sme preli o to, aká má byť Európa, či sociálna, či liberálna. Aké má byť Slovensko, či viac sociálneho zmieru, viac sociálneho dialógu, alebo, naopak, nie. Poďme sa o týchto programových veciach baviť, ktoré sú naozaj predložené aj v programovom vyhlásení vlády.
Ale, preboha, diskusia typu – urážam ženu, zlodej, zrada, mentálna výbava alebo najlepšie, a to bolo krásne, že zlo nie je Kotleba. Prosím pekne, toto hovorí demokrat, že zlo nie je Kotleba. Už ako chcete tým fašistom viacej asistovať?! Pán Matovič, preboha, sa uvedomte, že neonacisti majú kultivovanejší prejav ako vy!
Skryt prepis