Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2023 o 11:43 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2023 11:43 - 11:45 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Igor, ja to vnímam úplne inak ako môj predrečník. Vnímam to tak, že niekto pomáha občanom, niekto oligarchom, lebo nemôžem si pomôcť, ale nič iné mi z tohoto nevychádza. Pritom je to úplne jednoduché, stačí si nájsť svojich správnych poslancov v parlamente a niekedy to nemusí byť ani zadarmo.
Skúsil som hľadať, včera som trošku brúsil po internete a zistil som, že Slovensko je jediná krajina v EÚ, ktorá dovolí súkromným poisťovniam vyplácať si zisk z verejného zdravotného poistenia. A my tu máme dokonca zákon, ktorý tento zisk ide ešte navyšovať. Občanom, rodinám, deťom nie, ale oligarchom áno. A tento zákon nenavyšuje len zisk, ktorý som spomínal, ale zároveň ruší aj limit nákladov na zdravotnú starostlivosť, čo v preklade znamená, že taká Penta si môže odpisovať svoj kmeň z peňazí, ktoré by mali byť určené na úhradu zdravotnej starostlivosti, a peniažky tak pekne sa odkotúľajú na cyperské, možno aj iné účty v daňových rajoch. Ja verím, že tento parlament nestratí súdnosť a zabráni takejto krádeži.
Igor, ďakujem ti za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.6.2023 10:28 - 10:28 hod.

Marcel Mihalik
Pán predsedajúci, vzhľadom k tomu, že v rozprave bolo niekoľko pozmeňujúcich návrhov, stanovujem hlasovanie na dnes na 17.00 h.
Skryt prepis
 

22.6.2023 9:19 - 9:21 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, poslanci, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia niektoré zákony (tlač 1466).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 2158 z 28. marca 2023 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet a výboru pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný návrh zákona (tlač 1466) prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť všetky určené výbory. Z uznesením výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto spoločnej správy vyplýva jedenásť pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhoch 1 až 11 v IV. časti tejto spoločnej správy spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť. Gestorský výbor odporúča návrh zákona v znení schválených pozmeňujúcich návrhov schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 272 z 2. mája 2023. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informoval o výsledku rokovania výborov a predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.5.2023 16:21 - 16:23 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. V súlade so zákonom o rokovacom poriadku som bol určený za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona (tlač 1609). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a výbor pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 25.5.2023 16:08 - 16:09 hod.

Marcel Mihalik
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2023 12:59 - 13:01 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické otázky. Ja by som sa snažil teraz vám odpovedať vlastne na tie otázky.
Určite, určite rozumiem tomu, že tie hliadky, ktoré v podstate u nás, alebo teda medzi mestskými a obecnými políciami sa robia, tak viem, že veľa miest a obcí malo tzv. tých okrskárov. Ja som totiž riadil v Piešťanoch a bolo to veľmi dobré, pretože tí ľudia a policajti chodili do tých ulíc a poznali tam vlastne nielen tých ľudí, ale takisto čo sa tam všetko stalo.
Ja by som možno teraz sa trošku povenoval pánovi Saloňovi a odpovedal by som mu na tie jeho otázky. V prvom rade si treba uvedomiť, že vy ste boli, myslím si, že aj štátny tajomník ministerstva vnútra, a veľmi dobre viete, že okolo 2-tisíc policajtov chýba v terénoch, policajtov, štátnych policajtov. No a v podstate vo väčšine miest verejný poriadok ako taký zabezpečujú mestské polície a obecné polície. Čiže myslím si, že nie je treba vôbec navyšovať stavy, pretože úsekové merania rýchlosti, áno, vykonáva, lebo je to obec, prostredníctvom obecnej polície, ale zároveň odvolací orgán by bol Policajný zbor, tak ako to tu kolega Kyselica povedal pred chvíľočkou, ako to je pri parkovaní. Čiže odvolací orgán Policajný zbor, no a rozhodnutie pri tej objektívnej zodpovednosti, samozrejme, vydáva obec, alebo teda príslušný zamestnanec obecnej polície.
Ďalej by som možno odpovedal na to, čo ste sa pýtali, my už šesť rokov môžeme nahadzovať priestupky, dopravné priestupky do CESDaP-u a USEP-u, čiže my máme to prepojenie, nemáme všetky tie možnosti.... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.5.2023 12:42 - 12:48 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, dovoľte mi, aby som zopár slov povedal ohľadne zákona o obecnej polícii.
Tento zákon alebo pôvodný zákon bol prijatý v roku 1991 a rôznymi novelami tento zákon dal pôsobnosť obecným políciám takú, že sa rozširovali postupne tieto kompetencie o ďalšie a ďalšie úlohy rôzneho charakteru. Rôzne novely však riešili problémy tohto zákona len čiastočne a reagovali spravidla len na problémy, ktoré boli v danej dobe aktuálne a ich vyriešenie bolo nevyhnutné, prípadne sa novelami reagovalo len na zmeny v iných zákonoch. Súčasný zákon o obecnej polícii síce poskytuje nástroje v podobe oprávnení a donucovacích prostriedkov, nezodpovedajú však potrebám súčasnej spoločnosti a nárokom, ktoré spoločnosť kladie na fungovanie obecných a mestských polícií.
V rámci prípravy návrhu zákona sa prehodnocovalo postavenie, kompetencie, sociálne zabezpečenie a finančné ohodnotenie obecných (mestských) polícií na skvalitnenie ich práce. Na území Slovenska sa pri zabezpečovaní ochrany verejného poriadku a ďalších bezpečnostných úloh uplatňuje tradičný systém s preferenciou štátnych policajných zložiek, popri ktorých pôsobia miestne zložky na úrovni obcí a miest s doplnkovými funkciami vo vzťahu k štátnym policajným zložkám. Obecné polície boli konštituované ako poriadkové útvary zriaďované, resp. zrušované obcami na zabezpečenie obecných vecí verejného poriadku, dbanie o poriadok a ochranu životného prostredia v obci a plnenie ďalších miestnych úloh. Podľa zákona o obecnom zriadení má obec povinnosť zabezpečiť si verejný poriadok v rámci obcí prostredníctvom zriadenej obecnej alebo mestskej polície a Policajný zbor v zmysle príslušného zákona o Policajnom zbore sa spolupodieľa pri tomto výkone.
Verejný poriadok sa však bez patričných kompetencií nedá plnohodnotne zabezpečiť, preto odborná pracovná skupina zriadená ministrom vnútra musela pristupovať k príprave zákona veľmi zodpovedne. Táto pracovná odborná skupina pozostávala z pracovníkov ministerstva vnútra, Združenia miest a obcí, Únie miest, K8, Prezídia Policajného zboru, Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií a ďalších a ďalších. Pracovná skupina zasadala 2 roky a pripravovala návrh zákona, ktorý prešiel vnútrorezortným pripomienkovým konaním a medzirezortným pripomienkovým konaním, z ktorých vzišlo vyše 400 pripomienok a z toho až 130 zásadných.
Po obsahovej stránke má návrh zákona ambíciu reflektovať na vyriešenie nedostatkov súčasnej právnej úpravy. V praxi práve príslušník obecnej polície je subjektom prvého kontaktu na mieste protiprávneho konania a musí profesionálne, kvalifikovane a v krátkom čase, často v stresovej situácii rozhodnúť, či a aký úkon, zásah, zákrok alebo opatrenie môže vykonať. Požiadavky kladené v súčasnosti na akýkoľvek bezpečnostný orgán, ktoré sú premietnuté do ich úloh, nutne vyvolávajú potrebu disponovania adekvátnymi nástrojmi.
Vzhľadom na uvedené sa návrhom zákona nanovo upravuje základné legislatívne vymedzenie vykonávania zákrokov všeobecných i konkrétnych oprávnení a použitia donucovacích prostriedkov a strelnej zbrane. Pán minister tuná spomínal ďalšie kompetencie, ktoré v podstate vychádzajú z tohto zákona, ja by som sa pristavil pri riešení priestupkov v bezpečnosti cestnej premávky.
Áno, dáva sa kompetencia riešiť obecným políciám a obciam súvisiace, priestupky súvisiace s požívaním alkoholu alebo inej návykovej látky u vodičov vozidiel a možnosť obce prejednávať prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti v rámci tzv. objektívnej zodpovednosti. Dôležité je však pripomenúť, že už dnes majú príslušníci obecnej polície možnosť v zmysle zákona o alkoholizme a toxikománii a zriaďovaní záchytiek zisťovať pomocou prístroja alkohol v dychu. A taktiež majú kompetenciu merať rýchlosť v zmysle zákona o obecnej polícii a zákona o premávke na pozemných komunikáciách.
Návrh zákona nie je hodnotová záležitosť a nemá ani žiaden vplyv na verejné financie a štátny rozpočet. Prijatie tohto zákona je však veľmi dôležitý pre samosprávy a v neposlednom rade aj pre občanov našich obcí a miest.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.5.2023 11:36 - 11:37 hod.

Marcel Mihalik
Ďakujem za slovo. Pán predseda, dávam procedurálny návrh na termínovanie bodov rokovania 233, tlač 1517, 234, tlač 1563, 235, tlač 1564 na štvrtok 25. mája 2023 o deviatej hodine. Sú to prvé čítania vládnych návrhov, ktoré predkladá ministerstvo vnútra. Po dohode s pánom ministrom vás chcem požiadať o schválenie tohto návrhu.
Skryt prepis
 

19.5.2023 11:38 - 11:39 hod.

Marcel Mihalik
Chcel by som uviesť len hlasovanie, tak ako tu bolo povedané, na stredu o jedenástej hodine.
Skryt prepis
 

19.5.2023 11:36 - 11:37 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1577. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1657 z 18. apríla 2023 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predseda, skončil som, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis