Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

9.6.2020 o 10:40 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 9.7.2020 14:50 - 14:51 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, stavba diaľnice D1 Beharovce - Branisko, druhý profil, je jediný úsek v polovičnom profile na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Košicami. Národná diaľničná spoločnosť v súčasnosti pripravuje na stavbu diaľnice D1 Beharovce - Branisko, druhý profil, súťažné podklady na verejné obstarávanie na výber spracovateľov dokumentácie na územné rozhodnutie, dokumentácie pre stavebné povolenie, dokumentácie na ponuku. Predpokladaný termín vypracovania dokumentácie na územné rozhodnutie v zmysle podkladov od investora v druhom štvrťroku 2022. Skutočný termín realizácie stavby diaľnica D1 Beharovce - Branisko, druhý profil, bude stanovený na základe postupu prípravy projektovej dokumentácie, vydania potrebných právoplatných rozhodnutí a povolení, potvrdenie ekonomickej efektívnosti investície a tiež po zohľadnení možností zabezpečenia finančných prostriedkov potrebných na prípravu a výstavbu. Vzhľadom na aktuálny stav prípravy sa predpokladá najskorší možný termín začatia výstavby druhého profilu v roku 2000, teda druhého profilu tunelu Branisko v roku 2025.
Zároveň dodávame, že ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky spolu s ministerstvom financií a jeho Útvarom hodnoty za peniaze pripravuje zoznam investičných priorít, ktoré bude kľúčovým a záväzným dokumentom pre plánovanie a výstavbu cestných, železničných a diaľničných úsekov. Na základe tohoto zoznamu aj s časovým a finančným harmonogramom budeme na ministerstve dopravy a výstavby Slovenskej republiky pokračovať v realizácii projektov. Výber strategických priorít začína definíciou cieľov, od ktorých sa odvíja ďalšie hodnotenie projektov. Identifikované potrebné a návratné projekty majú byť zoradené podľa dopravnej potreby, pomeru prínosov a nákladov a súladu so strategickými cieľmi. Projekty, ktoré riešia kritickú dopravnú situáciu, či už z hľadiska intenzít dopravy, strategického významu alebo technického stavu danej cesty, s najvyššou spoločenskou návratnosťou a najväčším prínosom k naplneniu strategických cieľov by mali byť realizované ako prvé. Pokiaľ sú pripravené, samozrejme dokumenty, alebo by sa mali aspoň pripravovať s najvyššou prioritou, aby sa do realizácie dostali čo najskôr.
Na zoznam priorít bude nadväzovať harmonogram, ktorý slúži na plánovanie, monitorovanie a verejné odpočtovanie prípravy projektov. Ten proces konzultácie alebo prípravy toho rebríčka priorít, že v akom, v akom nejakom, v akom poradí by sa mali tie investície robiť, ministerstvo dopravy s Útvarom hodnoty za peniaze už aktívne na tom pracujú, čiže ja nedokážem predpokladať úplný konečný termín, ale predpokladám, že niekedy začiatkom jesene by to mohlo byť zrejmé, a podľa toho, že kde ten druhý profil tunelu Branisko bude, sa bude dať aj odhadovať, že, že v akej rýchlosti alebo v akom časovom rámci možno o tom reálne uvažovať, že kedy by mohol byť tento druhý profil dokončený.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.7.2020 14:26 - 14:29 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Áno, chcel by som ešte na chvíľku reagovať. Pani poslankyňa, ja som, čo sa smerom k Národnému inšpektorátu práce, dal v zásade tri také základné úlohy, ktoré by som chcel, aby každý inšpektor rešpektoval aj inštitúcia ako taká.
Po prvé chcem chrániť domáci pracovný trh pred nelegálnym zamestnávaním nielen teda našich občanov, ale najmä cudzincov, najmä z tretích krajín, čo je u nás pomerne rozšírený jav. Vzhľadom na to, že sa ukázalo v minulosti, že niektorí inšpektori, a dokonca aj niektorí pracovníci cudzineckej polície boli zainteresovaní v tom, nie, že sa snažili postihovať takúto činnosť, ale ju kryli alebo informáciami zmarili preventívne zásahy, prijali sme v spolupráci s ministrom vnútra isté opatrenia, aby k takýmto veciam nedochádzalo, a myslím, že do tohto sa tvrdo pustíme.
Druhá vec, ktorú som dal ako pokyn, je, že nešikanovať tých malých, keď náhodou urobia nejakú chybu, a ak vieme zmeniť aj zákony v..., v tento prospech, aby sme vedeli akoby neukladať niektoré, teraz by som to povedal, že pokuty alebo proste finančné, finančné sadzby, a vedeli to riešiť inak, nech taká, nech taká možnosť je. Ale zas na druhej strane by som chcel, aby bola možnosť voči tým, ktorí opakovane porušujú, porušujú zákon, aby tá odveta štátu v tomto zmysle mohla byť možno ešte tvrdšia, ako je dnes. Čiže chcel by som selektovať, že naozaj tých drobných nechať takpovediac na pokoji a zjednodušiť im to, ale tých, ktorí sa tým živia, že idú na hrane alebo za hranou, no tak jednoducho to sa musíme snažiť potierať.
A ešte vám k tej pôvodnej otázke vlastne ešte na vysvetlenie. Viete, aj preto tam, nejaká vôla tam musí byť v tom, ako udeliť pokutu, keď sa naozaj niečo stane prvýkrát, a môže to byť aj pochybenie, naozaj že niekto pochybil, ale ten zamestnávateľ 20 rokov funguje, zamestnáva, teraz poviem, tisíce ľudí a nejaký jeho zamestnanec urobil chybu, asi na to budeme pri prvom prípade prihliadať inak, ako keď niekto jazdí načierno, keď by som to povedal, pravidelne. Preto tam musí byť trochu vôľa aj v tých pokutách, aby, pokiaľ by bolo kdekoľvek podozrenie, že to niekto zneužíva, viete, na svoje, prípadne na nejaké vydierky, tak voči tomu budeme tvrdo postupovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.7.2020 14:20 - 14:25 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, za správne delikty podľa § 19 zákona č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce a o zmene a doplnení zákona č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o inšpekcii práce“) sa ukladajú, ukladajú pokuty inšpektoráty práce. Inšpektoráty práce sú oprávnené uložiť pokutu za porušenie povinnosti vyplývajúcich zo zákona o inšpekcii práce a predpisov uvedených v § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona alebo za porušenie záväzkov vyplývajúcich z kolektívnych zmlúv.
Inšpektoráty práce sú povinné uložiť pokutu za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania, vykonávanie činnosti bez oprávnenia, osvedčenia, preukazu alebo povolenia, ak na vykonávanie činnosti je takéto oprávnenie, osvedčenie, preukaz alebo povolenie potrebné, za závažné porušenie povinnosti vyplývajúcich z predpisov uvedených v § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona a za nesplnenie povinnosti uloženej opatrením podľa § 12 ods. 2 písm. b) až i) tohto zákona.
Zverejnenie, resp. vytvorenie presného sadzobníka pokút Národného inšpektorátu práce alebo inšpektorov práce nepovažujeme z nasledujúcich dôvodov za vhodné riešenie. Inšpektorát práce pri ukladaní pokuty postupuje podľa zákona nie podľa interného predpisu pre navrhovanie pokút, ktorý nie je záväzný pre konečnú výšku uloženej pokuty. Inšpektorát práce pri ukladaní pokuty postupuje podľa § 19 ods. 6 zákona č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce, v zmysle ktorého aplikuje správnu úvahu. Zohľadňuje teda preventívne pôsobenie pokuty a pri jej, pri určovaní výšky prihliada najmä na okolnosti vymenované v zákone, napr. závažnosť porušenia, opakované zistenia a tak ďalej. Z uvedeného dôvodu nie je možné a vzhľadom na povinnú aplikáciu z právnej úpravy ani vhodné vytvoriť univerzálny sadzobník, ktorý by odrážal všetky spomínané udalosti a dal by sa tak bez problémov aplikovať v praxi.
Okrem toho inšpektoráty práce ukladajú sumárnu pokutu použitia absorbčnej zásady za viaceré povahou sa odlišujúce porušenia, resp. porušenia právnych predpisov v rôznych právnych oblastiach, pracovnoprávne vzťahy, BOZP, nelegálne zamestnania a tak ďalej. Zákonom nastavená horná hranica pokuty 100-tisíc eur, resp. 200-tisíc eur, ktorú zamestnávateľ pozná zo zákona, má výchovnejší charakter, čiže vzbudzuje vyšší rešpekt pred zákonom než zverejnenie interného pokynu, ktorý má len zjednocujúci charakter pre sústavu inšpekcie práce v štádiu ukončenia inšpekcie práce.
Pani poslankyňa, teraz ešte môj dodatok k tomu. Ja mám veľký záujem zjednodušiť predpisy týkajúce sa inšpekcie práce, BOZP takým spôsobom, aby na jeseň, už, už teraz je ten oznam vydaný, to znamená začala sa verejná diskusia, aby na jeseň sme vedeli, zjednoduším ten zákon tak, aby normálneho človeka, ktorý urobí chybu, aby ju jednoducho mohol napraviť, ale nelegálne zamestnávanie nemôžme považovať za jednoduchú chybu, to sú aj európske predpisy a to by asi aj nebolo, nebolo správne.
Čiže nebránim sa akýmkoľvek úvahám, že ako to urobiť tak, aby ten, kto poruší nejaký predpis, mal istú právnu istotu v tom, že keď vie, že to bol len nejaká, formálny nedostatok alebo niečo, čo dajme tomu z nevedomosti alebo možno menší podnikateľ ani nemal, nemal takú informáciu, aj keď, samozrejme, neznalosť zákona neospravedlňuje, aby pri prvom porušení takéhoto tohto zákona bolo možné to vyriešiť dajme tomu napomenutím, alebo prihliadnuť na to, že, že tak tento človek neporušil žiadny zákon 15 rokov, tak dobre, v tomto prípade to môžme riešiť dohovorom, napomenutím alebo uloží sa lehota, do ktorej to má odstrániť, aby sme odlíšili tých, ktorí idú dlhodobo na hrane zákona, alebo dokonca vieme že ho prekračujú, len im to nevieme dokázať, a na druhej strane máme tých, ktorý dajme tomu že urobí nejakú chybu.
Keďže legislatíve ešte nie je zmenená, takýto pokyn ja som dal jednak generálnemu riaditeľstvu Národného inšpektorátu práce, ale i jednotlivým hlavným inšpektorom, aby sa snažili postupovať takýmto spôsobom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.7.2020 19:04 - 19:08 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, iba krátko chcem zareagovať na dvoch pánov poslancov, pre mňa, musím si zvyknúť, z dvoch rôznych strán alebo poslaneckých klubov.
Najskôr na pána poslanca Žigu, ktorý tu citoval, že prečo je to dôležité. Nuž preto je to dôležité, pán Žiga, že práve v tomto okamihu prichádzajú na Slovensku o prácu tisíce ľudí. Chvalabohu, podarilo sa nám to aj vďaka prvej pomoci veľmi zmierniť, ale na to, aby sme ich znovu umiestnili na trhu práce, jedno z najdôležitejších opatrení, ktoré existuje, je, a ktoré budeme podporovať, aby tí ľudia, ktorí chcú skúsiť podnikať, dostali podporu, aj finančnú podporu na to, aby si otvorili živnosť. A ak chceme týchto normálnych mladých ľudí presvedčiť, alebo aj starších ľudí, aby sa nebáli otvoriť si živnosť, tak to, čo ich najviac odrádza, je tá administratívna náročnosť a spústy a spústy administratívnych pravidiel, ktoré ich odrádzajú. Pretože normálny človek, ktorý žije niekde na Zemplíne alebo v Šariši, by možno aj vedel podnikať, ale bojí sa všetkých tých obmedzení a administratívnych predpisov, či neurobí nejakú chybu a niekto ho za to nebude naháňať.
O tom je tento súhrn opatrení, aby aj normálny človek bez toho, aby potreboval osem účtovníkov a 50 audítorov, keď má nejaký nápad a má nejakú zručnosť, aby si mohol od štátu zobrať podporu a otvoriť si živnosť. To je najlepšie opatrenie, ktoré vieme pre túto časť ľudí, ktorí to chcú skúsiť, urobiť.
Pán poslanec Richter. Pán poslanec, nemôžete argumentovať dvomi vecami, ktoré sa vylučujú. Spomenuli ste napríklad stravné lístky. Viete, prečo nie sú stravné lístky v tomto opatrení? Pretože som to zavetoval. A zavetoval som to preto, zavetoval som to preto, lebo na rozdiel od všetkých týchto vecí, ktoré sme prešli so všetkými sociálnymi partnermi, so štyrmi zamestnávateľskými zväzmi, so ZMOS-om, prešli sme to s odbormi, na tomto sme sa dohodli, aby bol čas, keďže je to zložitejšie opatrenie, aby nevznikla žiadna pochybnosť, že sociálni partneri sa nemohli k tomu vyjadrovať, akokoľvek dlho budú chcieť, tak sme to presunuli na jeseň, aby bola stopercentná istota, že sa môžu vyjadriť, ako len budú chcieť.
Keď nás tu kritizujete, že nepočúvame sociálnych partnerov, tak prečo nás kritizujete za bod, v ktorom práve sme vyhoveli sociálnym partnerom? Preto to tam nie je. Samozrejme, že tak, ako to máme v programovom vyhlásení vlády, tak je politická vôľa aj na mojej strane, aby sme to urobili. Ale práve na moje odporúčanie som presvedčil a vážim si, že pán minister hospodárstva to bol ochotný akceptovať, ako aj koaliční partneri. Nechajme na toto čas, aby naozaj nikto nemohol povedať, že sme tých sociálnych partnerov akýmkoľvek spôsobom ukrátili v ich možnosti pripomienkovať tento dôležitý zákon alebo ten, tento dôležitý bod.
Takže ani námietka pána poslanca Žigu, ani námietka pána poslanca Richtera neplatí a myslím si, že je dobré, aby sme tento zákon prerokovali čím skôr, pretože to pomôže tým, ktorí to najviac potrebujú. Tým, ktorí chcú aspoň trochu začať podnikať, štát ich chce podporiť aj finančne, aby sme im nebránili a nehádzali polená pod nohy, aby sa mohli venovať tomu, čo najviac rozumejú, a to, čo chcú robiť, že chcú a ja si ich za to vážim, sami uživiť seba, svoje rodiny a ešte dávať prácu aj iným ľuďom.
Skryt prepis
 

9.6.2020 10:40 - 10:55 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, ide o dve podstatné úpravy.
Prvá sa týka tzv. pandemických OČR. Nám sa podarilo v rozhodnutí ministra školstva, ktorým otvoril školy a škôlky, uplatniť do tohto rozhodnutia takú právnu formuláciu, aby sme mohli ďalej vyplácať pandemické OČR-ky pre tých rodičov, ktorých deti buď sa nedostali z kapacitných dôvodov do škôl alebo do škôlok, alebo mali obavy poslať deti do škôl alebo do škôlok. Žiaľ, v ministrovom rozhodnutí on rozhoduje, zjednodušene povedané, o ľuďoch, kdežto, čo sa týka jasličiek, tam rozhodnutie hlavného hygienika sa týka priestorov. Takže sme nemohli aplikovať podobnú právnu úpravu aj pri tom rozhodnutí hlavného hygienika, preto sme pristúpili k zmene zákona, kde sme teda už upravili aj školy a škôlky, aj jasličky, aby aj v tomto prípade rodičia v prípade nedostatku kapacít mohli čerpať tzv. pandemickú OČR-ku.
Druhá úprava je tá, že na poslednom zasadnutí tripartity sa dohodli odborári, zamestnávatelia na tom, že bude možné počas mimoriadnej situácie predĺžiť ešte raz, tretíkrát, dohody na dobu určitú. Toto rozhodnutie upravujeme, aby sme uchránili približne, je to vysoký, vysoké stovky až malé tisíce pracovných miest najmä v automobilovom priemysle a v dodávateľských reťazcoch s tým súvisiacich, a keďže takýmto spôsobom môžme ochrániť domáce pracovné miesta, tak preto pristupujeme k tejto novele Zákonníka práce.
Ďakujem veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.6.2020 12:14 - 12:20 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Vážené dámy a páni, táto novela sa týka niekoľkých vecí. Spomenul by som dve, ktoré sú najpodstatnejšie.
Tak ako sme umožnili rodičom, ktorí majú svoje deti v škôlkach alebo v školách, aby sa mohli rozhodnúť, či ich do školy dajú, alebo máme situáciu v škôlkach, že nie každá škôlka musela nájsť takú kapacitu, aby mohla otvoriť pre všetky deti tak, aby rodičia, ktorých deti sa nedostanú do škôlky alebo nechodia do škôlky a do školy, aby dostávali tzv. pandemickú OČR.
Ale chceli sme túto možnosť poskytnúť aj rodičom, ktorí majú deti v jasliach. Na to sme museli otvoriť zákon. Nevedeli sme to urobiť iba nariadením, tak ako to bolo v prípade ministerstva školstva.
Chcem poďakovať pánovi ministrovi školstva, že upravil ten právny spôsob, akým otvoril znovu školy a škôlky, tak, aby súčasne Sociálna poisťovňa mohla ďalej tým rodičom, ktorí proste nemôžu mať deti v škole alebo v škôlke, aby sme im mohli vyplácať tú pandemickú OČR-ku, ale rovnakú možnosť chceme poskytnúť aj tým deťom, ktoré sú, alebo resp. sa nedostanú, alebo dajme tomu ich jasle ani neotvoria, tak, aby mali túto možnosť ďalej.
Druhá vec, ktorú považujem za veľmi dôležitú, to je záchrana pravdepodobne niekoľkých tisíc pracovných miest v automobilovom priemysle a v dodávateľských reťazcoch, ktorým skončili zmluvy alebo končia zmluvy na dobu určitú a nebolo by možné ich predĺžiť. V čase mimoriadnej situácie po dohode so zamestnávateľmi aj odbormi navrhujeme možnosť tieto pracovné zmluvy predĺžiť a tým pádom poskytnúť týmto ľuďom prácu.
Ďakujem veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.6.2020 12:14 - 12:17 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, nielen čítať, ale aj počúvať treba s porozumením. Možno o tom neviete, ale každý zamestnávateľ na Slovensku bez ohľadu na to, v akom legálnom segmente ekonomiky pracuje, má nárok na tzv. prvú pomoc. Nie je to pomoc tomu zamestnávateľovi v prvom momente, je to pomoc tým ľuďom, ktorí tam pracujú.
Moje názory na hazard alebo na pornopriemysel, alebo na čokoľvek takéto sú veľmi vyhranené a známe. Ale možno ste si nevšimli, áno, aj pracovníci v hazardnom odvetví, dokonca pracovníci, ja neviem, sexshopov a neviem čoho všetkého, pokiaľ boli zatvorení zo zákona, tak ako všetci ostatní, tak títo zamestnanci mali nárok na príspevok na udržanie pracovných miest. A ak by sme to neurobili, to by bolo protiústavné.
Ja môžem mať stokrát svoje konzervatívne názory, ale nebudem kvôli tomu kriviť systém a vylučovať ľudí, ktorí pracujú v nejakom segmente ekonomiky, pokiaľ je legálny. Veď my zachraňujeme to, aby tí ľudia mali čo jesť, aby mali za čo sa starať o svoje deti. A potom môžme riešiť, keď táto kríza skončí, akým spôsobom sa vysporiadame s hazardom ako takým. Ale pre mňa je tá mamička, ktorá robí hoc´ aj v nejakom kasíne, rovnako cenná ako ktorýkoľvek iný človek, pretože ja sa pozerám na ňu, na jej rodinu, na jej deti a chcem, aby aj v tomto čase krízy mala čo dať svojim deťom do úst. A keď táto kríza skončí a ekonomická kríza skončí, potom sa môžme rozprávať o tom a kľudne zakážme hazard. Ja teda na vláde to podporím, a keby som sedel v parlamente, tak za to zahlasujem. Ale nebudem diskriminovať tých 12-tisíc rodín, ktoré sú rovnako postihnuté krízou ako iní zamestnanci na Slovensku, a nebudem robiť to, že práve im nedáme, lebo si nemohli nájsť inú prácu ako v tomto segmente. Je to legálny biznis? Tak sa nemôžem na tých ľudí vykašľať, a preto súhlasím s tým, že ministerstvo financií tento návrh zákona pripravilo.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.6.2020 12:06 - 12:08 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, väčšinou to býva tak, že ministerstvo financií sa snaží peniaze šetriť a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, jeho úlohou je tie peniaze čo najefektívnejšie rozdeľovať a o to, preto si o to viac vážim, že pán minister financií má ku mne takú dôveru, že ma poveril prednesením tohto návrhu, a nebojí sa, že by mohol mať z toho neplánované nepríjemnosti.
Pán minister sa ospravedlňuje, musel ísť na ministerstvo v súrnej veci, takže zmyslom tohto zákona je veľmi jednoduchá vec. Tak ako boli rôzne odvetvia postihnuté koronakrízou aj z ekonomického hľadiska, aj keď sa nám niektorým nemusí páčiť toto odvetvie našej ekonomiky, a to je hazard, je to legálna činnosť, a preto máme povinnosť byť féroví aj k tomuto segmentu. Tam oni majú povinnosti, kde do 30. 4. a do 31. augusta musia platiť takzvané poplatky licenčné za každý automat, ktorý prevádzkujú. Samozrejme, že boli zo zákona zavretí. Týmto zákonom umožňujeme odložiť tú platbu, čiže neodpúšťame ju, ale odkladáme ju do 31. augusta a na koniec decembra 2020.
To je zmyslom tohto opatrenia, takže chcel by som vás požiadať o podporu tohto zákona, pretože bolo by to možno, by som povedal, až nielen neférové, ale aj možno až protiústavné, ak by sme jeden segment vylúčili z toho a nechali by sme ich platiť poplatky, aj keď nemôžu prevádzkovať svoju činnosť.
Takže napriek môjmu vzťahu k hazardu si vás dovolím poprosiť o podporu tohto zákona.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.6.2020 10:09 - 10:11 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, účelom tohto skráteného legislatívneho konania je vyriešiť niektoré technické záležitosti, ale najmä teda vyriešiť praktické problémy, ktorým môžme pomôcť pomerne veľa ľuďom zachovať si prácu.
Na poslednej tripartite pred necelým dvomi týždňami, alebo pred dvomi týždňami, došlo k dohode medzi zamestnávateľmi, odborármi a, samozrejme, aj vládou, že by sme po dobu mimoriadnej situácie dovolili mimoriadne predĺžiť dohody, ktoré boli uzavreté na dobu určitú. Pýtali sa na to zamestnávatelia najmä v automobilovom priemysle a v nadväzujúcich dodávateľských reťazcoch. To, čo ma teší, je, že odbory takýto návrh odsúhlasili, a preto súčasťou tejto novely zákona o službách zamestnanosti, ako aj Zákonníka práce je tá možnosť predĺžiť po dobu mimoriadnej situácie tieto dohody na dobu určitú. Budú to minimálne veľké stovky pracovných miest, možno až malé tisíce pracovných miest, ktoré týmto zachránime, preto by som vás chcel požiadať o podporu.
Druhá vec, ktorá je dôležitá, my sme vyriešili na základe rozhodnutia ministra školstva (ruch v sále, zaznenie gongu), keď sme otvorili škôlky a školy, tak sme tam dali také právne ustanovenie pre tých rodičov, ktorí sa buď boja, alebo nemôžu dať deti do škôlok napríklad, pretože sú kapacitne obmedzené v tom novom režime, aby naďalej mohli poberať to takzvané pandemické, pandemickú OČR. Ale v jasliach sme nemohli urobiť to isté, pretože minister školstva vydáva rozhodnutie, zjednodušene povedané, o ľuďoch, kdežto hlavný hygienik vydáva rozhodnutie o prevádzkach.
A preto, aby sme mohli rovnakým spôsobom aj u tých rodičov, ktorí majú deti v jasliach, im umožniť čerpať pandemickú OČR-ku, tak kvôli tomu sme v skrátenom legislatívnom konaní prišli s týmto návrhom zákona.
Ďakujem vám za podporu.
Skryt prepis
 

4.6.2020 14:31 - 14:32 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja vám poviem, čo považujem za najväčší problém. Za najväčší problém považujem to, že, si myslím napriek všetkým problémom, ktoré boli, bolo možné za nejakých okolností dokončiť tento úsek aj s predchádzajúcim konzorciom dodávateľov. Osobne si myslím, že to bolo ukončené takým spôsobom preto, pretože tam bol záujem, povedal by som, vybrať niekoho iného, tak by som to povedal, a verím, že napriek tomu... Alebo takto. Napriek tomu, že sa zmenila vláda a, samozrejme, je záujem urobiť to čo najrýchlejšie, nie som si ja istý, či nebudú pokusy, keďže vieme, že to sú dlhodobé zákazky, dlhodobé peniaze, v prípade ak niekto, kto si možno myslel, že to bude realizovať, ak náhodou sa ukáže, že keď budú všeobecnejšie nastavené kritériá, myslím objektívne, aby to bolo čo najrýchlejšie a čo najlacnejšie, ja sa skôr obávam, že tam môžme očakávať proces námietkovania a ďalších vecí, preto, ak ste si všimli, ani v tomto stanovisku, ktoré som čítal ako odpoveď na vašu otázku, ani raz nebol použitý žiadny prísľub toho, že do akého termínu čo sa dá garantovať.
Neviem vám povedať, ako sa to bude ťahať, úprimne povedané, myslím si, že sme urobili pri výstavbe diaľničnej siete niekoľko strategických chýb. Za jednu z nich považujem, ale berte to teraz, že je to môj osobný názor, nie je to názor ministerstva dopravy, že napriek tomu, ako bolo predražená tá príprava toho PPP projektu na tú severnú, na ten severný ťah, asi dnes sa ukazuje, že možno bolo lepšie, aj keď úmysel bol úprimný, čo najviac ušetriť finančné prostriedky, myslím si, že možno z dnešného pohľadu efektívnejšia stratégia bola, že snažiť sa existujúcich dodávateľov zraziť s cenou čo najnižšie, ale s tým, aby ten proces nebol zbrzdený.
Za úplne najhoršiu vec, čo považujem, čo sa nám stala pri výstavbe tej diaľničnej siete, lebo všetky tieto veci sa dajú opraviť, a bolo to, že tam máme ten úsek Turany - Hubová, ktorý už bol pripravený a schválený. Akonáhle vlastne došlo k presúťaženiu, vstúpila do toho Európska komisia a myslím, že to boli svište, kvôli ktorým sa musel prekreslovať celý, celý úsek. To, čo mne strategicky najviac vadí, napriek tomu, že som ochotný pre ochranu prírody urobiť veľmi veľa, nezdá sa mi celkom efektívne, že občianske združenie, ktoré, prepáčte za výraz, si nájde nejakého motýľa, ktorý tam je, môže teraz predražiť nejakú stavbu a oddialiť o niekoľko rokov a predražiť o stámilióny eur. Neviem, či je to celkom efektívne.
Pamätám si, že keď sme stavali pri Voderadoch závod pre Samsung, tak sme dokázali vymyslieť to, že tam bolo hniezdisko nejakého vzácneho vtáka, prepáčte, nepamätám si presne akého, a dokonca sme vymysleli aj taký konštrukt, že presťahujeme to hniezdisko, to neviem, ako sa dá, a všetci to akceptovali.
Ale pri stavbe tejto diaľnice je toľko takýchto prekážok, podľa mňa nezmyselných, že dať záväzný prísľub, že dokedy to bude hotové, to podľa mňa by urobil iba blázon. Mrzí ma, že je to tak, často tade chodím, ale sú niektoré veci, ktoré ako keď si raz zapnete to sako zle, tak už teraz iba riešime následky.
Skryt prepis