Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.6.2024 o 18:41 hod.

Ing.

Adam Lučanský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 25.9.2024 9:25 - 9:26 hod.

Adam Lučanský Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, predkladáme návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení ďalších zákonov.
Návrh zákona ruší plošnú povinnosť na získanie osvedčenia o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Táto povinnosť sa prenáša na prevádzkovateľa, ktorý je povinný zabezpečiť minimálne jednu osobu, ktorá takýmto osvedčením odbornej spôsobilosti disponuje. Týmto sa výrazne zefektívni zamestnávanie nekvalifikovaných osôb a pomôže obsadiť voľné pracovné miesta v ubytovacích zariadeniach a zariadeniach verejného stravovania, ktoré podľa prieskumu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sa v závislosti od sezóny pohybujú od 5- do 10-tisíc.
Nedostatok pracovnej sily sa výrazne prejavuje počas letnej a zimnej turistickej sezóny, kedy rastú potreby zvyšovania počtu zamestnancov, predovšetkým v povolaniach s nízkou mierou, z nízkej miery kvalifikácie, zamestnávatelia tak sú odkázaní na zamestnávanie nekvalifikovaných zamestnancov. Požiadavky na získanie osvedčenia o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov je však z časového a obsahového hľadiska náročný na zvládnutie a predstavuje výraznú prekážku pri zabezpečení zamestnancov v týchto zariadeniach.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 17.9.2024 18:33 - 18:35 hod.

Adam Lučanský Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, predkladáme návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 o dani z príjmov v znení neskorších predpisov atď.
Návrhom zákona dochádza k zmene a doplneniu zákona o dani z príjmov k zavedeniu inštitútu superodpočtu aj do oblasti športu, ktorý by mohol byť motivačným nástrojom pre investície súkromného sektora do slovenského športu po vzore oblasti výskumu a vývoja a tak, aby bolo možné dosiahnuť väčšiu aktiváciu súkromných zdrojov do sektoru športu.
Zákon o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov sa dopĺňa o ustanovenia, ktoré upravuje maximálny mesačný vymeriavací základ pre profesionálnych športovcov a pre ich zamestnávateľov, kluby v prípade zmlúv o profesionálnom vykonávaní športu. Maximálny vymeriavací základ pre obe zmluvné strany tohto vzťahu bude na účely sociálneho poistenia určený vo výške priemernej mesačnej mzdy platnej v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa platí poistné. Zavedením maximálneho mesačného vymeriavacieho základu v prípade právneho vzťahu na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu sa uvedený právny vzťah stane atraktívnejším pre športovcov ako aj zamestnávateľov, poprípade športové organizácie.
Obdobne ako pri novele zákona č. 461/2003 sa navrhuje aj v zákone 580/2004 o zdravotnom poistení zaviesť mechanizmus aj vo vzťahu k zdravotnému poisteniu. Športovci vykonávajúci závislú prácu pre športové kluby a samotné športové kluby tak budú z odmeny za výkon športu na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu odvádzať odvody na zdravotné poistenie v obmedzenej maximálnej výške. V zákone o sociálnom poistení a v zákone o zdravotnom poistení sa zároveň zavádza osobitná úprava vymeriavacieho základu vo vzťahu k príjmu plynúcemu z pracovného pomeru medzi osobami, ktoré sú trénermi zapísanými v registri fyzických osôb v športe a športovými organizáciami. Obdobne sa v zákone o dani z príjmov zavádza úprava oslobodenia od dane vo vzťahu k príjmu do výšky 500 eur plynúcemu z pracovného pomeru medzi osobami, ktoré sú trénermi zapísanými v registri fyzických osôb v športe a športovými organizáciami.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 17.9.2024 18:07 - 18:09 hod.

Adam Lučanský Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, predkladáme návrh zákona, ktorým sa mení zákon o štátnych symboloch a zároveň mení zákon o priestupkoch.
Cieľom navrhovanej novely je zavedenie povinnosti označiť všetky budovy vo vlastníctve štátu štátnou vlajkou Slovenskej republiky. Táto povinnosť je stanovená s úmyslom nielen zjednotiť a posilniť identifikáciu štátnych inštitúcií, ale aj upevniť vnímanie štátnych symbolov ako neoddeliteľného prvku reprezentácie štátu. Štátna vlajka ako základný symbol suverenity a nezávislosti Slovenskej republiky musí byť viditeľne prezentovaná na všetkých relevantných štátnych budovách, čím sa zabezpečí jej správna a úctyhodná reprezentácia. Táto viditeľná prítomnosť štátnej vlajky zároveň slúži ako prostriedok na posilnenie štátnej identity a prehĺbenie spoločného vedomia občanov o príslušnosti k Slovenskej republike, ktorá je zakorenená v rešpekte k symbolom reprezentujúcim jej zvrchovanosť a historický odkaz.
Návrh zákona zabezpečuje neutralitu verejných priestorov štátnych orgánov a verejných inštitúcií. V ostatnom období sa čoraz frekventovanejšie objavujú situácie, kedy dochádza k vyvesovaniu a umiestňovaniu rôznych symbolov a vizuálnych prvkov, ktoré nemajú status štátnych symbolov a ktoré potenciálne ohrozujú názorovú neutralitu týchto inštitúcií. V zmysle navrhovaného zákona bude na budovách a v budovách štátnych orgánov a verejných inštitúcií zakázané vyvesovať, umiestňovať alebo inak zobrazovať symboly, ktoré nie sú štátnymi symbolmi Slovenskej republiky, vlajkami členských štátov Európskej únie alebo zástavami miest a obcí. Týmto zákazom sa predchádza situáciám, ktoré by mohli viesť k nežiaducemu politickému a ideologickému vyjadrovaniu v kontexte štátnych a verejných inštitúcií.
Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2024 12:09 - 12:09 hod.

Adam Lučanský Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky ide vlastne zákon do druhého čítania o príspevku na pohreb, ktorým sa mení, ktorým sa zvyšuje príspevok na pohreb zo sumy 76 eur na sumu 200 eur, čím vlastne reflektuje na infláciu a zmeny cien pohrebných služieb za posledných 17 rokov. Táto suma bola menená predtým vyhláškou, teraz vlastne ideme tento príspevok zmeniť zákonom.
Ďakujem za podporu a, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.7.2024 11:50 - 11:52 hod.

Adam Lučanský Zobrazit prepis
Tak pevne verím, že toto bude samostatný bod programu jedného dňa. Tri a pol roka celá spoločnosť trpela peklo. A myslím si, že aj keby bola hodinu rozprava, tak by to bolo nič pre opozíciu. A keďže je to aktuálne a ešte len bude, dovolím si odcitovať:
"Psychicky ľudí týrať, mučiť, vydierať, vymýšľať si dôkazy. To vám rozprávam s úplnou vážnosťou. Generálovi Lučanskému zavretému vo väzbe naši chlapci účelovo cez Vianoce zadržiavali poštu od rodiny." Kolega Dunčko povedal: "Kokotovi vymeníme list. Neposielali sme mu listy od rodiny, od ženy, načo, však nech si počká dva mesiace. My sme mali takú skupinu na Whatsappe, Apači sa nazývala. Tak sme si posielali správy. Mikulec zomrel, super. Balvan zomrel, palec hore. Lučanský zomrel, ďalší zárez na pažbe. Dnes začali na Slovensku zomierať aktéri káuz, ktoré vyšetruje NAKA. Balvan sa obesil. Polóny zastrelil. Böhm sa zastrelil. Mikulca našli mŕtveho, akože na úteku. Kvôli nemu sme falšovali úradné záznamy. Mikulcová žena potom obviňovala z jeho smrti NAKA a nuž nejaký chlap prerazil bránu a zastrelil ju. Advokát takáčovcov Almáši náhle zomrel cestou na súd."." Toto povedal Ján Kaľavský pre týždenník.
Som rád, že sa to vyťahuje a ešte sa to len vytiahne. A táto pani, ktorej je to ľúto, si to môže strčiť. Bola pri všetkom prítomná a vedela o tom. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.7.2024 11:12 - 11:12 hod.

Adam Lučanský Zobrazit prepis
Tak v prvom rade, pani Kolíková, povedali ste, že vždy hovoríte pravdu. A ja by som sa vás chcel teraz spýtať, že teda ako ministerka ste nemali žiadne kompetencie, mňa by veľmi zaujímalo, čo ste teda robili na SIS-ke, keď bolo to stretnutie s pani prezidentkou a čo sa dialo okolo? Pretože tam je veľa nevyjasnených vecí, ktoré odzneli a ďalej sa dementovali. A s tým, že aj pán Matovič napríklad vás usvedčil, že: Mária, ty si ten podvod spáchala, však to všetci poznáme. (Potlesk.) No a povedali ste, že vás to mrzí, čo sa stalo, hej? Príkladom toho bol napríklad aj váš výstup v relácii Pumpa už s nebohým Heribanom. (Potlesk.) Takže ja som, ja som veľmi rád, veľmi som rád, že sa aj RTVS zrušila, že sa to dá dokopy a už tam nebudú robiť taktiež aj kšefty, na ktorých máte tiež podiel. No a ohľadom ďalších vecí, to ešte, to ešte bude kapitola sama o sebe. Takže to ešte by som počkal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.6.2024 15:29 - 15:30 hod.

Adam Lučanský Zobrazit prepis
Ja by som teda odpovedal na tú, na tú prvú časť. Právo na, právo na opravu sa zavádza hlavne, hlavne skrz rozsah. Pretože to, že má niekto právo na vyjadrenie, častokrát sa stane, že neodpovedá tomu, ten, tomu mechanizmu tej proporcionality. Raz keď o vás niekto napíše článok a dá na titulku a následne kdesi len napíše malým stĺpčekom, že sa ospravedlňujú za úplne nepravdivú alebo neúplnú informáciu, tak to nestačí.
No a ohľadom overovania osobných údajov, tak predbežne sme sa dohodli, že sa zruší ten § 13a komplet vzhľadom na problémy s tým overovaním, pretože by to bol pravdepodobne dosť veľký zásah a zbytočne veľa údajov, ktoré by sa zbierali, avšak ideálny stav by bol, keby sa minimálne telefónne číslo overovalo diskutujúceho, aby bolo možné aspoň nejaká spätná väzba k tomu diskutujúcemu. Pretože nie je možné aby niekto spravil troliu farmu a vyspamoval prakticky, spamoval prakticky na dennej báze tieto portály. Takže toľko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 12.6.2024 15:13 - 15:17 hod.

Adam Lučanský Zobrazit prepis
Na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky sa predkladá návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Romana Michelka, Rudolfa Huliaka, Andreja Danka, Adama Lučanského na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 265/2022 Z. z. o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Návrh zákona opätovne zavádza inštitút právo na opravu. Tento inštitút bol pôvodne súčasťou zrušeného zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Právo na opravu nahrádza v súčasnosti platný inštitút právo na vyjadrenie. Jeho opätovné zavedenie do legislatívy je odpoveďou na aktuálnu spoločensko-politickú situáciu s cieľom posilnenia ochrany osobnostných práv fyzických osôb a dobrej povesti právnických osôb pred nepravdivými a neúplnými informáciami uvedenými v periodických publikáciách a agentúrnych servisoch. Inštitút práva na opravu vychádza z doterajšej právnej úpravy, avšak predloženým návrhom zákona sa posilňujú atribúty a podmienky uplatnenia tohto inštitútu.
Podľa návrhu zákona je predmetom práva na opravu nepravdivé alebo neúplné skutkové tvrdenie o konkrétnej fyzickej osobe alebo právnickej osobe. Návrh zákona upravuje podmienky, za ktorých môže fyzická a právnická osoba žiadať o uverejnenie opravy nepravdivého alebo neúplného skutkového tvrdenia zasahujúcej do cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby alebo do dobrej povesti právnickej osoby.
Oproti doterajšej právnej úprave sa upravuje lehota na podanie žiadosti o uverejnenie opravy, a to na osem dní od uverejnenia nepravdivého alebo neúplného skutkového tvrdenia. Návrhom zákona sa skracuje lehota na zverejnenie opravy, ktorú musí vydavateľ periodickej publikácie, prevádzkovateľ spravodajského webového portálu a tlačová agentúra zverejniť bezodkladne, najneskôr do troch dní odo dňa doručenia žiadosti o uverejnenie opravy alebo v inej primeranej lehote, ktorá zodpovedá periodicite vydávania periodickej publikácie a ktorá nesmie byť dlhšia ako 60 dní odo dňa doručenia žiadosti na opravu.
V navrhovanej úprave práva na opravu sa ponecháva možnosť domáhať sa realizácie tohto práva na súde a to v prípade, ak vydavateľ periodickej publikácie, prevádzkovateľ spravodajského webového portálu alebo tlačová agentúra neuverejnila opravu vôbec, alebo ak nedodržiava niektorú z podmienok na jej uverejnenie. Dotknutá osoba si v tomto prípade bude môcť zároveň na súde uplatniť aj právo na primeranú peňažnú náhradu. V prípade súdneho konania bude mať povinnosť preukázať rozhodujúce skutočnosti vydavateľ periodickej publikácie, prevádzkovateľ spravodajského webového portálu a tlačová agentúra.
Návrhom zákona sa podporuje aj zodpovednosť a transparentnosť periodických publikácií a agentúrnych servisov. Očakáva sa taktiež zvýšenie dôvery verejnosti v médiá, ako aj celkovej kvality poskytovaných informácií.
Opätovné zavedenie práva na opravu do slovenskej legislatívy je žiaducim krokom k zabezpečeniu spravodlivosti a ochrany práv jednotlivcov pred nepravdivými a neúplnými informáciami v periodických publikáciách a agentúrnych servisoch. Tento inštitút podporený medzinárodnými štandardmi a praktickými skúsenosťami z iných demokratických krajín predstavuje efektívny mechanizmus nápravy a prispieva k zdravému fungovaniu demokratickej spoločnosti.
Návrh zákona nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, nemá vplyv na podnikateľské prostredie, nemá vplyv na životné prostredie ani na informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona nemá žiadne sociálne vplyvy ani vplyvy na manželstvo, rodičovstvo a rodinu či vplyv na služby verejnej správy pre občana.
Návrh zákona je v súlade s ústavou, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, zákonmi a je v súlade s právom Európskej únie a s nálezmi Ústavného súdu Slovenskej republiky.
Skončil som, môžte otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 12.6.2024 9:45 - 9:46 hod.

Adam Lučanský
Čiže... Takže predkladáme, predkladáme do druhého čítania zákon, ktorým sa vlastne rozširujú rekreačné poukazy. Tento zákon prešiel výbormi s tým, že boli vlastne doplnené legislatívno-technické požiadavky, a tým pádom, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.6.2024 18:41 - 18:41 hod.

Adam Lučanský
Termín hlasovania zajtra o jedenástej.
Skryt prepis