22. schôdza

6.9.2011 - 14.9.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 3:15 hod.

Mgr.

Rafael Rafaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:57

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Zajac, hovoril asi o tom, že pri hodnotení súčasnej vlády sa treba pozrieť aj na to, ako vyzerala vláda Roberta Fica v rokoch 2006 - 2010. Nemyslím si, že musíme ísť až tak ďaleko, úplne stačí, keď sa pozreme, ako vyzerá opozícia Roberta Fica v rokoch 2010 - 2014. A keď sa na to pozrem, tak naozaj sa zamýšľam, že či tu mám byť, ako to tu kolegovia naznačili, nie preto, že by došlo k nejakému volebnému podvodu, že by ktokoľvek porušil zákon, ale preto, že sa zamýšľam, že či vôbec patrím do politiky, keď nedokážem s takým plechovým ksichtom klamať, ako to pred chvíľou urobil predseda SMER-u Robert Fico, keď hovoril o tom, že naozaj úprimne verí tomu, že premiérka Iveta Radičová má čokoľvek spoločné s kauzou Osrblie, že má z toho nejaký prospech, že je do toho nejako zamočená. On sa tváril, že tomu verí, ja tomu naozaj neverím, kolegovia.
Môžem veriť tomu, že Robert Fico je presvedčený o tom, že banková daň je skvelé riešenie. Môžem veriť tomu, že liekom na súčasné problémy sú vyššie verejné investície a nie verejné úspory. Môže byť o tom presvedčený. Môžem veriť tomu, že si myslí, že je dobré, keď budeme viacej regulovať pracovný trh.
Ale naozaj nedokážem veriť tomu, že naozaj si myslí, že by Iveta Radičová vedome sa snažila niekomu nahrať, vedome by sa snažila niekoho kryť, vedome by sa snažila niekoho zvýhodniť. To je taká miera lží a pokrytectva, že mne to úplne stačí, aby som sa rozhodol v hlasovaní o tejto kauze, ktorú tu o chvíľu budeme riešiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 2:57 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:59

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Zajac, no, pekne ste ich nasr-, nasrdili. Myslím si, že tých 16 ľudí, ktorí tu rozprávali predo mnou, ukázalo čosi, málokedy sa stane, že koaličný poslanec dostane standing ovation, a nemyslím si, že toto standing ovation bolo, alebo nie som tak naivný, že by bolo úprimné.
Myslím si, že to bolo z irónie, takže mne z toho celého tuná, čo teraz zažívame, vychádzajú dva fakty. Jeden je ten, že tuná je predvádzané veľmi, veľmi veľké divadlo, ktoré spôsobuje smiech, a na druhej strane, si myslím, že čo dosiahne toto divadlo, bude, že zajtra bude naša vláda nevyspatá. To je asi celé, čo týmto tu chcú dosiahnuť aj ústami pána poslanca, ktorý sem-tam tam sedí na tom svojom mieste a hovoril v predchádzajúcej faktickej, že sa veľmi dobre zabáva. Ja mu prajem k tej zábave, aby možno častejšie sedel na tom mieste a neroznášal tu hrušky a jablká alebo slovníky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 2:59 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:00

Ján Počiatek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Mňa zaujalo tiež niekoľko faktov, idem postupne.
Myslím si, že demokratické je najmä to, ak sa nejaká politická strana dostane do parlamentu naozaj ako legitímna strana, a nie ako Trójsky kôň zakuklený v inej strane a teraz sa tvári, že má mandát. A myslím si, že na tom je zatiaľ postavený náš volebný systém. A ten prepočet tých percent, myslím si, že moji predrečníci to nevypočítali úplne správne. Podľa mňa je to 0,7 až 1 % v skutočnosti ten potenciál. Čiže podľa volebného systému by tu taká strana nemala ani byť.
Ďalej. Áno, súhlasím s vami v niektorých veciach, podmienky, hlavne v externom prostredí, sa neustále menia a bude nevyhnutné na ne reagovať možno aj na dennej báze. A práve tu je vidieť, že vláda súčasná a vládna koalícia nie je na to úplne pripravená, pretože nie je schopná na zásadné otázky nachádzať v správnom čase odpovede. A tá situácia sa podľa môjho názoru bude ešte zhoršovať, pretože ak to, čo sa na nás valí, je recesia, tak tých výziev bude veľmi veľa a bude na to nutné nájsť naozaj aj niekedy veľmi zložité riešenia.
Ďalšia vec, s ktorou s vami úplne súhlasím, že aká táto vláda je. Áno, je pomalá, áno, je rozhádaná, aj vďaka vám nestabilná. A čo je najdôležitejšie, obťažuje pritom celú spoločnosť a len prenáša náklady a tak to asi bude aj v budúcnosti, že náklady krízy alebo recesie opäť prenesie len na občanov.
A keď ste maľovali tú bývalú vládu ako úplnú katastrofu, doporučujem vám prečítať si ten prepis z ratingu, ratingovej agentúry Standard & Poor´s, kde je jasne povedané, že aj keby došlo k predčasným voľbám, tak ten rating zostáva, pretože aj súčasná opozícia by... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 3:00 hod.

Ing.

Ján Počiatek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:02

Mojmír Mamojka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, ja som myslel, že nechcem, ale šťastie, som myslel, že pol tretej, spím a sa mi sníva, ale nesnívalo sa mi.
Pán poslanec, mne vás je ľúto, pretože máte šedivú hlavu, a ja ako človek, ktorý som musel počuť a aj vyprodukovať stovky prezentácií v živote, a keď toto niečo vyprodukuje niekto, kto má dvadsať a nemá žiadnu prax, žiadne skúsenosti, žiaden rétorický talent, tak pochopím. Ak máte asistenta alebo asistentov, ak chcete vystúpiť, dajte si to radšej pripraviť, lebo tam vecne niet k čomu.
Z hľadiska, z hľadiska formy, obsahu, škoda rečí.
Ja len jednu poznámku, hoci nerád takto, ale toto nedá niečo nepovedať. Ešteže je mŕtvy Holzmann. Viete, kto je to Holzmann, ten špičkový český komik. Keby on o vás vedel, tak sa zblázni od strachu, že mu rastie bezkonkurenčný rival.
Ďakujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 3:02 hod.

Dr. h. c. prof. JUDr. CSc.

Mojmír Mamojka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:03

Peter Zajac
Skontrolovaný text
Vážení páni poslanci, ja som nepovedal v rozprave nič iné, iba to, čo sú všeobecne známe a celkom veľmi banálne veci. Ja tomu rozumiem, že vám sa to nepáči. Vám sa nepáči, keď vám človek tieto veci pripomína. Naozaj tomu rozumiem. Ja som to nepovedal z nijakého iného dôvodu, len preto, aby som zdôraznil, že pri všetkých chybách, ktoré má naša vláda, o čo neporovnateľne, neporovnateľne je lepšia, ako bola vaša vláda. To je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 3:03 hod.

prof. PhDr. DrSc.

Peter Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

3:03

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, hlavne predstavitelia opozície, chápem toto vaše, túto vašu snahu o uplatnenie si legitímneho práva dať návrh na odvolanie členov vlády či premiéra, ako otvoriť všeobecnú politickú diskusiu na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, pretože tá sa vymyká z jednej strany na druhú krížom všetkým, čo sa dá.
Pôvodne som nechcel vystúpiť, ale nedá mi, aby som nereagoval na túto všeobecnú politickú diskusiu, ktorá sa tu vedie a nie je mierená ani tak voči premiérke tejto krajiny Ivete Radičovej, ako o abstinenčných príznakoch, ktoré sa prejavujú v koaličných radoch po tom, čo práve vďaka Ivete Radičovej ste sa dostali alebo boli ste vytesnení do politickej opozície.
Je treba povedať, že svoju prácu opozičného politika vykonávate skutočne dobre. Nám je len ľúto, že túto prácu v koalícii, vo vládnej koalícii v minulom volebnom období ste tak dobre nezvládali. Nezvládali ste to a môžem to niekoľkokrát alebo niekoľkými dôkazmi dokumentovať. Tam, kde sa malo stavať lacno, diaľnice, ste stavali najdrahšie v Európe. Tam, kde sa malo predávať draho, ako emisie, ste predávali najlacnejšie. Verejné obstarávanie ste robili tak transparentne, že to bolo na tabuľke ukrytej. Ale upratovací tender ste tiež robili neporiadne. Ale takéto a tomuto podobné kauzy s vládou Roberta Fica sú spojené ešte aj ďalej. Zaoberáme sa eurom, eurovalom a súčasnou európskou politikou. Aj táto je spojená s vládou Roberta Fica pri zmene a zavedení eura v Slovenskej republike, pri zmene parity s kauzou úniku informácií, pravdepodobne sa dá predpokladať, že na lodi v Monaku.
Ale taktiež by som mohol vyzdvihnúť sociálne podniky alebo prioritu, ktorá dnes spadá pod moje portfólio v rámci tejto vlády a to je agrorezort. Bola to priorita vlády Roberta Fica a skončila v hlbokých mínusoch, či už v roku 2010, či už v roku 2009, alebo aj v roku 2008. Ale keď sa pozriem na totálny prepad práce občanov Slovenskej republiky v podobe salda agro-obchodnej bilancie, tak musím konštatovať, že ste dokázali zdvojnásobiť. Keď ste preberali, tak saldo bolo mínus 540 mil., keď ste nám odovzdávali túto vládu, tak to bolo mínus 996 mil.
Dal som si tú prácu a porovnal rok alebo prvých šesť mesiacov Ivety Radičovej v tomto období, v tomto roku s prvými šiestimi mesiacmi minulého roku. Čuduj sa svet, sme lepší o 148 mil. eur. To sú poľnohospodárske produkty a potraviny, ktoré už nedovážame, ktorými už vieme konkurovať. Chránime prácu občanov Slovenskej republiky, ktorú sociálna vláda Roberta Fica nikdy nedokázala. (Ruch v sále.)

Hort, Milan, podpredseda NR SR
Pán minister, ja vás poprosím o strpenie.
Poprosím vás, páni kolegovia, vyzerá to, že sa tak skoro hlasovať ešte nebude. Tí, ktorí ste prišli do sály s týmto pocitom a potrebujete si niečo povedať, tak to urobte mimo sály, aby mohol pán minister v pokoji dokončiť svoje vystúpenie. Ďakujem za porozumenie.
Nech sa páči.

Simon, Zsolt, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Z uvedených dôvodov je pochopiteľné, že takýmto spôsobom dnes tu vedieme túto diskusiu. Ja sám za seba musím povedať, že som ju očakával trošku skôr, lebo som očakával, že abstinenčné príznaky práve v laviciach SMER-u sa prejavia skôr.
Najväčším nedostatkom Ivety Radičovej je jej skutočnosť viesť trpezlivo rokovania s partnermi, byť otvorená na riešenie problémov a mať vysoké morálne hodnoty, ktoré vám nie sú asi blízke. Vďaka týmto vlastnostiam Iveta Radičová dokázala spojiť vládnu koalíciu, nech už ju nazývate, či sme štyria, alebo šiesti, to je absolútne jedno. Dokázala vytvoriť vám zrkadlo a vytvoriť alternatívu a tým vás vytesniť do politickej opozície.
Treba si úprimne povedať, že dnes toto vaše vystúpenie, ktoré tu počúvame večer od piatej, je ničím iným, len plač za mocou a vládou, ktorá vám ušla, plná káuz a plná strát peňazí daňových poplatníkov, o ktoré sme prišli. V čase krízy každý jeden cent z lacno predanej emisie by pomohlo(pomohol) štátnemu rozpočtu, pomohlo(pomohol) dôchodcom, ale, samozrejme, už nepomôže, pretože niekto to nezvládal.
Svojimi morálnymi hodnotami Iveta Radičová dokázala a dokazuje každým dňom viesť rokovania v rámci tejto vládnej koalície a nachádzať riešenia. Áno, nie je to autokratívne riešenie, nie je to riešenie, že príde predseda vlády, predseda strany a povie, že bude to tak a komu sa nepáči, môže odísť. Áno, toto je typické pre ľavicu. Pre tú demokratickú časť je asi bližšie viesť otvorený dialóg. My ten otvorený dialóg zvládame. Možnože je to dlhšie, ale som presvedčený, že výsledok tejto otvorenej, tohto otvoreného dialógu je pre túto krajinu násobne alebo násobne viac prospešný ako riešenie autokratického prístupu.
Nechcem dlho rečniť, pretože sme už tu dlho, ale musím úprimne povedať, že táto vláda robí v prospech občanov Slovenskej republiky všetko to, čo sa len dá. Hľadáme pomoc tým, ktorí sú nezamestnaní, dlhodobo nezamestnaní, žijú na vidieku, a to aj takými programami, ktoré ani sociálne podniky neboli schopné rozbehnúť, pretože boli zamerané len na transformovanie európskych zdrojov niekomu inému. My vytvárame priestor v preventívnych protipovodňových opatreniach, kde sú zamestnané tisícky ľudí, ale taktiež chránime domáci trh a podporujeme domáce produkty.
Každý z nás aj v tejto vládnej koalícii, ale aj v opozícii, ale aj vtedy, keď ste vy boli vo vláde, robí chyby. Iveta Radičová je premiérka, ktorá bola a je schopná stmeľovať túto vládnu koalíciu.
Vážená opozícia, musí vám povedať, že mám pre vás jednu zlú správu na dnešné ráno. Iveta Radičová má plnú podporu strany MOST - HÍD a zostane premiérkou a vy zostanete v opozícii.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

14.9.2011 o 3:03 hod.

Ing.

Zsolt Simon

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:13

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja vás tiež prekvapím, vôbec ste nás neprekvapili. Ja chápem vystúpenia ministrov ako ukázanie istej jednoty, všetci ministri takto vystupujú a sú tu na to, aby, samozrejme, po hlasovaní pani premiérke zablahoželali veľmi úprimne, že teda vydržala tento náročný večer. A najviac sa teším, keď ju bude objímať Mikuláš Dzurinda a bude jej hovoriť: Tak vidíš, podržali sme ťa a veľa šťastia a veľa zdravia do budúcnosti. A Ivan Mikloš sa určite pridá.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 3:13 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:13

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne v toto skoré ráno. Pán minister, vnímam tvoje vystúpenie ako určitú politickú agendu zavďačiť sa pani premiérke, aby si ukázal svoju lojalitu, lebo nič v tom tvojom vystúpení neodznelo, čo by stálo za nejaké povšimnutie.
Ale snáď ak hovoríme o zahraničnom salde, tak netreba zabúdať na predchádzajúcich osem rokov vlády pána Dzurindu a aj tvoje pôsobenie vo funkcií ministra, keď si zaviedol podporu ničoho a keď vlastne došlo k hrubej likvidácií pridanej hodnoty v poľnohospodárstve. Keď sa zaviedli mulčovače a prestalo sa vyrábať, obrábať pôda, prestali sme pestovať zeleninu, ovocie, vinohrady, zlikvidovali sme farmy, živočíšnu výrobu hlavne na juhu Slovenska, kde sú voliči MOST-u - HÍD, aj MOST-u - HÍD, ktorí akosi pozabudli na to, kto bol strojcom tohto šťastia, že Slovensko dneska takmer nemá živočíšnu výrobu v najproduktívnejších oblastiach. A to všetko znásobovalo aj nárast salda zahraničného obchodu, ktoré má, samozrejme, určité časové sklzy, ktoré sa prenášajú do ďalších rokov. Čiže ak chceš kritizovať, tak v prvom rade musíš sa pozrieť na svoju vlastnú prácu.
Ak hovoríš o mínusoch pani premiérky, ona zabudla slovo poľnohospodárstvo a poľnohospodári. Pani premiérka, poľnohospodári sa častokrát pýtajú, či ste takéto slovo niekedy vôbec povedali počas vášho pôsobenia vo funkcií premiérky. Ja som vás osobne vyzýval, aby ste sa zapojili a postavili na čelo procesu vyrokovania nových podmienok v novej spoločenskej politike, lebo táto vláda zaostáva v dialógu za samosprávou, spracovateľmi, s poľnohospodármi, so všetkými, a vy sa na to nemo a ticho pozeráte. Takže tie pozície, ktoré vyrobili znovu slovenskí poľnohospodári, budú veľmi, veľmi chabé a slabé.
Ak hovoríte o otvorenom dialógu, pán minister, v prvom rade sa pozrite do vlastných radov a pozrite sa, aký dialóg vediete so slovenskou samosprávou a s poľnohospodármi.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 3:13 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:15

Rafael Rafaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, skúste sa počúvať, čo ste povedali. Táto vláda tejto krajiny, ktorá vládne, v ktorej vládne táto vládna koalícia. Starí Rimania hovoril: "nomen est omen" - meno je znamením. Asi je signifikantné, že ide len o túto vládu tejto krajiny a vy ste len tento minister.
Ale aby sme veci uviedli na pravú mieru. Krajinský snem, ak dovolíte, tu bol za bývalého Uhorska, a ak dovolíte, myslím, že väčšina z nás sa cíti byť vládnymi činiteľmi suverénnej Slovenskej republiky.
Pokiaľ ste sa snažili obhajovať aj váš agrorezort, tak je smutné, že Slovensko je na chvoste spotreby domácich potravín. Podľa niektorých údajov sme klesli až na 37 %, zatiaľ čo napríklad Veľká Británia má na svojich pultoch viac ako 90 % svojej potravinovej produkcie, a to pri 6 % DPH na potraviny, nie 20 % slovenskej, a pri priemernom plate viac ako 3 800 eur, a nie slovenských 781 eur. Možno by ste si to mohli hodiť do kalkulačky a niečo s tým urobiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 3:15 hod.

Mgr.

Rafael Rafaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:17

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, budeš mi musieť odporučiť tie slovenské produkty, ktoré raňajkuješ, lebo keď takto šlapeš ešte o tretej v noci, tak to musí byť mimoriadne energeticky dobrá strava.
Ale chcel by som poukázať na jeden paradox. Rozprával si o tom, že v abstinenčných príznakoch po moci sa vlastne vyprodukovala táto širokopolitická diskusia, ktorá trvá celú noc, ale zároveň paradoxne nám tu opozícia robí teambuilding celovečerný, lebo ja sa nepamätám, kedy sa táto koalícia cítila taká zomknutá, ako sa cíti práve teraz. Takže by sme sa vlastne mali opozícii poďakovať, že nám tu zorganizovala takýto pekný spoločný večer.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 3:17 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video