24. schôdza

11.10.2011 - 21.10.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

11.10.2011 o 19:06 hod.

MUDr.

Milan Gaľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:47

Milan Hort
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ospravedlňujem sa kolegovi Janišovi, že ho predbieham, ale teraz myslím, že prišla tá doba, keď by som mal reagovať na dve veci iba.
Takže, vážený pán predsedajúci, vážení členovia vlády, dve kolegyne, kolegovia, keď rozprával Richard Sulík z tohoto miesta, tak použil niekoľko vyjadrení, pri ktorých ma tak trochu štípalo. Hovoril, že to, čo chceme schváliť, je takzvaná perverzná solidarita, je to novodobé nevoľníctvo a podobné výroky. No a potom povedal, že keď nemáme argumenty, tak sa zakrývame akousi geopolitikou. Ja nebudem hodnotiť postavenie a pozíciu a názory na Národnú radu Slovenskej republiky, čo sa týka domáceho vnímania. To hodnotia iní. Ale veľmi mi je smutno, keď použije akúsi geopolitiku ten, ktorý dostal postavenie Národnej rady Slovenskej republiky z pohľadu medzinárodného vnímania do ďaleko horšej situácie, ako to tu bolo od roku 1993 až do roku 2010.
Ja rozumiem tomu, že niekto vie spoza domáceho plota vykrikovať o socialistickej euroúnii. Vie tu zakričať, že Barroso je najväčší marxista v Európe a potom, keď to má ísť niekde obhájiť, do Európy, tak tam pošle podpredsedu parlamentu, lebo sa hanbí tam prísť a vydať odpočet z týchto svojich výrokov. Bojí sa ísť medzi svojich partnerov, keď je zhromaždenie všetkých predsedov parlamentov Európskej únie, aby si obhájil svoje postavenie. Pošle tam pani premiérku, pošle tam našich veľvyslancov pri Európskej únii, pri Belgickom kráľovstve, ale aby to išiel sám vysvetliť, tak to je dosť veľký problém. Čiže akási geopolitika mi tu nesedí, keď je to iba akési kričanie spoza domáceho plota smerom do zahraničia.
A ešte by som sa chcel vyjadriť k jednej veci, ktorú tu unisono povedali myslím všetci kolegovia z SaS a ktorú tu rozprávali aj členovia vlády za SaS, že spojenie hlasovania o tomto probléme alebo o tejto téme je vydieranie zo strany troch strán vládnej koalície.
Chcel by som poznamenať, že výrok pani Ivety Radičovej, premiérky vlády Slovenskej republiky, že neexistuje, aby Slovenská republika neschválila euroval, je výrok, ktorý povedala niekoľkokrát. Viackrát to povedala verejne, viackrát to povedala na zasadnutí koaličnej rady. Je neprijateľné a neexistuje, aby Slovensko neschválilo euroval. Keď sme urobili všetky možné a nemožné ponuky, aby došlo ku konsenzu na tejto vážnej téme, až také, ktoré išli za hranicu ľudského rozumu a vnímania, ako sa vôbec s týmito podmienkami bude dať v budúcnosti narábať, tak sa nám strana SaS otočila chrbtom - na všetko povedala nie.
Vtedy sa pani premiérka rozhodla a povedala, mám iba tri možnosti. Prvá možnosť je, spojím to s hlasovaním o dôvere vlády, alebo podám demisiu pred hlasovaním, alebo podám demisiu po hlasovaní.
Páni kolegovia a kolegyne zo strany SaS, ak nezahlasujete, tak padá vláda. Pretože pani premiérka buď podá demisiu, a to pred, alebo po, alebo podá vláda, pretože jej bude vyslovená nedôvera. Medzi týmito tromi možnosťami z pohľadu pokračovania tejto vlády nie je žiadny rozdiel.
Čiže ak vy dnes rozprávate, ako milujete pani premiérku, akým spôsobom ju podporujete, tak je to niečo tak, najskôr som myslel, že poviem, že komické, ale myslím si, že to je neskutočne farizejské, falošné, nekorektné a nemorálne.
Bola to Iveta Radičová, ktorá povedala, nepripustím, aby nebol schválený euroval, a viem čo je moja povinnosť a sú len tri možnosti. Ak tomuto nerozumiete, tak potom už nerozumiem, že akým spôsobom vlastne sa tu dá pokračovať vo vládnej koalícii. Vy ste sa rozhodli, že zapichnete nôž do srdca pani premiérky, akurát máte ten problém, že keby si bola vybrali tie dve možnosti s podaním demisie, tak by ste jej ho boli pichli odzadu, od chrbta. Takto je jasné, že či zutekáte, alebo nezahlasujete, tak jej to picháte face to face. Tam nie je žiadny rozdiel, dievčence a chlapci z SaS, aby nám bolo úplne jasné.
A z tohto dôvodu vás vyzývam, aby ste za to hlasovali. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.10.2011 o 18:47 hod.

Ing.

Milan Hort

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:52

Juraj Droba
Skontrolovaný text
Vážený pán podpredseda, Milan, poviem to, čo som už povedal viacerým, veľmi si ťa vážim ako človeka, ale držme sa faktov. Strana SaS prišla vo štvrtok na koaličnú radu s návrhom, o ktorom sa dokonca ani nereagovalo. Takže ešte raz zopakujem, ak padne vláda, tak je to zásluha našich troch koaličných partnerov, ktorí spojili hlasovania.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 18:52 hod.

Mgr. M.A., MBA

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:53

Stanislav Fořt
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Musím sa pridať ku kolegovi Drobovi, ak niekto počas vyjednávania predložil realistický a skutočný kompromisný návrh, tak to bola SaS. A tak, ako ste s ním naložili, už predo mnou povedal pán poslanec Droba, a nedošlo k rokovaniu o ňom, odkázali ste len cez médiá, že ho odmietate, pritom skutočne tam išlo o výrazný posun a o to, že ste mohli dosiahnuť váš cieľ, ktorý nedosiahnete tým, čím ste si zaumienili, že ho dosiahnete.
K tým trom možnostiam vám pridávam ešte štvrtú, a to je to, že Národná rada má stopäťdesiat poslancov a na schválenie eurovalu stačí sedemdesiatšesť, tých sedemdesiatšesť nemá SaS, keby mala, tak tu dnes nemusíme nič riešiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 18:53 hod.

Ing. Mgr.

Stanislav Fořt

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:54

Milan Hort
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Páni kolegovia, porozumel som, že ste neporozumeli, a preto sa pokúsim ešte v krátkosti raz.
Pani premiérka sa slobodne rozhodla, že keď nebude schválený euroval, nemôže zo Slovenska odísť na žiadny summit, ani nikde, aby povedala, to, na čom sme všetci svojho času dohodli, jedine Slovensko blokuje. Povedala to jasne a zrozumiteľne a povedala, v takom prípade podávam demisiu, alebo spájam to s dôverou vlády.
Vy tu dnes všetci opakovane hovoríte niečo, čo je veľmi nemorálne. Ak by ste to neboli spojili, bolo by to prešlo. Ja vám nebudem hovoriť o tom, že či odskakujete na jeden týždeň do opozície, alebo na dva, alebo na tri, a potom sa zase chcete vrátiť do koalície. Ale tvrdenie, že spojenie s hlasovaním o dôvere vlády pokazilo celú túto hru a že by sme boli euroval schválili, má len jeden drobný háčik, vo všetkých troch prípadoch ste vykrútili premiérke krk. A to je nemorálne, tváriť sa, že zostávate vo vláde, na čele ktorej už nebude pani Radičová, ktorú tak neskutočne milujete. My sa jej snažíme pomáhať, ale pri takomto perfídnom - a keď sme hovorili o tej solidarite perverznej - tak toto je čistá perverznosť, doniesť si tie vaše hárky a povedať, ako milujete Ivetu a na druhej strane vám je jasné, že však keby bola podala demisiu, tak by bolo mohlo prejsť. To si naozaj myslíte, že sme...

Pavol Hrušovský, podpredseda NR SR
Že sme takí blbci?

Milan Hort, podpredseda NR SR
...že toto, ako niekto vám zje? Však sa, prosím vás, trošku zamyslite nad tým, čo hovoríte.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.10.2011 o 18:54 hod.

Ing.

Milan Hort

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:56

Stanislav Janiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené kolegyne, kolegovia, páni ministri, pani ministerka, dovolím si taký krátky, možná politický exkurz, lebo stojíme pred vážnym politickým rozhodnutím a celý svet je v ťažkej kríze, v kríze, ktorú sme nespôsobili, ale ktorá nás zasahuje.
Sme v situácii, ktorú si nikto z nás neželal, ani politici, ani občania, ale tá situácia tu je a my sa s ňou musíme vysporiadať.
O čo ide dnes na Slovensku a o čom budeme rozhodovať možná o nejakú hodinku, dve tu v Národnej rade?
Ide o schválenie mechanizmu, nástrojov, ktoré budú v budúcnosti sa obozretne využívať na pomoc krajinám, ktorá pomoc potrebujú. Mechanizmus, ak krajina potrebuje pomoc, predĺži ozdravný program a členské krajiny ho buď schvália, alebo neschvália, buď pomôžu, alebo nepomôžu, považujem za dobrý mechanizmus.
Cieľom mechanizmu nie je rozdávať peniaze, ako to občanom niekto stále a stále podsúva. Cieľom mechanizmu je ozdraviť príslušnú krajinu. My nie sme mimo tohto diania. My sme v tomto dianí až po uši. V hre je naše hospodárstvo a všetko čo s tým súvisí - zamestnanosť, platy, životná úroveň, v hre sú aj úspory našich občanov, v hre je aj dôveryhodnosť Slovenska, či dokážeme byť v tíme v dobrom aj v zlom, alebo chceme byť v tíme len vtedy, keď sa tímu darí. Je nemorálne byť v tíme len vtedy, keď sa mu darí. Toto je nemorálne. Je smutné, že postoj strany SaS posúva Slovensko a jeho občanov na okraj Európskej únie. Už sme raz v Európe na jej okraji, už sme raz mimo hry boli.
Patrím do politickej strany Mikuláša Dzurindu, ktorá prevzala Slovensko na sklonku roku 98, prevzala Slovensko s hospodárstvom na pokraji krachu, Slovensko, ktoré si požičiavalo na 30-percentný úrok. Kde je Slovensko dnes? Sme v NATO, v únii, dokonca sme v elitnom klube eurozóny, sme v schengene, nemáme hranice. Slovensko si vybudovalo silné a dôveryhodné postavenie v rámci EÚ. Slovensko sa teší zahraničným investíciám. A ja sa pýtam, dosiahli by sme toto všetko, dámy a páni, ak by sa k nám Európa v časoch pre Slovensko ťažkých otočila chrbtom a ak by Európa chytráčila tak, ako dnes chytráči SaS-ka? Nikdy by sme to nedosiahli.
Európa nás potiahla, dosiahli sme možnosť, chopili sme sa jej a dotiahli sme Slovensko tam, kde sme dnes. A my chceme ísť aj ďalej touto cestou. Nechceme zo Slovenska urobiť ostrov, nechceme, aby Slovensko bolo opäť na pokraji Európy. My sa nechceme od Európskej únie vzďaľovať. Malé Slovensko nemá lepšie riešenie, ako je Európska únia a eurozóna.
Dámy a páni, nemáme lepšie riešenie, hovorte si čo chcete, nemáme. Dámy a páni, kolegyne, kolegovia, toto je naša zodpovednosť, toto je naša zodpovednosť voči občanom. My sme zodpovední za päť a pol milióna ľudí Slovenska. Mnohí z vás si však myslia, že politika je len o marketingu, o upútavaní pozornosti na politickú stranu či na seba akýmkoľvek spôsobom. Ale pravá politika, dámy a páni, hlavne zo SaS-ky, je hlavne o zodpovednosti a zodpovedné rozhodnutia vôbec nemusia byť vždy ľúbivé, populárne a bezrizikové. Dnes sa niektorí tvária, že my nepotrebujeme pomoc Európy a preto sa nebudeme podieľať na ochrannom mechanizme. A pritom všetci dobre vieme, že sme závislí na Európe, že sme závislí na jej kondícii. Sme malí, otvorení a zraniteľní. Dámy a páni, len dve čísla. Pre ilustráciu, kde sme a čo sme. Len mínus jedno percento HDP sa vo verejných financiách rovná mínus 240 miliónov eur. Ak Európa nebude v kondícii, rast HDP môže byť aj nižší a môže byť aj nula. A pri nulovom raste je vo verejných financiách mínus jedna miliarda eur. Čo to značí? Spomalenie hospodárstva, zníženie exportu, zvýšenie zadlženosti, zadlženosti Slovenska. Budeme si musieť požičiavať. Za aký úrok? Kto si dnes myslí, že kríza sa Slovenska netýka a nechce sa podieľať na obrannom mechanizme jej eliminácie, je úplne mimo reality. Alebo je mimo reality, alebo chce škodiť.
Nie sme kingovia v Európe, nenamýšľajme si veľa o sebe. Sme malí a zraniteľní. Celý svet a Európa rieši odvrátenie svetovej krízy a maličké Slovensko sa má stavať do polohy, že sa okolo nás bude točiť svet? Dámy a páni, zobuďte sa, zobuďte sa! Zodpovedné rozhodnutia - a euroval je o zodpovednosti - klíčia dlhšie a prinášajú úrodu neskôr.
Dnes treba hlavne kľud a chladné hlavy, aby sme politicky mohli prijať dobré rozhodnutie. My v SDKÚ sme boli maximálne zdržanliví voči útokom na nás v súvislosti s podporou eurovalu, až nám to mnohí vytýkali. My sme mediálne nereagovali nie preto, že by sme nemali argumenty, ale preto, že v tak dôležitej veci, ako je vytvorenie stabilizačného systému, nie je priestor na emócie, nie je priestor na populizmus, nie je priestor na mediálne hašterenie sa. My sme nereagovali na podsúvané populizmy a vyhlásenia typu - euroval je návrat do socializmu. Alebo že hlasovaním za euroval páchame ekonomickú vlastizradu. Nereagovali sme. Do poslednej chvíle sme sa ako stabilná a zodpovedná politická strana, ktorá dostala v minulosti Slovensko z izolácie, do poslednej chvíle sme sa snažili o dohodu, lebo úlohou zodpovedného politika je uchrániť občana od vnútorných politických problémov, netraumatizovať ho svojimi problémami. Úlohou zodpovedného politika je dať občanom nádej, vliať im silu a nie im neustále podsúvať problémy a zaťahovať do vnútorných koaličných problémov.
Časti politického spektra vládnej koalície, bohužiaľ, tento politický rozmer chýba. Ste príliš zahľadení do seba, do svojho videnia sveta a do svojich riešení. Až tak, že ste schopní položiť aj vládu. Tvrdíte, že vy nie, že vy nepoložíte vládu. Ale skutočnosť je taká, že položíte vládu Ivety Radičovej vy. Nikto iný, vy. A hovorte si, čo chcete, dávajte si pred seba transparenty, aké chcete, za nedôveru vláde Ivety Radičovej sa chystáte hlasovať vy. Nie my. Vy!
Dámy a páni, na stole máme vládny návrh, vládny návrh na vyslovenie súhlasu s Európskym stabilizačným nástrojom. Vládny. Nehlasovať za vládny návrh je v podstate vyslovenie nedôvery vláde. Ani toto nechápete? To, že vláda spojila hlasovanie o eurovale s dôverou, je jej výrazom zodpovednosti voči Európe, voči Slovensku, voči občanom a ich budúcnosti v rámci Európskej únie a v rámci eurozóny. Tam je naša budúcnosť. Tam je budúcnosť Slovenska a našich občanov.
Dámy a páni zo SaS, máte to v rukách. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.10.2011 o 18:56 hod.

Ing.

Stanislav Janiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:06

Milan Gaľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. K Stanovi Janišovi a k jeho vystúpeniu a k téme výhodnosti vstupu do Európskej únie a eurozóny niekoľko čísiel, ktoré si dovolím citovať zo Správy o siedmom roku členstva Slovenskej republiky v EÚ, ktorú sme schvaľovali na našej schôdzi v septembri, predkladal ju minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.
Na základe údajov Európskej komisie Slovenská republika v období vstupu do EÚ od mája 2004 do decembra 2009 odviedla do všeobecného rozpočtu EÚ príspevky v celkovej výške 2,806 mld. eur a za rovnaké obdobie čerpala prostriedky vo výške 5,211 mld. eur. Čistá finančná pozícia Slovenskej republiky k rozpočtu Európskej únie vyjadrená na hotovostnom princípe za obdobie od 1. mája do 31. decembra 2009 dosiahla plus 2 405 mld. eur. Čistá finančná pozícia voči rozpočtu EÚ v predpoklade za obdobie od 1. 5. 2004 do 31.12. 2010 bude v intervale od 3,250 do 3,650 mld. eur, pretože Európska komisia zverejňuje konečné konsolidované údaje o čerpaní finančných prostriedkov rozpočtu EÚ s oneskorením. Čiže tieto čísla hovoria samy za seba a hovoria v mnohom o našej výhodnosti vstupu do eurozóny a do Európskej únie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 19:06 hod.

MUDr.

Milan Gaľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:08

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Milý Stano, prihováral si sa k nám ako k poslancom za SaS. Keď som sem ako pomerne mladý človek a nový človek v politike prišiel, tak jednou z vecí, ktorú ma učili tí starí parlamentní bardi, že ako to chodí v politike, je, že musíš uchopiť moc vždy, keď máš príležitosť, a nesmieš ju pustiť, kým naozaj nemusíš. Odpoveď na tvoje obvinenia na tému, že kto môže za prípadný pád tejto vlády, je, že táto matematika a tento kalkul viedli k tomu, že spolu s kolegami ste dúfali, že SaS poruší svoje princípy, pretože bude rozmýšľať presne takýmto spôsobom.
A naozaj verím všetkým kolegom z koalície, ktorí sú dnes prekvapení a smutní z toho, kam až táto situácia dospela. A nikto si pád vlády v skutočnosti neželá. Avšak, ak zotrvanie na princípoch, ak tá zodpovednosť a principiálnosť majú byť nové, novým vneseným elementom do slovenskej politiky, tak hoci mi bude veľmi ľúto, čo sa dnes stane, neexistuje dôvod meniť naše rozhodnutie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 19:08 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:09

Peter Kalist
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, začína sa tu dosť výrazne strašiť. Spájajú sa tu dve úplne, úplne odlišné veci. Len na porovnanie, aj Česká republika dostáva eurofondy, takisto aj Bulharsko a mnohé ďalšie krajiny, a takisto sú prijímateľmi alebo v pozitívnej finančnej bilancii. Nie sú členmi eurozóny, nebudú prispievať do eurovalu. Členstvo v EÚ nik neohrozuje, opakujem znova, sú to dva odlišné problémy.
SaS - a my pevne veríme, že možno aj Slovensko - má proste iný názor. Neviem o tom, že by v demokracii bolo zakázané mať iný názor alebo dokonca, že by za iný názor mal človek akýmkoľvek spôsobom trpieť. Takže SaS nespojila tieto dve veci, teda hlasovanie o dôvere a hlasovanie o eurovale a o navýšení eurovalu, SaS s tým nemá nič. Ktokoľvek nám to bude podsúvať, nemá pravdu. Opakujem, SaS nespojila tieto dve veci a zásadne s tým nesúhlasí. Nevidíme dôvod na spájanie týchto dvoch vecí, pretože si myslíme, že navyšovanie eurovalu je v príkrom rozpore s programovým vyhlásením vlády. Preto ešte raz, nesúhlasíme s tým, aby nám to niekto podsúval, že SaS to spojila, alebo že SaS je za toto zodpovedná.
Áno, SaS má iný názor. Ten názor bol ale stále rovnako konzistentne prezentovaný. My sme neotočili, nechcem tým povedať, že niekto iný otočil, len hovorím o nás. My sme nijakým spôsobom tento názor nezmenili a stále na ňom zotrvávame.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 19:09 hod.

MUDr. MPH

Peter Kalist

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:11

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Janiš, chcem sa spýtať, že či by sme neuvažovali nad tým, že na Slovensku navrhneme ako logo eurovalu Čierneho Petra, lebo mám pocit až príliš často sa dostávame k tomu Čiernemu Petrovi. Nepochybujem o tom, že zopár poslancov aj v tejto sále je presvedčených o tom, že euroval je dobré riešenie alebo aspoň najmenej zlé z tých zlých, ale veľká časť aj vládnej koalície ako jeden z hlavných argumentov používa to, že predsa nemôžeme dopustiť, aby Slovensku pripadol ten Čierny Peter, aby sme my boli tým, kto celý euroval zablokuje.
A ako sledujem túto diskusiu - a váš príspevok to v takej najkryštalistickejšej podobe predviedol, čo som dosiaľ zaregistroval - tak aj celá táto diskusia je o tom, kto bude mať Čierneho Petra za pád vlády Ivety Radičovej. Tak zasa je to taká hra s Čiernym Petrom. Tak zvážme teda, že či toto by nebol dobrý symbol aj pre celý euroval, prinajmenšom pre účely Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie

11.10.2011 o 19:11 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:12

Ľudovít Jurčík