28. schôdza

31.1.2012 - 9.2.2012
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2012 o 15:41 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:39

Peter Kalist
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No keďže pán kolega aj priamo mňa oslovil, tak, bohužiaľ, musím zareagovať, aj keď som pôvodne nechcel. No najprv k tomu genofondu. Tak pokiaľ toľké roky dochádza k medzidruhému kríženiu mačky divej a mačky domácej, tak niečo také ako čistý genofond mačky divej neexistuje. V tomto prípade by sme mohli tvrdiť, že existuje čistý genofond Slovákov alebo čistý genofond nejakého vlka alebo niečoho podobného. Nič také na svete neexistuje. Buď sú tie zvieratá navzájom krížiteľné a v tom prípade akýmikoľvek zásahmi nedokážeme tomu zabrániť, to neskôr poviem aj v rozprave krátko k tomu, alebo nie sú krížiteľné a potom je to úplne jedno, či sa stretnú alebo nestretnú.
No a teraz skôr k tej toxoplazmóze. Pán kolega, veľmi zle ste si to naštudoval, alebo kto vám to písal, tak vám tam urobil hrubú chybu. Áno, konečným hostiteľom toxoplazmózy sú mačkovité šelmy, a to najmä mačka domáca, ale toxoplazmóza sa môže nachádzať kľudne aj u cicavcov, hlodavce, vtáky a medzi hostiteľmi tých toxoplazmagondií, teda pôvodcov môžu byť kozy, ovce, králiky, prasce, kravy, kurčatá a samozrejme aj iné vtáky, takže mali by sme strieľať aj ich. A u všetkých tých zvierat môžu byť prítomné infekčné štádiá v tkanive, to je najčastejšie, v svaloch, teda v mäse a mozgu. Dokonca tie tkanivové cysty môžu byť životaschopné celý život toho zvieraťa. A pre nákazu od mačky, z trusu mačky, čo je najčastejší spôsob nákazy, človek, ktorý prišiel do styku s toxoplazmózou získava imunitu na celý život. To značí, že to, že dievčatko sa poškriabe a dostane ako malé dieťa infekciu toxoplazmózu a potom neskôr otehotnie, je blud. To nie je možné. Problém môže nastať jedine v raritnom prípade, pokiaľ ochorie žena v istom štádiu tehotenstva. Nikdy inokedy. Takže nezavádzajte, prosím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2012 o 15:39 hod.

MUDr. MPH

Peter Kalist

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Martin Fecko

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Štefan Tomčo
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pán kolega, ako ste sám povedal, ste aktívnym poľovníkom, a teda neviem, či vo vašom prípade vaše vystúpenie v rozpore so stretom záujmov. Som absolútne proti strieľaniu mačiek a myslím si, že by sme v Národnej rade Slovenskej republiky sa mali venovať problémom, ktoré fakt ťažia ľudí, a nie legalizovať ciele a terče pre mačkopoľovníkov. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2012 o 15:43 hod.

Ing.

Štefan Tomčo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Ľuboš Martinák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ďakujem za slovo. Tak najprv ku pánovi kolegovi poslancovi Kalistovi. Hovoríte o čistom genofonde. Ešte tento genofond u nás máme a síce aj vďaka tomu a hlavne tomu, ako ste počuli, ak ste dobre počúvali, cez 9 200 mačiek bolo ulovených vlani, predvlani a tak ďalej.
Je 2 700 mačiek divých, 9-tisíc bolo ulovených. Čiže keby sme ich neulovili, je obrovská pravdepodobnosť kríženia. To by bolo k tomu.
Ďalšie také vaše pripomienky k toxoplazmóze. Tieto, nie som lekár, tieto údaje mám od vašich kolegov infektológov. Možno ste infektológ, možno nie, ja neviem, ani to neskúmam.
Čo sa týka pána Fecka, nejde tu u vás o rušenie komory. To je samozrejmá vec, ale nemôžte konštatovať, keď táto komora slovenská, poľovnícka je v zmysle zákona samospráva pre výkon práv poľovníctva, nemôžte si ju zamieňať, ako tu citujete aj s pánom Sidorom, že sa jedná o stavovskú organizáciu . To vôbec nie je pravda.
A čo sa týka pána poslanca Tomča, na začiatku som uviedol, že som bol skutočne hlboko presvedčený, že navrhovatelia zoberú späť túto novelu zákona, pretože Slovensko a našich občanov ťažia v čase krízy celkom iné problémy existenčné, finančné, existenčného charakteru, a teda nie je vhodné, pri všetkej úcte ku všetkému živému, to znamená aj k mačkám a psom, aby sme sa bavili skutočne teraz dve tretiny o mačkách a psoch. S tým s vami súhlasím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2012 o 15:43 hod.

Ing.

Ľuboš Martinák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:45

Kamil Krnáč
Skontrolovaný text
Ďakujem. Ja len veľmi krátko zareagujem. Tak, ako ste spomínali, keď každý rok ulovíme 9-tisíc mačiek, a každý rok ďalší budeme zas loviť 9-tisíc mačiek, tak to znamená jediné, že toto opatrenie je absolútne neúčinné. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

7.2.2012 o 15:45 hod.

Ing.

Kamil Krnáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Ľuboš Martinák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Skutočne len faktickou chcem zareagovať, práve že je účinné, pretože ten genofond ešte zostal zachovalý. A ja skutočne v tejto oblasti verím viac pánovi profesorovi Pavlovi Hellovi, ktorý je jedným z našich, spýtajte sa hocikoho, najuznávanejších odborníkov, bol teda, v oblasti poľovníctva a ochrany prírody.
Celý svoj život venoval tomu. Štyridsaťšesť rokov bol členom tých organizácií, ktoré sa venovali, vedeckej rady poľovníctva a tak ďalej, skutočne odborník medzinárodného formátu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2012 o 15:46 hod.

Ing.

Ľuboš Martinák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:47

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pán predsedajúci. Ja úplne súhlasím s tým, že je potrebné riešiť aj iné problémy, pán kolega, ale keby bola naozaj úprimná snaha na vašej strane ich riešiť, tak by sme na začiatku nemali napríklad pozmeňovací návrh pána Madeja, ktorý chcel všetky druhé čítania vylúčiť z programu, lebo mnohé z nich naozaj riešia zásadné problémy slovenskej spoločnosti. Takže tu vidím trošku takej schizofrénie, že či chceme, alebo nechceme tie zásadné problémy slovenskej spoločnosti riešiť.
Súhlasím aj s tým, že pre niekoho môže byť rozprávanie o mačkách a psoch a vôbec o zvieratách, márnením času, ale garantujem vám, pán kolega, že keď strelíte psa a keď niekto strelí vás, tak veľkosť utrpenia je rovnaká. Zviera má schopnosť trpieť rovnako ako človek a tým pádom je len humánne, ak sa budeme v Národnej rade zaoberať aj tým, že by sme bezdôvodnému utrpeniu zvierat mali zabraňovať.
Čo sa týka mačiek. Mačka a človek žijú spolu minimálne 4 500 rokov, 4 500 rokov sa pri človeku vyskytuje mačka ako jeho spoločník. Viete, kto bol najväčším nepriateľom mačiek v Čechách a na Slovensku a všeobecne v Európe, pán kolega? Poľovníci. V 19. storočí to boli práve poľovníci, ktorí úplne vyhubili mačku divú v Čechách. A to, že ešte nejaké stále máme na Slovensku, je iba vďaka tomu, že ich poľovníci nestihli vystrieľať.
Ale zároveň, stovky a stovky rokov žijú na slovenských dedinách mačky pri domoch, mačky domáce. Poľovný zákon, o ktorom tu hovoríme, platí od '59 roku. To mi chcete povedať, že za tie stovky a stovky rokov, čo hociktorá mačička od hociktorého domu mohla zabehnúť do lesa, keby bol vážne, tak vážne naštrbený genofond mačky divej, žeby sme tu ešte vôbec nejaké mačky divé mali? Nie, toto dokazuje iba, že vaše tvrdenie je absolútne nesprávne. To hovorí jedine a jasne, že mačka divá si svoj genofond dokáže obrániť sama, a to vďaka tomu, že je teritoriálne zviera a mačku domácu do svojho teritória nevpúšťa.
A dokazuje aj to, aj to, že ak máme niekomu dávať vinu za to, že tu máme málo kusov mačky divej, tak sa máme v prvom rade pozerať na poľovníkov, ktorí ju vystrieľali po celej Európe. (Potlesk.)
Ak má byť nejaké riešenie na tento stav, tak sú to systematické kastračné programy. Kastrovaná mačka a podviazaný alebo sterilizovaný kocúr sa nebudú krížiť v lese s nikým. Zároveň budú vykrývať to teritórium, ktoré si prirodzene strážia a budú zabraňovať tomu, aby sa ďalšie mačky dostávali do lesa.
Takže ak chceme naozaj riešiť tu situáciu, o ktorej rozprávate, tak veľmi rád s vami budeme hovoriť v budúcnosti, keď príde na pretras pripravený zákon o ochrane zvierat. A potom sa budeme rozprávať o tom, že ako reálne toto riešiť, lebo to riešenie, o ktorom hovoríte vy, zbytočne spôsobuje utrpenie mačkám alebo ich zabíja a nerieši problém, o ktorom tu rozprávame.
Čo sa týka psov, pozrite sa, prosím, na tie dva obrázky predo mnou. Ten pes, ten čuvač, bol strelený priamo na pozemku svojho majiteľa. Len vďaka tomu, že v zákone nie je farma alebo salaš definovaný ako stále obývané miesto, sa doterajší zákon na toto miesto nevzťahoval. A len vďaka tomu, že takmer každá voľná plocha na Slovensku mimo intravilánu, je poľovným revírom, bolo možné na tohto psa strieľať. Pes, ktorý je pracovný pes a stráži ovce, bol postrelený kvôli tomu na majetku, na pozemku majiteľa, len vďaka tomu, že zákon ako platil doteraz, bol nedokonalý.
Pozrite sa na ten druhý obrázok. Dlhé roky trénovaný pes, ktorý slúžil k ochrane zvierat, ktorý slúžil k tomu, že rysy ktoré boli vychované v zajatí, vychovával a pomáhal k tomu, aby bol rys pustený naspäť do prírody, alebo, naopak, tak tento pes bol zastrelený iba kvôli tomu, že pán poľovník si nebol istý v šere, že či to nie je náhodou vlk. Strieľal do šera. Zastrelil psa, ktorý mal obrovskú hodnotu a pomáhal pri ochrane prírody a vyvádzaní malých rysov do prírody. Čo by sa bolo stalo, keby v tom šere bolo dieťa? Hneď vedľa toho psa. Alebo jeho majiteľ. Stále si myslíme, že súčasná úprava je dobrá? My tu nie sme kvôli tomu, aby sme zbytočne dvíhali práva zvierat na úkor práva človeka.
My tu nie sme kvôli tomu, aby sme zabránili v normálnej práci poľovníkov v lesoch, ale väčšina poľovníkov, s ktorými sme hovorili, páni a dámy, súhlasí s tým znením zákona, ako sme ho predložili do parlamentu, teda moji kolegovia v SaS.
Každý slušný poľovník vám povie, že je absolútna hlúposť strieľať na psa, o ktorom je na prvý pohľad jasné, že má majiteľa niekde v okolí. Väčšina to nerobí. Existuje tu pár bláznov na Slovensku, ktorí si neplnia svoje povinnosti a strieľajú na všetko čo sa hýbe. Existuje pár bláznov na Slovensku, ktorí vďaka tomu, aby si mohli streliť na živý terč, budú falšovať potvrdenia, predávať si potvrdenia o lesnej stráži len vďaka tomu, aby si navzájom kryli chrbát. A toto je neprípustné.
To, čo chceme spraviť, je urobiť rovnováhu medzi tým, ako sa budú ochraňovať zvieratá voľne žijúce, a ako budú ochránené zvieratá, ktoré sú chované svojimi majiteľmi, teda mačky a psy.
Posledná vec, nie je tu, bohužiaľ, pani kolegyňa Rosová, takže budem informovať za celú pracovnú skupinu, ktorá pracuje na ochrane zvierat v tomto parlamente. Ako viete, táto pracovná skupina sa stretávala počas celého volebného obdobia a boli v nej zástupcovia všetkých politických strán, vrátane teda našich parlamentných platforiem. A z aktivity tejto pracovnej skupiny teraz vzniklo aj podanie na Ústavný súd, ktoré tiež bude riešiť to, že pri odstreloch psov a mačiek v lesoch sú ľudia zbavovaní veci, ktorú vlastnia, bez možnosti náhrady. Takže sú aj ďalšie kroky na to, aby sme túto situáciu riešili.
Pevne verím, že v tejto snemovni, v tomto pléne, v tejto Národnej rade sa nájde dostatok poslancov, ktorí nebudú povyšovať záujmy poľovníckej loby nad možnosť spoločenských zvierat prežiť život so svojimi majiteľmi. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.2.2012 o 15:47 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Andrej Kolesík
Skontrolovaný text
Tak ja môžem zatiaľ, pán predsedajúci, ak mi dáte nový čas. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2012 o 15:55 hod.

Mgr.

Andrej Kolesík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Andrej Kolesík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Martin, pri všetkej úcte, ja ako absolvent prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, nemal by som akýkoľvek problém odborne diskutovať na vami predložený návrh novely zákona o poľovníctve. Len vieš, zaráža ma, že ste si vedomí ako predkladatelia situácie, ktorá na Slovensku je a keby sme mali trošku inú prognózu rastu napríklad, ako bola dnes informácia, že bola znížená na 1,1 %, keby bola aspoň tých 1,7, ktorú deklarovala vaša bývalá vláda, ktorú ste vy položili, keby bola vyššia, nemám problém desať rokovacích dní odborne tu vystupovať a polemizovať a potom hlasovať. Ale nehnevaj sa, bohapusto si robiť predvolebnú kampaň na takejto téme, tak to je pod úroveň. A myslím si, že to je aj pod tvoju úroveň.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2012 o 15:56 hod.

Mgr.

Andrej Kolesík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:57

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja mám celý život, chovám psov vlčiakov, dokonca z košického útulku si beriem domov do rodinného domu často aj týrané zvieratá, týraných psov.
Určite je dobré nájsť si spôsob, ako nájsť akúsi rovnováhu medzi milovníkmi zvierat a poľovníkmi, ktorí sú tiež milovníci zvierat, ale o tom nebudem hovoriť.
Mňa sa dotkli tie vaše dva obrázky. Ja by som tam dal jeden tretí, ktorý sa stal mne, pretože robím celý život s deťmi, organizujem detské tábory a stalo sa mi, že dieťa ktoré sa mi hralo na lúke pri lese, mimo obce, ďaleko mimo obce, mi pohrýzol pes. Mal obojok, bol označený, podľa toho sme našli aj toho majiteľa.
Čiže chcem vás len požiadať, aby ste v budúcnosti takýmito obrázkami nevydierali nikoho, lebo to, čo ste urobili teraz, vás vôbec nectí. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.2.2012 o 15:57 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video