23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:33 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán Šeliga, ja chápem vašu iniciatívu sa postaviť pred nás a veľmi slušne a naozaj diplomaticky sa snažiť obhájiť situáciu a súčasnú vládu. Ja vám len chcem pripomenúť, že ťažko budete obhajovať aroganciu Igora Matoviča, ťažko budete obhajovať opatrenia, ktoré s obrovským chaosom prinášal, keď Slovensko a jeho občania očakávali, že skutočne v osobe premiéra budú mať záruku akejsi stability, nádeje a nejakej perspektívy.
Čo sa týka COVID-u, nemýlite sa, ten COVID je všade naokolo, ale ospravedlňovať všetko COVID-om je naozaj ako keby sme si hovorili, že teraz prší studený dážď a nechajme teda ľudí nech zmoknú a jednoducho nech premrznú, pretože veď prší všade. Úlohou štátu a úlohou vlády je rozprestrieť nad tými ľuďmi dáždnik a dať im, dať im istotu. Na to máte mandát, na to máte všetky prostriedky a možnosti. Ľudia ukazujú dennodenne obrovskú, by som povedal, až takú železnú trpezlivosť a myslím si, že to, čo vám na Slovensku dokážu ľudia strpieť, by vám nestrpeli občania žiadneho štátu v okolí.
Takže v tomto smere treba skutočne Slovákom poďakovať, majú trpezlivosti až-až. Zároveň majú vlády Igora Matoviča takisto plné zuby. Už nevládzu, nevládzu vám to povedať, my vám to hovoríme za nich, pretože nás sem poslali presne tí občania Slovenskej republiky, a vedzte, že keď skončí núdzový stav a tí ľudia budú mať možnosť, aby to vyjadrili Igorovi Matovičovi, tak naozaj si myslím, že vyjdú do ulíc a veľmi jasne, jasne dajú signál, a keď to nebude v uliciach, tak to urobia vo voľbách.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:31 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, predsedajúci. Vážený pán podpredseda, čo sa týka manažovania koronakrízy, ako osobný účastník počiatočných krízových štábov môžem potvrdiť, že je obrovský rozdiel medzi manažovaním prvej a druhej vlny koronakrízy, ak porovnám manažovanie krízy medzi bývalým premiérom Pellegrinim a premiérom Matovičom, je to obrat o 180 stupňov, takže to manažovanie je jedným z dôvodov, prečo sme v takýchto zlých číslach.
Pre vás je srdcová záležitosť právny štát a v tejto oblasti musím skonštatovať, že táto vládna koalícia ešte nie je pri moci ani rok, ale už dnes môžme hovoriť o systematickom porušovaní všetkých sľubov v oblasti transparentnosti a otvoreného vládnutia. Vládna koalícia sľubovala profesionalizáciu verejnej správy, vytvorenie národného strategického plánu vo verejnej správe, zlepšenie procesu prípravy a prijímania zákonov a mnohé ďalšie sľuby.
Avšak aká je pravda? Dochádza k politickým čistkám, straníckym nomináciám, vy sám ste to kritizovali. Vy sám ste disident voči tejto vládnej koalícii v tejto oblasti. Legislatívny proces je sprevádzaný nespočetným množstvom skrátených legislatívnych konaní, ktoré vy, vy akceptujete. Takisto vláda odmieta komunikovať so širokou odbornou verejnosťou, predseda nálepkuje akýkoľvek iný názor nevyberavými výrazmi: múdrosráči, hlupáci, idioti a tak ďalej. Vláda sľubovala prijatie zákona o lobizme. Tento sľub zatiaľ nesplnila. Naopak, otvorila dvere napríklad kandidovať na najvyššie prokurátorské funkcie aj kandidátovi, ktorý je jednoznačne v konflikte záujmov ešte aj, ešte aj počas vypočúvania.
Najhoršie na tom však je, že táto vláda sa prezentuje v európskych a transatlantických štruktúrach ako svetlo na konci tunela v stredoeurópskom priestore. A tu vidím, že je jednoznačná ignorá... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:33 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:35

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán podpredseda, na úvod musím oceniť váš pomerne konštruktívny prejav a slušné vystupovanie. Musím vám však povedať, že pýtate sa nás, čo ponúkame. No odpovedám vám, že akákoľvek ponuka iná od tej vašej je lepšia, pretože ponuka, ktorú ponúka vaša vláda, je ponukou chaosu, je ponukou amaterizmu, je ponukou plagiátorstva a je ponukou aj papaláša a jedného šialenca, ktorý tu prijíma rozhodnutia, ktoré vy a vaša vládna koalícia schvaľujete ako na bežiacom páse silou 95 hlasovacích automatov.
Hovoríte o tom, že celý svet súperí s krízou, s koronakrízou, áno, máte pravdu. Celý svet súperí s koronakrízou, len Slovensko súperí s Igorom Matovičom. To je vyjadrenie pani prezidentky Zuzany Čaputovej, nie moje.
Asi ste si nevšimli, že Slovensko je najhoršie na svete, čo sa týka počtu úmrtí, a môže za to vaša vláda. Vaša vláda môže za to, že tu máme už takmer 5 000 úmrtí spôsobených COVID-om a váš premiér Igor Matovič tieto slová potvrdil. Ak označujete vyjadrenia jeho k priznaniu za to, že mohol zabrániť 4 300 mŕtvym, za hlúpe slová, tak, prosím, nehovorte tu na plénu toto, ale povedzte jemu, že je hlupák a že je zodpovedný za to, že tých 4 300 mŕtvych tu máme, lebo mŕtvi nemuseli byť. Rovnako mu povedzte, že je hlupák, keď spôsobil ekonomické škody vo výške 1 mld. Nehovorte to nám, majte takú odvahu, povedzte to jemu, Igor Matovič, si hlupák, tým, čo hovoríš, si za to zodpovedný.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:35 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:37

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Šeliga, vláda je vo svojej podstate viac ako symbolom zlého politického manželstva, ktoré sa tuná na Slovensku deje. Na čele vlády stojí do seba zahľadený egomaniak, ktorý si zaumienil, že iba sám je zodpovedný za to, ako našu krajinu bude riadiť, nie vláda, ale iba on sám. Čiže on si zaumienil, že ja, Igor Veľký, som iba táto vláda. Desať mesiacov detinských hádok, nezhôd a krízy v tomto politickom manželstve je vlastne iba vyústením celého chaotického stavu, ktoré na Slovensku máme. Je iba prirodzeným vyústením toho, že v histórii Slovenskej republiky žiadna vláda nemala takú nízku dôveryhodnosť, ako má vláda nášho politického génia z Trnavy. Ekonomická likvidácia slovenskej populácie, podnikateľov, firiem je toho jasným dôkazom. Stav v školstve a stav v zdravotníctve je úplne neúnosný, zlý, chaotický a je spôsobený nedokonalým riadením štátu a chaotickým riadením vlády Igora Matoviča. Testovanie, vakcinácia a skríning, proste nič iné nepoznáte, nič iným sa neriadite.
Prázdna špajza, o ktorej ste nám tu rozprávali pri nástupe vašej vlády, ktorú vám zanechala vláda či už Petra Pellegriniho, alebo Roberta Fica, asi taká prázdna nebola, nakoľko ste už minuli stovky miliónov eur na nezmysly a na chaotické opatrenia. Tam, kde peniaze ísť mali, tam nešli, naopak, tam, kde vôbec ísť nemali, tam boli poskytnuté.
Takže jedinou cestou podľa môjho názoru ako vyviesť naše krásne Slovensko z tohto politického marazmu, z tohto organizovaného chaosu je naozaj vyslovenie nedôvery tejto vláde, ukončenie tohto politického trápenia a naozaj jediným riešením budú slobodné voľby, nové politické, nové politické zoskupenia, ktoré sa týmito voľbami udejú, pretože občania Slovenskej republiky už povedali, Igor, stačilo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:37 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:39

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Juraj, ďakujem za tvoje vystúpenie, ja sa s ním plne stotožňujem a som presvedčený aj s tebou súhlasím, že áno, táto vláda má množstvo komunikačných chýb. Je to, bohužiaľ, tak. Ale ak si dám na misku váh komunikačné chyby tejto vlády a všetky korupčné kauzy, ktoré mala bývalá vláda, tak to sa asi ani nedá porovnávať.
A to, že máme obrovské množstvo mŕtvych ľudí v nemocniciach, ja niekedy nerozumiem, ako niekto to môže povedať. Veď kto bol roky, z ktorej vlády bol minister zdravotníctva, v akom stave sú tie nemocnice, choďte za tými lekármi a sestrami, v akom stave to všetko ostalo. Aj preto, to je ten následok, prečo máme toľkých mŕtvych ľudí v nemocniciach.
A to, že tu nejaká opozícia začne rozprávať, že sme najhorší v počte mŕtvych ľudí. Ja som si teraz pozrel štatistiku, tak v Čechách zomrelo 16,5-tisíc ľudí, na Slovensku 4 900. Tak kto toto tvrdí, by sa mal asi vrátiť do strednej alebo do základnej školy, pretože asi počty mu veľmi nejdú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:39 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem... (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán podpredseda Šeliga, vy ste niekde v kontexte povedali, že takéto je moje hodnotenie situácie, takže ja by som si dovolila ponúknuť to moje, samozrejme, z pohľadu kultúry, pretože aj tu po desiatich mesiacoch vládne chaos, neistota a hlavne strach o budúcnosť, čo je vlastne symbolom toho, že vláda zlyháva pri celkovej pomoci. Je pomalá, slabá, komplikovaná a tak ďalej. To už sme veľakrát počuli. A tento amaterizmus vlastne pociťujú všetci ľudia na Slovensku vrátane segmentu kultúry.
Situácia naozaj nie je dobrá, kultúra a ľudia v nej sa sťažujú na veľmi nedostatočnú pomoc a myslím si, že je to aj preto, že ministerka veľmi dlho nekonala. Bez ohľadu na to, že sme ju vo výbore podporili a za účasti všetkých, ktorí majú čo do činenia s kultúrou na Slovensku, sme jej dali silný mandát na získanie finančnej pomoci, vláda sa jej otočila chrbtom. No a pri sledovaní mediálnych vyjadrení predstaviteľov kultúry z rôznych oblastí cítim, že atmosféra naozaj hustne, a z pohľadu opozičnej poslankyne vidím akoby dve reality. Tá prvá z ministerskej úrovne vždy veľkolepo, marketingovo oznámi pomoc pre pandémiou zasiahnuté oblasti kultúry, ale tá druhá na úrovni ľudí odpovie, že táto pomoc je nedostatočná a komplikovaná.
Situácia v kultúre vlastne odráža celkovo život na Slovensku. Keďže toto je zúfalý obraz celej krajiny, prosím, netrápte ďalej túto krajinu, netrápte ďalej ľudí, ktorí v nej žijú, netrápte každý segment jej hospodárstva a nechajte, prosím, ľudí nech rozhodnú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:41 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán podpredseda, ste tak s ľahkosťou, chcem sa povzniesť nad celý problém, ktorý tu máme u nás, a ste to nazval len chybami v komunikačnej stratégii. No, pravda je taká, že sú to fatálne zlyhania v manažmente tohto štátu, pretože kríza je vyvolaná niečím, ako keby vám vyhovovala, aby ste sa za to zakryli. Tu sú fatálne zlyhania v tom, že my nevieme, čo bude nasledovať, plníte želania ako vládna koalícia a túžby premiéra, ktorý sa rozhoduje niekedy aj na základe z facebookovej komunikácie do 24 hodín. Strašne veľa zákonov je prijímané v zrýchlenom konaní, len preto, pretože si to želáte alebo potrebujete vyriešiť problém, ktorý ste si sami spravili. Sú to zlyhania v manažmente, v ekonomike, v sociálnej oblasti a hlavne ľudia už majú toho dosť.
Takisto zneužívate samosprávy k svojim účelom, alebo resp. testovaniu dookola, tým, že ste nezvládali, tak ste to radšej dali na druhých. Takéto presúvanie zodpovednosti, nie my, ale vy to budete robiť a ešte s dodatkom budete krv pri tom potiť, je asi nemieste a nezaslúžia si to niktorí ani starostovia, ani primátori. A môžem vám povedať, že už niektorí toho majú dosť aj vám odmietajú poslušnosť.
To znamená, toto nie je manažment krízy, to je zneužitie terajšej situácie na to, aby celá vládna koalícia svojím amaterizmom tento štát až doslova zruinovala.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:43 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Šeliga, oceňujem vaše vystúpenie, ktoré naozaj nebolo útočné, no žiada sa mi, aby ste spomenul aj manažovanie pandémie pánom expremiérom, ktorí prvé dni nevedeli zabezpečiť lekárom ani základné ochranné pomôcky, ako boli rúška, respirátory a ochranné obleky. Ak už aj respirátory neskôr cez Štátne hmotné rezervy nakupovali, tak spomeniem napr. respirátor FFP2, ktorý bol nakupovaný zhruba niekde pri 7 eurách, zatiaľ čo dnes ich štátne rezervy nakupujú za necelé euro. Takto by sme mohli postupovať ďalej so všetkými položkami.
Treba dodať, naozaj že stav v nemocniciach je veľmi zlý. Technické zabezpečenie je častokrát horšie, ako v niektorých západných krajinách majú vo väzeniach, ale za toto nie je zodpovedná vláda Igora Matoviča, za toto je zodpovedná vláda Roberta Fica, neskôr pána expremiéra Petra Pellegriniho, ktorý tu 12 rokov s malou prestávkou v najväčšej hojnosti Slovenskej republiky krajinu neposúvali, ale rozkrádali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:45 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Skrátenie volebného obdobia je určite absolútne legitímne vzhľadom na nezvládnutý manažment epidémie COVID 19. Hibernácia v lete, hibernácia v decembri, nekonečná improvizácia, nekonečný chaos v nemocniciach. Žiadne relevantné plány, len testovanie, testovanie a žiadna pozitívna, jasná perspektíva. Počty úmrtí na COVID-19 signifikantne neklesajú a treba pripomenúť, že umierajú nielen pacienti na COVID-19, ale máme úmrtia na iné odvrátiteľné úmrtia spôsobené nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou.
Za nelichotivými štatistikami a explozívnym šírením infekcie však stojí strata autority štátu, strata dôvery - a to sú vaše výsledky. Plus, samozrejme, katastrofálny stav nášho zdravotníctva, čo je vlastne dedičstvo 30 rokov - ignorácia zdravotnej starostlivosti.
Pár štatistických údajov, ako som už spomínal, máme k dnešnému dňu okolo 4 800 mŕtvych pri 250-tisíc pozitívne testovaných obyvateľov. Obdobné mortalitné dáta má napr. Izrael, obdobne 4 800 mŕtvych, ale majú 650-tisíc pozitívne testovaných. Kde sme teda asi spravili chybu, súdruhovia z koalície? Zdá sa, že tieto nelichotivé čísla popri chaotickom vládnutí, za tieto čísla môže i zlý zdravotný systém na Slovensku. Typickým príkladom nefungujúceho zdravotníctva sú tisícky nakazených a, bohužiaľ, i mŕtvych zdravotníkov. Zamyslel sa vôbec niekto z vás nad týmito údajmi? Pacienti s COVID-om stále čakajú hodiny, hodiny na urgentoch a zdravotníci zúfalo naďalej hľadajú pre uvedených pacientov adekvátne lôžka. Mnohí pacienti sa však tohto nedočkajú. Mať v dnešnej dobe iné ochorenia, ako infarkt myokardu, a potom v nemocnici sa nakaziť ešte COVID-om, môže zásadne znižovať vaše šance... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:46 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán podpredseda parlamentu Juraj Šeliga, ďakujem ti za tvoje kultivované vystúpenie v rozprave. Dvanásť rokov vlády, v ktorej mali svoju úlohu predkladatelia tohto zákona, a ktorí si želajú získať moc do svojich rúk opäť, je charakterizované trestným stíhaním vládnych nominantov v súdnictve, prokuratúre, v štátnej správe. To Slovensko vo svojej histórii ešte nikdy nezažilo.
Súčasné štvorročné obdobie našej vlády začalo s bojom so zákernou pandémiou COVID-19, ktorý ešte žiadna vláda na Slovensku a ani na svete nikdy nezvádzala. Neverím, pán Pellegrini, že vy ste bojovali proti pandémii COVID-19 inak ako táto vláda. Povedané slovami právnych expertov, napr. vyjadrením ústavného právnika JUDr. Vincenta Bujňáka, štvorročné obdobie vládnutia má svoj význam. Sú situácie, keď sa vláda a parlament musia odhodlať k nepopulárnym opatreniam, napr. kvôli udržateľnosti verejných financií, ktoré sa ukážu ako nevyhnutné a správne až v dlhodobom horizonte.
Štvorročné volebné obdobie povzbudzuje k tomu, aby sa tak urobilo na začiatku vládnutia. Ak tu ale stále bude visieť Damoklov meč predčasného skrátenia cez ústavný zákon, obávam sa, že by to mohlo viesť k zníženiu odhodlania robiť opatrenia, ktoré sú síce na začiatku vládnutia nepopulárne, ale z dlhodobého hľadiska pre Slovensko potrebné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 16:48 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video