40. schôdza

16.9.2021 - 7.10.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:09 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:09

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda, za slovo. Vážení kolegovia, ďakujem vám všetkým za faktické poznámky. Ak dovolíte, budem sa venovať len jednej, jednému kolegovi, a to pánovi poslancovi Baránikovi.
Pán poslanec, neviem, či ste ma nepočúvali úplne dobre a pozorne, alebo teda nerozumiete tým veciam, ale ja teda nemôžem v žiadnom prípade súhlasiť a považovať za pravdu, čo ste povedali, že prokurátor svojím rozhodnutím rozhoduje o vine a treste, resp. že môže zrušiť obvinenie. Prokurátor generálny svojím rozhodnutím môže rozhodnúť len o nezákonnosti postupu prokurátora. To je alfa a omega a to je kľúčové v tomto. Nič nebráni tomu, opakujem to už tretíkrát, dvakrát som to povedal vo svojom vystúpení, nič nebráni tomu, aby sa znova mohlo začať konanie prípravné, aby sa znovu mohlo vzniesť obvinenie, aby sa znovu mohlo trestne stíhať daného páchateľa, ale už len zákonným spôsobom.
Rozhodnutie generálneho prokurátora je len o tom, aby sa odstránili nezákonné postupy v prípravnom konaní. A videli sme, že v konkrétnom rozhodnutí ich bolo 27! Nie jedna, jedno porušenie. Dvadsaťsedem.
Ale je to pochopiteľné, tento váš názor, pán poslanec Baránik, pretože my všetci vieme, že vašou ambíciou je zrušiť prokuratúru a pretransformovať ju na štátne zastupiteľstvo tak, aby generálny prokurátor bol priamo podriadený ministerke spravodlivosti a priamo plnil jej pokyny. Takže v tomto som vôbec neni prekvapený vaším vystúpením.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:09 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:11

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážený pán predseda, kolegovia, kolegyne, vážený pán generálny prokurátor... Vážený pán generálny prokurátor, je také príznačné, že na opačných stranách tohto rečníckeho pultu sedíte vy a pán poslanec Baránik. Reprezentujete totiž úplne dva odlišné svety. Zatiaľ čo vy strážite zákonné postupy a nezávislosť Generálnej prokuratúry, pán Bariná... Baránik sa dlhodobo netají tým, že Generálna prokuratúra by mala byť v područí politickej moci. Zatiaľ čo vás zvolilo za generálneho prokurátora 132 poslancov, podporuje vás 600 prokurátorov i ďalšia odborná obec, pán Baránik navrhuje vaše odstránenie, opakujem to slovo, odstránenie z funkcie generálneho prokurátora, pričom s jeho názorom nesúhlasí ani len nikto, resp. žiadny člen vládnej koalície, dokonca ani jeho vlastný šéf. Ako hovorím, dva odlišné svety, zákon verzus konanie na politickú objednávku.
Áno, každý príčetný človek, opakujem, každý príčetný človek musí tvrdiť, že ten, kto niečo spáchal, musí za to niesť zodpovednosť. Aj trestnoprávnu. Ale spravodlivý trest nie je možné dosiahnuť na základe manipulácií výpovedí alebo politickej motivácie vyšetrovateľov či prokurátorov, ale len na základe zákonného postupu a nepriestrelných dôkazov. S tým hádam musí súhlasiť, opakujem, každý príčetný človek.
Určite sa nedá spravodlivosť dosiahnuť tak, že štyria elitní - v úvodzovkách - elitní vyšetrovatelia NAKA budú ako v nejakom lacnom trileri vymýšľať vo svojej kancelárii falošné obvinenie na príslušníkov inšpekcie len preto, lebo tí sa rozhodli v súlade so zákonom odhaľovať nekalé trestné stíhanie.
Vážený pán generálny prokurátor, ja som mal všelijaké pochybnosti o všelijakých policajtoch aj prokurátoroch, ale hovorím, iba niektorých, pretože stále verím, že väčšina policajtov a prokurátorov sú statoční ľudia. Ale naozaj som netušil, že v tak elitnom policajnom orgáne ako NAKA sa môže diať niečo podobné, ako čítame v tom uznesení. Áno, nie je dobré, že uznesenie uniklo, ale, bohužiaľ, túto politickú kultúru tu už niekto zaviedol. Tu unikajú výpovede, unikajú uznesenia, už sme si na to na Slovensku zvykli. A už keď uniklo, tak keď sme si to prečítali, čo sa v tej policajnej kancelárii dialo, tak sa naozaj viacerým z nás musel zdvihnúť žalúdok a neverili sme vlastným očiam ani ušiam: „Dáme tam vydieranie? Dáme tam zosnovanie zločineckej skupiny? Dáme tam sabotáž?“ Takto sa naviac majú baviť štyria elitní vyšetrovatelia?! „A robme, zastavme ich, zastavme tú pani,“ minister povedal: „Robme, lebo keď tie sračky padnú na jeho hlavu, on to znesie.“ Prepáčte za ten výraz, ale to je citácia z odposluchov, z legálnych odposluchov tých vyšetrovateľov. Takto to má vyzerať? Určite nie.
Určite sa nedá spravodlivosť dosiahnuť ani tým, že traja reálni mafiáni budú využívaní políciou a prokurátorov... prokuratúrou na manipulovanie výpovedí. A určite sa nedá spravodlivosť dosiahnuť ani tak, že nejaký pochybný kajúcnik ukáže na niekoho prstom a polícia mu hneď vykopne dvere bez akýchkoľvek iných dôkazov, ako napríklad v prípade spomínaného pána Pčolinského, ktorý určite nie je naším nominantom. Toto sa v normálnej demokratickej krajine nemôže diať a nedeje. To sa deje len vo svetoch pána Baránika a pána Matoviča.
A kde sa začal celý tento príbeh? Poďme na začiatok. Celý tento príbeh podozrení zo zneužívania orgánov činných v trestnom konaní na politickú objednávku sa začal jedným známym výrokom: „Vy len ticho šúchajte nohami, pokiaľ vám na dvere nezaklope NAKA.“ Toto povedal vtedajší premiér Igor Matovič a potom sa spustil celý kolobeh udalostí. Všetci si pamätáme to utajované stretnutie špicie... špičiek štátu v bunkri SIS, potom vyšla tajná správa SIS, ktorú čítal tuto prítomný pán predseda parlamentu, čiže koaličný politik, kde sme sa prvýkrát dozvedeli, že sa dejú nejaké ohavnosti pri vyšetrovaní známych káuz, potom začala konať inšpekcia ministerstva vnútra, teda orgán na to príslušný, niečo zistila, obvinila tri osoby, chcela zasiahnuť, odrazu prišiel zásah policajného prezidenta, ktorý akciu prerušil, no a napokon sa dozvedáme už o tom spomínanom konaní štyroch vyšetrovateľov NAKA.
Ten istý Matovič hovorí, že sme sa dostali do bodu zlomu. A vraj v týchto dňoch sa rozhodne, či vyhrá mafia, prerastená v orgánoch činných v trestnom konaní, alebo spravodlivosť. To ako kto má byť tá mafia?! Kto to má byť?! Ja som to stále nepočul. To tou mafiou má byť generálny prokurátor Žilinka, ktorého rodine aj jemu sa reálna mafia vyhrážala smrťou? Veď už je aktuálna obžaloba. Už je obžaloba na Kočnera a spol. To tou mafiou majú byť sudcovia Okresného súdu Bratislava III.? To tou mafiou majú byť prokurátori Krajskej prokuratúry Bratislava? To tou mafiou majú byť príslušníci inšpekčnej služby? Nie. Je to len zopár statočných ľudí, ktorí sa postavili kriveniu spravodlivosti a nezákonnosti, ktoré sa tu dejú. A opakujem, každý, kto si zaslúži trest, nech ho aj dostane, ale na základe zákonného vyšetrovania.
Áno, sme v bode zlomu, súhlasím s Matovičom, ale trochu inak. Ide o to, či budeme pokračovať v politickom zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní alebo či stále sme právnym štátom. Odpoveď dostaneme už veľmi rýchlo. Ako všetci dobre vieme, zasadá tzv. odborná, ale medzi nami - čisto inkvizičná komisia, ktorá má ešte zväčšiť vplyv súčasnej vládnej moci v polícii a na prokuratúre. O nič iné tu nejde.
Je potrebné povedať, že si veľmi vážim postoj takých inštitúcií, ako Najvyšší súd, Ústavný súd a napokon aj Súdnu radu, ktorí odmietli nominovať svojich predstaviteľov do tejto komisie, pretože tušia, že je to fraška. A napokon je aj správne, pán generálny prokurátor, že ste tam neposlali pána Lipšica, pretože to by bol výsmech. To by bol výsmech za tejto situácie a za skutkového stavu tých zistení, ktoré sa postupne vynárajú. Vraj už má na stole 17 návrhov. Nepoznáme, ale niečo preniklo. Má sa zrušiť alebo významne upraviť ten známy § 363, ja nechápem, čo je na tom paragrafe zlé, že generálny prokurátor má mať právomoc zrušiť obvinenie, zastaviť trestné stíhanie, pokiaľ to obvinenie bolo vznesené nezákonným spôsobom alebo pokiaľ mu predchádzalo nezákonné konanie, ja neviem, čo je na tom paragrafe zlé, ale my vieme, čo je zlé, proste vadí to súčasnej vládnej moci, lebo im to bráni, týmto všelijakým politickým procesom.
A druhá vec, že vraj sa má oddeliť Generálna prokuratúra od Špeciálnej, teda aby ste stratili kontrolu nad Špeciálnou prokuratúrou. A toto sú, ak je to pravda, toto sú dva kruciálne body.
Možno ste boli svedkom takej malej roztržky s pánom predsedom Kollárom, ktorý tu je. Ja som včera alebo predvčerom povedal, že super, pán Kollár, perfektné, dobrá reč, ale uvidíme, ako to napokon dopadne. On reagoval osobným útokom, ja som naňho osobný nebol, O. K., tak to v politike chodí, ale toto vás, pán generálny prokurátor, tieto politické prekáračky nemusia zaujímať.
Ja som teda zvedavý, pretože počty sú jasné, myslím si, že v opozícii sa nenájde nikto, ktorý by tieto hanebné zmeny zákonov podporil, a už je len na hnutí SME RODINA, ktoré verejne deklarovalo, že tiež nepodporí a nedopustí takúto zmenu, čo urobí, pretože niektoré zmeny alebo na niektoré zmeny je potrebná ústavná väčšina.
Čiže len hovorím, sme zvedaví, nič viac som nepovedal, ja môžem, myslím, za celú opozíciu povedať, že my budeme hlasovať proti, proti tomuto okresávaniu právomocí ľudí, ktorí bdejú nad spravodlivosťou a zákonom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.9.2021 o 17:11 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:21

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No v prípade pána poslanca Erika Tomáša za danej situácie neplatí to pravidlo, že to, že klame, poznáš podľa toho, že sa mu hýbu pery, lebo má rúško. Takže aby sme uviedli na pravú mieru aspoň niektoré z tých klamstiev, ktoré tu uvádza, ho upozorňujem na to, že Richard Sulík ťažko by nesúhlasil s tým, že SaS je, že je za zmenu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, tak ako je to v každej normálnej európskej zemi, v každej. V každej normálnej európskej zemi generálny prokurátor zodpovedá ministrovi spravodlivosti alebo ním, tým ministrom spravodlivosti je, pretože takéto, takúto úpravu my navrhujeme v našom volebnom programe, takže ťažko by Richard Sulík asi s tým nesúhlasil, lebo Richard Sulík má úplnú kontrolu nad tým, čo máme vo volebnom programe.
Pokiaľ ide o iné vaše vyjadrenia, naozaj je smiešne sa, sa nimi zaoberať, pretože to sú len politické žvásty a nič, nič iné. Predsa nemá význam, aby sa vôbec reagovalo na to, čo vy hovoríte o tom, aké majú byť oprávnenia generálneho prokurátora, pretože je to demokratické alebo správne, čo vy hovoríte o tom, že generálny prokurátor má stáť nad súdom a že sa má spojiť s obhajobou.
Takto to funguje a vám to vyhovuje preto, lebo dúfate, že sa to raz, toto oprávnenie, bude týkať aj vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:21 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:23

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Tomáš, vy ste tak v podstate naznačovali, ale ja sa to pokúsim zhrnúť v jednej vete, že prečo teraz, teraz, práve teraz, v tejto chvíli prichádza tá zúfalá snaha a úplne taká hysterická niektorých vládnych strán oslabiť všeobecné postavenie generálneho prokurátora, nielen ohľadom nejakého jedného konkrétneho paragrafu, ale vo všeobecnosti. No je to jednoducho preto, pretože predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa to povedal na plné ústa, keď Daniela Lipšica oslovil na výbore: „Vážený pán generálny prokurátor, pardon, malo to byť všetko inak.“ Toto celé, toto vysvetľuje celú túto situáciu, v ktorej dnes sme. Je totiž úplne zaujímavé, a ako keby ani sa na to nikto nepýtal, ale je najvyšší čas sa na to opýtať, že prečo podľa, teraz podľa vlády tak veľmi silné, až prisilné postavenie generálneho prokurátora nevadilo vládnym poslancom predtým, ako bolo verejné vypočutie, predtým, ako bola voľba generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora. Dovtedy im to nikomu nevadilo. Až keď voľby dopadli inak, ako povedal Krúpa: „Malo to byť všetko inak“, a generálnym prokurátorom sa stal JUDr. Žilinka, špeciálnym JUDr. Lipšic, tak zrazu ide o obrovský tlak.
Čiže a pán Baránik to veľmi často spomína, tu je naozaj dôležité sa pozrieť na to, že pozri, kto to hovorí. Pozri, kto to hovorí, kto si chce tú spravodlivosť a tie orgány omotať okolo prsta na svoj obraz. O tom to celé je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:23 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:25

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán generálny prokurátor, vážený pán predseda, Erik, absolútne súhlasím s tým, čo si povedal, pretože pri dnešnom sledovaní rozpravy a najmä pri poznámkach niektorých koaličných poslancov k správe generálneho prokurátora Žilinku nevychádzam z údivu. Mám pocit silného déja vu politickej šikany a nátlaku, ktorého som bola svedkom nedávno vo veľmi nedôstojnej atmosfére výboru pre kultúru.
Dnes sme svedkami toho, ako sa tu účelovo kriví právny štát. Ako spravodlivosť nahradila politická pomsta, ako sa robia pexesá na Facebooku, ako sa komentuje zatýkanie, ale keď autorita, ktorá má veľkú dôveru aj odbornej verejnosti, upozorní na porušovanie zákona, ihneď voláte, niektorí kolegovia, po odvolaní.
Chcem vyzdvihnúť postoj pána Žilinku, oceňujem, že sa nedá zlomiť politickým tlakom a že stojí na strane zákona a spravodlivosti, a myslím si, že práve takéhoto generálneho prokurátora Slovensko potrebuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:25 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážený pán generálny prokurátor, vážený pán Tomáš, kolega, ktorý si pred chvíľou hovoril, dovoľte mi, aby som zareagoval pár vetami na slová pána poslanca Tomáša.
Opäť sa opýtam, v akom štáte to vlastne žijeme. Vážení priatelia, áno, žijeme v štáte, kde vyšetrovatelia NAKA vymýšľajú obvinenia, elitní vyšetrovatelia NAKA manipulujú výpovede kajúcnikov, ako aj svedkov. Vážení priatelia, skúsme sa pozrieť pár rokov dozadu, kde tí elitní vyšetrovatelia zadržali 9 starostov v okrese Rimavská Sobota, ráno o pol šiestej - o šiestej búchali na dvere, odvliekli ich, týchto starostov, v putách a výsledok bol taký, že poobede ich pustili. Jedného z tých deviatich až na druhý deň. Toto neni riešenie, však to sú slušní ľudia a zhadzujeme autoritu týchto starostov vďaka tomu, že elitní vyšetrovatelia takto konajú. Áno, musím otvorene povedať, že mafia je prerastená v orgánoch činných v trestnom konaní, a toto v každom prípade musíme ako parlament Národnej rady Slovenskej republiky, musíme v každom prípade zastaviť. Je tu, vážení priatelia, vojna policajtov v polícii, inšpekcia - polícia, však toto ešte za čias od Nežnej revolúcie, to sme nezaregistrovali, čo sa deje v rámci Slovenskej republiky.
Vážení priatelia, je tu v hre zrušenie § 363. Ja som osobne presvedčený a verím tomu, že slová pána predsedu Národnej rady padnú na úrodnú pôdu, a v žiadnom prípade nesúhlasím so zrušením tohto paragrafu, lebo to je v podstate v rukách generálneho prokurátora, že môže zrušiť, áno, môže zrušiť nezákonné uznesenia alebo konania policajtov alebo prokurátorov podriadených.
Takže ja verím tomu, že zvíťazí zdravý rozum a nakoniec orgány činné v trestnom konaní budú pracovať v prospech celej Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:27 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Všetkým trom opozičným kolegom veľmi pekne ďakujem za poznámky, absolútny súhlas, sústredím sa iba na pána Baránika.
Pán Baránik, ten príbeh, resp. tú vetu s tými perami už opakujete príliš často, ja neviem, či ste zaľúbený do mojich pier, ale naozaj ja vám opätovať túto lásku nebudem. Mne sa nepáčite. Ale toto nie je dôvod, pre ktorý som sa ozval.
Vy ste hovorili, že ja som nejakým spôsobom povedal, že Sulík nesúhlasí so zriadením štátneho zastupiteľstva. Nie, Sulík nesúhlasil s tým, že vy ste povedali, že treba odstrániť generálneho prokurátora z funkcie. Odstrániť! Pán Baránik, to len svedčí o vašej morálke, že dokážete pred človekom, ktorý fakt čelil pokusu o vraždu, hovoriť slovíčko odstrániť. Nemáte ani trochu kultúry v sebe. Ani trochu kultúry.
A keď sa už niekoľkýkrát vyhrážate, pán Baránik, nielen mne, ale aj opozičným kolegom nejakou basou, že na nás to príde a tak ďalej, chcem vám povedať iba jednu vetu. Karma je zdarma, pán Baránik, karma je zdarma.
Toto sa nerobí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:30

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda Národnej rady. Vážený pán generálny prokurátor, panie poslankyne, páni poslanci, hneď na úvod chcem povedať úplne jasne, že chcem poďakovať pánovi generálnemu prokurátorovi za to, akým spôsobom sa uchopil svojej funkcie, a za to, čo doteraz spravil, a musím povedať sám za seba, že moju dôveru stále má. A nemal som pri tomto bode v pláne vystúpiť, ale v tom úvodnom slove aj vôbec v celej tejto rozprave sa stále točíme okolo toho § 363, ja síce nie som právnik, ale chcel by som sa k tej veci tiež zo svojho pohľadu vyjadriť.
V spoločnosti sa živí taká informácia alebo taký názor a hlavne teda to robia niektorí predstavitelia vlády alebo aj tu poslanci v parlamente, že tu máme nejakú mafiu, ktorá bojuje proti nejakým statočným vyšetrovateľom, čestným, spravodlivým, a že do toho je zapojená neviem, teda či priamo, alebo nepriamo aj Generálna prokuratúra, Slovenská informačná služba a nejaké ďalšie orgány, ktoré podporia, lebo tvoria spolu tú mafiu, ktorá tu chce znepríjemniť život nejakým vynikajúcim vyšetrovateľom.
Ja sa chcem v tejto veci vyjadriť ako predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, pretože aj na Národný bezpečnostný úrad, aj Národný bezpečnostný úrad bol krivo obvinený z korupčnej činnosti a bolo to viackrát medializované, naposledy 24. septembra a predtým aj 6. septembra 2021 a bol to práve generálny prokurátor, teda konkrétne námestník generálneho prokurátora, ktorý tie úradné záznamy, ktoré o tej údajnej korupčnej činnosti Národného bezpečnostného úradu hovorili, zrušili a označili... a boli označené uznesením za protizákonné.
A predvčerom sme mali práve výbor, kde sme tieto skutočnosti, ktoré sú popísané jednak v tom uznesení, ale aj v tých médiách popísané, sme ich veľmi podrobne preberali a riaditeľ NBÚ sa k nim vyjadroval a ja hovorím teraz sám za seba, nehovorím za výbor, hovorím sám za seba, že ja som nadobudol absolútne presvedčenie, že tí vyšetrovatelia NAKA, ktorí konali, že tí vyšetrovatelia NAKA, ktorí písali o tej korupčnej činnosti na Národnom bezpečnostnom úrade, konali v rozpore so zákonom s cieľom umlčať ľudí a orgány, ktoré vyšetrujú ich protizákonné konanie.
Ale aby som bol konkrétnejší, aby som to vysvetlil, že prečo to tak je, aby ste aj vy sami nadobudli to isté presvedčenie, jednalo sa v podstate o tri veci alebo tri úradné záznamy, alebo teda tri informácie, ktoré, podľa ktorých malo dochádzať k tejto korupčnej činnosti. Jedna, jeden záznam hovorí o moduse, moduse operandi, a teda aj týka sa to aj fyzických osôb, aj právnických osôb, tak tieto osoby mali požiadať o oddelenie previerky a je štandardne preverená tak, že zamestnanec NBÚ rozpošle dožiadanie všetkým zákonným, zákonom stanoveným subjektom na vyjadrenie, po doručení odpovedí tieto odpovede zapíše do informačného systému, ako dôvod neudelenia previerky sa najčastejšie využíva ničím nepodložené správy zo Slovenskej informačnej služby aj vlastné úradné záznamy, ďalej sa píše, že, že v rámci vykonania operatívno-pátracej činnosti boli od osoby spolupracujúcej s Policajným zborom získané informácie, že vybraným policajtom vedeným v pracovnej skupine Očistec boli otvorené bezpečnostné previerky na Národnom bezpečnostnom úrade za účelom... za účelom ich diskreditácie a nemožnosti pokračovať vo svojej policajnej činnosti smerujúcej k odhaľovaniu a zabezpečovaniu dôkazov k podozreniam smerujúcim najmä ku korupčnej a inej závažnej trestnej činnosti na exponované osoby z politického prostredia, z prostredia vrcholového riadenia štátu a podnikateľského prostredia s tým, že je vopred určené, že o tieto bezpečnostné previerky prídu. Tak to bolo napísané v tom úradnom zázname.
A v médiách okrem iného sa píše aj to, že v zázname sa píše, že policajný zdroj vyšetrovateľom NAKA povedal, že im boli cez NBÚ cielene otvorené previerky, aj v tomto prípade by vyšetrovateľom, vyšetrovateľov preverovali neúmerne dlho, aby sa nemohli oboznamovať s utajenými informáciami, a teda normálne ďalej pracovať. Takéto tvrdenie, či už sú to policajti alebo či sú to novinári, sa zakladajú iba na tom, že, že proste nepoznajú zákon a nepoznajú, akým spôsobom bezpečnostné previerky na Národnom bezpečnostnom úrade prebiehajú.
Prvá dôležitá vec, ktorú je povedať, je, že tým, že sa bezpečnostné previerky otvoria, to neznamená, že tá daná osoba sa nemôže oboznamovať s utajovanými informáciami, pretože až kým nie je rozhodnuté, a, samozrejme, tá osoba sa má možnosť ešte odvolať, a kým teda o tom nerozhodne aj odvolací orgán, ktorým je výbor tu v parlamente, tak stále tá bezpečnostná previerka platí a osoba sa môže naďalej oboznamovať s utajovanými informáciami.
Ak by bola pravda to, čo je písané v tých úradných záznamoch, ktoré spísali tí spomínaní vyšetrovatelia NAKA, to znamená, že by si Národný bezpečnostný úrad v spolupráci či už so Slovenskou informačnou službou, alebo s nejakými inými orgánmi, si vymysleli na dané osoby nejaké informácie, ktoré by neboli pravdivé, tak podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov, konkrétne § 25, sa hovorí, že by musel byť s tou osobou vykonaný bezpečnostný pohovor, ak sa v priebehu bezpečnostnej previerky zistili skutočnosti, ktoré by im mohli byť prekážkou na vydanie osvedčenia alebo dôvodom na zrušenie platnosti osvedčenia. V priebehu bezpečnostného pohovoru má navrhovaná osoba možnosť vyjadriť sa k zisteným skutočnostiam a z tohto záznamu, z tohto pohovoru sa vyhotoví písomný záznam, ktorý zúčastnené strany podpíšu. To znamená, že keď tieto informácie naozaj boli vymyslené na tieto osoby, tak by museli tieto osoby sa k týmto konkrétnym informáciám v bezpečnostnom pohovore vyjadriť a, samozrejme, keďže by boli klamlivé, tak by ich, samozrejme, museli poprieť. A potom v ods. 4 § 25 sa píše, že psychofyziologické overenie pravdovravnosti, to znamená detektor lži alebo polygraf, ako sa tomu hovorí, sa uskutoční vždy, ak sú vyjadrenia navrhovanej osoby v priebehu bezpečnostného pohovoru v rozpore so zistenými skutočnosťami, ktoré by mohli byť prekážkou na vydanie osvedčenia alebo dôvodom na zrušenie platnosti osvedčenia.
To znamená, že keby tie osoby v bezpečnostnom pohovore popreli tie zistené informácie, musel by nasledovať polygraf, to znamená, by sa zistilo, či naozaj dané osoby hovoria pravdu, alebo nehovoria pravdu. To by možno niekto možno mohol namietať, že aj ten polygraf by bol sfalšovaný, že Národný bezpečnostný úrad by pokračoval v tej nezákonnej činnosti a že by teda ho vyhodnotil tak, že ten človek proste klame.
Ale čo hovorí ďalej zákon? Paragraf 30, postup preskúmavania rozhodnutí úradu, proti rozhodnutiu úradu môže osoba, ktorej bolo rozhodnutie doručené, podať odvolanie do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia, odvolanie sa podáva písomne, doručuje sa úradu a musí obsahovať skutočnosti, ktorými navrhovaná osoba odôvodňuje zrušenie rozhodnutia, odvolanie má odkladný účinok. Úrad môže o odvolaní sám rozhodnúť, ak odvolaniu v plnom rozsahu vyhovuje, ak úrad o odvolaní sám nerozhodne, predloží ho spolu so stanoviskom k podanému odvolaniu a s ostatným spisovým materiálom, ktoré sa týka napadnutého rozhodnutia orgánu oprávneného rozhodnúť o odvolaní, a to do 30 dní odo dňa, keď mu bolo odvolanie doručené. Odvolacím orgánom je výbor Národnej rady Slovenskej republiky zriadený osobitným predpisom.
Ja absolútne nechápem, ako by mohol Národný bezpečnostný úrad vykonávať nejakú korupčnú činnosť v súvislosti s bezpečnostnými previerkami, keď tu máme niekoľko zákonom stanovených nástrojov, ktoré tomu zabraňujú, a v konečnom rade je to osobitný kontrolný výbor, teda kontrolný výbor na preskúmavanie rozhodnutí, ktorý je zložený práve z nás poslancov Národnej rady, a v ďalšom kroku, pokiaľ by ten orgán rozhodol v neprospech, sa ešte ten človek stále môže obrátiť na súd.
Potom sa tu píše o nejakých ďalších úradných záznamoch, o ďalších modusoch operandi, o tom, ako napríklad udelenie bezpečnostnej previerky nejakej spoločnosti označenej ako C a spoločnosti D bolo podmienené vypracovanie bezpečnostného projektu od pána DX a jeho firmy A a ten doplatok za oddelenie previerky pre tieto spoločnosti šiel doposiaľ nestotožnenému vedeniu NBÚ, uvedené spoločnosti majú participovať na národnom projekte, ktorý je označený v tomto uznesení ako XA, ktorý je realizovaný NBÚ, a výška príspevku z EÚ na projekte je X eur.
Poslanci, ktorí sú členmi výboru, sa mali možnosť, mali možnosť nahliadnuť a mali možnosť zistiť, o ktorom národnom projekte sa teda v tých odposluchoch rozpráva, a mali možnosť si vypočuť a overiť, že ten projekt, ktorý je v tom, ktorý bol v tom úradnom zázname spomínaný a ktorý, teda rozprávali tí vyšetrovatelia NAKA, že, že teda, že tam mala byť nejaká partacipácia, bol zrušený, nikdy nebol uskutočnený a že ten projekt teda tým pádom nemohol byť ani využitý na nejakú korupčnú činnosť.
Viacej som nestihol, ale ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.9.2021 o 17:30 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Na pána poslanca Beluského evidujem jednu faktickú poznámku.
Pán poslanec Schlosár, nech sa páči, máte slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:40 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Kolega Beluský, ako ste mali možnosť počuť, veľmi správne vystihol aj dokumentoval na konkrétnom prípade týkajúceho sa Národného bezpečnostného úradu, v akom totálnom rozklade sa nachádza v súčasnosti právny štát na Slovensku, a naozaj je samozrejmé a my nemáme absolútne nič proti tomu, aby bol trestne stíhaný každý, každý jeden zločinec bez ohľadu na to, či je spojený so súčasnou vládnou koalíciou, alebo je spojený so súčasnou opozíciou. Nech je každý trestne stíhaný, pokiaľ sa dopustil nejakého trestného činu, nejakého zločinu a nech je za to aj odsúdený.
Ale ak má platiť to, že Slovenská republika je právny štát, tak ako to máme napísané v ústave, tak v tom prípade to trestné stíhanie, ten proces musí byť jednoducho striktne v súlade so zákonom, musí byť vedený na základe reálnych, skutočných dôkazov, nie na základe nejakých vykonštruovaných vecí a práve dohľad nad touto zákonnosťou je úloha generálneho prokurátora.
Ak generálny prokurátor túto úlohu plní a dohliada na tú zákonnosť, tak či sa nám to páči, alebo nie, tak by sme ho mali za to pochváliť, a nie naňho neustále útočiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 17:42 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video