48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:42 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:26

Jaromír Šíbl
Skontrolovaný text
Pán predseda, pri poslednom hlasovaní, bod 48 programu, tlač 722, nedopatrením som zahlasoval za, chcel som sa zdržať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

21.10.2021 o 11:26 hod.

RNDr. PhD.

Jaromír Šíbl

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 11:27

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda.
Kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som predložil návrh skupiny poslancov Richarda Takáča, Juraja Blanára, Ladislava Kamenického a Viliama Zahorčáka, a to zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 364/2004 Z. z. o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov.
Ide o úplne jednoduchú novelizáciu a to v danom zákone, v § 48 ods. 2 písm. a) sa na konci pripájajú tieto slová, a to "so sídlom v Banskej Štiavnici".
Detailnejšie vysvetlím potom priamo v rozprave, takže sa hlásim ako prvý.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.10.2021 o 11:27 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 11:28

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu zákonu, číslo, tlač 716. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

21.10.2021 o 11:28 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:30

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda. Kolegyne, kolegovia, tak ako som povedal, ide o úplne jednoduchú novelizáciu zákona o vodách, kde chceme touto novelizáciou zadefinovať priamo v zákone, že sídlo Slovenského vodohospodárskeho podniku bude v Banskej Štiavnici.
Určite ste zachytili v posledných týždňoch informácie o tom, že ministerstvo životného prostredia a Slovenský vodohospodársky podnik sa chce presťahovať do Bratislavy, kde zas toto celé vnímame ako takú centralizáciu inštitúcií do Bratislavy. Myslím si, že zachovanie sídla Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Štiavnici je veľmi potrebné, nie je, myslím si, že aj s prihliadnutím na vaše programové vyhlásenie vlády, kde hovoríte o tom, že chcete podporovať určité regióny, slabšie regióny v rámci Slovenska, tak krok, ktorým by ste presťahovali Slovenský vodohospodársky podnik do Bratislavy, by došlo k určitému spôsobu, by som povedal, zhoršeniu, zhoršeniu v Banskej Štiavnici z dôvodu aj z hľadiska zamestnanosti. Myslím si, že Slovensko je členité a podľa mňa je potrebné, aby jednotlivé inštitúcie boli v rámci Slovenska a nielen, nielen v Bratislave.
To, že Slovenský vodohospodársky podnik má strategický význam aj historické opodstatnenie v Banskej Štiavnici, je nespochybniteľné a, tak ako som povedal, aj z hľadiska zníženia sociálneho dopadu útlmu banskej činnosti, ktorá v minulosti bola, tak je potrebné zachovať túto inštitúciu v Banskej Štiavnici. Nie je, nie je dobrá centralizácia.
Ja sa priznám, že áno, aj v minulosti, ešte v predchádzajúcom volebnom období boli snahy, kroky na to, aby sa táto inštitúcia presťahovala, mám pocit, že do Banskej Bystrice, ale toto bolo zastavené a určite si neviem predstaviť, že by Slovenský vodohospodársky podnik sa presťahoval do Banskej Štiavnice. Ja si myslím, že toto by sme mali veľmi vnímať a ja to skúsim povedať aj z takého pohľadu, že idete zase robiť a chystáte napríklad, viem, že aj v rámci Slovenského vodohospodárskeho podniku, kde napríklad vidíme aj pri Slovenskom pozemkovom fonde, pri štátnych lesoch a ďalších inštitúciách, kde idete chystať veľké organizačné zmeniť a... organizačné zmeny a chystáte kompletne zmenu toho celého systému fungovania týchto inštitúcií a toto isté idete robiť aj pri Slovenskom vodohospodárskom podniku, kde idete rušiť odštepné závody, vytvárať nejaké samostatné závody, idete redukovať aj počet zamestnancov a tak ďalej.
A tu chcem podotknúť, že pri Slovenskom vodohospodárskom podniku ste už mali niekoľko neúspešných výberových konaní. Vy tam nemáte vymenovaného stáleho generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku a idete robiť tak zásadné kroky, kde idete presťahovať inštitúciu z Banskej Štiavnice do Bratislavy bez toho, aby ste tam mali vymenovaného generálneho riaditeľa, ktorý by prišiel alebo prešiel nejakým, síce si myslím, že nie transparentným, ale keby prešiel výberovým transparentným konaním, kde predloží v rámci výberového konania nejakú, nejaký svoj plán, stratégiu, nejaký svoj návrh, ako si predstavuje fungovanie tejto inštitúcie, tak vtedy by to možnože malo nejaké opodstatnenie, že by to vychádzalo z nejakých, nejakých podkladov, z nejakých čísiel, ale tu idete presťahovať sídlo inštitúcie do Bratislavy bez toho, aby ste mali generálneho riaditeľa. Viem, že tam bolo pár neúspešných výberových konaní, a hovorím, toto, takýmto spôsobom by sa to určite, určite nemalo diať.
Ak sa to udeje, tak to bude čisto len politickým rozhodnutím a nebude to, nebude to rozhodnutie na základe nejakej možnože analýzy, lebo myslím si, že nemôžeme sa pozerať na to iba veľakrát cez čísla a cez to, že proste všetko bude v Bratislave a ľudia, však tu je dostatok ľudí a tak ďalej, ja si myslím, že treba zachovať takéto inštitúcie aj v rámci celého Slovenska.
Pevne verím, kolegyne, kolegovia, že z tohto pohľadu sa na to pozrete aj tak, ako som povedal, že máte v programovom vyhlásení vlády to, že chcete podporovať slabšie regióny. A región v Banskej Štiavnici, Štiavnice, v minulosti bol aktívny z hľadiska banskej činnosti, ale, bohužiaľ, tá banská činnosť tam skončila, a preto je potrebné túto inštitúciu zachovať v Banskej Štiavnici. Verím kolegyne, kolegovia, že tento, toto podporíte. Ide o jednoduchú novelizáciu, ide o to, aby v Banskej Štiavnici zostalo zachované sídlo Slovenského vodohospodárskeho podniku.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

21.10.2021 o 11:30 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:35

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán poslanec, vy hovoríte, že my ideme presťahovať podnik, tak ja nemám vedomie, že idem ja sťahovať. Je to rozhodnutie manažmentu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Práve naopak, nemyslím si, že nejaká, že takáto záležitosť by mala patriť do zákona. Veď to je proste naozaj, naozaj na rozhodnutí manažmentu, manažment SVP tvrdí, že potrebuje túto zmenu, lebo jednak narástol tam počet zamestnancov, kapacitne už tam nevyhovuje ten priestor a majú teda vypočítané, že bude, že to prinesie nejakú úsporu finančných prostriedkov pre tento podnik.
Politické rozhodnutie bolo vtedy, kedy vznikol Slovenský vodohospodársky podnik, to bolo, myslím, že v roku ´97, bolo to za Mečiarovej vlády, kedy Mečiarova vláda sa snažila veľmi, silou-mocou presúvať podniky štátne do regiónov a spôsobuje im to dodnes problémy. Jednoducho centrálne podniky patria do Bratislavy, do teda, respektíve do hlavného mesta. Takže ja si myslím, že toto naozaj nepatrí do zákona, je to čisto manažérske rozhodnutie.
Ja si pamätám tie roky v Slovenskom vodohospodárskom podniku, kedy sme spolupracovali ešte profesijne, veľmi často sa sťažovali, že musia vlastne, ten manažment musí na dennej báze dochádzať do Bratislavy na rôzne rokovania týkajúce sa vodného hospodárstva. To znamená, že nevidím viac do rozhodnutí, neviem presnú hĺbku tých rozhodnutí SVP manažmentu, ale rozumiem, rozumiem tej motivácii, ktorá tam asi zjavná je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:35 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:37

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Vítam tento návrh zákona. Ja nevidím, že by regiónom spôsobovali tieto podniky nejaké problémy Práveže je tam priamy prínos pre tieto regióny. Regiónu ako Banská Štiavnica, v živote tam nepôjde diaľnica, nič, zobereme jednu z mála štátnych inštitúcií, to je ten rozvoj vidieka, ktorý sme sľubovali alebo ktorý koalícia sľubovala? Ja som veľmi rád, že si prišiel s týmto návrhom zákona.
A že neni vymenovaný generálny riaditeľ? No veď to je na hanbu, tak aké riaditeľstvo, kto rozhodol? Veď tam nie je vymenovaný generálny riaditeľ. Súčasne poverený generálny riaditeľ neprešiel ani prvým kolom výberového konania. Ani prvým kolom! Tak aká odborná osoba rozhodla o tom, aby sa to presťahovalo do Bratislavy? Ja vo svojej rozprave sa vyjadrím k tomu viacej.
Ale toto, čo sa deje s vodohospodárskym podnikom, to je za hranicou všetkých slušných vecí, aké sa môžu diať. Však vy ste tam dali človeka, ktorý neprešiel prvým kolom výberového konania, ktorý má za úlohu zlikvidovať vodohospodársky podnik, presunúť do Bratislavy. A hovoríme o koľkých stovkách stratených miest? Ako ich nahradíte v Banskej Štiavnici, v regióne, keď chcete pomáhať regiónom, rozvoju regiónov?
Tak sa trošku zamyslite, kolegovia, keď kritizujete návrh kolegu Takáča, ktorý ja veľmi vítam.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:37 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:39

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Takáč, ja naozaj musím oceniť tento tvoj predkladaný návrh zákona, ktorý je naozaj iba tzv. zákonom ochranným, ktorý naozaj môže a musí ochrániť túto štátnu inštitúciu pred odsunom do hlavného mesta z niekoľkých dôvodov. Tak krásny región, ako je región Banskej Štiavnice, kde je naozaj turistický ruch tým príjmom, ktorý tam hraje a priamo tento turistický ruch môže ovplyvniť aj odliv tohto štátneho úradu z tohto veľmi pekného historického mesta, pretože kopec pracovných príležitostí, ktoré štátny podnik, štátny vodohospodársky podnik tam vytvára, je priamo úmerný nezamestnanosti, ktorá v tomto regióne vládne.
Čiže ja si naozaj nemyslím, aby všetky štátne inštitúcie, všetky generálne podniky museli byť úplne centralisticky riadené do Bratislavy. To je podľa mňa kolosálna hlúposť, pretože ak naozaj chceme, aby regióny nestratili vážnosť, aby regióny nestratili na nejakej svojej špecifickosti, tak nesmieme nejakým rozhodnutím "manažmentu", a na to veľmi správne poukázal kolega Miro Suja, že koaliční poslanci tvrdia, že rozhodol manažment. Ale aký manažment, ak tento manažment je totálne nefunkčný, nemá vymenovaného generálneho riaditeľa a človek, ktorý má túto, túto, tento v podstate odsun obhajovať, neprešiel riadnym výberovým konaním? Čiže ak doteraz 24 rokov nikomu nevadilo, že štátny vodohospodárenský podnik sídli v Banskej Štiavnici, všetkým vyhovovali kapacitné priestory, všetkým vyhovovala dostupnosť, tak zrazu sa stala nejaká apokalypsa, zrazu sa stalo niečo zlé a tento štátny podnik musíme presunúť do Bratislavy. Jednoducho je to hanba!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:39 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:41

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Chcem len povedať, že presunutie generálneho riaditeľstva z Banskej Štiavnice do Bratislavy nie je, myslím si, kardinálny problém Slovenského vodohospodárskeho podniku. Problém je v tom, na čo poukazoval vlastne aj Najvyšší kontrolný úrad. Tento podnik je už niekoľko rokov v dlhodobej strate, jeho úverová zaťaženosť je 40 mil. eur, nevymožiteľné pohľadávky 12 mil. eur. NKÚ potvrdilo, že tam aj roky dochádza k nehospodárnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami.
Ďalší problém je to, že kým na generálnom riaditeľstve máme zamestnaných približne 300 zamestnancov, v posledných rokoch Slovenský vodohospodársky podnik prepustil vyše 300 ľudí. Títo ľudia nám chýbajú v odštepných závodoch, kde vykonávajú reálnu prácu na správe vodných tokov.
Ďalším problémom je SVP to, že mnohé vodné diela, ktoré boli postavené pred polstoročím, sú už dnes vo vážnom stave a v podstate hrozí aj ohrozenie obyvateľstva pred povodňami. Takže tie kardinálne problémy sú úplne niekde inde a nie v tom, či bude generálne riaditeľstvo v Banskej Štiavnici alebo v Bratislave, ale v tom, že nám je prestarnutá technika. Ja vám len uvediem príklad, v správe NKÚ bolo, že kosačky, ktoré používajú na správu vodných tokov na kosenie zelene, generálne opravy stáli 18-tisíc eur na jednu kosačku. A pritom nová kosačka vás vyjde na 20-tisíc eur. To znamená, že sa tam šafárilo a plytvalo s peniazmi. Takže tých problémov je oveľa viac.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:41 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda. Ja ako Banskobystričanka, človek, ktorý roky rokúce žije v Banskobystrickom kraji neďaleko Banskej Štiavnice, plne podporujem iniciatívu kolegu Richarda Takáča. Podporujem Banskoštiavničanov v tejto snahe udržať si generálne riaditeľstvo SVP vo svojom meste. Podporujem aj pani primátorku. Je to problém, ktorý buble už niekoľko rokov a my ho dobre poznáme.
V strane HLAS – SD plne podporíme tento návrh aj preto, že si uvedomujeme, že Banská Štiavnica nevyžije len z titulu mesto svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, ale potrebuje aj zamestnanosť a ak presťahujeme generálne riaditeľstvo SVP do Bratislavy s dvojpercentnou nezamestnanosťou, Banskej Štiavnici tým veľmi ublížime. Takže plne podporujeme návrh Richarda Takáča.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:42 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:43

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda.
Kolegyne, kolegovia, áno, tu je, máme viacero problémov. Ale to nemôžme spájať.
My sa teraz bavíme aktuálne o presťahovaní tejto inštitúcie do Bratislavy. Už rok a pol alebo rok a pol po voľbách a Slovenský vodohospodársky podnik stále nemá obsadené miesto generálneho riaditeľa. Pri iných inštitúciách, ako napríklad Slovenský pozemkový fond, štátne lesy, generálni riaditelia, ktorí boli vymenovaní alebo teda ktorí sa uchádzali, vždy predkladali nejaký, nejaký svoj návrh fungovania tejto inštitúcie. Ako môže pri Slovenskom vodohospodárskom podniku, ktorý nemá obsadené miesto generálneho riaditeľa, tak v tomto prípade ako sa môže robiť takáto zásadná zmena, že sa presťahuje sídlo Slovenského vodohospodárskeho podniku do Bratislavy, kde sa dotkne to stoviek, stoviek ľudí, ktorí proste skončia – a toto, toto je pre mňa nepochopiteľné – bez toho, aby ste to nejakým spôsobom prediskutovali? Aj samotná pani primátorka a ľudia z Banskej Štiavnice dlhodobo volajú po tom a snažia sa teda aj prostredníctvom stretávania aj s premiérom, aj s ďalšími, apelovať na to, aby sa takéto niečo neudialo.
Pán kolega tuto oproti, sú aj iné inštitúcie, napríklad banský úrad, ktorý má v zákone definované miesto, sídlo danej inštitúcie. Čiže tuto sa nebavíme o tom, že to je niečo výnimočné alebo tu ideme riešiť. To znamená, že majú.
A ešte chcem povedať, že fakt ide o totálnu centralizáciu. Ja nesúhlasím s vami, so SaS-kou, s liberálmi, ktorí hovoria o tom, že tieto všetky inštitúcie, hlavné inštitúcie by mali sídliť v Bratislave. Slovensko je malé a podľa mňa kľudne, bez problémov môžu byť jednotlivé inštitúcie rozdelené a môžu byť sídlom aj v iných častiach Slovenska. A práveže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:43 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video