48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.11.2021 o 14:29 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Mizík to správne povedal, ja ho len doplním v tom, že tak ako je dnes silná maďarská iredenta v tomto parlamente a v tejto vláde, tak to nebolo ani v minulom volebnom období, hoci vtedy bola maďarská politická strana vládnou stranou. Mali sme tu podpredsedu parlamentu Bélu Bugára, ale ani ten si nedovolil predkladať také návrhy zákonov, aké sa objavujú v Národnej rade teraz, či už je to podpora iredentistického Csemadoku, či už sú to tie dvojjazyčné smerové tabule, absolútne nezmyselné pre každého občana Slovenskej republiky, ktorý normálne ovláda spisovný alebo teda štátny slovenský jazyk, alebo možnosť dvojitého občianstva, tak slovenského alebo maďarského, jednoducho takéto opatrenia a takéto návrhy, ktoré sa tu teraz predkladajú, tie neboli ani za minulej vlády a vtedy bola maďarská politická strana v parlamente. Je to ešte, je to ešte horšie a maďarská iredenta je ešte omnoho silnejšia, ako bola vtedy, čo je z môjho pohľadu absolútna tragédia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.11.2021 o 14:13 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:14

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
S časťou, Stanko, tvojho vystúpenia môžem súhlasiť, s časťou zase nemôžem súhlasiť. Predbehol ma už Miro Suja a musím to len zopakovať. Naozaj nie je hanbou, ak náš blízky sused, v tomto prípade je to Maďarská republika, podporuje občanov maďarskej národnosti, ktorí žijú na území Slovenskej republiky. Absolútne to nemôžem nejakým spôsobom odsudzovať, pokiaľ je to v nejakých únosných medziach a je to v určitých bariérach, ktoré nejakým spôsobom neohrozujú samostatnosť alebo nejakú prirodzenú štruktúru slovenského národa. Všetci príslušníci národnostných menšín, nech budú akékoľvek národnostné menšiny, sú pevnou súčasťou slovenského národa, to je tiež ďalší holý fakt a všetci títo príslušníci národnostných menšín vytvárajú buď nejaké hodnoty, alebo sa nejakým spôsobom zapájajú do priameho fungovania štátu, pokiaľ im to ich vedomosti a schopnosti dovoľujú.
Čiže naozaj vziať si príklad z dobrého je viac ako dobré, ale robiť niečo zlé na úkor toho, že chceme podporovať niekoho na úkor niekoho, nie je príliš vhodné.
Takže v tomto prípade, kde to asi takto akceptujem a beriem, že pri poslednom sčítaní ľudu v roku 2011 bolo príslušníkov maďarskej národnostnej menšiny viac ako, o 5 % viac, ako bol súčet všetkých národnostných menšín na Slovensku. To sú čísla, ktoré nepustia, ale zároveň budem trvať na tom a tvrdiť stále to isté, že pokiaľ chceme zvýhodňovať jednu národnostnú menšinu nad všetky ostatné národnostné menšiny, tak v tomto bude mať každý jeden predkladateľ takéhoto návrhu v mojej osobe veľkého oponenta, čiže s týmto nemôžem súhlasiť. Ale podpora národnostných menšín je dôležitá, ale vždy rovna... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.11.2021 o 14:14 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
No, Miro, ja som nevyčítal maďarskej vláde nič, asi si zle počúval, naozaj som nič o podpore Maďarska teraz nepovedal, nič, nič, nič. A keď si... a Stanke, keď si ho už spomínal, no ja si myslím, že jemu je až veľmi dobre, však on si žije kdesi v Čechách aj so svojím manželom.
A, Edo, to isté platí, čo som povedal Mirovi, nič som o vláde Maďarska nehovoril, o jej podpore Csemadoku alebo hocijakým Maďarom, koniec koncov nech si podporuje, koho chce, ja podporujem napr. Slovákov vo Vojvodine, urobil som im tam dve knižnice. Takže tak.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.11.2021 o 14:16 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:17

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, veľa z toho, čo ja som chcela povedať, už tu odznelo, tak nebudem sa opakovať, ale poukážem na niektoré fakty. Ako ministerka kultúry som naozaj vysokú pozornosť venovala aj kultúre národnostných menšín, pretože som presvedčená o tom, že národnostné menšiny, ktoré na Slovensku žijú, sú povinné, by som povedala, udržiavať svoje kultúrne tradície a takto zveľaďovať svoju identitu. Sú to národnosti, ktoré tu žili, žijú a verím, že aj budú žiť. Takmer všetky národnosti, ktoré tu žijú, majú svoje zväzy a združenia a všetci vieme, že ich majú najmä kvôli jednoduchšej prezentácii navonok a, samozrejme, aj kvôli jednoduchšiemu získavaniu finančných zdrojov na svoju prezentáciu.
Každý zástupca takéhoto zväzu by vám vedel povedať, že zdroje na svoju existenciu získavajú dlho a ťažko. Chápem, že pán poslanec dáva do popredia najmä národnostnú menšinu, z ktorej pochádza, a snaží sa zákonom upraviť financovanie tejto menšiny zo štátneho rozpočtu, aby jednoducho aj príslušníci maďarskej národnostnej menšiny združení v Csemadoku mali svätý pokoj a svoje peniaze dostali automaticky každý rok na účet. Maďarský spoločenský a kultúrny zväz Csemadok je naozaj stará kultúrna inštitúcia, ja tomu rozumiem, ale je len jedna z mnohých v tejto krajine.
Ja neviem, pán poslanec, či už máš aj dohodu s ministrom financií, že každý rok automaticky 300-tisíc eur priklepnú do kapitoly ministerstva kultúry automaticky na tento účel. Zaujíma ma ale, či takto budeš postupovať aj pri iných zväzoch a združeniach a či budeš rovnako žiadať štátom garantovanú finančnú pomoc aj pre zväz Rusínov, Bulharov, Čechov, Ukrajincov, Poliakov, Maďarov a podobne, pretože na Slovensku žije podľa oficiálnych štatistických údajov, dnes sme to už niekoľkokrát počuli, ale ja to zopakujem, trinásť národnostných menšín.
Verím, že tých 300-tisíc eur ročne, ktoré navrhujete vyčleniť z kapitoly Ministerstva kultúry Slovenskej republiky na Csemadok, nie sú tie peniaze, ktoré ste vlani a tento rok zobrali Matici slovenskej z jej vydavateľskej a kultúrnej činnosti, pretože pravda je taká, že Matica slovenská vždy akceptovala dodatok v podobe 400-tisíc eur pre Maticu slovenskú, bol to dodatok k zmluve o financovaní Matice slovenskej, a tieto peniaze, by som povedala, takmer automaticky za našich vlád – teda okrem milión 370-tisíc – dostávala Matica slovenská práve na kultúrnu a vydavateľskú činnosť.
Pán poslanec, je známe, aj mediálne známe, že máte nadštandardné vzťahy s niektorými členmi maďarskej vlády, tak skúste možno svojim maďarským priateľom, členom vlády navrhnúť, aby z tej kôpky miliónov, ktoré hodlajú investovať do kúpy národných kultúrnych pamiatok na Slovensku, vyčlenili časť pre Csemadok.
Všetky informácie, o ktorých som chcela ďalej hovoriť, už tu odzneli, poviem teda to, čo tu neodznelo. Ja ovládam maďarský jazyk, pretože moji prarodičia nehovorili po slovensky, hovorili iba po maďarsky, ja veľmi dobre viem, čo je to Csemadok, pretože cez prázdniny ma starí rodičia aj s mojou sestrou často brávali na podujatia Csemadoku a doprajem členom tohto spoločenského a kultúrneho zväzu podstatne viac financií, ako majú doteraz, ale prosím, nie na úkor našej národnej kultúrnej inštitúcie Matice slovenskej. Prosím rovnakú pozornosť naozaj venovať aj iným národnostným menšinám, ktoré na Slovensku fungujú takisto vo svojich zväzoch a združeniach.
A predsa len na záver by som pripomenula ešte jeden fakt, pretože sa tu o ňom hovorilo viackrát, je rozumný a takisto ho mám vo svojom návrhu. Pred štyrmi rokmi na Slovensku vznikol špecifický fond, hovorili sme o tom, je to Fond na podporu kultúry národnostných menšín, takýto je jeho oficiálny názov, ktorý pracuje so štátnymi prostriedkami. Každý rok dostáva Fond na podporu kultúry národnostných menšín 8 miliónov eur. Tieto peniaze sú určené práve na podporu kultúry národnostných menšín, všetkých národnostných menšín, ktoré na Slovensku žijú. Mnoho podujatí aj v rámci Csemadoku dostalo na svoju činnosť desaťtisíce eur, to vieš dobre, pán poslanec, práve pre Csemadok. Ak chcete kultúre národnostných menšín všetkým, nielen tej maďarskej, pomôcť, skúste sa, prosím, zamerať na transformáciu, reštrukturalizáciu alebo akokoľvek to nazveme, na reformu Fondu na podporu kultúry národnostných menšín tak, aby naozaj pomáhali kultúre všetkých, podotýkam, všetkých národnostných menšín, ktoré na Slovensku žijú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.11.2021 o 14:17 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:23

Stanislav Mizík

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:24

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ja sa nečudujem Ďurovi Gyimesimu a jeho návrhu, bojuje za to, čo je presvedčený, rešpektujem jeho názor, aj keď ja s ním nesúhlasím, lebo ako hovorila pani poslankyňa Laššáková, máme tu mnoho ďalších národností, mnoho ďalších zväzov a neni dobre, keby sme začali diskriminovať jedných na úkor druhých. Ja by som myslel, že toto by malo byť komplexnejšie vyriešené v rámci všetkých národností a zväzov, ktoré sú.
A, samozrejme, čo ja vidím najväčší problém, to, že tu dusíme Maticu slovenskú, to nikoho nezaujíma a táto vládna koalícia, ako ste si, kolegovia, všimli, ju systematicky ničí. To znamená, že my nemôžme dať žiadnu inštitúciu, ktorá je na Slovensku, na úroveň Matice slovenskej. Matica slovenská je to, čo tu je, čo tu hrá prím. A potom všetky ostatné zväzy a národnosti by mali byť na jednej úrovni a nemali byť diskriminované, že napríklad Maďari viac ako Rusíni, to neni dobré. Ja by som to dal na jednu úroveň, pomohol všetkým, ale, samozrejme, najprv je Matica slovenská, to je pre nás to najdôležitejšie, čo je.
A, samozrejme, nevidím dôvod, prečo by sme nemali pomôcť ostatným kultúrnym, kultúrnym spoločenstvám, ktoré sú na Slovensku, ktoré zastupujú rôzne menšiny v rámci Slovenska. Takisto sú to občania Slovenskej republiky, aj keď sú inej národnosti. Ale pozor, my ideme presne opačne, systematicky hrdúsime a ničíme Maticu slovenskú a potom prídeme s takýmto návrhom, ktorý ešte viacej prilieva, by som povedal, olej do ohňa. Preto s tým nemôžem súhlasiť, aj keď rozumiem, prečo Ďuro Gyimesi to robí, a rešpektujem to. Ale ako som povedal, ja mám iný názor.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.11.2021 o 14:24 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ja plne podporujem túto iniciatívu pána poslanca Gyimesiho. Ja sám žijem v meste, kde je značné zastúpenie maďarskej menšiny, je to mesto Nové Zámky. Takže ja si myslím, že toto je dobrá vec pre národnostné menšiny celkovo. Samozrejme, si myslím a podporujem aj myšlienku, že nemali by sme sa zaoberať len maďarskou národnostnou menšinou, ale aj ostatnými menšinami, s tým plne súhlasím aj s opozičnými kolegami, avšak myslím si, že táto iniciatíva je správnym krokom vpred. Rád by som teda tento návrh podporil a myslím si, že je to dobrá vec a mala by to podporiť aj opozícia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.11.2021 o 14:26 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:27

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa Laššáková, veľmi pekne ďakujem za príspevok, v ktorom ste naozaj najmä odborne a fundovane ako bývalá ministerka kultúry sa snažili najmä apelovať na to, akým spôsobom by sa mal pretransformovať alebo nejakým spôsobom lepšie sfunkčniť fond pre podporu národnostných menšín a najmä z tohto fondu by mali všetky národnostné menšiny dostávať určitý balík peňazí, aj keď sa stále bavíme o tom, že to bude nejakou projektovou, nie dotačnou formou. Ale myslím si, že 8 mil. eur, ktoré budú v tomto balíku obsiahnuté, je dostatočné množstvo peňazí, aby sa všetky národnostné menšiny, ktorých na Slovensku máme 13, bez ohľadu na to, či sa bude jednať o maďarskú národnostnú menšinu, ktorej je viac ako 450-tisíc podľa posledného sčítania ľudu, či to bude teraz viacej alebo menej, to je absolútne jedno. Ale aj napríklad srbská národnostná menšina, ktorá je tou najmenšou zaregistrovanou národnostnou menšinou na Slovensku, hoci ich bolo len 700 v roku 2011, aby aj títo občania Slovenskej republiky inej národnosti ako slovenskej mali možnosť čerpať prostriedky z tohto fondu na podporu národnostných menšín.
Čiže fond na podporu národnostných menšín – dobrá myšlienka, podporujem, ale zároveň nemôžem podporovať to, aby jeden zväz, kultúrny zväz, v tomto prípade Csemadok, bol priamo naviazaný a striktne orientovaný na štátny rozpočet sumou 300-tisíc eur, pretože ako bolo povedané v rozprave, ale aj vo faktických poznámkach, gro fungovania slovenského národa, ako aj podporu národnostných menšín vždy zastrešovala Matica slovenská a touto problematikou sa musíme najmä zaoberať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.11.2021 o 14:27 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:29

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
V podstate sme sa asi na 90 % všetci diskutujúci vo faktických zhodli v tom, že treba proporčne rozdeliť finančné zdroje medzi všetkých 13 národnostných menšín, ktoré na Slovensku fungujú. Takže ja by som len dodala, že teším sa teda na novembrovú schôdzu, na ktorej budeme hovoriť o tom, ako sa budú finančné zdroje rozdeľovať ďalej.
Nepostrehla som, či bude na novembrovej schôdzi, pán poslanec, zakomponované aj nejaké proporčné rozdelenie finančných zdrojov zo štátu pre Maticu slovenskú, lebo ak hovoríme o proporčnom rozdelení, tak určite Matica slovenská by potrebovala posilniť. No a budem teda čakať, ako sa vysporiadate napríklad aj s úlohou transformácie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.11.2021 o 14:29 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:30

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Pani poslankyňa a pani exministerka, bolo to mimoriadne osviežujúce počúvať vás po neonacistoch Schlosárovi a Mizíkovi. A konečne tu nastala jedna vecná diskusia o tom, o čom tento zákon je.
Tak poďme si to prejsť ešte raz, aby som sa už ďalej neopakoval. Csemadok je sám osebe, to nie je jedna jediná organizácia, ale je to jedna materská organizácia, ktorá zastrešuje ďalších 400, ktoré majú svoju vlastnú právnu subjektivitu. Preto týchto 300-tisíc euro, ktoré jej navrhujeme, je len zlomok z toho, čo oni potrebujú. Ich prevádzkové náklady ročné sú zhruba vo výške 1,2 mil. eur. Čiže toto je, toto, čo by Slovenská republika prostredníctvom štátneho rozpočtu, prostredníctvom kapitoly ministerstva kultúry prispela na ich chod, je len zlomok z toho, čo oni reálne potrebujú.
Padla tu aj taká výhrada alebo výtka, že akým spôsobom podporuje napríklad maďarská vláda slovenskú národnostnú komunitu v Maďarsku. Tak vám poviem dva čerstvé príklady, tie sú z tohto roka. Maďarská vláda kúpila slovenskej samospráve v Budapešti za 2 mil. euro budovu a ďalšie 2 mil. euro jej dala na rekonštrukciu tej budovy. Čiže ak Slovenská republika môže reciprocitne pomôcť Csemadoku, tak prečo by sme to neurobili? Ale ešte raz vám hovorím, nie je to niečo za niečo. Len toto je len odpoveď na otázku alebo na výtku, že či pomáha aj maďarská vláda slovenskej samospráve. Áno, pomáha a dosť, dosť výrazne.
Ďalším takým hlavným dôvodom, že prečo ten Csemadok vyčleniť z tej celej štruktúry a dať mu takéto vyššie postavenie, je práve to, že neexistuje v celej republike žiadna obdobná organizácia, bavím sa o organizáciách národnostných komunít, ktorá by bola počtom členov 53-tisíc aspoň len rovná alebo ktorá by sa len blížila k veľkosti Csemadoku. A to sa teraz nebavím o historických, o histórii Csemadoku a o úlohách, ktoré plnil najmä počas komunizmu až do roku ´96, kedy sa jej tá, táto finančná podpora jednoducho zrušila. A ja tam strašne cítim ten mečiarovský duch.
A nie je to na úkor Matice slovenskej, pretože aj o tom som sa už v rozprave vyjadril, že ja sám som za to, aby mala Matica slovenská toľko finančných prostriedkov ročne k dispozícii, koľko ich reálne potrebuje. A za týmto účelom je tam audit ministerstva financií, že, vládny audit, aby to zistil a aby sme tieto zistenia pretavili do konkrétneho návrhu zákona.
Dohoda v koalícii je taká, že áno, ak Csemadok, tak potom aj Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ale aj Matica slovenská. A toto bude dodržané. Čiže nesúhlasím s takýmto tvrdením, že to, čo sa zoberie od Matici slovenskej, sa dá Csemadoku, lebo to jednoducho takto nie je.
A rád by som zareagoval aj na myšlienky pána kolegu Svrčeka, ktorý hovorí to, že Csemadok nemá štátom zverené úlohy. No nemá, samozrejme, keďže je to, keďže je to samostatnou inštitúciou už 72 rokov, na budúci rok to bude 73. A aj tá dotácia nepokrýva v plnej miere potreby toho celého, celej organizácie, preto nemôže ani byť a je dokonca podľa môjho názoru aj ústavne nekonformné, aby sa občianske združenie pre... alebo sa jeho právna forma pretavila na nejakú štátnu inštitúciu. A na druhej strane to nechce ani samotný Csemadok. Samotný Csemadok to odmieta, ani to urobiť nemôžme proti ich vôli, ani to robiť nechcem. Takže k tomu, k tomuto asi toľko.
Organizácie Rusínov, ktoré tu tak často spomínate, tak tie sú asi tri také, také vážnejšie. Nespomenuli ste Okrúhly stôl Rusínov, Združenie inteligencie Rusínov a Rusínsku obrodu. To sú tri také významné rusínske spolky, ktoré sa starajú o kultúru Rusínov. A ja by som spomenul najmä aj rádio Rusyn, o ktorom tu tiež nebola reč. A áno, bavili sme sa aj o tom, že by aj takéto rádio mohlo mať nejaké peniaze na svoju prevádzku a tie budú riešené v tom zákone, ktorý tu príde do pléna v novembri, pretože je bezpochyby jasné, že ak vieme zabezpečiť nejaké finančné prostriedky pre Csemadok, tak vieme aj pre tých.
Ale jeden veľmi dôležitý aspekt, ktorý ste nespomínal, ktorý si nespomínala ani ty, pani poslankyňa, ani vy, páni poslanci, je ten, že dosť často sa stáva, že najmä tie menšie národnostné komunity si nevedia vyčerpať celý balík peňazí, ktorý majú k dispozícii v tomto Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, a často sa stane, že sa aj nejaké peniaze presúvajú z roka na rok. Čiže ak niekto hovorí o tom, že podpora ostatných národnostných komunít je poddimenzovaná a podpora Csemadoku by mala zabezpečiť nejakú nerovnováhu, tak to jednoducho pravda nie je. A to si môžte zistiť na samotnom fonde. Myslím si, že, pani exministerka, ty s tým máš tiež skúsenosti svoje osobné.
Zastávam sa za to, aby všetci mali obdobné podmienky. Zastávam sa za to, aby Matica slovenská bola tou inštitúciou, pre ktorú bola vytvorená, tou inštitúciou, za akým účelom je podporovaná. Zastávam sa za to, aby mali aj ostatné národnostné komunity možnosť čerpať finančné prostriedky aj na prevádzku okrem projektových podpôr a zároveň aby aj tá inštitúcia, ktorá je pre Maďarov nosnou, pokiaľ ide o kultúru, aby mala svoj vlastný zákon a aspoň aby časť ich výdavkov bola krytá zo štátneho rozpočtu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

2.11.2021 o 14:30 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video