48. schôdza

19.10.2021 - 12.11.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 14:13 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:59

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šíbl, bol to veľmi rozsiahly príspevok a vecný. Veľmi ma zaujal, chcel by som ho oceniť. Doktorát, váš doktorát sa nezaprie. Bolo tam dosť veľa vecných informácií, veľmi veľa. V zásade nemám nejaké zásadné výhrady, voči čomu ste hovorili, ale dve veci ma tam zaujali a tá prvá vec je, sa mi zdalo, že trochu spochybňujete údaje zo Zelenej správy o poľnohospodárstve a o lesnom hos..., teda o lesnom hospodárstve, o náraste plochy lesov. Tá správa je naprosto jednoznačná. Pokiaľ sú nejaké, nejaké výhrady, pokiaľ máte nejaké výhrady voči nárastu plochy lesov, Zelená správa konštatuje aj nárast drevnej hmoty, tak potom to treba nejakým spôsobom asi, asi riešiť možno v rámci výboru a pýtať sa, že, že kto teda podvádza v tých číslach.
A trochu ma ešte vyrušila, také, také možno sa mi tam zdalo, taký náznak splošťovania verejnej debaty práve na problém náhodnej ťažby, na holorubné ťažby. Viem, že spomínali ste teda, že ochrana prírody neznamená len teda ochrana pred holorubnou ťažbou, tá sa koniec koncov deje takisto v národných parkoch, je to riadne, riadne, legitímna ťažba v zmysle zákona o lesoch, ale zdalo sa mi, že teda možno ten príspevok smeroval k tomu, že to trošku tak splošťuje, aj tá verejnosť to potom tak vníma ako, že lesy znamená, že holoruby a že dnes sa robia len holoruby. Toľko asi stihnem v tomto čase.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 11:59 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobre, tak ja by som som si tu ešte dovolil povedať vedúcemu tímu, ktorý predkladá tento návrh zmeny zákona o ochrane prírody, pánovi Jaromírovi Šíblovi, že v tej óde na les, ktorú sme si tu vypočuli vyše dvoch hodín, použil niektoré závažné informácie, a mne sa tak zdá, že snažil sa nás upútať alebo verejnosť upútať hlavne na problematiku o ťažbe dreva. Veď vidieť iba jednu stránku veci hospodárenia v národných parkoch asi to nie je to najsprávnejšie, možno vie, možno nevie pán, pán predkladateľ, že Slovensko v rámci lesného hospodárstva disponuje kvantom lesných škôlok, najväčšia v rámci Semenolesu je v Liptovskom Hrádku a to je najväčšia v Európe dokonca a je tam genetická banka, je to úžasný potenciál aj pre budúcnosť. A chcem povedať, že zároveň, že masívne sa zalesňuje, masívne sa zalesňuje, to oceňujem, nie neodlesňuje.
Po druhé používal tu nejaké informácie ohľadom - a to chcem zdôrazniť - financovania, že argumentom na prevod pozemkov na Štátnu ochranu prírody je financovanie z eurofondov, pretože Štátne lesy nemôžu čerpať ako štátny podnik, len chcem upozorniť pána predkladateľa aj všetkých kolegov, aj verejnosť, že Štátne lesy TANAP-u je tiež príspevková organizácia, a ak tvrdí pán predkladateľ, že príspevkové organizácie sú pripravené a sú oprávnené čerpať aj eurofondy, tak nevidím dôvod, aby sa taká, takýto presun pozemkov udial, pretože aj príspevková organizácia Štátne lesy TANAP-u - a mohli by vznikať aj ďalšie príspevkové organizácie - môžu čerpať eurofondy.
Viacej som nestihol, možno potom nabudúce.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 12:00 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:01

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Ďakujem. Nakoľko už je po 12.00 hod., prerušujem rokovanie do 14.00 hod., všetkým kolegom, kolegyniam prajem dobrú chuť.

(Prerušenie rokovania o 12.03 hodine.)

(Pokračovanie rokovania o 14.00 hodine.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 12:01 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
48. schôdza NR SR - 10.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie v rozprave 13:55

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená Národná rada, vážení členovia vlády, dovoľte mi, aby som z poverenia predsedu vlády Slovenskej republiky podľa § 131 ods. 7 rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky ospravedlnila z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámila ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný je minister dopravy a výstavy Andrej Doležal, zastupuje ho ministerka kultúry Natália Milanová. Neprítomný je minister vnútra Roman Mikulec - zastupuje ho ministerka kultúry Natália Milanová, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok - zastupuje ho minister životného prostredia Ján Budaj.
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič - nie sú otázky, podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík - nie sú otázky, podpredseda vlády Štefan Holý - nie sú otázky, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak - nie sú otázky, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan - nie sú otázky, minister obrany Jaroslav Naď - nie sú otázky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2021 o 13:55 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:55

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, vážená pani poslankyňa, ministerstvo kultúry v rámci programového obdobia 2021 až 2027 plánuje realizovať aktivity v politickom cieli 5 Európa bližšie k občanom. V súčasnej dobe ešte prebiehajú rokovania s Európskou komisiu k návrhu priorít Partnerskej dohody a Operačného programu Slovensko.
V rámci toho politického cieľa 5 sme sa zamerali na tri priority. Prvou z nich je ochrana a obnova národných kultúrnych pamiatok. Tá je v celkovej výške, poviem to iba predbežne, lebo o tej konečnej sume sa ešte stále rokuje, 270 mil. eur., podpora budovania rekonštrukcie a modernizácie ostatnej kultúrnej infraštruktúry približne 70 mil. a suma poskytnutá v súvislosti s realizáciou Európskeho hlavného mesta kultúry je 40 mil. eur.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2021 o 13:55 hod.

Mgr.

Natália Milanová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:55

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem ešte raz za slovo. Tu si dovolím trošku, kým prídem k tej momentálnej realite súvisiacej s investičnými zámermi, by som sa vrátila do minulosti, lebo pani ministerka menuje vlastne štyri veľké investičné projekty, z ktorých ale s dvomi si podľa mňa sama odžila strasti s tým spojené, a vie, že tieto veľké investičné projekty sú problematické a ich realizácia neprebieha tak, ako by mala, a to je vlastne aj dôvod, prečo začínam takpovediac od konca, lebo to naše nastavenie do budúcnosti má smerovať k tomu, aby tie projekty, keď už sa budú realizovať, budú pripravené tak, aby počas toho procesu od úplného začiatku po úplný koniec nedochádzalo k prekvapeniam a nedorozumeniam a nejasnostiam, ktoré potom vlastne celý ten proces spomaľujú.
Ja možno za všetky uvediem prípad Krásnej Hôrky, o ktorej asi všetci vieme, že vyhorela nešťastne v roku 2012, a odvtedy už prešla mnohými peripetiami od samotného toho myšlienkového základu toho, ako k tejto pamiatke pristúpiť v rámci tej, tej pôvodnej ako keby a čo najšetrnejšej a čo najvhodnejšie pre samotnú pamiatku realizovanej obnovy. Skúsim to len tak dátumovo.
Od roku 2012 do roku 2014 prebiehala samotná iba sanácia havarijného stavu a havarijné prestrešenie, dočasné riešenie strechy. Do roku 2015 sa potom robili trvalé strechy a krovy, v roku 2016 oprava murív v podkroví a následne nastala súťaž na projektanta obnovy, ktorá sa zdržiavala, resp...
vďaka svojim výsledkom sa zdržiavala dva roky. Dva roky bola obnova Krásnej Hôrky pozastavená z dôvodu, že dochádzalo k nevyjasneným sporom medzi víťazom architektonickej súťaže a Slovenským národným múzeom. Výsledkom toho je jedna zo žalôb, ktoré... (Reakcia z pléna.)
Ja by som ešte len, to viem, že viete, lebo ste žili tú dobu, a v 2019. bola uzavretá zmluva s Krásnohorským Podhradím, aby sa mohla urobiť definitívne celá nielen rekonštrukcia hradu, ale aj súvisiaca infraštruktúra. Inak tu si dovolím, a v tej súvislosti ja som si pozrela uznesenie vlády, ktoré bolo vtedy prijaté v júni 2019, a zaujala ma tam jedna vec, že spolupracovať v rámci svojich kompetencií pri realizácii projektu komplexná revitalizácia hradu Krásna Hôrka bolo dané na vedomie starostovi obce Betliar, a nie starostovi obce Krásnohorské Podhradie, ale to je len malý detail, vieme, že, vieme, že vedenie obce Krásnohorské Podhradie bolo tak cca dva roky trošku zaseknuté v tom, aby sa pohlo ďalej vo všetkých veciach, ktoré sa mali udiať.
Bavíme sa o troch žalobách, o projekte, ktorý... ani tie strechy, ktoré sú urobené, nie sú dobre urobené, budú musieť byť sanované. Ešte prednedávnom sa skúmalo, že či vôbec kvalita dreva spĺňa tie parametre, ktoré by malo to drevo spĺňať. Momentálne sme vo fáze, kedy by do 15.11. mala byť obnovená, resp. malo byť vyhlásené verejné obstarávanie na komplexnú rekonštrukciu hradu. Je to veľmi dlhý príbeh.
Tomuto sa v budúcnosti chceme vyvarovať, preto sme pripravili investičný plán, ktorý obsahuje 467 položiek v celkovej hodnote 752 mil. eur. Tie procesy momentálne fungujú tak, že všetky, všetky tie naše požiadavky, ktoré sú v hodnote nad 1 mil. eur, musí prehodnotiť Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií Slovenskej republiky, a keď tie projekty budú mať pozitívne hodnotenie, následne budú postúpené na žiadosť o zabezpečenie finančného krytia.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2021 o 13:55 hod.

Mgr.

Natália Milanová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Len na dovysvetlenie, pani ministerka, prečo Betliar. Betliar preto, že štátny kultúrny majetok Betliar má v gescii aj Krásnu Hôrku, to znamená Krásna Hôrka, Betliar je jedno riaditeľstvo a to sídli v Betliari, takže preto Betliar.
No tú zmluvu s obcou som zabezpečovala ešte ja s pánom starostom, takže toto všetko vieme, ale zareagovala by som na tie prekvapenia, o ktorých ste hovorili. Tým sa proste nevyhnete, akokoľvek budete mať veci pripravené, pretože ani my sme sa nevedeli vyhnúť tomu, že pri rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie sa jedného dňa prepadol bager do podzemia, o ktorom nikto netušil, že tam je. To znamená, že toto sú veci, s ktorými budete musieť sa vysporiadať za pochodu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 14:13 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:13

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Ďakujem. S týmito všetkými vecami, samozrejme, áno, my vieme, že budú súčasťou tých, hlavne obnovy starých budov, resp. kultúrnych pamiatok, bude súčasťou toho prekvapenie, niečo nepríjemné, s čím sa nepočítalo. Niečo, čo nebude, nebolo uvedené v projektovej dokumentácii. Skrátka, áno. Ale čím lepšia bude tá samotná príprava a tá, to samotné plánovanie, tým lepší bude aj priebeh investičnej akcie.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2021 o 14:13 hod.

Mgr.

Natália Milanová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:13

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán poslanec, na prebiehajúcej schôdzi máme predložený návrh na zmenu zriaďovateľa Múzea Slovenského národného povstania. Zriaďovateľom by malo byť po novom ministerstvo obrany.
V doložke vplyvov k tomuto návrhu zákona je uvedené, že výdavky súvisiace so Štátnou príspevkovou organizáciou Múzeum Slovenského národného povstania budú v januári 2002 presunuté spod ministerstva kultúry pod ministerstvo obrany. Tá hodnota tých finančných prostriedkov bude do veľkej miery aj závislá od toho, ako budú prebiehať procesy súvisiace s terajšou inventarizáciou, ktorá tam prebieha. Po vyhodnotení všetkých záväzkov, zmluvných vzťahov, prebiehajúcich verejných obstarávaní, pracovných pozícií a ostatné, ale my, samozrejme, počítame s tým, že tá finančná čiastka, ktorá išla aj v minulých rokoch, vlastne tá základná, z ministerstva kultúry pod Múzeum SNP, ale teraz okrem Digitalizačného centra, lebo to sú dve rozličné položky, tak táto by mala ostať zachovaná.
To, do akej miery si navýši ten rozpočet potom samotné ministerstvo obrany, je už potom otázka na ministerstvo obrany.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.11.2021 o 14:13 hod.

Mgr.

Natália Milanová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka. Aj, aj tú možnosť využijem, pretože, pani ministerka, vďaka za tú odpoveď. Vlastne tými poslednými slovami ste nám povedali, že neviete, čo ma trochu trápi. Nebudem tajiť, ako, ako poslanec aj ako hnutie tu reprezentujem, viete, že máme túto vec iný názor. My by sme neboli bývali podporili presun bez ohľadu na to, či by bol ten rozpočet navýšený, pretože si myslíme, že Múzeum SNP, jeho presah a dopad na túto spoločnosť ďaleko presahuje tie obranné témy, je to aj o nejakej civilizačnej, o civilizačnom prihlásení sa k tej Západnej Európe.
Ale ak už teda má byť presunuté, tak chcem veriť, že aspoň ten jeden argument, ktorý bol ponúknutý, že bude takpovediac v lepších rukách, že bude o neho lepšie postarané, možno doňho viac investované, bude pravdou - a teraz počujem, vlastne že nevieme, že ono vlastne možno prejde do rúk nového majiteľa, takpovediac nového správcu, a vlastne ani nie je jasné, či tých peňazí bude viac a že či vlastne aj tento argument za ten presun vôbec platil. Správne som to pochopil?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.11.2021 o 14:16 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video