66. schôdza

14.6.2022 - 30.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.6.2022 o 10:40 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
No naozaj zdá sa, že v tomto parlamente sú skutočné zákony o podpore sociálne najslabších, ktoré sme tomuto auditóriu niekoľkokrát ponúkli z dielne HLAS-u, naozaj len hádzaním hrachu na stenu. Argumenty koaliční poslanci nechcú počúvať, tvária sa, ako veľmi pomáhajú. Pravda je však taká, že nepomáhajú. Ignorujú seniorov. Sme svedkami toho, ako sa im dokonca vysmievajú a vysmievali v podobe zvýšenia dôchodkov o 1,3 %. Naozaj je to hanba a ešte raz veľká hanba.
Kolegovia, prosím, zobuďte sa a vaša podpora tohto nášho návrhu zákona bude signálom, že to myslíte s podporou seniorov a všetkých tých, ktorí sú sociálne odkázaní a pomaličky pod hranicou chudoby, že to myslíte aspoň trochu vážne. Ďakujem!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2022 o 10:25 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, to, že hnutie OĽANO vylepilo celé Slovensko bilbordmi, kde víťazoslávne rozprávajú, že prispeli 200 eurami na každé jedno dieťa, to je jedna obrovská lož. Jedna obrovská lož, jedno obrovské klamstvo! Práve naopak, tieto nezmyselne vyhodené peniaze, keď sú už taký prosociálny a taký procítiaci a takí úžasní, ktorí chcú bojovať pre všetky skupiny obyvateľstva, ktoré sú ohrozené nie len stúpajúcimi cenami potravín, energií, ale aj neuveriteľne rastúcou infláciou. Tieto peniaze mohli naozaj posunúť do nejakého sociálneho alebo prosociálneho balíčka v druhom pokuse. Pretože ten prvý sa im absolútne nepodaril a tieto peniaza mohli použiť naozaj pre Jednotu dôchodcov Slovenska alebo aspoň pre minimálne navýšenie dôchodkov pre týchto občanov, ktorí naozaj si to navýšenie dôchodkov zaslúžia.
Čo sa týka včerajšieho zasadnutia alebo stretnutia Jednoty dôchodcov Slovenska, tak pán premiér Heger, ktorý tam zo seba chcel robiť toho najúžasnejšieho, najskvelejšieho štátnika, nedokázal na jednoduché otázky členov jednoty dôchodcov odpovedať. Habkal, koktal a nakoniec odtiaľ ušiel ako jeden prašivý pes, pretože pravda sa veľmi ťažko počúva a ak človek nemá argumenty, ktoré mu vopred niekto napíše, tak nedokáže na to správne reagovať.
Jednota dôchodcov Slovenska, ktorá naozaj zastrešuje nie tisíce, ale desaťtisíce dôchodcov na Slovensku, jednoducho tieto veci veľmi vníma. Nie citlivo ako naša pani prezidentka, ale človek, ktorý celý život odpracoval viac ako 40 rokov a má žiť zo 400-eurovej žobračenky, ktorú mu táto úžasná a skvelá vláda nevie navýšiť, tak jednoducho takýto človek naozaj mu zostáva už iba jedna posledná možnosť. Všetko zaplatiť a spoliehať sa na to, že jeho deti alebo jeho vnúčence sa o neho nakoniec postarajú. Hanba!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Táto vláda má priamu zodpovednosť za navyšovanie cien, pretože všetky tieto sankcie, ktoré podporovala na území aj Slovenska spôsobili dvojcifernú infláciu a to, že teraz neprídu s kompenzáciou nielen voči dôchodcom, ale aj voči ostatným marginalizovaným najmä napríklad ľuďom, ktorí sú postihnutí, ktorí sú odkázaní na pomoc, tak to je proste jedna obrovská hanba. Pretože, pretože práve je to dnes v týchto dňoch, kedy Národná banka Slovenska vlastne priznala, že všetky predikcie boli postavené na vode.
Ešte nedávno pred pár mesiacmi NBS hovorila, že inflácia to je iba taký chvíľkový výstrel a za chvíľu sa to vráti to jednociferných čísel. No pravda je taká, že v týchto dňoch oznámili, že to bude trvať viac ako dva roky. No v skutočnosti každý, kto sleduje situáciu, vie, že svet sa rúti do stagflácie. To znamená, že na jednej strane bude recesia, na druhej strane bude inflácia a z tohto dôvodu Slovensko sa musí naozaj pripraviť na to, že tí politici, ktorí podporovali tieto nezmyselné opatrenia, ktoré vystrelili ceny energií na Slovensku, musia okamžite nielen korigovať tieto rozhodnutia, ale musia prísť aj s kompenzáciou pre tých ľudí, ktorí sa v tejto veci o seba sami postarať nevedia.
Takže myslím si, že rozprávať, že od 1. 1. o 60 eur idú hore dôchodky, je fajn, ale tento rok, je to práve tento rok, kedy potrebujú dôchodcovia dostať ešte jednu dávku medzi, medzi týmto polrokom a koncom roka, aby dokázali tieto veci kompenzovať, a práve preto tento návrh zákona, ktorý by navýšil valorizáciu dôchodcom, chcem aj vyzvať koalíciu, aby to podporila.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2022 o 10:25 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým kolegom za faktické poznámky.
Kolega Matúš Šutaj Eštok, máš úplnú pravdu, že mohli by sme tu len takto my vykrikovať a bolo by to jednoduché pre opozíciu, ale naozaj od jesene navrhli sme sériu, sériu zákonov v prospech dôchodcov a mohla si vládna koalícia doslova vybrať, ktorý by podporila alebo nie. Nešlo len iba o dva kompenzačné príspevky. Išlo o pokračovanie mechanizmu minimálnej valorizácie dôchodkov, ktorá spočívala v 2 % z priemerného dôchodku a tak ďalej a tak ďalej.
Napríklad tiež doplnenie toho motivačného bonusu, aby teda dostali príspevok aj dôchodcovia, ktorí sa z legitímnych dôvodov nevedeli a nechceli dať zaočkovať, a teraz je tu tá mimoriadna valorizácia. Mimochodom v Čechách už boli dôchodky valorizované dvakrát. Rovnako v Rakúsku už boli mimoriadne valorizované dôchodky, čiže mi nevymýšľame nič nové. Je to proste naozaj veľká hanba, že zrovna dôchodcovia, ktorí tu budovali tento štát a spoločnosť, sú rukojemníkmi tejto vlády a vláda na nich kašle.
A, pán kolega Kočiš, máte teda pravdu. Vládni predstavitelia sa včera pokúsili na Jednote dôchodcov Slovenska, resp. na sneme vystúpiť a nedopadlo to veľmi, veľmi dobre pre nich. Pán Krajniak ešte ako tak ustál, aj keď nemal čo vlastne dôchodcom povedať a potom prišiel pán Heger, ktorého prejav, ja už som tam potom nebol, vraj bol prerušovaný dôchodcami, tak radšej to zmenil na diskusiu, otázky a odpovede a tiež to vraj nedopadlo dobre. Pozrite sa, my v opozícii by sme sa mohli z toho vytešovať, že vládni politici teda nedopadli dobre na sneme Jednoty dôchodcov Slovenska, ale to nič nemení na tom, že sa tým dôchodcom nepomáha. Ponúkame riešenia, prispejte k tomu. Čo za to dáte, že to podporíte do druhého čítania, budeme sa o tom baviť? Čo sa vám také stane? (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:25

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milé kolegyne, kolegovia, práve včera to bolo, keď Igor Matovič z tejto sály vybehol pomaly ako Mehmed II. od Konštantínopola šťastný, že zničil všetko, čo pred ním stálo a radoval sa z toho, aký úspech vlastne dosiahol a dnes má práve táto vládna koalícia reálne šancu na reparát. Ukázať, že im naozaj záleží na tom, aby pomohli všetkým obyvateľom Slovenskej republiky a nerobili si trápnu naozaj úbohú a primitívnu predvolebnú kampaň, ktorá v tomto roku nechá napospas všetkých obyvateľov Slovenskej republiky akurát s bonusom, že im v rámci samospráv zásadne navýši poplatky. A to navýšenie poplatkov, ktoré sa bude týkať nielen tých mladých rodín a rodín s deťmi, ktoré v tomto roku dostanú len omrvinky a sľubovaná hypotetická mačka vo vreci má prísť až od budúceho roku. Ale to navýšenie cien sa bude týkať aj dôchodcov, ktorých táto vláda, ako vidíte, úplne kašle a to je úplne bez diskusie.
Táto vláda na dôchodcov a ďalších ľudí, ktorí nutne potrebujú pomoc kvôli spackaným veciam, ktoré práve táto vláda spôsobila, úplne kašle. Tie sankcie a tie nepremyslené kroky, tie dva roky totalitných covidových opatrení, to všetko zruinovalo ekonomiku natoľko, že dnes čerpáme tie pomyselné dôsledky. Dnes čerpáme tie "výhody". Tú nekonečnú infláciu, to neuveriteľné zdražovanie a to klesanie reálnych miezd a vláda sa tvári, že všetko je v poriadku. Veď už predsa vyhrali. Už predsa s pomocou prišli. Od budúceho roka aj takou, že každý normálny človek sa len chytá za hlavu. Čo to týmto plénom a akým spôsobom vlastne prešlo.
Preto ja vítam každý zmysluplný opozičný návrh na to, aby sa myslelo aj na dôchodcov. 1,3-percentná valorizácia dôchodkov je jednoznačne pľuvanec do tváre všetkým ľuďom, ktorí na Slovensku poctivo makali. Ľuďom, ktorí naozaj budovali tento štát, tvorili tu hodnoty, vychovávali tomuto štátu deti a postavili aj toto tu plénum, v ktorom dnes sedíme a v ktorom poslanci vládnej koalície na týchto ľudí zvysoka kašlú. Preto každé jedno navýšenie tejto valorizácie, či o 1, či o 3 alebo toľko, koľko by chceli v rámci Slovenskej Jednoty dôchodcov, každé jedno navýšenie tejto valorizácie, samozrejme, podporíme. Pretože vláda sa nemôže tváriť, že nemá peniaze. Okrem tých nezmyselných stíhačiek, ktorých nákup ste nejakým spôsobom neprerušili. Teraz máte ďalší nákup transportérov a stále idú do zbrojenia stovky miliónov eur. Dokonca miliardy eur a veľká časť toho materiálu, ktorý účelovo kupujete, dokonca končí na Ukrajine.
Míňate nekonečné prostriedky, nekonečné finančné zdroje na veci, ktoré obyvateľom nielenže nepomáhajú, ale vyslovene škodia. Vy z daní občanov Slovenskej republiky platíte veci, ktoré škodia týmto občanom a škodia predovšetkým ľuďom, na ktorých totálne kašlete, medzi ktorých patria aj dôchodcovia, medzi ktoré patria aj tie rodiny, ktorým ste, prízvukujem, v tomto roku nepomohli prakticky nijako, len vyššími cenami. Medzi tieto skupiny patria aj ľudia, ktorí nemajú deti, ľudia, ktorí sú invalidní dôchodcovia, proste všeobecne všetci občania Slovenskej republiky, ktorí nepatria medzi vašich vyvolených kamarátov, poslancov Národnej rady alebo zamestnancov na rôznych sekciách ministerstiev, kde si rozdávate rekordné odmeny každý jeden rok. Každý jeden rok, lebo taká je skutočná povaha tejto vlády. Preto do nekonečna sa tváriť, že všetko je v poriadku a všetci budeme čakať, kým Matovičovi skončí taká tá povestná mánická fáza a dá sa aspoň z časti do poriadku, prestane mu hrabať natoľko, ako mu hrabe teraz, to jednoducho nie je pre slovenských občanov žiadne riešenie.
A čo je to za vízia budúcnosti? Vy musíte niečo robiť a nerobíte nič, preto je dobré, keď z opozície prichádzajú aspoň nejaké návrhy, ja za to budem hlasovať vždy. Ja dokonca zahlasujem za každý dobrý návrh, ktorý príde z vašich radov, zatiaľ ste žiadny zmysluplný v posledných mesiacoch nedali, lebo na ľudí kašlete. Tak dnes, ak vidíte aspoň malý potenciál zlepšenia, ak vidíte, že tie vaše trápne výhovorky o tom, že nie sú finančné zdroje, že nie sú peniaze na to, aby ste zmysluplne mohli pomáhať skupinám ľudí, ktorí to naozaj potrebujú, ak nie tým, že im valorizujete mzdy a valorizujete dôchodky, tak aspoň tým, že im znížite ceny tých základných tovarov a služieb, ktoré nevyhnutné potrebujú ku každodennému životu.
To je aj návrh, ktorý zase predkladá naše hnutie Republika v rámci všetkých tých opozičných návrhov, ktoré sa snažia riešiť tú ťažkú situáciu, do ktorej ste občanov dostali, tak tie návrhy podporte, vezmite ich za svoje, navrhnite ich, tlačte na tých svojich predstaviteľov, veď to nemôže donekonečna fungovať tak, že celá slovenská verejnosť sa bude postarať na to, ako sa Matovič so Sulíkom háda. A závidieť Poliakom, závidieť Maďarom, závidieť všetkým štátom, ktoré majú normálne príčetné vlády, ktoré aspoň čosi robia na rozdiel od vás. Donekonečna to takto fungovať nemôže a donekonečna tých ľudí nemôžete nechať napospas, aby si vytrpeli to, čo ste vy svojou tuposťou a nekonečnou aroganciou spôsobili.
Preto je to na vás, ukážte, či vám aspoň trochu záleží na tých ľuďoch, či aspoň o tých viac ako 3 % zvýšite tú valorizáciu dôchodkov, alebo ukážete, že vám nielen nezáleží ani na tých rodinách s deťmi, ani na tých dôchodcoch, ani všeobecne na občanoch Slovenskej republiky. A keď ste neschopní, platí to, čo vám tu radím v každej jednej rozprave, ak sa nedokážete dohodnúť ani na tom, akú farbu má tráva, lebo človek už vidí, že vy sa hádate na každej jednej veci. Aj dnešný deň bol začatý tým, že sa tu zase SaS-ka hádala s ďalšími týmito vašimi údajne koaličnými partnermi. Tak to vzdajte, položte to, vyhláste predčasné voľby, proste nechajte tým ľuďom slobodu, nech sa rozhodnú a nech sa vás zbavia, nech už majú pokoj, lebo toto, čo sa tu deje v tomto pléne každý jeden deň, už nikoho nezaujíma. Ľudia fakt chcú vidieť nejaké výsledky. A je smutné, keď občan Slovenskej republiky musí len s takou závisťou pozerať za hranice do Maďarska, ako sa zrazu všetko dá. Ako dnes prichádzajú štatistiky priamo od Eurobarometru, že Maďari si za svoje priemerné výplaty dokážu kúpiť ďaleko viac ako Slováci.
Vy uvrhávate Slovensko na posledné miesta v rebríčkoch chudobných krajín Európskej únie, to je výsledok vašej dvojročnej vlády. A stále máte nejaký dôvod na úsmech, na úsmev, na pocit, že vy ste tu odtrhnutí od reality za týmito veľkými múrmi, že vás sa všetky problémy obyvateľov Slovenskej republiky netýkajú.
Preto zopakujem, zahlasujem za tento návrh zákona, dúfam, že bude poslaný do druhého čítania, tak ako aj ďalšie opozičné návrhy, ktoré som tu spomenul. A keď nie ste vy schopní niečo dobré urobiť, tak sa aspoň odtrhnite od tej falošnej straníckej disciplíny a podporte to, o čom ste presvedčení, že je dobré a môže ľuďom pomôcť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.6.2022 o 10:25 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega, veľmi dobre ste vymenovali, čo všetko momentálne je inflácia, zvyšovanie cien, zvyšovanie energií. Včera ráno česká vláda odsúhlasila 600 eur ako zľavu, vlastne príspevok pre každú jednu domácnosť na tento rok na energie. Bude to záležať od toho, či ľudia kúria plynom, alebo elektrinou a podobne. Ja sa pýtam, ak sa naozaj nevieme poučiť z okolitých krajín, že týmto ľuďom pomáhajú nie v roku 2024 krúžkovným, ale musia pomôcť, aby tie deti, ktoré majú chodiť do krúžkov, aby tie rodiny prežili, lebo keď neprežijú, tie deti budú hladné a nebudú chodiť ani do krúžkov. Takže ak sa nevieme naozaj poučiť z okolitých krajín, z Česka, Maďarska, tak prosím vás, nechápem, prečo odmietate akékoľvek opozičné návrhy, ktoré môžu ľuďom zabezpečiť aspoň aký-taký štandard, aby mohli tohto roku kúriť a svietiť. Už keď ste tým deťom zobrali ešte aj tie obedy zadarmo, ktoré boli vynikajúce, pretože bez rozdielu každé dieťa sa potrebuje najesť, aby sa vedelo sústrediť v škole a podobne. Tak vás prosím, naozaj sa započúvajte do toho, čo tu predkladáme, a skúste to podporiť, pretože ľudia sú naozaj už na pokraji toho, čo si môžu dovoliť. A keď dôjde k všetkému na budúci rok, k tomu zvyšovaniu energií a všetko, čo sa tu chystá, tak naozaj tie rodiny môžu mať vážne sociálne problémy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2022 o 10:40 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Podľa Eurostatu nie je naozaj rodina s deťmi tou najviac ohrozenou skupinou obyvateľstva na území Slovenskej republiky. Tou najviac ohrozenou skupinou obyvateľstva na celom území Slovenska, je dvojica v dôchodkovom veku, ktorá poberá priemerný dôchodok, resp. samoživiteľ otec alebo samoživiteľka matka s jedným až dvoma deťmi. Čiže, včerajšie hlasovanie, ktoré bolo o zákone, ktorý vrátila prezidentka Slovenskej republiky, sa opäť potvrdilo iba to, že vlastné videnie sveta, ktoré má Igor Matovič a opäť z trucu, s podporou opozičných poslancov bolo posunuté na nejakú v úvodzovkách imaginárnu pomoc v roku 2023 vo forme krúžkovného.
Na druhej strane, vyššie územné celky, mestá a obce tento zákon kritizujú. A práve naopak prikláňajú sa k tomu, že táto pomoc, tento balík peňazí mal byť použitý na zlepšenie a zvýšenie kvality života obyvateľov, najmä dôchodcov v týchto regiónoch a len ako aj pomoc v rámci miest a obcí pri neustálom zvyšovaní cien energií, ktoré môžu naozaj sociálne služby, ktorým poväčšine veľkým zriaďovateľom sú mestá, obce a vyššie územné celky, úplne položiť na kolená.
Čiže v roku 2023 chcete pomáhať niečím, čo zatiaľ nie je uchopiteľné a je úplne imaginárne. A v tomto roku nechcete pomôcť tej najviac zraniteľnej skupine obyvateľstva, ktorou sú nielen dôchodcovia, ale aj pracujúca chudoba.
Čiže, kolegyne, kolegovia, ja vás naozaj prosím, skúsme sa o tomto zákone pobaviť v druhom čítaní, ja viem, že máte úplne krvavé oči, pretože je to opozičný návrh zákona, ale skúste prísť s nejakým rozumným návrhom zákona z vás, koaličných radov a budeme sa o tom s radosťou baviť. Pretože toto nie je zákon politický, ale je to zákon obyčaj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2022 o 10:40 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja zareagujem na kolegu Milana Mazureka a prečítam také dva príbehy, ktoré som dostal.
Jeden je: Pán Suja, mám 57 rokov, som na polovičnom invalidnom a po 30 rokoch odrobených v ťažkej práci s mesačným príjmom v súčasnosti 159, 90. Som smutná, nešťastná, bezradná. Jediné, čo mám, je veľa, veľa diagnóz. Nechce odo mňa žiadne peniaze ani pomoc, chce, aby sa nastala nejaká zmena. Je hrdá, 159 euro po 30 rokoch. Žiadna zmena, kolegovia.
Druhá dôchodkyňa, ktorá je už normálne na dôchodku, povedala, že keď si všetko poplatí, bola za mnou, stretol som ju na ulici, že jej ostávajú 2 eurá. Ja sa pýtam na deň? Nie, na mesiac. Roznáša letáky po schránkach, aby si zarobila, aby mala aspoň na stravu, lebo nemá deti a nemal by sa kto o ňu postarať. Že kým je zdravá a vládze chodiť, že aspoň takto si zarobí. Dve eurá, keď zaplatí všetko, čo má. Toto je skutočný stav dneska na Slovensku u väčšiny dôchodcov. Tak sa tu nehrajme na politiku a podporme ten návrh!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2022 o 10:40 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:40

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Za dva roky táto vláda skutočne spľundrovala, zdevastovala, zničila Slovensko. Čo fungovala, čo fungovalo rozbila. A čo si jeden blázon a psychopat vymyslel a stálo to miliardy eur, to zaviedla do praxe, aby mohla zničiť ešte viac a viac. A dnes sme vo výsledku tretia najchudobnejšia krajina Európskej únie. Naši susedia, susedné štáty sú ďaleko pred nami, takí Maďari tankujú neporovnateľne lacnejšie, nakupujú potraviny neporovnateľne lacnejšie, za svoju mzdu si kúpia neporovnateľne viac, ako si kúpia Slováci. Máme potraviny drahšie ako v Nemecku, Francúzsku či Španielsku a reálne mzdy klesajú. To je taká vizitka pre túto vládu, že keď na nich budú ľudia pľuť na uliciach, ja sa nebudem diviť, nebudem diviť, lebo nič iné si títo poslanci, ktorí toto celý čas tolerujú, nezaslúžia.
A po tom včerajšku, keď tu malo byť to vrcholné, veľkolepé víťazstvo blázna na úkor všetkých občanov Slovenskej republiky, sa teraz budú tváriť, že oni vlastne pomohli. Oni pomohli, ale komu? No nikomu! V budúcom roku vraj zvýšením daňového bonusu viac bohatším ako chudobnejším, aplikáciou úradníkom a vraj nejakými krúžkami. Ale všetkým ostatným, aj tým, ktorí nedostanú ani tie omrvinky ani v tomto roku, ani v budúcom roku, akurát tak zdvihli ceny a tie budú platiť aj dôchodcovia, tie budú platiť aj rodiny bez detí, tie budú platiť aj rodiny, ktoré majú dospelé deti, na toto doplatia všetci. Ale magor nepočúva a časť opozície podporuje magora. Viete, takto sa fungovať nedá... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, pán poslanec, neurážajte.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Tu je návrh na reparát, tu je návrh opozičného zákona, ktorý môže pomôcť aj dôchodcom, a prídu ďalšie návrhy, ktoré môžu pomôcť aj mladým rodinám a ľuďom a je teraz na vládnej koalícii či to podporia. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.6.2022 o 10:40 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:40

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Úmyselne volím rozpravu, ak by ste chceli na mňa reagovať, aby tu, aby tu jednoducho bol priestor. Začal by som snáď tým, že boli dva návrhy zákonov, ktoré skončili na ústavnom výbore, lebo inkvizítor Dostál tu presadil názor, že sú protiústavné, pretože neuplynula istá doba.
Ja som rád, že aspoň jeden je tu teraz, cez ktorý sa dajú veci riešiť, a v maximálnej miere chcem podporiť tento návrh HLAS-u, lebo to je návrh, ktorý rieši problémy našich dôchodcov. Ale ak dovolíte, možno trošku odbornejšie k veciam, ktoré sa týkajú valorizácie, lebo v tejto situácii je to dôležité povedať.
My sme v roku 2013 urobili poslednú veľkú novelu zákona, ktorá sa týkala valorizácie. Tí, ktorí ste to sledovali, tzv. švajčiarsky mechanizmus, ktorý riešil 50 % nárast priemerných miezd v kalendárnom roku a druhých 50 % klasickú infláciu postupne zmenil tak, že v dnešnej dobe po 5 rokoch ten nárast priemerných miezd skončil, chvalabohu, lebo on bol relatívne veľmi mizerný a hodnotí sa len tzv. dôchodcovská inflácia. To znamená, nárast prostriedkov na služby a tovary vlastné dôchodcom. V tomto, v tejto situácii to bolo dosť prezieravé, pretože toto je najväčší problém, ktorý momentálne gniavi všetkých na Slovensku a dôchodcov, dôchodcov ešte, ešte viac. Keď by som to mal porovnávať napríklad k rastu priemernej mzdy, len 42 % necelých by pokrýval priemer rastu, priemer inflácii, ktorý je momentálne na Slovensku niekde okolo tých 12 alebo 13 %.
To znamená, že je to, je to každopádne takýmto spôsobom výhodnejšie. Ale výhodnejšie je pokiaľ to vníma aj, aj vláda, vládna koalícia je schopná na to reagovať a podporiť tieto návrhy. Hlavný problém, v 2017. roku sme menili zákon, lebo som sa hanbil, že 1,3 % sa v istú dobu valorizovali dôchodky a dali sme potom návrh, aby minimálne 2 %, zatiaľ na štyri roky ´18, ´19, ´20, ´21 platila táto podmienka. Objektívne som rátal, že k 1. 1. tohto roku vzhľadom na situáciu, ktorá, použijem výraz vonku, je vzhľadom na nárast energií cien a všetkého možného, že z tých 2 % pôjdeme aspoň na 4. Opak je pravdou. My sme zrušili aj tie 2 %. Ako to je úplná hanba! Nerozumiem tomu a myslím si, že v tomto prípade ste si strelili do vlastného kolena. A áno, ja som včera bol tiež na tom rokovaní Jednoty dôchodcov Slovenska, myslím si, že všetci vládni predstavitelia, ktorí tam boli, sa museli cítiť veľmi, veľmi nepríjemne a tí dôchodcovia nereagovali politicky, oni reagovali vecne. Žijú nejaký život a v podstate všetci skonštatovali, že je ďaleko ďalej im klesla životná úroveň za tie posledné dva roky, čo ste vy pri moci. To nie je politický, ale to je vecný odkaz, ktorý, ktorý z toho snemu je jednoducho potrebné pomenovať.
Urobili ste jednu, by som povedal, zmenu, že ste dôchodcom Vianoce urobili cez leto, posunutím nejakého toho vianočného príspevku štátnej sociálnej dávky. Ja len strašne som zvedavý. Pán minister Krajniak tam včera verejne vystúpil a prisľúbil, že kvázi bude nejaký 14. dôchodok, že jednoducho to pokladá za dôležité, aby presadil, ja som mu povedal, že mu neverím, ale budem prvý, ktorý sa mu pôjde ospravedlniť, pokiaľ sa mu dokáže toto presadiť a že ten 14. dôchodok tu jednoducho bude.
Je tu však I. pilier, ktorý je v procese, v legislatívnom procese, v tomto čase, v túto hodinu sme mali preberať druhé čítanie. Predpokladal som, že v tom druhom čítaní budú nejaké pozitívne zmeny, ktoré zhodnotia aj tú kritiku, aj to, o čom tu hovoríme, podľa všetkého asi nie je dohoda vo vládnej koalícii a namiesto dnešného dňa sa budeme tejto problematike venovať až na najbližšom stretnutí, to znamená v septembri. Možno aj tam je priestor ešte, aby ste zareagovali s tým, že sa tá valorizácia zmení a že sa niektoré veci vyrovnajú s okolitými krajinami.
Už tu bolo trošku spomínané, čo sa týka toho nášho postavenia v rámci Európskej únie. Zhodou okolností tento týždeň jeden zo slovenských denníkov zverejnil štatistiky 44 krajín sledovaných, čo sa týka dôchodku ako takého. Vrátane všetkých krajín Európskej únie. Mňa zarazila jedna vec a to je tá najpodstatnejšia, lebo tie maximálne čísla eur, koľko dostávajú, nie sú tak dôležité, ako to, čo za tie prostriedky dokáže nakúpiť z hľadiska cien a služieb. Áno, Slovensko je na 27. mieste. Dvadsiatom siedmom. Nehovorím o krajinách V4-ky. My veľmi, veľmi ďaleko takto hore pozeráme aj na Rumunov, čo sa týka týchto, týchto možností a nehovoriac o tom, že sme stále medzi štyrmi najhoršími krajinami v rámci Európskej únie, čo sa týka podielu HDP na dôchodky. No a to, čo tu máme predložené z hľadiska I. piliera, o čom sa tu malo rokovať, je ešte zníženie, lebo my ADH-čku zo 100 % ideme znížiť na 95 %. Zle, absolútne zle, jednoducho neviem, prečo sa takto ideme pomstiť na dôchodcoch, veď všetci máme rodičov, prípadne starých rodičov, ktorí jednoducho trpia. Trpia tým, že každý tretí dôchodca je pod hranicou chudoby a našou úlohou je to jednoducho riešiť.
Opakujem ešte raz. Preto by som vás chcel požiadať aj ja, aby sme tento návrh, ktorý je tu predložený, jednoducho podporili, aby sa teraz po tom všetkom zabudlo, čo je koaličné, čo je opozičné, ale aby sme riešili to, čo sa vonku deje voči dôchodcom, a to je otázka ich životnej úrovne. My sme sa zaviazali a v ústave máme zakotvený článok, ktorý hovorí o dôstojnom živote v jeseni života pre seniorov dôchodcov, ktoré si už svoje, svoje odrobili. To znamená, aj v zmysle tejto ústavy sme viazaní, aby sme tento problém riešili.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.6.2022 o 10:40 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video