78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:12 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:52

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za reakcie pánov poslancov. Myslím, že jediný koaličný poslanec, ktorý sa ozval, bol pán Kuriak, ktorý, žiaľ, nepochopil ale absolútne nič.
Pán Kuriak, my sa tu dneska bavíme o tom, či má byť v ústave referendum o predčasných voľbách. To, ako sa k nemu potom už v tom referende ľudia postavia k tejto otázke, je fajn. Vy máte právo neísť na referendum. To nie je občianska povinnosť, to je právo, hej? Ale či to má byť v ústave, to je otázka, dobre? Tak na tom sa dohodnime. Ja chcem, aby v ústave mali ľudia možnosť aj referendom vyvolať predčasné voľby. Dobre? O tomto je otázka.
A vy teraz tu splietate, že pri minulých referendách, pri Sulíkovom referende som bol, samozrejme, proti. Pamätáte si Sulíkove referendum? Sulíkove referendum bolo o tom, že či limuzíny majú byť také a onaké a tak ďalej. Hej? Ja som pochopiteľne na to referendum nešiel. A to je moje právo. O rodine takisto. Každého právo, pán kolega. A vy takisto nemusíte ísť na referendum o predčasných voľbách, ale má to byť v ústave. A vy to dneska vyberáte z tej ústavy. Rozumieme si? Vy ste ako ten fašista, ktorý vyberá to referendum z ústavy. Toto je ten zásadný problém. Už to konečne pochopte!
A ďalšia vec. Pokiaľ vy ako bežný človiečik vyzvete ľudí k čomukoľvek, je to fajn, je to vaše právo, ale ako najvyšší ústavný činiteľ, ako prezidentka Slovenskej republiky máte psiu povinnosť vyzvať ľudí k tomu, aby participovali na demokracii. A to je to, čo som hovoril. Už tomu rozumiete? Ďakujem.
A teraz, ak mi ešte ostal čas, keby sme mali normálnu vládu, a nie týchto diletantov, a normálnu prezidentku, a nie túto madam Schwarzkopf, tak by hneď ako padla vláda, zvolala okrúhly stôl koalície aj opozície a dohodol by sa termín volieb niekedy na máj, na jún a všetko by bolo vyriešené.
Prosím, zíďte z kratšej cesty. Tuto je jediná možnosť, je širokospektrálna dohoda. Zavolajte si okrúhly stôl a poďme sa baviť o tom, aby referendum bolo v ústave, a v tej chvíli vám za toto zahlasujeme. Veľmi jednoduché. Prestaňte s tým valcom. Konečne sa poďme rozprávať ako civilizova... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:52 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:54

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte aj mne, aby som vyjadril stanovisko poslancov strany HLAS - sociálna demokracia k bodu, ktorý tu prerokovávame, a k tomu, čo sa tu deje nielen dnes (ruch v sále a zaznievanie gongu), ale sa tu deje už posledné týždne a mesiace.
Je úplne bežné a vo vyspelých demokraciách a v civilizovanom svete sa deje pravidelne v niektorých krajinách, že vládna koalícia, ktorá vzišla z demokratických parlamentných volieb, nedokáže krajinu riadiť tak, ako si predstavovala, resp. stratí svoju väčšinu. A v takýchto civilizovaných a demokratických krajinách je úplne normálne, že sa potom pokojnou cestou, tak ako hovoria ich ústavy, ich zákony, hľadá spôsob, ako tento marazmus čo najskôr ukončiť a umožniť vzniku buď novej vládnej koalície na pôde parlamentu, alebo okamžite rýchlo, ak sa tak nedá, vyhlásiť predčasné parlamentné voľby. Takto funguje štandardný, vyspelý demokratický svet už desaťročia a my všetci, a hlavne vy všetci z vládnej koalície máte plné ústa o tom, že Slovensko má patriť k vyspelým demokratických krajinám sveta, a preto by bolo fajn, keby ste Slovensko do tej vyspelej demokratickej rodiny aj viedli svojimi činmi a svojím konaním.
Dámy a páni, musím to povedať možno trochu tak odľahčene, ale povedal som to už prvýkrát, že táto vládna koalícia na Slovensku nevedela ani len dôstojne a so cťou padnúť, a, žiaľ, táto vládna koalícia ani dnes nedokáže dôstojne a so cťou odísť z politického života a dať možnosť občanom našej vlastnej krajiny, nášmu Slovensku zvoliť si nové vedenie krajiny, ktoré nás vyvedie z tohto marazmu. Namiesto toho, aby ste dôstojne a slušne, tak ako je to vo vyspelých demokratických krajinách, v spolupráci s ostatnými politickými stranami v parlamente našli ústavné riešenie, pokojné riešenie a vyviedli krajinu z tohto prúseru, skôr pripomínate, žiaľ, prepáčte, že to musím povedať, vládna koalícia alebo torzo padnutej vládnej koalície pripomína skôr oslíka so zlomenou nohou, ktorý sa ledva-ledva potáca, nedokáže už potiahnuť ani len nejakú malú káričku alebo vozík za sebou, ale ešte stále má dosť sily, aby uhryzol hocikoho, kto mu buď chce pomôcť, alebo, alebo ide okolo neho.
Žiaľbohu, toto je obraz Slovenska pod vaším vedením. Toto po tridsiatich rokoch existencie samotnej Slovenskej republiky, samostatnej Slovenskej republiky sme sa dočkali. Toto je demokratické? Takto sa správa vyspelá demokracia, že sa tu vláda, ktorá vlastným pričinením príde o svoju podporu, sa tu chce zabetónovať až pomaly do konca volebného obdobia? Je to naozaj smiešne, je to nedôstojné a je to naozaj niečo, čo nechápeme nielen my politici, ktorí už niečo sme prežili, ale nechápu to ani občania Slovenskej republiky.
Druhý vážny moment, prvý je ten, že dokážete demokraticky, slušne a dôstojne ukončiť toto trápenie, tak ako sa to robí v civilizovanom svete, a druhý je moment ten, že v priamom prenose ukazujete, ako sa bojíte vlastných občanov, ako sa bojíte vlastného národa, ako sa bojíte ľudí, ktorí majú volebné právo tu v Slovenskej republike, pretože sú to vaši najvyšší predstavitelia, ktorí všade kričia, že nedopustia návrat niekoho, onoho alebo tamtoho. Keď sa dnes nálepkujete, že ste demokrati, tak vašou prvou úlohou a prvou povinnosťou je rešpektovať demokratické voľby na Slovensku. To je vaša prvá úloha, a preto strašiť návratom niekoho len preto, že vám to nevyhovuje, je nie vôbec demokratické, ale, naopak, je totalitárske, pretože každý, kto vzíde z riadnych alebo predčasných parlamentných volieb, je demokraticky zvolenec... zvolený poslanec Národnej rady, tak ako sme tu všetci stopäťdesiati poslanci demokraticky zvolení poslanci Národnej rady. A vy nemáte o nič silnejší mandát, ako ho máme my tu. Sme rovnakí poslanci, dokonca aj pán predsedajúci je rovnaký poslanec, akurát má funkciu podpredsedu a pán predseda parlamentu je prvý medzi rovnými. Nič viac, nič menej. A preto deliť sa na demokratických a nedemokratických, keď to vychádza z vašich úst, je absolútne scestné, pretože všetko, čo zatiaľ robíte, je prejav nedemokratickosti, a nie demokracie, o ktorej tak vznešene hovoríte.
Keby ste sa ľudí nebáli, keby ste si boli takí sebavedomí, akí ste úžasní a akú veľkú podporu v spoločnosti máte, tak vyhlásite parlamentné voľby čo v najkratšom možnom termíne, nie v septembri. A ja som dodnes a dúfam, už som rád, že prišiel aj môj veľký fanúšik pán Pročko, hoc tu celý deň nebol, teraz už kvôli mne dobehol, keby mohol napríklad on za stranu OĽANO povedať, prečo musia byť voľby 30. 9., ja som dodnes nepočul jeden argument, prečo to má byť 30. 9. a prečo to nemôže byť v júni. Neviem, nepočul som to. Či chcú ísť ešte páni poslanci z vládnej koalície na letnú dovolenku a brať ešte poslanecký plat, aby si ju mohli dovoliť luxusnejšiu? Alebo je to kvôli tomu, aby ešte politické strany dostali pár miliónov zo štátnej kasy navyše? Alebo je to to, o čom hovoril Richard Sulík, že ešte aby sme stihli do septembra niekoho pozatvárať a možno časť opozície ešte viac vylikvidovať? Alebo je to kvôli tomu, aby váš Edko stihol ešte vyrobiť tu nejakú stranu, alebo sa mu pomaličky a ťažko rozmýšľa, kde vlastne ide skončiť a či ide niekde, alebo ide niečo zakladať. Tak to povedzte aspoň na rovinu a povedzte pravdu, lebo ešte nikto z vás nepovedal normálny termín. 30. 9.
A ako už tu bolo dnes spomenuté, pani Kolíková povedala, že to je kompromis, to je umenie možného. My tu všetci z opozície sme boli pripravení zahlasovať za čo najskorší pozmeňujúci návrh, alebo, alebo, alebo skrátenie volebného obdobia na jún. Ak by sa k tomu pridalo aj SaS a Boris Kollár, je to dávno vybavené a nepotrebujeme tu ani túto dlhú schôdzu s týmto rozsiahlym pozmeňujúcim návrhom.
Žiaľ, nechápem tomu, prečo torzo vládnej koalície, ktoré je už rozpadnuté a ktoré si samo spôsobilo tento pád, sa tu naďalej správa ako homogénna masa bývalej vládnej koalície a snaží sa deväťdesiatkou ovplyvňovať dianie v tejto krajine.
A ešte aj z tej ústavy, ak si pamätáte, hneď na začiatku volebného obdobia ste z ústavy spravili trhací kalendár. Ústava, zákon, ku ktorému máme pristupovať so cťou, po dlhosiahlych diskusiách naprieč politickým spektrom, preto je tam tá deväťdesiatka, ste tu menili ústavu pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré mali desaťkrát viacej strán ako samotná novela, ktorú sem predložila vláda alebo, alebo poslanci. Nehorázne! Už vtedy ste ukázali, v akej neúcte máte Ústavu Slovenskej republiky, a dnes namiesto toho, aby sme ju menili spoločne, spoločne v takejto zložitej situácii, v akej sa Slovensko nachádza, a tak spoločne, ako by to v civilizovanej, demokratickej krajine malo byť, ešte aj naposledy chcete to svoje torzo a tú svoju deväťdesiatku zneužiť na to, aby ste zabetónovali svoje veci a zobrali ľuďom aj to posledné, čo majú. Nehovoriac už o tom, že OĽANO, ktoré tvrdilo, že má byť osem volebných obvodov, a má to vo svojom volebnom programe, chce ešte aj túto možnosť do ústavy zablokovať, aby to tam, nedajbože, nemohlo, nebolo... nemohlo sa zmeniť.
Veď uvidíme, jak sa do budúcna bude chcieť zmeniť volebný systém, lebo ľudia chcú mať istotu, že v každom okrese budú mať zástupcu v Národnej rade, tak sa možno nájde v civilizovanom budúcom parlamente zhoda naprieč politickým spektrom a ešte aj táto brzda sa bude dať kedykoľvek odbrzdiť.
Ak sa vám podarí presadiť tento pozmeňujúci návrh aj napriek nášmu odporu, čo sa týka referenda, vám garantujem, že pokiaľ tu budeme mať väčšinu, budeme sa snažiť od prvého dňa robiť všetko pre to, aby sme vrátili moc ľudí naspäť do ústavy, aby platilo, že keď nám ľudia moc dávajú, aby nám ju mohli aj kedykoľvek odobrať. Takýto pozmeňujúci návrh, ktorý ste dali, nemôže strana HLAS podporiť a nebude zaň hlasovať v žiadnom prípade. Je absolútne zbytočný a iba zbytočne komplikuje celú situáciu.
Až priam ma to nabáda na otázku, či vy v skutočnosti tú zmenu ústavy aj vôbec chcete, či vy tieto pozmeňujúce návrhy ste nepredložili naschvál tak, aby nakoniec nenašla ústava 90 hlasov, aby nakoniec nebolo možné skrátiť volebné obdobie a nakoniec tu ani žiadne predčasné voľby na Slovensku neboli.
Prepáčte, ale čím viac vás sledujem, čím viac to počúvam, mám podozrenie, že robíte všetko pre to, aby to tak nebolo, aby ste si svoj čas na stoličkách poslancov predĺžili a možno vám aj niektorým záleží na tom, aby sme tu mali úradnícku vládu, pretože budete mať pocit, že počas nej sa budete môcť očistiť, a dúfajú, že ľudia zabudnú na to všetko, čo ste tu ako vládni predstavitelia stvárali. Neverím vám ani nos medzi očami. A uverím, až keď to bude čierne na bielom vyhlásené v Zbierke zákonov a podpísané pani prezidentkou, ale dovtedy mám pocit, že robíte všetko pre to, aby aj tento pokus o skrátenie volebného obdobia a zmenu ústavy stroskotal.
Ešte raz opakujem, na základe toho, čo som povedal, že to, ako sa správate, je totálne nedemokratické, idete proti vlastným ľuďom, proti vlastnému národu, proti záujmom Slovenskej republiky, naťahujete si tento čas len kvôli tomu, aby ste si na týchto stoličkách, na ktorých už možno nikdy nebudete sedieť, posedeli čo najdlhšie za veľmi tučný a dobrý plat.
Na základe tohto HLAS spolu so všetkými poslancami, ktorí tu na rokovaní sú a budú, nepodporí a nezahlasuje za tento pozmeňujúci návrh, a ak prejde, tak nezahlasujeme ani na... za zmenu ústavy, lebo nebudeme sa podieľať na tom, ako tu títo nedemokrati oberajú o moc vlastný národ.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.1.2023 o 14:54 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:04

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, no prečo nechcú skoré predčasné voľby? Lebo sú to stroskotanci, ktorí potrebujú svoje platy. Ešte hovoria o 30. septembri, aby v tom októbri prišiel celý septembrový plat, aby náhodou nebol o pár stoviek nižší. Oni sú ako vírus, už ich nikto nechce, ale silou-mocou sa snažia na úkor svojho hostiteľa, ktorým je národ slovenský, prežiť. Ubližujú mu, ničia ho, spôsobujú mu desaťnásobné ceny energií, ale stále dúfajú, že ho ten národ, ktorý žmýkajú, bude živiť, že ho bude držať pri živote napriek tomu, že ho to môže stáť úplne všetko, lebo pozostatky tohto hrôzostrašného vládneho zoskupenia, protislovenskej bandy, ktorá tu zničila všetko, čoho sa dotkla, a zadlžila štát spôsobom, ktorý nemá v histórii Slovenskej republiky precedens, tieto pozostatky sa silou-mocou chcú držať aj posledných peňazí, ktoré môžu z tohto štátu, ktorý takto priviedli na dno, vyžmýkať.
Nemajú žiadnu hrdosť, nemajú žiadnu česť a presne ako ste povedali, chcú ešte aj tie posledné milióny pre svoje politické strany bez ohľadu na to, že má OĽANO na účte nejakých 11 či 12 mil. podľa poslednej správy. Ešte ten 1 alebo 2 mil. sa predsa Igorovi Matovičovi hodia, tak budú celý národ držať v šachu, budú tomu národu ubližovať, budú po ňom šliapať a budú mu ešte dokonca v tomto návrhu brať právo na referendum, brať právo odvolať vládu, pritom podľa ústavy moc pochádza od občanov, nie od nejakých týchto poslancov OĽANO, od nejakých Pročkov a podobných ľudí.
Moc má pochádzať od občanov, ktorí volia týchto poslancov, ale pre nich je jasná snaha zabetónovať sa a brať tento plat úplne všetkým. Celý národ zapredali a vymenili za svoje peňaženky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:04 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:06

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Keďže som bol spomenutý, musím povedať, že mňa veľmi teší, že fašisti vás podporujú, pán Pellegrini, že tí, ktorí tu rozprávajú o tom, že my chceme platy, tak kvôli tomu tu vrieskajú a rozprávajú, ako je všetko zlé, ako je všetko na figu, ako tu vrieskajú a rozprávajú, ako sme zničili tento národ, fašisti, ktorí, ktorí naozaj nič iné nechcú, len to, aby mohli opäť sedieť v týchto laviciach, pretože nevedia nič iné robiť, len to, poberať plat tu v parlamente.
Pellegrini, vy ste povedali, že som váš fanúšik. Nie som váš fanúšik a nikdy nebudem. Nie som fanúšik ľudí, ktorí, veď o vás je to verejne známe aj média to píšu, 150-tisícové úplatky, kar... rôzne v Banskej Bystrici sadkárske výhody. Pellegrini, o vás je známe, kto ste vy. Vy tu rozprávate, že Heger si ide založiť nejakú stranu, vy, Pellegrini, a čo ste si založili biznis krídlo? Na čo sa vy trasiete, Pellegrini?! Vy sa trasiete na tých 27 mld. Porozprávajte ľuďom, odkiaľ ste zobrali peniaze na tie vaše byty, Pellegrini, odkiaľ ste zobrali peniaze na financovanie vašej strany.
Pellegrini, vy tu rozprávate, že čo je nedemokratické? No demokratické je rozprávať o takých ľuďoch, Pellegrini, ako ste vy. Vy sa oblečiete do kroja, vy si sadnete na traktorík, pohladkáte si psíka a tvárite sa, ako zachraňujete národ. Čo ste vy, Pellegrini, za dvanásť rokov zachránili? Svoju vlastnú riť, Pellegrini! To ste si zachránili! A to chcete?! Vy chcete zachraňovať tento národ? V čom, Pellegrini? Opakujem, vy tu rozprávate o Hegerovi, že si založil stranu, a vy ste čo spravili? Prečo ste odišli od Fica a zobrali ste si toto biznis krídlo? Kvôli čomu?
Nedemokratické? Pellegrini, je demokratické rozprávať ľuďom, kto ste vy a čo ste vy zač, Pellegrini, a čo chcete robiť! Chcete stále rabovať toto Slovensko a v tom vám treba zabrániť!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:06 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
To, že demokrati z bývalej vládnej koalície, ktorá, stále neviem, či ešte existuje, alebo sa pomaličky spája, alebo nejakým zvláštnym spôsobom sa rozvíja do nejakých astronomických výšin, stále tvrdia, že musia byť predčasné parlamentné voľby až v septembri, teda koncom septembra, aby vlastne mali ešte čas desať mesiacov pomáhať občanom Slovenskej republiky. Táto okrídlená veta, ak by nebola naozaj taká úsmevná, tak je až úplne smiešna, je stále ľuďom podsúvaná a prezentovaná premiérom Hegerom, pretože iba oni vlastne za desať mesiacov dokážu to, čo za tri roky zničili. Čiže matematicky úplný nepomer a taká matematická fantazmagória a totálna ilúzia.
Občania Slovenskej republiky sa už rozhodli dávno predtým, ako bola táto vláda odvolaná, ako bude vyzerať možno parlament v budúcom volebnom období, možno vláda v budúcom volebnom období, ale títo páni a dámy z vládnej koalície, či už funkčnej, alebo nefunkčnej, si stále myslia, že oni majú patent na rozum a oni majú nejaký dar od všemohúceho Boha ako tento celý marazmus, do ktorého celú Slovenskú republiku doviedli a priniesli, nejakým zvláštnym spôsobom za desať mesiacov ešte zvrátiť alebo úplne zmeniť.
No, kolegyne, kolegovia, ja vás musím však sklamať alebo ubezpečiť v tom, že ako politici, političky, ako hnutie, alebo politické strany bývalej vládnej koalície naozaj sa ocitnete na smetisku dejín, pretože vznikajú tu nové politické subjekty, "demokratické", "liberálne", a vy sa tak krásne medzi sebou vyparazitujete, vy sa medzi sebou tak krásne zožeriete, že po vás tu v budúcom volebnom období nezostane ani smrad.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:08 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Dovoľte mi, pán predseda, aby som zareagoval na tvoje vystúpenie a vrátil sa k tomu, čo sa snažia zvyšky poslancov, teda, alebo poslanci zvyškov vládnej koalície tvrdiť, a sami seba sa označujú ako demokrati.
Demokrat nemôže byť niekto, kto popiera zásadnú formu prejavenia vôle ľudu, a u nás sú to buď voľby, alebo referendum. A ten, kto zahlasuje za to, aby referendum nebolo jednou z možností vyjadrenia vôle ľudí, nemôže byť demokrat. Aj preto by sme ich mali označovať samozvaní demokrati, možno mladšiu generáciu fejkoví demokrati, lebo niekto, kto popiera základné demokratické princípy, demokratom nie je a nebude, a pritom si sami spomíname, že dokonca boli návrhy z ich strany, zo strany OĽANO, aby sa dokonca znížilo kvórum demokratického prejavenia vôle v referende, čiže to, čo tvrdili, popierajú, majú tu odvahu sa nazývať demokratmi.
No a na záver ešte by som, som chcel poprosiť, pán predseda, aby si využil svoje demokratické právo a nereagoval v záverečnej poznámke na poslanca Pročka, pokiaľ neužije svoju dávku ukľudňujúcich prostriedkov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:10 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:12

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Peter, v rozprave si niekoľkokrát spomenul občanov Slovenskej republiky. No to je práve ten najväčší nepriateľ dnešnej koalície. Nemá to logiku, ale je to tak. Presvedčili nás o tom počas pandémie, ktorú nezvládli a spôsobili tisíce zbytočných úmrtí. To nehovorím ja, to hovoria zdravotnícki odborníci.
O tom, že najväčším nepriateľom súčasnej koalície je samotný občan Slovenskej republiky, svedčí vlastne každodenný život podnikateľov, zdravotníkov, živnostníkov, seniorov, rodín s nižším príjmom. Ak naozaj chcete, vážení koaliční poslanci, pomôcť tejto krajine, tak ako to hovoríte pri každej jednej príležitosti, prosím vás, odíďte. Odíďte aspoň so štipkou posledných zvyškov cti. Ale čím dlhšie sedím v tomto parlamente a počúvam niektorých koaličných poslancov, tak tým mi je jasnejšie, že o cti tu vlastne už nemôže byť ani reči.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:12 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:13

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Áno, pán predseda, veľmi správne si to povedal, Slovensko má patriť k vyspelým demokratickým krajinám, a preto by sme tak všetci poslanci Národnej rady mali aj pracovať. Ale ako to tu vidíme, tak jednoducho my sa nemôžme dohodnúť na ústavnom riešení tejto krízy a nemôžme sa dohodnúť ani na predčasných parlamentných voľbách, na ich termíne.
A hlavne treba pripomenúť jednu dôležitú vec, keď nám koalícia začala vyčítať, že nám pošle účet za referendum, tak treba povedať, že tým, že od roku 2021 hlavne koaliční poslanci nechceli splniť výtku, ktorú nám poslal Ústavný súd, tak tam treba rozrátať náklady za referendum.
No a v neposlednej rade, keď sa na to pozeráme cez prizmu posledných dvoch-troch dní, tak zisťujeme, že koalícia si kladie ešte ďalšie podmienky, aby ústavný zákon neprešiel, a to sú podmienky, ako tu zostať nielen v tomto volebnom období, ale aj v tom ďalšom volebnom období a možno ešte v ďalšom. A treba len, aby tie predčasné parlamentné voľby boli, a občania dajú vysvedčenie hlavne tej koalícii, čo s nimi robila tri roky, a hlavne ako ešte v závere sa snažila všetky tieto pozície, ktoré tu má, si udržať čo najdlhšie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:13 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:15

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Dovoľte, pán predseda, aby som krátko reagoval na vaše vystúpenie. Hnutie SME RODINA nemá najmenší problém s tým, aby to tam referendum bolo. My sme od začiatku jasne hovorili, že my nebudeme prekážkou toho, aby sa zmenila ústava tak, aby sa v čo najkratšom termíne mohli konať predčasné voľby.
My sme ochotní bez problémov zahlasovať aj za takú úpravu, ktorá to referendum tam nechá. My sme ochotní určite zahlasovať aj za skorší termín konania predčasných parlamentných volieb. To znamená, my určite nebudeme prekážkou toho, aby takáto úprava bola. To znamená, my sa prispôsobíme konsenzu, prispôsobíme sa väčšinovému názoru, tak aby predčasné voľby mohli byť v čo najkratšom termíne a v takej podobe, aby bola prijatá ústava, aby to malo čo najväčšiu podporu. Čiže opakujem, SME RODINA nebude prekážkou toho, aby tam bolo referendum, nebude prekážkou toho, aby sa voľby konali aj v júni.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:15 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vox populi, vox Dei – hlas ľudu, hlas Boží, už v 8. stor. p. n. l. starogrécky autor Hésiodos to vyhlásil. Žiaľ, súčasná vládna koalícia povýšila tento výrok na vox politikus, vox Dei – hlas politika, hlas Boží. Ľudí ste potrebovali len pred voľbami, kde ste im nasľúbili, nasľubovali hory-doly v svojich predvolebných programoch, z ktorých sa stali trhacie kalendáre. Dnes negujete všetko, čo ste v týchto predvolebných programoch mali. A potom, ako zvykom, obrátili ste sa im kompletne chrbtom, a nielen ľuďom, ale aj celej krajine. Ale nie rečami, ale skutkami, pretože rečami ste stále plnili svoje volebné programy, ktoré sa ďalekosiahle odtrhali od reality.
A vrchol všetkého je, že ste si, za každú cenu teraz snažíte sa meniť aj zákony tak, aby ste sa udržali pri moci, aby ste si udržali pre seba a pre svojich prívržencov svoje teplé miestečká, dobre platené, pretože si dobre uvedomujete, že ten čas sa kráti a keď prídu voľby, tak tieto miesta jednoducho mať nebudete.
Bojíte sa volieb, bojíte sa ľudí, bojíte sa rozhodnutia ľudí. O tom je referendum, pretože referendum je rozhodnutie ľudí, a to je veľký strach terajšej súčasnej koalície. A bojíte sa volieb v regiónoch, pretože ľudia tým, že poznajú týchto politikov, vedia presne, komu dať svoj hlas, a nevolia len strany. A toto si chcete ešte zabetónovať v ústave, pretože sa bojíte, čo keď sa táto moc presunie medzi ľudí do regiónov, ktoré by mali voliť svojich zástupcov, a to je pre vás také niečo, ako čert sa bojí kríža.
Ale možno také zamyslenie, čo je zlé alebo čo chýba a prečo táto vládna koalícia chce ostať do septembra vládnuť, pretože mne stále uniká základná myšlienka, čo ide dobré spraviť pre túto krajinu, čo ide dobré spraviť pre ľudí. Prečo všetci máme teda súhlasiť, áno, zostaňte, urobte to ešte? Pretože dodnes to nikto nepovedal. Okrem nejakej svojej zotrvač... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 15:16 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video