94. schôdza

13.6.2023 - 28.6.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:47 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, s väčšinou vecí absolútne súhlasím, ale myslím si, že vyjadrenia, ako že musíme byť voči vojnovým utečencom solidárni, v tejto konkrétnej téme nie sú úplne namieste, pretože ak niekto ide už v piatej či šiestej bezpečnej krajine po sebe a ani v tej nechce podať žiadosť o azyl, tak nie je vojnový utečenec. Je to proste kriminálnik a ekonomický migrant, špekulant. To je niečo úplne iné. To sa vôbec nedá porovnať s vojnovým utečencom. Preto v tejto téme o vojnových utečencoch vôbec nemôže byť ani reči, lebo tí skončia v Turecku a každý, kto ide ďalej, už nie je vojnový utečenec.
Hovoríte, že ďakujete ministrovi vnútra za to, že sa zdržal pri migračnom pakte. Podľa môjho názoru tam nie je za čo ďakovať, to je skôr priestor na kritiku. On mal byť jednoznačne proti ako Maďarsko alebo Poľsko, veď čo mu bránilo? Jedine osobné presvedčenie. A ak vieme, že má osobné presvedčenie také, že ten migračný pakt, ktorý predstavuje katastrofu pre Európsku úniu, je fajn, ale bol politicky donútený zdržať sa nakoniec, tak je to katastrofa aj pre Slovensko, ak zastáva ministra, ja ho osobne nepoznám, osobne ako proti človeku proti nemu absolútne nič nemám, ale na druhej strane, ak má takéto politické stanovisko, tak ho jednoznačne musím odmietnuť na pozícii ministra vnútra.
Hovoríte, že spolupráca s Maďarskom sa začala, čo je dobrá správa. Tá spolupráca by mala byť intenzívnejšia, akčnejšia. Pán minister by sa mal do toho zapojiť viac, zapojil sa do toho neskoro, síce sa aspoň zapojil, jasné, to kvitujeme, ale tam treba byť akčnejší, živší, proste 160 denne ako nedávno v Nových Zámkoch, to je katastrofa, tých počet imigrantov. Musíme robiť. Tých 655, o ktorých hovoria, týždenne, to bude za chvíľku 1 500, 2 000. A hovoríme len o zachytených. Tam treba okamžite jednoducho makať alebo sa stane presne to, čo ste povedali, a to je dôležité, len to treba zdôrazňovať, Česi a Rakúšania nám zase zatvoria hranice a zase tam budú ľudia v Holíči a v ďalších mestách tŕpnuť, lebo sa tam budú emigranti kopiť. A to predsa nikto nechceme, preto musíme makať, a preto to tu riešime.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:43 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
To, že na území Slovenskej republiky nielen v týchto dňoch, ale aj v predchádzajúcich týždňoch sme pravidelne videli, či už v alternatívnych, alebo v mainstreamových médiách, že náhodou bola hliadkou Policajného zboru zastavená dodávka s počtom sedem, osem, deväť, desať, dvanásť, pätnásť nelegálnych migrantov, ktorých nevedeli identifikovať, nevedeli určiť krajinu pôvodu, nevedeli určiť, odkiaľ títo ľudia k nám prišli. To je naozaj fakt. To, že Slovenská republika je tranzitnou krajinou pre nelegálnu migráciu ako srdce Európy, to je tiež holý fakt, ale zároveň nemôžme byť alibisti a nemôžme sa jednoducho schovávať za nejaký vymyslený problém, že táto nelegálna migrácia je problém, ktorý nie je na území Slovenskej republiky riešiteľný. Tento problém na území Slovenskej republiky riešiteľný je a dokázala nám to naša susedská krajina, konkrétne Česká republika. Nelegálny migrant po prekročení slovensko-českej hranice bol okamžite vrátený na územie Slovenskej republiky. Práve preto by Slovenská republika mala v dobrom spolupracovať s Maďarskou republikou a takýto systém reciprocity jednoducho akceptovať a zaužívať.
To, že človek, ktorý nám bude tvrdiť, som Omar, pochádzam z Damasku zo Sýrie a utekám pred vojenským konfliktom, to je všetko fajn, ale ten človek pokiaľ nemá doklad, pokiaľ je zaevidovaný v systémoch a je tam explicitne dané, že už tretíkrát bol odchytený na území Slovenskej republiky a stále nie je preukázaný jeho pôvod a stále ten istý človek sa k nám dostane, no toto je podľa mňa choré. Jednoducho bezpečná krajina, prvá bezpečná krajina po vojenskom konflikte po balkánskej trase to je buď Turecko, alebo je to Srbsko. Jednoducho ak raz utekám pred vojenským konfliktom, v prvej bezpečnej krajine sa cítim naozaj dobre a neutekám ďalej za ekonomickým ziskom a ekonomickými výhodami do Euró... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:45 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Tu sa zhodneme, pani poslankyňa, v tom, ako ste hovorili, že Slovensko by malo konať operatívne, ale aj demonštratívne, aby sme neboli pozývacou krajinou pre nelegálnych migrantov a hlavne prevádzačov. Tu s vami súhlasím. Vy navrhujete zaisťovať utečencov a obmedziť ich na osobnej slobode. Sama pritom dobre viete, že na to kapacitné priestory nemáme, ako ste uviedla, ani útvar policajného zaistenia v Sečovciach ani v Medveďove na to nestačí, a tým pádom by sme museli vytvárať nejaké stanové mestečká alebo kontajnerové. Okej, ale keď pôjdeme touto cestou, ale nech nám to prepláca Európska únia. Nech to neplatia naši daňoví poplatníci, lebo sama dobre viete, že budeme sa baviť rádovo o stovkách, tisícoch eur, pretože budeme musieť zabezpečiť stravovanie, lekárske vyšetrenie. Ak Európska únia zlyháva pri vonkajších hraniciach, tak nech nám potom tieto náklady preplatí.
Ďalšia vec je, pravdou je, že ak 94 % utečencov tvoria utečenci alebo nelegálni migranti z Afriky, Sýrie a tak ďalej, je pravdou, že títo utečenci tu nechcú zostať. Veľmi dobre viete, že štatistiky to potvrdzujú, za roky 2020 o azyl požiadalo len 282 utečencov, dostalo ich 11. V roku 2021 požiadalo o azyl, že chcú zostať na Slovensku 370, dostalo ich 29. Za tento rok požiadalo 191, dostal azyl len 1. A taktiež to potvrdzujú aj štatistiky, koľko cudzincov pracuje na Slovensku. V týchto priečkach je to, 87-tisíc cudzincov pracuje na Slovensku, a tieto priečky vedia, sú to ľudia z Ukrajiny, na druhom mieste sú zo Srbska, Rumunska, Česka a Maďarska. Nie sú tam žiadni Afričania, takže netreba ľudí strašiť, že títo ľudia z tretích krajín tu chcú zostať. Pokračujú ďalej, na Slovensku sa nechcú zdržať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:47 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:49

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja sa vrátim len k tej časti toho vystúpenia, kde sa hovorí, že 94 % tvrdí, že sú zo Sýrie. Predrečníčka reagovala tak na ministra, nemajú doklady, nevedia to dokázať. Zaujímavé je, že oni nevedia ani hlavné mesto Sýrie, keď sa ich spýtate. My sme boli v Holíči a pýtali sme sa ich na hlavné mesto Sýrie. Oni nevedeli ani ich hlavné mesto. To sú takí Sýrčania! A keď pán minister to nechce pochopiť, lebo mu jeho šéfka Lexmann chce byť za chrumkavú v Európskej únii aj jej najliberálnejšia strana KDH, viac ako Progresívne Slovensko, tak jemu to budeme zbytočne vysvetľovať, zbytočne to budeme vysvetľovať, lebo každý normálny človek so sedliackym rozumom dokáže zistiť, skade sú. Ale najjednoduchšie je povedať, všetci sú zo Sýrie. Ale pritom na jednoduchú otázku, keď neviete svoje hlavné mesto, tak ste viete skadiaľ, a nie zo Sýrie. A keď nemáte doklady, tak súhlasím s tým, čo povedala predrečníčka.
Nemusíme stavať stanové mestečká alebo ich obmedziť na osobnej slobode, spravme presne to, čo Česi. Na hraniciach ich vrátime naspäť, čo nám v tom bráni? Keď tu bol Globsec, tak sme nemali problém uzatvoriť hranice. Ale to nehovorím o celej hranici, hlavne v tých inkriminovaných častiach, tej exponovanej časti, kde je problém. Neni tam problém dať aj vojakov a policajtov, uzavrú tú hranicu a keď vidia tí prevádzači, že tadeto majú problém sťažený, tak si nájdu inú cestu, a tým bude pokoj v južných okresoch a ľudia, občania sa tam nebudú báť. A o čo nám ide? O to, aby sa naši občania Slovenskej republiky, nech sú akejkoľvek národnosti, cítili bezpečne, o nič viac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:49 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:51

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Problém je, netreba si zakrývať pred tým oči a netreba sa tváriť, že nás sa to netýka. Je to čistý alibizmus, veď sú to len tí, ktorí prechádzajú cez Slovensko a idú ďalej. Tak keď sa všetci budeme tváriť v rámci Európskej únie, tak potom si povedzme, že o čo nám vôbec ide. Je tu základ Frontex, ktorý je deravý ako ementál. Sú tu skupiny prevádzačov, ktorí jednoducho na tom profitujú, a je to medzinárodný, nelegálny obchod prevádzačstva a zarábajú na tom miliardy. To, že sme bezzubí v rámci Európskej únie, neznamená, že aj na Slovensku sa musíme tváriť bezzubo a tváriť sa, že tento problém sa nás netýka, veď oni prídu, prejdú a idú ďalej.
Tak ako aj v iných štátoch, veď každý si chráni svoj dom, každý chce, aby doma mal poriadok, aby vedel, kto mu príde domov, tak tak by sme sa mali správať aj my. Jednoducho z pohľadu samospráv a z pohľadu občanov, ktorých sa to najviac týka, pretože tie skupiny sa tam pohybujú, pohybujú a jednoducho nie sú to ani Rumuni, ani Srbi, sú to jednoducho migranti, ktorí sem prišli z Afriky a vieme, že čo je ich zámer. Sú to ekonomickí migranti jednoducho, my mali by sme k tomu pristúpiť tak, že v prvom rade máme chrániť našich občanov a občanov, ktorí žijú na južnom Slovensku, pretože jednoducho sa boja. Ja z tej samosprávy, ja sa pýtam kolegov, primátorov, oni nevedia, čo majú robiť. Hádam nechcete, aby mestské polície suplovali štát v tom, že majú kontrolovať týchto migrantov a majú strážiť občanov, aby nedošlo k nejakej trestnej činnosti alebo ohrozeniu ich života a majetku? To je prvoradá úloha štátnej polície. Ak to nestíha alebo ak to nevie zvládať, na to má iné zložky, ktoré vie do toho zapojiť a v prvom rade si poďme kontrolovať a chrániť naše územie a chrániť našich občanov, ako bolo povedané ixkrát. Robia to v iných krajinách, je to úspešné. Tí, ktorí prídu, no tak ich vracajme jednoducho, ale netvárme sa, zakryjeme oči, hlavu do piesku ako pštrosy, veď oni cez nás prejdú a nech utekajú a tvárme sa, že tu nie sú.
Poďme s tým niečo robiť, pán minister, máte to v rukách, spravte, čo sa dá!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:51 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Príspevok v rozprave, ktorý sme počuli od teba, pani poslankyňa, bol racionálny, praktický a plný faktov. Ja som sledovala aj pána ministra Šimka a tiež ho pozorne počúval a keďže jeho predchodca, minister Mikulec, túto tému trestuhodne zanedbal, tak ja verím, že pán minister Šimko si fakty aj návody a možno aj návrhy riešení, ktoré pani poslankyňa Saková predniesla, vezme ako možnosť naozaj urýchleného, najrýchlejšieho a čo najobjektívnejšieho riešenia, pretože myslím si to, čo si myslí asi polovica obyvateľov tejto krajiny, že nie je predsa možné, aby sa ľudia v pohraničných oblastiach Slovenska báli vyjsť na ulicu za bieleho dňa, aby sa báli odprevádzať svoje deti na rôzne krúžky v podvečerných hodinách a podobne. No a nie je predsa možné ani to, aby sme sa my v našej vlastnej krajine cítili ako prisťahovalci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:53 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Kolegyňa Deniska Saková, presne si vo svojom vystúpení vystihla obavy občanov Slovenskej republiky, ktorí sledujú situáciu zo svojho pohľadu. My snáď do toho vidíme trošku viac a naozaj je dôležitá táto debata. Ja som rád, že začala a že k niečomu snáď aj dospeje. Hovoríme tu o nelegálnej migrácii alebo imigrácii. Nehádžeme všetkých ľudí, ktorí sem prichádzajú, do jedného vreca, ale nemáme nad tým kontrolu podobnú ako napríklad v prípade odídencov z Ukrajiny, kde my ako samosprávy, mestá a obce spolupracujeme úzko so štátnou správou, s okresnými úradmi a je to v zásade plus-mínus v poriadku. Keď sem prišlo niekoľko miliónov odídencov, dneska evidujeme možno takých, čo sa usadili, okolo 120-tisíc. Je to viac-menej v poriadku a vieme ich aj integrovať.
Ale chcem na záver povedať, chcem teda poďakovať za tento príspevok, ktorý bol veľmi hodnotný a presný, presne definoval, čo treba aj robiť. A chcem ešte povedať na záver, viete, že nerád by som sa dožil dňa, keď dostanem list z nášho partnerského mesta vo Francúzku taký istý, ako ja som podpisoval minulý týždeň, kde s ľútosťou sme prijali správu, že na detskom ihrisku pravdepodobne takýto migrant pobodal štyri deti, štyri deti, ktoré sú v kritickom stave, a teda tŕpneme s nimi a vyjadrujeme solidaritu. Nerád by som sa dožil, aby aj v Liptovskom Mikuláši alebo v hociktorom meste a obci na Slovensku musel ich partner takýto list zaslať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:54 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem za slovo. Vojnové konfliktu tu budeme mať stále. Od roku 2011 beží vojna v Sýrii a v Líbyi, kedy začala arabská jar, to je, 12 rokov je tam vojenský konflikt, čiže tí vojnoví migranti tu budú ďalšie desiatky rokov. Ale všetkých migrantov, ktorí sem prídu a povedia, že I´m from Syria, brať akože za Sýrčanov? To je úplne absurdné. 95 % tých, čo ste, teda sme legitimizovali na Slovensku, boli údajne Sýrčania. Včera chytili deväť takýchto migrantov voľakde za Komárnom a všetci mali dátum narodenia v tých svojich papieroch 1. januára. No a vy tomu naozaj veríte, že sú to Sýrčania, ktorí sa všetci narodila 1. 1.? No, to je už úplne na hlavu postavené.
Keď minulý rok, keď bola kríza, dokázali Česi aj Rakúšania nám uzavreli hranice, aby sme tam neposúvali tých migrantov, tak urobme to isté aj my na juhu. Ako to chceme riešiť? Keď pred niekoľkými rokmi Maďari začali stavať plot na hranici so Srbskom, aké z toho bolo haló, akí sú nehumánni, ako to chcú zabrániť tým migrantom. Teraz je to už úplne normálne, teraz sa stavajú ploty v Poľsku, kade inde. Tak tá hranica je ozaj deravá. Ak Európska únia to nedokáže riešiť, tak potom musíme prísť s našimi nejakými národnými riešeniami.
To uplatnenie migrantov, ktorí sem prišli z Blízkeho východu alebo z Afriky je minimálne. Keď prišli prvýkrát od, ten prvý milión do Nemecka, tak zamestnali pár tisíc tých migrantov, to sú absolútne neuplatniteľní na našom trhu pracovnom. Aj s tým treba rátať. Keď sem príde migrant z Ukrajiny alebo z niektorej krajiny postsovietskej, tí sa hneď uchytia, pracujú, ale títo migranti sú vyslovene ekonomickí migranti a myslím si, že neriešenie tejto problematiky nakoniec prispeje aj k rozkladu a rozpadu Európskej únie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:56 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Pani poslankyňa Saková. (Zaznievanie gongu.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:56 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja by som len reagovala na faktické poznámky.
Pán poslanec Mazurek, povedala som, že ďakujem pánovi ministrovi, že sa zdržal. Áno, ďakujem mu, že sa aspoň zdržal, pretože mali sme aj debatu s pánom ministrom a mali sme takú pochybnosť, či ide, alebo nejde zahlasovať za tento migračný pakt vzhľadom na to, že dal deň pred schôdzou alebo deň pred ministerským stretnutím status, kde nebola jeho pozícia jasná.
A čo sa týka celého toho zhrnutia, ešte raz zopakujem, 94 % ľudí, nelegálnych migrantov, ktorí sú na našom území, ako pán minister povedal, vraj sú zo Sýrie. Ešte raz zopakujem, všetci tvrdia, že sú zo Sýrie, tých 94 %, pretože chcú štatút vojnového utečenca. A myslíme si, že to tak nie je, a preto by sa mali skutočne preverovať ich doklady, ktoré vo veľa prípadoch alebo v drvivej väčšine vôbec nemajú, a mali by sa po dobu toho, že overujete ich totožnosť, zaistiť a obmedzovať na slobode.
Pán Potocký, preplatiť náklady na ďalšie ubytovacie kapacity alebo, respektíve vytvorenie zaisťovacích centier z EÚ je pekná myšlienka, môžme o ňom s EÚ rokovať, ale myslím si, že vzhľadom na aktuálnosť situácie a operatívnosť riešenia a vzhľadom na to, že máme ministerstvo vnútra podľa ústavy a podľa kompetenčného zákona, pardon, má povinnosť chrániť zdravie, životy a majetky občanov, tak musí zatiaľ tieto náklady financovať zo svojho rozpočtu.
A celkovo na záver by som povedala, nerobme pull effect, to znamená, nedávajme pozvánku prevádzačom poďte cez nás. Robme dostatočné opatrenia na odradenie migrácie cez Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2023 o 10:58 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video