9. schôdza

31.1.2024 - 29.2.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.2.2024 o 14:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:24

Michal Šipoš
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým kolegom za podporu. Ja budem reagovať len na pána poslanca Ľuptáka, ktorý ako jeden z mála sa odvážil vystúpiť vo faktickej a niečo povedať. Pán Ľupták, to že som hovoril o tom čo robíte a vy to beriete za útok, tak je to smutné. Ja som len poukazoval na fakty. Nemusím sa vám páčiť to hovoríme, ako to hovoríme, ale my máme mať právo vystúpiť a môžme povedať čokoľvek, aj keď a vám to nepáči a s tým nesúhlasíte, aj keď sa vám nepáči obsah alebo forma. Ale toto sme si za naše vlády
===== ... fakty. Nemusím sa vám páčiť čo hovoríme, ako to hovoríme, ale my máme mať právo vystúpiť a môžme povedať čokoľvek, aj keď a vám to nepáči a s tým nesúhlasíte, aj keď sa vám nepáči obsah alebo forma. Ale toto sme si za našej vlády nikdy nedovolili. Zobrať opozícii slovo. A veľakrát Robert Fico so svojimi kolegami obštruoval, naťahoval čas, chcel, aby tá rozprava bola dlhšie, ale nikdy sme to slovo nezobrali opozičným kolegom.
A pán poslanec, demokrat, a keď ste demokrat, tak nechá vystúpiť kolegu z opozície v rozprave. Demokrat nechá kolegu z opozície vystúpiť vo faktickej poznámke. Demokrat sa nebojí zverejniť svoj zákon v Zbierke zákonov. Demokrat nepohŕda Ústavným súdom, pán kolega. Nad tým sa zamyslite. Lebo keď niekto schváli nejaký zákon a vy ste ho schválili a ste presvedčení o tom, že je ten zákon správny, prečo sa bojíte ho zverejniť v Zbierke zákonov? Prečo to obštruuje prezidentský kandidát Pellegrini a minister Susko? Keby si za tým stáli, tak sa neboja a povedia áno, nech to rozhodne o tom Ústavný súd, či je to zákonné, či je to nezákonné. Vtedy by ste boli demokrati. Lenže toto je zbabelstvo. Bohužiaľ, pán poslanec Ľupták, mrzí ma to, ale je to zbabelstvo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.2.2024 o 14:24 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:27

Jozef Pročko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Na záver nechám dve minúty Gáborovi Grendelovi, môjmu kolegovi, aby s faktickou poznámkou skončil toto vaše trápenie, pretože vetrím, že si pán Susko veľmi rád vypočuje Gábora Grendela. Takže nechám mu dve minúty.
Začnem tým, čo sa tu naozaj deje. A to je to, že nám beriete naše právo. Beriete nám naše právo vystupovať. Lámete to, robíte naozaj obštrukcie také, ktoré nikto nikdy tu nerobil. Ja si pamäták, keď sme odvolávali Fica, keď pri odvolávaní Fica dostali poslanci koalície papier, ktorý tu všetci čítali, dokonca aj Galis vtedy čítal, všetci, všetci. Nikto, kto nevystupoval dovtedy, všetci tu sedeli a čítali. Tiež sme ich mohli zrušiť, tiež sme im mohli spraviť to, čo spravili oni nám. Zrušiť im rozpravu. Veď pre Boha, odvolávanie Fica, čo sa majú čo vykecávať a robili si tu , robili si tu populistickú reklamu tak, ako to robia na hodine otázok a ja by som vás chcel poprosiť, kolegovia, zvážte, či budete na hodine otázok dávať nejakú otázku Ficovi. Pretože aby vám urážal vaše rodiny, aby tu Fico predviedol to, čo predviedol pri Peťovi Pollákovi, keď mu dal normálnu otázku a s odporným, odporným spôsobom tento klamár začal klamať o podplácaní. On, ktorý tam mal svojich ľudí v rómskych osadách, ktorí naozaj robili strašné veci. Takže viete, dáte mu otázku a on štyri a pol minúty nakladá, nakladá opozičným politikom a potom minútu akože odpovedá. Najhoršie je na tom, nielen že nám berú slovo, ale nám aj skáču. Keď my začneme takto vykrikovať, tak nás upozornia. Myslíte, že ich teraz niekto upozorní? Myslíte, že ich niekto upozorní, že vykrikujú? Nikto. Pravda je. Na zdravie. Toto sú oni. Toto sú oni. Zoberú vám slovo, zoberú vám slovo, a keď dostanete to slovo, tak vás ešte, ešte valcujú, ešte vás aj valcujú.
Tieto manipulácie, čo oni robia a tento zákon je vlastne o tom, čo tu celý čas robili. Prečo Fico svoju nenávisť nerieši iným spôsobom, ale takto cez tento zákon? No pretože špeciálna prokuratúra mu išla po krku. Naozaj sa konečne tu začali vyšetrovať zločiny Ficovej vlády. Obvinení, 130 obvinených nochsledov je super vec. Z toho odsúdených štyridsať, štyridsať. No a čo Ficovi začalo najviac vadiť? Začali mu najviac vadiť tí, ktorí začali rozprávať. Pretože kradli a dali im možnosť. Počúvaj, máš možnosť, povedz pravdu a my ti znížime trest. Je to normálne. A tí ľudia začali rozprávať. A toho sa Fico a odsúdení a obvinení, ktorí písali tento zákon, tento zákon písali obvinení ľudia. A toto je také odporné, nechutné, že to nemá obdobu. Tento zákon nepísali odborníci na právo, ale písali to obvinení zločinci. Veď toto je, toto je nechutné. A títo obvinení zločinci tlačia, tlačia, tlačia, poďme, musíme to rýchle zmeniť. Ale nerobia len toto, robia iné svinstvá. Urobia o vás video, pošlú Migaľa natočiť video niekde ku kaštieľu klamstvo, klamstvo a toto klamstvo im prejde bez toho, že by sa tu, že by sa tu udialo. Ale tí istí, čo tieto videá natáčajú potom berú covidové, covidové dotácie a tie covidové dotácie používajú napríklad na videoklip svojej dcéry. Verím, že to ten Kotlár , čo vyšetruje tú covidovú, covidovú pandémiu, o ktorej tvrdil, že COVID neexistuje, tak si pozri aj na Migaľa a na jeho dotácie, ktoré zneužil. Verím, že to spraíví. Viete, rozprávajú o nás, že sme daňoví podvodníci, rozprávajú o nás rôzne klebety. Nikdy to nedo..., viete, nedokážu, to, ale budú o vás toto svinstvo šíriť. A prečo to svinstvo šíria? Pretože musia prekryť a zakryť svoje zločiny. A toto im vyhovuje. Toto im naozaj vyhovuje.
Skrátenie naozaj premlčacej doby, podľa mňa to bol ich zámer. Oni potrebovali urobiť nejakú fintu. To nebol podľa mňa omyl. Oni to urobili naschvál. Potrebovali urobiť niečo, aby mohli povedať: ,,Pozrite, akí sme my veľkí, toto my vám vrátime.". Špeciálnu prokuratúru zrušia, Špeciálny súd zrušia, NAKA-u zrušia, všetko zrušia a Gašpar, Para, Žiga a ďalší dostanú amnestie. A nielen to. Tu v tejto republike sa bude môcť beztrestne kradnúť. Bude sa môcť beztrestne kradnúť! Samozrejme, že slušní ľudia nebudú kradnúť, keď nekradli doteraz, ale zločinci tu budú kradnúť. A si predstavte, že nejaký politik uchmatne 80 mil., tak čo dostane? Podmienku. Robo Fico to zariadil. Fico je kráľ. Fico je neskutočný kráľ. On sa tu za 12 rokov naučil veľkým ťahom z Prahy. Ale toto, čo prevádza teraz, už nemá obdobu ani s diktatúrou na Kube ani v Severnej Kórei. Fico je arogantný človek. Ficovi je už všetko jedno. Keď som videl tie zábery z Prahy, čo mu tam odkazovali, ako mu tam nakladali ľudia, ktorí žijú, ktorých Fico vyhnal do zahraničia a mladý ľudia, tak som si uvedomil, že viete koľko ľudí odišlo kvôli Robovi Ficovi do zahraničia? Koľko ľudí, koľko ľudí Fico vyhnal preč, mladých slušných ľudí, kvôli jeho politike? Strašné.
Viete, vy klamete o všetkom. Klamete tu o deficite, klamete tu o inflácii, klamete tu o všetkom. Za všetko je zod..., sú zodpovedné predchádzajúce vlády. To, že horalka stála za našej vlády 37 centov a teraz to zvyšujete a povedali ste, že potraviny budú lacnejšie. V predvolebných sľuboch ste klamali a rozprávali ste, že potraviny budú lacnejšie. Kde sú lacnejšie potraviny? Prezidentský kandidát Pellegrini nám sľuboval lacnejšie potraviny. Čo ste si splnili? Sami ste si dali pre seba. Zvýšili ste si platy na ministerstvách. Vaši predstavitelia budú mať veľké platy. Rozprávali o nás, ako my, ako my sme to tu zdevastovali. A ja vám to zopakujem. My, keď sme prišli, my, keď sme prišli do vládnutia, tak tam v tej pokladnici boli 1,5 mld. Jeden a pol miliardy počas vašej vlády. Jeden a pol miliardy. My sme tam nechali 8,5 mld. Tak aké vládnutie? Všetky ratingové agentúry rozprávali, že sme naozaj naozaj sa správali veľmi zodpovedne. Ako sa právate vy? Idete kúpiť, idete kúpiť Východoslovenské železiarne. Super! Nie je z čoho, ale Taraba povie takúto populistický, populistický žvást, lebo je to pekné. Lebo je to výborné. Naozaj ste, ste ľudia bez kože na tvári. Rozprávate a dávate si také statusy o sociálnom cítení, o sociálnom cítení a dôchodcov Fico za 12 rokov vlády pridal pár centíkov, pár centíkov. V čom ste vy zodpovední? V čom? Viete, v čom ste zodpovední? V držaní pusy a v hlasovacích automatoch. Fico vám prikáže, ako máte hlasovať a hlasujete. Nechodíte do práce, nie ste tu. Teraz sa tu zhromažďujete, lebo o chvíľočku budeme hlasovať, ale keď je tu rozprava, tak tu nikto z vás nie je. Sú tu dvaja, traja. Dvaja, traja. Nechodíte do práce, prípadne sa vyberiete do Dubaja, keď máte predsedať parlamentu a tam si užívate svoje radovánky. Je to choré, je to tak. ktorý slovenský občan, keď má prácu, sa môže ísť vybrať do Dubaja na dovolenku? Ktorý?
Prihláste sa do rozpravy. Viete, veď on vás neupozorní, ale nevykrikujte. Prihláste sa do rozpravy. Toto ste vy hrdinovia, toto ste vy hrdin..., zbabelci, ktorí vykrikujete tam spoza lavíc. Jasné, že vás predsedajúci ne, neupozorní. Hučíte tu a, a vykrikujete. Ste zbabelci. A ako povedal Mečiar, gágaji, prďúsi a táraji ste. Tárate v každej jednej rozprave. Jednoducho ste skupinka zločinecká, ktorá podporuje svojho mafiánskeho šéfa Fica a ja si ešte nechám na záver reakciu vo faktickej. Takže hanba, ste hanba Slovenska. Nič iné.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.2.2024 o 14:27 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Gábor Grendel
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja len v stručnosti zopakujem, ako reagovali politici SMER-u, keď predseda parlamentu Richard Sulík jeden jediný krát vo volebnom období 2010 - 2012 skrátil rozpravu pri voľbe generálneho prokurátora. Robert Fico to nazval čiernym dňom demokracie, Pavol Paška hovoril o bezprecedentnom pohŕdaní ústavnými princípmi a o brutálnom a hulvátskom odobratí slova. A to sa stalo jediný krát. Za to táto vládna koalícia zrušila rozpravu úplne. Nie skrátila, zrušila trikrát a päťkrát skrátila. Takže takí sú to demokrati.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.2.2024 o 14:38 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Erik Kaliňák
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Pročko, dneska to bolo slabé, to vám otvorene hovorím. Dneska ste sa ma nedotkli. Ale ako filozof sa na sekundu zamyslím, že hovoríte, že nevystupujeme a potom ste povedali, že tárame, keď vystupujeme, tak jedno z toho môže iba platiť. A zaujala ma vaša veta, že od vlastne schválenia tejto trestnej novely, sa na Slovensku môže beztrestne kradnúť. Takže vás chcem vyzvať, ak aspoň vy veríte tomu, o hovoríte, lebo my tomu neveríme, ale ak vy teda tomu veríte, tak vás poprosím 16. marca choďte niečo ukradnite a ukážte celému Slovensku, ako sa tu dá kradnúť. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.2.2024 o 14:38 hod.

Mgr.

Erik Kaliňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Tibor Gašpar
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
ktorý má v trezore časti živých spisov z polície. Toto je obraz vašej morálky, vašej zákonnosti milý Jožko. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.2.2024 o 14:40 hod.

gen. v. v. PaedDr.

Tibor Gašpar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Jozef Pročko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Na filozofa Kaliňáka, ktorý dostal od strýka byť z peňazí, ktoré nadobudli spôsobom, akým nadobudli nebudem reagovať. A Tibor, osem rokov ste mohli Matoviča odsúdiť, ale vy používate len jednu tú banálnu záležitosť, že je daňový podvodník. Keď bol daňový podvodník, čo ste ho neodsúdili. A kde sa stratili, z akej polície Tibor tie dokumenty Ficovho brata, daňového podvodníka. Tibor, kde sa to stratilo. Milý Tibor, to sa stratilo, keď ty si tam bol milý Tibor. A tu rozprávaš o tom, že, že ja vám tu rozprávam, že je mafián. Veď Počiatek o vás milý Tibor rozprával, že Fico ukradol dve miliardy. Fico ukradol dve miliardy. Aj so Slotom. Tak čo vám mám rozprávať, že ste čo, úžasní, fantastickí kamoši, alebo že ste zlodeji, keď váš šéf kradol. A vieš a čo mám iné rozprávať. Ty tu rozprávaš o nás veci, ale dať si vlastného syna, ktorý absolútne nemá, nemá schopnosť riadiť SIS, dať si ho po tom, ako sa ten chlapec vyhrážal vo videách smrťou a zabitím. Odchádzaš milý Tibor, nevypočuješ si to milý Tibor? Takže to je to, čo mne vadí na vás, že naozaj vy sa, vy ktorí ste si písali obvinení tento zákon, vy sa takto kryjete. Vy sa takto kryjete. Takže nerozprávaj mi ty milý Tibor o tom, čo ja rozprávam, pretože vy ste dávno mohli Matoviča zatvoriť za osem rokov, ale vytvárate len bludy a klamete a šírite, šírite naozaj klamstvá. To je to, čo robíte. No a teraz ste si udelili amnestiu. Veď sa nechaj vyšetriť milý Tibor súdmi. Prečo sa Tiborko nedáš vyšetriť normálnymi súdmi, prečo vám ten Žilinka dáva 363-ky milý Tibor. No preto, lebo ste posratí až za ušami milý Tibor.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.2.2024 o 14:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Tibor Gašpar
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Milý spolužiak Jožko, tvoje vystúpenie na záver symbolizuje skutočne niekoľko týždňov toho, čo sa tu v parlamente deje. (Potlesk.) Žiadna slušnosť, žiadna nejaká štatút toho poslanca, ktorý by sa tu žiadal, aby si vystupoval tak, ako sa má. Budem len dávať do opozície tvoje slová, ktoré si tu používal. Ste skupinka zločinecká na čele so svojim mafiánom Ficom. Ako by sa ti ľúbilo, keby som povedal, že vy ste skupinka mafiánska na čele s vašim daňovým podvodníkom Matovičom? Ďalej si tu povedal: ,,Dôkazy neexistujú. Šírite o nás klamstvá, svinstvá, aby ste prekryli svoje svinstvá.". No Jožko, ja si myslím, že vy šírite tie svinstvá a klamstvá, aby ste prekryli to, čo napáchal ten váš šéf, o ktorom dôkazy sú. Je uznesenie o tom, že je daňový podvodník, ale len kvôli premlčaniu, ktoré sme tu riešili niekoľko dní, nebol za to odstíhaný. To je konštatácia orgánu činného v trestnom konaní. Kajúcnici prišli a povedali o vás a vy ich teraz chcete negovať. No kajúcnici prišli a orgány činné v trestnom konaní im nadiktovali, čo majú povedať. Tak to je a fungoval svet spravodlivosti pod ministrom Mikulcom a jeho šéfom premiérom Matovičom, ktorý má v trezore čisti živých spisov z polície. Toto je obraz vašej morálky, vašej zákonnosti, milý Jožko. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.2.2024 o 14:40 hod.

gen. v. v. PaedDr.

Tibor Gašpar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Jozef Pročko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Na filozofa Kaliňáka, ktorý dostal od strýka byť z peňazí, ktoré nado...
=====
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.2.2024 o 14:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:42

Boris Susko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia. Pozorne som počúval celú túto rozpravu. Musím povedať, že len málo z príspevkov sa týkalo návrhu zákona, ktorý dnes v druhom čítaní prerokovávame. A ja by som sa chcel naozaj vrátiť k tomuto návrhu zákona aj dôvodom, pre ktorý bol predložený, resp. k objasneniu vôbec podstaty a účelu premlčacej doby ako takej.
Na úvod mi dovoľte ešte pred tým, ako sa vrátim k tomu skonštatovať, že niektorí poslanci opozície, osobitne zo strany SLOVENSKO, pán poslanec Grendel a ďalší vo svojich vystúpeniach bohapusto klamú. Pretože opakovane tu odznelo, že teda jediný prípad, ktorý bol a kedy bol, kedy sa skrátila rozprava, alebo zrušila rozprava, že oni to nikdy neurobili. Tak ja vám chcem len pán poslanec Grendel... (Reakcie z pléna.) Hej ste povedali, že za vašej, že za vašej vlády nebola nikdy zrušená ani skrátená rozprava. (Reakcia z pléna.) Tak pardon, tak sa ospravedlňujem. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blaha Ľuboš, podpredseda NR SR
Pán poslanec Grendel, prosím, skúste reagovať vo faktickej, ak to je možné. Nedá sa? Čiže tým pádom ste si to vyčerpali. Ale počkajte, počkajte, pán minister má právo hovoriť bez vášho prerušovania. Buďte taký láskavý a dodržujte rokovací poriadok. Ďakujem pekne.

Susko Boris, minister spravodlivosti SR
Ak ste to nepovedali vy pán poslanec, tak pán poslanec Šipoš, tak sa vám ospravedlňujem. A nie je to pravda, lebo len čo si ja spomínam, tak pri zmluve, obrannej zmluve so Spojenými štátmi, bola zrušená rozprava. Takže, takže neklamte o tom, že nebola za vašej vlády nikdy obmedzená alebo zrušená rozprava, pretože to tak nebolo.
No a vráťme sa teda naspäť k tomu, čo tu dnes prerokovávame a to je, to sú premlčacie, premlčacie doby. Počuli sme tu veľa vystúpení, ktoré mali by som povedal taký pocitový charakter a ja by som sa chcel vrátiť k nejakej podstate toho, že čo vlastne sú premlčacie doby, lebo to tu nikto nepovedal za, za celý deň vystúpení ani včera ani dnes. A dovolil by som si zacitovať z učebnice trestného práva hmotného od pána profesora Jaroslava Ivora a kolektívu, kde sa hovorí, že čo sú vlastne materiálne a procesné dôvody premlčania. Materiálny dôvod premlčania vyplýva aj zo základných zásad ukladania sankcií, pretože účel trestu možno dosiahnuť len jeho skorým uložením a výkonom. Ak však od spáchania trestného činu už uplynul dlhší čas a páchateľ v tomto čase spáchal nový trestný čin, pardon nespáchal nový trestný čin, možno predpokladať, že prestal byť pre spoločnosť nebezpečný, alebo že sa jeho nebezpečnosť podstatne znížila a preto netreba proti nemu viesť trestné stíhanie a uložiť mu trest. V priamej úmere od závažnosti spáchaného trestného činu sa plynutím času oslabuje aj záujem spoločnosti na potrestaní páchateľa. K tomu pristupujú aj procesné dôvody, pretože časom sa zoslabuje sila dôkazných prostriedkov, prípadne časom aj priamo zaniknú. A to je to, o čom som hovoril v úvode, keď som predstavoval tento návrh, že áno, týmto návrhom vraciame naspäť premlčacie doby na súčasne platnú úroveň napriek tomu, že to nerieši podstatu problému pri trestnom čine znásilnenia, pretože tá podstata problému, a to súhlasím s pani poslankyňou Kolíkovou, ktorá tu hovorila, že, že nie je to otázka samotnej premlčacej doby, ale je to otázka, ako nastavíme podmienky pre ženy na to, aby mohli tieto, tieto skutky včas nahlasovať a to včas znamená aj podľa vyjadrenia, ako som spomínal aj už včera, odborníkov, sudcov, ktorí súdia tieto prípady a vedia, že čím neskôr sa to oznámi, tým tá objasnenosť a možnosť odsúdiť spravodlivo páchateľa klesá, pretože nie je možné zabezpečiť dôkazy a teda ráta sa to na dni a nie roky a už vôbec nie na desaťročia. Z tohto dôvodu, áno som za to, aby sme nastavili a budem sa o to aj usilovať ako minister, aby sme nastavili podmienky pre ženy také, aby mohli bez zásadnejšej traumy nahlasovať tieto otrasné skutky, aby a v náležite a v primerane krátkej dobe vyšetrili a páchatelia aj potrestali.
A to, čo som hovoril k tým, k tej dĺžke premlčacej doby, vyplýva aj z článku 6 európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý hovorí jednoznačne, že každý má mať právo, aby jeho vec bola spravodlivo a verejne a v primeranej lehote prejednaná. Tá primeraná lehota sa určite nedá rátať v desaťročiach. Čiže z tohto pohľadu treba sa pozerať aj, aj na tie pozmeňovacie návrhy, ktoré bolo predložené aj na tento návrh zákona, ktorý, ktorý sme predložili, ktorý sme preložili teraz my.
Pokiaľ ide o to, čo hovorila pani poslankyňa Kolíková a potom ďalšie kolegyne, myslím pani poslankyňa Števulová, ohľadom samotného, samotnej redefinície trestného činu znásilnenia tak ja si nemyslím, že samotná redefinícia tej skutkovej podstaty trestného činu vyrieši tento problém. Ešte raz ako som povedal, ten problém vyrieši len to, že nastavíme podmienky pre obete týchto trestných činov, aby to mohli bez zásadnejšej traumy, pretože tá trauma tam je vždy určite, ale aby to mohli aj bez ďalšej sekundárnej viktimizácie nahlasovať a súhlasím s tým, že aj tie súdne konania sú dlhé a musia sa opakovať jednotlivé výpovede, čomu sa tiež môžme, môžme venovať. Ale určite to nie je otázka redefinície, pretože to či tam bude terajšie znenie, ktoré hovorí o hrozbe násilia a to môže byť tak fyzické násilie ako aj psychické násilie, alebo tam bude súhlas, nerieši tento, tento problém. No a pokiaľ je to ešte a s tým teda musím zásadne nesúhlasiť, o čom hovorila, ak som to správne pochopil pani poslankyňa Kolíková, z hľadiska pozitívneho resp. negatívneho dokazovania, stále máme princíp v trestnom práve, že páchateľovi treba dokázať vinu. A ja nesúhlasím s tým, aby sme menili ten systém tak, že páchateľ sa vám má vyviňovať. Že ho niekto obviní a on musí preukazovať svoju nevinu. Čiže ak som správne pochopil, toto bol návrh pani poslankyne, ak som to nesprávne pochopil tak, tak sa ospravedlňujem, ale vyjadrujem ten názor, že, že stále by sme mali zostať v tom princípe trestného práva, že treba dokázať vinu. Takže toľko z mojej strany a verím, že podporíte tento, tento návrh tak, ako ste to žiadali aj, aj v jednotlivých rozpravách. Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

28.2.2024 o 14:42 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:55

Ľuboš Blaha
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
(Prestávka.)

(Pokračovanie rokovania o 15.30 hodine.)
=====
Skryt prepis

28.2.2024 o 14:55 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video