Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.2.2018 o 11:23 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 21:17 - 21:19 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel som kolegovi Klusovi poďakovať za to, že nám pripomenul, že kto tu ako vidí zahraničnú orientáciu Slovenska, kto tu vidí ako nepriateľa Slovenska nejaké tajomné sily z Ameriky. Myslím si, žeby to bolo treba povedať otvorene, ak to doteraz nebolo jasné, tak nech to je jasné, že toto je koalícia SMER-u a kotlebovcov, a keď nie teraz otvorene, tak zakrátko to už bude.
Ja si myslím, že by sme mali navrhnúť, aby si strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, aby si ich poslanci presadli sem, aby sedeli spolu so smerákmi, a my si sadneme tam, kde patríme na opozíciu, pretože toto je jasné, že toto je ideová a mentálna koalícia SMER a Kotleba.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 16:42 - 16:43 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ja tiež mám takú drobnú korektúru na pani kolegyňu, kedy ďakovala pani ministerke Žitňanskej a iným za jej postoj. Tak tá korektúra spočíva v tom, že uvidíme dnes, že či bude za niečo im možné ďakovať.
No a pokiaľ, tiež by som, drobná korektúra, že keď hovorila pani kolegyňa, že Robert Fico nevytvoril tento systém, no, samozrejme, nejaká deľba práce musí byť, nemôže on v takom postavení všetko zvládať. To znamená, že keď vytváral tú korupčnú schému, tak na to používal ľudí, ako Harabin alebo Kaliňák a takíto ľudia, tak, aby to celé fungovalo, predsa nemôžme ani od takého výnimočného človeka, ako je Robert Fico, očakávať, že bude všetko zvládať a robiť sám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 16:11 - 16:13 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem, Ľubo Galko, za super vystúpenie, len jednu drobnú korektúru by som zmenil, že v súlade s proeurópskou orientáciou našej strany a vo vedomí európskych právnych predpisov by som si dovolil uviesť, že nie je správne vyčleňovať taliansku mafiu ako jedinú, ktorá je spojená s touto vládou, bolo by nesprávne takto diskriminovať, je jasné, že aj slovenská mafia je s vládou spojená a v zmysle európskych predpisov zjavne táto vláda žiadne medze nekladie slovenskej mafii v tom, aby takéto prepojenia sa rozvíjali. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 15:42 - 15:58 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Rád by som aj ja povedal pár poznámok k návrhu na vyslovenie dôvery tejto bábkovej vláde. Tie poznámky sú z pohľadu skôr takého slušného človeka, ktorý je primerane rozhľadený a ktorý sa orientuje na rezort, ktorým sa aj ja zaoberám, to znamená rezort spravodlivosti.
Garantom toho, že programové vyhlásenie vlády sa bude plniť, samozrejme, je príslušný minister. Ak si uvedomíme, že ako bolo programové vyhlásenie vlády Fico 3 plnené, tak si musíme v podstate zúfať nad tým, že ako to bude ďalej.
Chcel som sa aj tak trochu ospravedlniť za to, že toto moje vystúpenie bude dosť negatívne, ale, bohužiaľ, situácia je natoľko negatívna, že ťažko je možné byť optimistom a pozitívnym, mať pozitívny náhľad v takejto úplne bezútešnej situácii.
Ja by som možno sa pozrel trochu na programové vyhlásenie vlády v oblasti spravodlivosť a uviedol niektoré veci z neho, ktoré, keby to nebolo také strašne smutné, boli by až na smiech. Keď povieme, že vláda bude usilovať, keď je v tom programovom vyhlásení napísané, že „vláda bude usilovať o zvýšenie dôvery verejnosti k súdnej moci a jej orgánom v rozsahu, ktorý by bol zárukou všeobecnej akceptovateľnosti súdnej moci ako garanta nielen zákonnosti, ale aj spravodlivosti a sudcov ako odborných a morálnych autorít“. Rezort spravodlivosti spolu teda s políciou je jediný, ktorý dosiahol toho, že náhľad verejnosti sa ešte za panovania ministerky Žitňanskej ešte zhoršil oproti tomu, čo bol, jaký bol stav, keď tam nastúpila. Ako sa toto dá prezentovať ako niečo iné, ako maximálne negatívne? Je to, je to hrôzostrašné. Pritom podotýkam, že sme, že pani ministerka tam vstúpila v situácii, kedy už to bolo extrémne zlé a teraz je to ešte horšie. To snáď ani nie je možné.
Ďalšia zaujímavá veta: „Vláda vychádza z toho, že vymáhateľnosť práva je nielen otázkou rozhodovacej činnosti súdov, ale všetkých zložiek štátnej moci, ktoré participujú pri naplnení práva na súdnu a inú právnu ochranu, a rovnako je vo všeobecnosti odrazom aj celkovej úcty k právu.“ Toto, ako, ako sa, toto už ani nie je akože nesplnený sľub alebo omyl, to je čisté klamstvo, lebo tu každý vie, že v tomto štáte právo je nula, je nič, spravodlivosť neexistuje. Neexistuje, aby si niekto mohol vymôcť svoje práva na súde. To vám hovorím ako advokát, ktorý sa týmto zaoberá. A tu kľudne si to táto vláda napíše, ako keby sme boli niekde vo Fínsku alebo v Nemecku, alebo v Rakúsku. Je to výsmech.
Napríklad ďalšie ustanovenie z programového vyhlásenia vlády: „Zvýšenie verejnej kontroly justície od výberu cez hodnotenie“, a teraz pozor, „až po disciplinárne konanie sudcov, posilnenie občianskeho prvku v Súdnej rade.“ No nič sa nesplnilo a prečo by sa malo plniť odteraz? Veď predpokladám, že nový pán minister spravodlivosti, že bude na tom ešte horšie, ako bola doterajšia ministerka, pretože, pri všetkej úcte, on je až dvojka, je až na druhom mieste z možného výberu Ficovej, Ficových vlád.
Takže toľko o tom, aká je perspektíva toho, že sa bude programové vyhlásenie vlády v oblasti spravodlivosť plniť.
Chcel som tiež povedať, že rezort spravodlivosti je v istom ohľade ukážkový, pokiaľ ide o všetko to, čo je zvrátené v súvislosti s Ficovými vládami. A my, samozrejme, vieme, že toto je Ficova vláda, žiadna iná, a je to Ficova vláda, ktorá má nejakú novú fasádu. Ale ako to bude pokračovať, ak táto vláda dostane dôveru tejto snemovne, to je strašné si vôbec predstaviť.
Myslím, že nikto súdny okrem tých samotných vládnych činiteľov a tých, ktorí udržujú tento systém, nepochybuje o tom, že ak sme hovorili v súvislosti s vyslovením dôvery vláde Fico 3, že je to vláda kontinuity, zla, zbedačovania Slovenska hmotného a hlavne morálneho, tak potom táto vláda je vláda kontinuity na kvadrát. Je potvrdením pokračovania všetkého toho zla, ktoré tu existovalo vždy za Ficových vlád, toho zla, ktoré trvalo prerastalo do všetkých najmenších častí našej spoločnosti. Ak bude Fico pokračovať touto štvrtou svojou vládou, bude pokračovať aj ovládnutie všetkých zložiek nášho života zlom a zločinom, zločincami v drahých oblekoch a v drahých autách, áno, aj v drahých hodinkách, polkilové hodinky je, samozrejme, podmienka účasti v tejto vláde. Však... (Reakcie z pléna.) Či boli poctivo zarobené, to zistíme potom, keď sa my dostaneme do vlády. (Smiech v sále. Reakcie z pléna.) Bude, bude pokračovať zlo, ktoré je predstavované nepredstaviteľným rozkrádaním verejných zdrojov, rozkrádaním v stá miliónoch, hlavne na úkor tých, ktorí najviac potrebujú našu pomoc.
A opäť nemýľme sa, ministerstvo spravodlivosti za Ficových vlád bolo pevnou súčasťou tohto zla. To preto, lebo neurobilo vôbec, ale vôbec nič na to, aby tomu zlu urobila, urobilo ministerstvo akýkoľvek reálny, nielen marketingový zásah. Ak odídená ministerka spravodlivosti bola bašta propagandy pre vládu Fico 3 a bašta, ktorá v podstate umožnila jej existenciu, tak takisto to bude aj za vlády Fico 4, ak dostane táto vláda dôveru. A musím to zopakovať, ak pani ministerka predchádzajúcej vlády bola vyhodená a bol tam miesto nej dosadený niekto, kto sa tam nedostal na prvýkrát, musíme sa zamýšľať nad tým, že ako to bude pokračovať.
A podotýkam, že ak si niekto dobre pozrie programové vyhlásenie vlády, a keďže vieme, že to je len skopírované pôvodné vyhlásenie vlády, aspoň v tejto časti, tak tam ľahko uvidí to, že tie najťažšie úlohy, ktoré si tam ešte vtedy ministerka spravodlivosti zadala, sú v podstate nedotknuté. Tam sa neodohralo nič. Je teda na pováženie, že či nový pán minister bude vôbec schopný zabŕdnuť do riešenia týchto problémov nejakým serióznym spôsobom. Ale možnože je to tak, že riešenie problémov spravodlivosti naozaj nemá byť žiadne iné, len marketingové, pretože realita je taká, že v podstate Ficove vlády problémy spravodlivosti nielenže nie sú schopní vyriešiť, ale ani nesmú a nie sú schopní vyriešiť.
Pretože ak by sa naozaj mali riešiť, tak by to malo dopad na tých, ktorí vlastnia túto vládu. To sú tí oligarchovia, ktorí vás, milí ministri a milá koalícia, všetkých vlastnia. Preto sa nič nedeje s reformou justície a s reformou spravodlivosti, lebo jednoducho to máte zakázané. Môžete o tom hovoriť, môžete to kamuflovať, môžete predkladať zákony, ktoré nič nezmenia, pretože tí predsedovia súdov, tí skorumpovaní sudcovia, tí advokáti, ktorí nosia obálky tým sudcom, tí tam všetci zostanú. A tí bojujú za to, aby sa spravodlivosť do tejto krajiny nedostala. A kým tam budete vy, tak to tak aj zostane.
Preto nemám dôveru v to, že ministerstvo spravodlivosti zabezpečí, tak ako to zodpovedá právomoci, že sudcovia budú rozhodovať spravodlivo najmä vo veciach, kde ide oligarchom a iným zločincom o slobodu alebo o peniaze. Nemám dôveru v to, že sudcovská mafia nebude vládnuť našim súdom aspoň na ďalších dvadsať rokov. A nemám dôveru v to, že sa už nebudú prijímať zákony a opatrenia, ktoré budú možno vyzerať dobre pre niekoho, kto sa v tom moc nevyzná, ale nič neurobia s tým, že na Slovensku nie je možné sa domôcť spravodlivosti.
A teraz, aby sme to postavili do nejakej perspektívy, ak si niekto myslí, že stav spravodlivosti na Slovensku je tak zlý a vieme, že je najhorší v Európe, že už sa ani nemôže zhoršiť, tak sa, tak sa len mýli. Pretože teraz práve nastáva tá chvíľa, kedy kvôli spoločenskému dianiu vznikne tlak na to, aby súdy súdili tých, ktorí túto našu spoločnosť dostali tam, kde je, a vtedy sa ukáže, že kto vlastní slovenské súdnictvo. A preto je namieste otázka, či bude nový minister spravodlivosti nový, v niečom možnože áno, a ak táto vláda dostane dôveru, je mojím presvedčením, že tento minister spravodlivosti bude ešte poslušnejší, ako bola jeho predchodkyňa, že bude ešte viac dbať na to, aby súdna mafia, prokurátorská mafia boli nedotknuteľné, aby NAKA a špeciálna prokuratúra nestíhala ťažkých zločincov, ale tých vlastných z ich radov, ktorí takýchto zločincov chcú stíhať. Tak ako tomu bolo v prípade prokurátora Špirku.
Ja nemám dôveru v to, že toto je vláda iná, ako bola tá predtým. Je to vláda udržania sa mafiánskeho štátu za každú cenu. Ak bol doteraz rezort spravodlivosti len ministerstvom kompromisu a pretvárky, súčasťou tejto vlády už žiadne kompromisy nebudú. Bude tam len pretvárka.
A teraz ešte celkom na záver by som povedal pár slov, pretože to súvisí so spravodlivosťou, k tomu, že o dôveru žiada aj minister vnútra, ktorý, ako vieme, je jediný oprávnený odvolať súčasného šéfa polície. No zdráha sa tak urobiť, dá sa povedať, že za daných okolností zaňho bojuje zubami-nechtami. Je to štýl pána ministra, ktorý má veľmi uhladené spôsoby, ale vo výsledku je to to isté ako jeho hrubiansky predchodca. Ak totiž pánovi ministrovi na odvolanie šéfa polície z funkcie nestačí to, čo doteraz o šéfovi polície vieme, tak nech ho proste neodvoláva. Môže obhajovať slušnosťou alebo potrebou nejakých analýz alebo systematického procesu pokračovanie toho, čo nás sem dostalo. Čo nás dostalo tam, kde sme.
V poriadku, pán minister, vezmite za vášho policajného prezidenta zodpovednosť. Vezmite zodpovednosť za jeho zavádzanie v priamom prenose, jeho uhladené klamstvá o tom, čo jeho podriadený, ktorý má prepojenie na organizovaný zločin, samozrejme, nevyšetrený, robil na mieste vraždy novinára. Zoberte zodpovednosť za šéfa polície, ktorý doteraz zabezpečoval, aby veci fungovali tak, že polícia má najnižšiu dôveryhodnosť v Európe. Zoberte zodpovednosť za drzosť, s akou sa mafiáni môžu beztrestne vyhrážať kdekomu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 10:38 - 10:39 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ja by som chcel poďakovať kolegovi Feckovi za veľmi dobré vystúpenie. Vyzývam ho, aby sa nenechal odradiť, aby sa nenechal koaličníkmi, či už sú v postavení predsedajúcich parlamentu, alebo iní, aby sa nenechal odradiť tým, že sa ho vypytujú na to, že či je toto jeho vystúpenie k vysloveniu dôvery vlády alebo k čomu. Pokračujte v tom, pán kolega, kašlite na tých, ktorí sa boja o svoje fleky, ktorých sa tam musia držať zubami-nechtami, pretože sa boja trestného stíhania, boja sa o svoje válovy, o svoje majetky. Kašlite na nich, pokračujte v tom, pán kolega. Ďakujem vám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 15:56 - 15:58 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem za výborné zhrnutie a v súvislosti s tým, čo si hovoril o policajnom prezidentovi, že ako zavádzal, tak je správne pripomenúť aj to, že ako zavádzal o prítomnosti iného vysokopostaveného policajného manažéra, ktorý na mieste činu nemal čo robiť, zavádzal. A teraz, potom sa zistilo, samozrejme, že bol na mieste činu a že bol oveľa hlbšie, ako čo mal byť, a potom tu vzniká takáto otázka. Na internete kolujú informácie, že dôvod, pre ktorý tento vysokopostavený manažér polície bol na mieste trestného činu, bol ten, že bol odstrániť odpočúvacie zariadenia tak, aby sa nevedelo, že to bola polícia, ktorá mala vedomosť o tom, na čom pracuje investigatívny novinár Ján Kuciak. A že bolo napriek tomu, že aké riziká s prítomnosťou tohto vysokopostaveného policajného manažéra na mieste trestného činu, že aké riziká s tým boli spojené, tak napriek tomu cítil potrebu tam ísť, aby urobil to, čo musel urobiť na to, aby sa nesebainkriminoval.
A toto je ten istý policajný manažér, ktorého manželka má nevysvetliteľné majetky a nevysvetlené a ktorý je tým pádom prepojený na tú istú skupinu, o ktorej pán Rajtár hovoril. Toto nám vysvetlite, ako je možné a čo s tým chcete... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 17:04 - 17:04 hod.

Alojz Baránik
Ďakujem pekne za slovo. Pán predsedajúci, navrhujem odloženie bodu 906, voľba kandidátov disciplinárnych senátov, pretože k takej voľbe nemá toto plénum morálny mandát. Ďakujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.3.2018 16:35 - 16:38 hod.

Alojz Baránik
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 11:23 - 11:25 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Možno prekvapivo, nemám otázku, pán kolega. Chcem vyjadriť podporu a ocenenie tohto nápadu, si myslím, že je to dobrý nápad. Dokonca som sa trochu zamýšľal aj nad tým ustanovením, ktoré hovorí o tom, že sa v tomto má ísť aj do minulosti, pokiaľ sa dá. Myslím si, že nič tomu nebráni, pretože keď sa štát rozhodne, že sa vzdá svojho nároku, tak nič by tomu nemalo za týchto okolností, ktoré sú naozaj mimoriadne, že by tomu nič nemalo brániť. A vieme, že tu sa jedná o tých, ktorí sú, sú v postavení, kedy majú najväčšiu potrebu z našej spoločnosti o akúkoľvek pomoc, a, a myslím si, že tých 20 % je na to vhodných. Je to aspoň ukážka toho, že v aspoň malej miere čo by sme mali by schopní urobiť pre týchto ľudí, nie, to, samozrejme, ich to nezachráni, pretože ich nič tak ľahko nezachráni za daného stavu politického, ale je to aspoň ukážka toho, že štát je ochotný niečo robiť aspoň v tej 20 % miere na to, aby tú ich situáciu zlepšil. A zase na druhej strane to sú peniaze, ktoré majú pripadnúť štátu. Štát pre týchto ľudí neurobil nič. Štát v podstate spôsobil to, že sa dostali do tejto situácie vo veľkej časti, pretože ich nechránil v situácii, kedy ich mohol chrániť a mal. Štát trvalo porušoval svoje vlastné predpisy v záujme jednotlivcov, tak aby boli poškodení mnohí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 10:56 - 10:56 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Jozef, zaujalo ma jednak to, že si povedal, že úrady práce sú skorumpované, ale ešte viac ma zaujalo to, že nikto sa nad tým nepozastavuje.
A ja sa nepozastavujem nad tým, že prečo by nemali byť skorumpované úrady práce, veď u nás je skorumpované všetko vrátane tejto poslaneckej snemovne. Nikto si, nie je tu žiadna revolúcia, nikto sa nepohoršuje nad tým, že jak to, že buď sú skorumpované, alebo že si povedal, že sú skorumpované. Takže, bohužiaľ, je to obrazom našich časov, že keď sa povie, že nejaký významný a pre celú spoločnosť veľmi dôležitý úrad je skorumpovaný, tak si to nikto ani nepovšimne.
Skryt prepis