Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.5.2018 o 16:46 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 15.6.2018 10:26 - 10:44 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem, kolegyne, kolegovia, ďakujem za slovo. Dovolím si teda pár poznámok k správe generálneho prokurátora a k činnosti prokuratúry, ktorú táto správa má za minulý rok objasňovať.
Táto správa generálneho prokurátora je napísaná za rok 2017, teda je to rok, ktorý skončil len mesiac a niekoľko dní pred tým, ako došlo k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Došlo k vražde investigatívneho novinára za to, že písal o kauzách vládnej garnitúry, a došlo k vražde jeho snúbenice Martiny Kušnírovej preto, že o tom, čo Ján Kuciak písal, všetko vedela. Pretože k týmto vraždám došlo, si musíme urobiť jeden záver, že tí, ktorí takéto strašné vraždy vykonali, vychádzali z toho, že budú beztrestní. Vychádzali z toho, že ako u nás fungujú orgány činné v trestnom konaní, ako funguje nielen polícia, ktorú táto správa, by som povedal, veľmi alibisticky kritizuje, ale hlavne ako funguje prokuratúra, ktorá je, ktorá je garantom zákonnosti ústavne zakotveným v Slovenskej republike.
Včera tu v súvislosti s tým, že bolo oznámené, že pán generálny prokurátor sa dnes tohto sedenia nezúčastní, došlo k takej menšej nepríjemnosti, kedy som sa nejako vyjadril pochybovačne o tom, že či tie jeho dôvody sú, dôvody toho, že sa nezúčastní dnes, že či sú oprávnené. A ja som, samozrejme, ja som nevedel, že ako to je, ale vychádzal som z informácie, že pán generálny prokurátor sa pod veľmi zjavnou zámienkou nezúčastnil zasadnutia ústavnoprávneho výboru, a tak som z toho nejak dovodil určitú pochybnosť, že či naozaj to nie je tým, že sa chce prejednávaniu tejto správy vyhnúť. A je to pochopiteľné, že sa jej chce vyhnúť, pretože stav zákonnosti v našej krajine je žalostný. A ten dôvod, pre ktorý je ten stav zákonnosti žalostný, je ten, že je to práve generálny prokurátor, ktorý je garantom zákonnosti, nie jeho prvý námestník, ktorý má zodpovednosť za trestný úsek, a preto by to mal byť generálny prokurátor, ktorý nám tú svoju správu prednesie. Je nám jasné, že za týchto okolností, ktoré tu dnes máme, že to nie je nič príjemné, že odkedy v tomto parlamente je reálna opozícia, tak že sa neuspokojíme s tým, že budeme len pasívne počúvať nejaké nezmyselné čísla, výhovorky, kamuflácie, aby sme išli všetci domov alebo na obed.
Keď hovoríme o generálnom prokurátorovi, tak z učebníc sa dozviete, že je to monokraticky riadený orgán. Monokratický orgán, monokratické riadenie znamená to, že o všetkom rozhoduje jeden muž. A tak to reálne aj je. Preto som chcel trvať na tom, aby pán generálny prokurátor tu bol, aby sa on osobne nám zodpovedal, pretože nie jeho pán prvý námestník, ale on zodpovedá za zákonnosť. Je to, on je ten monokrat, ktorý rozhoduje prakticky o všetkom, ako Generálna prokuratúra a prokuratúra vôbec funguje. A to, že nefunguje, to všetci vieme a my sme chceli počuť nie výhovorky jeho prvého námestníka, ale jeho výhovorky na to, že prečo to takto je.
Je to zodpovednosť generálneho prokurátora, že tu sa stíhajú tí, ktorí kritizujú stav našej spoločnosti, absenciu zákonnosti, napríklad keď predseda opozičnej strany a opozičný poslanec uvedú nejakú veľmi jemnú kritiku na to, že ako sa rozdeľujú veci v desiatkach miliónov na istom bratislavskom súde, tak generálny prokurátor nemá problém s tým, aby na podnet predsedu takého súdu aby nechal vyšetrovať týchto poslancov a aby títo poslanci boli zastrašovaní políciou a mali jednoducho z toho nepríjemnosť, že si dovolili kritizovať vec, ktorá zjavne je zmanipulovaná. Zase na druhej strane vieme, že keď sa jedná o vládnu garnitúru, tak všetko je zametané pod koberec. Úplne všetko.
Je najmarkantnejším príkladom toho snáď to, aký zaujal generálny prokurátor postoj k prípadu, kedy prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry nevidel iné riešenie, ako zvolať verejnú tlačovú konferenciu na to, aby poukázal na hrubé zametanie pod koberec, ak sa jedná o podozrenia zo závažnej trestnej činnosti príslušníkov vládnej garnitúry. To, že vôbec generálny prokurátor dovolil, že tomuto prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry boli tieto veci odňaté, zjavne a následne potvrdené nezákonným spôsobom, že z toho neboli vyvodené žiadne dôsledky pre nikoho, najmä nie pre špeciálneho prokurátora, ktorý je podriadený, podotýkam, podriadený pána generálneho prokurátora, že z toho neboli vyvodené žiadne dôsledky, to je potvrdením toho, že v osobe generálneho prokurátora je stelesnené zametanie pod koberec, je faktická trestnoprávna imunita vládnej garnitúry.
Čiže ja, samozrejme, pánovi generálnemu prokurátorovi želám, aby sa čo najskôr uzdravil, aby sme mali príležitosť v dobrom zdraví tu sa s ním stretnúť a pokúsiť sa primäť ho k tomu, aby niečo robil. Aby niečo robil v tých všetkých veciach, ktoré on má na zodpovednosť a ktoré on rieši v záujme vládnej garnitúry. A teraz nehovoríme len to, že nič nestíha. Dokonca, ako som už spomenul, dokonca rieši iné veci, keď napríklad tu nejaký minister vnútra a predseda vlády obvinia niekoho z trestnej činnosti, tak po ôsmich alebo desiatich rokoch pán generálny prokurátor nevie, nemá toľko, nemá toľko samostatnosti, aby vedel tú kauzu sám zastaviť. On sa musí uchýliť k takému riešeniu, že tú vec odovzdá do Maďarska. To je miera samostatnosti generálneho prokurátora, ktorý z ústavy je absolútne nenapadnuteľný! Nikto s ním nepohne! Čiže ešte raz hovorím, že preto som chcel trvať na tom, že to chceme počuť, toto zdôvodnenie tej správy a odpovede na naše otázky, z úst samotného generálneho prokurátora.
Tá správa, pokiaľ som ju čítal, to je jednoducho kamufláž, výhovorka na výhovorku, ale keď sa pozrieme trošku detailnejšie, tak tie čísla tam sú. Stíhanie verejných činiteľov – nula, nula, nula. Tie, aj tie čísla, ktoré tu pán prvý námestník generálneho prokurátora uviedol, napríklad pokiaľ ide o stíhanie závažnej trestnej činnosti, ako je legalizácia príjmov z trestnej činnosti, to je, to sú tak strašne nízke čísla vzhľadom na to, čo len keď otvoríme noviny, čo vidíme, že čo sa tu deje v tejto krajine, že tu sú všelijakí baštrnáci, kaliňáci, všelijakí ľudkovia okolo nich, to je jasné, že toto sú čísla, už len keď sa pozrieme napríklad, že ako to vyzerá v porovnaní s Českou republikou, kde tie čísla, že koľko bolo napríklad zaistené, tam sú o rád, o rád vyššie. A nie že 10-krát, ale viac ako 10-krát. Je to jasné, že toto nie je žiadna organizácia na reálne stíhanie trestnej činnosti, ale minimálne pokiaľ ide o stíhanie toho, čo je formujúce pre našu spoločnosť, to znamená, že tí, ktorí sú v postavení moci, že musia sa cítiť pred zákonom rovnako zodpovední ako my všetci ostatní, tak tam sa jednoducho nestíha. Tam sa zametá pod koberec.
Jedným z takých bodov, ktoré tu aj boli spomenuté pánom prvým námestníkom, je priebeh disciplinárok napríklad. Existujú obrovské podozrenia, mnohokrát publikované, o závažných pochybeniach a trestnej činnosti prokurátorov. Tie výsledky, ktoré sú tu uvedené, že žiaden prokurátor nebol trestne stíhaný, hoci je jasné, že v týchto veciach idú ľudia, ktorí sú, ktorí sa zúčastňujú zverských žúrov v bare Bonanno, tak tí naďalej sú v prokuratúre, strašné podozrenia, ktoré sa týkajú prokurátorov, Palovič, jeden mladší, starší, to tí ľudia fungujú tak ako predtým. Nič, nič sa im nestalo, jednoducho je to preto, lebo aj pán generálny prokurátor podľa všetkého sa musí báť, že čo by títo ľudia povedali, keby náhodou sa išlo po nich.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 10:23 - 10:25 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pani kolegyni Verešovej tiež aj, že sa venovala jej témam z hľadiska fungovania prokuratúry a že spomenula aj kauzu Čistý deň. Rozumiem tomu tak, že pani kolegyňa, vychádzajúc z jej miernej povahy, veľmi zmierlivo hodnotila to, ako v tejto kauze fungovala prokuratúra. Avšak pre tých, ktorí si uvedomujú, že čo by prokuratúra mala robiť a ako prokuratúra funguje v krajinách, kde právo vládne, je jasné, že prokuratúra tieto kroky urobila až, ani sa nedá povedať, že po funuse, až po všetkom, až tak, že to bolo niečo, čo vlastne len potvrdilo jej absolútnu neschopnosť bojovať s kriminalitou, ktorá je naviazaná na vládne garnitúry, pretože všetci vieme, že kauza Čistý deň má jasné prepojenie na vládnu garnitúru, a preto musíme mať najväčšiu možnú pochybnosť o tom, že či vlastne prokuratúra túto celú kauzu netienila, nekamuflovala a že či zasiahla, len keď už to hlavné nebezpečenstvo pre tých kriminálnych aktérov bolo zažehnané.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.6.2018 17:14 - 17:14 hod.

Alojz Baránik
Ďakujem za slovo. Prosím, aby sme si odsúhlasili to, že pán generálny prokurátor, aby nám predložil dôkaz toho, že je práceneschopný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 21:02 - 21:03 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Pani ministerka, s vami z určitých dôvodov budem hovoriť trochu inak ako s týmto iným mančaftom tejto koalície a možnože tušíte, že prečo. (Reakcie z pléna.)
Považujem za krajne urážlivé toto vaše vystúpenie. Krajne urážlivé. A verte tomu, že nehovorím z cesty. (Reakcie z pléna.) A možno to aj tu, možno to aj tušíte. Jednoducho spoliehať sa na to, že len preto, že ste vy v úrade, že máte viacej rozumu ako tí, čo v tom úrade nie sú, je extrémne urážlivé. Všetci vieme, že ako ste sa do toho úradu dostali, a všetci vieme, že plníte nejaký úkol a my plníme tiež úlohu a tá úloha je totálne legitímna a hovoriť nám, že je, že naše prejavy v súvislosti so strašnými vecami, ktoré sa dejú vo vašom rezorte, že sú hysterické, to je naozaj strašne urážlivé. Veď môžeme hovoriť slušne o tom, čo je zlé na tom, čo sa deje, a vy ste v pozícii exekutívy a my máme nielen právo, ale aj povinnosť vás kritizovať a to robíme. Ale toto nazývať ako hystériu, ktorá spôsobila to, že si, že si Európska komisia uvedomila, že čo sa tu deje, to je nielen farizejstvo, ale je to maximálna urážka od vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 20:52 - 20:54 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegyňa Remišová hovorila o veciach, ktoré mi pripomenuli niečo, o čom sme hovorili s rozzúrenými farmármi nedávno na, na pôde našej straníckej centrály, ktorí sa sťažovali na to, že ako oni ťahajú za kratší koniec voči farmárom z Dánska, pretože tí majú veľa peňazí a môžu si kupovať pôdu. A vtedy ja som im povedal toto: "Viete, tí dánski farmári dostávajú, alebo Dánsko dostáva rovnaké dotácie, ako dostáva Slovensko. Vtip je v tom, že, ako vieme, v Dánsku sa nerozkradne ani cent, ani halier sa nerozkradne, preto všetky tie dotácie sa dostanú tým farmárom. To znamená, že im zostanú peniaze na investovanie, a keďže v Dánsku už tej pôdy toľko nie je, tak investujú na Slovensku. Zatiaľ čo na Slovensku sa všetky tie dotácie rozkradnú, potom farmári ledva prežívajú a nemajú ani pomyslenie na to, že by mohli súperiť s Dánmi o to, kto kúpi našu pôdu."
A toto je tiež jeden z dôsledkov toho, že nielen na ministerstve pôdohospodárstva, ale aj všade inde u nás vládne mafia. A je to jedno, mne je jedno, že či slovenskí mafiáni ochraňujú talianskych mafiánov, ako sme to teraz mali možnosť počuť, jednoducho je to tak. A dôvod, prečo je to tak a hlavne v súvislosti s tým, čo bolo povedané, že však nie sú dôkazy. Tie dôkazy máte, vy máte tie dôkazy, milá vláda, pretože vy máme vašu políciu, vašu prokuratúru a vaše súdy. Tak to je.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 15:49 - 15:51 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka, práca v prospech ľudu je samozrejmosťou vo vašom poste. Tým sa nemáte čo vychvaľovať, ako keby to bolo niečo mimoriadne. To je vaša povinnosť, tým sa nevychvaľujte!
A teraz, pokiaľ hovoríte o tom, že ako to bolo predtým, ako ste prišli na váš rezort. Kritika vášho koaličného partnera nás nezaujíma. My sme ten stav, ktorý ste tam našli, nespôsobili. A darmo hovoríte o tom, že kedysi dávno na 18 mesiacov SaS bola vo vláde, keď okolo toho rezortu ani neprešla.
A ešte chcem povedať toto. Všetky tieto obvinenia nehovoríme my, tu nejde o to, že to hovoríme my, tie obvinenia uvádza váš generálny prokurátor, váš, toho ste si tam vybrali napriek tomu, že bol riadne zvolený generálny prokurátor, ktorého vy ste tam odmietli vymenovať, váš prezident, a vy ste si tam dosadili vlastného panáka, ktorý všetko robí tak, ako vám to vyhovuje. A teraz urobil jednu výnimku, že povedal pravdu o tom, ako to v tom vašom rezorte vyzerá. A teraz vyhovoríte, že len my toto hovoríme? Nie! Vás generálny prokurátor to hovorí.
A ešte niečo o dôkazoch. Keď sa tu hovorí, že bez dôkazov. To hovoríte vy a vaši kolegovia. Tie dôkazy má vaša polícia, vaša mafiánska vláda, váš mafiánsky minister a teraz jeho zástupkyňa. Oni majú tie dôkazy. Nie, my ich nemáte. My ako opozícia nemáme šancu ich mať. Keď sa tam raz dostaneme, tak ich budeme mať a potom uvidíte!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 11:33 - 11:34 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Výborný a odborný, odborné vystúpenie, Martin Fecko. Ja by som sa ale pristavil len pri jednej zmienke o tom, že farmári, malí vlastníci majú problém ísť na súd a domôcť sa nejak práva. No, samozrejme, že majú. A to je dané tým, že súdy, polícia a prokuratúra sú pevne v rukách tých, ktorí tieto strašné svinstvá robia. Preto ich robia, pretože vedia už vopred, že sa im nič nestane. Všetci vedia, že to, ako fungujú súdy, ako funguje prokuratúra, polícia, že to nie je náhoda, to je systém. Keby nemali túto istotu tí vagabundi, ktorých podporuje aj ministerka Matečná, keby tú istotu nemali, tak by to nerobili. Keby sa aspoň v jednom prípade stalo niečo zlé týmto ľuďom, tak by to nikdy nerobili, ale nikdy sa nikomu nič nestalo, až na nejaké výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. A všetci vieme, že to takto funguje odjakživa a že to nie je náhoda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.5.2018 16:46 - 16:47 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja tiež by som sa, vážená pani kolegyňa, rád ohradil proti tomu, že ste dvakrát naznačili vo vašom vystúpení, že akosi opozícia je proti tomuto návrhu alebo že má nejaké výhrady, alebo dokonca, že opozícia je proti tomuto návrhu z toho dôvodu, že by sa mohlo z nového postavenia zvieraťa dovodzovať niečo, čo je ďaleko za nejakou logikou toho, čo tento návrh predstavuje.
Takže tiež súhlasím s tým, čo povedal môj predrečník, že nevyužívajme tento návrh na nejaké politikárčenie, je to dobrá vec a myslím si, že sa na tom kľudne môžme zhodnúť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.5.2018 16:29 - 16:30 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zaujala ma tá zmienka o hodnotení sudcov. No ono je to vlastne tak, že nejaké hodnotenia sudcov sú, sudcovia sa hodnotia sami, sami majú na to nejaký samohodnotiaci systém, ale ten je samozrejme výsmechom, pretože v rozpore s tým, ako je na výkon súdnictva všeobecne nahliadané, sa drvivá väčšina všetkých sudcov samoohodnotila ako výborný. Potom sú tu ale hodnotenia teda nejakých nezávislých organizácií, teda najmä Transparency Internacional, ktorí zase ale hodnotia len nejaké, by som povedal, všeobecné dáta a vzájomný pomer výkonnosti tých sudcov. Čiže nejaké oficiálne hodnotenie nie je a preto to takto aj vyzerá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.5.2018 16:19 - 16:19 hod.

Alojz Baránik
Jak to, že sa nebudú dať riešiť tieto problémy? Tomu nerozumiem. Veď to je všetko trestná činnosť. Keby sme mali políciu, tak tá vybaví jedného alebo dvoch takýchto fešákov a tým to prestane, ale keďže my políciu tu máme len na to, aby udržiavala tento režim, tak toto prekvitá ďalej.
Skryt prepis