Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

13.3.2018 o 13:11 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 16.5.2018 16:49 - 16:53 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som len veľmi krátko vystúpila a to v súvislosti s úsporou, ďalšou úsporou tlačených materiálov, ale aj so zvýšeným komfortom práce s elektronickou, elektronickým čítaním dokumentov.
Keď si porovnáme webstránku Národnej rady a zverejňované dokumenty a keď si ju porovnáme so stránkou, s webstránkou vlády Slovenskej republiky, kde sú zverejňované dokumenty na rokovanie vlády, tak veľmi ľahko zistíme rozdiel. Na stránke vlády, keď si otvoríte materiály predložené na rokovanie, máte možnosť vidieť dokumenty v tzv. prehliadači bez toho, aby ste celý materiál museli sťahovať do svojho počítača, resp. mobilu. Až; samozrejme, je tam aj táto možnosť si celý materiál stiahnuť v nejakom zipovacom dokumente. Domnievam sa, že táto funkcia, keby bola k dispozícii na stránke Národnej rady, by to veľmi uľahčilo komfort študovania dokumentov aj urýchlilo prácu poslancov, ale istotne aj novinárov a každého občana, ktorý bude chcieť si pozrieť len pre nejakú takú prvotnú informáciu, o čom ktorý materiál je predložený.
Preto si dovoľujeme s pánom poslancom Martinom Klusom dať pozmeňujúci návrh k návrhu na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k zmene Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov a k zmene Elektronickej formy podávania a doručovania materiálov Národnej rade Slovenskej republiky.
Zdôvodnenie ešte prečítam najprv: Čiže navrhuje sa zakotvenie ustanovenia, podľa ktorého bude Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky povinná zabezpečiť zverejnenie jednotlivých materiálov s výnimkou tých, ktorých sa majú prerokovať neverejne, na svojom webovom sídle v podobe ich otvorenia prostredníctvom prekliknutia na stránku, na ktorej si bude možné obsah prečítať bez potreby jeho stiahnutia na pevný disk. Dôvodom predloženia tohto pozmeňujúceho návrhu je snaha zaviesť osvedčený model, aký používa Úrad vlády Slovenskej republiky na svojom webovom sídle. Prijatie tohto pozmeňujúceho návrhu uľahčí prácu poslancom, zamestnancom Kancelárie Národnej rady, ale aj širokej verejnosti.
Teraz si dovolím prečítať samotný návrh. Čiže príloha č. 2 k uzneseniu Národnej rady Slovenskej republiky Elektronická forma podávania a doručovania materiálov Národnej rady Slovenskej republiky sa dopĺňa takto.
Za bod 29 sa vkladá nový bod 30, ktorý znie:
"30. Doterajší text v čl. 8 sa označuje ako odsek 1 a dopĺňa sa odsek 2, ktorý znie:
"(2) Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky zverejňuje na webovom sídle Národnej rady Slovenskej republiky v elektronickej podobe súbory, z ktorých pozostávajú parlamentné tlače. To sa nevzťahuje na materiály, ktoré majú byť prerokované na neverejnom zasadnutí Národnej rady Slovenskej republiky. Súbory podľa prvej vety zverejňuje Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky na webovom sídle Národnej rady Slovenskej republiky aj spôsobom, aby ich obsah bol sprístupnený priamo online bez potreby jeho stiahnutia na pevný disk."."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2018 10:22 - 10:22 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dnes do tretice, tým končí šnúra našich zákonov o životnom prostredí. Nebudem v tomto prípade hovoriť dlho, ale chcem sa venovať § 4a a národným záväzkom znižovania emisií, kde vlastne je záväzok Slovenskej republiky znížiť antropogénne emisie oxidu siričitého, oxidov dusíka, nemetánových prchavých organických zlúčenín amoniaku a častice PM 2,5. Tieto národné záväzky sú uvedené v prílohe, kde chcem poukázať najmä na množstvo oxidov síry, ktoré na rok 2020 a nasledujúce roky až do roku 2029 má ísť o zníženie o 57 % a na nasledujúce roky od roku 2030 až o 82 %, pričom východiskovým záväzkom znižovania emisií je rok 2005.
Pán minister, v tomto návrhu by som chcela povedať jednu, ale o to dôležitejšiu vec. Na to, aby sme tento záväzok splnili, stačí jedno jediné správne rozhodnutie, a to mať odvahu a presadiť vo vláde, aby sa prestalo spaľovať hnedé uhlie v elektrárňach. Sám ste v úvodnom slove povedali, že tento zákon reaguje aj na situáciu, ktorá nastala obchádzaním zákona o IPKZ ohľadom tzv. pokusu na bloku, treťom bloku Elektrárne Nováky. Elektrárne Nováky sú ďaleko-ďaleko najväčším znečisťovateľom oxidov síry na Slovensku. Okres Prievidza v dôsledku tohto znečistenia má viac ako 20-percentné zvýšené ochorenia na rôzne karcinogénne ochorenia, kde práve Inštitút environmentálnej politiky vyčíslil, že odstavením spaľovania hnedého uhlia v Elektrárni Novákoch len 500 mil. eur by sa ušetrilo na zdravotníckych výdavkoch.
Takýmto jedným zásadným rozhodnutím a očakávala by som, že práve váš rezort bude ten, ktorý bude a jasne bude mať odvahu presadzovať toto zastavenie. A verím, že práve máte vy teraz celý ten proces v rukách a to v súvislosti s posudzovaním vplyvov na životné prostredie na otvorenie tzv. 12. ťažobného poľa, kde verím, že nebudete kľučkovať, ale to rozhodnutie ministerstva životného prostredia bude zásadné a nesúhlasné s otvorením; pokračovaním ťažby v 12. poli a s tým, že sa ten útlm ťažby a spaľovania uhlia naozaj ukončí v roku 2021, kedy vlastne aj je predpoklad ukončenia doťaženia priestorov 11. ťažobného poľa v Novákoch.
Tak tu máte možnosť naozaj ukázať to, že ministerstvo životného prostredia má reálny záujem na tom, aby ovzdušie na Slovensku bolo lepšie, minimálne v tejto jednej položke znečisťujúcich látok to môže byť, dá sa povedať, obrazne povedané, z jedného dňa na druhý a ten dopad na zdravie, na rozvoj regiónu bude pozitívny a enormný. A odhliadnuc od toho, že budete mať aj vystarané voči vykazovaniu povinnosti slovenskej strany voči Európskej únii.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2018 10:01 - 10:09 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, pán minister, kolegyne, kolegovia, rada by som sa tiež v krátkosti vyjadrila k tomuto návrhu zákona a doplnila aj informácie, ktoré pán minister v svojej úvodnej reči neuviedol, ale sú dôležité. A pre úplnosť chcem povedať, že v písomnej časti táto informácia je napísaná a týka sa práve aj dôvodu, jedného dôvodu, pre ktorý bola táto novela zákona pripravená.
Išlo vlastne o to ako z aplikačnej praxe rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, kde Slovenská republika prehrala súdny spor ohľadom prevádzkovania skládky odpadov Žilina-Považský Chlmec, kde nebol plán úpravy skládky a bez toho, aby bolo prijaté konečné rozhodnutie o tom, či táto skládka môže pokračovať vo svojej prevádzke na základe schváleného plánu úpravy a Slovenská republika si nesplnila svoje povinnosti vyplývajúce zo smernice. A z týchto dôvodov Súdny dvor rozhodol a vyhlásil, že Slovenská republika si tým, že dovolila prevádzkovanie skládky odpadov Žilina-Považský Chlmec bez plánu úpravy skládky a bez toho, aby bolo prijaté konečné rozhodnutie o tom, či táto skládka môže pokračovať vo svojej prevádzke na základe schváleného plánu úpravy, nesplnila povinnosti, ktoré jej vyplývajú z čl. 14 písm. a) až c) smernice Rady o skládkach odpadov. Slovenská republika je povinná nahradiť trovy konania. Výška týchto trov tam nebola uvedená.
Chcem však povedať, že k tomuto konaniu bude pravdepodobne nasledovať ďalšie konanie, a to je konanie o udelení pokuty, ktorú bude platiť slovenská strana a tieto pokuty môžu byť vo výške, penále vo výške 6 793 eur za každý deň omeškania a paušálnu pokutu vo výške 743 eur 60 centov za deň pri zachovaní minimálnej celkovej výšky 939-tisíc eur za každý deň omeškania. Čiže znamená to, že tieto penále a pokuta sa môžu vyšplhať do miliónových výší a to z dôvodu zanedbania povinnosti a nesprávneho konania orgánov štátnej správy na slovenskej strane.
Z toho dôvodu by som chcela poukázať na to, že táto skládka nebola jediná. Možno bola jedna z mála, z ktorých bolo podanie na Súdny dvor, ale kandidátov na takéto okolnosti a tieto prípady na Slovensku máme oveľa viacej a tým by som sa rada venovala a vymenovala aspoň niektoré z nich. A poukázala na to, že konanie, resp. nekonanie štátnych orgánov vo veci ochrany životného prostredia na Slovensku sú niekedy katastrofálne, neodborné, poškodzujúce životné prostredie a v konečnom dôsledku aj štátny rozpočet. A ešte môžem dodať aj poškodzujúce zdravie obyvateľov.
Chcem poukázať to na konkrétnych príkladoch. Napríklad len v Bratislavskom samosprávnom kraji ide o skládky odpadu v Podunajských Biskupiciach, mestskej časti Bratislavy Podunajské Biskupice, v Ivanke pri Dunaji, v Moste pri Bratislave, ale aj niekde inde, napríklad jedna z neslávnych skládok v Hlohovci. Vymožiteľnosť práva a postih úradov, ktoré konajú v rozpore zákonov a v rozpore zákonov o vodách, rozpore zákonov o odpadoch a v neposlednom rade práve v rozpore s zákonom o integrovanom povoľovaní a kontrole, prevencii znečisťovania. Tieto skládky sú prevádzkované bez príslušných povoľovaní a v kapacitách, ktoré spĺňajú kritériá prílohy tohto zákona, kedy by mali mať integrované povolenie.
Tento zákon, ktorý ste, pán minister, predložili, rieši niektoré prípady, sprísňuje niektoré postupy pri skládkach, ktoré už majú povolenie vydané, avšak nič nerobíte kvôli tomu, že ako majú orgány postupovať v prípade, že skládka je prevádzkovaná a mala by mať integrované povolenie. Neupravujete, resp. možno v zákone sa to nedá, pretože vymáhateľnosť práva a dodržiavanie zákonov je elementárnou povinnosťou a slušnosťou orgánov štátnej správy, ale váš rezort v tejto oblasti koná veľmi málo a nefunkčne. A dovolím si povedať, že v niektorých prípadoch aj účelovo a tieto povolenia, rozhodnutia, kontroly úmyselne bagatelizuje, čím sa dopúšťa ohrozenia životného prostredia na hranici trestného činu.
Čiže z tohto dôvodu vás, alebo sa obraciam na vás s návrhom, aby ste doplnili tento návrh zákona práve v povinnosti, aby úrady štátnej správy, Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá má v kompetencii ako integrovaný špecializovaný úrad, práve je to jej úloha pri vydávaní povolení, aby takéto skládky, o ktorých vieme, ktoré sú zmapované, aby proaktívne v lehote, ktorú určíte, ale nemala by to byť dlhšie ako pol roka, vykonala kontroly a nariadila týmto prevádzkovateľom alebo vlastníkom pozemkov, ktorí, na ktorých sa prevádzkuje takáto skládka, aby dali do poriadku jednak povoľovací proces, ale jednak v prvom rade aby boli zabezpečené opatrenia na ochranu životného prostredia, zastavenie týchto prevádzok, resp. ich úprava.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.5.2018 9:40 - 9:42 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, k tomu, čo ste hovorili, "chyť a pusť", áno, bola tam aj v MPK-áčku debata k tomu, si myslím, že napríklad práve v takých vodách, ktoré ryby nie sú určené na konzum, tak tento spôsob by mohol byť umožnený v podstate na všetky druhy rýb ako, keď sa nemôžu jesť, tak môže ich chytiť a pustiť naspäť. Pozerám teraz stránku Slovenského rybárskeho zväzu, napr. ja mám informácie, že ryby na Zemplínskej šírave, práve tie kaprovité, nie sú na konzum, pretože sedimenty sú tam toxické, ale na stránke práve nič takého nevidím. A dokonca sú tam aj zarybňované kaprovitými rybami, čiže preto upozorňujem na tú informovanosť pre ľudí, ktorí možnože majú záujem aj o nejaké krátkodobé rybárske lístky a na stránke vlastne sa nedozvedia, že či teda, ako to je, keď majú napríklad také informácie ako ja.
Hovorili ste ešte o tom, že mali by mať rybári prístup kedykoľvek, prečo ich máme obmedzovať. Ja som v svojom príspevku upozornila na rozpor so zákonom o štátnej ochrane prírody, ktorý od tretieho stupňa ochrany prírody už zakazuje pohyb mimo vyznačených chodníkov, zákaz stanovať, bivakovať, čo ste vy povedali, že rodiny sa tam stretnú, deti vyšantia a urobia si tam piknik, tak vlastne v tých častiach, ktoré už sú tretím stupňom ochrany, takéto činnosti sú zakázané. To znamená, ak by mali toto robiť, potrebujú rybári na túto činnosť výnimky, resp. by mali byť presne určené miesta, kde teda takýto v chránených územiach rybolov je povolený. Potom nebudeme svedkami rôznych búd, napr. na rieke Morave a inde.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2018 9:20 - 9:22 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ja by som rada zareagovala na dve veci, ktoré tu boli povedané, a tiež na tú stráž a z pohľadu toho, že štát zavádza množstvo rôznorodých stráží. Máme novodobo založenú lesnú stráž, teraz v novom zákone zakladáme rybársku stráž, ktorá síce nejako fungovala aj podľa starých mechanizmov, ale mňa tam naozaj vyrušuje to, že ju zriaďuje ministerstvo, ale dáva od nej ruky preč s tým, že vlastne užívateľ navrhuje členov rybárskej stráže a vlastne menuje ich okresný úrad a platí ich užívateľ. A pritom naozaj tuná tá kompetencia je tak veľmi široká, že sa mi to nezdá úplne správne a myslím si, že celkovo by tieto stráže, ktoré sú z radu bežných občanov, mali mať nejakú jednotnú formu a mali by byť nejako, nejak inak konštituované do budúcna. Myslím, že Ľubo Galko, určite Ľubo Galko to má v reforme SaS navrhnuté a verím, že do budúcna to bude upravené.
Druhú vec, som rada, že si, Martin, spomenul to sčítavanie tých kormoránov, pretože naozaj to, čo počúvame zo strany rybárov, že kormorán je najväčší nepriateľ, tak ten tvoj príklad, tie čísla sú naozaj veľmi alarmujúce a myslím si, že sčítavanie kormoránov, vtáctva by mali robiť odborníci na vtáctvo a nie rybári. Ani vtáčkari nesčítavajú početnosť a druhovú skladbu rýb v rybárskom revíre.
Takže ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2018 9:03 - 9:04 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som si, samozrejme, pozerala tieto pasáže aj medzirezortné pripomienkovacie konanie, avšak stále sa mi tam zdá nedostatočná tá informovanosť. Myslím si, že obce by mali byť proaktívne informovaní aj ľudia, ktorí možno nie sú rybári, aby vedeli, že tie ryby, ktoré tam sú, nie sú vhodné na konzum. Nemyslím tým, že aby ich nechodili pytliačiť, ale v každom prípade táto úprava by mala byť striktnejšia. A ešte mi tam dodatočne napadá, že nie je tam upravené vzťah štátnej veterinárnej, teda z Úradu verejného zdravotníctva, kde vlastne by sa mala táto povinnosť taktiež zakomponovať do tohto zákona, aby vlastne, prepáčte, nie Úrad verejného zdravotníctva, ale Štátna veterinárna a potravinová správa, kde by sa to malo zakomponovať tiež do ich povinností, a toto tam taktiež chýba.
Takže, pán minister, dávam do pozornosti. Zrejme by mala byť v tomto zmysle novela nielen živnostenského zákona, ale aj zákona veterinárneho. Máme ho otvorený, takže kľudne môžte tam pozmeňovacím návrhom túto povinnosť zakomponovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.5.2018 18:39 - 19:01 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda a pán minister, kolegyne, kolegovia, rada by som sa vyjadrila k novému návrhu zákona o rybárstve.
V dôvodovej správe čítam, že predkladaný návrh zákona oproti predchádzajúcej právnej úprave má ambíciu na kvalitatívne lepšiu právnu normu, ktorá zodpovedá súčasným spoločenským pomerom a záujmom Slovenskej republiky ako na ochranu rýb a rybárskeho práva ako prirodzeného bohatstva štátu. Návrh zákona sa venuje vo významnej časti ochrane rýb, rybárskeho práva, čo súvisí s pytliactvom, ale aj zároveň vymedzuje širšie kompetencie rybárskej stráže ako verejného činiteľa, ale aj podmienok, za ktorých sa takýto rybársky, člen rybárskej stráže môže stať v podstate verejným činiteľom.
Chcem sa venovať niektorým plusom, ale aj rizikám, ktoré vidím v tomto návrhu zákona. Ako plusy vnímam napríklad vymedzenie príbrežného pozemku, ktorý je nevyhnutný pre výkon rybárskeho práva, pretože dnes, v súčasnosti je to nedostatočne zadefinované, avšak pýtam sa, že ako je to zosúladené s vlastníckymi právami majiteľov pozemkov? Pretože príbrežný pozemok je aj časť pozemku na hranici brehu vodnej plochy rybárskeho revíru, ktorý je nevyhnutný na výkon rybárskeho práva.
Čiže je, sa pýtam, ako toto je doriešené v situáciách, kedy vodné plochy v minulosti vznikli na súkromných pozemkoch, ktoré do dnešného dňa napríklad sú vedené v katastri ako lúky a pasienky, ale pritom sú to bagroviská a vodné plochy, ktoré ich pozemky sú vo vlastníctve súkromných osôb? Čiže tu tieto veci nie sú dotiahnuté a myslím si, že malo by to byť aj predmetom rokovania ohľadom zosúladenia tých pozemkových povinností, o ktorých tu hovoríme už niekoľko týždňov, ako sú vlastne neusporiadané pozemky na Slovensku a týka sa to aj takýchto vodných plôch, ktoré boli, dá sa povedať, vytvorené, umelo vytvorené na súkromných pozemkoch a do dnešného dňa nie sú usporiadané.
Ústava hovorí, že rybárske právo patrí štátu, ale vychádza z toho, že podzemné vody, ale aj vodné toky sú vo vlastníctve štátu, a to v podstate ide aj prirodzene o to, že tie ryby, ktoré tam žijú, sú nedeliteľnou súčasťou tohto vlastníctva. Čiže v dôsledku tohto je to štát, ktorý spolu s vlastníctvom preberá zodpovednosť za ochranu, chov a lov, lov rýb. Základným ale administratívnym článkom, ktorému štát zveruje dispozíciu s rybárskym právom, je ministerstvo a toto ministerstvo vlastne deleguje výkon rybárskeho práva na obce alebo respektíve mestské časti Bratislavy alebo hlavného mesta, ktoré proste určujú, potom vydávajú tieto rybárske, rybárske povolenia. Niektoré, niektoré činnosti k oprávneniu udelenia rybárskeho práva si ministerstvo ponecháva a je to vlastne na vodných tokoch pretekajúcich cez lesný majetok štátu alebo vo vojenských obvodoch a tuná ministerstvo môže prideliť toto rybárske právo organizáciám, ktoré spravujú tieto vodárenské nádrže. Taktiež niektorým aj ustanovizniam ako odborným, odborným školám. Pritom platí pravidlo, že môže byť len jednej organizácii určené to rybárske právo. Tuná vidím trošku aj komplikáciu práve s tými miestami, kde vodný tok prechádza napríklad lokalitami, kde je lesný majetok štátu a ako tam bude organizovaný tento, tento výkon.
Bolo tu spomenuté, Slovenský rybársky zväz. Ja viem, že je to rokmi zaužívané, že na Slovensku to takto fungovalo a že členmi tohto rybárskeho zväzu sú tisíce ľudí, ale treba si uvedomiť aj to, že naozaj je to vlastne ako keby delegovanie výkonu štátnej správy alebo záujmov štátu mimovládnej organizácii, združeniu právnických, ale aj fyzických osôb a je toto nový zákon, že či úplne je to, je to takto dobré, aj keď viem teda to zvykové právo tuná, tuná je, ako bolo povedané, že naozaj sú to veľké množstvá ľudí. Ale v podstate nútime nejakého človeka, ktorý chce sa stať rybárom, byť členom nejakého združenia a len prostredníctvom takéhoto členstva môže dostať napríklad povolenie na chytanie rýb.
To znamená, že ešte je tam teda možnosť, že oprávnenie alebo výkon rybárskeho práva môžu získať vlastníci pôdy, avšak ide len o právnické osoby. Takže pýtam sa v súvislosti s tým, čo som povedala v úvode svojho, svojej, svojho príspevku, a čo tie fyzické osoby, vlastníci, ktorí vlastnia tieto pozemky, na ktorých si štát ide vykonávať svoje ústavné právo, kde je ich ústavné právo, aby napríklad oni mali právo tam mať to oprávnenie osobitné, ktoré by ministerstvo životného prostredia im podľa mňa malo vydať takéto, aj bez toho, aby museli byť členmi nejakého rybárskeho združenia? Myslím si, že to by bolo spravodlivé a minimálne táto krivda by im bola odstránená, aby ak nechcú byť členmi nejakého rybárskeho združenia a sú vlastníkmi takéhoto pozemku, aby mali možnosť získať toto rybárske oprávnenie aj mimo tých ostatných povinností. Čiže navrhujem, aby medzi tie oprávnenia ministerstva vydať ten rybársky lístok diplomatickým zborom a iným osobám, ktoré sú tam zadefinované v zákone, aby sa tam priradili aj títo vlastníci pozemkov pod takýmito vodnými plochami, ktoré nie sú majetkoprávne usporiadané a na ktorých štát si ide uplatňovať svoje ústavné právo k rybárstvu.
Taktiež sa tu hovorí o tom príbrežnom pozemku. V dôvodovej správe uvádzate, že v prípade, že je vlastník prípadne nájomca príbrežného pozemku umiestnením označenia rybárskeho revíru obmedzený vo výkone vlastníckeho práva, má právo náhrady od užívateľa. Navrhuje sa otázku tejto náhrady riešiť dohodou. Pokiaľ k nej nepríde, rozhoduje o nej súd. Tak je to tiež v rámci tých nejasných vlastníckych vzťahov, ktoré v súčasnosti máme. Myslím si, že tento bod by si asi zaslúžil trošičku lepší výklad, respektíve úpravu v nejakom vykonávacom predpise, pretože tu už vlastne dopredu sa prejudikuje, že zrejme k takýmto dohodám nedôjde a bude tam, budú tieto situácie riešiť sa súdom. Čiže dávame tuná do zákona čosi, kde sa už predvída, že bude, budú súdne spory.
Taktiež v súvislosti s týmito príbrežnými pozemkami sa hovorí, že je, ustanovuje sa vlastne 5 metrov, kde je právo prístupu na výkon rybárskeho práva. Myslím si, že toto je správne, rozumné, platí to aj pri moriach alebo podobne, kde teda prístup k vode má byť zabezpečený. Avšak pýtam sa, čo s tými, s tými chatármi, čo s tými hausbótmi, ktorí v súčasnosti majitelia majú urobené oplotenia až do vodnej plochy, majú prenajatú časť vodnej plochy napríklad na zdrži na Dunaji alebo na iných vodných plochách a majú svoje stavby, rôzne móla a iné až do vodnej plochy? Tu mi chýba v návrhu zákona vlastne úprava, čo s týmito stavbami a by som navrhla, pán minister, aby ste sa zamysleli nad tým, ako to doplniť a zosúladiť možno aj so stavebným a vodným zákonom, aby bolo v prechodných ustanoveniach doplnené nejaké prechodné obdobie, dokedy budú musieť títo majitelia týchto stavieb, ak to tak môžem povedať alebo prekážok, tieto prekážky odstrániť tak, aby vlastne tá príbrežná zóna bola naozaj otvorená a ten prístup k vode umožnený. Sú to rôzne jazerá, pôjdete na Senecké jazerá alebo na Košariská v Dunajskej Lužnej, tak ako nemusíte ani veľmi hľadať a budete vidieť, o čom, o čom hovorím.
Takže čo sa týka následne ešte toho § 8, kde sa uvádza pojem "lovný rybársky revír". Hovorí sa tu o tej svalovine, že môže byť napadnutá rôznymi chemickými alebo nejakými inými ďalšími nebezpečnými látkami, ktoré, ktoré môžu poškodzovať zdravie, keď sa bude toto mäso rybie konzumovať, avšak čo ja teda ako považujem za správne, že konečne toto sa dostáva do zákona.
Avšak nevidím to úplne dobre dostatočne zadefinované. Pretože tuná aby len tabuľkou bolo niekde označené, že lovný rybársky revír a treba ho označiť dodatkovou tabuľou, na ktorej je uvedený dôvod, že sa zakážu ryby pochádzajúce z príslušného rybárskeho revíru konzumovať, sa mi zdá nedostatočné vzhľadom na to riziko, ktoré môže spôsobovať konzumácia takýchto rýb, pretože už často len malé množstvá takýchto nejakých ťažkých kovov alebo nebezpečných látok môže spôsobovať ťažké ujmy na zdraví. Taktiež ten mechanizmus, ktorý tuná je navrhnutý, myslím, že by mal byť trošičku prísnejší, mala by to byť striktne uvedená povinnosť minimálne raz za rok, aby ten správca toho rybárskeho revíru vykonával proaktívne túto kontrolu, nielen náhodne Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorá keď zistí prekročenie limitných hodnôt, tak oznámi to ministerstvu životného prostredia. To sa mi zdá veľmi kostrbaté a na to, o aké riziká naozaj v našich vodách, žiaľ, ide, tak je to nedostatočné.
Čiže navrhujem, aby bolo to povinnosťou toho správcu rybárskeho revíru pravidelne robiť tieto analýzy a tieto analýzy musia byť verejne dostupné. Musia byť verejne dostupné automaticky minimálne na stránke príslušnej obce, ktorá vydáva tieto rybárske, rybárske lístky, aby každý jeden, ktorý si aj zakúpi jednodňový lístok, vedel, že keď pôjde na Malý Dunaj alebo pôjde na Hornú Nitru alebo pôjde chytať kapry na Zemplínsku Šíravu, že tieto, tieto ryby sú nekonzumovateľné. Ja mám, dneska to takto nie je a môže sa stať, že naozaj aj pri predaji cez ulicu si ľudia vlastne v domnienke, že majú zdravú, čerstvú rybu, konzumujú nebezpečné látky.
A v tejto súvislosti, pán minister, by som vás naozaj chcela požiadať, aby ste hlavne v lokalitách, kde sú známe environmentálne záťaže, ktoré znečisťujú podzemné vody, aby boli stanovené tie zoznamy znečisťujúcich látok, ktoré sa môžu dostávať do sedimentov tej, sedimentov rieky, respektíve môžu sa nachádzať aj rozptýlené v tej vode a tieto ryby, nielen tie kaprovité, ktoré žijú v bahne, ale možno, nie som v tomto zas taký úplný špecialista a možno aj nejaké tie dravé ryby môžu obsahovať tieto znečisťujúce látky.
Čiže nikde v zákone nie je odkaz na to, že čo sú to tie limitné hodnoty, čo sa budú, aké ukazovatele kontrolovať. Aby to neskončilo ako pri pitnej vode, že budú len päť ukazovateľov a síce v podzemnej vode máme toxický kokteil, ale tých päť ukazovateľov je v poriadku a tvárime sa, že všetko je v poriadku. Takže toto by som vás chcela poprosiť, aby ste naozaj upravili, to znamená, aby boli jasne špecifikované, aké látky sa v kde-ktorom vodnom revíre budú kontrolovať a aby automaticky sa robili tieto minimálne ročné kontroly a aby tieto kontroly, výsledky analýz boli dostupné a povinne zverejňované na stránkach obce a ministerstva.
Ďalšie, máme tuná v § 12, sa hovorí o love rýb v rybárskych revíroch a v odseku 12 sa to týka chránených území. V texte zákona, návrhu zákona sa hovorí, že ten odsek 12, že ak sa rybársky revír alebo jeho časť nachádza v chránenom území s piatym stupňom ochrany, musí mať užívateľ pre potreby výkonu rybárskeho práva udelenú výnimku podľa osobitného predpisu. Tu chcem poukázať na rozpor so zákonom o ochrane prírody, pretože v tomto zákone už od tretieho stupňa ochrany je zakázané pohybovať sa mimo vyznačeného turistického chodníka alebo náučného chodníka za hranicami zastavaného územia obce, ale aj táboriť, stanovať, bivakovať, jazdiť na koni, zakladať oheň mimo uzavretých stavieb a tak ďalej. Čiže to sú činnosti, čiže ten rybár určite ide mimo náučného chodníka, určite tam táborí a niekedy stanuje alebo bivakuje a často si robí aj ohník.
Čiže ja viem, že to v tom pôvodnom návrhu to bolo už, od tretieho stupňa sa to v rámci rozporového konania, neviem z akého dôvodu ste akceptovali túto zmenu na piaty stupeň, ale momentálne tak, ako je to znenie, je to v rozpore s platným zákonom o ochrane prírody, takže toto rozhodne treba dať do súladu.
Otázny bod je aj § 23, rybárska stráž. Rybárska stráž fungovala za podobných, v nejakom podobnom režime, ako to navrhujete teraz, avšak tak ako to je, možno sme sa s tým v minulosti, ono to fungovalo nejako, ale teraz, keď predkladáte nový návrh zákona, tak, samozrejme, si tie ustanovenia čítame, ako keby to bola nejaká nová vec. No nezdá sa mi celkom úplne v poriadku, aby v rámci jedného rezortu boli dva druhy stráže. Máme stráž ochrany prírody a teraz sa zavádza rybárska stráž, kde člen rybárskej stráže v postate má definíciu verejného činiteľa, pritom tohto člena rybárskej stráže navrhuje užívateľ, to znamená ten, kto užíva ten revír, má navrhovať členov toho, tej rybárskej stráže a navrhuje teda okresnému úradu, ktorý následne teda týchto, za istých podmienok, za istých podmienok menuje členov rybárskej stráže. Sú tam povedané, že musia byť skúšky a tak ďalej, nikde nie je povedané, aké skúšky, kto ich bude robiť, kto bude ten, kto ich bude skúšať a následne dávať potvrdenku o tom, že je preskúšaný.
Avšak čo ma zarazilo, že sú tam zadefinované diagnózy, ktoré nesmie, ktorými nesmie trpieť ten člen rybárskej stráže. Napríklad člen rybárskej stráže nesmie mať epilepsiu, nesmie trpieť záchvatmi alebo inými konkrétnymi nejakými duševnými ochoreniami. Ako verím, že by to mohla byť komplikácia pri výkone takejto rybárskej stráže, len mi to príde dosť neštandardné. Takéto povinnosti nemáme ani u policajtov explicitne v zákone vymenované, nemáme to pri stráži ochrany prírody alebo ani iných strážcov, tak toto mi príde trošku cez čiaru, ak by ste takéto nejaké možno veci dali do vyhlášky, nepoviem, ale v zákone podľa mňa je to dosť, dosť nepríslušné.
Taktiež ma zarazilo, aj keď som si to porovnávala s pôvodným zákonom, aj tam je to uvedené, že rybárska stráž má právo používať donucovacie prostriedky, hmaty, chvaty, údery, kopy sebaobrany, slzotvorné prostriedky, obušok, putá, služobný pes. Ako žiadna iná stráž (povedané so smiechom) toto nemá, ale rybárska stráž takúto, takéto možnosti má zadefinované v zákone. Tak sa mi to zdá trošku, trošku, neprimerané. Buď teda dajme aj teda stráži ochrany prírody možno vyššie kompetencie a možno ich aj teda, ako v rámci jedného rezortu takéto rozdiely, je to ťažké. Vy ako keby ste si dávali od toho ruky preč, že to vlastne užívateľ a okresný úrad a vy to dávate len do zákona, ale predkladateľom a garantom zákona ste vy. Pretože je to zákon z rezortu životného prostredia.
Tuná v rámci § 35 až 37 sa hovorí, kto je vlastne, kto vykonáva štátnu správu na úseku, úseku rybárstva a tu by som navrhovala doplniť (zaznievanie gongu), to, čo som uviedla v tej časti ohľadom informovania o závadnosti, o závažnosti teda tohto prekonzup, že napríklad v tom § 36 by malo byť explicitne uvedené, lebo to tam chýba, že čo má ministerstvo urobiť s tou informáciou, keď ju dostane od štátnej veterinárnej správy, že tie ryby sú tam závadné. Čiže v rámci tej mojej pripomienky rozhodne aj tu, aj pri obciach treba tú informovanosť explicitne uviesť, aby sa na to nezabúdalo a aby každý rybár mal právo vedieť a kedykoľvek, akékoľvek... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, je 19.00 hodín. Ak budete pokračovať, ešte máte osem minút, tak zajtra ráno.

Zemanová, Anna, poslankyňa NR SR
183.
Nie, mám dve vety ešte.


Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Tak dve vety, nech sa páči.

Zemanová, Anna, poslankyňa NR SR
185.
Ďakujem pekne. V podstate takto, čiže to som povedala a v podstate už iba v § 42, čo je vlastne jeden z tých posledných, z posledných paragrafov, chýba splnomocnenie pre všeobecne záväzný predpis, ktorý teda určí rozsah skúmaných škodlivých a nebezpečných látok, aj tú početnosť, ako často ju treba robiť. A úplne na záver, že v tých prechodných ustanoveniach by som vás požiadala, aby ste doplnili lehotu na odstránenie prekážok prístupu do príbrežnej zóny.
Ďakujem pekne.


Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Ďakujem pekne, prerušujem rokovanie o tomto bode...

Zemanová, Anna, poslankyňa NR SR
187.
Faktickú ešte nedáme?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 17:29 - 17:31 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, Janka, za tvoje vystúpenie aj za poukázanie prepojenia tých kontinuít vlády kontinuity a prihovorenia sa pánu ministrovi, exministrovi zdravotníctva a novému ministrovi vnútra. A tu by som chcela nadviazať, lebo keď som mala ja svoje vystúpenie, som sa mu prihovárala, a práve teda odišiel zo sály, ja považujem za veľmi dôležité to, že, pán minister, sme hovorili spolu ohľadom Žitného ostrova a krokov, ktoré treba urýchlene robiť ako opatrenia voči ochrane zdravia a životného prostredia. Ministerstvo vnútra, to nie je len polícia, ministerstvo vnútra, to sú aj okresné úrody, úrady a tá chobotnica, ktorá začína a vlastne je na regionálnej úrovni, pretože tam sú všetky tie korene tých korupcií, nezákonne, rôznych nezákonných konaní a podobne. Okresné úrady sú tie, ktoré nekonajú, alebo okresné úrady sú tie, ktoré pod vplyvom politických nominantov a ich dosadených ľudí do okresných úradov nekonajú, nevykonávajú štátny vodný dozor, nekonajú správne v štátnom odpadovom hospodárstve.
Ako minister vnútra zatiaľ, kým tam ste, kým táto vláda bude fungovať, budem pozorne sledovať, ako naozaj budete konať v tejto veci, pretože budete mať, mať oveľa viacej možností a pák ako z postu ministra zdravotníctva. Tak verím, že aspoň v tejto chobotnici za ten čas, čo budete ministrom vnútra, skúsite odstrihnúť tie chápadlá. Lebo ja keď som s vami rozprávala, vnímala som, že máte skutočný záujem o to, aby sa táto situácia vyriešila. Len nedá sa čakať. Tu treba naozaj razantne konať a zasiahnuť najmä na okresných úradoch v Bratislave, v Senci a v Dunajskej Strede.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 15:16 - 15:30 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán podpredseda, vážení členovia vlády, kolegovia, kolegyne, k programovému vyhláseniu vlády, k tomu tzv. novému, resp. opakovanému, lepšie povedané, bolo povedaných veľa kritických slov od mojich predrečníkov z radov opozície. Ja sa nebudem venovať tomu, čo už tu odznelo opakovane, ale tomu, čomu sa pravidelne na pôde Národnej rady venujem, a je to vlastne oblasť životného prostredia a pôdohospodárstva.
Skonštatujem len to, že programové vyhlásenie obsahuje množstvo prázdnych poučiek, vznešených fráz, cudzích slov, ktorých praktický význam je skôr tváriť sa učene, ale nič konkrétne povedať. Na výbore, kde sme mali pani ministerku pôdohospodárstva a pána ministra životného prostredia, som očakávala, že aspoň tam budeme počuť istý odpočet činnosti za dva roke, dva roky práce na tomto rezorte. V podstate sme sa toho nedočkali a na stole máme dokument, ktorý opakuje veci, ktoré už sa udiali, ale nemáme odpovede na pálčivé otázky, ktoré v súčasnosti v týchto oblastiach traumatizujú spoločnosť. Upozorním len na niektoré, ktoré ako nová vláda by mala k nim zaujať jednoznačné stanovisko. Sú to kauzy, ktoré sú hrozbou pre našu spoločnosť, hrozbou pre zdravie a hrozbou pre vytváranie enormnej ekologickej záťaže, ktorú v budúcnosti budeme museť riešiť.
Budem sa venovať kritickej situácii s vodou, s kvalitou podzemnej vody a toxickému kokteilu na Žitnom ostrove. Príčinou je nefunkčná štátna správa, nefunkčný systém koordinácie rezortov. Každý chce všetko, ale každý dáva od toho ruky preč. Dnes na Žitnom ostrove sa prevádzkujú skládky odpadov, ktoré sú v rozpore s nariadením vlády, s rozporom so zákonom, ale s tichým súhlasom okresných úradov, štátnej vodnej správy a odboru odpadového hospodárstva. Toto mlčanie a nekonanie sa rovná trestnému činu poškodzovaniu životného prostredia.
Chcem vyzvať vládu, aby sa tejto téme intenzívne venovala a aby verejnosť dostala pravdivú informáciu o skutočnom stave kvality podzemnej vody, najväčšej zásobárne pitnej vody v strednej Európe. O tom, či je pitná, alebo nie, dnes už je ozaj veľmi ťažko hovoriť, keď v strede tejto zásobárne sa nachádzajú toxické látky v hodnotách, ktoré môžu výrazným spôsobom poškodzovať zdravie ľudí. Tomu (správne "Toho") sa týkajú aj zavádzajúce informácie. V roku 2016 táto vláda dala informáciu na Európsku komisiu o tom, že stav podzemných vôd na Slovensku je dobrý, a pritom dávno vedeli, že minimálne stav podzemnej vody na Žitnom ostrove je kritický.
Pán minister Drucker, som rada, práve odišiel, škoda, ale verím, že ešte je v priestoroch parlamentu, naňho som sa chcela obrátiť ako na bývalého ministra zdravotníctva, ktorý mal ambíciu pomôcť situáciu riešiť. Ale tie páky, tie možnosti, nástroje, ktoré bude mať teraz ako minister vnútra, ak teda táto vláda získa dôveru, budú ešte intenzívnejšie. A budem pozorne sledovať jeho kroky, vaše kroky o tom, ako budete konať s okresnými úradmi, štátnou vodnou správou, so štátnou správou v odpadovom hospodárstve, najmä na kritických okresných úradoch v Bratislave, v Senci a v Dunajskej Strede. Tam, kde sú nominanti, na vrcholových miestach nominanti tejto politickej koalície a ktorí bránia výkonu štátnemu dozoru takému, ktorý by naozaj relevantným spôsobom preveril prevádzkovanie nezákonných skládok na Žitnom ostrove, ktoré tam rastú do výšok Himalájí, a všetci chodia okolo, ako keby sa nič nestalo.
Vyzývam vás, pán minister, aj celú vládu, aby aj polícia začala v tejto veci konať, pretože súčinnosť polície v týchto trestných činoch voči životného prostredia (správne „životnému prostrediu“) je prakticky nulová. Buď sú do nej zaangažovaní príslušníci Policajného zboru, alebo sú neodborne, resp. odborne nezdatní k tomu, aby videli konanie, ktoré je v rozpore so zákonom. Vyzývam vás, aby ste zasiahli na týchto okresných úradoch, ale aj na polícii.
Týka sa to aj v iných oblastiach. Napríklad poškodzovanie ovzdušia. Počas tejto, počas vlády kontinuity, ktorú táto vláda prevzala aj formou programového vyhlásenia, sa hlásili k prijatiu Parížskej klimatickej dohody. Prijali sme ju s veľkou pompou medzi prvými krajinami. Avšak reálne opatrenia, reálne skutky, ktoré by mali ukázať na skutočnú snahu a úprimnú snahu urobiť opatrenia voči znečisťovaniu životného prostredia, tu nie sú. Koľko sa debatuje prázdnych rečí ohľadom odstavenia výroby elektriny z hnedého uhlia v Elektrárni Nováky. Jediné rozhodnutie, ktoré by bolo potrebné prijať, aby bola táto výroba z hnedého uhlia elektriny, výroba elektriny z hnedého uhlia ukončená v roku 2021, by z jedného dňa na druhý výrazným spôsobom zlepšila stav životného prostredia v oblasti ovzdušia a zlepšilo by sa aj prostredie pre zlepšenie zdravia obyvateľov nielen na Hornej Nitre, ale aj v širokom okolí. Neviem, kedy začnete chápať ekologické súvislosti s prijímaním takýchto rozhodnutí. Ekologické súvislosti, ktoré majú následne veľký, veľký dopad na zdravie a škody na životné prostredie. Následne na rôzne záplavy a poškodzovanie klímy, ktorá ako bumerang sa vráti voči nám všetkým bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany sme.
Ďalšou skupinou, ktorá, alebo témou, ktorá traumatizuje spoločnosť, sú lesy a lesné hospodárstvo. Vláda prijala koncom roka opatrenia vo veci ohrozenia svetového dedičstva pralesov - Karpatských bukových lesov. Spoločnosť je traumatizovaná tým, ako vyzerajú naše lesy. Každý, kto má oči, vidí, že niečo v našej krajine nie je v poriadku, že to, ako sa pristupuje k lesnému hospodárstvu, nie je správne. Ale namiesto toho, aby sa vykonali konkrétne opatrenia minimálne v lesnom hospodárstve, ktoré je v majetku a správe štátu, sa prijímajú rôzne dohody, memorandá, vyhlásenia a ďalšie prázdne frázy, ktoré nemajú žiaden reálny právny základ. Zdôrazňujem, že potrebujeme procesné kroky zákonného charakteru, nie politické zasahovanie do vydaných rozhodnutí. Ale potrebujeme konkrétne kroky, ktoré zabezpečia, že sa bude v našich lesoch inak hospodáriť. Pretože také politické zasahovanie, aj keď možno v ľúbivej, akože dobrej veci, nabáda k porušovaniu zákonov, nabáda k tomu, že štátna správa nerozhoduje odborne a správne, ale politicky.
A to je počiatok toho, že tá chobotnica korupcie je prerastená od tých najnižších miest štátnej správy až po Úrad vlády a v týchto vodách zostáva aj naďalej. Zlá vymožiteľnosť práva, nedôvera, korupcia, to sú tie faktory, ktoré umožňujú biznis na všetkých úrovniach verejnej správy. A, žiaľ, týka sa to už od úrovne regiónov. Od úrovne vydávaných stavebných povolení cez schvaľovanie rôznych ďalších činností, ktoré pre našich ľudí sa vydávajú veľmi rýchlo a často aj v rozpore so zákonom.
Nedôverujem tomu, že akože v novej vláde minister životného prostredia bude konať v záujme ochrany a tvorby životného prostredia. Neverím tomu aj preto, lebo pod jeho gesciou sa konajú miliónové kšefty s výkupom pozemkov pre kompenzačné opatrenia pre diaľnicu D4. A do týchto kšeftov sú zapletení príslušní ľudia, príslušní k strane MOST – HÍD. Ak minister životného prostredia a minister dopravy Érsek to nevidí, lebo tieto kšefty sa týkajú ochrany prírody z rezortu životného prostredia a rezortu dopravy, ak to nevidia, buď sa vedome hrajú na schovávačku, alebo tam nemajú čo robiť, lebo ich ľudia si robia za ich chrbtom, čo chcú.
Podobne neverím, pani ministerka pôdohospodárstva, že pod vaším vedením dôjde k skutočnej náprave k riadeniu fondov cez PPA-čku. Dva roky sme počúvali, ako je všetko v poriadku, ako skvele je riadený tento celý rezort, a o pár dní nato počúvame, že práve PPA-čka je zdrojom najväčšej, jedným z najväčších korupcií, korupčných škandálov na Slovensku. Keď ste pristupovali do vlády, ste v jednom zo svojich vyjadrí povedali, že Slovenský pozemkový fond funguje ako namazaný stroj, ako také perpetuum mobile a že je veľmi dobrým zdrojom peňazí pre štátny rozpočet.
Už druhá správa ombudsmanky pre ľudské práva poukázala na to, že práve Slovenský pozemkový fond a práve odbory pozemkové na okresných úradoch, ale aj metodické usmerňovanie zo strany príslušného rezortu je na bode mrazu a sú to práve, to sú dôvody, pre ktoré do dnešného dňa neboli ukončené reštitúcie a práva, vrátené práva, vlastnícke práva ľuďom k pozemkom.
To je len niekoľko dôvodov, pre ktorých, pre ktoré ja nepodporím túto vládu kontinuity. Nepodporím vládu Fica 4 a verím, že nás bude toľko, že ak nie dnes, tak o niekoľko týždňov táto vláda skončí a príde k novým voľbám a k zmene na Slovensku.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.3.2018 13:11 - 13:12 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vzhľadom na to, že predstavitelia vládnej koalície stratili dôveru občanov, jediné, o čom má zmysel v tejto chvíli rokovať, je skrátenie volebného, volebného obdobia, a preto v súlade s § 95 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov za skupinu poslancov a so súhlasom spolupredkladateľa pána poslanca Radoslava Pavelku beriem späť návrh zákona, ktorým sa vyhlasuje Chránená vodohospodárska oblasť Žitný ostrov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 364/2004 Z. z. o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon) v znení neskorších predpisov (zákon o Žitnom ostrove), tlač 894.
Skryt prepis