Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

5.4.2019 o 11:13 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 12:06 - 12:08 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán podpredseda, povedali ste, že je to ministerstvo bez finančných škandálov. No ešteže ste povedali to "finančných", lebo škandálov je tam naozaj veľmi veľa a tie keď sa premietnu na eurá, nuž tak budete prekvapení, keď tie škody, ktoré sa spôsobili práve už len na diaľnici D4, sa premietnu na eurá, alebo škody z toho, že vlastne sa postupuje nezákonným spôsobom.
Chcela by som sa vás opýtať, ako si vôbec môžte dovoliť povedať, že občania účelovo chceli zabrzdiť výstavbu D4, R7. V podstate vy označujete ľudí, ktorí poukazujú na to, že vaše ministerstvá postupujú nezákonným spôsobom, v konečnom dôsledku to potvrdil aj krajský súd, a vy označíte týchto ľudí za to, že oni sú vinní za zdržanie výstavby diaľnice D4, R7? To si ako dovolíte povedať? Namiesto toho, aby ste sa pozreli na vlastné rezorty a na konanie vášho pána ministra, ktorý je zodpovedný za tie meškania a za jeho, za jeho rezortné organizácie, ktoré spôsobujú svojimi obštrukciami a podivuhodným správaním sa tieto nedostatky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 11:49 - 11:51 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
No, chcela by som krátko zareagovať. Pani poslankyňa, nuž, ja veľmi dobre viem, aký je rozdiel medzi stavebným povolením a procesom EIA, ale môžem vám aj vysvetliť, že stavebné povolenie nemôže byť vydané bez EIA. A keď je vydané alebo je záverečné stanovisko z procesu EIA zrušené, tak vlastne má neplatné a ako také zo zákona, vlastne všetky následné správne akty sú neplatné. To znamená zrušením záverečného stanoviska pre diaľnicu D4, úsek Jarovce – Ivanka pri Dunaji sever, všetky stavebné a iné správne rozhodnutia sú neplatné, pretože nemajú platné záverečné stanovisko.
Čo sa týka kompenzačných opatrení, pani kolegyňa, viete, ja naozaj veľmi dobre to mám naštudované a som si vedomá, že dochádza k poškodeniu naturovských území, chránených území. To však neznamená, že niekto sa bude tváriť ako ochranár a pod rúškom ochrany prírody ukradne štátu milióny eur. Pritom z pozemkov, ktoré vôbec, ale vôbec nesúvisia s poškodením biotopu pre diaľnicu, pretože práve pozemok, o ktorom som hovorila, je pozemok pre, z úplne iného chráneného vtáčieho územia, a to Sysľovské polia.
Nuž a čo sa týka monitoringu, tak tu by som len chcela povedať, pre diaľnicu D4, tak, pán minister, vyplýva, jednoznačne je to v zmluve povedané, technický zástupca. To znamená, nie nezávislý dozor. Technický zástup u verejného obstarávateľa, môže kedykoľvek vstupovať na stavbu a robiť tam úkony a požadovať odoberanie vzoriek a iných analýz.
Pán Bastrnák, nuž, k vám môžem len toľko povedať, že svedčí to o tom, ako ste ma počúvali, pretože ja som v svojom vystúpení o Višňovom nepovedala ani slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 5.4.2019 11:13 - 11:42 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán podpredseda, kolegovia, kolegyne, výstavba diaľnic je kľúčová pre všetkých Slovákov, ktorí sa na ňu, a teda na nej podieľajú a platia ju, a teda je prirodzené, že chceme garancie, že budú postavené poriadne a za férovú cenu. My občania potrebujeme garancie, že sa pre diaľnice nedostaneme do hlbokého dlhu. Do dlhu na bezpečnosti, do dlhu na zdraví, do dlhu na životnom prostredí.
Žiaľ, minister Érsek nás však zadlžil mimoriadne a na všetkých frontoch – na bezpečí, zdraví aj životnom prostredí. A to nečinnosťou ohrozil zásoby podzemnej vody v chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. Nezabránil totiž, aby sa pod výstavbu nedovážala kontaminovaná zemina, a nezabránil nelegálnej ťažbe štrkopiesku pre výstavbu diaľnice. Nezabránil tomu, že sa diaľnica D4 stavia bez platného stavebného povolenia, pretože zmeny stavby diaľnice neprešli zákonným procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie.
Nechceme, aby sme našim deťom odovzdali takéto dlhy. Namiesto toho chceme dať zelenú férovej krajine, kde platí jeden meter a rovnaké pravidlá pre všetkých. Toto minister Érsek nevie zabezpečiť, a preto nemá našu dôveru.
Pán minister, pripomeniem vám teraz veci, za ktoré ste priamo zodpovedný. Pre obmedzený čas sa budem venovať významným stavbám v okolí hlavného mesta, a to diaľnici D4 a rýchlostnej ceste R7, machináciám s pozemkami pod rúškom ochrany prírody, rekonštrukcii diaľnice D1, kolektorom, križovatke Triblavine a jej zmenám, rozširovaniu Seneckej cesty a s tým súvisiacimi procesmi posudzovania vplyvov na životné prostredie.
Diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7. Všetci sme svedkami tomu, akému megaškandálu v ohrození životného prostredia čelí táto stavba. A to je medializovaný škandál s navážaním kontaminovanej zeminy a iného odpadu.
Pán minister, nedodržali ste podmienky koncesnej zmluvy, kde vo viacerých bodoch máte uložené povinnosti aj možnosti, ako ste mali konať a stavbu kontrolovať. Vy ste priamo, osobne zodpovedný za to, že nezávislý dozor alebo vami poverení ľudia z ministerstva nedostatočne kontrolovali stavbu, hoci v čase, kedy sa začala navážka týchto materiálov, boli ste na to upozorňovaný prostredníctvom tlače, médií, ale aj samostatnej tlačovej konferencie napríklad, ktorú sme mali my strana SaS. Mali ste hneď urobiť kroky, ako sa objavili tieto prvé mediálne správy. Ste za to priamo zodpovedný. Nemali by ste sa chodiť vyzvedať po polícii, ale mali by ste naháňať práve zodpovedné osoby, ktoré ma veľmi zaujíma, kto sú to tie poverené osoby, ktoré vám vyplývali z koncesnej zmluvy, aby ste ich menovali, ktoré mali chodiť na stavbu. Mali sledovať konkrétne analýzy, mali sledovať statické skúšky, mali sledovať, aký materiál sa tam dováža. Robili ste to? Keby ste to robili, neboli by ste taký prekvapený tomu, čo sa deje.
Ja sama som dala trestné oznámenie na činnosti, ktoré sa tam konajú. Ale to trestné oznámenie by malo byť aj na nečinnosť orgánov štátnej správy a vás a ministerstva životného prostredia z dôvodu ľahostajnosti a nekonania. Pretože tie obrovské škody, ktoré následne sa môžu nastať na stavbe a na životnom prostredí, budú také a možno aj nenapraviteľné. Tu nejde len o stavebný odpad, o ktorom sa hovorilo, že je to drvený kameň z nejakých stavieb. To by bol najmenší problém. Ale tu môže ísť aj o kontaminovanú zeminu z výkopov po bývalej Apolke pre výstavbu Digital Parku, zemina, ktorá čaká na pochovanie pod diaľnicou a leží na skládkach prevádzkovaných odpadovým mafiánom M. G. A to nielen pod teleso diaľnice, ale hroby a budúce hroby sú vykopané po celom Žitnom ostrove ako nezákonné ťažobné jamy a o ktorých veľmi dobre viete a s vaším kolegom z politickej strany, podpredsedom vlády, ministrom Sólymosom ste nekonali a nekonáte a nechali ste veci dôjsť až takto ďaleko. Tie hroby vykopané sú dnes otvorené a čakajú na to, aby sa práve touto zeminou kontaminovanou zaviezli a navždy pochovali na Žitnom ostrove.
Pán minister, veľmi dobre viete alebo mali by ste vedieť, že akákoľvek ťažba podlieha povoľovaciemu konaniu. Ako je možné, že vaše kontrolné mechanizmy nezachytili nezákonnú činnosť na stavbe diaľnice D4 a R7? Priamym dopadom nezákonnej ťažby je nebezpečenstvo ohrozovania, poškodzovania životného prostredia. Spoločnosti, ktoré ťažia štrkopiesok kazetovým spôsobom na území Žitného ostrova, neberú ani ohľad na to, že okolité obce nesúhlasia s ťažbou štrkopiesku.
Máte tam aj spoluvinníka, vášho ministra životného prostredia pána Sólymosa, pretože už niekoľko mesiacov mu leží na stole podnet nielen odo mňa, ale aj z príslušných okresných úradov v Dunajskej Strede a okresu Senec, kde je dotaz práve na spôsob tejto ťažby a povinnosť posudzovania. Ľahostajnosť a nekonanie spôsobilo to, že do dnešného dňa v týchto dňoch pokračuje táto ťažba. Dochádza tam ku krádeži nerastného bohatstva, dochádza tam k odhaleniu hladiny podzemnej vody. Aj na toto je podané trestné oznámenie. A preto vás prosím, aby ste nechodili sa vyzvedať na políciu, ale počkali, kým si vás zavolajú.
Pán minister, určite viete o tom, že stavebné povolenie, ktoré bolo vydané na diaľnicu pre úsek Jarovce – Ivanka sever, je neplatné, pretože vám bolo doručené rozhodnutie krajského súdu, ktoré rozhodlo o tom, že všetky zmeny stavby, ktoré boli vykonané na plánovanom stavebnom úseku, boli vykonané v rozpore so zákonom. A tak záverečné stanovisko, ktoré bolo k týmto zmenám vydané, je nezákonné a neplatné. A dané bolo pokyn na obnovu celého konania. Zo zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a z medzinárodných a ruského dohovoru vyplýva, že v prípade, že stavba, na ktorú je povinné posudzovanie vplyvov na životné prostredie, nemá záverečné stanovisko, všetky rozhodnutia, ktoré boli vydané bez neho, sú neplatné.
Pán minister, leží vám na stole rozklad pre stavebné povolenie pre úsek Ivanka sever – Rača, tzv. vajnorský úsek. Aj tu vám chcem pripomenúť, že práve tento vajnorský úsek, ktorý nemá oporu v žiadnom strategickom dokumente, ktorý je 80 mil. vyhodených v lufte, pretože nemá dopravné opodstatnenie pre túto výstavbu a spôsobuje práve križovatka medzi diaľnicou D4 a diaľnicou D1 najväčší problém pre celú stavbu, táto stavba beží. Sú tam, stoja tam piliere, hoci na túto, na tento úsek nie je vydané stavebné povolenie, resp. je, ale na ktoré vám leží na stole rozklad a práve z titulu toho, že tam bolo vykonaných toľko zmien, že neboli posudzované podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
Ste priamo zodpovedný za to, za tento proces, pretože rezort, váš rezort je navrhovateľom a váš spolustranícky minister zodpovedá za správnosť celého procesu. Zrušením hoci len jedného rozhodnutia vydaného v procese posudzovania sa stal celý proces v stavebnom konaní nezákonný, a teda nezákonnými sú aj rozhodnutia vydané v rámci takéhoto stavebného konania. Na toto chcem obzvlášť upozorniť, pretože to sa netýka len stavby diaľnice D4. Pán minister, toto sa týka každej jednej diaľnice, na ktorej boli vykonané zmeny, ktoré neboli posúdené úplným procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie.
Rozhodnutie krajského súdu je pre vás záväzné. Pre vás aj pre ministra životného prostredia. A žiadam vás, aby ste si na toto urobili právnu analýzu a nenavyšovali milióny eur, státisíce eur od poradcov na to, ako teraz máte riešiť diaľnicu D4, pretože ste spôsobili vy vašou ľahostajnosťou problémy na tejto stavbe.
Pán minister, chcem vám pripomenúť aj ďalšie kauzy, ktoré sa týkajú diaľnice D4. A týka sa to machinácií s pozemkami a znaleckými posudkami Národnej diaľničnej spoločnosti. V lete 2017 sme verejnosť informovali o výkupoch pozemkov pre náhradné plochy pre lacné druhy, chránené druhy vtáctva, ktorých podmienky majú byť alebo sú diaľnicou výstavby ohrozené. Pozemky sú pre kompenzačné opatrenia z titulu zásahu do chránených území NATURA 2000 a tieto plochy boli určené na základe územného rozhodnutia z roku 2014 a boli na základe výsledkov posudzovania vplyvov na životné prostredie. Len čo sa stalo? V roku 2016 došiel pokyn, že tieto chránené územia do plochy majú byť navýšené. Pýtam sa, od koho ten pokyn prišiel. Prečo Národná diaľničná spoločnosť začala zrazu chrániť prírodu a navyšovať plochy pre ochranu prírody? Tie plochy, ktoré boli dohodnuté a určené Národnej diaľničnej spoločnosti prakticky všetky, tie plochy, ktoré boli pôvodne určené v územnom rozhodnutí, boli určené, prakticky väčšina z nich vykúpená.
Nuž, pýtame sa, že prečo. Asi preto, že práve spriaznená spoločnosť ROT, s. r. o., prišla do hry a pozemky, ktoré boli navýšené, patrili tejto spoločnosti. Národná diaľničná spoločnosť namiesto toho, aby dotiahla vyvlastnenie pozemkov pre kompenzačné opatrenia za 4 eurá za meter štvorcový v lokalitách, ktoré boli v súlade s územným rozhodnutím, tak odkúpila od spoločnosti ROT plochy za cenu viac ako 20 eur na meter štvorcový. A tak spoločnosť ROT dostala viac ako 5 mil. za pozemok, ktorý ani vlastne celý nevlastnila, pretože tam bola len spolupodielnickým vlastníctvom. Vykúpila takto Národná diaľničná spoločnosť pozemky, ktoré nemajú žiaden súvis s diaľnicou ani s vydaným územným rozhodnutím pre diaľnicu D4. A tých pozemkov na výkup za ďalších sedem eur, 7 mil. eur je na spadnutie a čaká.
Na základe týchto skutočností som podala teda spoločne s Ivanom, s kolegom Mirom Ivanom podanie na Generálnu prokuratúru. Podali sme trestné oznámenie z podozrenia z viacerých trestných činov, a to z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, podozrenia z podvodu a konania organizovanej skupiny. Opakujem, že akcia sa udiala na základe tzv. aktualizácie kompenzačných opatrení už za vášho pôsobenia.
Takže Národná diaľničná spoločnosť odkúpila niektoré pozemky určené podľa tejto aktualizácie a uvedeným konaním na úkor financií na NDS a sekundárne aj na úkor štátu Slovenská republika ako jediného akcionára sa takto obohatili viaceré subjekty. Napríklad realizácia nového riešenia sa stala zámienkou pre výkup parciel za päťkrát vyššiu sumu na násobne väčších plochách, ako boli schválené pôvodné opatrenia. Došlo napríklad aj k výkupu pozemkov, napríklad v obci Veľké Kosihy, kde starosta je Ing. Lajos Csóka, kandidát č. 42 za stranu MOST – HÍD v parlamentných voľbách 2016, zakladajúci člen strany a predseda okresnej organizácie. Takto obec získala 452-tisíc eur, čo predstavuje pre obec 74 % ročných príjmov, pričom pozemky boli vykúpené na základe práve spomínanej aktualizácie a v kúpnej zmluve je odvolávka na územné rozhodnutie pre diaľnicu D4, kde však nefigurujú.
Vrátim sa k podozrivému výkupu pozemku ornej pôdy od spoločnosti ROT s výmerou 36 hektárov, ktorá bola v podiele 70 stotín v vlastníctve spoločnosti a podielnického družstva Dunaj. Spoločnosti ROT bola vyplatená suma 5 mil. 209-tisíc. A ďalší podozrivý kšeft, ako som spomínala, je určený, teší sa na prídel ďalších 7,2 mil. eur.
V časopise Plus 7 dní sa nachádza vyjadrenie konateľa spoločnosti; pána; spoločnosti ROT, ale aj ministra životného prostredia pána Sólymosa. Machinácie sa začali na jar 2017 po nástupe súčasného riaditeľa NDS Jána Ďurišina. V apríli 2017 ministerstvo životného prostredia vydalo rozhodnutie o nových kompenzačných opatreniach na ďalších 100 hektárov, z čoho vo vlastníctve ROT je viac ako 50 hektárov, pričom, ako som povedala, bola už veľká časť vyplatená. Dôležité sú prepojenia riaditeľa NDS a spoločnosti KFU, ktorá svoj, práve tieto pozemky vložila do majetku ROT-u práve tesne pred aktualizáciou spomínanej, spomínaných kompenzačných opatrení. A tam už sú prepojenia priame, osobné.
Trestné oznámenie sa týka, ktoré bolo podané, aj manipulácii účelových znaleckých posudkov, s ktorým sa pravidelne stretávame pri výkupoch pozemkov v Národnej diaľničnej spoločnosti. Posudkov, na základe ktorých sa vykupujú a vyvlastňujú pozemky pod cestnú infraštruktúru na celom Slovensku. Pán minister, aj za toto ste zodpovedný.
Idem k ďalšej, k ďalšej stavbe, a to rekonštrukcia diaľnice D1, kolektory, križovatka Triblavina. Rekonštrukcia diaľnice D1 a mimoúrovňová križovatka Ivanka sever, kde sa križuje diaľnica D1 a D4. Termín – a teraz, prosím pekne, počúvajte – termín dodania stavebných prác v koncesnej zmluve 31. januára 2019. Pán minister, máme apríl. Máme apríl 2019 a so stavbou sa ani nezačalo, a pritom veľmi dobre ste vedeli, že ide o zložitú križovatku, pretože už štúdiu uskutočniteľnosti pre túto stavbu poradca uviedol, že z hľadiska realizácie projektu je táto križovatka kritická, pretože vyžaduje koordináciu medzi realizáciou projektu D4 a rozšírením D1 na šesťpruh, pričom presne tento dátum, ktorý som povedala, sa nachádza aj v koncesnej zmluve. To znamená neplnenie zo strany, zo strany verejného obstarávateľa a bude to kompenzačnou udalosťou, ktorá je definovaná v celej koncesnej zmluve a ktorá bude postihovať Slovensko minimálne s tým, že bude celý termín diaľnice, výstavby diaľnice posunutý.
Uskutočnenie križovatky malo byť pred plánovanou výstavbou ešte diaľnice D4. V koncesnej zmluve sa jednoznačne uvádza, že túto zodpovednosť má verejná, má verejný, verejný obstarávateľ. A ide o križovatku, ktorú, ako som v úvode povedala, napája, je to kvôli napájaniu na úsek Ivanka sever – Rača, ktorý nemá dôvod, ani strategický dôvod, pretože končí na ceste II. triedy, na Púchovskej ceste a nemá pokračovanie cez Karpaty, pretože tzv. tunel Karpaty, ktorý má byť jedenásťkilometrovým tunelom, Višňové má sedem, nemá pokračovanie na druhú stranu, pretože Rakúšania do dnešného dňa nepovedali, či vôbec S8 idú stavať, a požadovali posudzovanie vplyvov na životné prostredie ako celku. Tunel Karpaty nemá odporúčanie ani v rámci procesu EIA, kedy sa táto varianta posudzovala. A bolo povedané, treba hľadať iné, nové riešenie. A my tu dnes kvôli tomuto úseku 80 mil. eur na výstavbu úseku diaľnice, ktorý nemá opodstatnenie dopravné, nie je v strategických dokumentoch, spôsobuje krízu na diaľnici D1, spôsobuje absolútny kolaps dopravy do budúcnosti v Bratislave. Naťahovali ste, naťahovali ste, vy ste naťahovali osobne v rámci rokovaní o zmene diaľnice D1, kedy mali byť priľahlé, vybudované priľahlé kolektory ako dopravná obslužnosť pre D1 a celý región, tak ako je to v zmluve koncesnej, ako je to v zmluve s Bratislavským samosprávnym krajom. A neustálymi zmenami zo strany Národnej diaľničnej spoločnosti došlo k tomu, že roky sa s touto stavbou mešká a spôsobuje ohromné materiálne škody všetkým ľuďom, ktorí tam žijú, a neistotu, ako bude ďalej.
Pán minister, týmto ste dostali Slovensko a váš rezort do hlbokej krízy. Vymklo sa vám to spod rúk. Chlapsky si to priznajte, prosím, a odstúpte. Sám. Bez toho, aby sme museli my tu takto rozprávať, pretože táto schôdza nie je nudná, keď dôsledne počúvate to, čo vám tu hovoríme, tie habaďúry, ktoré sa tu udiali, tie veci, o ktorých tu hovorí kolega Miro Ivan, keď ste ma dobre počúvali nielen vy, ale aj kolegovia, ktorí vás obhajujú, že čo sa tu deje za vášho vedenia, tak je to jedna veľká hanba.
Križovatka Triblavina, tiež stavba, ktorá bola mimoriadne medializovaná, kde došlo k opakovaným procesným pochybeniam a dnes na základe krajského, rozhodnutia krajského súdu k procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie treba povedať, že jednoznačne vyplýva, že aj stavebné povolenie vydané na túto križovatku je neplatné, pretože tam toľko zmien stavieb bolo, ktoré neprešli úplným procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie, a keďže vyjadrenie krajského, rozsudok krajského súdu je záväzný pre orgány štátnej správy, tak platí to aj pre tento úsek.
Tie zmeny stavby boli na základe pokynu stavebného dozoru. Bez akéhokoľvek vysvetlenia, bez zdôvodnenia dopravných, dopravných zmien. Tá stavba mala už dnes stáť a nestojí nám z diaľnic, zmeny diaľnice D1, nestoja kolektory, nestojí, nestojí diaľnica D4 ani tie úseky, ktoré sú.
Stavba; vrátim sa do minulosti. Stavba, stavba, ktorá bola začatá v pôvodnom projekte, ohľadom Triblaviny hovorím, bola zastavená bez vysvetlenia. Národná diaľničná spoločnosť len príkazom stavebného dozora vypracovala, dala pokyn na zmeny a došlo aj k preceneniu celej, celej stavby. Aké máme záruky, kedy a v akom, v akej podobe sa tieto stavby postavia? Zhotoviteľ pre D4, ale aj zhotoviteľ PORR pre Triblavinu stavia niečo, o čom nikto nevie vlastne, ako bude vyzerať. Nuž, treba sa ísť pozrieť, pán minister, ja si myslím, že nie aby sme čakali, čo nám postaví zhotoviteľ, aký most cez Dunaj nám postaví, v akej kvalite, či sa po ňom nebudeme báť chodiť, keď počúvame, čo sa deje na stavbe, keď ste nedokázali zabezpečiť dostatočný dozor z vašej strany vašimi auditmi a vašimi kontrolnými mechanizmami, tak je vysoká, vysoko riziko, že kvalita dodávaných stavieb nebude, nebude v poriadku.
Rozširovanie Seneckej cesty tiež patrí do vašej, do vašej kompetencie. Jej sklz je enormný. A zase to aj tu chcem poukázať na negatívnu súčinnosť s vaším spolustraníckym ministrom, ministrom životného prostredia, kde práve stavba logistického parku hneď vedľa jabĺčkového sadu, kde sú navozené práve tieto kontaminované zeminy, na plochách pozemkov, ktoré boli nezákonným spôsobom získané akože reštituentom Sýkorom, sa stavia obrovské logistické centrum bez toho, aby boli posúdené jeho vplyvy na životné prostredie a dopadov na dopravu. Pretože ohľadom životného prostredia má, by tu mal sedieť aj pán minister Sólymos. Ale ohľadom toho, že keď toto logistické centrum, ktoré tam rastie ako huby po daždi, začne fungovať, tak ten dopravný kolaps, ktorý nastane v uzli Zlaté Piesky – Ivanka pri Dunaji – Vajnory – Ružinov – letisko, tak prosím, mali by ste asi tam postaviť stánok s kávičkou, aby všetci, čo tam budú stáť, si stihli zobrať kávičku.
Pán minister, uplynie, končí mi čas v tomto úvode, dúfam, že ste ma dobre počúvali a že budete mať odvahu vystúpiť v rozprave, aby sme, aby sme mohli prípadne diskutovať. Ste povedali včera, že včera ste boli nabudený, mali ste tú energiu debatovať, že dnes už to také isté nebude. Neviem, či preto, že boli medializované aj nejaké reportáže v televízii, či už RTVS, alebo na Markíze, ohľadom škandálu, ktorý sa deje na diaľnici D4, a to je váš škandál. Samozrejme, aj škandál podvodníkov a zločincov, ktorí tie veci, ak sa preukážu ako pravdivé, vykonávajú. Ale je to aj váš škandál, pretože ste nezabezpečili kontrolu, nezabezpečili ste audit, nezabezpečili ste to, aby mal občan Slovenskej republiky garanciu, že táto stavba, keď sa raz postaví, bude dlhodobo slúžiť pre dopravu, dopravnú obsluhu Slovenska. Že bude kvalitná a hlavne nebude ohrozovať životné prostredie, zásoby kvalitnej pitnej vody, ktoré na Žitnom ostrove sú. Pretože keď raz tie hroby sa zabetónujú, tak neviem si predstaviť, akým spôsobom ich odtiaľ budú vykopávať. Dnes mafiánov vykopávajú bagrami. Ale kto vykope tieto, tieto mŕtvoly zakopané pod diaľnicou v podobe kontaminovanej zeminy? Tak to bude naozaj veľmi ťažké a nebude to také jednoduché.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 11:09 - 11:11 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Zareagujem na jednu vec, čo ste chválili pána ministra, veď chodil na kontroly. Nuž ale vám poviem, že práve jeho prelet vrtuľníkom ponad diaľnicu s vtedajším, neviem, s kým to bol, ale bol na stavbe, tak práve vtedy začal problém medzi komunikáciou so zhotoviteľom a s ministerstvom. Pretože začal škandalizovať zhotoviteľa, ktorý má veľké, renomované meno po celom svete, ako naozaj veľký dodávateľ s významnými referenciami, a odvtedy začala vlastne zlá komunikácia. Namiesto toho, aby nepočítal pán minister počet zamestnancov v stavbe tunela, ale tak sa mal pýtať Národnej diaľničnej spoločnosti, čo robila, ako, aké pokyny na zmenu dávala, ako ich schvaľovala, či ich schvaľovala v lehote, či boli podpísané, či nemenila náhodou práve NDS-ka projektanta napríklad na stavebný objekt 204, čo je vlastne mostový oblúk nad zosuvným územím. Či náhodou práve NDS-ka nebola tá, ktorá blokovala a spôsobila to, že bolo len na 15 stavbách možné naozaj reálne pracovať napriek tomu, čo pán Hrnčiar povie, že mali 200 stavebných objektov povolených a pracovali na pätnástich. Nuž preto asi, treba sa na to spýtať NDS-ky.
A pán minister nech zodpovie, koľko pokynov na zmeny bolo vydaných, koľko dodatočných požiadaviek, ktoré menili vydané stavebné povolenia, či mali tieto stavebné povolenia dodatočné zmeny stavby povolené, či prešli posudzovaním vplyvov na životné prostredie a prečo. A akým spôsobom a akým harmonogramom boli tieto zmeny posunuté, či náhodou práve slovenská strana nebola tá, ktorá spôsobila obštrukcie, meškanie na stavbe.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 10:47 - 10:49 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Nuž, pán predseda, hovoríte, že ide o najnudnejšiu schôdzu, tak verím, že tu vydržíte a budete počuť ďalšie argumenty a nebudú vás nudiť. A už som čakala, len kedy, kedy tu príde na stôl Radičova vláda. Nuž nebola strana MOST – HÍD náhodou súčasťou Radičovej vlády? Nuž tak ako keď hovoríte, že mala podiel, tak teda aj vaša súčasná politická strana.
Povedali ste, že zhotoviteľ tunel nezvládol. Ako ho nezvládol? Technicky, odborne? Alebo za nezvládnutie považujete osemmesačné meškanie? Už som povedala, to žiadna stavba z diaľnic nemeškala, teda nebola urobená načas a všetky boli ďaleko, s ročnými meškaniami, nie osemmesačným meškaním. Ten tunel je prerazený, tunel je vystrojený na dve tretiny a práve tie škody, ktoré teraz nastanú z dôvodu nevystrojenia zvyšných častí, budú veľké.
Spomenuli ste VÁHOSTAV a že to už nedopustíte. Nuž tak prečítam vám: Rok 2015. VÁHOSTAV, jedna z najväčších stavebných firiem na Slovensku, oznámila, že pri stavbe diaľničného úseku Dubová Skala – Turany nezvládne vyplatiť drobných dodávateľov. Na úseku prerobila 35 mil. a je pred konkurzom. Rok 2019. VÁHOSTAV sa vracia na scénu a plánuje sa uchádzať o ďalšiu veľkú diaľničnú zákazku. Chce dokončiť tunel Višňové, ktorý sa nachádza len kúsok od problémového úseku Dubná Skala. "O nové zákazky sa spoločnosť zaujíma aj preto, aby naďalej dokázala riadne a včas splniť si všetky svoje záväzky zo schváleného reštrukturalizačného plánu," povedal mediálny zástupca spoločnosti Tomáš Halán.
Tak tu hľadajme dôvod ukončenia zmlúv. Tu hľadajme dôvod ďalších kšeftov, ktoré nominanti vašich ľudí na všetkých miestach, ktoré sa starajú, majú záujem, aby táto spoločnosť sa dostala na stavbu, dostala sa do hry a dostala kšeft, ktorý, za diaľnicu, za ktorú budú ľudia, naši ľudia čakať ďalšie roky a mohli pone... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 10:27 - 10:29 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja chcem len doplniť to, čo si hovoril, pán kolega Miro Ivan, že pán minister síce akože sedí na stoličke dva a pol roka, ale bol aj štátnym tajomníkom a vlastne je súčasťou vlády kontinuity Roberta Fica, to znamená, prevzal činnosti svojich predchodcov, takže je tam, už vlastne zodpovednosť môže niesť za dvanásť a pol roka činnosti tohto rezortu. A ja by som bola rada, keby vlastne povedal pán minister aj to, alebo chcela by som pripomenúť, že teda ideme vo Višňovom odstúpiť od zmluvy z dôvodu osemmesačného meškania. Bola som na poslaneckom prieskume, pretože sama som chcela naozaj počuť, vidieť, ako sa, ako komunikuje bývalý zhotoviteľ s verejným obstarávateľom a ako to naozaj je.
Ale myslím si, že mali by sme si upratať aj vo vlastnom hniezde, pán minister, a to síce pozrieť sa, či naozaj na strane štátu, menovite NDS-ky, bolo všetko v poriadku, či zhotoviteľ ozaj to meškanie, ktoré bolo, nebolo spôsobené aj zlou súčinnosťou Národnej diaľničnej spoločnosti, obštrukciami, či mal, či zhotoviteľ dostal naozaj vykúpené pozemky, či mal vyprojektované stavby, ktoré mal stavať, ktoré ste vy kritizovali, že sa vlastne nestavia.
Ktorá stavba na Slovensku bola postavená načas? Teraz tu pán kolega Janckulík povedal, aké lehoty. A my dnes najväčší tunel na Slovensku, ktorý sa stavia, sedemkilometrový tunel z dôvodu osemmesačného meškania ideme teraz niekoľkoročné meškanie robiť pre našich ľudí, pre našich motoristov, že sme, že sa tvárime, že sme lepší z tých najlepších, a pritom problémy sú práve, práve vo vašom rezorte, práve u vás, pán minister. Ste to nezvládli manažérsky a hlavne ste nezvládli manažérsky riadiť svoju dcérsku spoločnosť NDS.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 4.4.2019 16:22 - 16:32 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda, pani ministerky, kolegovia, kolegyne, mám tri interpelácie, dve sa týkajú jednej veci.
Prvá interpelácia je na pána ministra Sólymosa a týka sa stavu ovzdušia v obci Rovinka. Vážený pán minister, v súčasnosti sa na podnet občanov zaoberám aj problematikou znečistenia životného prostredia v obci Rovinka a v okolí. Bola som prizvaná aj na verejné stretnutie občanov v obci "Dialóg o čistom ovzduší" za účasti zástupcov samosprávy, žiaľ, bez zástupcu rezortu životného prostredia. Občania majú prirodzené obavy o svoje zdravie z dôvodu zlej kvality ovzdušia, ktoré sa na základe ich vnímania neustále zhoršuje, čo potvrdzujú aj neautorizované merania na prenosných meracích zariadeniach, ktoré boli nútení si zabezpečiť pre osobnú potrebu a bezpečnosť. Podľa dostupných verejných informácií v obci Rovinka sa nenachádza meracia stanica zaradená do siete monitorovacích staníc NMS-ko. Najväčší zdroj znečistenia ovzdušia v blízkom okolí Slovnaft disponuje automatizovanými meraniami emisií na zdroji, avšak netýka sa to všetkých prevádzok. Tieto, ale ani iné merania nie sú pre občanov Rovinky verejne dostupné. Občania majú právo na úplné aktuálne informácie o stave životného prostredia tak, aby sa vedeli v prípade zhoršenej situácie zariadiť, aby dopady na ich zdravie a pohodu boli minimalizované. Ide o pobyt vonku, prechádzky s deťmi či vetranie v domácnosti, ktoré musia obmedzovať práve v čase, keď je ovzdušie obzvlášť znečistené. Silný dráždivý zápach, vysoké hodnoty PN 2,5 a PN 10 spolu s vysokou prašnosťou ohrozujú tamojšie životné prostredie, ktoré však bez objektivizovaného merania je ťažko preukázateľné. Vyskytujú sa aj prekročenia iných znečisťujúcich látok, napríklad benzénu.
Konkrétnym podnetom k predloženiu interpelácie sú informácie, že i napríklad v dňoch 22. a 25. marca 2019 občania obce Rovinka, ako aj širšieho okolia, Podunajské Biskupice, Dunajská Lužná, Kalinkovo, Hamuliakovo, Miloslavov, dokonca až v Rohovciach cítili v ovzduší dráždivý štipľavý zápach. Vzhľadom na predchádzajúce stanoviská Slovenskej inšpekcie životného prostredia zozbierané od občanov menovaných samospráv s najväčšou pravdepodobnosťou mohlo ísť o agresívnu chemickú látku neznámej povahy. Občania sa sťažovali na škrabanie v hrdle a podráždenie dýchacích ciest, ukrývali sa v uzatvorených priestoroch. Nikto kompetentný im žiadnu informáciu či varovanie o úniku látky včas neposkytol. Problém so zápachom sa objavuje pravidelne.
Chcem poukázať na skutočnosť, že územie dlhodobo nie je monitorované poverenou organizáciou ministerstva, čiže SHMÚ. Najbližšia takáto stanica je pri severozápadnom prúdení vzduchu až v Topoľníkoch, čo je 60 km od obce.
V minulom roku z oznámení o výsledku šetrenia z apríla 2018 inšpekcia uviedla, že podnety sa týkali zápachu v januári 2018, s najväčšou intenzitou zápachu cez víkend 27. 1. až 28. 2. 2018. Keď bola vykonaná kontrola, tak bolo prekročenie emisného limitu benzénu o 723 mg/m3. Ďalší záznam z roku 2018 je, že dlhodobý zápach z rafinérie Slovnaft, na ktorý sa sťažujú viacerí podávatelia podnetov, môže byť spôsobené aj poruchou na rekuperačnej jednotke a na plničke železničných a cestných cisterien. O náprave nemáme vedomosť.
Obec Rovinka je vystavená hneď niekoľkým potencionálnym zdrojom znečistenia ovzdušia. Doprava v rámci štátnej cesty I. triedy vedúcej centrom obce, rafinéria Slovnaft, spaľovňa OLO, výroba stavebnej chémie STACHEMA, výstavba diaľnice D4, R7, nelegálne skládky odpadu, napríklad skládka bývalej spoločnosti Vassal EKO a ďalšie prevádzky.
Úrad verejného zdravotníctva žiadosť o riešenie situácie poslankyne obecného zastupiteľstva postúpil ministerstvu životného prostredia a ministerstvo životného prostredia odporučilo obrátiť sa na ministerstvo vnútra, konkrétne na civilnú ochranu.
Vážený pán minister, odkazovanie občanov, aby sa jednotlivo obracali, či už na rezort zdravotníctva, lebo rezort vnútra, poukazuje na systematické zlyhanie v prístupe ku zlepšeniu stavu ovzdušia. Vo vládnom dokumente Priebežná implementačná správa za prvý polrok 2018 sa uvádza, že je potrebné zvýšiť počet monitorovacích staníc, skvalitniť metodiku výpočtu množstva jednotlivých znečisťujúcich látok, zlepšiť monitoring kvality a znečistenia ovzdušia. Je zrejmé, že súčasný počet monitorovacích staníc nestačí. SHMÚ malo obstarať 14 nových monitorovacích staníc ako súčasť projektu Skvalitnenie národnej monitorovacej siete kvality ovzdušia, čo však stále nie je dostatok. Uvedomujem si, že samotné meranie problém znečisteného ovzdušia nevyrieši, ale ani klamanie samých sebe, že všetko je v poriadku, a to len z dôvodu, že znečistenie nemonitorujeme, nie je riešenie.
Chcem poukázať aj na niektoré vládou ďalšie schválené dokumenty. Napríklad 5. akčný plán pre životné prostredie a zdravie obyvateľov Slovenskej republiky, kde sa uvádza, že životné prostredie prírodné, ako aj človekom pretvorené patrí k faktorom, ktoré ovplyvňujú zdravie človeka a jeho životnú pohodu, tzv. environmentálne zdravie.
Vážený pán minister, zatiaľ čo ľudia na Slovensku musia dýchať znečistené ovzdušie, prostredníctvom Environmentálneho fondu bola opakovane poskytnutá štátna pomoc vysoko ziskovým spoločnostiam, ktoré sú významnými znečisťovateľmi ovzdušia. Medzi príjemcami bol aj Slovnaft či U. S. Steel Košice. Štátna pomoc nie je nárokovateľná. V uvedených súvislostiach žiadam o zodpovedanie nasledovných otázok.
Na základe akých priorít sa rozmiestňujú monitorovacie stanice?
Na základe akých priorít bola vyhlásená schéma štátnej pomoci pre podniky v odvetviach a pododvetviach, v prípade ktorých sa predpokladá značné riziko úniku uhlíka v súvislosti s premietnutím nákladov emisných kvót v rámci UEC do cien elektrickej energie v znení dodatku č. 1 v rokoch 2017, ´18 a ´19?
Aké ďalšie opatrenia pripravujete k zlepšeniu informovanosti obyvateľstva o kvalite ovzdušia do konca roka 2019?
Obdobná interpelácia ide na pani ministerku zdravotníctva Kalavskú, nebudem ju čítať celú, lebo obsahovo sa týka tej istej veci, iba prečítam otázku, ktorú na pani ministerku mám. V tejto súvislosti, ako som čítala, tak prosím pani ministerku o zodpovedanie, ako - uhm, tu ju mám - aké opatrenia vlastne plánuje v rámci zlepšenia informovanosti obyvateľstva o rizikách znečisteného ovzdušia a čo sa týka aj monitorovania zdravotných ťažkostí obyvateľov v Rovinke, pretože sa nejaví ako účinné len monitorovanie zdravia na základe okresov, ale či sa neplánuje aj monitorovanie na základe regiónov podľa znečisteného ovzdušia, ktoré nemusia kopírovať hranice okresov.
Čiže to boli dve interpelácie. A ešte mám jednu na pána ministra zahraničných vecí Lajčáka vo veci odôvodneného stanoviska Európskej komisie z dôvodu nezabezpečenia náležitej ochrany prírody.
Vážený pán minister, ešte v júli 2018 Slovensko obdržalo výzvu Európskej komisie na nápravu s tým, že nedostatočne chráni lesy a ohrozuje tým populáciu vtákov. Na základe nedostatočných opatrení Európska komisia rozhodla o zaslaní odôvodneného stanoviska Slovensku z dôvodu nezabezpečenia náležitej ochrany prírody, čo spôsobuje výrazný pokles počtu vtáctva. Slovensko správne netransponovalo povinnosť vyplývajúcu zo smernice o biotopoch. Neprijalo primerané opatrenia na to, aby zabránilo poškodeniu biotopov, tetrova hlucháňa a neprijalo dostatočné osobitné opatrenia pre tetrova hlucháňa, ako sa požaduje v smernici o vtákoch. Slovensko malo dva mesiace, teda do konca marca 2019, na to, aby situáciu napravilo. V opačnom prípade môže Komisia rozhodnúť o postúpení prípadu Súdneho (pozn. red.: správne "Súdnemu") dvoru Európskej únie.
Vážený pán minister, aké bolo oficiálne stanovisko Slovenskej republiky k odôvodnému stanovisku Európskej komisie, podľa ktorého Slovensko nezabezpečilo náležitú ochranu prírody tým, že neprijalo dostatočné osobitné opatrenia pre ochranu tetrova hlucháňa?
Aké boli substanoviská z rezortu životného prostredia a z rezortu pôdohospodárstva poskytnuté k spracovaniu stanoviska?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.4.2019 19:06 - 19:07 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ja si myslím, že veľmi dobre pani ministerka vedela, že tento zákon nebude prijatý v Európskej komisii a bol to vlastne vyslovený ťah na politický marketing v tom čase pre ňu a teraz v tomto čase, aby mohli v rámci volieb do Európskeho parlamentu poukazovať, aká zlá Európska únia nám tu narobí škrty cez rozpočet a zlý Sulík, ktorý tam vlastne poukáže na nejaké zákony. No najlepšie by bolo, aby sme mlčali, aby sa tuná všetko robilo pod, že účel svätí prostriedkom, lebo nedodržiavanie zákonov v našej krajine je, žiaľ, praxou a je praxou najvyšších orgánov tejto spoločnosti, ktorá bezohľadne funguje v rozpore so zákonmi, len s cieľom sa tváriť, ako akí sú dobrí, ako nejaká monarchia, ktorá tuná rozkazuje, nemusí dodržiavať zákony. To si budeme vidieť aj zajtra pri rannom bode o odvolávaní jej kolegu ministra Érseka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.4.2019 18:56 - 19:05 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. No musím skonštatovať, že tento zákon naozaj je sprevádzaný veľmi turbulentnou diskusiou tu v Národnej rade, v médiách, v rôznych diskusných fórach a v neposlednom rade aj dnešné správanie sa pána predsedu Národnej rady v súvislosti s týmto bodom je ozaj niečím absurdným, čo sa nevidí len tak. A je asi, asi dôvod, prečo, prečo takto zúfalo sa takto koná.
Chcela by som zareagovať na to, čo máte napísané v dôvodovej správe, a síce, že predkladaný návrh zákona má negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, nemá vplyv na podnikateľské prostredie a nemá sociálne vplyvy, vplyvy na životné prostredie, ani vplyvy na informatizáciu spoločnosti a služby verejnej správy pre občana. Nuž by som sa rada venovala tej časti vplyvu na rozpočet verejnej správy. Ale tá poznámka, že nemá na vplyv na podnikateľské prostredie. Načo to tam píšete? Veď preto ste to dávali, aby mal vplyv na podnikateľské prostredie, aby vlastne sa dosiahol ten cieľ, o ktorý ste sa snažili, ako spropagovať menších slovenských výrobcov. A teraz vlastne, keď to vlastne, prijali ste zákon, ktorý tvrdíte, že bol dobrý, len zlá Európska únia ho zadržala, ale v podstate sa teraz ukazuje, že či je alebo nie je, tak vlastne podľa vás nemá vplyv na podnikateľské prostredie.
Ja chcem ale poukázať na inú vec. Kolega Rado Pavelka tu už hovoril o tom, že poukazoval na problematiku vo svojich vystúpeniach. Ale, prosím, vráťme sa ešte do roku 2018, kedy sa prijímal štátny rozpočet. A pri štátnom rozpočte totižto už bolo plánované s týmto príjmom zo zákona o osobitnom odvode z obchodných reťazcov a v štátnom rozpočte sa píše, že príjmy a výdavky budú v predpokladanom objeme 118 mil. 504-tisíc eur. Pričom sa teda píše, že konečná legislatívna podoba zákona ešte nie je známa preto teda, že neboli rôzne dopady. Viem, že následne potom sa trošku tá suma upravila. Myslím si, že v konečnom dôsledku bola vypočítaná, že by mala priniesť do rozpočtu 95 mil. eur. Čiže dajme priemer tých 100 mil. eur a povedzme si pravdu, už týchto 100 mil. eur bolo rozporcovaných ešte ani zákon nebol na svete. Hovorilo sa tu o vzniku rôznych marketingových a iných rizikových fondov, kde má byť príjem z rozpočtu práve do týchto fondov, ktoré plánoval rezort použiť. Poukazovala som na to, že vlastne to, čo je navrhované, je veľmi netransparentné. Vôbec nikto nevie, aké pravidlá má, hovoriť sa o rozdeľovaní týchto prostriedkov. Nielen ja som poukazovalo na to. Ale poukázal na to, aj v správe NKÚ k štátnemu rozpočtu, ktorý konštatoval, že pri návrhu zákona nebola vypracovaná dostatočná analýza, akú časť nákladov na daň prenesú reťazce na konečných spotrebiteľov. A ja to, čo som ja hovorila v rozprave, sa cituje v správe NKÚ. A síce, že pôjde o dotácie bez jasných kritérií pre výber poberateľov štátnej podpory. Už v NKÚ sa hovorilo o tom, nie zlá Európska komisia. Už NKÚ hovoril o tom, že pôjde o štátnu pomoc. A to je aj merito vlastne podnetu z Európskej komisie, ktorá hovorí o tom, že vlastne má toto znaky nedovolenej štátnej pomoci, ktorú vlastne práve z tohto pohľadu Európska komisia musí skúmať.
Pani ministerka sa opakovane nechala, nechala počuť o tom, ako sa budú tieto prostriedky používať, ako sa budú tieto prostriedky marketingového fondu a rizikového fondu používať na opatrenia proti zmene klímy a podobne. Nuž ale medzitým sa prijal ďalší zákon. Prijal sa zákon o podpore zelenej nafty, kde vlastne tiež zdroje na túto podporu idú vlastne z prostriedkov, ktoré sú takýmto spôsobom od ľudí osobitnou daňou, osobitným odvodom vytiahnuté.
No a čo teraz? Nedostala som, nedočítala som sa odpovede, ako sa vykryje tento výpadok štátneho rozpočtu, ktorý je súčasťou schváleného rozpočtu. Je to veľká suma, takmer 100 mil. eur. Už máme na svete výzvy, ktoré vlastne tiež by sa mali tiež čerpať z tohto prostriedku, ktoré sa majú cez PPA-čku poskytovať v rámci, v rámci programu, ktorý, ktorý výzvy, ktorá teda má ísť na pomoc vybraným segmentom poľnohospodárov. Taktiež spôsobom, ktorý sme kritizovali, že prečo jedna skupina poľnohospodárov si dostane túto pomoc, druhá nie. Bolo tu presne povedané o tom, čo sme hovorili, že sú to netransparentné kritériá. Pani ministerka sa urazila, keď som povedala, že boli to tí, ktorí si vlastne vylobovali tento, tento, túto možnosť výzvy. Tá vlastne bola teraz od 1. apríla. No a pýtam sa raz, z akých prostriedkov? Kde je návrh presun prostriedkov v štátnom rozpočte na vykrytie týchto prostriedkov? Alebo, nebodaj, bude to použité zo štátnej rezervy, kde vlastne máte milióny eur na nepredvídané legislatívne úpravy? Že toto sú tie legislatívne úpravy, že schválite zákon, ktorý následne vlastne je chybný. A už sa rozporcuje zajac, ktorý... Čo už sa rozporcuje?! Zjedol sa zajac, ktorý ešte dneska behá po poli.
Pani ministerka môže nabádať koľko chce farmárov, aby pestovali domáce produkty, aby vlastne sa predávalo viacej slovenských výrobkov, keď to prostredie, v ktorom ten farmár pracuje a podniká, je proti nemu. Keď nie dotáciami, ale vytvorením dobrého podnikateľského prostredia, to by bola tá správna pomoc. A nie takéto nesystémové, systémové dotácie, ktoré ešte majú pochádzať z peňazí, ktoré sú takýmto spôsobom z odvodu.
Nuž, pán predsedajúci asi chce, aby som silou-mocou dokončila rozpravu. Áno? Mám ešte minútu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Nechcete si to čerpať zajtra, minútu päťdesiat?

Zemanová, Anna, poslankyňa NR SR
Dobre, takže ja som to síce plánovala, že ma prerušíte, aby som mohla pokračovať zajtra, ale nebudem to siliť, keďže ten váš plán je takto nastavený. Povedala som, čo som chcela. Verím, že dostanem odpoveď v tom vašom záverečnom slove, ak nie ešte v rozprave navrhovateľa. Neviem, či dnes alebo zajtra? Už zajtra. Dobre.
Tak ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 3.4.2019 15:52 - 15:54 hod.

Anna Zemanová Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, pani poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 1367). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 3. mája 2019 a v gestorskom výbore do 7. mája 2019.
Pán podpredseda, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis