Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

7.4.2017 o 7:57 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 14.6.2017 12:03 - 12:11 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som prezentovala postoj poslancov a strany Sloboda a Solidarita, jedinej strany, ktorá verejne deklaruje a zaručuje a dbá na to, aby bola stranou bez komunistov a eštebákov.
Poslanci strany SaS nepodporia novelu zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 až ´89 a o založení Ústavu pamäti národa, ktorú predložili koaliční poslanci. Pracovne ju môžeme nazývať lex Babiš. Cieľom predkladateľov je uviesť ústav do hybernácie, čo je v rozpore s poslaním Ústavu pamäti národa, no v súlade s tým, čo by si priali eštebáci a nomenklatúrne kádre zločineckej komunistickej éry, ktorí sú stále medzi nami.
Za základnú príčinu sporov medzi predsedom a členmi správnej rady považujeme ich názorovú a hodnotovú nekompatibilitu. Ako je známe, súčasná Správna rada ÚPN bola formovaná za vlády Roberta Fica a rovnako sú známe sympatie SMER-u – SD a SNS k režimu, ktorý tu vládol medzi rokmi ´48 až ´89. Vzhľadom k dlhému obdobiu vlády komunistickej strany ide o historicky mimoriadne bohatú látku, ktorá stále nie je historikmi dostatočne preskúmaná.
Dnes sa médiá i politici sústreďujú predovšetkým na boj s extrémizmom, ktorý nachádza svoje ideové vzory vo fašizme a nacionalizme. Ale pre demokraciu a slobodu existuje rovnako nebezpečný ideologický prúd a tým je extrémna ľavica, čiže komunizmus. Pritom myšlienky krajnej ľavice sú stále prítomné aj na súčasnej politickej scéne. Fanúšikovia komunistických diktatúr sedia v tejto sále medzi nami. Preto má skúmanie zločinov komunizmu a ich ideologického pozadia pre našu spoločnosť stále obrovský význam.
Som presvedčená o tom, že za návrhom novely stoja osobné animozity členov SNS a strany SMER – SD voči predstaviteľom Ústavu pamäti národa aj voči celej inštitúcii. ÚPN je nadstranícka a apolitická organizácia, preto je podozrivé, že takúto zásadnú zmenu plánujú výhradne predstavitelia vládnej koalície.
Obzvlášť ma udivuje angažovanosť strany MOST – HÍD, keďže za predkladateľov sa pod návrh podpísala aj ich poslankyňa Edita Pfundtner, členka ľudskoprávneho výboru. Tento paradox je nepochopiteľný. Strana MOST – HÍD sa vo verejnom priestore snažila definovať ako aktívny zástanca menšinových a ľudských práv. Dnes ju na všeobecné prekvapenie vidíme ako kolaboranta s pohrobkami KSČ transformovanými do HZDS a neskôr SMER – SD. Dnes MOST – HÍD ide spolu so SMER-om a SNS rozkladať inštitúciu, ktorú zakladal Ján Langoš preto, aby nikto z nás nezabudol. Týmto šliapete po jeho pamiatke a po všetkom, o čo sa s celým svojím životom zasadzoval.
Ak v ÚPN panujú napäté medziľudské vzťahy, je úlohou manažmentu vysporiadať sa so situáciou. Takúto situáciu však spôsobili intervencie ľudí, ktorí nepochopili význam inštitúcie. Považujeme za absolútne neadekvátne, že vnútorné problémy organizácie chce riešiť Národná rada a to dokonca zmenou zákona. Výpady SNS voči Ústavu pamäti národa sú opakované. Už v roku 2010 sa SNS zasadzovalo o úplné zrušenie ÚPN. Takéto kroky sú nebezpečné vzhľadom na to, že spoločnosť nie je dostatočne oboznámená ani vyrovnaná so zločinmi komunizmu.
Aktuálny návrh podľa všetkého predstavuje tiež neprípustnú retroaktívnu zmenu, keďže funkčné obdobie predsedu pána Krajňáka má trvať do roku 2019. Politické zasahovanie do apolitickej inštitúcie rúca jej nestrannosť a nezávislosť a môže mať za následok to, že svoj účel naozaj prestane spĺňať. Predpokladám, že mnohým bývalým komunistom a príslušníkom ŠTB by takýto stav vyhovoval. A veľmi smutné je, že zmenu iniciujú práve členovia ľudskoprávneho výboru. Je signifikantné, že iba koaliční poslanci.
Tejto novele môžeme pokojne začať hovoriť lex Babiš. V roku 2012 podal Andrej Babiš žalobu na ÚPN o neoprávnenosti svojej evidencie ako agenta ŠTB. Ústav pamäti národa pod vedením pána Krajňáka na rozdiel od svojho predchodcu nepristupoval k súdnym sporom laxne. Tento návrh je teda momentálne predmetom rozhodovania Ústavného súdu. Ústavný súd má vzhľadom na lehoty rozhodnúť ešte pred uplynutím funkčného obdobia pána Krajňáka. Ten však má byť z vedenia zbavený práve touto novelou zákona, o ktorej rokujeme. Z kuloárov vieme, že nové vedenie ÚPN má v pláne túto ústavnú sťažnosť stiahnuť.
História sa mieša so súčasnosťou neustále. Preto bol zriadený Ústav pamäti národa, je to rezervoár spomienok na to, čo bolo. Sú medzi nami ľudia, ktorým sú tieto spomienky nepríjemné, lebo ich život nebol v súlade s ich svedomím a v súlade s ľudskosťou. Mali sme tu režim, ktorý takéto správanie podporoval a ubližoval tisícom a desaťtisícom ľudí, ktorí túžili žiť slobodne. Zločiny komunizmu a potláčanie ľudských práv majú konkrétnych adresátov. V tejto sále, vo vláde aj vo verejných funkciách máme stále bývalých členov KSČ, nomenklatúrne kádre, ktoré banujú, že prišiel rok ´89. Medzi nami chodia eštebácki bonzáci, čo si svoju hodnotu zvyšovali udávaním svojich priateľov, známych a susedov, ktorí sa cítili vnútorne slobodní a žili podľa toho.
Do väzenia bolo z politických dôvodov odsúdených vyše 205-tisíc ľudí. Do táborov nútených prác bolo bez súdu zaradených asi 20-tisíc ľudí. Do pomocných technických práporov z politických dôvodov asi 22-tisíc osôb. Do zahraničia utieklo v rokoch ´48 až ´87 približne 180-tisíc občanov. Popravených pre politické trestné činy bolo 248 osôb. Asi 4 500 ľudí zomrelo vo väzení a najmenej 282 pri pokuse utiecť cez železnú oponu. Pre týchto ľudí a ich pamiatku by sme mali všetci trvať na tom, aby Ústav pamäti národa vytrval funkčný a v nezávislých rukách, preto predkladám procedurálny návrh vrátiť novelu zákona na prepracovanie predkladateľovi. Novela priamo zasahuje do činnosti nezávislej inštitúcie a nezohľadňuje jej nadčasový a historický význam.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

7.4.2017 7:57 - 7:57 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, po dlhej noci si vypočujte babské táraniny. (Smiech v sále.)
Keď je záujem štátnej moci v kolízii s právami tých najbezbrannejších v našej spoločnosti, štátne orgány postupujú tak, aby ochránili seba aj na úkor maloletých detí. Robia to tak často. Teraz však s nebývalou intenzitou, a to za obzvlášť nechutných okolností, keď hovoríme o týraní a zneužívaní detí zverených štátu. Táto situácia je extrémne neakceptovateľná a neudržateľná, je v rozpore so zákonmi, platnými zmluvami a medzinárodnými dohovormi, ktorými je Slovensko viazané. Takéto konanie spôsobuje obrovské strádanie maloletých detí zverených do starostlivosti štátu. Takéto konanie spôsobuje morálny rozvrat v rezorte a spôsobuje to, že Slovensko je z hľadiska zmluvným strán medzinárodných dohovorov vytláčané na perifériu vyspelých krajín Európy. Tento škandál má rozmery, ktoré túto krajinu presahujú svojou obludnosťou.
Počuli sme množstvo argumentov a závažných nových zistení, ktoré hovoria o tom, prečo treba ministra práce Jána Richtera okamžite odvolať. Vládna koalícia neponúkla jeden jediný argument k tomu, prečo by tomu tak nemalo byť. A ak ste sa, vážení páni poslanci a vážený pán minister, počúvali, musíte uznať, že ste ničím nevyvrátili masívne podozrenia o tom, že úmyselne kryjete závažné porušenia zákona. Táto schôdza vyzerá ako rozhodnutie ministerstva o tom, prečo treba akreditáciu zariadeniu nechať. Výrok hovorí, akreditácia sa nezrušuje, ale odôvodnenie bolo napísané tak, ako by sa zrušovalo. Rovnako aj táto schôdza. Počas celej schôdze sme počúvali hutné argumenty, prečo treba ministra práce, sociálnych vecí a rodiny odvolať, a predpoklad je, že rozhodnutie poslancov bude - nezrušuje.
Po všetkom, čo sme tu doteraz počuli, rada by som ešte raz a naposledy vyzvala ministra práce Jána Richtera k tomu, aby hneď odstúpil. Nedokážete obhájiť neobhájiteľné. Pán minister, zlyhali ste. Ohrozili ste bezbranné deti, nesiete za to plnú politickú aj osobnú zodpovednosť! Situácia je neudržateľná. Odíďte! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

7.4.2017 7:57 - 7:57 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážená pani kolegyňa. Ja by som možno len doplnila toto vystúpenie o to, aby sme nezabudli, že OSN, výbor pre práva dieťaťa nás písomne, nás, Slovenskú republiku písomne upozorňoval na to, že komisárka pre deti Viera Tomanová je politický nominant, ktorý je práve preto v kauze vyšetrovania alebo prešetrovania prípadu PETO v obrovskom konflikte záujmov, a teda neschopná akejkoľvek činnosti, keďže je v priamom rodinnom kontakte so svojou dcérou, s ktorou dokonca býva v totožnom dome, v ktorom je zároveň detský domov. Čiže my máme komisárku pre deti, ktorá je absolútne nefunkčná vyvíjať akúkoľvek činnosť, ktorá jej vyplýva z jej zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 7:43 - 7:44 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Veľmi pekne ďakujem pánovi kolegovi a obzvlášť za to, že sa prihovoril našim váženým kolegom z vládnej koalície. Ja by som tiež pokračovala v tomto nabádaní, aby sa, ak nie dnes, ak sa nestihli popýtať svojho straníckeho kolegu ministra práce Jána Richtera, prečo a aké tajomstvo stráži v súvislosti s Čistým dňom, tak aby potom neprestali pátrať ani po dnešnej noci, lebo inak sa stanú hračkou v rukách svojich straníckych kolegov, ktorí evidentne, evidentne čosi pred všetkými a väčšinou taja. Jednoducho summa summarum týchto argumentov, ktoré sú nevyvrátiteľné dáva rovnítko len k tomu, aby minister buď odišiel, alebo okamžite začal konať. Nič medzi tým neexistuje.
Nestaňte sa teda hračkou v rukách vášho straníckeho kolegu, ktorý vám nehovorí celú pravdu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 7:25 - 7:26 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, vychválil ste ministra Jána Richtera o tom, teda v tej súvislosti, ako skvele negocioval s Európskou komisiou.
Ja by som bola ale veľmi zvedavá na to, ako skvele bude negociovať s výborom OSN pre práva dieťaťa, ktorý práve v týchto chvíľach prešetruje podnet, kedy štátne orgány fatálnym spôsobom zlyhali a ich konaním a nekonaním prišlo k veľmi obsiahlemu a masívnemu poškodeniu práv dieťaťa. Som zvedavá na tú skvelú negociáciu, ktorú tam pán minister Richter bude reprezentovať za Slovenskú republiku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 5:53 - 5:55 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ja ďakujem veľmi pekne, pán kolega, za tento príspevok, v ktorom, ktorý bol vypointovaný tak, že vlastne systémovým zlyhaním je zlyhanie celej tej pyramídy, ktorá ten systém zabezpečuje. Zlyhala nám kontrola, zlyhali metodické usmernenia, ale navrchu toho zlyhania je minister, ktorý toto všetko má usmerňovať, a to je jeho hlavnou úlohou. A niektorí sa pýtajú, prečo jedny deti hovoria to a druhé iné, miesto toho, aby sa pýtali, prečo sme svedkami toho, že kauza nabublala do takýchto obrovských rozmerov.
Ale ja odpoviem aj na tú otázku, že prečo hovoria jedny deti to a druhé hovoria iné. Pán spravodajca Burian rozprával o tom, že v zariadení Čistý deň, že ma vyhodili z okna alebo čosi podobné. Používa štvorminútové video miesto celého záznamu, ktorý mám ja, ktorý som si vyhotovila pre vlastné účely, ten záznam má 5 hodín. Ja som sa totiž na rozdiel od neho rozprávala s týmito deťmi aj osamote, keď neboli v tej miestnosti, keď sme stáli pred budovou a v pokoji sme sa rozprávali v hlúčiku asi 7 - 8 detí. Tieto deti vôbec netušili, čo žijú, oni vôbec nevedeli, že je nejaký iný svet, že ten svet môže byť lepší. Oni, im prichodilo úplne normálne, že to, čo tam žijú, že je v poriadku. Rozprávali, že je to úplne v pohode, keď majú 10 suchárov na 4 dni. Oni si nevedeli predstaviť iný svet. Oni si mysleli, že všade v inom zariadení behajú potkany, že idú do stodôl a pásť ovce.
Je to smutné, že sme toto im dopustili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 4:18 - 4:19 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja ďakujem obom váženým kolegom za, za ich faktické poznámky. Obzvlášť by som sa chcela pristaviť pri tom, že v Národnej rade boli sociálni pracovníci, ešte, ešte aj sú aj v tejto chvíli, i keď milá návšteva odišla, ale ja som, ja som sociálny pracovník a tým, že mám mandát poslanca, som ním neprestala byť.
Preto chcem z tohto miesta pozdraviť naozaj všetkých sociálnych pracovníkov, ktorí sa buď na toto povolanie pripravujú, alebo v tomto ťažkom povolaní pracujú. Chcela by som im odkázať, nech to neberú ako útok na ich profesiu, to, čo sa deje, je to očisťovanie tohto segmentu od ľudí, ktorí, naozaj ktorí ich stavovskú česť nezušľachťujú. My potrebujeme, aby sociálnu prácu robili ľudia so srdcom a, samozrejme, aby boli aj za to patrične odmenení. Preto by som bola, preto by som rada im poďakovala za všetko, čo pre ľudí v ťažkých situáciách urobili, lebo sú to sociálni pracovníci, ktorí sa potýkajú s tými najťažšími životnými osudmi medzi nami, takže týmto im chcem poďakovať a vyjadriť im veľkú podporu v tom, čo robia. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.4.2017 4:05 - 4:14 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Veľmi pekne ďakujem. Ja by som len krátkym vstupom, lebo som chcela doplniť vyjadrenia pánov kolegov, ktorí boli v rozprave predo mnou, chcela som zareagovať na pána Kéryho, ktorý nás už po tretíkrát chcel presvedčiť o tom, že akreditačná komisia je akýsi štartovač vyšetrovania.
Vôbec nie, chcela by som vysvetliť, možno je pán Kéry niekde v budove a počúva, že akreditačná komisia je poradný orgán ministra práce, ktorý mu navrhuje, či má zariadeniu dať akreditáciu, predĺžiť akreditáciu alebo zrušiť akreditáciu. On neštartuje šetrenie, on jednoducho dáva výnos, ktorým ministrovi čosi odporúča. To, to, ten výrok, samozrejme, je odporúčaním, pretože zodpovedný v plnej miere je za to minister, ale jedine akreditačná komisia môže ministrovi a ministerstvu odporučiť, čo má so zariadením vykonať. Nijaký iný orgán na to neexistuje. A šetrenie sa robí predtým, než začne akreditačná komisia rozhodovať, nie potom, keď akreditačná komisia rozhodne. Akreditačná komisia rozhoduje na základe vykonaného šetrenia.
Ďalej opäť k pánovi Kérymu, niekoľkokrát spomínal pána Kulifaja a akéhosi, akési jeho vyjadrenie, ktoré ja teda neviem uchopiť. Pán Peter Kulifaj, Mgr., je predseda Slovenskej komory sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce a mal sa vraj vyjadriť tak, že chce, aby zariadeniu Čistý deň bola ponechaná akreditácia. Takéto vyjadrenie som ja teda nevidela. Ale videla som vyjadrenie komory, Slovenskej komory sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce, pod ktorým je podpísaný práve pán Kulifaj a to, toto vyjadrenie sa volá Vyslovenie podpory dôvodom abdikácie členov Akreditačnej komisie ministerstva práce pre oblasť sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Táto podpora alebo toto vyslovenie podpory deklarovali v Bratislave 3. marca 2017.
"Slovenská komora pracovníkov a asistentov sociálnej práce (ďalej aj komora) vyjadruje podporu dôvodom, ktoré uviedli abdikujúci členovia Akreditačnej komisie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky pre oblasť sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v súvislosti s rozhodnutím rezortu neodobrať akreditáciu na výkon opatrení resocializačnému zariadeniu Čistý deň.
Ako profesijná organizácia, ktorá zastupuje sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce, pokladáme za dôležité, aby výkon všetkých opatrení v sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bol v súlade s právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými ľudskoprávnymi dokumentami, v tomto prípade zvlášť Dohovorom o právach dieťaťa a v oblasti výkonu sociálnej práce taktiež v súlade s Etickým kódexom sociálneho pracovníka a asistenta sociálnej práce.
V súlade so zákonom je dôležité, aby v rámci vykonávania opatrení sociálnoprávnej ochrany bolo zakázané používať všetky formy telesných trestov na dieťati a iné hrubé alebo ponižujúce formy zaobchádzania a formy trestania dieťaťa, ktoré mu spôsobujú alebo môžu spôsobiť fyzickú ujmu alebo psychickú ujmu. Pre akékoľvek násilie, ponižujúce zaobchádzanie či, naopak, intímny vzťah medzi pracovníkom a klientom je bezpochyby za hranicou profesionálneho vzťahu pracovníka a jeho klienta. Je to zlyhanie, ktoré pokiaľ napĺňa skutkovú podstatu trestného činu, by malo byť dôkladne vyšetrené a pri potvrdení adekvátne sankcionované kompetentnými orgánmi. V prípade, že právne predpisy nedokážu plnohodnotne pokryť etický rozmer vykonaného nemorálneho činu, navrhujeme pri posudzovaní oprávnenosti subjektov pôsobiť v tejto oblasti nevyhnutne zohľadniť aj dodržiavanie štandardov kvality výkonu daného opatrenia sociálnoprávnej ochrany, ako aj etického kódexu, ktorý by bol záväzný pre všetky akreditované subjekty. V súvislosti s tzv. kauzou Čistý deň sa otvára aj deficit zákonného stanovenia kvalifikačných predpokladov na výkon tzv. pracovnej terapie pre účely výkonu opatrení, predmetom diskusie by mala byť aj požiadavka povinného psychologického vyšetrenia pre všetkých pracovníkov zariadení, v ktorých sa vykonávajú opatrenia, čiže detské domovy, resocializačné strediská, krízové strediská, aby sa preventívne eliminovalo nebezpečenstvo zneužívania moci.
Rovnako treba klásť väčší dôraz na spoluprácu úradov práce prostredníctvom sociálnych kurátorov a akreditovaných subjektov, ktorá vytvára predpoklad toho, že tieto organizácie nebudú svetom vo svete bez akejkoľvek vonkajšej kontroly. Už v súčasnosti je legislatívne určená povinnosť úradu aktívne udržiavať kontakt so zariadeniami a klientmi, ktorí sú v nich umiestnení. Žiaľ, známa skutočnosť enormnej preťaženosti pracovníkov týchto úradov spôsobuje, že nemôžu túto svoju povinnosť splniť v miere, v ktorej by to bolo potrebné. Napriek tomu sa domnievame, že práve táto spolupráca je dôležitým prvkom prevencie pred porušovaním práv klientov.
Navrhujeme tiež zapracovanie systémových mien v oblasti kontroly akreditovaných subjektov, a to prostredníctvom legislatívneho ukotvenia povinnosti zriaďovať nezávislú odbornú komisiu na posúdenie korektného - tak etického, ako aj odborného výkonu sociálnej práce, využívaných techník, metód a postupov.
Rovnako chceme poukázať na potrebu ochranu maloletých klientov aj v nasledujúcich oblastiach. Pri závažnom podozrení násilia ponižujúceho zaobchádzania či intímneho vzťahu medzi pracovníkmi a klientmi je odborne neprípustné, aby potenciálne obete ostali u potenciálneho násilníka a v tomto prostredí vypovedali. V prípade závažného podozrenia násilia, ponižujúceho zaobchádzania či intímneho vzťahu medzi pracovníkmi a klientmi zabezpečiť okamžitú ochranu detí odporúčanú zainteresovanými odborníkmi a ich odporúčanie brať záväzne, nakoľko zákonný zástupca nemusí mať dostatok informácií, aby vedel posúdiť najlepší záujem dieťaťa. Pri udeľovaní akreditácie zvažovať riziká umiestnenia dospelých a maloletých klientov v jednom resocializačnom zariadení."
A doplňujúce informácie:
"Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce bola zriadená zo zákona o sociálnej práci a o podmienkach na výkon niektorých odborných činností v oblasti sociálnych vecí a rodiny a o zmene a doplnení niektorých zákonov na ustanovujúcom sneme Komory v Bratislave dňa 18. 9. 2015. K základným úlohám komory okrem iného patrí ochrana statusu profesie sociálneho pracovníka, asistenta sociálnej práce, ochrana práv a záujmov jej členov, poskytovanie bezplatného poradenstva pre členov komory v súvislosti s výkonom sociálnej práce, sprostredkovanie právneho zastupovania členov komory v konaní pred súdmi Slovenskej republiky vo veciach a v súvislostiach s výkonom sociálnej práce a vydávanie stanovísk k výkonu sociálnej práce a iné."
Takže ešte stále tu nie je pán poslanec Kéry, ale chcem teda týmto spôsobom odkázať, že ak ho niekto brífoval k tejto schôdzi, urobil to veľmi zle, pretože keď sa, keď sa snaží vyjadriť, vždycky je to že zrkadlovo úplne, úplne iné, než, než kde stojí skutočnosť, a po tejto schôdzi, resp. už v tejto chvíli si dovoľujem povedať, že zajtrajšie ráno nebude pre túto vládu naozaj ničím pekné, nech hlasovanie dopadne akokoľvek. Na tejto schôdzi odzneli také závažné informácie, že ak sa s nimi vláda nevysporiada, tak sa s vládou vysporiada ľud.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 4:02 - 4:04 hod.

Natália Blahová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 2:20 - 2:22 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani kolegyňa, za, za obsažný a trefný príspevok. Neviem, kde tam naša kolegyňa Vaľová videla, že by bolo zverejňované niekomu meno, nebodaj malému Marcovi, ona ako obvykle opäť nechápe, v čom je pointa tých ľudských práv. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, hovoríme k rozprave.

Blahová, Natália, poslankyňa NR SR
Rozprávam mojej kolegyni pani Verešovej, ktorá práve skončila príspevok, a hovorím jej, že niektorí jednoducho nechápu, kde je pointa tých ľudských práv, že sme jednoducho namietali to, že ten, že ten výkon súdneho opatrenia nebol v poriadku, ale to sa niektorým ľuďom naozaj vysvetliť, bohužiaľ, nedá, lebo nemajú tento cit.
A to, čo sa tu odohráva pred našimi očami, je naozaj zvrhlé. Aj tie poznámky, ktoré vychádzajú z úst našich koaličných kolegov, a akým spôsobom, dokonca nehoráznym, by som povedala, si tu mermomoci obraňujú nejaké zariadenie, ktoré im môže byť ukradnuté, ale oni obhajujú zariadenie, a nie deti v ňom. To je na tom to najhoršie a najtragickejšie, na čo sa môžeme v tejto chvíli pozerať. Je to vlastne možné, na čo sa my dívame? A je to všetko podľa mňa len dôsledkom toho, že ten celý systém je už tak prehnitý, že ho už len treba nejakým spôsobom zvonku úplne márne chrániť, lebo celý ten systém ležal dlhé roky ladom. O sociálnoprávnu ochranu detí a sociálnu kuratelu sa doteraz nikto nezaujímal. Dôsledky poznáme. A toto je len vrcholec ľadovca.
Ďakujem pekne za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis