Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2017 o 10:27 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2017 14:39 - 14:39 hod.

Eduard Heger
A ešte ste mi vrátili. Ďakujem pekne. Tak už len aby som dokončil myšlienku, teda keď k tej vianočnej atmosfére máme, tak že mi tam chýba ešte teda tá zapálená jedna svieca, ale ináč je to okej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2017 14:38 - 14:39 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem, kolegovia, za teda vaše faktické poznámky, že ste tomu vrátili späť ten politický náboj. Ja som využil túto chvíľu práve preto, že myslím si, že už bolo povedané toho veľa aj na tlačovkách a že vieme si naložiť a myslím si, že aj jednak opozícia, ale ja už som veľakrát kritizoval a omnoho ostrejšie. Využil som túto chvíľu práve možno na takú záverečnú diskusiu v takom inom tóne a chcel som vyskúšať, že ako sa to stretne s porozumením v tomto parlamente. A však áno, akože určite to, čo ste hovorili, je veľmi legitímne, pravdivé. Ja som človek, ktorý dokáže aj skritizovať, ale zase niekedy má rád aj takýto voľný tón, takže je to taký experiment na túto sálu a uvidíme, ako to dopadne. (Povedané s pobavením.) Takže určite ďakujem teda, že ste opäť vrátili do toho tú mienku, určite nechcem povedať, že pán minister nie je za to zodpovedný, ale myslím si, že to on dobre vie a odo mňa to veľakrát počul. Takže ďakujem pekne.
A už teda, keď hovoríme o tej vianočnej atmosfére, tak som sa pozrel práve na ten... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.12.2017 14:22 - 14:34 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, ja by som tak kratšie iba chcel rozprávať, hoci som zapísaný za klub, ale pozerám takú zvláštnu časomieru tam mám.
Ale ja by som, pán minister, využil tú príležitosť, že vás tu máme, je to naozaj, bavíme sa o číslach, ktoré teda už sú uzavreté, takže možno ich len tak nejako zhodnotiť. A možno by som sa vás opýtal pár takých otázok, ak teda zvážite vystúpiť, tak by ma zaujímal váš názor, že chcel by som, aby to bol viacej taký diskusný príspevok ako možno nejaký politický a hodnotiaci.
Začal by som práve tým deficitom, pretože pamätám si, keď sme sa bavili vlastne, myslím, že to bolo v máji tohto roku, o tom, ako vyšla vlastne prvá aktualizácia tohto deficitu za minulý rok a to číslo vyzeralo teda podstatne lepšie a už tam boli riziká, pretože, ako vy ste povedali, dobre, jedno bolo ten nižší výber daní. A ja do tohto nechcem nejako rýpať, lebo naozaj to je, prognózovať dane je niečo, čo je náročné a to si myslím, že neni vaša úplne parketa v tom, že vy to neviete ovplyvniť. Ako tá prognóza nejakým spôsobom sa tvorí, ale koľko sa vyberie, nie je vo vašich rukách. To už, koľko sa minie, myslím si, že už vo vašich rukách je, takže tam sa môžme viacej baviť o tých výdavkoch. Ale teda tento argument, že bol nižší výber, myslím si, že je veľmi legitímny a neni treba viacej sa o tom nejako možno rozprávať.
Ale čo je jedna z vecí, boli práve, ako ktorý ste aj vy spomenuli ako argument, prečo ten schodok bol vyšší, a to sú vlastne tie dividendy. A tu by som sa chcel na chvíľočku zastaviť, pretože jednak to je riziko, ktoré uvádza dlhodobo aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a svojím spôsobom sa naplnilo, a o to viac, že, a vy podľa mňa ste si boli toho vedomý, že to navýšenie tých dividend bolo práve z dôvodu precenenia majetku. A precenenie majetku a z toho teda vyšší príjem nie je príjem, ktorý sa považuje za príjem rozpočtu. A tu by ma teda zaujímal váš názor, že ako sa vy na to pozeráte, na toto preceňovanie, či to považujete za nejaký legitímny nástroj, lebo osobne si myslím, že toto neni úplne, keď tak poviem, kóšer, alebo že používať toto číslo ako číslo, ktoré zvyšuje príjmy. Čiže tuto by ma zaujímal váš názor, že či teda považujete precenenie ako za legitímny nástroj zvyšovania príjmov, lebo ja osobne si myslím, že teda by to nemalo tak byť.
Ďalej, vy ste spomenuli, že máme piaty najnižší dlh, myslím, že na tlačovej besede, myslím, že tu ste to nepovedali. Ale zase na druhej strane ako ja chápem, že, a v tomto myslím si, že už sme sa párkrát bavili a pozeráme sa na to asi trošku ináč, ale tu je to riziko, ak by sme sa chceli spoliehať na to, že z toho dlhu vyrastieme v štýle, že rast hrubého domáceho produktu nám bude generovať vlastne alebo bude rásť a tým pádom nám bude znižovať ten dlh, tak si myslím, že tuto je práve to riziko. Neviem, či Gréci sa na to nespoliehali náhodou, ale tak akože nechcem ich dávať úplne do priameho súvisu s nami, lebo predsa ten náš dlh je ešte v nižších číslach, ale stále sme na hranici toho našeho pomysleného, teda tých našich rizikových pásiem, ktoré sme si dali, ktoré ste zadefinovali v rámci zákonu o dlhovej brzde. A myslím si, že to bolo legitímne, že jednak to bol aj súhlas celej tejto sály, že malo to teda podporu ústavnej väčšiny. Čiže nejakým spôsobom ako keby bola taká tá zhoda, že toto je taký únosný dlh, a z hľadiska aj toho, že sme naozaj malá ekonomika, tak si myslím, že nemá význam ísť do nejakých väčších dlhov.
A tuto opäť, toto je ten spor, ktorý vy teda hovoríte, že áno, opozícia ide stále dokolečka ako obohratá platňa, ale svojím spôsobom sú teraz rozpočtovo dobré časy, ako hovorí kolega Jurzyca, že toto je naozaj čas, kedy by sa dalo konsolidovať, kedy by sa dalo ísť do toho vyrovnaného a prebytkového rozpočtu, a potom môžme radšej hospodáriť s tým prebytkom, lebo myslím si, že aj tak, keď už sa prehupneme a dostaneme sa do toho prebytku, tak výhoda toho prebytku je, že môžme s ním disponovať a nemusíme si nejakým spôsobom hľadať tie peniaze, požičiavať. Takže tie, myslím si, že tie prebytkové, keby som povedal, sú ešte lacnejšie z tohto pohľadu.
Ale čo ma zaujalo, že ste povedali teda, že máme, sedem krajín má vyšší schodok. No to sa mi tak páčilo, tá rétorika, to znamená, že zvyšných dvadsaťjedna, teda dvadsať ich má nižší. Ale akože to len som si tak poznačil, že zaujímavo podané dáta. Ale opäť teda vidíme, a tu by som chcel spomenúť práve ten posun toho vami stanoveného cieľa deficitu a vidíme, že naozaj ten pravidelne nedodržiavate. A teraz mňa by zaujímalo, že aké budú, poviem to, výhovorky a, tak tvrdšie, výhovorky toho, že keď sa tie rozpočty nebudú aj v tých najbližších rokoch, lebo áno, vy ste to odôvodnili, nižší výber, tie superdividendy, to si myslím, že teda to je naozaj prešľap, že tam ja osobne si myslím, že to neni dobrý argument alebo legitímny. A dobre, potom vaše opatrenia, výdavky, okej, rozumiem tomu, ale neni to, zase mi tam chýba nejaká tá koncepcia toho, že kam sa má táto krajina uberať, pretože keď sa pozrieme práve na čisté bohatstvo, tak vidíme, že práve tie implicitné záväzky sú veľmi dôležité, lebo majú dopad na verejné financie. A práve tuto by sme mali byť, myslím si, že opatrní a keď tak poviem, ja by som bol veľmi rád, keby v zásahu do rozpočtu a práve do týchto implicitných záväzkov bola širšia ako len koaličná zhoda, pretože to sú naozaj veci, ktoré zasahujú aj do ďalších volebných období. A myslím si, že by bolo dobré nastoliť nejakú takú politickú kultúru z hľadiska spravovania financií, že veci, ktoré presahujú ten rámec toho volebného obdobia by mali mať nejaký širší konsenzus, lebo si to podávajú tie vlády medzi sebou navzájom a nikto teda nevie, ako dopadnú ďalšie voľby, a nikto nevie, kto bude tá ďalšia. Čiže ja si myslím, že takéto gesto keby sa nastolilo, tak je to zodpovedné aj voči občanom, pretože je to gesto o tom, že chceme s tými financiami hospodáriť v prospech aj tých budúcich generácií, o ktorých my možno hovoríme častejšie.
Na druhej strane zase, keď tak môžem zhodnotiť aj konštruktívne, že vidieť, že robíte pokroky. Ja osobne si myslím, že vy na tom rezorte robíte mnohé dobré veci a že aj to, že smerujete k tomu cieľu, je síce, my hovoríme, že podstatne pomalšie, ako by ste mohli, že naozaj nevyužívate ten potenciál, ale zase na druhej strane to, že k nemu smerujete, je lepšie, ako keby ste vôbec k nemu nesmerovali. Takže za toto vás určite akože rád pochválim, keď tak môžem povedať, alebo teda za toto vám patrí tá pochvala, že k tomu smerujete. Ale hovorím, že nevyužívate ten potenciál a tu my sme teda silno kritickí, však ako to často počúvate a nám to teda patrične vraciate späť.
Jednu vec ešte, čo ma zaujalo, keď som vás počul rozprávať, ale nie tu, ale neviem presne, kde to bolo, tak myslím si, že vy aj ako podpredseda vlády, ako podpredseda SMER-u nevyužívate úplne ten potenciál tejto funkcie, či už vedome, alebo nevedome, neviem, to by ma tiež možno zaujímalo, ale asi to nie je úplne teraz dôležité. Lebo vlastne vy máte páky na to, ako tie peniaze pôjdu, a vy môžte, myslím si, že práve aj z týchto dvoch pozícií tlačiť viacej na to, aby sa napríklad aj tá hodnota za peniaze uplatňovala v jednotlivých rezortoch, pretože vidíme, že to naozaj prináša efektivitu do financií. Lebo keď si zoberieme, tak naozaj sú mnohé veci, ktoré v tom rozpočte sú, s ktorými, ak nechcete robiť nejaké silné politické rozhodnutia, tak sa viac-menej hýbať nedá. Ale potom je tu práve tá parketa toho hospodárenia, nakladania tej efektivity a myslím si, že tam sú práve tie skryté rezervy toho rozpočtu, lebo sa nejde úplne tak do detailov. A to je niečo, čo hovoril aj kolega Krajniak, na to poukazoval, že môžme naozaj hľadať tie rezervy v tom, že budeme efektívnejšie spravovať financie, ktoré v rozpočte sú, a myslím si, že naozaj sa to dá.
Samotná taká oblasť je už len personálny audit, o ktorom ste, myslím, že hovorili ešte začiatkom volebného obdobia a to si myslím, že tam naozaj sa dá čo hľadať, pretože keď naozaj desať rokov sa neudial žiadny takýto audit, tak za desať rokov sa veľa vecí zmenilo, veľa procesov a v bežnej firme by toto už dávno bolo niekoľkokrát realizované na to, aby tá efektivita sa dosahovala. Chápem, že tu sa bavíme o omnoho väčších počtoch ľudí, ale myslím si, že to neni realizovateľné. Rozumiem, že to môže byť politicky citlivá oblasť, ale zase z hľadiska tej zodpovednosti k verejným financiám je to, myslím si, že dôležitý krok nejakým spôsobom sa k tomu odhodlať a opäť si myslím, že dá sa to vysvetliť aj naprieč celým spektrom, lebo to je v záujme všetkých, lebo to môže priniesť naozaj tú efektivitu a tie úspory.
Takže už len, aby som sa vrátil teda k tomu hospodáreniu, takže tu sú podľa mňa tie skryté rezervy v tom hospodárení a myslím si, že aj v tých verejných obstarávaniach, na ktoré sa dá tlačiť asi práve tou len výkonnou zložkou a možno politicky každý zo svojej pozície, ale ja osobne tam vidím mnohé rezervy, že keď sa aj bavíme o tom, že kde vziať. A to je tá argumentácia, že na jednej strane hovoríme, že navýšte výdavky, alebo máte veľa príjmov, ale teraz naozaj keby som chcel tak úplne vecne, tak si myslím, že práve tam sú tie rezervy toho. Ono sa to ťažko vysvetľuje, lebo ako to verejnosti úplne vysvetlíte, ale každý dobrý ekonóm, každý dobrý hospodár, každý nejaký skúsenejší manažér vie, že proste vie vyžmýkať z tej firmy práve na takýchto položkách celkom zaujímavú sumu, keď sa to napočíta. A keď sa naozaj začne pozerať, že dobre, kto ako. A tým, že tá verejná správa je naozaj veľká, tak tam by sa podľa mňa dalo dohľadať veľmi zaujímavé sumy v tom, ako kto hospodári. A teraz môžme už potom hovoriť, že dobre, niekto to robí vyslovene, by som povedal, vedome a schválne a že to môže byť korupčné chovanie a niekto to robí len preto, že je neschopný. To už sú na debatu.
Ale v skutočnosti si myslím, že je férové priznať, že naozaj tie rezervy v tom rozpočte sú, že to neni o tom, že by teraz sa naozaj niekde nedalo ušetriť. Tak to som len takto, hovorím, trošku na záver tejto schôdze nepoliticky, skôr tak vecne sa pobaviť. Čiže zaujímal by ma váš názor, ak to uznáte za vhodné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.12.2017 16:41 - 16:43 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Mariana Kotlebu, Milana Uhríka a Martina Beluského na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 778). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbor, výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 26. januára 2018 a v gestorskom výbore do 29. januára 2018.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2017 16:12 - 16:13 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja len ako člen hospodárskeho výboru chcem potvrdiť to, čo predsedníčka tu povedala, a naozaj to vypočutie bolo jasným dôkazom toho, že sme k nim pristupovali ako k nezávislým kandidátom, pretože tak sme ich aj vnímali, a kolega Galek, myslím si, že urobil skvelú prácu, čo mu chcem aj takýmto spôsobom poďakovať, na výbore že naozaj ich podrobil dostatočnému, by som povedal, vypočutiu.
Takže, takže to len na potvrdenie poďakovania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.12.2017 11:02 - 11:03 hod.

Eduard Heger
Ďakujem pekne za slovo. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v rozprave vystúpil jeden pán poslanec, preto prosím, pán predsedajúci, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.12.2017 10:57 - 10:57 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ja len využijem na záver, že teda prišlo viacero poslancov pred hlasovaním do sály, a teda budeme hlasovať aj o tomto návrhu zákona. Chcem teda naozaj tých, ktorí ste prišli neskôr, poprosiť o podporu. Je to veľmi jednoduché opatrenie, ako už hovoril kolega Ivan, ktorý ho vlastne predstavil. Ide o to, aby ľudia naozaj dostali služby, za ktoré si platia, ak si platia za ročnú známku, tak by mala platiť rok, takže je to veľmi jednoduché. Prosíme o podporu teda všetkých, ktorí prišli aj neskôr a náhodou zmeškali rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.12.2017 10:35 - 10:37 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Miroslava Ivana, Jany Kiššovej, Eugena Jurzyca, Jozefa Rajtára a Milana Laurenčíka na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 488/2013 Z. z. o diaľničnej známke a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 772). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu, že o predmetnom, podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia zákona, návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V druhom čítaní. Odporúčam.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 26. januára 2018 a v gestorskom výbore do 29. januára 2018.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2017 10:27 - 10:28 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem veľmi pekne za slovo, ale aj tebe za tú podporu, pretože naozaj celým týmto cieľom tejto iniciatívy je, aby ľudia mohli naozaj kúriť lacno, alebo teda efektívne, naozaj zaslúžene, že hodnota za peniaze, a aby mali možnosť výberu, aby tu bol proste klasické trhové podmienky, tak jako to má po správnosti fungovať, aby tu nebolo žiadne ohýbanie, ktoré si ty aj pomenoval. Takže na toto budeme dbať, budeme na to naďalej poukazovať a snažiť sa v tom priniesť také ten, to zdravé do toho vniesť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.12.2017 10:22 - 10:25 hod.

Eduard Heger Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ja len kratučko nadviažem na kolegu Galeka, ktorý je teda v tomto odborníkom, a myslím si, že veľmi dobre to vysvetlil. Ja som úplne nevedel, že či pôjde do rozpravy, tak som sa radšej prihlásil a dal som to aj faktickou, ale, ale, čiže len kratučko chcem povedať možno tú filozofiu centrálnych zdrojov tepla, lebo Karol to veľmi dobre vysvetlil a ukázal, aké nevoľníctvo sa tu deje vlastne, taká tá krivda, do ktorej sme sa dostali práve tou novelou v roku 2014.
Ale čo chcem povedať, že centrálne zdroje tepla nie sú teda zlá myšlienka, pretože vidíme, že naozaj sú krajiny, kde to funguje. Len je dôležité, aby fungovali efektívne, aby fungovali v prospech toho konzumenta, v prospech zákazníka, v prospech občana. A to je to, čo vidíme, že sa tu nedeje. A preto je veľmi dôležité tento celý stav nejakým spôsobom správne zadefinovať. A tak ako je to teraz upratané, tak vidíme, že to nie je prospešné. Takže ja len na margo toho, že som chcel som práve vytiahnuť tú myšlienku, že centrálne zdroje ako také sú, sú veľmi dobré, ale musia byť funkčné, musia byť, by som povedal, udržiavané, aby dosahovali tú efektivitu. A to je to, čo vidíme, že sa za posledné, alebo za posledné, za posledných 30 rokov (povedané so smiechom), alebo proste vidíme, že sa to nedeje, že sú tí, ktorí sa o tieto centrálne zdroje tepla nestarali ako o dedičstvo, ktoré sme zdedili z minulého režimu, ktorý, kedy sa to húfne stavalo. A vidíme, že v takom prípade naozaj ten zákazník potom dopláca, pretože všetky tie výnosy, totižto ako v každom podnikaní potrebujete čas výnosov vracať späť do toho, aby ste obnovovali svoju infraštruktúru, aby ste obnovovali svoje, svoje zdroje. A vidíme, že to sa tu mnohokrát nedialo.
A teraz vlastne tá investícia, ktorá je potrebná na to, aby znovu tie zdroje boli efektívne, sa prenáša opäť na zákazníka. Ale mnohokrát tieto podniky boli v rukách mesta, ktoré si vybralo tieto zisky a použilo si ich na iné účely, a dneska by to chcelo preniesť práve na tých, ktorí sú vykurovaní aby to oni doplatili. A toto je práve tá krivda, tá nespravodlivosť, ktorá sa tu deje a ktorú súčasný zákonný stav určitým spôsobom nám umožňuje, tým, ktorí nie sú teda poslušní, keď tak poviem, alebo zodpovední. Takže je, je dôležité doniesť do tohto naozaj tú mieru zodpovednosti a nastaviť ten systém tak, aby to podnikanie bolo férové a aby v konečnom dôsledku nebol postihnutý ten zákazník, tak ako to aj kolega Karol Galek veľmi dobre vysvetlil.
Takže to je len môj príspevok, ktorý som chcel ešte do toho tak doplniť, aby sme mali možno taký celý obraz.
Ďakujem.
Skryt prepis