Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 20:59 hod.

Mgr.

Jozef Lukáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 16.2.2017 20:59 - 21:04 hod.

Jozef Lukáč Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Už bolo povedané toho dnes veľmi veľa. Myslím si, že, ako spomínal kolega Heger, je to také zrkadlo. Zrkadlo nielen od opozičných poslancov ale aj od ľudí, ktorí nám zareagovali na výzvu, ktorú sme dali na Facebook, aby teda nám napísali nejaké podnety. Prišlo nám ich niekoľko tisíc. Ja som vybral niekoľko sto, asi 260, ktoré sú použiteľné a ktoré z časových dôvodov nebudem čítať všetky. Ale zaujal ma hlavne jeden, ktorý napísal pán Havran, ktorý zhŕňa v podstate celé pôsobenie vlády, ako to vnímajú ľudia.
Budem citovať. "Pán premiér, po desiatich rokoch vašej vlády ste spokojný s tým, že nás OECD nedávno vyhlásila za druhú najskorumpovanejšiu krajinu v Európe? Že náš dlh za desať rokov vašej vlády stúpol zo 16 mld. v roku 2006 na aktuálnych 43 miliárd? Že zdravotníctvo a školstvo sú na kolenách? Že súdnictvu takmer nikto nedôveruje? Že naša armáda je doslova na smiech? Že tu máme státisíce exekúcií? Že väčšina občanov žije z ruky do úst, že stredná vrstva už takmer neexistuje, že mladí ľudia si nemôžu dovoliť mať deti, že rekordný počet mladých ľudí uteká do zahraničia, že dôchodcovia žijú ako poslední žobráci? Že aj poctiví pracujúci ľudia musia rátať každé euro a ledva prežívajú? Že diaľnicu do Košíc nemáme ani v roku 2017? A mohol by som pokračovať, pán plukovník, birmovaný komunista. Ani len tí biedni Afričania, ktorými tak strašíte ľudí, by sem nechceli ísť žiť, tak ste túto krajinu orabovali a ľudí v nej ožobráčili.
Kam ste za desať rokov posunuli Slovensko a životnú úroveň jeho obyvateľov? Absolútne nikam. Iba vaším sponzorom, členom SMER-u a ich známym a rodinám sa darí lepšie. Ste obyčajný poskok oligarchov, populista, ktorý vie výborne zneužívať naivitu a dôveru niektorých skupín obyvateľstva, ktorým pred voľbami hodíte ohlodané kosti v podobe plynových vratiek a vlakov zadarmo, zatiaľ čo svojim sponzorom strkáte do vrecka miliardy. Ste zlodej, oproti ktorému boli aj Mečiar s Dzurindom úplní amatéri. Je mi z vás na zvracanie. Ako sa môžete pozrieť ráno do zrkadla, keď tu ľudia živoria a vy a vaši kamaráti neviete čo s peniazmi?
Nikdy som nebol nezamestnaný a poctivo makám, priateľka je učiteľka. Viete, ako žijeme? Dovolenky pri mori, pre nás science fiction, rozmýšľame, kedy si budeme môcť dovoliť konečne dať opraviť strechu, naše 15-ročné auto pomaly dosluhuje a teraz po novom máme platiť ďalší nový registračný poplatok, lebo si chceme kúpiť ojazdené 4-ročné auto. Hanba vám, smeráci! Zadrhnite sa s tými peniazmi, čo ste nakradli, a nám, chudobným ľuďom!"
Toto je len jeden, ktorý ma veľmi zaujal, a je to jeden z tých, ktorý, by som povedal, nechcem povedať, že menej vulgárny, ale relatívne slušný, neviem. Toto je výsledok desaťročnej práce desaťročnej vlády SMER-u.
Mám tu ešte jeden príspevok pani Valkovičovej. "Pán Fico, ničíte túto krajinu, rozkrádate ju morálne. Robíte to takisto, ako to robili komunisti. Vy ste zodpovedný za biedu veľkého množstva ľudí, ktorí, hoci pracujú, živoria. Vy, socialista, staráte sa len o blaho svoje a svojich kamarátov. Odíďte, prenechajte miesto politikom, ktorí budú robiť to, čo politik robiť má. Starať sa, aby sa ľuďom v tejto krajine žilo dobre, aby naše deti neutekali do zahraničia, aby ľudia znovu mohli veriť, že pravda a spravodlivosť zvíťazí. S vami je to možné."
Chcem veriť, že, pán premiér, toto výzvu uposlúchnete a prenecháte túto krajinu ľuďom, ktorí chcú pracovať pre obyčajných ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2017 20:55 - 20:56 hod.

Jozef Lukáč Zobrazit prepis
V nadväznosti na kolegu Hegera chcem len povedať, že počas tejto vlády je na hranici chudoby 640-tisíc ľudí. Za 15 rokov Slovensko opustilo 300-tisíc Slovákov. Ich deti tu budú chýbať. Z východu sa za posledných 10 rokov vysťahovalo 6 % populácie. Zo Slovenska odchádza 15-tisíc ľudí ročne. Možno aj vďaka tomu klesá nezamestnanosť. To vďaka super opatreniam, ktoré ich vyhnali preč. Tristotisíc ľudí v zahraničí pracuje a ďalších 30-tisíc študuje. Z toho 70 % sa sem už nechce vrátiť. Z pracujúcich sa chce vrátiť len 9 % a aj to len robotnícke profesie alebo manuálne nekvalifikovaní. Toto je výsledok vlády SMER-u za posledných 10 rokov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2017 20:07 - 20:07 hod.

Jozef Lukáč
Keď pani kolegyňa Jurinová hovorila o peniazoch, napadla ma kacírska myšlienka, a vyzerá to tak, že pán premiér zobral svojich poslancov mimo sálu, aby nepočuli, o aké peniaze vlastne ide a aby im nedošlo, že oni vlastne dostávajú len drobné. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.2.2017 12:37 - 12:37 hod.

Jozef Lukáč Zobrazit prepis
Ďakujem.
Chcem reagovať teda na predrečníka. Myslím si, že vystúpenie pána poslanca Budaja bolo ako štandardne fundované k veci. Myslím si, že jeho pohľad na celú problematiku je podoprený skúsenosťami z miestnej a z vúckarskej politiky. To, čo povedal, v podstate s celým jeho prejavom osobne súhlasím. Zároveň chcem mu zablahoželať k dnešným narodeninám. Všetko najlepšie, Janko, veľa úspechov v politike a verím, že misiu s amnestiami dobojuješ do víťazného konca.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10.2.2017 11:05 - 11:06 hod.

Jozef Lukáč Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.
Návrh ústavného zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh ústavného zákona do 17. marca 2017 a gestorský výbor do 20. marca 2017.
Zo znenia návrhu ústavného zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh ústavného zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predseda, môžte otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

8.2.2017 18:13 - 18:14 hod.

Jozef Lukáč Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky. Návrh ústavného zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokovali: ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh ústavného zákona do 17. marca a gestorský do 20. marca 2017.
Zo znenia návrhu ústavného zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh ústavného zákona prideliť výborom, vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.2.2017 14:26 - 14:26 hod.

Jozef Lukáč
Chcem oceniť vystúpenie pani kolegyne Verešovej. Ľudsky, odborne a vecne je pani Šípošová najlepší kandidát. Bohužiaľ, dozvie sa o tom len veľmi málo poslancov, kolegov poslancov, keďže rovnako ako pri predkladaní správ súčasnou pani ombudsmankou Dubovcovou, aj pri tejto rozprave je plénum zaplnené veľmi skromne. Vyzerá to, že voľba bude len formálna a politicky vopred dohodnutá. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2016 15:08 - 15:08 hod.

Jozef Lukáč
Chcem poďakovať kolegyni Erike Jurinovej za to, že v dvadsiatich, v necelých dvadsiatich minútach dokázala vyjadriť sa k celkovej novele rokovacieho poriadku. Na rozdiel od mňou už spomínaného pána kolegu Číža, ktorý nám 40 minút rozprával o tom, ako sa máme vedieť vyjadriť do 20 minút, a v podstate vykrádal význam obsahu slov celých 40 minút. No ale asi je ťažké hľadať studnicu múdrosti v kaluži blata.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.11.2016 14:53 - 14:53 hod.

Jozef Lukáč
Ďakujem. Pán minister, ja by som len jednu takú otázočku, keďže poisťovne budú mať väčší výber poistného o 8 %, to znamená aj vyšší odvod do zaisťovní, a z tohto dôvodu vzniká, ony sa vlastne, ony budú musieť dvihnúť produkty nie o 8 %, ale o nejakých 10, 11 až 12 % celkovo. Riešili ste aj to s Asociáciou poisťovní? Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2016 19:22 - 19:23 hod.

Jozef Lukáč Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona do 30 dní a gestorský do 32 dní od jeho prerokovania v Národnej rade v prvom čítaní.
Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhovaným gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis