Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2017 o 9:44 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2017 16:56 - 16:58 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán Krajčí, vypočul som si pozorne váš príhovor a musím oceniť, že ste dobre zhodnotili rôzne negatívne javy, ktoré môžme v slovenskom zdravotníctve denne zažívať, ako ste hovorili o tej kvalite služieb, o kvalite tých miestností, o stravovacích zariadeniach a tak ďalej a tak ďalej. Bohužiaľ, realita Slovenska je taká, že zdravotníctvo a nemocnice, prevažne nemocnice v štátnej správe, sú naozaj v zlom stave. Aj napriek tomu, že tieto služby, ktoré nemocnice poskytujú, sú na veľmi nízkej úrovni, sme sa ale dostali do bodu, kedy vláda požaduje od daňových poplatníkov, aby prispeli s neuveriteľnou sumou 585 mil. eur na oddlženie týchto nemocníc. Potom sa môžu občania oprávnene pýtať, aké služby v podstate za tieto obrovské množstvá financií, ktoré svojou prácou štátu vytvárajú, reálne dostanú.
A takisto ste hovorili o tom, že čo sú zrejme príčiny toho, prečo sú slovenské nemocnice v takomto nelichotivom stave, resp. čo spôsobilo ich zadlženie, ktoré dnes musíme takýmto akútnym spôsobom riešiť. Hovorilo sa tu o jednotlivcoch, hovorilo sa tu o systémových chybách, hovorilo sa tu o chybách vo vedení nemocníc a tak ďalej. Hovorili ste rovnako však o téme netransparentných obstarávaní, ktoré sa v týchto nemocniciach diali, o korupcii a podobných veciach, ktoré značne ovplyvnili hospodársky stav týchto slovenských nemocníc. Bohužiaľ však faktom je, že za tieto činy, za ktoré by mala byť vyvodená voči páchateľom majetková trestná zodpovednosť, nebol nikto odsúdený a stále sa pozeráme len do budúcnosti a hráme sa na to, že sme v nejakom právnom štáte. Dokiaľ sa nevyrieši tento problém a nebudú reálne, nebude reálne vyvodená zodpovednosť voči tým, ktorí slovenské zdravotníctvo dostali do stavu, v ktorom je, tak sa nikdy nemôžme pohnúť ďalej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2017 13:34 - 13:35 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, Ľudová strana Naše Slovensko v drvivej väčšine prípadov oponuje vládnym návrhom na skrátené legislatívne konania, môžete si to pozrieť v rámci hlasovaní na jednotlivých schôdzach. Častokrát sú totižto tieto skrátené legislatívne konania iba akési možnosti, ako si kompenzovať neschopnosť vlády reagovať na aktuálne problémy v rámci diania v Slovenskej republike.
Čo sa ale týka vášho terajšieho vystúpenia, tak namiesto toho, aby ste si priznali, že v strane SaS máte záujem na tom, mať pomaly o tisícku väčšie platy každý jeden, že jednoducho ste chamtiví a chcete viac peňazí, tak to zakrývate za akýsi boj za nesúlad v skrátených legislatívnych konaniach alebo v čomkoľvek podobnom.
Teda na budúce vás poprosím, keď budete vystupovať, povedzte to rovno. Chcem väčší plat, chcem zarábať o tisícku viac, ale neskrývajte to za takéto jednoduché, populistické veci.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2017 9:58 - 10:00 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Nicholsonová, chcem sa vyjadriť k niekoľkým bodom z vášho vystúpia. Najprv ste hovorili o 16-ročných piatakoch, ktorí teda vychádzajú z toho 5. ročníka a nevedia sa podpísať. Tak tam asi nebude problém to, že nevedia slovenčinu, ale to, že v tom 5. ročníku nemali ani tak čo robiť, pretože žiak, ktorý sa nevie podpísať, jednoducho nemôže byť v 5. triede, ale patrí naspäť do tej prvej.
No a čo sa týka toho cigánskeho problému, tak keby som bol z Bratislavy ako vy a disponoval iba sprostredkovanými informáciami od ľudí, ktorým môžem naivne veriť alebo nemusím, tak by som možno chodil s podobnými nápadmi, ako máte vy, prezentoval podobné myšlienky. Ale ja mám reálnu živú skúsenosť a chodil som do školy, ktorá bola väčšinovo cigánska a poviem vám, bol som aj v triede, kde väčšinu tvorili Cigáni. Tam vôbec nebolo problém to, že by nevedeli po slovensky. Oni vedeli po slovensky úplne perfektne. Tam bol problém úplne iný, úplná lenivosť, apatia, zvysoka na to kašľali a hlavne príklad ich vlastných rodičov, ktorí im ukázali, že učiť sa a vzdelávať sa je úplne zbytočné. Oni po slovensky vedeli naozaj úplne fantasticky. A keď hovoríme o týchto problémoch a o týchto možnostiach, respektíve nemožnostiach pre tieto deti dostať sa do normálnych škôl alebo získať normálne vzdelanie, adaptovať sa na tento vzdelávací proces, tak poďme hovoriť jasne o veciach, ktoré sú tabuizované, o témach, o ktorých sa hovoriť nechce, a to je napríklad to, z akého podielu je inteligencia dieťaťa dedičná po rodičoch. To znamená, ak máme rodičov v cigánskej osade, ktorí sú obidvaja, povedzme si to rovno, aj keď politicky nekorektne, mentálne retardovaní, alebo dieťa pochádza z incestu, vy tým, že ho budete nasilu učiť slovenčinu, nepomôžete tomu, aby sa dostal do normálnej školy, alebo aby toto dieťa bolo schopné prijať nejaký ten normálny, bežný vyučovací proces, ktorý od neho štát vyžaduje. Poďme si rozdeliť tieto inteligenčné skupiny a takto k týmto deťom pristupujme, pretože toto je ten najväčší problém. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2017 9:44 - 9:45 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Marosz, ja som len udivený, kde sa v stranách, ako je tá vaša OĽANO alebo SaS-ka alebo pani Zimenovej berie tá obrovská nenávisť k slovenskému národu. Prečo máte neustále potrebu vykonávať všetky kroky, ktoré postupne vedú k odnárodňovaciemu procesu a k tomu, aby ste vytvorili v rámci celej tej vašej Európskej únie takú tú jednoliatu šedú masu bez identity, bez hrdosti, bez viery a vôbec sa tým ani netajíte. Viete, posunúť výučbu slovenského jazyka v slovenských školách na roveň nejakého cudzieho jazyka je podľa mňa úplne chorý nápad.
Ľudovít Štúr obetoval celý svoj život pre to, aby sme na Slovensku mohli hovoriť po slovensky. Andrej Hlinka obetoval svoju slobodu za to, aby sme mohli byť slovenským národom a vy dnes v najvyššom zákonodarnom orgáne Slovenskej republiky prídete s myšlienkou, že slovenský jazyk má byť vyučovaný ako cudzí jazyk. Vy ste jednoducho chorí ľudia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2017 10:19 - 10:20 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Dostál, odhliadnuc od samotného návrhu zákona alebo prebiehajúcej rozpravy, vidieť vás, ako sa staviate do akejsi pozície ochrancu demokracie alebo slobody slova, je z môjho pohľadu nanajvýš komické. A to nielen v kontexte vášho hlasovania za fašistický náhubkový zákon pani ministerky svojvôle Žitňanskej, ale i rôznych iných činov vašich kolegov poslancov. Hovorím nie slov, ale činov. Napríklad je to fackovanie ľudí na ulici za to, že si prejavia svoj vlastný názor, alebo tu pán docent, ktorý sa vyjadril, že ľuďom by malo byť odoberané volebné právo, keď s ním jednoducho nesúhlasí. Takže staviať sa z pozície vašej strany do ochrancu nejakej demokracie alebo slobody slova je nanajvýš komické.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.9.2017 13:08 - 13:09 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, navrhujem na program aktuálnej schôdze zaradiť bod prijatia uznesenia Národnej rady o odsúdení vyvesenia dúhovej vlajky na budove Úradu verejnej ochrankyne práv. Odôvodnenie: Dňa 18. augusta 2017 vyvesila verejná ochrankyňa práv pani Mária Patakyová na budove úradu, ktorý dočasne zastáva, dúhovú vlajku. Túto vlajku reprezentujúcu LGBTI hnutie vyvesila len deň pred konaním tzv. dúhového pochodu v Bratislave. Vyvesenie dúhovej vlajky na budove úradu, ktorý pani Patakyová zastáva, považujeme za hrubé zneužitie právomoci verejnej ochrankyne práv. Úrad, ktorý pani Patakyová dočasne zastáva, nepatrí len LGBTI komunite, ale aj tým občanom, ktorí zastávajú tradičné hodnoty. V ten istý deň, kedy sa konal Dúhový pochod, sa konal aj pochod Hrdý na rodinu, kde sa prezentovali zástancovia tradičných a kresťanských hodnôt. Napriek tomu sa pani Patakyová vyvesením dúhovej vlajky a následnou osobnou účasťou rozhodla svojvoľne uprednostniť len zástancov LGBTI komunity, pričom zástancov tradičnej rodiny úplne odignorovala.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 15:00 - 15:01 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Rasťo, ja sa na rozdiel týchto fiktívnych opozičných kolegov budem venovať skôr tvojmu prejavu a som rád, že si zhrnul, výborne zhrnul to, ako to tu s touto demokraciou dopadlo, ako úplne nelegitímni, neschopní ľudia ako pán Čižnár sedia na naozaj dôležitých miestach.
Je predsa nepredstaviteľné, aby sa postavil pred plénum generálny prokurátor a povedal vetu v zmysle, mali sme tu 20 trestných činov, rasovo motivovaných činov, a to je málo, potrebujeme ich viac. Tak dáme tieto prípady do kompetencie Špeciálnej prokuratúry a budeme dúfať, že tých trestných činov budeme mať viac. Je to pán prokurátor, ktorý je nešťastný toho, že rasovo motivovaná trestná činnosť na Slovensku je nízka, že máme hrozne málo týchto činov, tak ich potrebuje viac. Čo to je za prokurátor?! To je niečo nepredstaviteľné! A to sa nebudem ani venovať tej jeho neuveriteľnej dedukcii, keď povedal, že niekoho niekde kopli do hlavy a kopli ho asi ťažkou topánkou a kto asi nosí ťažké topánky v tomto ročnom období. To určite museli byť nejakí rasovo motivovaní skinhedi alebo niečo podobné.
Pán Čižnár, pôjdete teraz vážiť svoje topánky alebo niečo podobné? Ako môžete vy vôbec byť súdna osoba a byť generálnym prokurátorom?! Veď to je niečo nepredstaviteľné! Uvedomujete si, že nie ste v materskej škôlke ani v rozprávke, v Mrázikovi, v Hľadá sa Nemo, ale pred Národnou radou? Ťažké topánky, čo to je?
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.6.2017 13:04 - 13:22 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem opäť za slovo. No a keďže tu máme takých troch-štyroch poslancov koalície, dvoch-troch poslancov zo SaS a dvoch poslancov z OĽANO, určite verím, že táto rozprava bude mať zmysel a že rozprávať prázdnej sále bude mať nejaký efekt do budúcna na ich rozhodovacie skutočnosti.
Na to, aby som však mohol vysvetliť motívy, ktoré viedli Ľudovú stranu Naše Slovensko a jej poslancov k tomu, aby sme predložili tento návrh zákona upravujúci referendum, musím alebo bolo by vhodné trošku popísať súčasný stav demokracie v Slovenskej republike, ktorú ste tu od roku 1993 vy všetci štandardní politici svojimi vládami vytvorili, resp. ukázať občanom Slovenska, zhrnúť im fakty o tom, kam sme to za tých pár rokov od roku 1993 dotiahli a akých ľudí si v skutočnosti volili.
Prvý fakt je, že účasť na voľbách Slovenskej republiky je každým rokom nižšia a nižšia. Niet sa čomu ale diviť, pretože občania už dávno stratili dôveru v to, že voľby samotné môžu niečo zmeniť. Červená vláda striedala modrú, jedna striedala druhú, opäť sa vymenili, neustále nadávali: "Tamtí kradnú." Keď prišli k vláde tí druhí, hovorili: "Tamtí kradli ešte viac, tak ako sa kradlo za toho, sa ešte nekradlo nikdy." No nikdy v živote, nikdy za celú históriu druhej Slovenskej republiky sa nič nepohlo k lepšiemu. Privatizácia pokračovala, rozkrádanie štátneho majetku na plné obrátky, korupcia, klientelizmus, verejné obstarávanie úplne netransparentné, všetko išlo tak, či bola vláda červená, či bola vláda modrá, bolo to jednoducho úplne jedno.
A práve tieto, tieto fakty, z ktorých sa môžete smiať, ale jednoducho sú pravdou, spôsobili, že občania nevenujú nejakú pozornosť demokratickým inštitútom a stratili dôveru v samotné voľby. A práve voľby do Európskeho parlamentu, posledné, v ktorých bola účasť voličov 13 %, teda najnižšia z celej Európskej únie, jasne deklaruje to, ako hlboko demokracia na Slovensku v skutočnosti klesla. Na jednej strane očakávate od ľudí, že budú akceptovať minimálne kvórum na referendum, ktoré je nastavené na 50 % zo všetkých voličov Slovenskej republiky, zo všetkých oprávnených voličov, no na druhej strane legitímne uznávate voľby, kde sa zúčastnilo 13 % platných voličov. To je jednoducho pre občanov výsmech.
A práve kvôli tomu, že toto referendum je nastavené spôsobom, kedy je kvórum nutné na 50 % všetkých oprávnených voličov, občania nestrácajú záujem len o samotné voľby, ale nechodia a nezúčastňujú sa aj hlasovaní na referendách, čím sami sebe môžu častokrát pomôcť, pretože práve na referendách sa rozhoduje o závažných otázkach. Za celú históriu Slovenskej republiky, teda druhej Slovenskej republiky, bolo platné len jedno jediné referendum a aj tam existujú veľké pochybnosti o skutočnej povahe a o spôsobe, akým bolo toto referendum vykonané, a o sčítavaní hlasov. A to bolo práve referendum do Európskej únie, teda sa nemôžme tomu diviť.
Rovnako tu však ale okrem toho, že odrádzate ľudí zúčastňovať sa na voľbách, klamete ľudí, klamete im do očí fiktívnymi štatistikami o skutočnom, vraj skutočnom, stave slovenskej ekonomiky.
Pred pár dňami tu bol pán Andrej Kiska, ktorý chválil vládu za to, aké výborné ekonomické čísla dosahujeme, ako neustále Slovensko progresívne rastie, aké máme obrovské výsledky, ako je to jednoducho všetko super. Každopádne podľa môjho názoru a podľa názoru bežných pracujúcich ľudí, ktorí každý deň pracujú v systéme, ktorý ste im vytvorili, sú to obyčajné fiktívne nezmysly.
Na jednej strane sa chválite tým, že znižujete verejný dlh. Samozrejme, vo fiktívnych štatistikách písaných v percentách porovnávaných k hrubému domácemu produktu možno áno, v skutočnosti ste však len za posledný rok zadlžili Slovensko o ďalšie 2 mld. eur. Teda nalejme si čistého vína, hovorme si pravdu! Všetko znie krásne, keď im to, občanom, ponúknete v nejakých fiktívnych štatistikách. No realita je úplne iná.
Tvrdíte, že znižujete nezamestnanosť. Áno, samozrejme, tým, že vyháňate ľudí do zahraničia, tým, že im neumožňujete zamestnať sa kvôli exekúciám, tým, že vyhadzujete v obrovských počtoch uchádzačov o zamestnanie z úradov práce a potom sa chválite, aké máte krásne štatistiky. Keby sa vám vrátilo tých pol milióna ľudí, ktorí teraz pracujú v zahraničí, určite by ste sa nesmiali a nechválili tak ako teraz, pretože v skutočnosti je tá nezamestnanosť v Slovenskej republike omnoho vyššia. Áno, krásne štatistiky, ktoré prezentujeme v nedeľu pred televíziou do kamier občanom, sú jednoducho pekné, ale občania sa z nich nenajedia, reálne z nich nič necítia, necítia nejaký progres vo svojich životoch, necítia zvýšenie miezd, necítia zníženie cien pohonných hmôt, potravín, základných produktov, ktoré potrebujú k svojmu živobytiu. Práve naopak, žijú v čoraz väčšej a väčšej chudobe a chudoba sa na Slovensku prehlbuje.
Hovoríte, že zlepšujete podnikateľské prostredie. To určite áno, ale pre svoje vyvolené firmy, pre svojich kamarátov, pre tých, ktorým dohadzujete verejné zákazky zo štátneho rozpočtu, pre tých, ktorým dohadzujete eurofondy, tie vaše slávne eurofondy, ktoré aj tak ste z väčšinovej miery určite rozkradli. Týmto firmám stopercentne zlepšujete podnikateľské prostredie. Malí živnostníci a stredné podniky, malé eseročky však majú úplne iný názor. To daňovo-odvodové zaťaženie, ktoré ste im nastavili, ich jednoducho likviduje a povie vám to každý, kto mlčí. Živnostníci ledva zarobia toľko na to, aby mohli zaplatiť tie šialené odvody, ktoré ste im vy vašou politikou vyrubili, pretože nikdy nemáte dosť, pretože stále kradnete viac a viac a neviete sa jednoducho zastaviť.
Každopádne príde pán premiér a hovorí o tom, že na Slovensku sú daňovo-odvodové zaťaženia jedny z najnižších v Európskej únii. No možno áno, ale keď ho porovnávate so západnými, s tzv. vyspelými štátmi, s ich ekonomikou, tak si do tejto vašej rovnice zarátajte aj iné premenné, to je kúpna sila obyvateľstva, výška miezd v týchto štátoch, právna istota, vymožiteľnosť práva alebo rozvoj infraštruktúry, ceny energií, ceny pohonných hmôt a potom hovorte o tom, ako sa na Slovensku podnikateľské prostredie zlepšuje, ako sa majú podnikatelia fajn a ako je vlastne všetko dobré.
Hovoríte ďalej, že zvyšujete dôchodky. Doslova sa tým chválite. Áno, o pár eur ročne. Ľudia, ktorí celý život pracovali na to, aby ste tu vy dnes mohli sedieť, ľudia, ktorí pracovali na to, aby Slovenská republika mohla existovať, a ktorí budovali tento štát, dostanú nejakých smiešnych 300, 310, 320 eur a vy sa reálne pred kamerami chválite, že ste im zvýšili dôchodok o 2 eurá, o 1,70 a hovoríte o tom bez hanby ako o nejakom veľkom úspechu.
A zatiaľ na asociálnych parazitov vynakladáte desiatky a stovky miliónov eur, na bývanie zdarma pre ľudí, ktorí nechcú pre štát urobiť nič, na imigrantov a rôznych iných ľudí, ktorí so Slovenskom, s naším národom, s našou vierou nemajú nič spoločné.
No a ako je to so slobodou slova v našom štáte? Za poslednú dobu sa tieto javy, tieto fakty častokrát skloňovali aj tu v Národnej rade a je dobré zhrnúť si, ako to dopadlo, ako tá demokracia v skutočnosti vyzerá. Nielenže trestáte ľudí väzením za to, že si dovolia pochybovať o nejakej historickej udalosti, to znamená, dovolia si mať vlastný názor na niečo, čo sa stalo pred 100 rokmi, vy ešte trestáte ľudí za to, že kritizujú niekoho iné politické presvedčenie. To znamená, keď v dnešnej dobe o návrhu zákona, ktorý schválila aj SaS-ka, zákona pani ministerky svojvôle Žitňanskej, človek povie, že liberalizmus je choroba, že liberálne politické zmýšľanie je jednoducho hlúposť, dnes ho môžete obviniť za to, že ten človek hanobí cudzie politické presvedčenie. To je jednoducho niečo neuveriteľné, donedávna ešte nepredstaviteľné a v demokratickej spoločnosti to nemá čo robiť! A vy aj napriek tomu tu sedíte, smejete sa a hovoríte si o tom, aký my sme demokratický a právny štát.
Dokonca, čo je na tom najlepšie, už trestáte ľudí aj za to, že kritizujú štátne zriadenie v inom štáte, dokonca v štáte, ktorý ani neleží na tomto svetadiele, na tomto kontinente, práve toho dôkazom je pokuta, ktorú som dostal ja a môj kolega Mizík 1 000 eur za to, že sme si dovolili kritizovať štátne zriadenie v Izraeli.
Je škoda, že pán Danko sa tu práve teraz nenachádza, pretože on ako kresťan, ako národovec bol práve ten, kto sa cítil byť dotknutý, keď sme kritizovali štátne zriadenie v štáte Izrael, na čo má každý človek úplne legitímne právo, a keď sme kritizovali náboženstvo islam, náboženstvo a fakty, ktoré vyplývajú z Koránu a tak ďalej. A práve tento človek jasne ukázal, že preňho je izraelský národ omnoho cennejší ako ten slovenský a že moslimská viera preňho asi znamená omnoho viac než kresťanstvo.
Za takéto fiktívne trestné činy, za názory, s ktorými vy nesúhlasíte a ktoré sú vám nepohodlné do tejto vašej fašistickej politiky, ktorú ste na Slovensku roztočili, trestáte ľudí a hrozíte im vyššími sadzbami než za neúmyselné zabitie, za korupciu, za rozkrádanie, za ublíženie na zdraví, čo je niečo nepredstaviteľné a s demokraciou to nemá nič spoločné.
Dokonca ste už bez hanby vytvorili fašistickú jednotku polície, ekvivalent Hitlerovho gestapa a trestáte ľudí, sledujete ich na internete, či nenapíšu niečo, čo vám náhodou nehrá do tejto vašej krásnej rozprávkovej hry. Robíte im domové prehliadky, predvolávate ich na políciu, jednoducho strpčujete ich život, šikanujete ich a to je celá náplň tejto tzv. protiteroristickej a protiextrémistickej jednotky, to znamená obyčajného gestapa.
Netajíte sa dokonca ani záujmom obmedzovať imunitu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, to znamená najvyššieho zákonodarného orgánu v našom štáte. Chcete obmedzovať imunitu poslancov, ktorí hovoria veci, hovoria vám pravdu do očí a nepáči sa vám to, ktorí hovoria to, ako to na Slovensku v skutočnosti je, a až dokým sa naša strana Ľudová strana Naše Slovensko, to znamená jediná skutočná národná a kresťanská strana, nedostala do tohto pléna, nemali ste problém s tým, čo sa tu hovorilo, nemali ste problém s osobnými útokmi, s bitkami a s nezmyslami, ktoré sa tu diali. Ale odkedy počúvate pravdu do očí a nepáči sa vám to, máte dôvod obmedzovať imunitu poslancov Národnej rady. Môžete sa hanbiť! Pretože to isté, čo robíte teraz, má v histórii podobu, a to je fašistický režim, to je komunistický, boľševický režim, tak sa nehrajte na demokratov, ale priznajte si farbu rovno!
Dokonca ste vytvorili legislatívu, ktorú som už tu aj spomínal, pani ministerka svojvôle Žitňanská, ktorá ľudí núti chodiť vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru, to znamená na agentúru, ktorá má vyšetrovať mafiánov, vrahov, zločincov, korupčníkov, ktorí tu rozkradli desiatky a stovky miliónov eur, ale namiesto toho vyšetruje ľudí za to, že napíšu nejakú vetu na internete. Vy si robíte z právneho štátu srandu. Vy ste tu doviedli úplnú totalitu a ešte sa hráte na to, ako vy veľmi bojujete proti extrémizmu.
Keby ste bojovali proti extrémizmu, tak sa dobrovoľne idete udať na políciu za všetky tie zločiny a rozkrádačky, ktoré ste tu na Slovensku od roku 1993 robili. Keby ste bojovali proti extrémizmu, tak si dobrovoľne nasadíte putá a odkráčate na tú vašu slávnu NAKU a necháte sa tam vyšetrovateľmi vypočuť a priznáte sa ku všetkým tým zločinom, za ktoré ste osobne zodpovední.
Dokonca ľudí s nepohodlnými názormi už vytláčate z verejných diskusií, z verejnoprávnej televízie ste si spravili svoju takú štandardnú politickú brožúrku, kde môžu chodiť len štandardní politici a tí, ktorí vám hovoria pravdu do očí, tí sú jednoducho nevítaní, dokonca ľudia s fanatickým liberálnym myslením, ktorí neuznávajú Slovensko ako štát, ktorí sa vysmievajú a urážajú našich národných dejateľov, ľudí, ktorí dali základ nášmu štátu, nášmu jazyku, všetkému, čomu dnes veríme, tak títo ľudia majú neobmedzený priestor v tejto verejnoprávnej televízii, môžu si hovoriť všetky svoje nezmysly, oponentov si do týchto diskusií nepozývajú a všetci občania, slušne pracujúci ľudia sú donútení tieto vaše fašistické a protislovenské činy platiť.
A tento váš diktát politickej korektnosti v Slovensku už presiahol všetky medze. Dotiahli ste to do takej úrovne, že ste si vytvorili armádu internetových úchylov a eštebákov, ktorí nerobia nič iné, len sledujú ľudí s nepohodlnými názormi, ktorí môžu mať iný názor na americkú zahraničnú politiku, na politiku štátu Izrael, alebo dokonca si dovolia pochybovať o oficiálnej verzii pádu dvojičiek alebo podobných vecí a jednoducho vecí, ktoré majú byť predmetom slobodnej diskusie. Čo ale robíte vy? Nechávate týchto ľudí udávať za tieto veci zamestnávateľom, píšu anonymné sťažnosti, udania na NAKU, na rôzne orgány, na Radu pre vysielanie a retransmisiu a tým pádom reálne vyhadzujete ľudí z práce len zato, že majú iný názor než si vy, štandardní politici, vo svojich mysliach, vo svojich nedemokratických, fašistických mysliach prajete, aby mali.
Preto môžem verejne, bez hanby, bez smiechu, so smútkom povedať, že Slovensko dávno nie je ani demokratickým, ani právnym štátom. Naopak, sme totalitným zriadením a postupne kúsok po kúsku takou tou salámovou metódou ste občanov dotlačili do tohto stavu, ktorý dnes veselo popierate, pretože aj napriek všetkým týmto faktom vy stále hovoríte, že my sme demokracia.
No a kvôli tomu sa Ľudová strana Naše Slovensko rozhodla zaujať nejaké kroky, aby sme občanom aspoň ukázali, že chceme demokratické zriadenie v našom štáte, teda to zriadenie, ktoré vy ste zdemontovali, zničili, obnoviť. A na tom najsmutnejšie je, že práve vy, fašistickí, extrémistickí, štandardní politici, ktorí sa netajíte záujmom obmedzovať slobodu slova každého, kto si dovolil čo i len trošku kritizovať o týchto vašich pohnútkach, nazvete nedemokraticky zmýšľajúcim človekom.
Nás, Ľudovú stranu Naše Slovensko, ktorá tu teraz predkladá zákon, ktorý reálne pomôže stavu demokracie na Slovensku, vy idete považovať za nedemokratických, teda vy, ktorí predkladáte fašistické návrhy zákonov, totalitné návrhy zákonov, návrhy zákonov popierajúce slobodu slova, idete nazývať fašistami tých, ktorí za slobodu slova reálne bojujú. Všetko tu je obrátené hore nohami a vy sa nehanbíte stále, jak hovorím, bez chrbtovej kosti reálne hovoriť do televízie, kdekoľvek, aj v tomto pléne všetky tieto veci.
Tento náš návrh zákona bude súčasťou našej dlhotrvajúcej snahy o obnovu tohto demokratického zriadenia a v rámci tohto zákona prichádzame s troma hlavnými takými novinkami, ktoré pomôžu systému referenda na Slovensku a dajú občanom reálnu právomoc rozhodovať sa vo veciach, ktoré vy častokrát nechcete ani len umožniť, teda nechcete dovoliť, aby sa o nich hlasovalo, a nechcete o nich ani len počuť.
Prvá je, že znížime kvórum, ktoré je nutné na platnosť samotného všeľudového hlasovania, to znamená referenda. Nie 50 %, ako je tomu doteraz, keďže nemáte problém akceptovať legitimitu volieb do Europarlamentu, na ktorých sa zúčastnilo 13 % voličov, ale polovičnou účasťou podľa posledných referendu bezprostredne predchádzajúcich v parlamentných voľbách. To znamená, keďže tieto voľby do Národnej rady predstavujú reálny ukazovateľ skutočnej angažovanosti občanov Slovenska na veciach verejných, na voľbách, je úplne legitímne a najobjektívnejšie číslo práve polovica z tejto účasti.
Ďalej sme sa rozhodli, že znížime hranicu podpisov, ktoré vyžadujete od občanov Slovenskej republiky nato, aby sa referendum vlastne mohlo uskutočniť, pretože ste si nastavili 350-tisíc podpisov, čím ste znemožnili samotným občanom Slovenska, ktorí majú nejaké túžby, majú nejakú snahu o presadenie nejakých zmien, realizovať referendum ako také. To znamená, znížili sme to číslo z 350-tisíc na 250-tisíc o 100-tisíc podpisov, aby sme referendum ako inštitút priblížili bližšie k občanom Slovenskej republiky a dali aj im možnosť podieľať sa takto na správe vecí verejných a dávať, jednoducho rozhodovať o závažných otázkach v našom štáte občanom, ktorí na to majú plné právo a od ktorých má v skutočnosti v demokratickom zriadení vychádzať moc štátu.
No ale v rámci ochrany štátneho zriadenia, ako som spomínal, pred iredentistickými snahami musíme do ústavy zaviesť aj nejaké nové ochranné prvky, keďže stále tu žijú v niektorých ľuďoch nejaké myšlienky na autonómiu a podobné veci, a práve preto sme do tohto návrhu začlenili aj ochranné prvky v podobe toho, že referendum nesmie byť napríklad o postavení orgánov štátnej moci či o otázke zmeny štátnych hraníc.
Nikdy nezabúdam na to, že drvivá väčšina tohto pléna nie je demokraticky naladená. Ako som už spomínal, ste pre mňa extrémisti, fašisti, zlodeji, mafiáni, oligarchovia, jednoducho všetko, netajíte sa tým a vaša činnosť tomu jednoznačne nasvedčuje, aj keď sa tu hráte na nejaké opozično-koaličné hry, nadávate si tu, kľudne aj do rodín a podobných vecí, keď príde na závažné hlasovania týkajúce sa integrácie v Európskej únii, vyslania vojsk, provokačných vojsk provokovať Ruskú federáciu, príde na NATO a podobné veci, jednoducho vždy nájdete spoločnú cestu, pretože vždy stojí nad vami niekto, kto vám povie, že, áno, o týchto veciach sa hádať môžte, ale keď príde na závažné témy, na ktorých záleží už nám, vtedy nemáte problém všetci spoločne kooperovať a jednoducho si užívať to, ako krásne sa smejete ľuďom do očí.
Verím tomu, že každý, kto má ešte aspoň trošku demokracie v mysli, kto ešte aspoň trošku uznáva slobodu slova a chce ľuďom dopriať to, aby mohli slobodne myslieť, slobodne sa vyjadrovať a zabezpečiť im základné ústavné práva, ktoré im z ústavy vychádzajú, za tento návrh zahlasuje.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.6.2017 12:58 - 13:02 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, veľa vás tu nie je, ale dovoľte mi, aby som uviedol návrh z dielne poslancov Mariana Kotlebu, Stanislava Drobného, Jána Kecskésa, Martina Kotlebu a Milana Mazureka s cieľom, na rokovanie Národnej rady.
S cieľom upevňovania demokratických princípov a tradícií na Slovensku prichádzame s návrhom ústavného zákona, ktorý prehĺbi demokratický systém štátneho zriadenia. Každý demokratický štát totiž musí disponovať legislatívnym prostredím, využitím ktorého dochádza k naplneniu skutočnej idey demokracie a nielen jej iluzórnej formy.
Občania Slovenskej republiky čoraz viac pochybujú o reálnosti demokratického zriadenia v našom štáte. Pochybnosti vyplývajú zo série neúspešných všeľudových hlasovaní, teda nefunkčného systému referenda na Slovensku v spojitosti s chýbajúcim imperatívnym mandátom volených zástupcov. Súčasná legislatíva upravujúca demokratické inštitúty je nastavená spôsobom neumožňujúcim ich reálne využitie. Práve preto si tento legislatívny návrh dáva za cieľ zefektívniť inštitút referenda a presunúť tak moc v štáte do rúk jeho občanov. Kvórum minimálnej účasti oprávnených voličov stanovené na 50 % zo všetkých oprávnených voličov je nastavené spôsobom, ktorý odrádza občanov zúčastňovať sa referenda. Tým sa referendum samotné stáva takmer nerealizovateľným.
Nedemokratickým politikom ignorujúcim potreby a názory svojho národa sa tak na Slovensku vytvoril ideálny systém, kedy sa demokracia stáva len iluzórnou a skutočné rozhodovacie právomoci nad osudom miliónov ľudí ostávajú v rukách malej skupiny, v mnohých prípadoch nedisponujúcej žiadnym demokraticky získaným mandátom.
Zníženie minimálneho kvóra z 50 % všetkých oprávnených voličov na polovicu z účasti na referende v bezprostredne predchádzajúcich voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky považujeme za skutočne objektívny a legitímne stanovený počet voličov potrebný na rozhodovanie o závažných politických otázkach v našom štáte.
Keďže je voličská účasť na voľbách do Národnej rady najvyššia spomedzi všetkých volieb, predstavujú tieto voľby najobjektívnejší ukazovateľ politickej angažovanosti občanov Slovenskej republiky.
Referendum je však pri súčasnej legislatíve z postavenia radových občanov nerealizovateľným inštitútom. Je potrebné v rámci snahy o zlepšenie úrovne demokracie znížiť aj minimálny počet podpisov slovenských občanov, ktorý je nutný na samotné vyhlásenie referenda.
V návrhu zákona je preto znížený minimálny počet podpisov od občanov z 350-tisíc po novom na 250-tisíc, čím sa samotný inštitút referenda výrazným spôsobom priblíži k skutočne demokratickým štátom, kde je referendum bežnou súčasťou fungovania štátu.
Vzhľadom na navrhované úpravy, ktoré v konečnom dôsledku docielia výrazný posun k reálne funkčnému inštitútu referenda, je však potrebné zaviesť v ústave nové ochranné prvky s cieľom zabrániť rôznym iredentistickým snahám zo strany protislovensky naladených jednotlivcov, ale aj celých hnutí.
Preto navrhujeme rozšíriť okruh tém, pri ktorých je referendum neumožnené, o otázku zmeny štátnych hraníc, postavenie orgánov štátnej moci, jednotnosť a nedeliteľnosť územia Slovenskej republiky. Sme presvedčení, že práve týmito legislatívnymi úpravami docielime posun Slovenska smerom k väčšej demokracii, k všeobecnej slobode a k skutočnej vláde ľudu, ktorá je dnes len iluzórnym javom. Rovnako však pomôžeme obmedziť extrémizmus štandardných politikov, prejavujúci sa v bezbrehom rozkrádaní štátneho majetku, ignorovaní vôle občanov a potlačovaní ich práv.
Ďakujem a týmto sa hlásim do rozpravy ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2017 12:16 - 12:17 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajniak, vy ste vo svojom vystúpení spomínali, že vy vždy splníte svoje sľuby, že vždy to, čo si predsavzate, to následne aj splníte, a preto vám chcem pripomenúť jeden váš sľub, a to bolo, že keď bude pokračovať násilná integračná snaha v rámci Európskej únie zo strany Nemecka, Angely Merkelovej, tak ste sľúbili, že osobne začnete zbierať podpisy za vystúpenie z Európskej únie. A keďže táto snaha práve prebieha, tak sa teším na ten deň.
Skryt prepis